2024-02-20 1137 views
餐廳裝修非常精緻,木系裝修,以黑熊為主題🐻 賣樓和味道都一流😋🍜照燒牛肉高湯稻庭烏冬 牛肉的照燒味道與高湯的濃郁相輔相成,烏冬十分彈牙!🍝黑松露醬本菇螺絲粉 黑松露的香氣與醬汁的濃郁相互融合,搭配螺絲粉的口感,好好食。🥗煙三文魚牛油果沙律配日式胡麻醬 煙熏三文魚、牛油果和日式胡麻醬的結合,相得益彰,層次感十分豐富Dessert 🧇藍莓忌廉芝士牛角包窩夫 藍莓的酸甜風味與芝士的濃郁口感相結合,搭配著鬆軟的窩夫,味道非常吸引。🍰開心果麻糬卷蛋 開心果的香氣 + 麻糬的Q彈口感+ 卷蛋的柔軟, 滿滿的層次感💕🍦士多啤梨乳酪芭菲 士多啤梨的酸甜風味和乳酪的濃郁口感相輔相成,味道豐富且令人滿足。🧁朱古力鬆餅 鬆餅的質地鬆軟綿密,加上濃郁的朱古力🍫,流心的感覺令人回味無窮Drinks 🥤黑熊特飲 Blackbear signature drinks☕️鐵觀音拿鐵 🍸 茘枝士多啤梨梳打 ☕️ 咖啡 Black Bear📍太古城金殿台明宮閣地下G406號舖

🍜照燒牛肉高湯稻庭烏冬

牛肉的照燒味道與高湯的濃郁相輔相成,烏冬十分彈牙!

🍝黑松露醬本菇螺絲粉

Black Bear
📍太古城金殿台明宮閣地下G406號舖
  • 黑熊芭菲
  • 香蕉朱古力牛角包窩夫
太古最近新開了一家黑熊主題cafe,裡面擺放了黑熊的擺設,十分可愛!食物款式雖然不多,但同事和我對食物的評價都挺高。點了一個【香草醬三文魚長通粉】,醬汁超多,每根長通粉都沾滿醬汁,十分creamy,有些朋友可能不太喜歡香草醬的濃烈味道,這個通粉的香草味道不會太過濃烈,三文魚和通粉的份量充足。同事點的【黑松露醬本菇螺絲粉】,一上桌已香氣撲鼻,黑松露醬加上芝士的濃郁奶香,令我十分嘴饞。芝士融化後還可以拉絲,十分推薦!還點了【黑熊芭菲】,上面是一塊lotus焦糖餅乾和咖啡凍,軟雪糕是咖啡味,咖啡味道濃郁,但不會太甜膩,質感非常軟滑。中間是檸檬味海棉蛋糕、朱古力慕絲和粟米片,而且賣相不錯,值得推薦!Black Bear (太古)📍太古太古城道22號明宮閣地下G406號舖

食物款式雖然不多,但同事和我對食物的評價都挺高。

Black Bear (太古)
📍太古太古城道22號明宮閣地下G406號舖

2024-01-25 49 views
香草醬煙三文魚長通粉 $ 88.00好味指數 4/5 🍭🍭🍭🍭{煙三文魚約兩片 份量不多 長通粉配上香草醬很夾 每條長通粉都有沾上香草醬 入口彈牙}鰻魚飯定食 $ 108.00好味指數 3.5/5 🍭🍭🍭🍬{定食配有麵豉湯和小食 整個餐一個人食好足夠 鰻魚有一整條 肉質很腍 鰻魚汁適中 配飯不錯}士多啤梨牛角包窩夫 $ 88.00好味指數 3/5 🍭🍭🍭{窩夫即叫即整很香脆 配上自家製的草莓奶油醬味道很夾 伴碟還有新鮮草莓 約一粒不甜}意式鮮奶咖啡(熱) $ 42.00好味指數 4/5 🍭🍭🍭🍭{咖啡香濃 奶和咖啡比例適中}
香草醬煙三文魚長通粉 $ 88.00

意式鮮奶咖啡(熱) $ 42.00
好味指數 4/5 🍭🍭🍭🍭
{咖啡香濃 奶和咖啡比例適中}
2024-01-23 48 views
餐廳裝修非常精緻,木系裝修。座位排列唔會好密集好適合三兩知己聚會。餐廳都算新開,第一次去試食。叫左一份煙三文魚牛油果沙律同茄汁虎蝦扁意粉。份量唔算話好大份,如果男仔食可能會覺得少左d,可能要order 飯類會好d。但女仔食就岩岩好。好推薦佢地既沙律,真係好好味。沙律係已經每塊沙律菜都沾滿胡麻醬,唔係就咁倒d汁落去就算,都幾有心機。意粉就似龍蝦汁味,多過似茄汁味。如果中意濃味d既朋友都好岩食。但個人認為如果茄味重d會更好食完主食仲叫左個咖啡味軟雪糕食。好大一杯!仲要好濃既咖啡味!真心推薦!

2024-01-23
  • 煙三文魚牛油果沙律配胡麻醬
  • 咖啡味軟雪糕
2024-01-17 72 views
◤ʙʟᴀᴄᴋ ʙᴇᴀʀ◢❥ 黑熊芭菲 $𝟾𝟾咖啡味雪糕 幼滑美味!是整杯的亮點配上ʟᴏᴛᴜs餅乾 咖啡凍 穀物片等等❥ 煙三文魚牛油果沙律配日式胡麻醬 $𝟾𝟾賣相很美很吸引食慾呢♥︎煙三文魚和牛油果的份量也不賴整體都很ғʀᴇsʜ 推薦~~❥ 熱情果檸檬梳打 $𝟺𝟻酸酸甜甜的 很清爽開胃的味道❥ 鐵觀音拿鐵 $𝟺𝟻正正常常🜚 深色木系作主調的環境 𖥸 。゚・簡潔舒適 氛圍很不錯餐點水準感覺是有誠意的有機會要來試試主食°. ꕀ ꕀ
◤ʙʟᴀᴄᴋ ʙᴇᴀʀ◢

❥ 黑熊芭菲 $𝟾𝟾
咖啡味雪糕 幼滑美味!
是整杯的亮點

熱情果檸檬梳打

❥ 鐵觀音拿鐵 $𝟺𝟻
正正常常
鐵觀音拿鐵

🜚 深色木系作主調的環境 𖥸 。゚・
簡潔舒適 氛圍很不錯
餐點水準感覺是有誠意的
有機會要來試試主食°. ꕀ ꕀ
熱情果檸檬梳打
鐵觀音拿鐵
✨鰻魚飯定食🍱✨購自:Black Bear(太古)價錢:$108推薦度:9/10-鰻魚飯份量好充足 鰻魚燒得夠均勻✅醬汁鮮甜 撈埋煙靭嘅珍珠飯 味道一流 鰻魚嘅外層燒得焦香 肉質肥美 口感幾嫩滑 前菜仲有麵豉湯同小魚乾合桃 麵豉湯味道唔會好鹹 淡淡地幾開胃❤️ 合桃香脆又可口 甜甜地 好驚喜😍-🤍✨黑熊芭菲🍦✨價錢:$88推薦度:8.5/10-超鍾意呢個芭菲 面頭有1塊Lotus 焦糖餅乾同埋咖啡凍 味道香甜💞 軟雪糕口感香濃幼滑 咖啡味亦都好濃郁✅食到中間更有驚喜🥳中間有海綿蛋糕粒 朱古力慕絲同埋粟米片 成個芭菲杯口感豐富 唔會太甜✨朋友唔太飲咖啡都推薦呢款芭菲👍🏻🤎✨香蕉朱古力牛角包窩夫✨價錢:$88推薦度:9/10-窩夫以牛角包作基底 焗得超級酥脆😍好香牛油味又唔會油膩🥰朱古力醬香甜軟滑 口感輕盈 配埋焦糖醬同甜甜嘅香蕉🍌味道非常出色❣️大家快快影完相打卡 趁熱食😋🤎✨朱古力拿鐵🍫✨價錢:$42推薦度:8/10-呢杯朱古力香濃得嚟唔太甜 口感順滑 濃厚嘅朱古力同奶味兼備 有埋專業咖啡師拉個靚花🌸心情都即刻靚晒-🤎✨美式咖啡☕️✨價錢:$41推薦度:8/10-最近飲過嘅美式咖啡又酸又澀😭
✨鰻魚飯定食🍱✨
購自:Black Bear(太古)
價錢:$108
推薦度:8/10
✨美式咖啡☕️✨
價錢:$41
推薦度:8/10
最近飲過嘅美式咖啡又酸又澀😭 今日呢杯口感細膩幾有層次 入口微酸 中段醇香 後段回甘🌟值得推薦✅
今日想靜靜地去一間Cafe坐低食啲嘢 發現太古站呢間日式木系風格Cafe‼️食物味道款款都充滿驚喜✨主菜 牛角包窩夫 雪糕 乳酪 蛋糕都有 個人認為一定要叫燒鰻魚定食!Firsteat 誠意推介呢間Cafe❣️
香蕉朱古力牛角包窩夫
美式咖啡
香蕉朱古力牛角包窩夫
美式咖啡
2023-11-16 120 views
朋友在太古城上班,找她吃晚飯最好就是找一間位置方便,地方舒服,讓大家可以放鬆聊天的餐廳,Black Bear 就符合了所有條件。環境寬敞,木系裝修令人感到輕鬆愉快的。黑松露醬本菇螺絲粉一來到已經香氣撲鼻,本菇擁有自然鮮美的香氣,經過烹調後更顯出其獨特的風味。加上黑松露醬濃郁的香氣和濃郁奶香的芝士,與黑松露醬的香氣融合在一起,為螺絲粉帶來了豐富的層次感。每一口都能感受到融化的芝士,非常推介。鰻魚飯定食日式的鰻魚口感偏甜和軟腍,美味。如果可以加點蔬菜或滑蛋會令整道菜更豐富。士多啤梨牛角包窩夫把牛角包烤至金黃色時,令外皮更香脆,而內部則保持著多層又柔軟的口感。而酸甜的士多啤梨又帶來清新的感覺,兩者很配合。斑蘭拿鐵朱古力拿鐵以前都從沒有喝過斑蘭拿鐵,感覺不是太甜,反而是香氣撲鼻,很清新,不會太濃。總結不論環境,服務和食物都是有水準的,真心推介,特別是在這邊上班居住的朋友。

環境寬敞,木系裝修令人感到輕鬆愉快的。

黑松露醬本菇螺絲粉

士多啤梨牛角包窩夫

斑蘭拿鐵

2023-11-11 92 views
與朋友C到太古新開的cafe Black Bear吃飯聊天。C叫了豚肉生姜定食和意式鮮奶咖啡☕️。我叫了香草醬煙三文魚長通粉。味道就是一般中價cafe的味道,遠不及和C的對話有層次、有意味。

2023-11-08 67 views
呢一間cafe見幾精緻,所以決定即刻試下🤩茄汁虎蝦扁意粉首先要讚係虎蝦好大隻😻,又好新鮮爽口,而且意粉嘅口感都係我鍾意比較硬身嘅👍鰻魚飯定食鰻魚好大件,而且非常肥美😙士多啤梨乳酪芭菲甜品方面都做得好出色,仲好多種層次,又有海棉蛋糕又有粟米脆片,士多啤梨亦都好香甜😎藍莓忌廉芝士牛角包窩夫呢一個配搭都好特別💯,藍莓忌廉芝士本身呢個配搭就好正,好重芝士味,而牛角包窩夫口感好鬆軟,配上藍莓芝士忌廉一齊食就啱晒🔥班蘭拿鐵☕️勁有特色 而且出奇地好飲 十級推薦💕手打抹茶配蕨餅抹茶好特別,同出面飲到嘅完全唔同🌟,係自家製作,味道更加濃郁同埋好有甘香味道😝
呢一間cafe見幾精緻,所以決定即刻試下🤩

茄汁虎蝦扁意粉

鰻魚飯定食
鰻魚好大件,而且非常肥美😙

士多啤梨乳酪芭菲

藍莓忌廉芝士牛角包窩夫

班蘭拿鐵☕️
勁有特色 而且出奇地好飲 十級推薦💕

手打抹茶配蕨餅

2023-11-07 1288 views
朋友喺呢邊返工話呢邊開咗一間新嘅cafe🤔呢度係就日式木系風格再加上型格嘅黑熊🐻呢個黑板好吸引,等我叫佢嘅必點菜式試吓先😏嘢食方便主菜輕食甜品同埋咖啡都有😋不過主要以咖啡同綠茶為主😳豚肉生薑定食🐷$88生薑有少辣,豚肉份量多,甜甜地,配上原身嘅洋蔥,適合冬天暖胃🥰配菜有合桃粒同埋麵豉湯~香草醬煙三文魚意粉🐟$88香草醬好Creamy ,仲有新鮮三文魚切成花嘅形狀,每一條長通粉都沾滿咗醬汁😋香蕉朱古力窩夫🍌🍫$88一定要趁熱食!有外脆內鬆軟嘅感覺,朱古力唔會太甜,配埋焦糖醬同香蕉,感覺依然輕盈,夾得好好😋士多啤梨乳酪餡蜜🍓$78成個感覺好清新同埋refresh ~主要係有啫喱水果同埋小丸子,只雪糕會係乳酪味雪糕,成件事好清新,好適合做飯後甜品💓黑熊芭菲🐻$88餐廳嘅黑熊意思係咖啡☕️,軟雪糕奶滑,咖啡味唔算唔會太濃,又唔會太淡,恰到好處。另外呢個芭菲仲有咖啡凍!係我食過最出色嘅咖啡凍!配上其他配料,每一層都有驚喜✨Cold brew$58識飲一定飲cold brew,仲好有儀式感添,慢慢欣賞淡淡散發出嚟既咖啡香😎斑斕拿鐵$42第一次試咁特別嘅latte,淡淡嘅斑斕香,味道清新✨總括而言,覺
朋友喺呢邊返工話呢邊開咗一間新嘅cafe🤔

呢度係就日式木系風格再加上型格嘅黑熊🐻

呢個黑板好吸引,等我叫佢嘅必點菜式試吓先😏

豚肉生薑定食🐷$88

香草醬煙三文魚意粉🐟$88

香蕉朱古力窩夫🍌🍫$88

士多啤梨乳酪餡蜜🍓$78

黑熊芭菲🐻$88

Cold brew$58

斑斕拿鐵$42
第一次試咁特別嘅latte,淡淡嘅斑斕香,味道清新✨
總括而言,覺得呢度嘅甜品同埋咖啡真係唔錯,而且俾人一種清新嘅感覺又唔會話食完覺得好Heavy😌會再嚟嘅🖤
  • 香蕉朱古力牛角包窩夫
  • 黑熊芭菲
  • Cold  brew
2023-11-06 55 views
今日放假關係,路過餐廳,突然有一個tea一tea嘅念頭☺️。餐廳入面燈光悠和,仲有部米白色襯玫瑰金字嘅咖啡機,加上木檯櫈,好優雅,完全係我鐘意嘅嘢。所以雖然唔太肚餓,照點咗一個黑松露醬本菇螺絲粉同埋班蘭拿鐵,因為感覺班蘭同拿鐵味道應該幾夾。上餐速度好快,份量足夠一個正常人食量。味道方面,材料新鮮,真的不錯。完全無用心製作嘅食物。老闆同員工服務態度好熱誠。由於一個人食真的有點飽,甜品要外次再試喇。值得再幫襯嘅小店。
黑松露醬本菇螺絲粉、班蘭拿鐵
2023-11-06
$140 (Tea)
黑松露醬本菇螺絲粉、班蘭拿鐵
喺附近返工,其實都見過依間cafe幾次。佢啲咖啡好似幾大杯,又有清新小吃。今日終於來試一次。入邊環境好寬闊,好快就有位,到QR code order,食物好快就到。我哋叫咗三文魚意粉,鰻魚飯同埋兩杯嘢飲。我自己好鍾意嗰杯鐵觀音拿鐵,朋友嗰杯綠茶都好好飲。鐵觀音latte,完全唔甜,有好濃郁嘅鐵觀音同埋咖啡味。份量好多,完全可以坐一日。三文魚意粉,好Creamy,三文魚份量亦都好多。意粉再加咖啡嘅配搭,一樂也!!朋友嘅鰻魚飯,亦都好好食,飯係珍珠米,鰻魚唔會太鹹。見有時間,叫多兩個甜品,我嗰個香蕉桃乳酪雪糕好好食,唔係好甜,下層仲有脆片,食到好飽!見到佢仲有其他主食同甜品,例如牛角包窩夫,沙律,truffle pasta都好似好好食。下個禮拜午餐又可以試吓佢其他嘢囉。
鐵觀音Latte
鐵觀音Latte
2023-11-05 36 views
經開太古城,發現了一間新開的日式咖啡Cafe店,主打黑熊系列…黑熊係咩?正正就是最愛的咖啡系列!他們走日式清新木系路線,而且地方闊絡,空間感十足,真的可以好好享受美食的時光。班蘭拿鐵入口有陣班蘭的香甜味,又不失咖啡的濃郁口感,兩者融合,仍保持順滑,層次豐富。黑熊特飲他們先以苦澀回甘的黑咖啡作底,再送上濃郁的咖啡香的咖啡雪糕,完全結合了兩者的咖啡特質,飲起來口感濃厚滑順,愛食黑咖啡的必會愛上。煙三文魚牛油果沙律配日式胡麻醬色彩繽紛的煙三文魚牛油果沙律,除了沙律菜外,更有煙三文魚、牛油果、車厘茄,入口清新爽脆,再有日式胡麻醬汁,增添了豐富的芝麻風味,非常開胃。黑松露醬本菇螺絲粉濃郁的松露醬汁掛滿在螺絲粉上,而且還有嚼勁的本菇,咸香的芝士,食起來彈牙香濃,淡淡菇香,滋味十足。藍莓忌廉芝士牛角包窩夫即叫即製的牛角包窩夫外層酥脆,內裡鬆軟,旁邊再有酸甜奶油香的忌廉芝士,窩夫輕輕點沾上忌廉,再加入藍莓,增添甜感,確實不錯。香蕉香桃乳酪芭菲再來一道乳酪芭菲,底層先有粟米脆片,再有清爽酸甜的乳酪,再有香桃、香蕉、藍莓…層次豐富,輕盈零負擔。

班蘭拿鐵

黑熊特飲

黑松露醬本菇螺絲粉

藍莓忌廉芝士牛角包窩夫

香蕉香桃乳酪芭菲

Black bear 距離太古地鐵站只係1分鐘嘅時間,位置超級方便!店舖裝修好有特色,以黑白啡作為基調,再配襯唔同嘅綠色植物,感覺好舒服!酷愛鰻魚飯嘅老公睇到menu已經心心眼,呢個定食配以合桃魚仔作前菜,灑上少少芝麻帶出香氣。麵豉湯唔似坊間整到好鹹,幾好飲。另一個main dish係全素食嘅黑松露醬本菇螺絲粉,一放低已經比枱上嘅螺絲粉香氣吸引住。螺絲粉上面加咗芝士碎,黑松露嘅份量一啲都唔少,本菇吸收晒黑松露醬,令口感好Juicy!螺絲粉軟硬適中,吸收咗醬汁都唔會覺得好淋,煮得啱啱好。平時夜晚比較少飲咖啡,但見到佢signature 嘅黑熊特飲好似幾得意,所以我都嗌咗嚟試下!佢哋用特製形狀嘅冰放在齋啡內,再卷上一圈咖啡雪糕,增加左一絲甜味同埋口感。香桃乳酸梳打士多啤梨乳酪餡蜜有乳酪雪糕配上新鮮士多啤梨、jumbo藍莓、紅豆🫘、寒天、糯米丸子等等,材料同口感豐富!黑熊芭菲入邊有脆片同埋橙味蛋糕,中和咖啡雪糕&咖啡凍糕的甜味!食完甜品真係好滿足!我同老公都覺得好值得再嚟,服務好好,位置又方便!

螺絲粉軟硬適中,吸收咗醬汁都唔會覺得好淋,煮得啱啱好。

香桃乳酸梳打

• 黑松露醬本菇螺絲粉
Black Bear由飲品、主食到甜品均嚴選食材,食客可體會到Black Bear堅持的美味。Black Bear裝潢風格簡約輕鬆,舒適的環境會讓人想坐上一整天,當晚享用的餐點一吃讓人難以忘懷,令人讚不絕口。茄汁大蝦扁意粉收汁收得徹底,鮮味破表,麵條吸滿蕃茄和大蝦的精華,口口都很夠味,越吃越涮嘴。大蝦、扁意粉、車厘茄整齊排列,大蝦貼心地去除蝦殼,而且相當大尾,蝦肉咬感彈牙鮮嫩,大蝦吸收茄汁甜酸,非常加分。鰻魚飯定食一上桌,光是撲鼻而來的香氣,以及在燈光下晶亮油潤的紅褐色鰻魚,就讓朋友猛吞口水。入口先吃到鰻魚細緻鮮嫩的肉質,隨後舌尖上浮現鰻魚脂香與帶甜度的濃郁醬香堆疊的層次,好吃極了。搭配熱騰騰的日本米飯,實在有夠好吃,完全就是白飯殺手。這晚鰻魚飯定食搭配的日式配菜是合桃魚乾,合桃魚乾香脆可口,吃起來甜滋滋的,相當開胃。味噌湯以油揚、蔥花作點綴,嚐起來略帶鮮鹹,比較貼近日式家常的味道。士多啤梨乳酪芭菲可以說是一杯藝術品,零死角的美麗,上方是藍莓、士多啤梨、堅果、士多啤梨蓉,下方則有脆片和海綿蛋糕,層層疊出的冰涼感與酸甜味,風味十足,雪糕是乳酪口味,顯現清香典雅,每一口都是驚喜與滿足。我被

我被士多啤梨牛角包窩夫的夢幻外表給誘惑,牛角包窩夫被士多啤梨奶油和士多啤梨妝點得無敵可愛,窩夫以牛角包作基底,酥酥脆脆,配上甜美多汁的士多啤梨及幼滑的士多啤梨奶油吃,完全正中我的心頭好。

如果跟我一樣喜歡喝梳打的話,那麼千萬不能錯過這一杯荔枝士多啤梨梳打。荔枝像是襯托,喝起來不死甜,士多啤梨天然的果甜鮮明,重點是份量不少,微微的氣泡引人入勝。

香桃乳酸梳打吃得到香桃,也可以喝到梳打本身的乳酸的酸甜,香桃乳酸梳打不會太甜膩,梳打清爽暢快,不錯的喝,是一款挺適合佐餐的飲品。