相約舊朋友到又一城睇戲, 順道一齊食Dinner, 經過見到王家沙即時憶起當年中學回憶, 宜家升級為「王家沙.花好月圓」, 多咗唔少菜式, 吸引了我地幫襯。環境舒適企理, 裝修富有中國風; 平日晚人流唔多, 無限時間交檯, 可以同朋友傾住計慢慢食。【花雕醉雞】HK$108醉雞幾嫩滑, 而且非常入味, 每啖都能吃出香醇重酒味。 【金牌蟹粉生煎包】HK$78生煎包底部煎得金黃脆口, 包質地軟熟, 餡料帶有鮮肉香兼有淡淡蟹鮮味。【酸辣湯錕鈍】HK$78酸辣湯底質地易掛汁, 酸辣平均, 錕鈍皮厚薄剛好, 吸湯後都唔會有糊狀口感, 不過餡料嘅韮菜味道唔太突出。【招牌炸豬扒擔擔麵】HK$118擔擔麵可揀辣同唔辣, 不過揀辣嘅都唔太辣, 花生醬味道濃郁, 掛汁麵條味道濃郁, 帶有些少肉碎同埋花生碎, 增加口感層次; 豬扒外層酥脆有口感。【芝麻豆沙餅】HK$48豆沙餅面層佈滿芝麻, 夾住些少豆沙, 香口又唔會太甜。

【花雕醉雞】HK$108
醉雞幾嫩滑, 而且非常入味, 每啖都能吃出香醇重酒味。
花雕醉雞

【金牌蟹粉生煎包】HK$78
金牌蟹粉生煎包

【酸辣湯錕鈍】HK$78

【招牌炸豬扒擔擔麵】HK$118
招牌炸豬扒擔擔麵

【芝麻豆沙餅】HK$48
豆沙餅面層佈滿芝麻, 夾住些少豆沙, 香口又唔會太甜。
芝麻豆沙餅
Other Info. : 茶水: HK$12/位
2025-02-26
$200 (Dinner)
花雕醉雞
金牌蟹粉生煎包
招牌炸豬扒擔擔麵
芝麻豆沙餅
4 day(s) ago 0 views
王家沙.花好月圓又一城分店 , 佈置 古色古香 , 十分雅緻 , 環境舒適寬敞 , 提供傳統上海菜式 , 經典手工小籠包 , 東坡肉及燻魚, 風味十足 , 讓人白吃不厭。本幫燻魚 $78元燻魚色澤誘人,魚肉外層香脆 , 入口鮮味, 啖啖煙燻香氣在口中綻放,帶淡淡的蜜甜味,讓人回味。招牌東坡肉 $98元東坡肉外皮油光亮麗 , 肥而不膩,肉質軟糯,醬汁濃郁誘人, 有入口即化的口感,伴隨著微微的甜味與濃郁醬汁 , 風味十足,讓人回味無窮。嫩雞煨麵 $88元雞肉鮮嫩, 奶白色的湯底好清爽,麵條吸收了湯汁的精華, 掛滿滋味 的湯汁,口感順滑可口。上海咸粢飯 $42元熱燙燙的米飯糯軟, 榨菜的鹹香配 香酥的肉鬆 , 十分搭配,吃上一口,讓人感受到上海的地道風味,簡單卻滋味。手工鮮肉小籠包/五件 $66手工小籠包皮薄餡多,湯汁豐富, 鮮味的湯汁和肉香在口中爆出,每一口都帶來驚喜,忍不住一口接一口。鮮肉鍋貼 $58鍋貼底部煎到金黃酥脆,內餡鮮嫩,搭配少許香醋和薑絲,完美的平衡了酥脆與鮮美, 滋味更上一層樓。

本幫燻魚 $78元

招牌東坡肉 $98元

嫩雞煨麵 $88元

上海咸粢飯 $42元

手工鮮肉小籠包/五件 $66

鮮肉鍋貼 $58

6 day(s) ago 0 views
平時鍾意喺又一城行商場但係覺得冇咩好食?我介紹花好月圓呢間!包含咗中式點心經典港式小食仲有川菜鮑參翅肚都有添識我嘅人都知我超鍾意食鮑魚基本餐廳有鮑魚我都會叫今次就嚟食一下比較少人叫嘅鮑參翅肚系列叫咗個鮑汁燴鮑魚花膠本身都對佢冇乜太大期望點知超有驚喜鮑魚同埋花膠都炆得好腍好入味完全係想即刻再叫多碟!另外仲叫咗火朣燉津膽醇厚甘香甜美芬芳平時出街食得比較肥膩加上煎炸得多呢個湯真係好適合順喉滋潤加上滴滴精華之後當然唔少得呢個翡翠燒賣打卡一流而且佢係齋嚟嘅超級健康咬落去淡淡菜絲有咬口得來完全唔會驚膽固醇超標
平時鍾意喺又一城行商場
但係覺得冇咩好食?
我介紹花好月圓呢間!
包含咗中式點心

叫咗個鮑汁燴鮑魚花膠
本身都對佢冇乜太大期望
點知超有驚喜
鮑魚同埋花膠都炆得好腍好入味
完全係想即刻再叫多碟!

另外仲叫咗火朣燉津膽

超級健康
咬落去淡淡菜絲
有咬口得來完全唔會驚膽固醇超標

2025-01-19 149 views
上海粗炒上台以為係湯河。高力豆沙以為係爛咗執反上碟、醉雞酒味攻鼻雞肉白烚無味石頭質地。這個連所店又-城廚房唔明做乜事。製造如此不堪入口的食品。服務員態度差到講唔出口。區區有分店都唔敢光顧。很遺憾如何競爭。
2025-01-10
$250 (Dinner)
Celebration
Birthday