2015-10-01 806 views
重記得之前睇東京攻略,杜如風介紹左個雪糕密瓜包,見到都流口水丫😋😋終於香港有食店引入,開頭明明話其間限定,搞到我去左兩次都失望而回😢😢😢里日本來想去銅鑼灣的另一熱店買蛋撻,點知三點幾去到話無晒👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻諗住碰下運氣,真係俾我買到😍😍😍😍😍俾左錢之後大約等左十幾分鐘就有得食,我要左vanilla 味。雪糕的味道當然無得輸,始終用左名牌雪糕。個包俾我的時候經過加熱,所以包面的糖面好脆,超正👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻包入面除左有雪糕重有一層cream ,超罪惡,但是越罪惡,越好食😜😜😜總括,包包幾好食,份量沒有日本個個禁大,一隻女性手掌禁上下,所以我個日都自己食晒成個。價錢方面,如果當個包係甜品來睇的話又唔算貴

2015-09-25
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$40 (Tea)
2015-09-28 743 views
因為一次日本之旅,令我開始喜歡了Rody (跳跳馬),但香港Rody 既產品真的不多,不過突然比我發現了Rody x 博洛尼亞心情超級興奮 ,要即刻去潮聖!夜晚9點3跟朋友先到,所以不用等候⋯ 依間餐廳位置13樓 ,一出lift好易就搵到! 坐底左之後就好快點餐喇,因為9點半last order , 點完餐就開始同Rody 影下相好快就有得食了,依碟蕃茄牛油果鮮蝦意粉,雖然不是Rody 系列,但味道真的不錯 ,丹麥包好有牛油香味,包亦夠鬆軟!意粉硬度亦岩岩好之後就飲品就到喇⋯green tea latte , 好夠熱亦不太甜,唯一不好的地方是...Rody 的圖案完全不明晰啊Burger上面插左支好可愛既Rody ,賣相滿分 ! 分量2個人岩岩好 ,薯條味道就較普通 ,本人好喜歡漢堡裡面配上半熟蛋,有少少蛋汁食起上黎唔會乾爭爭❤️最後就係甜品,香蕉朱古力pancake ... Pancake上面放左一塊Rody 圖案既cookies ,令到整體賣相生色不少, 但是pancake 不夠鬆軟 ,有點硬 整體來說 ,餐廳服務態度不錯 ,雖然臨近收舖,都不會有種趕客的感覺 ,不會令人感到有壓力,
心情超級興奮 ,要即刻去潮聖!

整體來說 ,餐廳服務態度不錯 ,雖然臨近收舖,都不會有種趕客的感覺 ,不會令人感到有壓力,食物方面:除了甜品需要改進之外 ,其他都很不錯
$180 (Dinner)
2015-09-09 784 views
記得多年前佢只係得一間小店係中環,老遠我同友人都專登去試下...印象好深刻因為好味到我都忍不住再買佢地既麵包回家食...就算小店地方細座位唔舒服, 但食物真係好好味特別佢地個麵包真係又鬆軟充滿牛油香...不過小店轉為多間分店, 地點位置方便左店舖大左服務員多左座位亦舒服左...可惜食物味道已經不在...再次同友人光顧, 今次亦無意慾買佢地既麵包回家...當日我地點左個明太子意粉, 豬扒包同一份什莓雪芭杯先來就係個意粉...我已經急不及待食左旁邊的麵包, 可惜味道不及以往的牛油香同鬆軟, 至於明太子意粉味道亦偏淡十分失望..再來既豬扒三文治都是差不多...更好豬扒唔會炸得太乾身鞋口只是不過不失..反而個甜品係今晚最好味...甜度適中
再次同友人光顧, 今次亦無意慾買佢地既麵包回家...
當日我地點左個明太子意粉, 豬扒包同一份什莓雪芭杯
反而個甜品係今晚最好味...甜度適中
明太子意粉
芭菲杯
豬扒三文治
2015-08-06
2015-08-25 774 views
最近見到Bo-Lo'GNE做團購,以$69買$100現金券,似乎几吸引 ,一於買兩張團購券試試喇 !是晚拉左豬仔陪我去食 , 我地接近6點左右到達希慎廣場十三樓,眼前係一間簡潔既日式cafe, 門外商埸亦設有特色雅座,感覺挺舒適呢!女侍應問我地食tea定dinner, 因為tea time截6點。不可能吧 ?!當然食dinner, 現在已差不多6點,還會點tea set嗎 ?!門口擺放左抵食tea set menu及蛋糕櫃, 不過見到鄰桌客人既tea set意粉份量超少 ,只適合減肥中既女士食用呢 !豬仔話要食飯,好喇……翻兩翻menu, 發覺可選擇既飯類少之又少 , 款式又差不多,唯有揀一碟飯加一碟意粉了。1.咖哩豬扒飯 : 比出面既日式咖哩辣啊 , 少左一份甜味!炸豬扒唔夠酥脆,肉質比較結實。2.牛油果鮮蝦意粉 : 雖然份量唔算多,但份量仍比tea set既意粉為大,牛油果比較生,茄汁意粉中規中柜。估唔到伴碟既吐司 ,相當鬆化軟熟,塗上牛油後更顯滋味 ,好想食多一塊呀 yummy!3.士多啤梨&芒果益力多 : 豬仔揀左芒果味,比較淡味。我揀既士多啤梨
,一於買兩張團購券試試喇

是晚拉左豬仔陪我去食
?!
,只適合減肥中既女士食用呢
, 款式又差不多,唯有揀一碟飯加一碟意粉了。
1.咖哩豬扒飯
: 比出面既日式咖哩辣啊
, 少左一份甜味!炸豬扒唔夠酥脆,肉質比較結實。
咖哩豬扒飯
2.牛油果鮮蝦意粉
,相當鬆化軟熟,塗上牛油後更顯滋味
,好想食多一塊呀
yummy!
牛油果鮮蝦意粉
3.士多啤梨&芒果益力多
: 豬仔揀左芒果味,比較淡味。我揀既士多啤梨味,夠甜又好飲
士多啤梨 & 芒果益力多
食物質素普通一般化,以輕盈為主!價錢偏貴,團購價較為扺食囉!最正係吐司
, 若然再去,都會揀吐司為主食!
2015-08-23
$146.5 (Dinner)
Dining Offer
Group-buy
牛油果鮮蝦意粉
士多啤梨 & 芒果益力多
  • 吐司
  • 士多啤梨益力多
2015-08-23 678 views
都因杜如楓介紹過個包所以先會去哩間餐廳食野,lunch time 雖然周圍都排曬隊,但哩間無,食完就知點解。仲有個咖哩豬排飯忘記影相,但都係唔好食,無咖哩味既咖哩😧😧
卡邦利意粉
蜜瓜雪糕包,太甜同菠蘿包一樣味,但比菠蘿包甜
2015-08-07 898 views
Bo-Lo'GNE的81層Danish Bread,次次路過都必定會買來當翌日的早餐。麵包是我喜歡的厚切,焗過之後更是香氣四溢。今次去到希慎店決定試試上次沒買的Maple(楓糖味),看到有七月新出的Honey Lemon(蜂蜜檸檬味)當然也不能錯過,順道一起買回家。因為款麵包都有兩片裝,所以一次過買兩個口味也不怕吃不完。第二日我先試的是新品。Danish Honey Lemon$25/2pcs:先試了一口未焗過的,我這個人無論吃什麼麵包都愛焗一焗,因為焗過之後的口感和剛出爐更相似、更香口。但這款danish bread未焗過依然是香氣十足,層次相當豐富亦很軟熟。只是外皮有點軟,我還是喜歡焗過的haha。新口味帶點點檸檬的清香,使麵包沒有原味的那麼甜,相當清新,很適合夏天食喔!不知不覺我就把兩片都解決了!Danish Bread Maple$25/2pcs:這款是第三天再吃的,麵包依然鬆軟,買的時候問過店員maple味的會不會太甜,店員說反而這款是最不甜的。試過之後果真如此,麵包楓糖味非常濃郁,是試下來幾款麵包裡我最喜歡的口味。焗過之後香氣縈繞整個廚房,再加一片butter同吃,絕對是享

Danish Honey Lemon$25/2pcs:

Danish Bread Maple$25/2pcs:
這款是第三天再吃的,麵包依然鬆軟,買的時候問過店員maple味的會不會太甜,店員說反而這款是最不甜的。試過之後果真如此,麵包楓糖味非常濃郁,是試下來幾款麵包裡我最喜歡的口味。焗過之後香氣縈繞整個廚房,再加一片butter同吃,絕對是享受~

另一片maple味的當天沒吃完,因為保質期到,所以我將它用保鮮袋裝好放入雪櫃冷凍。第二天吃之前先拿出來解凍在焗,沒想到口感一點也沒變。看來以後可以多買點擺雪櫃,不同一直特登去買haha。
2015-07-31
TakeAway
  • Danish Bread Maple
2015-07-20 1059 views
吾知點解明明衣到野食吾貴,又有位坐,D人都吾肯上黎食,要係樓下foodcort迫...衣到好清靜,一般都吾洗等位,好多位,裝潢又有風味,nice.忌廉煙三文魚意大利粉 $82吾好忌廉類ge粉粉,食左一啖,不過不失.對熟左ge三文魚都吾太有興趣,,,不過朋友冇意見,應該吾太差.拿破倫意大利粉 $74蕃茄味足,吾會太酸亦吾會太假.意粉係用左半透明狀個種.吾係吾熟,應該係某種意粉係咁,以前都食過.硬度剛好,口感吾錯.鐘意佢d配料,即係青蕉個d,都好好味.食到一滴不留~~~兩個意粉都配有一個沙拉同兩半塊so皮面包.當然係食左沙拉先,d菜食落都ok,不過冇沙拉醬,只有一pet吾知係咩,酸酸地ge"榕",,dislike.如果係芝麻醬我一定可以食曬d菜菜啦!!日本沙拉不是應該配芝麻醬的嗎,sad.面包可以係食完食個粉之後未飽時食,可以點d意粉ge汁(食完個粉之後都應該有吾少醬剩下.益力多草莓 $48好飲,又吾記得叫走冰,不走d冰之後都冇左1/4杯,算好嫁啦吾係冇左半杯.酸酸甜甜咁啦~~宮崎完熟芒果芭菲 $65開頭我以為芭菲就即係"水果整出黎ge沙冰"個類,點知wiki一下先知原來芭菲係所以原本我地

忌廉煙三文魚意大利粉 $82
吾好忌廉類ge粉粉,食左一啖,不過不失.
對熟左ge三文魚都吾太有興趣,,,
不過朋友冇意見,應該吾太差.
拿破倫意大利粉 $74
蕃茄味足,吾會太酸亦吾會太假.
硬度剛好,口感吾錯.
鐘意佢d配料,即係青蕉個d,都好好味.食到一滴不留~~~

兩個意粉都配有一個沙拉同兩半塊so皮面包.
如果係芝麻醬我一定可以食曬d菜菜啦!!
日本沙拉不是應該配芝麻醬的嗎,sad.
益力多草莓
益力多草莓 $48
酸酸甜甜咁啦~~
宮崎完熟芒果芭菲
宮崎完熟芒果芭菲 $65
[是一種會在長玻璃杯中放入冰淇淋、水果、奶油、巧克力醬、堅果等的甜點。]
所以原本我地以為係野飲(睇相依然以為係沙冰),點知咁耐都吾上...等我地食完野先上...
原來佢係布丁類東西,都幾好味ge,不過有d太甜,dd啦,吾會好過份,都食得過.
不過就太貴,因為其實佢吾係好大杯.
個雲尼拿味雪糕好正,可能貴係貴在個雪糕?
hahaha~
忌廉煙三文魚意大利粉
埋單都算快ge,可能客人吾多.
不過d服務員成日吾見影...
2015-07-14
$150 (Dinner)
益力多草莓
宮崎完熟芒果芭菲
忌廉煙三文魚意大利粉
2015-07-12 906 views
星期日,諗住靜靜地吃個brunch,見到呢度環境ok,就試吓啦。點知⋯⋯捉。蟲。叫咗個溫泉蛋牛鍋飯,隻蛋相當之熟,不過味道係ok嘅。(講緊嘅係隻蛋本身味道ok),啲飯嘅質素都ok,除此以外,好具體嚟講,就係吉野家好吃好多同平好多。另外,叫咗個牛油果煎海中蝦意粉。有兩隻蝦毛仔,不過係霉嘅。講完。

另外,叫咗個牛油果煎海中蝦意粉。有兩隻蝦毛仔,不過係霉嘅。
講完。
2015-07-12
Type of Meal
Lunch
2015-05-29 1178 views
食物方面係大碟,但炸物很熱氣,炸魚柳配薯條,入面既吞拿魚柳甚麼味道也沒有,一句到尾,淡而無味。至於芝士漢堡則煮得太久,肉質很靱,很難嚥下。另外,博洛尼亞檸檬片裝上,孤陋寡聞既我唔識點樣將片檸檬唧出汁來,而且味道極酸。其中一個可取之處係,佢地跟餐後加既菜式可以相同,取多四款;即是如果兩個人食一個餐,可以係同一個餐上追加兩杯飲品。服務方面亦叫可取細心,只少地上有個紅酒吉箱,給客人放袋,不用直接放在地上。

炸魚配薯條
餐飲凍檸茶及凍咖啡
2015-05-26
2015-05-10 1292 views
當世貿店還在的時候,已經常去買丹麥麵包了回家烘到熱辣辣,牛油香氣充滿廚房,真的非常美味自從世貿店關閉之後就沒有再吃過了這天因為想念丹麥麵包,再 search 一下這家發現銅鑼灣重開了後,就來順道吃晚飯  卡邦尼汁意大利粉 (Carbonara)沙律:非常普通丹麥麵包:雖然很鬆軟,但烘得未夠香脆卡邦尼汁意大利粉:夠熱,醬汁很香濃,意粉煮得彈牙,不錯,但份量甚少  珍寶炸雞籃有兩款炸雞,分別是一口炸雞和炸雞排還有炸洋葱圈,炸薯條,跟兩片丹麥麵包丹麥麵包跟意粉餐的一樣,未夠酥脆洋葱圈,炸薯條都不錯可惜主角的兩款炸雞都炸得過燶一心為了丹麥麵包而來,但大失所望,下次還是買回家自已烘好了
當世貿店還在的時候,已經常去買丹麥麵包了
回家烘到熱辣辣,牛油香氣充滿廚房,真的非常美味
自從世貿店關閉之後就沒有再吃過了
這天因為想念丹麥麵包,再 search 一下這家
發現銅鑼灣重開了後,就來順道吃晚飯

卡邦尼汁意大利粉 (Carbonara)
沙律:非常普通
沙律
丹麥麵包:雖然很鬆軟,但烘得未夠香脆
丹麥方包
 珍寶炸雞

有兩款炸雞,分別是一口炸雞炸雞
還有炸洋葱圈,炸薯條,跟兩片丹麥麵包
丹麥麵包跟意粉餐的一樣,未夠酥脆
洋葱圈,炸薯條都不錯
可惜主角的兩款炸雞都炸得過燶
珍寶炸雞籃
炸雞,炸洋葱圈
一心為了丹麥麵包而來,但大失所望,下次還是買回家自已烘好了
$90 (Dinner)
珍寶炸雞籃
2015-04-07 1337 views
近期櫻花大熱,唔少甜品都加上櫻花「應節」。本來想買「櫻之白朗峰」,但係賣哂。 於是改為買了「櫻花丹麥包」一直對櫻花情有獨鍾,櫻花食品自然在必試之列。雖然丹麥包還是一貫的美味,但櫻花丹麥包的味道同原味的,其實分別不大。只有麵包上的飛紅,聊慰我對櫻花的思慕
近期櫻花大熱,唔少甜品都加上櫻花「應節」。
本來想買「櫻之白朗峰」,但係賣哂。

於是改為買了「櫻花丹麥包」
櫻花丹麥包
一直對櫻花情有獨鍾,櫻花食品自然在必試之列。

雖然丹麥包還是一貫的美味,
但櫻花丹麥包的味道同原味的,其實分別不大。

只有麵包上的飛紅,聊慰我對櫻花的思慕

2015-04-06
TakeAway
2015-04-01 1062 views
自從Bo-Lo'GNE係海港城0既分店冇左之後就一直都未食過了!!博洛尼亞0既丹麥吐司最出名的!!~之後發現CWB 有間,,,就gogogo環境我好like,,,佢個設計係行田園風的,,,好清新!!~佢有一排對落地玻璃窗位!!十分吸引景觀就ok la~對住sogo,,,同一絲0既海境睇不過坐落感覺幾寫同幾舒適!! ~任何食品可加$49轉套餐可以選兩樣(飲品,,,湯,,,Salad)湯: 粟米湯有一粒粒粟米同丹麥麵包粒!!~好creamy,,,0的麵包粒仲要焗到脆脆地!!Very Good~飲品:熱咖啡好香咖啡味,,,味道一0的都不淡!!~炸雞籃 ($92)籃入面有薯條,炸洋蔥,雞塊,丹麥麵包好豐富呢!!~丹麥麵包實在太鬆化了,,,仲有好香濃0既牛油味有士多啤梨果醬同牛油可以搽!!~Carbonara Pasta ($75)Carbonara個味道一般般,,,但意粉軟硬度適中有少許雜菜沙律伴碟!!~不過塊丹麥麵包正0的姐!!
博洛尼亞0既丹麥吐司最出名的!!~
之後發現CWB 有間,,,就gogogo

佢有一排對落地玻璃窗位!!十分吸引
景觀就ok la~對住sogo,,,同一絲0既海境睇
不過坐落感覺幾寫同幾舒適!! ~
任何食品可加$49轉套餐
可以選兩樣(飲品,,,湯,,,Salad)

湯: 粟米湯
有一粒粒粟米同丹麥麵包粒!!~

飲品:熱咖啡
好香咖啡味,,,味道一0的都不淡!!~
熱咖啡
炸雞籃 ($92)
籃入面有薯條,炸洋蔥,雞塊,丹麥麵包
好豐富呢!!~

丹麥麵包實在太鬆化了,,,仲有好香濃0既牛油味
有士多啤梨果醬同牛油可以搽!!~
炸雞籃
Carbonara Pasta ($75)
Carbonara個味道一般般,,,但意粉軟硬度適中
有少許雜菜沙律伴碟!!~
不過塊丹麥麵包正0的姐!!
Carbonara Pasta
熱咖啡
炸雞籃
2015-02-20 1257 views
Strawberry toast+ vanilla ice-cream with chocolate sauce 紅日假期, 同朋友行街黎左希慎~ 每次黎都好似有新餐廳咁~ 今日行哂頂個幾層, 睇埋food court, 因為我同朋友都唔係太餓~ 見到呢間Bo-Lo'GNE, 自Bo-Lo'GNE係海港城既分店冇左之後, 一直都未食過~ 睇左個toast 好似好正咁~我地就決定入黎食。waiter 少, 但好有禮貌, 比我地簡望海既平排位定係室內4人檯~ 我地簡左個維景view, 叫左個 strawberry toast~ 朋友第一次食, 比Bo-Lo'GNE鬆化既toast suprize到~ 冇錯~ 呢個toast 我地等左5-10分鐘左右, 佢出黎時, 係熱辣辣, 焗到d邊有少少焦脆! 再加上vanilla icecream 同chocolate sauce, yummmm!!佢有3塊toast, 面層既toast 最脆,最鬆~ 而最底就比較軟身~ 可能熱力問題??? 不過 真係收貨!! 好味!! 一邊食一邊讚~~~~不過一個toast 要$7x -13x ~ 如果每人叫一個~都

紅日假期, 同朋友行街黎左希慎~ 每次黎都好似有新餐廳咁~

不過一個toast 要$7x -13x ~ 如果每人叫一個~都真係貴貴地呢~~

下次想去下面間意大利餐廳食個high tea, 2個人都只你23x
$97 (Tea)
2014-12-03 1448 views
一向有聞博洛尼亞既丹麥吐司十分正以前係LCX既時候都成日滿哂座不過又係次次經過都已經食飽左野先冇試今次去左銅鑼灣分店一嚐滋味:^)環境幾舒適,整個設計走田園風清新路線特別中意有一排對落地玻璃窗,又夠高層算有景觀,感覺幾寫意衛生方面都係合格既,至少望落冇骯髒冇零亂Jewelry Box丹麥吐司酥脆可口,保持內裏鬆香質感即使係表面既配料咁豐富,仲要係水分好重,包心每層之間沒有過份濕淋入口亦不覺過膩,咁當然會有一定油份,只係唔會成嘴都係油光(免費潤唇xdd焗後更帶少許焦香,並有點韌勁,嚼咬間有麵粉及牛油淡香問題出至……十分人工以及油膩既忌廉睇到佢純白既顏色已經有點伏既預感,我呢d小薯仔真係唔係好識野既只係平時食開同埋自己打過既忌廉,點白都係有少許奶白,而非呢種純度另外,只有甜度而欠缺香氣既雪糕亦是敗筆之處加上製作需時,朋友話大概等左45分鐘或以上因此,建議各位……都係買包食算數//

一向有聞博洛尼亞既丹麥吐司十分正
以前係LCX既時候都成日滿哂座
不過又係次次經過都已經食飽左野先冇試
今次去左銅鑼灣分店一嚐滋味:^)
環境幾舒適,整個設計走田園風清新路線
特別中意有一排對落地玻璃窗,又夠高層算有景觀,感覺幾寫意
衛生方面都係合格既,至少望落冇骯髒冇零亂
Jewelry Box

丹麥吐司酥脆可口,保持內裏鬆香質感
焗後更帶少許焦香,並有點韌勁,嚼咬間有麵粉及牛油淡香

問題出至……十分人工以及油膩既忌廉
另外,只有甜度而欠缺香氣既雪糕亦是敗筆之處

加上製作需時,朋友話大概等左45分鐘或以上
因此,建議各位……都係買包食算數//

$80 (Dinner)
2014-11-25 1309 views
有啲掛住佢地嘅丹麥麵包, 就向鐘意食牛油嘅男朋友仔推介呢間餐廳na 燒雞扒牛油果漢堡$85牛油果夠熟, 漢堡包好香牛油味不愧為係呢度賣點之一 燒汁加上大大塊雞扒, 雞肉都算嫩, 唔錯海蝦牛油果意大利粉$80個汁係蕃茄汁, 意粉都算煙韌, 啲蝦口感同味道都OK牛油就淡咗啲, 如果麵包切厚啲就更加好喇
少花園嘅感覺:)
燒雞扒牛油果漢堡$85
牛油果夠熟, 漢堡包好香牛油味不愧為係呢度賣點之一

燒汁加上大大塊雞扒, 雞肉都算嫩, 唔錯
燒雞扒牛油果漢堡
海蝦牛油果意大利粉$80
個汁係蕃茄汁, 意粉都算煙韌, 啲蝦口感同味道都OK
牛油就淡咗啲, 如果麵包切厚啲就更加好喇
海蝦牛油果意大利粉
2014-11-23
$91 (Dinner)