2014-09-11 133 views
多年沒到聯和墟,路過水上人,沒多考慮便進內坐下。點了一碗牛腩魚蛋頭墨丸河,很喜歡吃牛腩,但每次也覺得是賭博,儘管賭多一次。麵端上來,二話不說先試牛腩,肥瘦比例剛好,最怕全瘦腩。咬下去,非常腍,但沒有破壞咬口,看來今次押贏了。牛腩香味濃郁,咬了兩塊也沒有牙骹軟,好! 到魚片頭,又咬,爽口彈牙,炸得白口而絕不油膩,再試墨丸,牠很被難形容,不像外面吃到的墨丸,味道沒有即時嘗到,反而是慢慢滲出來,很是特別。值得再來。順帶一提,平凡如芥蘭也很好味!
2014-09-11
$45 (Lunch)
2014-05-16 333 views
約了食友到群記吃豬手, 不料專程由九龍駕車去到時, 食友離遠看到有車位, 當堂大喜過望. 正在施施然倒車入去時, 本人郤驚覺群記竟然拉了閘. 大大失望之下, 又不服氣要駕車他往, 於是下車四處踫運氣. 行了一轉, 沒有甚麼發現, 便回到泊車處再打算.正好發現群記對面這間麵店, 似乎幾好生意, 可能出品會不錯. 於是長驅直進.下午四點左右, 地方是長方形, 擺成三行小枱, 人客有九成滿, 要搭上唯一有位的小圓枱.阿姐也算勤快, 立即上前問柯打, 兩個人, 不可能吃太多, 姑且試叫一個淨牛雜, 牛筋撈麵. 前者50元, 後者28元, 價錢合理.牛雜先來, 內容很豐富, 樣樣有齊, 膀, 金錢肚, 肺, 粉腸......, 生菜在底.先試粉腸, 味道甘香, 腍度剛好, 內面有粉, 質素有驚喜, 很久未食過這滋味. 其他的, 如: 膀, 金錢肚, 肺, 甚至墊底的生菜也爽脆可口, 絶不誇張.跟著撈麵來了, 也伴著生菜, 撈了枱面的辣椒油, 十分香辣, 交足貨. 牛筋也腍, 滑, 香, 收貨. 麵嘛, 十分爽滑彈牙, 跟名店的毫不遜色.跟上的湯底賣相不錯, 洒了不少蒽花, 一飲之下, 發現有味精
麵嘛, 十分爽滑彈牙, 跟名店的毫不遜色.
跟上的湯底賣相不錯, 洒了不少蒽花, 一飲之下, 發現有味精的踪影. 不過也沒有意外, 要小店不下味精似乎太有難度罷.
食友當下也覺得這店質素不簡單, 那有不試招牌的魚旦?
要了一碗淨魚旦, 23元, 也附有生菜幾片, 賣相不錯, 雪白的魚片和魚旦相當彈牙, 有鮮魚味, 不像其他店死實或有腥味. 一個字, 就是 "好" .
吃完滿意的按著肚子, 兩個人吃得飽飽的, 又好味道, 才一百元左右, 那裡找?
於是決定, 長途跋涉來到, 遇到群記太多人或不營業時, 會有很好的代替品.
Other Info. : 不枉此行.
2014-05-15
$50 (Tea)
  • 牛雜
  • 牛筋
  • 魚旦片
2013-05-13 71 views
今次係第二次嚟食水上人魚蛋粉,叫咗碗牛腩米。比起上次,雖然牛腩切得又薄又少咗(冇法啦,今時今日百物騰貴!),但夠淋好味,d米粉份量都0K多,湯底亦掂,好似濃濃豬骨湯咁!整碗牛腩米都唔錯架!幾好味! 加$7有一杯凍檸茶,再加$7一碟油菜添!
今次係第二次嚟食水上人魚蛋粉,叫咗碗牛腩米。
整碗牛腩米都唔錯架!幾好味!

加$7有一杯凍檸茶,再加$7一碟油菜添!

2013-05-11
2013-04-21 57 views
友人想吃得比較清淡時候 就會來水上我必不會點粥品 這家的粥屬於很稠的個人喜好軟綿綿的粥感但這裡好吃的是炒麺 即叫即炒 鑊氣十足拍得住大排擋鑊氣有幾粒芝麻鋪面 令人開胃 最抵食就是布拉格腸粉 夠滑 價錢又平叫多幾碟都吾心痛蝦米腸 都好味架
友人想吃得比較清淡時候 就會來水上

叫多幾碟都吾心痛
蝦米腸 都好味架
2013-04-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$20 (Lunch)
  • 炒麺 腸粉類
某日原先打算去群記食豬手,但實在太多人等位,又好肚餓,就試下尼度!Order 左個牛雜米,等左一陣好快就送到,個人最鍾意牛膀個種粉粉軟淋係感覺,但尼度既就好似食緊牛肺一樣,唔掂!再試下金錢肚、草肚,軟淋而且好入味,牛肺既軟硬程度適中,點辣油食唔錯,最后係帶小肥既牛腸,入口非常淋,無異味,而且有油香,好耐無吃過噤有水準既牛腸…!鍾意食肥牛腸既朋友真係要試試…!

…!
鍾意食肥牛腸既朋友真係要試試…!
2012-06-16
$20 (Lunch)
2011-03-01 36 views
以新鮮手打魚旦作招牌貨..幫襯個晚肚唔餓,只order了一碗四寶湯。內容:魚旦、牛丸、墨丸、豬肉丸、魚皮餃、扎肉。通通都爽口彈牙。值得一讚!唯湯不夠濃郁。各食物廿蚊鬆d,值得一試。
2011-02-28
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)