2022-04-25
請大假一心一意去食韓國醬油蟹。公係樓下經過呢到有Lunch set 就開心book位黎過一下冇得去韓國旅行嘅癮。(總結:$520 2隻醬油蟹係尖咀大多嘅平均價位。但總括餐廳由服務至食物水準未能達標。小菜種類不多,飯菜溫度欠佳。如果食醬油蟹嘅粉絲,強烈建議去其他價格相約餐廳。)以下係我在呢間餐廳過五關斬六將經歷:第一關:訂座無Set Lunch 優惠我與朋友坐下,興奮咁叫落單叫個醬油蟹。但點知想叫侍應拎個Lunch set 餐牌。佢就開始態度極差, 發曬脾氣咁話:訂位就唔可以食Set Lunch 優惠!! 呢個係經理規定。End up 我地理論話當我地cancel book 直接walk in 就冇再出聲,無再解釋。(真係唔明係咩道理,餐廳平日人影都未有,成餐廳得我一桌。)第二關:冷飯我地一行3人叫左一份醬油蟹,一個大醬湯,一份鐵板炒牛肉。食開韓國菜嘅“ 韓粉”一定知道,韓國菜講求“熱”,湯要熱先“爽口”,再加口熱辣辣白飯就滿足了。☝🏻形容到咁係唔係好想食呢?Sorry,係呢家韓國菜完全食唔到熱食物,飯係凍嘅,鐵板炒牛肉係冰嘅。。。最好笑嘅係,全餐最熱嘅只有杯茶第三關:新鮮度萬眾期待醬油
以下係我在呢間餐廳過五關斬六將經歷:
第一關:訂座無Set Lunch 優惠
我與朋友坐下,興奮咁叫落單叫個醬油蟹。
第二關:冷飯
我地一行3人叫左一份醬油蟹,一個大醬湯,一份鐵板炒牛肉。
☝🏻形容到咁係唔係好想食呢?
第三關:新鮮度
萬眾期待醬油蟹黎到啦。
大口大口咁食落去,蟹肉係有嘅。
但可能每日叫客人唔多,蟹肉欠新鮮度。
伴紫菜飯麻油太多好膩口,完全無蟹味。大失望
同場加影:因為飯菜整體都麻麻地,收碟呀姐重話我地做咩食淨餸。我都好尷尬唔知點答你。😶🌫️