Bostonian Seafood & Grill (Closed)

2019-01-19 1193 views
今日同儍老婆來試吃,因以前有親人在此辦set lunch semi buffet而反應不錯。我們分別點了雞和牛扒,雞嫩口夠汁,調未夠入肉,只是骨位有少許生,職員有解釋是為了保持嫩滑而控制火候。半熟牛扒夠牛味,軟硬適中和磨菇汁配撘合宜。個人比較喜歡牛扒,雞肉吃到尾段味感較淡。Semi buffet有多款芝士、火腿、沙津、生牛肉、煙魚等,各款味道不錯,但真心選擇不多。另有每人半只龍蝦、三只生蠔. 龍蝦鮮味彈牙而不韌,味道還好。生蠔第一只有點腥,第二只甜,基本上夠鮮味。甜品ok合格。基本上看似份量不多,但全部吃過真會很飽。
半熟牛扒夠牛味,軟硬適中和磨菇汁配撘合宜。
個人比較喜歡牛扒,雞肉吃到尾段味感較淡。
甜品ok合格。
基本上看似份量不多,但全部吃過真會很飽。
2019-01-19
$388 (Lunch)
Credit Card Offers
2018-12-30 1112 views
叫了個Seafood Tower, 外相係就係好吸引啦,有生蠔、蝦、蟹腳、龍蝦、翡翠螺、聖子、帶子同三文魚。但食落去就。。。新鮮度就,生蠔有8隻,但其中3隻🈶臭味,而翡翠螺有3隻,就🈶1隻唔新鮮。整體來講,都幾失望。反而送嘅麵包同卷物就🈶驚喜。
。反而送嘅麵包同卷物就🈶驚喜
2018-12-28
$600 (Dinner)
Birthday
2018-12-21 924 views
公司聖誕lunch buffet,一入餐廳環境不錯,少少暗環境下有很多有藝術質感的掛畫,安排座位後,同事們也興奮地到自助餐區域選擇自己喜愛的食物。自助餐區需細少,亦分有熟食與冷盤兩個區域,熟食方面有芝士焗蠔,非常新鮮,雞串,時菜等等。冷盤方面,有牛肉沙律,南瓜沙律,生蠔,三文魚吞拿魚魚生,各式壽司等。我主要食生蠔和刺生,生蠔方面非常生鮮,不需配搭任何醬汁也不會有腥味,亦充滿蠔味,生蠔亦分幾款不同種類。而剌生方面,有三文魚和吞拿魚刺身,非常有囗感和新鮮,大滿足。另外,隨了buffet外,亦可享用完buffet,再享用set lunch, Set lunch 我點了個牛扒配蘑菇蕃薯,牛扒是烤焗的,大概有五成熟,賣相吸引,肉質鮮嫩,厚度份量適中,配合開胃醬汁,和甜蕃薯一起吃,十分特別配搭,整體味道亦提升了。叧外,甜品我亦選了朱古力蛋糕,濃厚朱古力,忌廉有點像雪糕,十分細滑,很好吃。

2018-12-20
Lunch
Christmas
2018-12-13 916 views
結婚周年,想搵間餐廳食fine dining,好不容易見哩間啲食評寫得幾好,價錢又唔太貴,本人又係樓上food gallery既喜愛者,所以揀左哩間,期望佢好過food gallery。可惜....步入餐廳沒人招呼,遠處見到有個菲藉waitress, 佢行黎問我有冇訂位,但佢全程目無表情,基本笑容都無,心諗.....好似中左伏。6:30 坐抵後,問個香港人waiter係咪有happy hour? 佢話只做11月又伏左了....咁唯有開始叫野食啦…之前見食評有既套餐沒有了,只有 à la carte....又伏了我地叫左半打海胆三文魚子生蠔,法國藍青口做頭盤, 叫左一份牛,一份豬做main course,一枝細紅酒。咁佢一開始送左4塊面包加兩粒春卷。其中兩塊香草面包好似係翻叮咁,硬加乾。咁跟住一黎就黎左生蠔同熟既青口,其實都奇怪....點解同一時間上一個凍食同一個熱食呢…唔係食完一碟先上另一碟嗎?我想enjoy完個生蠔先食個熱既青口喎但佢同一時間上,我地唯有好趕急咁食哂啲生蠔先,跟住又趕急食熱既青口,因為怕啲青口嘆凍左會腥變左唔好倉.......咁我地趕頭趕命咁食啦,點知個青口都未食完,

又伏左了....

咁佢一開始送左4塊面包加兩粒春卷。
其中兩塊香草面包好似係翻叮咁,硬加乾。

但佢同一時間上,我地唯有好趕急咁食哂啲生蠔先,跟住又趕急食熱既青口,因為怕啲青口嘆凍左會腥變左唔好倉.......咁我地趕頭趕命咁食啦,點知個青口都未食完,佢地已立即上埋兩個main course, 心諗....快餐店嗎?好趕時間收工? 望一望錶只係7:20
做咩事哩?環觀四周,都有好多張吉枱喎,唔會有人等緊枱要我地走啫....

其實佢啲野係好食既,只係塊豬扒麻麻地
服務又麻麻地囉…

最後食到8:00就走了(只係坐左90分鐘既fine dining),埋單要$18xx。性價比低。老實講$1800兩個人可以有更好既選擇了.....

後悔左.....我以為好fine dining, 以為好靜,可以好romantic,但環境不是想像中咁好。有工作顆伴喧嘩,亦有小朋友大叫

早知上樓上food gallery食

pork chop
slow cook 和牛
2018-12-10
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
you and me
slow cook 和牛
2018-11-29 1250 views
是日12點半同朋友book咗枱兩位黎食個lunch buffet 首先係要食生蠔你先好黎唔識都可以嚟不過唔肯定呢會唔會咁滿足囉生蠔有兩隻款一隻淡口啲另一隻味就 好重海水味一嚟已經食咗兩打回晒本啦 係因為真係好易入口淡口嗰一隻好容易你就食晒一打😊💕跟住就係叫埋個頭盤頭盤有四隻款一個係牛嘅面珠燈肉仲有Fish N’ ChiPs 仲有個黑毛豬扒 仲有個就唔記得咗啦 仲有跟餐茶同埋一個好大件嘅甜品 甜品係朱古力蛋糕 通常有兩款俾你揀 待應通常係講英文嘅 個人認為$400一位 真係好抵食 首先個環境已經好舒服 好啱同朋友過嚟傾計 跟住仲要有咁多嘢食 成件事真係好滿足呀😃
是日12點半同朋友book咗枱兩位
黎食個lunch buffet 首先係要食生蠔你先好黎
唔識都可以嚟不過唔肯定呢會唔會咁滿足囉
生蠔有兩隻款一隻淡口啲另一隻味就 好重海水味
仲有Fish N’ Chi
生蠔
生蠔
2018-11-27 1056 views
今年週年紀念選擇了 朗廷酒店嘅Bostonian, 見佢做緊11月限定 海陸盛宴(Surf n Turf)$398起, 梗係嚟試下啦, 個餐有一份肉+一份海鮮加50蚊仲有杯紅酒或者白酒。 我哋叫咗一個牛扒, 味道都唔錯好juice。另外叫咗個豬扒,很有肉汁重有陣有橡果香味。我hubby話好滿意。 佢哋嘅service真係好好又細心, 臨走時佢哋仲記得我哋係週年紀念送咗個朱古力甜品㖭。 如果鍾意食生蠔嘅一定要嚟試下,因為佢哋有個(You and I)生蠔加海膽三文魚子聽聞好正,我地冇叫呀,老公大人唔食生蠔,下次睇下有機會約朋友再嚟試先。 我見人哋隔離枱個海鮮盤都好靚喎
。 我見人哋隔離枱個海鮮盤都好靚喎

餐前 麵包
豬扒加長腳蟹
肉眼扒+帶子
cream beret
餐廳小心意,附上小甜品
2018-11-26
$650 (Dinner)
Anniversary
餐前 麵包
豬扒加長腳蟹
cream beret
餐廳小心意,附上小甜品
  • Seafood tower
  • 生蠔
  • Bacon wrapped beef mignon
11月,在佳節之間的夾縫月份;除非自製假期,否則亦是沒有公眾假的月份 不願虛度光陰,但也不想忙得不可開交;矛盾,但時光還是會無情地逝去 太多未能控制,不由自己作主的事情,可以做的是調整心情,旅行自然成為首選 只是說走就走要考慮金錢、時間、體力等因素,還是藉品嚐佳餚放鬆一下比較容易 Bostonian Seafood and Grill本月限定推出Surf n’ Turf,海鮮與烤肉正是餐廳的拿手好戲價目視乎Surf與Turf之餐點選擇而定,例如眼前豐盛滿盤的11oz U.S. Prime Rib-eye(with 5pcs Scallop)則為$528+10% 肉眼扒格紋工整誘人,焦而不過份,成品也是外熟內粉嫩,富彈性而不韌口 肉汁滿滿,味足又不帶腥臊雪味,其油脂不算太多,又有沙律菜在旁,吃罷無膩 「陸」方面以牛肉居多,若對牛沒有興趣的話,也可改選黑豚扒或羊架 至於「海」的部分就有珍寶大蝦、阿拉斯加蟹腳、我選擇的帶子及升級選龍蝦 帶子偏薄身,面有烤紋,好在水分不失保腍嫩,以濃濃香草與油香襯托即見冶味 無限供應的松露薯條亦是一大賣點,雖然是幼薯條,但香脆而不刮口,也少泛油 樓上

無限供應松露薯條亦是一大賣點,雖然是幼薯條,但香脆而不刮口,也少泛油

樓上的重量級甜點足料美味,令人難以忘懷,而Bostonian則是以創新賣相帶來衝擊
除了酸甜系列之外,我不時有提到自己喜歡香蕉本物及以之入饌的甜點
Deconstructed Banoffee Pie $118不單滲有自然果香,更是以可愛仿香蕉造型示人
內裏滿是細滑慕絲,結合香蕉與Valrhona Dulcey金黃朱古力的甜調香味,潤口而不奶膩
$645 (Dinner)
2018-11-18 829 views
紀念日想和太太外出吃頓好的,剛好看到朗廷酒店的Bostonian Seafood & Grill 做 Surf and Turf 推廣,便馬上訂位了。因為是Surf and Turf,便點了肉眼扒伴阿拉斯加蟹腳和豬扒伴半隻龍蝦,還加了半打生蠔和一杯white wine。生蠔菜名叫「You and I」,是日式做法,生蠔以紫蘇葉墊底加上海膽、三文魚子和海藻。我太太平常不吃生蠔,但是對這道菜激賞。因為紫蘇葉的香氣辟走腥味,再加上海膽和三文魚子的鮮味,把生蠔的鮮甜更加提升,本來只想幫忙吃一隻,結果他一口氣吃了三隻。(不過如果你是生蠔的死忠粉絲,有可能覺得太多額外調味)肉眼扒伴阿拉斯加蟹腳 - 蟹腳不算很大,不過非常好肉,而且非常鮮甜多汁;肉眼扒Medium Rare煎得剛好,肉香多汁,不過調味稍嫌鹹了一點。豬扒伴半隻龍蝦 - 龍蝦鮮甜多肉,而且非常多膏,有驚喜;豬扒就非常不得了,煎得剛剛熟鎖住肉汁,一切下去肉汁便徐徐流出,咬下去肉質非常嫩滑,記憶中除了Whisk之外,沒有其他餐廳及得上。非常稱心滿意的一頓晚餐,尤其是生蠔,值得大力推介👍🏻👍🏻

非常稱心滿意的一頓晚餐,尤其是生蠔,值得大力推介👍🏻👍🏻
2018-11-11
$750 (Dinner)
Anniversary
  • Oyster
  • Pork  chop
好豐富!! Bostonian期間限定的Surf nTurf 好抵食! 價錢由$358-$598就可享扒類及海鮮, 還有雜菜沙律及無限添食松露薯條, 好適合這陣子 ‘餓底’ 的我~ Bostonian出名吃扒和燒烤, 而Surf n Turf選擇也頗多, 有澳洲和牛西冷/美國肉眼/美國黑豚扒/澳洲穀飼牛或紐西蘭羊架, 海鮮方面則可選帶子/珍寶蝦/4oz阿拉斯加蟹腳, 或加$50享半隻龍蝦. 點好菜後, 先來熟軟的香草包及果仁包, 一軟一脆, 好味! 這晚, 我們可是打開了胃的黑洞! 在迎接扒及海鮮前, 先吃蟹餅, 外層金黃香脆, 真材實料絲絲蟹肉. 伴一杯Passion Fruit Martini, 由Citron Vodka, 熱情果汁及Cointreau而製, 甜度適中, 酒精度微高, 但也易入口. 頭盤是粟米紫菜卷, 的骰可愛. 我選的Surf n Turf來啦~ 10安士的美國黑豚扒,肉上的燒烤紋很加分, 看那黑豚扒的厚度!! 沒有想過是這般厚切, 絕不遜色於朋友的美國肉眼. 黑豚扒肉味濃, 肉帶點粉嫩, 剛好熟透, 仍有肉汁. 而龍蝦呢? 甫上台一刻, 燒龍
點好菜後, 先來熟軟的香草包及果仁包, 一軟一脆, 好味!
頭盤是粟米紫菜卷, 的骰可愛.
而龍蝦呢? 甫上台一刻, 燒龍蝦的香味搶先玫鼻, 龍蝦鉗已準備好在蝦頭位置, 很方便. 龍蝦多膏兼且肉實淨, 燒烤味比扒更重, 好喜歡啊~ 薯條也是極搶手! 而且能無限添食, 能整份Surf n Turf 更為抵食!
吃罷一份Surf n Turf已經很飽, 但看到menu有海鮮塔, 每人除開也抵食, 忍不住又點了. 很震憾的海鮮塔有9款海鮮, 包括波士頓龍蝦、美國蠔、帶子、蟶子、大蝦、石蜆、翡翠螺、阿拉斯加蟹腳及三文魚. Bostonian的海鮮出名好吃, 果然質素很高啊! 大蝦真的彈牙、蟶子爽甜~
Seafood Tower
一吃海鮮就停不了口, 再點了幾款特色的蠔呀~ ~ You and I有齊海膽及三文魚子, 毫無疑問是直接給了我好感, 張開口把整隻蠔吃下, 好鮮甜!
YOU AND I
相比之下, 我更愛另一款The ‘Lanson’ Connection, 因有Lanson香檳啫喱、黑魚子及蟹肉, 味道層次更豐富.
The ‘Lanson’ Connection
最後來一客和風蠔, 以蕎麥面、面豉醬汁及wasabi拌著吃, 挺有趣.
原來Bostonian不止扒及海鮮出色, 甜品也不遑多讓! 像這款Frozen Mandarin, 有羅勒忌廉、橘子酒, ‘橙皮’也可吃, 有點像雪葩的口感, 這種小清新為一餐帶來完滿感.
起黑點的蕉夠熟嗎? 幾可亂真的香蕉由香蕉朱古力慕絲而製, 好有趣呢~ 吃胡桃海棉蛋糕時, 不妨沾些呍尼拿焦糖醬及焦糖牛奶雪糕.
2018-11-12
  • The ‘Lanson’ Connection
  • seafood tower
  • 蟹肉餅
2018-11-13 593 views
見到 OpenRice 同好多朋友都提起 Bostonian 的「海陸盛宴 Surf & Turf」優惠,琴日 Blue Monday 就去食返餐好!裝修後第一次去,環境比較暗,但無哂以前的陳舊感,型格同高級好多,好想馬上飲返杯!幫襯 Surf & Turf 餐單正好可加$50點杯紅或白酒,我梗係加杯我鍾意的 Shiraz,都幾大杯好抵飲呢。見好多人都推介又海膽又三文魚籽的 You & I 生蠔,個組合好吸引,都點了一份來分享,果然非常鮮甜,蠔身更加飽滿美味,蠔迷要食!主菜就點了最多人讚好的澳洲和牛西冷拼蟹腳,雖然貴少少,但和牛西冷真係煮得好好,剛熟無血水又肉味濃,勁好食;蟹腳都好粗壯,肉質好鮮甜,係調味重手少少。朋友的美國肉眼份量更大,配帶子都有5件,大家都好滿意。差點忘了講,主菜仲配埋沙律同薯條任食,佢依款幼幼地的薯條好味道,真係好影食唔停口架!食完已經好飽,甜品要下次再來試了。同埋經理話 Surf & Turf 暫時只做11月,12月聖誕都未必推,我同朋友都心思思再想來多次呢!

2018-11-12
Coupon
2018-11-10 511 views
回港東跑西跑,在小琉球充滿的電池,不到一星期彷彿已耗盡! 大力水手危急關頭要靠大力菜,而我在瀕臨崩潰邊緣,遇上份量十足的 Surf n' Turf 打救,手臂上的「老鼠仔」再次充滿力量了! 未入正題,先以 「Bostonian」招牌的 Seafood Tower (HK$998) 誘惑一下大家!由於未能高空航拍 Seafood Tower 的盛況,唯有以180度向大家展示!首先最矚目是波士頓龍蝦,其次是阿拉斯加蟹腳、車厘蜆、翡翠螺和帶子。 而另一面的 Seafood Tower 則有半打生蠔、大蝦、以俄羅斯傳統方法煙燻 Balik 三文魚,差點忘了兩條如收風天線的蟶子! 每款凍海鮮都十分新鮮,由數位朋友同分享,不用太飽,又可分享滋味! 除了 Seafood Tower,當晚是蠔癡們的大放縱,先來 The "Lanson" Connection (HK$288), 沉實色澤裡發放出 Lanson 香檳、魚子醬和蟹啫喱,在柔和中醒胃的微酸和香氣帶出蠔鮮! 另一款是繽粉的 You and I(HK$278),以北海道海膽、三文魚子、海帶和芝麻,如同刺生感覺的日式口味,令生蠔更加甜美! 最
回港東跑西跑,在小琉球充滿的電池,不到一星期彷彿已耗盡!

最後一款是 Soba Oyster (HK$258), 同樣是日系的口味,不過選取了日式芥末、 鰹魚汁和青豆醬的破天荒配搭,令人耳目一新!

是晚生蠔來自美國,體形未算巨無霸,但口感同樣 Creamy,連進三隻也不會太膩!

我的胃納早已被海鮮打開,再來的 Roasted Beet Salad (HK$258),感覺輕鬆!

「Bostonian」選用了可持續三文魚,再經自家醃製,然後拌以幼滑的 Ricotta 芝士、 藜麥脆脆、 醃製檸檬和蜜糖醬汁,具有不同層次、口味清新!

Rhode Island Crab Cakes(HK$198 )份量雖然不大,但入口盡是濃厚蟹香,一絲絲綿密的口感和紫蘇細香,令人難忘!

除了餐前提供的麵包,主角出場前我們也可享用這精緻的點心。青爽甜美的紫菜粟米卷,十分好吃!

我的大力菜 Surf n' Turf 來了,選了最喜歡的 Australian Wagyu Strip Loin (HK$598) 與帶子的組合。

澳洲和牛滿是炭香,肉心露出 Medium Rare 桃紅的誘人色澤,恰好的鹽份令牛味更為突出,雖然僅重 7oz ,屬於 Surf n' Turf 選擇中的輕量級別,可肉質十分細密,嚼感充實,正好迎合我的胃口!

如果您是大胃王或不是牛粉,「Bostonian」提供 10.6oz 的重量級別和不同種類的肉類給大家選擇:

US Prime Rib-Eye 10.6oz
US Kurobuta Pork Chop 10oz
Australian Grass-Fed Tenderloin 5.3oz
Double-Chopped New Zealand Lamb Rack 8.8oz

價格只是由 HK$358至HK$598,包括無限添加松露薯條和雜菜沙律!

話明是 Surf n' Turf,海鮮是必然的配搭。 除了我選的帶子,還有珍寶蝦、 阿拉斯加皇帝蟹腳, 半打生蠔只需多加 HK$50,非常超值!

同樣是優惠價 HK$50,愛酒的人可考慮享用侍酒師特選的紅、白餐酒一杯!

充滿力量之時,友人們不忘以「飯後水果」滋潤一下。Frozen Mandarin(HK$118) 是切開的柑,由 Valrhona Ivoire 白朱古力、羅勒忌廉和酸汁炮製,記得不要錯過最喜歡芳香的柑皮 ,與及如雪糕香滑的柑肉。不過青綠的羅勒忌廉、酸汁與海綿蛋糕亦相當有趣!

嚐過柑後,又送來了蕉!Deconstructed Banoffee Pie(HK$118) 造型生鬼,由
Valrhona Dulcey 朱古力慕絲、雲呢嗱焦糖醬汁和 dulce de leche 雪糕等組合而成,味道甜美香濃!

記得大力水手的大力菜其實是普及的菠菜,而今次我的大力菜 Surf n' Turf 以質量比較,實屬城中高級餐廳中最抵食的大力菜,既可吃得滿足之餘,荷包也不會負擔太重,不過優惠推廣至11月底而已,喜歡 Surf n' Turf 的朋友要抓緊不可多得的機會!
2018-11-06
$700 (Dinner)
  • Surf n' Turf
2018-11-07 7160 views
情迷海鮮?更愛鋸扒?那你聽好了:香港朗廷酒店 Bostonian 於今個11月推出了「海陸盛宴」(Surf n' Turf),自選一份肉類 + 一份海鮮,定價只由$358起,並附送雜菜沙律及無限量供應的自家製松露薯條,酒鬼更可加$50元享用精選紅或白酒一杯,十分超值! Bostonian 全名 Bostonian Seafood & Grill,這次的 Surf n' Turf 推廣正好讓饕客品嚐餐廳主打的肉扒及海鮮 (Seafood & Grill):澳洲和牛西冷扒、美國黑豚肉扒、新西蘭羊架等,配上蟹腳、珍寶大蝦、帶子或半邊香烤龍蝦,一共可有20款創意組合!  作為虔誠的海鮮迷 + 食肉獸,兩口子都乖乖來報到,還約了志同道合的朋友來,以分享更多美食。餐廳裝修後,走的是時尚簡約路線,既有現代工業風格,又糅合了復古船塢元素,感覺比以登更高雅,氣氛卻變輕鬆了,正是友人飯聚的好地方。 餐廳逢週二及四 5-7pm 都有 Happy Hour 時光,只需惠顧一杯$88飲品(選擇包括香檳、汽泡酒、白酒、紅酒或 Martini)就可以任意享用自助餐檯的免費火腿、芝士等送酒小吃,馬上令酒鬼們心花怒放

餐廳逢週二及四 5-7pm 都有 Happy Hour 時光,只需惠顧一杯$88飲品(選擇包括香檳、汽泡酒、白酒、紅酒或 Martini)就可以任意享用自助餐檯的免費火腿、芝士等送酒小吃,馬上令酒鬼們心花怒放!

素聞這裡的 Martini 果香突出,這晚馬上點了一杯由 Vodka、荔枝汁加君度酒調成的 Lychee Martini,入口又香又甜,酒味一點不明顯;但半杯後突然臉紅發熱,才知酒精不是想像中得輕~友人點的 Passion fruit Martini 也酸香清新,喜歡 Martini 的朋友要來試試。

歡樂的時光總是過得太快,Happy Hour 優惠時段也一樣;不要緊,等齊人後先來小巧又可口的 Amuse Bouche,然後準備迎接這晚的頭盤及主菜吧。

這是 Roasted beet salad, creamy ricotta cheese, house-made cured sustainable salmon, crispy quinoa, preserved lemon and honey dressing ($258),鮮香的自家製紅菜頭醃三文魚固然好吃,但更愛經烤過的紅菜頭,配上幼滑的 Ricotta 芝士,滋味曼妙,加上脆藜麥口感更豐富。

另一款是 Rhode Island crab cakes, chipotle mayonnaise, shiso leaves ($198),一客有兩大件的蟹餅不須花巧,簡單得來足料鮮甜又不會太油膩,已經十分合心。

接下來是相當豐富又澎湃的 Seafood Tower ($998),內容包括原隻波士頓龍蝦(已細心分為4半)、半打生蠔、帶子三隻、珍寶大蝦三隻、巨大蛤蜊兩隻、蟶子兩隻、阿拉斯加帝王蟹腳、翡翠螺半打,還有自家製煙三文魚,真的要趁著人多才夠食力分享啊!

要留肚的我只試了龍蝦鉗、蟹腳、生蠔及珍寶大蝦,全部都十分新鮮好吃!其他食友也吃到津津有味,最後當然順利清光了~

除了海鮮塔,我們還分享了三款花式口味的凍生蠔,首先是 The "Lanson" Connection ($288),飽滿鮮甜的生蠔上添加了 Lanson 香檳、魚子醬及蟹肉啫喱,滋味更加鮮香迷人了!

第二款 You and I ($278) 則加了北海道海膽、三文魚籽、紫蘇葉及芝麻,提昇了生蠔的清鮮滋味,效果又是十分美味令人難忘!

最後一款 Soba Oyster ($258) 則添加了蕎麥麵、日本芥末、冷麵汁及豌豆醬,不知是否冷麵汁的化學作用,大家都覺得這蠔是最 creamy 的,不過太飽肚了,還是喜歡前兩款多些。

吃完過份豐富的海鮮頭盤後,來到正式的「海陸盛宴」(Surf n' Turf)。晚餐主要根據肉類來定價:澳洲和牛西冷扒 ($598)、美國頂級肉眼扒 ($528)、美國黑豚肉扒 ($398)、澳洲草飼牛里脊肉 ($358) 或雙斧新西蘭羊架 ( $358);海鮮可選阿拉斯加帝王蟹腳 (4oz)、珍寶大蝦3隻、帶子5件或半邊香烤龍蝦 (另加$50)。

以選了龍蝦及美國黑豚肉扒 (10oz) 的上圖為例,就是$408;下面選了雙斧新西蘭羊架 (9oz) 配帶子的,更只需$358。每份晚餐均連同雜菜沙律,以及香脆美味、無限量供應的自家製松露薯條,即使完全跳前菜及頭盤,也一定吃得飽!

小病初癒,老公決定吃好一點,點了一份澳洲和牛西冷扒配阿拉斯加帝王蟹腳 ($598)。7oz 的澳洲和牛西冷扒脂肪不多,肉質卻十分粉嫩好吃,特別推介給牛魔們!

如果胃口再大一點,就可以選 11oz 的美國頂級肉眼扒配海鮮 ($528),脂肪再豐富一點,吃完一定有飽意;只想淺嚐即止的話,也有 6oz 的澳洲草飼牛里脊肉,配上自選海鮮只是$358。

這晚我選了雙斧新西蘭羊架,兩件雙骨的羊架加起來,一共是四件骨,份量真不少;選了五成熟的火候正是剛好。海鮮加$50要了半邊香烤龍蝦,味鮮肉嫩,非常好吃,加上沙律及松露薯條,太令人滿足了!

Martini 喝光了,又可加$50來杯精選白酒;這款來自新西蘭的 Black Cottage Sauvignon Blanc 2017 微甜又有青檸芳香,非常好喝,難怪評分有93分之高。$50杯太超值了!

已經很飽了... 不過最後還是忍不住點了兩款甜品來分享:首先是由橙皮餅乾、Valrhona 象牙色朱古力、羅勒忌廉等組成的 Frozen Mandarin ($118),同時兼得果味及朱古力甜香~

還有由胡桃海綿蛋糕、香蕉及 Valrhona 金黃朱古力輕慕絲、雲尼拿焦糖醬及焦糖牛奶雪糕組成的 Deconstructed Banoffee Pie ($118),賣相超逼真,吃下去也果真有香甜蕉味,非常逗!

海鮮癮及食肉胃口同時得到大大大滿足,好一個飲飽食醉的美好晚上。大家也趁11月品味這個美味又超值的海陸盛宴吧!
2018-11-06
2018-10-23 766 views
這是一間水準好穩定的餐廰,服務也很好,員工都好窩心,主動性很高。絶對是朋友聚會或商務午餐的一個很好選擇。很喜歡它的午餐自助頭盤,特別是生蠔和芝士焗蠔,主食都好精緻。甜品也出色,千萬別錯過!
絶對是朋友聚會或商務午餐的一個很好選擇。
甜品也出色,千萬別錯過!

家人生日,難得又放假,食個lunch buffet 無dinner buffet 咁heavy。睇中呢間有蠔食,用openrice訂位又有75折,所以選擇咗呢間。酒店餐廳,環境氣氛唔會差,仲好好添,服務又到位,訂咗位會打電話黎提你出席。一坐低,就有餐包上枱,新鮮好食。蠔有美國蠔同 愛爾蘭蠔,愛爾蘭蠔較大隻,好有睇頭,美國蠔雖細,但較鮮甜。唯一海鮮主菜,味道一般,本人較推薦食牛。酒店咖啡無得輸。雪芭加果撻,均是帶酸的食材,食得酸先好叫。本人推薦caramel 甜品。每人三百幾嘅semi buffet lunch,有蠔任食,好抵食。另一主菜,牛。另有,焗蠔任食。

一坐低,就有餐包上枱,新鮮好食。

唯一海鮮主菜,味道一般,本人較推薦食牛。

酒店咖啡無得輸。

另一主菜,牛。另有,焗蠔任食。
2018-10-08
$350 (Lunch)
Birthday
Coupon
2018-09-29 984 views
山竹一役真給我看到香港脆弱的一面!還幸有很多外國朋友仍然心繫香港,像10號風球後的明媚星期一,我便約了日本朋友跟甜魔媽媽和清麗村姑同到Bostonian Seafood & Grill相聚,可惜無情山竹摧毁大樹,擋去了清麗村姑的出路,所以這天只能先來個三人午聚! Bostonian Seafood & Grill晚上我曾到訪過,這次中午來是想吃它家的半自助午餐喔!位處地牢的Bostonian日間來到那份神祕華美氣氛不減,而闊落的座位更坐得十分舒適!半自助區擺放在入口酒吧前的L型位置,款式多得根本不用點主菜也會令您滿足不已!而事實只吃Appetizer Buffet就只須$298/位,想豐富點加上主菜和甜品也只是$378/位吧! 先有生蠔、凍海鮮、刺身及壽司區,喜歡吃生蠔的我看見已興奮莫明!有本事吃半打已經差不多回本啦!生蠔質素上乘而且有兩款選擇,分別來自法國的Fine de Claire及愛爾蘭佳麗Irish Rock,隻隻新鮮嬌嫩很吸引喔!另有翡翠螺、海蝦和青口同樣新鮮過人。刺身供應油潤肥美的三文魚刺身和吞拿魚刺身,另有不同款式的壽司、卷物及日式前菜,很合我們的日本朋友口味喎!轉個角

先有生蠔、凍海鮮、刺身壽司區,喜歡吃生蠔的我看見已興奮莫明!有本事吃半打已經差不多回本啦!
轉個角有一系列前菜沙律及熱食區,選擇亦是超級豐富呢!

光是凍肉已有4款選擇,分別有Parma Ham、Coppa Ham、Mortadela、Salam Milano,對於愛吃Ham的我感覺太快活了吧!

而芝士則包括有Brie、Gorgonzola DOP、Grana Padano、還有我最愛的Boursin用來塗麵包一流啊!

接下來有燒大啡菇、豬肉凍拌無花果、刁草煙三文魚,三款都很吸引最想試豬肉凍呢!

接力有燒蘑菇雞絲沙律、烤野菜吞拿魚、芝士及意粉沙律,雞心豆火腿沙律,色彩鮮明惹人垂涎!

另有新鮮沙律菜供客人自選汁醬配搭!還有可口的泰式燒豬頸肉、羅馬番茄配香草橄欖油,和新鮮水果配青檸蜜糖油醋,全部清爽怡人開胃非常。

熱食區質素亦比頭盤不遑多讓,有香脆吉列龍脷柳、焦香的雞肉串燒、清爽雜菜、和邪惡美味的忌廉芝士長通粉,及飽滿多汁的焗蠔,全都有意想不到的美味!

大家齊齊取來心水美食,來一張全家福便可以大快朵頤,這兒只是頭盤而已夠有豐富了吧!

侍應亦同時端來麵包盤,所以不吃主菜也會夠滿足!

先來吃點新鮮水果,加有青檸蜜糖油醋原來更加醒胃香甜!

再吃點清新磨菇和雜菜,和惹味到不行的泰式燒豬頸肉,便要投進鮮氣十足的海鮮世界喇!

生蠔質素十分不俗,尤以法國的Fine de Claire最討我歡心,其餘的翡翠螺、海蝦和青口都十分富有鮮味!

而風乾火腿更是我主攻項目,Parma Ham、Coppa Ham前者柔軟鹹香、後者甘香味濃,配以菠蘿被我視為人間美食!!豬肉凍拌無花果亦是想像中的美味,質感香軟而且不帶一絲肉蘇味!

刺身壽司新鮮度亦很好,但飯粒我覺得可以軟熟點口感更佳!而小朋友口味的我則偏好吃味附螺肉及中華沙律。

熱食最吸引一定是肥美多汁的焗蠔,另外雞肉串燒亦焦香可口好味道。

生蠔太新鮮的關係Encore是必然的事吧嘻嘻!

到了主菜環節因為自助區太豐盛的關係,我們決定只點兩份來三人分享,主菜分別有4款選擇Roasted Ribeye、Grilled Pork "Picatta"、Pan Seared Halibut和蔬菜Risotto。

我們選了Grilled Pork "Picatta",Piccata這個字指的不是哪一道特定的菜名,而是指一種肉類的烹調作法,指調味帶有著強烈,或刺激或尖銳的味覺,可以是雞、牛或是我們這天吃的豬柳,吃下有蛋、芝士的香氣,最重要內裡的豬柳肉質還是嫩口的,配以檸檬肉汁和蘋果蓉齊享用很滋味耶!

而另一份是Pan Seared Halibut,比目魚煎得皮香肉嫩,配香滑不膩的奶油醬很好吃啊!另配菜還有羊肚菌和羅馬椰菜花也是不能錯過呢!

飽到一個點的時候甜魔媽媽提醒我,還未試極度邪惡但味美的忌廉芝士長通粉,敵不過饞嘴的我死死地氣取來一小碟大家分享!極具咬口的長通粉配上香濃兼備的醬汁,加上幽幽的辣味拼湊出超級美味來,絕對是必吃推介之物啊!!

點上兩份主菜的同時亦隨之有兩份甜品,Summer Fruit Clafoutis with Mandarin Sorbet & Berries Sauce,和 Exotic "Ferrero Rocher", milk chocolate cremeux, passion fruit & mango center & hazelnut coating,先品嚐水果法式布甸蛋糕,加上柑橘雪葩清新又香甜很可口。

而Exotic"Ferrero Rocher"則活像大版金莎般,榛子朱古力脆皮包裹牛奶朱古力,再內藏芒果及熱情果蓉,吃下甜而不膩驚喜滿滿!這罷這場大家很滿意又滿足的半自助午餐後,我們更已急不及待相約下月辣聚呢!

2018-09-17
Lunch