常路經這餐廳, 但沒有很想光顧的意欲, 皆因食物款式普通及選擇不多, 訂價略高, 是令我卻步的原因。是次光顧, 抱著怎樣也該試一次的心態, 但也改變了我一些看法。餐廳的座位編排有點密集, 與鄰座的距離有點近。午膳時間過後, 約2時人流開始退減, 如想避開人流, 3時前入座依然可享用午餐餐牌的食物。1) 湯粉套餐 $102- 生, 熟牛肉 (正常洋蔥, 正常蔥, 走芫荽)- 乾薑水2) 春卷 $613) all + 10%生熟牛肉湯粉牛湯味道濃郁, 呷一口湯頭, 令人眼前一亮。牛湯油雖令牛湯油膩, 但味道令湯頭更濃, 亦潤滑了食材, 入口清甜, 不會令人口渴, 忍不住多喝了幾口。加入芽菜, 金不換和青檸汁, 另有一番風味。落單時, 客人可按自己喜好選擇洋蔥, 蔥和芫茜的份量, 是次選擇了正常份量的洋蔥和蔥, 芫茜則"走"了。洋蔥是生的, 爽身帶辣, 芽菜爽口, 增添層次。河粉份量多, 滑溜清爽不黏口。生熟牛肉各有2片, 生牛肉軟身, 熟牛肉較有嚼勁, 兩者牛味滿滿, 十分滿足。隨套餐包飲品一款, 我選了 Ginger Ale。店員放下一罐 Ginger Ale 和一隻空杯, 因打算帶回家

1) 湯粉套餐 $102
- 生, 熟牛肉 (正常洋蔥, 正常蔥, 走芫荽)
- 乾薑水
2) 春卷 $61
3) all + 10%
生, 熟牛肉 (正常洋蔥, 正常蔥, 走芫荽)
乾薑水
隨套餐包飲品一款, 我選了 Ginger Ale。店員放下一罐 Ginger Ale 和一隻空杯, 因打算帶回家慢慢品嚐, 故令店員收回空杯。見 Ginger Ale 為 mimi 版, 只有 200ml, 感覺"矜貴"。
春卷
春卷有4件, 2人分享剛好。春卷外脆, 內有木耳, 紅蘿蔔絲, 粉絲等, 材料豐富。入口雖油, 但以生菜包著吃有助減膩, 喜歡吃辣人士可沾上是拉差香甜辣椒醬, 增添惹味口感。

雖然食物款式普通及選擇不多, 但能以普通的食材, 烹調出令人眼前一亮的味道, 一點也不簡單。雖然訂價略高, 相信不會經常光顧, 但相隔一段時間, 也是會再光顧的。
2023-07-31
$179 (Lunch)
生, 熟牛肉 (正常洋蔥, 正常蔥, 走芫荽)
乾薑水
春卷
2023-08-06 245 views
在新城市剛開的時候已經想試,但餐牌很奇怪,就小小的一張,也不便宜,一直沒試,今天見大大張圖片推薦無骨海南雞飯,就試試,果然是失望的🤣 海南雞飯是我最愛,最近兩年吃過性價比高的在荃灣,有機會再介紹,今天這個98元什麼也沒跟(我心中的海南雞飯最起碼跟一碗湯),飯是好吃的,配蘿蔔伴菜很好吃,但主菜的無骨雞是完全不合格的,雪藏的肉質浪費了飯與工夫去骨吧!這個價錢這質素的雞如果跟一個湯或茶配成套餐還可以接受,怪不得平常也沒什麼客,也如我意料的沒回頭了!
2023-08-06
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
2023-07-21 325 views
天氣熱 胃口欠奉🥵 想食d濕濕笠笠嘅粉麵...而通常我都會首選 越南Pho 😍😍😍之前細佬推介過中環分店 今次就試吓沙田分店又無分別先 😏Feifei 最鍾意就係海南雞 所以海南雞飯餐係佢嘅不二之選; 而本尊就order 左越式雞河粉 - 一心以為係不一樣的雞 🤪 但原來係同一款雞 😂 海南雞飯 - 係一隻雞髀份量 又夠嫩滑 油飯夠香 唔會食咗成啖油落肚 味道好好越式雞河 - 個湯頭超正 明顯係新鮮熬出黎 飲唔出有任何味精味🤤🤤🤤 河粉質感好滑 煮嘅時間控制得剛剛好 👍👍👍 同樣都係成隻雞髀 🤤👍👍 餐廳食物選擇唔多 但係“貴精不貴多” 呢一句說話 總有佢嘅道理 😆
天氣熱 胃口欠奉🥵 想食d濕濕笠笠嘅粉麵...
而通常我都會首選 越南Pho 😍😍😍

之前細佬推介過中環分店 今次就試吓沙田分店又無分別先 😏

海南雞飯

越式雞湯河

海南雞飯
越式雞湯河
2023-07-18 245 views
食過咁多越南河粉,呢間又貴又普通,仲要+1,攞碗惹來淨係攞咗芽菜要叫先至有辣椒粒,蒸更加不知所謂,可一不可再,我之前食過K11嗰間越南婆高班過呢度多多聲,諗住米芝蓮實唔會中伏,點知又伏咗🤦🏻‍♂️🙄
食過咁多越南河粉,呢間又貴又普通,仲要+1,
點知又伏咗🤦🏻‍♂️🙄
2023-07-15 236 views
好耐無去新城市廣場,之前未見過呢間越南野,因為佢俾寵物車入,就試一試佢🍜.環境方面比較逼夾,我地後面係高枱,但中間留俾人/店員行既空間好窄,每次都要坐高枱既客人烘前先得😐食物選擇唔多,一眼睇晒,揀左一湯一撈嘗試吓🥰.✨燒豬腩肉撈檬✨檬粉比平時食開既越南檬粉幼身,好容易撈🥢蔥油同乾蔥份量滿滿🤤🤤仲切到好幼身,充滿香氣😍燒豬腩肉唔係好厚一塊,但燒到表面脆脆地,食落甜甜地好似搽左蜜糖咁😛好好食😋✨入面生菜、芽菜既份量都唔少,撈起上黎會似食沙律多過撈檬😂✨生牛肉河✨牛湯牛味濃郁🐮仲有好多蔥、洋蔥、香葉之類😝鐘意呢種風味既人唔可以錯過呀❤️✨越南咖啡、鹹青檸蜜梳打✨飲品都唔錯,越南咖啡夠甜🥰梳打果杯就岩晒夏天飲🍹
✨燒豬腩肉撈檬
✨入面生菜、芽菜既份量都唔少,撈起上黎會似食沙律多過撈檬😂

✨生牛肉河

✨越南咖啡、鹹青檸蜜梳打
✨飲品都唔錯,越南咖啡夠甜🥰梳打果杯就岩晒夏天飲🍹

2023-07-04 274 views
如果你是一位河粉愛好者,那麼你一定不能錯過在沙田新城市尋找Brass的越南河粉。這家餐廳以提供高品質、地道的越南美食聞名,其中最受歡迎的就是生牛肉河粉。Brass的生牛肉河粉是一道口感獨特的菜品,它的麵條Q彈有嚼勁,搭配上柔嫩的生牛肉和清爽的蔬菜,讓你一口接一口地吃。此外,他們還提供炸春卷,這是一道非常受歡迎的小吃,外表酥脆,裡面則是滿滿的蔬菜和肉類,口感十分美妙。如果你想要一個完整的越南美食體驗,那麼Brass的越南咖啡一定是不可錯過的。越南咖啡是一種獨特的咖啡風味,它以其濃郁的口感和獨特的香味而受到讚譽。在Brass,他們用最好的咖啡豆製作出美味的越南咖啡,你可以在享受美食的同時品嚐到這種經典的越南飲品。總體而言,Brass是一家提供高品質、地道的越南美食的餐廳。他們的生牛肉河粉和炸春卷都十分美味,而越南咖啡也是一個必試的飲品。如果你想要一個真正的越南美食體驗,那麼你一定要來Brass一遊。

2023-06-13 318 views
呢間餐廳嘅河粉出名到攞咗米芝蓮嘅一星,🖤黑白配⚪️亦都私心推介覺得如果生牛肉河粉來講,呢間都算係幾唔錯嘅選擇😝餐廳嘅餐牌唔算多選擇,主要只係得幾款,所以基本上見到每一個喺度食嘅都係食河粉🤣特級生牛肉河粉加牛丸 $133+$16首先講吓佢個湯底,湯底係用牛骨熬製,所以飲落去濃郁得黎一啲都唔覺得係味精湯,唔會飲完會覺得好口渴嘅感覺,🖤黑白配⚪️都飲咗成大碗🤤生牛肉食落去好滑同埋好薄,完全唔係出面普通嘅肥牛,同埋突出到個肉味 🥩 河粉食落去一啲都唔淋,軟硬度適中得來有啲煙韌嘅感覺,好滑🙊 炸春卷 $61春卷皮炸到好鬆脆,裏面配料好足越南咖啡$40

特級生牛肉河粉加牛丸 $133+$16

炸春卷 $61
春卷皮炸到好鬆脆,裏面配料好足

越南咖啡$40
出面睇到賣相已經好吸引,等左一陣,補飛先入到。牛肉、豬肉腩好林,年紀大的,都岩食。配料好香口,好野味,好用心、專業的烹調技巧!價錢係貴過一般越南湯河,但係值得品嚐。
出面睇到賣相已經好吸引,等左一陣,補飛先入到。

牛肉、豬肉腩好林,年紀大的,都岩食。
配料好香口,好野味,好用心、專業的烹調技巧!

價錢係貴過一般越南湯河,但係值得品嚐。
叫左生牛河,碗嘢一啲都唔似越南生牛河,好似打邊爐將啲嘢掉落湯到煮嘅結果😑個生牛河黎到啲牛肉已經熟曬咁濟,咁我叫生牛河做咩?同埋唔叫侍應都唔打算比辣椒粒,原來唔係應該係個河本身應該有嘅?究竟邊忽係越南河,做咩要比80幾蚊食邊爐料?
生牛河
2023-03-24 566 views
新駐在沙田的分店,地方舒适。但菜式选择不多,像是公司的canteen ,只有幾款生熟牛肉河、香茅鸡扒豬扒。味道还不錯,但份量太少,价钱不便宜呵。筆者吃了一碗生熟牛诃再後加牛丸,感觉只吃了一顿下午茶。要買麫包填肚子了。
2023-03-07 724 views
叫了一碗生牛肉湯河粉,價錢為HKD 96,加一後總數HKD 106,價錢稍貴,食物份量稍為少 吃了十五分鐘都不夠就吃完。 然後坐下沒有清水提供,如果只叫一碗湯粉,應該吃不飽。 Quite expensive, plus service fees = HKD 106 叫了一碗生牛肉湯河粉,價錢為HKD 96,加一後總數HKD 106,價錢稍貴,食物份量稍為少 吃了十五分鐘都不夠就吃完。 然後坐下沒有清水提供,如果只叫一碗湯粉,應該吃不飽。

生牛肉湯河
生牛肉湯河
2023-02-18 623 views
生牛肉粉,湯又salty,又多味精。價錢貴唔緊要,但難食又貴就搞唔掂啦。以後唔會再去。Unbelievable terrible.... just all MSG to make the soup of the raw beef noodles, no other flavour at all...oh actually yeah, super salty.Never again.
生牛肉粉,湯又salty,又多味精。

價錢貴唔緊要,但難食又貴就搞唔掂啦。

以後唔會再去。

Never again.
連續5️⃣年獲得米芝蓮推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻我最鍾意食嘅越南pho🍜 @Brass Spoon進駐新界啦🎉 圍村二少奶終於可以唔使出城都食到啦!超興奮🥳生熟牛河🍜係我至愛❤️牛骨湯底香濃又清甜😋河粉細滑 口感煙韌😋😋牛肉肥瘦適中又夠嫩😋😋😋絕對係天氣凍嘅暖身之選😬😬朋友叫咗香茅豬扒飯🐷豬扒🐷 鮮嫩又juicy 😋加埋醃蘿蔔同越式魚露🐟真係可以扒幾碗飯🍚🍚🍚春卷每日新鮮手做✋🏻炸得夠脆又足料同生菜🥬薄荷葉🍃一齊食好味又開胃😋2️⃣杯越式特飲都好飲呀!💁🏻‍♀️越南清補涼🍹新年食得熱氣嘢多 飲返杯清清佢 真係啱啱好👍🏻💁🏻‍♀️鹹青檸蜜🍯鹹甜適中又潤喉👍🏻
連續5️⃣年獲得米芝蓮推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

春卷每日新鮮手做✋🏻
炸得夠脆又足料
同生菜🥬薄荷葉🍃一齊食
好味又開胃😋

2️⃣杯越式特飲都好飲呀!
💁🏻‍♀️越南清補涼🍹
新年食得熱氣嘢多 飲返杯
清清佢 真係啱啱好👍🏻
💁🏻‍♀️鹹青檸蜜🍯
鹹甜適中又潤喉👍🏻
Type of Meal
Lunch
平日在金鐘返工食慣了星街店/中環店,見沙田都開了間就來試試。叫了生牛河和凍越南咖啡: (忘了影相lol)味道: 不錯,跟以上兩間店比味道基本沒差別。湯很有各種香草的芬芳,牛分量足夠且濃味。河粉依然滑和掛湯,是與其他店的牛河最不同,最讓我多次幫襯的地方。咖啡覺得凍沒熱的香,但還是不錯,沒有我討厭的酸味😛價格: 貴😂 在商業區就是預料之內,但它跟同商場其他餐廳比,以沙田區來說真是貴了點。當然新城市廣場應該沒收少它鋪租。 😅服務+環境: 我平日去所以人不多, 侍應生很殷勤。鋪比商業區的大所以坐得很舒服,環境也因在商場內所以很乾淨。我應該會再幫襯🤤希望他們保持水準。

我應該會再幫襯🤤希望他們保持水準。
2023-02-08
$100 (Lunch)
  • 生牛肉河粉
2023-02-04 471 views
我哋今日叫左三碗粉,一碗係生牛河,多蔥,多洋蔥,多芫荽,味道可以,但係份量太小,太貴,成舊水一碗,另外兩碗分別係熟牛河同埋生熟牛河,另外加左個碟春卷,係唔錯嘅,再叫左兩杯清補涼