2024-01-28 224 views
踏入這家餐廳,空氣中瀰漫著濃郁的越南味,先黎個湯粉來暖暖胃,湯頭真係夠晒香濃,飄出嚟嗰陣嘅香味,簡直係香到屈機!河粉滑溜得嚟不黏牙,啖啖肉感嘅生熟牛肉,爽口得黎又唔柴,真係肉味十足🍲。湯底入面嘅河粉同生熟牛肉搭配到剛剛好,牛肉滋味滲入每一條河粉,咬落去彈牙無比,啱曬鍾意食肉嘅一族。D嘢食雖然傳統,但係賣相同味道都掂嘅,令人驚喜。第一啖咬落那個外皮酥脆嘅春卷,裏面滋味豐富嘅餡料,簡直係夠晒香口,香脆可口🥢。間中夾埋啲切得細細碎嘅洋蔥同足量嘅芽菜,整體食感層次豐富,惹味得來又不失清新。飲品方面,間中嚟一啖冰鎮乾薑水,清新提神,仲幫助消滯低,真係一流🍹。總結,今次嘅食體驗,簡單嘅菜色中都能品嚐到細緻嘅味道,即使唔係食尚名店,都可以搵到美味嘅地方。下次有機會,我都會再考慮行過嚟品嚐下其他嘅美食,試下新口味!

2024-01-08 170 views
今日終於唔食日本嘢,想食啲暖笠笠嘅嘢,所以入咗嚟越南菜!係俾佢個牛肉pho吸引住!睇完個餐牌,原來有我好鍾意食嘅香茅豬扒飯,我忍唔住就叫咗呢個。朋友就叫咗雞扒檬粉,同埋跟餐春卷。🌟香茅豬扒飯好得意,唔似出面食嗰啲,呢個豬扒飯係冇骨嘅,豬扒切到一件件咁,多汁,軟滑😬 上面仲有隻太陽蛋撈飯,呢一個好好食!啱晒啲唔鍾意倫骨嘅人。🌟雞扒檬粉雞扒凍,好淋,檬粉當然都係凍既,對我嚟講我覺得呢度實在太唔好食,我食咗一小口就放棄了😅好後悔冇叫朋友揀牛肉河😂🌟春卷(跟餐加錢)有四件,味道普通。🌟荔枝梳打 (跟餐配)唔錯,拎上一支梳打水,可以自己添加。嚟呢度食呀,我只會叫到牛肉河(加底),又或者香茅豬扒飯🤤

🌟香茅豬扒飯

🌟雞扒檬粉

🌟春卷(跟餐加錢)
有四件,味道普通。

🌟荔枝梳打 (跟餐配)
唔錯,拎上一支梳打水,可以自己添加。

嚟呢度食呀,我只會叫到牛肉河(加底),又或者香茅豬扒飯🤤

2024-01-07 132 views
我剛剛吃完一家越南餐廳的飯菜,但我必須坦白地說,這次的用餐體驗讓我感到非常失望。這家餐廳完全無法滿足我的味覺需求,食物的味道並不好,而且選擇也非常有限,連飲料的選擇都很少。這次的用餐體驗讓我覺得不再願意再次光顧這家餐廳。作為一個食客,我希望能夠在餐廳中享受美味的食物和多樣的選擇。然而,這家越南餐廳並未能達到這些期望。食物的味道並不好,缺乏真正的越南風味,讓我感到失望和沮喪。我期望能夠品嚐到正宗的越南菜肴,但卻得到了一份平庸的餐點。除了食物的問題之外,這家餐廳的飲料選擇也非常有限。作為一個喜歡嘗試新飲品的人,我希望能夠在餐廳中選擇到不同的飲料。然而,這家越南餐廳的飲料選擇非常少,讓我感到困擾和失望。總的來說,這次用餐經歷讓我對這家越南餐廳失去了興趣。食物的味道不好,選擇有限,連飲料也缺乏選擇。作為一個食客,我希望能夠在餐廳中享受美味的食物和多樣的選擇,但這家餐廳並未能滿足我的期望。因此,我不打算再次光顧這家餐廳。

2024-01-07
$150 (Dinner)
  • None
第一口喝湯已經覺得味精的鹹味特別濃厚吃完飯只有口渴難耐。我一個女生吃完生河粉都還是覺得很餓,一碗也要88蚊,不知道我都吃了什麼⚠️最有趣的事情來了我們點了兩碗生牛肉河粉一碗加了特級生牛肉+28蚊另一碗什麼也沒有加上餐後,加特級生牛肉的麵,肉少過沒加肉的麵,沒加肉的6片肉,加了特級的僅有三片,請店員確認還堅持是沒問題的🤣最後我們多次請他確認後,店員毫無靈魂表情的拿了一片牛肉補給我們😊一片28蚊?我不懂
第一口喝湯已經覺得味精的鹹味特別濃厚
吃完飯只有口渴難耐。

⚠️最有趣的事情來了
我們點了兩碗生牛肉河粉
一碗加了特級生牛肉+28蚊
另一碗什麼也沒有加

上餐後,
加特級生牛肉的麵,肉少過沒加肉的麵,
沒加肉的6片肉,加了特級的僅有三片,
請店員確認還堅持是沒問題的🤣

一片28蚊?我不懂
2023-12-28 130 views
之前有食開中環分店都覺得唔錯,係太早閂門,見沙田都有分店就試吓。今次體驗真心嬲左,我好少食食評,但今次希望比大家知等大大家唔好中伏。首先一入到黎啲staff服務態度差到好似入左間band 3中學咁。我哋2個人點完野食,好快就有得食。我嗌既係生牛肉河走葱另加特級生牛肉(+$26),我朋友就嗌左碗生牛肉河。2碗野黎到果陣,我即刻嗌住個staff我話我係額外再加左牛肉架咼,我果碗仲少肉過我朋友果碗?係咪廚房搞亂左加左落有葱果碗到?跟住個侍應望都無望話加左架喇,已經係入面,我話下?!你睇真啲,我得3塊肉我朋友果碗都有6塊肉,跟住佢話係咼,真係有啲少。。。最後搞左陣先問廚房拎多一塊咁大把既肉出黎,全程對話好聲好氣,純粹係覺得點解個客有意見,你第一時間要話個客錯,間餐廳又唔係你開既

2023-12-22 74 views
同central 個brass spoon 冇得比… 本身係中環試過都覺得幾好味,但係唔知點解沙田分店真係差好多。$120+ 一碗牛肉河粉,咁嘅價錢係沙田食碗咁細嘅越南河粉真係唔抵. 😤 份牛肉勁細!!! 味道都一般 😭 加上service 真係麻麻地,兩杯熱飲要吹先整好,我地望住位staff 企係到好耐先整…辣椒同水都要自己問staff 攞, 同街邊d麵鋪差唔多… 🥲係快餐廳一般的service. 一定唔會返來🥲伏伏伏 🚁🚁🚁 I won’t be coming back…

2023-12-03 109 views
本身想試吓,之前有另一商場話開,點知冇。本著應該質素吾會差得去邊點知中伏,吾好食,好吾好食,而且貴夾吾飽,係一度食一度後悔,一路諗緊d正評點比,其實一間餐廳改變質素有好多方向,本身餐廳已開揚飲食體驗差,點知差幾更多,永不幫襯。
2023-11-20 125 views
因為weekend時候的中午新城市開始很多人。所以我和老公和仔仔就隨意進入這間餐廳吃個午餐。我和老公分別點了湯粉,我叫了生熟牛肉湯粉。老公點了生牛肉湯粉,我吃的時候覺得牛肉不太容易咬開,而且份量不太多。老公的生牛肉也普普通通,就是CP值不太高。不過不得不暫時店員的服務也不錯,他們都很主動地幫忙。一碗湯粉大概$98至到$100左右,我認為去吃牛腩河粉比較划算。因為色彩及份量都不值這個價錢,而且也未有包飲料飲料是令額外收費的一杯大概20至$32以上,所以價錢比較貴。
因為weekend時候的中午新城市開始很多人。
所以我和老公和仔仔就隨意進入這間餐廳吃個午餐。

不過不得不暫時店員的服務也不錯,他們都很主動地幫忙。

2023-11-20 41 views
因為weekend時候的中午新城市開始很多人。
所以我和老公和仔仔就隨意進入這間餐廳吃個午餐。

不過不得不暫時店員的服務也不錯,他們都很主動地幫忙。

湯粉
2023-11-10 151 views
呢個係無相食評,但睇過其他食評都有同我相同嘅問題1. Menu選擇少其實本身menu選擇少唔係問題,貴精不貴多嘛不過呢間餐廳嘅食物質素又係咪精呢?越南餐廳連滴漏咖啡都無,$37一杯啡走🙄2. 碌冧調味唔對越南魚露酸酸甜甜又帶點辣味令人食慾大增,但呢度嘅調味連1:2:3比例都做唔到酸味重,又無蒜蓉辣椒味好彩我今餐唔係食凍檬,如果唔係都唔知點食3. 生牛河質素叫嘅係Premium 生牛河,但上菜啲牛都熟曬香葉少無鵝芥無辣椒,芽菜唔係用肥肥短身嗰種湯底偏咸無牛嘅清甜河粉唔滑又粉同偏硬,份量少4. 4舊春卷盛惠$61?明買明賣,佢寫明係$61我都叫係我問題但我唔期望得2條剪一半,即係4舊仔春卷都係個啲味無野好評論,但係得一撮仔薄荷葉???5. 價錢貴但餐具用Ikea🤡本身用Ikea餐具係無問題,但你收得人呢個價錢俾Ikea餐具我就覺得係問題一碗粉計埋加一過百,無餐飲全部散叫加埋一一個人埋單都差唔多二百原來依家喺餐廳食飯真係填飽個肚,唔會有任何用餐體驗今餐叫左2個Main 2杯野飲1個小食就$402快餐店質素、零服務(上菜收碟呢啲唔好同我講係服務,呢間餐廳連牙籤都唔俾人)、食物質素普通聽日要再食
呢個係無相食評,但睇過其他食評都有同我相同嘅問題

1. Menu選擇少
其實本身menu選擇少唔係問題,貴精不貴多嘛
不過呢間餐廳嘅食物質素又係咪精呢?
越南餐廳連滴漏咖啡都無,$37一杯啡走🙄

2. 碌冧調味唔對
酸味重,又無蒜蓉辣椒味
好彩我今餐唔係食凍檬,如果唔係都唔知點食

3. 生牛河質素
叫嘅係Premium 生牛河,但上菜啲牛都熟曬
香葉少無鵝芥無辣椒,芽菜唔係用肥肥短身嗰種
湯底偏咸無牛嘅清甜
河粉唔滑又粉同偏硬,份量少

4. 4舊春卷盛惠$61?
明買明賣,佢寫明係$61我都叫係我問題
但我唔期望得2條剪一半,即係4舊仔
春卷都係個啲味無野好評論,但係得一撮仔薄荷葉???

5. 價錢貴但餐具用Ikea🤡
原來依家喺餐廳食飯真係填飽個肚,唔會有任何用餐體驗

今餐叫左2個Main 2杯野飲1個小食就$402

聽日要再食返間好嘅越南餐廳止下牛河癮先得🙄🙄

2023-11-10
$200 (Dinner)
2023-11-04 165 views
今日同朋友一齊去咗沙田恐龍公園,玩完就揀左呢間食,叫咗熟牛河$96,海南雞飯$112,豬扒撈㩚$102,食前忘了影相,由於海南雞飯係朋友食,說不錯所以很快就食晒。而我跟仔仔各叫了熟牛河同豬扒撈捞,我覺得2個食物質數差太多了,一天堂一地獄,當然牛河係整得好出色同好味的,但加配熟柚子蜜也加$12就太貴!最慘係熱飲都有頭髮就覺得恐怖!豬扒撈㩚就係我食過最差的一次,芽菜沒有焯過,真的接受唔到,還要比牛河貴,真的無言了。整得唔好吃的乾脆唔好放餐牌啦。

熟牛肉河
熟牛肉河
2023-09-28 268 views
較貴價嘅越式餐廳,但係份量大,質素唔錯越式雞肉湯河 ($96)呢個反而有驚喜!! 本身以為會係雞絲,但係估唔到佢係雞件咁上,仲要好嫩滑 幫你去埋骨 件件都啖啖肉🤤 下次再嚟嘅話會encore呢個👍🏻河粉煮嘅時間控制得剛剛好 好滑唔會太淋燒豬腩肉撈檬 ($96)檬粉比平時食開幼身,好容易撈,望落似米線但係幼身冇咁腍,個人幾鍾意蔥油同乾蔥份量滿滿燒豬腩肉切到薄塊,油旨, 燒到表面脆脆地,食落甜甜地 又淋 好好食😋午市套餐都有包飲料但係食完碗湯河之後明顯口乾, 食嘅時候又唔會覺得好鹹,希望唔係加左好多味精🫠—𝗐𝗈𝗎𝗅𝖽 𝗋𝖾𝗏𝗂𝗌𝗂𝗍: yes💳 𝗉𝗋𝗂𝖼𝖾 $110 𝗉𝗉 (lunch)🌟 𝗈𝗏𝖾𝗋𝖺𝗅𝗅 8/10📍 Brass Spoon沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓115號舖—𝖿𝗈𝗅𝗅𝗈𝗐 @𝗈𝖺𝗍𝗌𝗇𝗐𝖺𝖿𝖿𝗅𝖾𝗌 𝖿𝗈𝗋 𝗆𝗈𝗋𝖾!
較貴價嘅越式餐廳,但係份量大,質素唔錯
越式雞肉湯河

越式雞肉湯河 ($96)

河粉煮嘅時間控制得剛剛好 好滑唔會太淋
燒豬腩肉撈檬
燒豬腩肉撈檬 ($96)

蔥油同乾蔥份量滿滿

午市套餐都有包飲料

𝗐𝗈𝗎𝗅𝖽 𝗋𝖾𝗏𝗂𝗌𝗂𝗍: yes
💳 𝗉𝗋𝗂𝖼𝖾 $110 𝗉𝗉 (lunch)
🌟 𝗈𝗏𝖾𝗋𝖺𝗅𝗅 8/10
📍 Brass Spoon
沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓115號舖

2023-09-26
$110 (Lunch)
越式雞肉湯河
燒豬腩肉撈檬
2023-09-27 182 views
呢間越南粉選擇少,價錢貴、食物味道非常一般!性價比超低!90幾蚊食碗粉冇嘢飲,味道重唔OK。叫咗生牛肉湯河$96及熟牛肉湯河$90每樣一碗。熟牛肉湯河變咗牛腩,幾難食下。原來生牛肉同熟牛肉用兩款完全唔同嘅肉,熟牛肉變咗牛腩咁嘅款。湯底求其,真係食越棧嗰啲好過佢。90幾蚊再加1,成$100一碗真係性價比低。另外散叫咗春卷$61,口感硬脆。而且碗粉啱啱食完放低筷子,店員就即刻收野。當日只有三成客滿都好似好趕住收嘢咁,大概食咗半個鐘就走人。

另外散叫咗春卷$61,口感硬脆。

今日嚟到依間灣仔都有分店嘅越南餐廳 🍴望一望,相比起我食過嘅其他出名越南粉,佢嘅價錢都係偏貴少少嘅!可能始終係喺大商場入邊~當係食埋個裝修😂😂😂!⬆️生牛肉越南粉🌟🌟🌟來越南餐廳梗係要食生牛肉pho 啦🤤我覺得佢嘅生牛肉同我想像中嘅有啲出入!比較厚身🤏🏻有少少似我打邊爐🍲烚到一半嘅感覺😂!不過個湯底係幾清甜嘅,而且粉麵嘅質地都係啱啱好!叫做合格啦!⬆️越式雞肉越南粉🌟🌟🌟🌟呢個反而有驚喜!本身會以為係啲普通米線舖嘅雞肉,即係一片片嗰啲!但係估唔到佢係雞件咁樣上,而且仲要件件都啖啖肉,雞肉仲要好滑好入味添🥰🥰!下次再嚟嘅話會食呢一個!!佢其實仲可以加其他配料,例如牛丸,不過我就驗嗰啲有少少太貴啦!加一份牛丸都要10幾蚊☹️!Overall嚟講都算唔差啦!

⬆️生牛肉越南粉🌟🌟🌟

⬆️越式雞肉越南粉🌟🌟🌟🌟

• 越式雞肉粉
2023-09-09 196 views
今日難得去開沙田新城市廣場,當然要食下平時冇食過嘅餐廳,仔仔又鍾意食麵,心血來潮想去食越南菜,就去試咗呢間位於新城市廣場二期嘅越南餐廳可能係 lunch 既關係,好簡單一張紙落order,但係基本越南餐廳有嘅嘢食佢都有齊,普通一個生牛肉河粉,大約$82-95 左右,算係性價比比較高今日點左個特級生牛肉河粉加多一個小食越南炸春卷,一大一細食啱啱好。個生牛肉河粉唔太多血,口感亦都唔錯。個炸春卷有少少油膩,好彩有生菜中和下,只可惜九層塔俾得太少。不過總括嚟講體驗都唔錯