2023-04-27 184 views
呢間充滿葡萄牙風既咖啡店 亮點係牆身以藍白色瓷磚鋪成🩵🤍 店舖位置雖然唔多 但唔同角落都花咗點小心思佈置🥰食物方面以輕食為主 甜品仲要係佢哋自家製架 冇諗過味道係咁有驚喜 好有質素🌟 下次入開元朗國要再𝘦𝘯𝘤𝘰𝘳𝘦過黎想試埋𝒞𝓇𝑜𝒻𝒻𝓁𝑒同ℬ𝒶𝑔𝑒𝓁 呀🤗ˏ ˋ ˗ ˚ 特別推介ˎˊ ˗ ⋆๑芝士櫻花蝦英式鬆餅𝒮𝒸𝑜𝓃𝑒平時食開都係甜 鹹嘅真係比較少食到 今次試左芝士櫻花蝦真係一試難忘 完全唔使加任何醬同𝒞𝓇𝑒𝒶𝓂 鬆餅本身好鬆化 唔會黐牙 加埋櫻花蝦脆口 口感好豐富😋😋๑開心果巴斯克芝士蛋糕開心果味好濃郁 食落芝士既口感亦非常幼滑😍🫶
呢間充滿葡萄牙風既咖啡店 亮點係牆身以藍白色瓷磚鋪成🩵🤍
店舖位置雖然唔多 但唔同角落都花咗點小心思佈置🥰

ˏ ˋ ˗ ˚ 特別推介ˎˊ ˗ ⋆

๑芝士櫻花蝦英式鬆餅

๑開心果巴斯克芝士蛋糕
開心果味好濃郁 食落芝士既口感亦非常幼滑
😍🫶
2023-04-07 137 views
元朗富達呢間異國風嘅cafe仔開咗都應該有一年,日日經過都冇機會入去一試難得今日早到起身,又有位可以即入,終於可以試試佢嚟個悠閒嘅早晨無論餐廳佈局定碗碟上都用咗藍白瓷非常有特色,一邊食仲可以睇住門口好多人帶狗仔出嚟玩都幾正Flat White咖啡有得揀nutty同fruity style嘅,呢杯nutty口感都唔錯Bagel墨西哥辣椒 蒜蓉芝士大啡菇包夠煙韌有咬口,而且個墨西哥辣椒味又幾出,香香辣辣幾開胃,餡就揀咗蒜蓉芝士大啡菇,仲配咗d沙律菜都幾清新價錢方面就算中上,不過現時西式cafe都差唔多係咁嘅價,輕食就唔好預份量多啦,當偶爾relax奢侈下囉~

Flat White

Bagel墨西哥辣椒 蒜蓉芝士大啡菇
包夠煙韌有咬口,而且個墨西哥辣椒味又幾出,香香辣辣幾開胃,
餡就揀咗蒜蓉芝士大啡菇,仲配咗d沙律菜都幾清新

2023-03-19
$120 (Breakfast)
2023-03-31 113 views
元朗一間歐式風既cafe裝修,餐牌 連外賣咖啡杯都好靚今日同朋友黎打下卡打卡位唔多 門口有一個玻璃窗既位我地坐左入面中間枱 食完等出面枱既人走左就坐過去影相叫左🥪Ally day breakfast (brava bacon)$128加$10轉牛角窩夫🧇多料 牛油果都比好多 窩夫夠脆 不過唔夠熱🍵Mocha $42普通無特別 畫花+分⭐️CP值;⭐️⭐️⭐️👩🏻回頭指數;👩🏻👩🏻👩🏻📸打卡比分;📸📸📸
元朗一間歐式風既cafe
裝修,餐牌 連外賣咖啡杯都好靚
今日同朋友黎打下卡

⭐️CP值;⭐️⭐️⭐️
👩🏻回頭指數;👩🏻👩🏻👩🏻
📸打卡比分;📸📸📸
2023-03-22 133 views
山長水遠去到元朗搵下有咩cafe可以hea下,搵到Brava Java,大馬路向大棠方向行過去要6分鐘,門口不太顯眼,剩係見到Chef’s Stage,我要行返轉頭。門口有menu,藍白色既店舖色調令我諗起葡萄牙🇵🇹磚,入到去大約有十幾個位既小店,有一個女店員侍應問我係唔係一個人我就搵位坐低,之後俾咗杯水同menu我,我見楓糖味croffle$38但其他味就$78就問男店員係唔係一塊同兩塊既分別,男店員搭唔到,佢返厨房問女店員,都証實咗我啱,因為唔算太肚餓,我就叫了楓糖味就算,加杯Latte。等咗5分鐘上latte, 有拉花,奶同啡味都balance。之後上楓糖味croffle,好香,不過就唔脆,我鐘意食脆既croffle, 用藍色磚做佈景影相📸️都幾有feel,見我坐咗冇耐就坐滿,埋單收現金或八達通,仲俾埋印花卡我,買九杯咖啡送第十杯,仲有貨品售賣

Latte
楓糖味croffle
用藍色磚做佈景影相📸️都幾有feel,
Latte+楓糖味croffle
仲有貨品售賣
2023-03-22
$76 (Tea)
Latte
楓糖味croffle
Latte+楓糖味croffle
  • 楓糖味牛角包窩夫
2023-03-21 111 views
☕️清優藍色cafe☕️迷你全日早餐$68(包一杯$40以下的熱飲)依個早餐真係無得輸,有香草腸,煙肉,炒蛋,焗豆,蕃茄同芝士帕尼尼,原先以為迷你早餐,份餐應該好少,見到個餐後,份量都好多仲好豐富,加上果個芝士帕尼尼外脆內軟,加埋芝士既咸香味好配。飲品要左杯FLAT WHITE,咖啡可以揀nutty 或者係 fruity 味既豆,我揀左fruity 味,咖啡味好香好滑,fruity 豆味好清甜。另外cafe仲有其他限定推介:雙重無花果酸種吐司,下次要再去試下🤤🤤
☕️清優藍色cafe☕️

迷你全日早餐$68(包一杯$40以下的熱飲)

2023-03-21
元朗人氣葡萄牙風Cafe🇵🇹我稱為高質Cafe沙漠嘅元朗,呢間已經返轉頭幫襯好幾次。Cafe主要提供輕食選擇,座位唔算闊落舒適,但係整體環境營造到輕鬆氣氛。•Guacamole Sourdough 牛油果醬酸種多士🥑 $98多士厚切,分量大大份!包身中間好軟熟,仲配搭咗少少牛油增加味道層次。牛油果選料亦啱啱好熟度,唔會太硬或太淋,又食到粒粒牛油果😋就算連配菜都絕不馬虎,明顯用心揀料同調味,讚👍🏻•Matcha Yuzu Basque Burnt Cheesecake小山園岩竹抹茶柚子巴斯克芝士蛋糕🧀$78記得當日揀甜品嘅時候選擇唔多,有興趣嘅都冇供應,就揀咗個抹茶巴斯克芝士蛋糕試吓😗上菜發現好精緻,大概一個手掌心咁大。食落抹茶味好出,甘味重過甜味,比我預期中好味😙•Hojicha Latte 培茶拿鐵☕️ Hot $42有時唔想飲咖啡,最鍾意叫hojicha latte。呢杯焙茶味唔算好濃郁,奶味較重,整體口感滑溜,唔錯🤓而家越嚟越鍾意幫襯親力親為嘅小店,人情味濃啲,質素又有保證。有位後生仔應該係老闆,食第二次佢已經認得我地👍🏻 希望元朗會越黎越多高質cafe啦🥹
元朗人氣葡萄牙風Cafe🇵🇹

•Hojicha Latte 培茶拿鐵☕️ Hot $42

2023-02-14 85 views
好想介紹元朗一個相當有異國風情嘅𝒞𝒶𝒻𝑒 ℬ𝓇𝒶𝓋𝒶 𝒥𝒶𝓋𝒶 𝒞𝑜𝒻𝒻𝑒𝑒行葡萄牙風格 成間𝒞𝒶𝒻𝑒 嘅牆身都貼滿白色藍色帶花嘅瓷磚 好有ℱ𝑒𝑒𝓁亦都好𝒾𝑔𝒶𝒷𝓁𝑒🍂ℬ𝓇𝒶𝓋𝒶 ℬ𝒶𝒸𝑜𝓃香草腸|煙肉|焗豆|炒蛋|大啡菇|蕃茄|香草薯粒|酸種吐司所有野都即叫即整夠熱 味道正常 自家製酸種吐司烘到脆邊 中間口感煙韌🍂ℒ𝑜𝓉𝓊𝓈 ℬ𝒾𝓈𝒸𝑜𝒻𝒻 𝓌𝒾𝓉𝒽 𝒸𝓇𝑒𝒶𝓂 𝒸𝓇𝑜𝒻𝒻𝓁𝑒 擺盤好精美 焦糖醬調教得好好 唔會太杰身 同cream好夾 不過食落有啲膩🍂 ℋ𝑜𝓉 𝓁𝒶𝓉𝓉𝑒 - 𝓃𝓊𝓉𝓉𝓎 𝒻𝓁𝒶𝓋𝑜𝓊𝓇𝑒𝒹堅果味濃少酸味 入口潤滑💡總結 ℬ𝓇𝒶𝓋𝒶 𝒥𝒶𝓋𝒶 𝒞𝑜𝒻𝒻𝑒𝑒係大西北朋友嘅打卡好地方
好想介紹元朗一個相當有異國風情嘅𝒞𝒶𝒻𝑒

自家製酸種吐司烘到脆邊 中間口感煙韌
🍂 ℋ𝑜𝓉 𝓁𝒶𝓉𝓉𝑒 - 𝓃𝓊𝓉𝓉𝓎 𝒻𝓁𝒶𝓋𝑜𝓊𝓇𝑒𝒹
堅果味濃少酸味 入口潤滑

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2023-02-06 707 views
ヾ(o´▽`o)ノ┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈必需收藏!元朗異國風pet-friendly 咖啡店✨上年十一月的某天到訪了位於元朗的咖啡店環境很好,食物質素高🫶🏻┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈環境走藍白主調,牆上掛了不同璧畫渡假風十足小店食物也很多元化,有croffle,bagel也有yogurt及開心果甜品!非常吸引呢~┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈那天朋友還帶上愛狗Chill一個下午真的很舒服,工作太累需要休息🥹┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜煙三文魚牛油果醬牛角包窩夫 $98 (4/5)近年才流行的Croffle,將牛角包壓成窩夫形狀除了減低油膩感外也會更加脆口❤️這裡的croffle放了十分鐘口感依然外脆內Q軟,一點也不油膩,牛油果也很香很好吃配上煙三魚及牛油果醬感覺會健康一點🤣┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜智利馬基莓乳酪碗 $78 (3.5/5)味道不錯,有草莓香蕉和藍莓🫐乳酪也是加入莓果制成,很開胃,一點也不酸┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜開心果芝士蛋糕 $78 (4.5/5)十分推薦🫶🏻!開心果味濃郁芝士蛋糕底下有一層餅底,增加層次感口感非常creamy開心果存在感高
ヾ(o´▽`o)ノ
必需收藏!元朗異國風pet-friendly 咖啡店✨
上年十一月的某天到訪了位於元朗的咖啡店
環境很好,食物質素高🫶🏻
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
環境走藍白主調,牆上掛了不同璧畫渡假風十足
小店食物也很多元化,有croffle,bagel
也有yogurt及開心果甜品
非常吸引呢~
那天朋友還帶上愛狗
Chill一個下午真的很舒服,工作太累需要休息🥹

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜煙三文魚牛油果醬牛角包窩夫 $98 (4/5)
近年才流行的Croffle,將牛角包壓成窩夫形狀
除了減低油膩感外也會更加脆口❤️
配上煙三魚及牛油果醬感覺會健康一點🤣

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜智利馬基莓乳酪碗 $78 (3.5/5)
味道不錯,有草莓香蕉和藍莓🫐
乳酪也是加入莓果制成,很開胃,一點也不酸

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜開心果芝士蛋糕 $78 (4.5/5)
十分推薦🫶🏻!開心果味濃郁
芝士蛋糕底下有一層餅底,增加層次感
口感非常creamy開心果存在感高😍
我們都很喜歡,一個人吃一整個真的沒問題!

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜Ice Latte $42 (3/5)
𐂐 ⠜Espresso Tonic $42 (3.5/5)
友人點的latte味道不錯
我柯打了espresso tonic🥰
那天太熱了必須涼快一下
酸酸的非常解渴!

2023-01-28 93 views
係呢個咁涼快既日子, 最合適就係帶埋毛孩一齊出街四圍去下! 黎到呢間Pet friendly既coffee shop食個lunch chill一chill😆等位其間店員正換緊枱面既擺設花, 近睇一望原來佢地係用鮮花黎做攞設, 感覺更天然舒服👍🏾店員比餐牌既時候好細心咁介紹唔同既食品同推介, 令人感覺好友善☺️1/ Brava Brunchin🍳 $138有8種唔同既配菜, 分別有牛油果, 煙三文魚, 大啡菇, 焗豆, 炒蛋, 蕃茄, 香草薯粒仲有貝Bagel😍而Bagel味道有成三款選擇😋我地就揀左藍莓味, 食落煙煙韌韌, 好Chewy!! 而其他配菜份量都唔少, 我地兩個人share食都好滿足😋2/ 忌廉焦糖脆餅牛角窩乎🧇 $78呢個我認為係必叫, 性價比超高! 兩件大大既窩乎加上超足料既焦糖脆餅食落口熱辣辣但又唔會過甜😋3/ 黃豆粉玄米茶巴斯克芝士蛋糕🍰 $68估唔到玄米茶可以做成芝士蛋糕! 所以決定試吓係咩味道! 入口輕盈,而且冇咁膩, 罪惡感立即減低👍🏾4/ Iced Earl Grey Latte☕️ $46Earl Grey味道比預期中強烈, 正正咁樣更加喜愛😍今日雖然凍但飲落

1/ Brava Brunchin🍳 $138

2/ 忌廉焦糖脆餅牛角窩乎🧇 $78

3/ 黃豆粉玄米茶巴斯克芝士蛋糕🍰 $68

4/ Iced Earl Grey Latte☕️ $46
Earl Grey味道比預期中強烈, 正正咁樣更加喜愛😍今日雖然凍但飲落好爽😆

5/ Hot Hojicha Latte☕️ $42
因為我哋帶咗狗狗嚟, 店員好細心咁拉左個狗狗拉花比我地打卡🤭 飲落去培茶味香濃帶有綿滑嘅牛奶香, 咁凍既天氣飲真係好正😋今日假期帶埋狗仔一齊去cafe chill chill, 黎到呢間好有葡萄牙風既餐廳, 等我地狗仔都可以感受一下異國風情🤭

2023-01-14 93 views
烤啡菇 牛油果醬 煎蛋酸種吐司~通常其他舖頭兩邊麵包都係一樣,但呢度有啲唔同,一邊係牛油果醬,一邊係煎蛋,好啱我呢d乜都想食嘅人😆上面鋪滿條狀烤菇,菇🍄烤得香,全部都係簡單嘅材料,但已經好好味,再加上有彈性嘅酸種麵包,令你一食就鍾意肉桂蘋果醬忌廉牛角窩夫~食完酸種吐司再同朋友吹水,其實我係想講我擺咗一段時間先食牛角窩夫😳竟然都仲好酥脆,肉桂味同蘋果融合埋一齊再配上肥爆忌廉😊減肥?唔好諗啦,食咗先啦開心果意大利芝士蛋糕🍰蛋糕充滿住好多好滑既開心果芝士醬,最最最重要係最上層鋪滿開心果碎粒👍無論口感定味道,為蛋糕加咗好多分數Cappuccino~我揀左Nutty~鍾意飲落個奶泡感🥺近排太忙太岩提神

2023-01-11 58 views
元朗以丹麥藍為主題的cafe小店有歐洲青花瓷之稱的丹麥藍,是白底藍花的陶瓷,小店以此特色締造出獨一無二的裝修和佈置,配上小木枱,令客人置身於歐洲一樣,有舒適的感覺。食物方面亦很精緻和好吃,且很大份!咖啡亦很專業,拉花也很美!《煙三文魚和牛油果醬牛角窩夫》$98牛角窩夫兩件,分別放滿了煙三文魚和牛油果醬,超級多的牛油果醬,超級滿足!牛油果醬亦很足料,啖啖牛油果肉。《BRAVA BACON》$128全日早餐的系列,食材包括有:香草腸、煙肉、焗豆、 炒蛋、大啡菇、 香草薯粒、蕃茄及酸種吐司,很豐富!《Mocha》$42《Latte》$42可以選擇Nutty或者fruiting,按個人口味而選擇,拉花亦很美麗。《開心果Tiramisu 》$88甜品有多款口味Tiramisu,全部自家製,而且健康有營,開心果舖滿了表面,而且不會太甜,中間麵包部份口感鬆軟,cream 很滑,香濃美味! 總結:休閑舒適cafe小店。
元朗以丹麥藍為主題的cafe小店

《煙三文魚和牛油果醬牛角窩夫》$98

《BRAVA BACON》$128

《Mocha》$42
《Latte》$42

《開心果Tiramisu 》$88

總結:休閑舒適cafe小店。
2023-01-09 44 views
充滿葡萄牙特色•鋪滿藍白色花磚嘅CAFE成個TONE簡潔得黎好舒服 室內室外都好IGable 打卡一流______________________________〰️ 𝗕𝗿𝗮𝘃𝗮 𝗕𝗿𝘂𝗻𝗰𝗵𝗶𝗻 $138煙三文魚•牛油果•大啡菇•炒蛋•香草薯粒•蕃茄•茄汁豆•貝果呢個AllDayBreakfast配搭好合我心🤣無油膩嘅煙肉同加工香腸 用上三文魚全部元素都相對健康啲 light啲🤟🏿仲要配埋Bagel 有原味•藍莓•墨西哥辣椒選擇就咁睇應該係其中一間愛店 Blendit嘅出品🤣不過今次都係第一次識佢哋墨西哥辣椒呢個口味食落辣都比想像中高 係幾過癮又煙韌❤️〰️ 𝗠𝗮𝗾𝘂𝗶 𝗕𝗲𝗿𝗿𝘆 𝗬𝗼𝗴𝘂𝗿𝘁 𝗕𝗼𝘄𝗹 $78乳酪底加左Superfruit之一嘅Maqui Berry食落酸酸甜甜 上面配有好幾款新鮮水果香蕉 • 藍莓 • 草莓 • 燕麥 • 奇亞籽水果本身嘅果糖同額外喺面層加嘅蜜糖 撈埋底層嘅乳酪一齊食岩岩好唔係好多地方有yogurt bowl 好難得🫡🤟🏿______________________________〰️ FlatWhite〰️ EspressoTonic作為咖啡店佢哋嘅咖啡

充滿葡萄牙特色•鋪滿藍白色花磚嘅CAFE

不過最欣賞都係店員(老闆娘?🤣)勁親切又友善
一早遇上友善有禮嘅人真係會令人心情更加愉快
成個體驗到好舒服 去元朗的話值得一去♡︎
2023-01-08 40 views
週末假日chill 一chill, 訓到懶洋洋,想食個靚brunch 同嘆番杯靚咖啡,元朗就有個好地方想介紹比大家。第一次來到Brava Java coffee shop, 係估唔到元朗區會有間葡萄牙風格的cafe, 藍白特色配搭,加上葡萄牙風格裝潢,連餐具都係葡萄牙的,氣質盡現,打卡一流。呢度以健康輕食為主,我們二人點了一份java brunchin同烤啡菇牛油果醬煎蛋吐司,已經感覺夠曬豐富。首先java brunchin擺放得也很色彩繽紛,牛油果新鮮切得好靚,有大菰炒蛋薯仔,仲有玫瑰花形的煙三文魚,加上大大個貝果,十分吸引。烤啡菇牛油果醬煎蛋吐司,滿滿的啡菇佈滿吐司,煎蛋煎得好靚,整爆個流心蛋黃滲入啡菇牛油果醬的吐司份外香,值得一試。吃西式野點少得一杯好咖啡,再來重頭戲抹茶咖啡同培茶咖啡,飛馬拉花已經靚到無得頂,咖啡味夠香濃,同老闆閒聊幾句原來也是愛咖啡之人,懂得如何做出好喝的咖啡,讓人喝得暢快人心。最後這裡還有特色蛋糕,我們就試了開心果巴斯克芝士蛋糕,好特別好好吃,滿滿的開心果在蛋糕面,滿滿的口感滿滿的開心。
2022-12-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
2023-01-06 71 views
今日路過,俾呢間cafe牆上嘅花磚同menu上面嘅青花瓷嘅花紋深深吸引,一下子勾起當年去葡萄牙旅行嘅回憶。Brava Brunchin $138非常豐富嘅一個All day breakfast,有三文魚、牛油果、沙律菜、茄汁豆、蕃茄、炒蛋,大啡菇同墨西哥辣椒味嘅bagel。第一次食墨西哥辣椒味嘅bagel,口感煙靭,少少辣,幾有趣。Croffle $78鬆軟酥脆嘅牛角包窩夫配焦糖脆餅碎碎同忌廉真係勁好食!一份有兩件,大大件,真係好滿足。Earl grey latte (Iced) $46伯爵茶獨特嘅香氣令latte嘅味道提升不少,又唔會好甜。Chocolate (classic) $38另外仲有salted 口味可以揀。朱古力夠厚身,口感幼滑。上面拉花嘅亦都好適合打卡。

Brava Brunchin $138

Croffle $78

Earl grey latte (Iced) $46
伯爵茶獨特嘅香氣令latte嘅味道提升不少,又唔會好甜。

Chocolate (classic) $38

2023-01-03 133 views
喺ig見到呢間cafe, 好似好靚咁,所以就同朋友去咗食早餐。我哋係第一枱客人。入到去店員比咗Menu後,我哋想叫野食,但係店員就喺counter度,等我哋行出去。原來係自助式自己出去叫野食,而店員比Menu嗰陣都冇任何指示,有少少奇怪同尷尬,可能係新同事未熟手?但感覺好唔professional,但impression即刻差咗。到落order嘅時候,叫咗個all day breakfast + sourdough set。All day breakfast 嘅鹹食太鹹,太重味。而個sourdough感覺好細片好薄,食落去好乾好硬。個cream cheese spread 份量太少,完全唔值$3X。飲品方面,朋友叫咗個chocolate, 我叫咗salted chocolate. Latte art 係好靚。但係杯野係唔好飲。朱古力味太淡,唔夠rich。而我嗰杯salted chocolate, 除咗第一淡之外,飲落去係冇岩鹽味。我估應該係沖咗杯正常朱古力後喺上面灑鹽,根本唔入味。真心唔推薦。

真心唔推薦。