┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈已經第三次回訪位於元朗西菁街的Brava Java Coffee,食物依然保持水準。環境以異國風為主,最注目便是牆上精美的葡萄牙瓷磚,讓人有身處外地的感覺🩵。┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ 𐂐 ⠜楓糖煙肉太陽蛋牛角包窩夫 $78 (8.5/10)有鹹或甜味可選,個人私心鹹味。Croffle十分有厚度,口感外酥內軟,切開層次分明🫶🏻。配以煙肉蛋再蘸上靈魂楓糖醬,鹹甜交融好好味🤤!-𐂐 ⠜智利馬基莓乳酪碗 $78 (7.8/10)健康輕食之選,乳酪加入有抗氧化作用的馬基莓粉,淡紫色令人更有食慾😆,配以水果、自家製乾果燕麥片,整體甜度適中且飽足感十足。-𐂐 ⠜挪威鹹香焦糖芝士配手工肉桂蘋果醬意大利軟包 $88 (8.3/10)包體Q軟易斷口,有淡淡麵粉香~初次品嚐挪威芝士,外表像肉鬆,入口伴隨着焦糖的香甜味有別於其他濃厚芝士。另外肉桂蘋果醬也十分高質,肉桂香突出不辛辣😍,蘋果粒份量也不少。-𐂐 ⠜黑芝麻麻糬巴斯克蛋糕 $78 (8/10)蛋糕表面舖上麻糬,質感軟糯拉絲力十足🙂‍↕️,黑芝麻濃度約7分,口感軟滑,最底有一層餅碎。-𐂐 ⠜Cold brew white $
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜楓糖煙肉太陽蛋牛角包窩夫 $78 (8.5/10)
有鹹或甜味可選,個人私心鹹味。
Croffle十分有厚度,口感外酥內軟,切開層次分明🫶🏻。
配以煙肉蛋再蘸上靈魂楓糖醬,鹹甜交融好好味🤤!
𐂐 ⠜智利馬基莓乳酪碗 $78 (7.8/10)
配以水果、自家製乾果燕麥片,整體甜度適中且飽足感十足。
入口伴隨着焦糖的香甜味有別於其他濃厚芝士。
𐂐 ⠜黑芝麻麻糬巴斯克蛋糕 $78 (8/10)
蛋糕表面舖上麻糬,
𐂐 ⠜Cold brew white $65 (8/10)
推薦!只飲奶啡都可以品嘗到cold brew風味,
好適合炎熱天氣,啡味香濃後勁帶有淡淡麥香。
𐂐 ⠜Matcha tonic $46 (7.8/10)
抹茶配湯力味道酸甜解渴,又幾特別。
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
事隔兩年再訪呢間打卡𝓬𝓪𝓯𝓮葡萄牙藍白花紋瓷磚~充滿異國風情 古典優雅打破呃𝒍𝒊𝒌𝒆魔咒 食物質素亦在線ʕ≧ᴥ≦ʔ.✿ 牛油果醬 配 墨西哥辣椒貝果 $⑨①根本就係𝘽𝙪𝙧𝙜𝙚𝙧!勁厚!貝果非常煙韌 微辣過癮 牛油果醬𝘴𝘮𝘰𝘰𝘵𝘩 超滿足的´◡`.✿ 香蕉榛子醬牛角窩夫 $⑦⑧香蕉加𝙉𝙪𝙩𝙚𝙡𝙡𝙖無敵( ˘▽˘)っ邪惡但伴隨幸福感雖然被醬料堆滿 但𝘾𝙧𝙤𝙛𝙛𝙡𝙚食到尾都好酥脆.✿ 開心果巴斯克芝士蛋糕 $⑦⑧開心果超濃 仲有好多開心果奶蓋同碎碎蛋糕軟滑不膩~記得上次食開心果𝗍𝗂𝗋𝖺𝗆𝗂𝗌𝗎印象都幾好 可衝!.✿ 伯爵茶𝒍𝒂𝒕𝒕𝒆 $④⑥.✿ 玄米茶𝒍𝒂𝒕𝒕𝒆 $④②有自家咖啡豆~茶味拿鐵也很不錯 濃味順滑 拉花美!

事隔兩年再訪呢間打卡𝓬𝓪𝓯𝓮
葡萄牙藍白花紋瓷磚~充滿異國風情 古典優雅
打破呃𝒍𝒊𝒌𝒆魔咒 食物質素亦在線ʕ≧ᴥ≦ʔ
✿ 牛油果醬 配 墨西哥辣椒貝果 $⑨①
牛油果醬貝果

根本就係𝘽𝙪𝙧𝙜𝙚𝙧!勁厚!
✿ 香蕉榛子醬牛角窩夫 $⑦⑧

開心果超濃 仲有好多開心果奶蓋同碎碎
✿ 伯爵茶𝒍𝒂𝒕𝒕𝒆 $④⑥

✿ 玄米茶𝒍𝒂𝒕𝒕𝒆 $④②
Genmaicha  Latte

有自家咖啡豆~茶味拿鐵也很不錯 濃味順滑 拉花美!
牛油果醬貝果
Banana  &  Nutella  Croffle
Genmaicha  Latte
  • Latte
  • Banana & Nutella Croffle
Brava Java Coffee嘅裝修,係我星期日揀入去嘅其中一個原因。鋪頭細細,但安排的位置坐得舒服,白色的牆身配合有藍色花紋的磚,感覺係葡萄牙的風情!🥯All Day Breakfast - BRAVA BRUNCHIN $138 煙三文魚、牛油果、焗豆、炒蛋、大啡菇、香草薯粒、蕃茄,仲有Bagel ! Bagel我揀左藍莓🫐味,食落好有口感!牛油果俾得好足好多,好健康,食多多都唔怕肥呀!鐘意食Bacon🥓的人可以揀另外一款全日早餐,配有煙肉就無smoked salmon。🥖Italian Ciabatta 意大利軟包揀左最肥肥最開心嘅「焦糖芝士+手工肉桂蘋果醬」軟包,食落蘋果醬甜甜地平衡到芝士碎嘅厚重感,感覺好滿足!!! 🧀開心果巴斯克芝士蛋糕開心果的味道十分濃郁,同埋份量好足夠作為餐後的甜品! 食落感覺清爽,係好好的甜品☕️Earl Grey Latte拉花係好有心機同靚的!飲落帶到俾我真係喺葡萄牙嘅莊園嘆緊杯茶的輕鬆感。☕️Flat White Coffee - FruityFruity的味道沖得適中,唔算太苦,又有果香味嘅手沖咖啡😊👍🏻👍🏻值得去試

🥖Italian Ciabatta 意大利軟包

🧀開心果巴斯克芝士蛋糕

☕️Earl Grey Latte

☕️Flat White Coffee - Fruity

👍🏻👍🏻值得去試

2024-05-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$180 (Lunch)
  • Brava Brunchin
久違地吃上一個豐富美味的早午餐 ʕ•ﻌ•ʔABD可以加錢轉黑松露炒蛋和croffle🥐整碟都充滿我喜歡的食物❤️牛油果上加了一點七味粉,中和了油膩感,加上煙三文魚和炒蛋,真的是絕配🫶🏻必須加錢轉Croffle❣️❣️烤得香脆可口牛油味十分香濃,配上一點糖漿🍯非常美味!.市面上有不少開心味甜品都幾乎只有顏色,沒有什麼開心果味,但這個真心很有驚喜🥺🥺開心果味很突出,配上濃厚芝士味,整個平衡得相當好!.matcha latte和咖啡也不錯🥰🥰是值得一試的小店!🫶🏻🫶🏻.Brava Brunchin $138Brava Bacon $128Pistachio basque cheesecake $78Dirty $42Matcha latte $46
久違地吃上一個豐富美味的早午餐 ʕ•ﻌ•ʔ
ABD可以加錢轉黑松露炒蛋和croffle🥐
整碟都充滿我喜歡的食物❤️
必須加錢轉Croffle❣️❣️烤得香脆可口
牛油味十分香濃,配上一點糖漿🍯非常美味!
開心果味很突出,配上濃厚芝士味,整個平衡得相當好!
matcha latte和咖啡也不錯🥰🥰
是值得一試的小店!🫶🏻🫶🏻
Brava Brunchin $138
Brava Bacon $128
Dirty $42
Matcha latte $46
開心果basque  cheesecake
開心果basque  cheesecake
放假最好就係搵間cafe食少少嘢,坐下上下網!🎠今次去到元朗呢間用上藍白瓷磚裝飾嘅cafe,吊燈同埋葡萄牙街景油畫,店鋪細細,有室內同室外坐位,🪷好似去咗澳門嘅葡式餐廳咁,好有度假feel!Cafe主打梗係咖啡,另外仲有唔少特色嘅non-coffee,好似玄米茶Latte同焙茶Latte,啱晒我呢啲少飲咖啡嘅人!😊食物就有BAGEL、牛角窩夫同 All Day同甜品等輕食🥓,有鹹有甜🥛,唔算太貴,喺元朗咁多文青cafe嘅地帶,都有一定競爭力!🥯煙三文魚BAGEL $88煙三文魚卷成花,旁邊加咗黑醋,配埋藍白色花紋嘅碟,擺盤幾靚!BAGEL煙煙軔軔,塗咗少少忌廉芝士同黑醋甜甜酸酸令包無咗乾,整體幾有咬口!🥐楓糖煙肉‧太陽蛋 牛角窩夫 $78呢個牛角窩夫真心好好食,香脆得嚟充滿牛油香,旁邊加咗啲楓糖,唔會太甜,味道嘅天然,上面加咗煙肉同太陽蛋,非常豐富!🍰Lotus巴斯克芝士蛋糕 $68巴斯克芝士蛋糕喺自家製嘅,芝士幾軟滑,加埋焦糖脆餅唔會太甜,又增加脆脆嘅口感。🍵Genmaicha Latte $42抺茶Latte飲得多,玄米茶Latte第一次飲,茶味幾濃,唔會有抺茶嘅苦味,同牛奶都幾夾

🥯煙三文魚BAGEL $88

🥐楓糖煙肉‧太陽蛋 牛角窩夫 $78

🍰Lotus巴斯克芝士蛋糕 $68

🍵Genmaicha Latte $42
抺茶Latte飲得多,玄米茶Latte第一次飲,茶味幾濃,唔會有抺茶嘅苦味,同牛奶都幾夾,感覺幾暖胃!

☕Dirty $42
上層嘅Espresso熱得嚟帶咖啡嘅微酸,下層嘅凍鮮奶濃郁香奶,冷與熱,甜與苦嘅層次明顯,相當特別!
2024-05-07
$180 (Tea)
  • 楓糖煙肉‧太陽蛋 牛角窩夫
  • Genmaicha Latte
上星期經過呢度就係比佢哋充滿葡萄牙風格嘅藍白瓷磚吸引咗, 真係俾人一種好舒服嘅感覺😙👍🏻見佢哋餐枱上有All day breakfast 🥞, 今日天氣咁好所以過嚟relax 一吓🤭✨享受一個豐富嘅Brunch ✨⭐️見到隔籬枱墊食緊一個好靚嘅窩夫🧇🫶🏻, 當然唔執輸嘅我梗係叫多份🤭, 原來佢係挪威焦糖芝士topping ❤️第一次食呢個組合原來好夾㗎, 而且唔係度度都有, 呢度整得又靚又好食😍而且仲係打卡📸able 唔好睇一間小店但係佢哋樓底好高, 坐得又舒服又有空間感👍🏻😃食物質素好好⭐️而且服務又好又細心🫶🏻大家有機會都過嚟試吓啦, 除咗室內有座位之外室外都室外適合毛孩嘅家長可以帶埋毛孩🐶😻過嚟一齊食吓嘢打下卡影吓相📸✨

2024-05-07 22 views
星期日放假特別想食餐好嘅,就去咗Brava Java chill下,入面主要運用咗藍白色階磚做裝修,感覺都幾啱打卡我自己都幾鍾意食全日早餐,就同另一半一人一份,不過我哋食嘅嘢就有少少唔同。我個份係BRAVA BRUNCHIN,會有三文魚同牛油果。幾欣賞呢度嘅薯粒同埋蕃茄,焗過炸過之後再另外有少少香草調味。炒蛋嫩度剛好,然後配上藍莓貝果🥯/有糖漿嘅牛角包窩夫都係有驚喜,個人幾中意一咸一甜嘅配搭👍藍莓貝果搽左少少乳酪,微甜。香草腸同埋煙肉煎得啱啱好,牛油果份量充足同埋夠熟,用鹽調味之後特別好食,煙三文魚油脂比較多。焦糖脆餅巴斯克蛋糕:問完店員之後,佢推介我哋試呢一款蛋糕,試完之後真係覺得非常好食😋芝士呈慕絲嘅軟滑狀態,有好香嘅芝士味,焦糖脆餅又唔會搶咗芝士嘅味道,整體食落都唔會太甜,而且餅係保持脆身。野飲叫左Iced Cappuccino ,本身就冇落糖漿,更能夠試到咖啡本身嘅味道,揀左nutty口味,咖啡味香。焙茶拿鐵嘅奶味就比較重啲,選用嘅奶係比較甜嘅,茶味就可能冇咁突出,下次嚟都係會想飲咖啡💕

2024-05-02 25 views
葡萄牙風cafe真系好特別,咁耐以黎第一次去,由內至外亦舖滿牆磚,藍色花紋充滿葡萄牙氣息💙除咗環境靚之外,食物同樣高質❣️附近人吾多,坐出面少少近草叢🪴好難得又冇蚊,感覺非常𝒄𝒉𝒊𝒍𝒍 😍✿ 挪威鹹香焦糖芝士牛角窩夫 $88𝑻𝑰𝑵𝑬® 𝑩𝒓𝒖𝒏𝒐𝒔𝒕™挪威焦糖芝士系挪威傳統食品🇳🇴有天然焦糖味道🧡甜鹹味道取得平衡。焦糖同芝士融合口感非常豐富,𝒄𝒓𝒐𝒇𝒇𝒍𝒆香脆可口。✿ 𝑮𝒆𝒏𝒎𝒂𝒊𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 $42次次去親cafe見到有玄米茶鮮奶都會叫,玄米茶香好清新,茶粉攪得均勻,同牛奶完美融合🥛飲到最底都系好想飲💚

✿ 挪威鹹香焦糖芝士牛角窩夫 $88

✿ 𝑮𝒆𝒏𝒎𝒂𝒊𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 $42

2024-03-19
$130 (Tea)
  • Caramel Cheese Croffle
  • Genmaicha Latte
2024-04-22 47 views
平時真係好少入元朗🙊但為咗見我「陛下」,再遠都要入去見佢啦🩷我同陛下都鐘意打卡,所以揀左間葡萄牙風嘅cafe,佢嘅裝修以藍白色為主,營造出異國風情😚而位置都非常寬落,絕對係朋友傾偈好去處🫶🏻✨肉醬煙肉千層麵千層麵嘅層次分明,酥脆香脆,同埋肉醬嘅鹹香味同煙肉嘅煙燻味好夾,令人食完之後回味無窮,絕對係一道值得推薦嘅美食!✨ All day breakfast 有煙三文魚、牛油果、茄汁焗豆、炒蛋、大啡菇、香草薯粒、蕃茄、原味貝果🥯貝果仲可以加錢揀其他味道😗我哋就揀左藍莓味😌正正子~✨自家製開心果巴斯克芝士蛋糕開心果嘅香脆同芝士嘅濃郁結合得恰到好處,口感豐富,又帶有微微嘅堅果香氣,令人一試難忘。如果你鍾意芝士同開心果嘅味道,絕對唔可以錯過呢款美味蛋糕!飲品方面我哋揀左Flat White 同Cappuccino☕️兩款咖啡味道都好濃厚好有風味!原來呢間Cafe好注重咖啡嘅品質,佢哋會嚴選咖啡豆,然後再自家研磨烘焙🩷如果你係一個咖啡愛好者,就一定要嚟試吓呢度嘅咖啡啦😚

✨肉醬煙肉千層麵

✨ All day breakfast

✨自家製開心果巴斯克芝士蛋糕

2024-03-28 56 views
今日同好友終於有時間去試呢間元朗打卡咖啡店,我覺得食味水準及環境比我預期的更好!一進入小店就已經覺得好舒服,牆上舖滿藍白色葡國風既瓷磚,門口位置落地大玻璃,光線透入,成個氛圍都很寧靜很舒服🩷我地點了兩杯焦糖芝士咖啡,一遞上來我地已經嘩一聲,滿滿芝士舖滿,中間一層厚奶,最下一層係香濃咖啡,視覺上已經好衝擊😂 再試下焦糖芝士既味道,鹹鹹香香又甜甜地,飲完都回味了半天😋😋因為下午茶時間,我地點了一份牛油果煙三文魚窩夫,我好欣賞店主既細心,牛油果及三文魚都放上各一份,萬一有朋友不想吃牛油果也不會影響到,不過我同我呢位朋友都係牛油果愛好者,所以我地第一口品嘗他們自製的牛油果醬已經贊不絕口,沒有一點草青味,真係非常好味,煙三文魚又不會太鹹,而最底層窩夫很香脆,是用牛角包壓成的窩夫,真係極之美味😋打完呢遍食評之後,我心思思又想再到小店試其他既咖啡及食物喇☺️☺️😋😋

牛油果煙三文魚窩夫
焦糖芝士咖啡
$120 (Tea)
牛油果煙三文魚窩夫
焦糖芝士咖啡
今次同朋友行街,被一間藍白瓷磚🟦⬜️嘅cafe吸引🤩~🍽️BRAVA BRUNCHIN All Day Brekafast全日早餐:$141好豐富🤩,煙三文魚卷成小玫瑰🌹、牛油果、茄汁豆、炒蛋、大啡菇、蕃茄、香草薯粒。仲揀咗藍莓味貝果🫐🥯😋,幾特別,食落幾煙靭!🇳🇴🧀🧇CARAMEL CHEESE CROFFLE挪威焦糖芝士牛角窩夫:$88賣相非常吸引😍,我哋影咗一陣相😆,窩夫仲好脆👍🏻。一絲絲焦糖芝士佈滿整個牛角窩夫😋,仲有個忌廉波波😆,食晒有啲滯!最底亦有好多蜜糖🍯,士多啤梨🍓同藍莓🫐,鹹甜交雜,好味🤤!🍵MATCHA LATTE:$42好香抹茶味😋,好飲!超有心思😍,朋友話想要個特別既熊仔🐻拉花,店員有求必應🙏🏻🤩!仲話可以比相睇照住畫🤩~總結:好鐘意cafe嘅藍白瓷磚🟦⬜️,嘢食飲品環境全部都好打卡able🤤😍!
今次同朋友行街,被一間藍白瓷磚🟦⬜️嘅cafe吸引🤩~

🍵MATCHA LATTE:$42
MATCHA LATTE

總結:好鐘意cafe嘅藍白瓷磚🟦⬜️,
嘢食飲品環境全部都好打卡able🤤😍!
2024-02-03
Type of Meal
Lunch
MATCHA LATTE
  • Matcha Latte
2024-02-12 71 views
天氣唔錯,選擇咗坐室外。All day breakfast 有兩款,分別係一款有煙三文魚同牛油果,另一款係煙肉同腸。揀咗煙三文魚同牛油果,加原味bagel,$138。All day breakfast 擺盤靚,食物味道正常。bagel 唔錯,啱口味。價錢要收加一,覺得有點偏貴,但感覺依家嘅cafe都係呢種收費。
天氣唔錯,選擇咗坐室外。

2024-02-10 68 views
《All  Day  Breakfast》咖啡店 就是讓人relax 這兒有葡國風情環境清靜 又能夠享受美食這裡的All day breakfast 美味擺盤又靚 又份量適中若果是兩個女生share更是適合仲可以試試甜點 或者 小食尤其推介Bagel 咖啡也很多選擇最緊要係 成日都有唔同的咖啡豆可以慢慢揀喜歡的仲可以同Barista 交流一下了解下 你飲緊的果杯咖啡順帶一提 呢度係 Pet Friendly因為可以帶 你的寵兒 室外雅座各位可以黎呢度感受一下
《All  Day  Breakfast》

各位可以黎呢度感受一下
All  Day  Breakfast
Dirty
2024-02-09
$100 (Breakfast)
All  Day  Breakfast
Dirty
  • All  day  breakfast
1K
2024-01-30 539 views
# #元朗 @bravajava.hk走到元朗買花, 途經一商場被其中的一家店舖所吸引! 在街道上有一家以藍白瓷磚為主調的餐廳! 葡萄牙進口藍白瓷磚及葡萄牙油畫充滿整間餐廳, 雖然外面天氣寒冷, 但進入店舖後亦會有種休閒度假的感覺! 就連餐具也是滿滿的葡萄牙風格!店主表示開業兩年, 著重咖啡品質! 貼心的為顧客選擇優質咖啡豆, 自家研磨烘焙, 十分講究! Brava Brunchin全日早餐 $138 ~ 包括: 煙三文魚、牛油果、焗豆、炒蛋、大啡菇、香草薯粒、蕃茄、貝果! 而貝果還有味道可選, 我們簡單的選了原味! 配色搶眼, 份量十足, 貝果很出色!煙肉、黑松露炒蛋意大利軟包 $88 ~ 看著也大吃一驚! 同樣份量十足, 蛋炒得很滑嫩, 松露醬香氣十足, 軟包抹上忌廉芝士, 配上咸香鬆脆煙肉, 大滿足!🧀Handmade Cheesecake $78 ~ 日本開心果巴斯克芝士蛋糕! 自家製芝士蛋糕怎能不吃! 香甜幼滑, 開心果味十分濃郁, 味道完全不假, 配上咖啡, 也太寫意了吧!Flat White Coffee & Cappuccino! 有 Fruity “Ethiopia”
# #元朗 @bravajava.hk
Flat White Coffee & Cappuccino! 有 Fruity “Ethiopia” 及 Nutty “El Salvador” 兩款咖啡豆! 前者香濃花香及柑橘酸香, 回甘還有點茶香! 後者則有堅果、巧克力及焦糖味! 兩者均幼滑順喉、醇厚又甜美!
另設室外坐位, 寵物友善呢! 帶上主子去感受一下葡萄牙風味, 休閒的一天!
Type of Meal
Lunch
  • 煙肉、黑松露炒蛋意大利軟包
  • Handmade Cheesecake
  • Brava Brunchin
2024-01-28 53 views
再訪 brava java coffee,喜歡這裡的寧靜,店員人超好,葡萄牙風嘅藍白格調,門外有個打卡位,連餐具都勁靚😍.All day breakfast超級豐富😍煙三文魚玫瑰花造型好靚,大讚Bagel 口感煙韌,藍莓口味甜甜地,加埋啲cream正🤤大啡菇大大件味道濃厚,牛油果好綠新鮮又淋身,炒蛋細滑,香草口味的薯粒,滿滿沙律菜,仲有茄汁豆和蕃茄,清新健康好味😋.新推出的挪威鹹香焦糖芝士牛角窩夫必試!店員誠意推介,滿滿嘅挪威焦糖芝士,用上羊奶同牛奶製成,特別香甜,鹹同甜味道好match有驚喜,窩夫外脆來源非常高質,加埋藍莓和士多啤梨伴碟,吸睛又好味🤩.Tiramisu見到有開心果口味好特別即試下😍味道好出正,口感細滑,好多花生碎😍.來cafe緊係嘆咖啡,大大杯靚拉花,味道香濃高質,絕對唔會令你失望😎...放假來嘆杯咖啡,食個高質豐富嘅午餐,so chill😌.

放假來嘆杯咖啡,食個高質豐富嘅午餐,so chill😌