2023-04-27 20 views
🥢香煎芝麻吞拿魚牛油果醬丼💰$148🥢慢煮日式叉燒溫泉蛋丼💰$108🍵Matcha Latte(追加)💰$18🍵Hojicha Latte(追加)💰$18.⚡️想嚟個精緻嘅lunch break,最啱係喺冇限時嘅cafe食個精緻嘅日式定食,觀塘嘅break可以話係個好選擇,定價算係稍貴,但小女子覺得價錢值得,尤其餐廳有個元氣滿滿嘅店員姐姐,每次食完都有被打氣嘅感覺.⚡️香煎芝麻吞拿魚牛油果醬丼份量超滿足~有6至7塊吞拿魚,口感紮實又香口,牛油果醬亦毫不吝嗇,配上紫菜碎+白米超幸福.⚡️同事嗌咗慢煮日式叉燒溫泉蛋丼,面層淋咗沙律醬,不喜醬嘅朋友記得走醬!本以為叉燒會係拉麵個種捲起嘅款式,點知係叉燒粒,味道唔錯但如果寫清楚係叉燒粒比較好.⚡️兩杯Latte嘅拉花都超出色,而且每次嚟每杯都唔一樣,花色唔重覆,大家一定要試下!
🥢香煎芝麻吞拿魚牛油果醬丼
💰$148
🥢慢煮日式叉燒溫泉蛋丼
💰$108
🍵Matcha Latte(追加)
💰$18
🍵Hojicha Latte(追加)
💰$18

香煎芝麻吞拿魚牛油果醬丼

慢煮日式叉燒溫泉蛋丼

Hojicha Latte(追加)
Matcha Latte(追加)

香煎芝麻吞拿魚牛油果醬丼
Hojicha Latte(追加)
Matcha Latte(追加)
2023-04-21 30 views
觀塘白領工作區,就要數海濱匯附近啦,係呢頭👩🏻‍💼👨🏻‍💼返工,要行去市中心有點距離,有些朋友更喜歡吃得健康又有質素,就可以來試下海濱匯的🇯🇵日本料理——Break 。午飯時間抖一抖,take 個break , 真係想舒舒服服咁食好野,來Break 就最好不過。點了主打午餐48度慢煮🍣三文魚🥑牛油果醬Don,午餐套餐配有湯🥣和小食赤貝,這款48度三文魚烹飪方式很講究,半生熟口感再把牛油果🥑醬撈一起吃,日本🇯🇵米飯🍚口感彈牙,正宗的特色🇯🇵日本Don飯出來了,好好吃真棒👍🏻。另外飲品點了好看又特色的開心果latte☕️, 滿滿的咖啡☕️泡泡上有開心果脆脆,口感很好又好喝,招牌飲品吃完午餐慢慢品嚐一杯,甜甜的如同吃甜品一樣,一個人的午餐如此講究及豐盛,足夠的滿足😍,足夠的快樂🥰。P.s 另外發現這裡週五全天black & white coffee ☕️買一送一。下午茶餐堂食的飲品還能無限♾️添飲,而且點了飲品還送一塊蛋糕🍰,下次再約大家來下午茶喔☕️🫖
2023-04-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Lunch)
2023-04-17 15 views
推薦呢個三文治啊!❤️❤️玉子燒吉列豬扒三文治 $88我係為佢而來!除咗賣相好吸引 食落都好好味!入面玉子燒超厚!有2吋!甜甜地~豬扒好脆 又係厚切 雙重口感!麵包有烘過!入面仲加咗蛋黃醬~配上蘋果沙律菜是日意大利麵 $168當日係北海道珍寶帶子&大蝦煙肉木魚花醬油意大利麵聽個名咁長已經覺得好豐盛!貴在兩粒帶子超超超大粒啊!好食!同埋六隻大蝦~煙肉碎同蔥花同蝦米仔混合在意大利麵入面醬油食落甜甜地 上面嘅木魚同紫菜 感覺有點小丸子cross over feel 哈哈 最後見到餐廳做緊優惠:1)逢星期五全日black & white coffee買一送一(12pm-2pm除外)2) 下午茶餐堂食,飲品免費添飲3) 下午茶時段,每杯堂飲送是日蛋糕一件加一服務費#break #breakcoffee #hkcoffeeart #hkcoffeeshop #hkcoffee #coffeeholic #hkcafe #latteartworkshop #hklatteart #cafe #sandwich #spgetti
推薦呢個三文治啊!❤️❤️

最後見到餐廳做緊優惠:
2) 下午茶餐堂食,飲品免費添飲
3) 下午茶時段,每杯堂飲送是日蛋糕一件

加一服務費

最近香港又一街都係人了放假都搵個地方好好坐下食下野 take個break都唔係咁容易連假其中一日去咗觀塘海濱散步出發之前當然要食個brunch先附近嘅海濱匯人流唔多 其中嘅一間西日fusion cafe 除咗環境舒服外 野食意外地好有驚喜首先介紹下兩款個人覺得高性價比嘅主食🍴玉子燒吉列豬扒三文治($88*)👉🏻玉子燒好實在嘅香甜和蛋香 口感偏滑 吉列豬扒厚肉又酥脆 👉🏻外層多士係我鍾意嘅扁多士 烘得好脆 整體好好食👉🏻亦都有清新解膩嘅蘋果沙津菜🍴是日意大利麵($168*)👉🏻北海道珍寶帶子&大蝦煙肉木魚花醬油意大利麵👉🏻鹹香味好好食嘅意粉 無論係醬汁味道、濕度、意粉嘅軟硬度 都拿捏得好好 👉🏻海鮮和配料的份量都令人滿意 帶子和大蝦都好大粒又新鮮除咗主食性價比高 野飲都好抵 叫一道主食可以半價跟一杯$50以下的飲品 $50以上的可享7折🍹Yuzu Hani ($52->$36.4*)👉🏻身為espresso tonic類嘅fans 都好鍾意佢地嘅Yuzu Hani 👉🏻酸甜嘅柚子、蜂蜜檸檬和柚子梳打配1 shot espresso 就是清爽的Sunday Morning🍹Pist
最近香港又一街都係人了

連假其中一日去咗觀塘海濱散步
出發之前當然要食個brunch先
附近嘅海濱匯人流唔多 其中嘅一間西日fusion cafe
除咗環境舒服外 野食意外地好有驚喜

首先介紹下兩款個人覺得高性價比嘅主食

🍴玉子燒吉列豬扒三文治($88*)
👉🏻玉子燒好實在嘅香甜和蛋香 口感偏滑 吉列豬扒厚肉又酥脆
👉🏻外層多士係我鍾意嘅扁多士 烘得好脆 整體好好食
👉🏻亦都有清新解膩嘅蘋果沙津菜

🍴是日意大利麵($168*)
👉🏻北海道珍寶帶子&大蝦煙肉木魚花醬油意大利麵
👉🏻海鮮和配料的份量都令人滿意 帶子和大蝦都好大粒又新鮮

除咗主食性價比高 野飲都好抵

🍹Yuzu Hani ($52->$36.4*)

🍹Pistachio Latte ($58->$40.6*)
👉🏻開心果fans請注意 以開心果+home blend espresso+鮮牛乳沖泡而成
👉🏻香濃開心果味Latte 唔會好甜亦都唔苦澀 唔好濃咖啡嘅我都鍾意
隨著觀塘租金越嚟越貴,原來近年已經有唔少商廈🏢、餐廳🍴、咖啡店🏠開始進駐牛頭角,唔係今次約咗門釘朋友嚟影相📸都唔知附近有咁多café開咗喺附近。呢間就係其中一間,佢位於商業大廈入邊,餐廳用上園林🌴設計風格,店內綠油油加上木系嘅色tune,感覺清新舒服,啱晒附近返工人士下晝嚟食飯唞唞。😌😌😌🐟香煎芝麻吞拿魚牛油果丼 ($148)5大塊輕輕煎過嘅吞拿魚🐟,外皮夠脆口,加上面頭嘅芝麻,更添香口🤤。食之前,阿叔鍾意撈均牛油果蓉🥑、明太子、碎紫菜,用一塊吞拿魚包著連飯一齊食,加埋少少檸檬汁,飯濕濕地,食落更開胃。😚😚😚 🦐脆米櫻花蝦餅 ($38)蝦餅面頭加上脆米,炸至金黃色,唔單止外脆內軟,而且香口惹味,絕對係值得一叫嘅小食!👍🏽👍🏽👍🏽 🍹Island ($55)除咗咖啡、茶、果汁之外,呢度都有唔少特式飲品。呢杯以菠蘿汁🍍、Tonic water做底,再加上無花果果茸同埋嚟自日本嘅天竜抹茶🍵,味道層次豐富,而且夠晒清新,如果喺大熱天時嘅氣溫下飲就更加正。☺️☺️☺️🍰抹茶蛋卷 ($58)蛋卷質感濕潤鬆軟,濃郁蛋味中帶有少少嘅抹茶味,作為飲後甜品或者下午茶小食都好適合。

🐟香煎芝麻吞拿魚牛油果丼 ($148)

🦐脆米櫻花蝦餅 ($38)

🍹Island ($55)

🍰抹茶蛋卷 ($58)
2023-04-05 828 views
海濱滙呢橦大廈睇住佢落成,本來以為只係商業大廈,原來入面有不少食店。是日來到一間叫Break的餐廳,外觀感覺不錯。時間剛好在午市與下午茶之間,那就忙裏偷閒一下吧😌⭐香煎牛側腹(半熟)• 洋梨 • 鹽漬柚子皮 • 香蔥葡萄柚醬油 • 珍珠米叫了一份和食午市套餐,堂食有前菜同味噌湯送。大約十分鐘左右上菜,賣相很不錯呢。牛側腹肉軟嫩肉味濃,做成爆爆珠模樣的醬汁可愛又好味,酸酸鹹鹹又有柚子的清香,而軟綿綿的珍珠米充滿飯香,整體實屬不俗👍⭐前菜附送的前菜是醃過的小魷魚,有口感。⭐櫻花蝦味噌湯味噌湯內有豆腐、海帶、蘿蔔等,入口有一陣濃濃的櫻花蝦味,鮮甜好喝。⭐36小時慢萃伯爵拿鐵吃過主食後追加了一杯伯爵茶拿鐵,很香很滑,有著厚厚的奶泡😋美中不足是個人覺得味道偏甜了點。⭐是日蛋糕下午茶時段點飲品會有蛋糕送‼️是日蛋糕有芝麻口味同香芋口味,選了前者,來了一件芝麻卷蛋😋上枱已經聞到芝麻香,入口係濃濃的芝麻味,仲有一粒粒嘅芝麻口感,加上滑滑的忌廉,真係好好味😋好看又好味,值得一嚐唄😙

⭐前菜
附送的前菜是醃過的小魷魚,有口感。

⭐櫻花蝦味噌湯

⭐36小時慢萃伯爵拿鐵

⭐是日蛋糕

好看又好味,值得一嚐唄😙
2023-04-04
$200 (Tea)
👭🏻孖妹黎到位於觀塘海濱旁嘅Office 大厦內一間Cafe, 內設多張2/4人枱,入面枱位置面於落地玻璃,今日有少少天陰,所以射入餐廳內陽光☀️差啲有少少可惜,但勝在少左上班一族,多了一份寧靜感👭🏻孖妹選擇左店內打卡位置,外以屋仔形設計,內有梳化位同多個彩色cushion,兩姊妹自成私密空間,一邊嘆tea一邊傾計💬假日時段提供多款Brunch,👭🏻孖妹揀左兩款Brunch sets ,以半價優惠加配兩款飲品🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🥢木魚花半熟蛋芝士火腿多士 💰88✨廚師先將兩塊白方包塗上香滑牛油🧈再烘熱,內餡加入雙層火腿同片裝芝士片,以梅花間竹方式疊上,多士面淋上混入香草+沙律醬嘅芝士白汁+,用火槍燒至微焦,最後放上半熟流心蛋黃🍳+木魚花✨上菜時烘熱多士嘅餘溫飄出陣陣木魚香味,內餡芝士鹹味較面頭芝士醬汁更突出,淡淡醬汁能增加整體濕潤度又唔會搶走火腿同芝士片原味🧀✨𠝹開蛋黃蛋黃漿慢慢流出,完美演繹半熟度😳,配蛋黃食多士有另一個風味🥢煙三文魚牛油果醬牛角包 💰98✨廚師將牛角飽中間𠝹開烘熱,底部加加入有檸檬汁+洋蔥碎牛油果醬,煙三文魚以玫瑰花形擺入牛角包中,餡料稱得上爆餡,絕對對得住價

🥢木魚花半熟蛋芝士火腿多士 💰88

🥢煙三文魚牛油果醬牛角包 💰98

廚師將牛角飽中間𠝹開烘熱,底部加加入有檸檬汁+洋蔥碎牛油果醬,煙三文魚以玫瑰花形擺入牛角包中,餡料稱得上爆餡,絕對對得住價錢
✨旁邊配上新鮮沙律菜、蘋果切片🍎,面淋上甜甜黑醋汁
✨牛角包🥐屬中形較瘦身一啲,烘得酥脆,牛油果醬內檸檬汁🍋令醬汁溝稀同防上牛油果氧化,帶牛油果🥑粒增加口感;煙三文魚含豐富優質omega-3,食完會飽肚㗎

🥢焙茶拿鐵 + 💰21

✨咖啡☕️類別全部可以升級與或者豆奶適合乳糖不耐症人士選擇 (+ $4)
✨👭🏻孖妹亦都升級左轉左無乳糖牛奶,同樣可以享用到牛奶🥛嘅香濃口感,亦都唔會教到肚痾。
✨拉花好有心思,店員整左可愛人馬♐️拉花,心情即刻🔝
✨焙茶味幾出,牛奶脂肪含量足夠,奶打得厚身掛杯😍飲完嘴仔污糟啲但絕對值得一試🫣

🥢橫濱黑蜜拿鐵 + 💰21

✨👩🏻‍💼大孖同樣升級轉左無乳糖牛奶(+4),杯底加入鮮磨咖啡、無乳糖牛奶、橫濱黑蜜糖,店員拉左類似天鵝+心形拉花❤️同樣好吸精
✨奶同樣打得夠熱,奶泡🫧足,黑蜜似黑糖味,黑蜜份量剛剛好唔甜,咖啡濃滑掛杯,屬中至深度烘焙咖啡豆🫘味道唔苦澀/酸且帶nutty

餐廳依家提供多款優惠:

1️⃣break Friday! 逢星期五全日black & white coffee買一送一(12pm-2pm除外)
2️⃣ 下午茶時段
a) 凡惠顧堂食,飲品免費添飲
b) 每杯堂飲送是日蛋糕一件

✍🏻總評:

👭🏻推薦指數:🌕🌕🌕🌕🌕
👭🏻回頭指數:🌕🌕🌕🌕🌕
👭🏻環境評分:🌕🌕🌕🌕🌕
👭🏻服務評分:🌕🌕🌕🌕🌕

💰人均消費:$100 - $200
2023-04-01
$125 (Tea)
  • 木魚花半熟蛋芝士火腿多士
  • 煙三文魚牛油果醬牛角包
  • 焙茶拿鐵
  • 橫濱黑蜜拿鐵
2023-04-03 49 views
星期六行下海濱,行到咁上下周圍睇下有咩食,誤打誤撞見到呢間西日式餐廳。餐廳係園林風既裝潢,好有小清新既感覺,半開放式既設計,好大空間感,好舒服。香煎芝麻吞拿魚牛油果丼 $148套餐有一小碟前菜同味噌湯💟輕煎吞拿魚配脆香黑白芝麻裙邊,加上一小撮明太子,配埋一齊食即時引發吞拿魚鮮味,最後口腔蘊藏芝麻餘香。丼飯用左珍珠米,再撈埋碎紫菜、牛油果蓉、明太子一齊食,味道非常豐富👍玉子燒吉列豬扒三文治 $88多士烘到微脆,豬扒炸到金黃香脆,玉子滑溜超厚,充滿濃濃蛋香,一鹹一甜,雙重口感,咬一啖豬扒就有肉汁溢出,夾埋照燒汁都幾惹味!水蜜桃冰搖茶 +$17 (半價優惠)滿滿的蜜桃香,充滿初夏的清爽滋味🫶仲留意到餐廳逢星期五係break Friday! 全日black & white coffee買一送一(12pm-2pm除外)

香煎芝麻吞拿魚牛油果丼 $148

玉子燒吉列豬扒三文治 $88
玉子燒吉列豬扒三文治

水蜜桃冰搖茶 +$17 (半價優惠)
滿滿的蜜桃香,充滿初夏的清爽滋味🫶
水蜜桃冰搖茶 (半價優惠)

2023-04-02
$125 (Lunch)
玉子燒吉列豬扒三文治
水蜜桃冰搖茶 (半價優惠)
2023-04-03 19 views
八彩咖喱飯🍛唐揚唔同嘅蔬菜🥬有薯仔、蕃茄、茄子、秋葵等…健康之選,我追加唐揚,炸左仲係好嫩滑。吉列豬扒三文治🥪厚厚嘅豬扒咬落口啖啖肉,好多肉汁好好味,夾左麵包一d都唔覺得油。芝麻雞翼配蘋果沙律🥗芝麻雞翼非常之惹味,小食的確唔錯配左沙律份量啱啱好。Pistachio Latte☕️濃濃開心果味,仲食到粒粒開心果添,好好好飲呀⋯⋯賣相一層層好靚。Rose Latte☕️超香玫瑰味,咖啡味又濃,有水準👍🏻
八彩咖喱飯🍛唐揚

吉列豬扒三文治🥪

芝麻雞翼配蘋果沙律🥗
芝麻雞翼非常之惹味,小食的確唔錯配左沙律份量啱啱好。

Pistachio Latte☕️

Rose Latte☕️
超香玫瑰味,咖啡味又濃,有水準👍🏻
Type of Meal
Lunch
📍牛頭角-Break我果日同同事去食晏 就去咗依間叫Break嘅餐廳~ 我覺得味道okay 但係份量好少同埋都幾貴(。 ́︿ ̀。)!大家衡量返喲🦕🍝 香煎大蝦。烤焗魷魚。杏鮑菇。墨魚汁意大利面 $138我覺得佢好多餸 大蝦嘅肉質都好肥美唔會好梅🦐~ 另外我覺得佢個烤焗魷魚嘅好得意 幾煙靭!同埋我覺得佢個意粉好好食 好掛汁!🍝😋🍵Matcha Yama (跟餐加$31)反而我覺得飲品真係令到成個餐性價比低嘅全腦🧠!! 抹茶粉好粗糙🥹同埋唔凍唔熱 好怪🙁🙁📍Break地址: 觀塘海濱道77號海濱匯1樓13-14號舖
📍牛頭角-Break

🍝 香煎大蝦。烤焗魷魚。杏鮑菇。墨魚汁意大利面 $138

🍵Matcha Yama (跟餐加$31)

📍Break
地址: 觀塘海濱道77號海濱匯1樓13-14號舖
2023-04-02 34 views
終於花園一個星期工,到weekend最嘆就係去蒲吓Cafe,放空下🚶🏻‍♀️~觀塘海濱呢頭有好多小清新風格嘅Cafe,週末人流又唔算多,喺呢頭食完個branch再去海邊散吓步,chill爆!喺海濱公園隔離有幾個商場,但由於週末嘅緣故唔係間間都有開呢~見到呢間日式輕食Cafe仲有開,行木系小清新風格,Menu主打日式輕食🍱,份量唔算多,但係套餐都幾豐富,而且Drink Menu上面嘅咖啡款式都幾多好吸引,跟餐嘢飲仲有半價~呢間嘢名符其名,真係好啱嚟Hea吓放返個break!🔺佢做緊星期五全日black & white coffee買一送一優惠,下次平日可以再嚟!------------------------------🥪◖玉子燒吉列豬三文治◗ $88方包烘得好香脆,夾住一大塊吉列豬扒同埋厚切玉子燒,玉子燒甜甜地,吉列豬扒炸得香脆,加埋啲BBQ醬同埋少少沙律醬,口感好豐富!佢伴碟嘅沙律用咗沙律菜黎調味,酸酸地咁幾清新!🍳◖鰻魚丼◗ $128一碗當飯裏面有兩大塊蒲燒鰻魚鰻魚,好足料!可以加$10加多一隻溫泉蛋,食之前篤爛佢,將啲蛋漿撈埋啲飯,加埋佢本身嘅紫菜同鰻魚,口感漿口又滑溜,食落好

🥪◖玉子燒吉列豬三文治◗ $88

🍳◖鰻魚丼◗ $128
一碗當飯裏面有兩大塊蒲燒鰻魚鰻魚,好足料!可以加$10加多一隻溫泉蛋,食之前篤爛佢,將啲蛋漿撈埋啲飯,加埋佢本身嘅紫菜同鰻魚,口感漿口又滑溜,食落好香好正!

🍵◖Pistachio Latte◗ $58
咖啡分左三層,顏色勁靚勁吸引!面頭係綿滑嘅奶泡,上面灑咗啲開心果碎,飲落咬到啲脆脆地嘅果仁碎,甜度啱啱好,奶味香濃;奶泡打得好出色,奶泡嘅口感好濃厚!整體飲落去開心果嘅味道好出,同咖啡好夾!

☕️◖Dirty◗ $40
飲落微甜,奶味幾濃郁,幾順滑,但個杯有啲幻彩嘅感覺,dirty嘅嗰種視覺效果出唔到嚟~

🌟Encore指數:8.5/10
2023-03-29 471 views
上次去左Quayside食西餐,覺得環境幾好而且人人流唔多,所以今日再黎睇下呢個商場有啲咩好食😎 @break_co_ 喺四年之前開業,本身只係做外賣嘅佢地依家已經開左間靚靚cafe,而佢地就希望可以「break」到香港劣質/頹飯嘅文化,為食客提供一個舒服嘅小空間抖一抖💗 佢地除左有各種主食同甜品之外,最吸引到我嘅就係佢哋啲咖啡☕️ 咖啡師好有耐性咁同我地解釋佢地咖啡嘅特色,呢到提供SOE同House Blend,仲會時不時轉下唔同國家嘅咖啡豆,咁熟客每次黎都可以飲到唔同嘅風味😉Break has expanded from its original form of takeaway into a pretty cafe in the Quayside. They hope to offer the busy citizens a “break” from the city, by providing nice food and beverages as well as a chill environment. 香熟芝麻吞拿魚牛油果丼 $148Sesame Crusted Tuna Gu

香熟芝麻吞拿魚牛油果丼 $148
Sesame Crusted Tuna Guacamole Rice
呢個係店員極力推薦,吞拿魚嘅生熟比例為4:1,所以除左食到中間軟嫩嘅刺身級魚生,亦品嚐到烤過嘅香味🐟 加上脆口嘅芝麻外皮口感好豐富😍 裡面仲有牛油果蓉、明太子同埋紫菜,撈入飯後變得更濕潤,再吱啲檸檬汁食落更開胃🍚 每個主食都會跟個湯同小食,似足日式家庭料理🍱
The tuna was seared lightly, just enough so you could taste the fried fish oil on the outside and the mellow texture from the raw parts. The sesame layer added a nice crunch. There were also guac, seaweed, mentaiko which elevated the flavours of the rice.

木魚花半熟蛋芝士火腿多士 $88
Japanese Croque Madame
呢個擺盤真係夠曬誇張🤣 兩塊香脆嘅多士中間夾左芝士同火腿,上面再淋上一大羹芝士醬🧀 本身以為會好漏,但因為上面嘅木魚花同埋半熟蛋添加左另一番風味,令味道無咁單一🙌🏼
Ham and cheese were encased within two slices of toast, with heaps of melted cheese sauce poured on top. The egg yolk and bonito flakes added a different layer of flavours, which made this dish less heavy.

卡布奇諾 $19
Cappuccino
今日嘅house blend有來自唔同國家嘅咖啡豆,味道偏nutty🌰 第一口喝可以感覺到大量綿密奶泡嘅香甜味,接著先係咖啡豆原有嘅微苦同濃郁嘅香氣🥰 依家凡叫套餐都可以用優惠價換購飲品,$19杯咖啡真係好抵✌🏼
Today’s house blend has a nutty flavour. At first you’re hit with the creamy milk foam, then the bitterness from the espresso comes along, which was very balanced.

日本抹茶拿鐵 $21
Iced Japanese Matcha Latte
佢地用左Tenryu嘅抹茶粉,見到呢隻深綠色都估到有幾濃郁啦掛🍵 抹茶同牛奶嘅比例好平衡,所以濃得黎都唔會有苦澀味,入口夠順滑😚
They chose Tenryu matcha powder because of its strong and aromatic flavour. We also got to choose lactose free milk, which you don’t see often in other places!

• Matcha  Latte
  • 香煎芝麻吞拿魚牛油果丼
同朋友去海濱匯搵食發現Break 嘅環境都幾靚,走小清新路線,寧靜又舒服。😇 餐點價位都幾合埋,主食都只係由HK$88起🤩٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶ 💗玉子燒吉列豬扒三文治日本都有類似的三文治🥪 ,一見到就好懷念喇😌 三文治新鮮即叫即做,夠晒熱辣辣。多士有烘過,吉列豬扒炸得皮薄好脆,肉質夠鬆軟。最鍾意厚厚嘅玉子燒,微甜😋配上美乃滋醬好滋味🥰٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶ 💗 香煎芝麻吞拿魚牛油果丼定食👍個人好推薦🫶🏻定食配有一碗麵豉濃湯及前菜螺肉🤗吞拿魚的四邊外皮都輕輕煎過,中間保持著刺食狀態。佢並唔係入口即溶嘅吞拿魚刺身,沾上芝麻,食落好香,口感好特別,一d都唔柴。除左牛油果🥑蓉,仲有明太子及紫菜,與QQ珍珠米拌埋配埋青檸汁,味覺清新開胃。٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶ 💗 Rose 🌹 Latte٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶ 💗 橫濱黑蜜凍Latte 第一次見橫濱黑蜜,貪得意試吓😇 有驚喜都幾好飲喎😝 有蜜糖香味但又唔會太甜🫶🏻餐廳有break Friday活動,逢星期五全日black & white coffee買一送一(12pm-2pm除外),附近返工嘅朋友唔好錯過喇🤭
同朋友去海濱匯搵食

٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶ 💗玉子燒吉列豬扒三文治

個人好推薦🫶🏻
定食配有一碗麵豉濃湯及前菜螺肉🤗

٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶ 💗 橫濱黑蜜凍Latte

2023-03-22 48 views
平時放lunch間中都會同同事行去海濱匯搵食,其實呢間break之前已經食過一次❣️再度二訪,質素一樣都係咁正!🐰南蠻炸雞牛油果醬丼 $118❣️套餐可以改配田園沙律😍😍順便減底罪惡感🤣炸雞都幾多,每件炸到外脆內軟,而且入面仲有好多肉汁!沙律菜全部都好新鮮,加埋少少醬汁已經夠~重點係牛油果醬好香濃!🐰玉子燒吉列豬扒三文治 $88❣️其實都幾足料㗎!玉子甜甜地,吉列豬扒夠香脆,炸粉唔厚,啲肉唔會好結實難咬,肉質好軟腍,仲會有啲沙律菜,作為輕食/lunch唔想食太飽叫呢個一流🫢🐰一口炸池魚 $32❣️零魚腥味!成條食脆卜卜🤣🤣🐰迷你男爵薯餅 $32❣️同平時食嘅薯餅好唔同,佢係圓柱形,入面好軟腍,薯仔味好重!下次再嚟都會叫😎🐰yuzu hani $58 (跟餐有折)❣️見到佢新出3杯飲品,呢杯最fresh!入面有自家製蜜糖,加少少柚子清新嘅味道,超級正🫡*依家下午茶餐堂食,飲品可以免費添飲!另外每杯堂飲仲會送是日蛋糕一件!下午茶去食真係超抵阿!
再度二訪,質素一樣都係咁正!

🐰南蠻炸雞牛油果醬丼 $118

🐰玉子燒吉列豬扒三文治 $88

🐰一口炸池魚 $32

❣️零魚腥味!成條食脆卜卜🤣🤣

🐰迷你男爵薯餅 $32

下次再嚟都會叫😎

🐰yuzu hani $58 (跟餐有折)

呢間cafe 係海濱匯既一樓新裝,半開放式既設計,可以睇到內外令到空間感好大,不侷促近門口位的枱放了不少綠色系列既裝飾令到整體環境舒服場內的座位都有不同的隔間﹑設計有數張4人枱,都可以望到玻璃外的景,透光度甚足另外,也有一張好特別﹑被綠色植物裝飾鋪滿的4人卡位,睇上去似置身係一個小花槽中食野如果是一個人黎細嚼寧靜時光,也有一小排枱,係3個單人位向玻璃牆的近門口也有一張6人的高身枱整體建構出不同的空間感整體說,食物幾有心整外形都算幾有心機Present 特別喜歡個吉列豬扒三文治配合環境舒適寧靜,有時落黎飲返杯野都幾開心午餐menu 除了有特定幾款外也有是日的定食,可以掃一下餐牌上的QR CODE 就可以上網見到今日係假期,跟餐飲品可以半價加購如果$50以上的飲品,則有7折另外,留意到星期一至五既late lunch 有85折下次可以搵個weekdays 黎試~!➽玉子燒吉列豬扒三文治 $88多士皮烘得岩岩好,唔會太焦燶豬扒肉算幾軟腍,唔乾唔柴吉列皮好脆,香口玉子味甜上下層加了些照燒汁同沙律醬整體好好食大推薦➽香煎芝麻吞拿魚牛油果丼 $148配味噌湯及前菜吞拿魚邊位適當地煎過黎,煎既力度點
呢間cafe 係海濱匯既一樓
新裝,半開放式既設計,可以睇到內外
令到空間感好大,不侷促

近門口位的枱放了不少綠色系列既裝飾
令到整體環境舒服
場內的座位都有不同的隔間﹑設計
有數張4人枱,都可以望到玻璃外的景,透光度甚足
近門口也有一張6人的高身枱
整體建構出不同的空間感

整體說,食物幾有心整
外形都算幾有心機Present
特別喜歡個吉列豬扒三文治
配合環境舒適寧靜,有時落黎飲返杯野都幾開心
午餐menu 除了有特定幾款外
今日係假期,跟餐飲品可以半價加購
如果$50以上的飲品,則有7折

另外,留意到星期一至五既late lunch 有85折
下次可以搵個weekdays 黎試~!
➽玉子燒吉列豬扒三文治 $88

多士皮烘得岩岩好,唔會太焦燶
豬扒肉算幾軟腍,唔乾唔柴
吉列皮好脆,香口
玉子味甜
上下層加了些照燒汁同沙律醬
整體好好食
大推薦
➽香煎芝麻吞拿魚牛油果丼 $148
配味噌湯及前菜

吞拿魚邊位適當地煎過黎,煎既力度點到即止,唔會令魚肉過老
外層仲加左d 芝麻增香
有5大片,一點也不少

珍珠米上加了大量紫菜碎條,係我十分喜歡的
牛油果好熟,入口勁快溶
整體一啖牛油果、紫菜同珍珠米已經好開胃
前菜係螺肉,好爽口,入口有點索索聲
醃味好食
這個我好喜歡

味噌湯有別平時係出面飲既
湯首先夠熱,好重要,做到
湯係帶點微甜,又幾好飲!
Matcha yama
➽Matcha yama $55 (跟餐有7折)
綠茶味香,但不會過多而苦
底部有磨紅豆蓉,豆香也並存
整體甜度適中,好味
推薦
➽Ringo Calpis $52 (跟餐有7折)
soda 口感的
帶點咖啡的甘苦味
幾有趣的一杯飲品
Other Info. : 也有是日的定食,可以掃一下餐牌上的QR CODE 就可以上網見到; 跟餐飲品可以半價加購; 如果$50以上的飲品,則有7折; 有加一服務費。
2023-02-25
$171 (Lunch)
Matcha yama