作為唔係觀塘返工既朋友朋友約我喺度食飯以為自己去錯地方!位於商業大廈之內,但同周遭氛圍非常唔同唔似一間返工食飯快靚正嘅餐廳而係好坐 舒適 畀人休憩嘅小角落 ~如果係到返工,感覺好適合星期五、放假前或者特別日子同同事聚會 (●´ω`●)ゞ食物質素不錯!卷蛋都可以,份量係岩岩夠飽。┄「打破、突破」香港既有嘅午餐劣食文化延續前身之外賣店「用心煮,良心賣」嘅宗旨希望喺壓迫嘅生活裡提供一個喘息嘅小空間讓大家 𝐭𝐚𝐤𝐞 𝐚 𝐛𝐫𝐞𝐚𝐤,坐下來享受放空。▴ 是日意大利麵 Pasta of the Day▴ Caffe Latte $38
作為唔係觀塘返工既朋友
朋友約我喺度食飯以為自己去錯地方!
位於商業大廈之內,但同周遭氛圍非常唔同
唔似一間返工食飯快靚正嘅餐廳
而係好坐 舒適 畀人休憩嘅小角落 ~
如果係到返工,
感覺好適合星期五、放假前
或者特別日子同同事聚會 (●´ω`●)ゞ

食物質素不錯!
卷蛋都可以,份量係岩岩夠飽。

「打破、突破」香港既有嘅午餐劣食文化
延續前身之外賣店「用心煮,良心賣」嘅宗旨
希望喺壓迫嘅生活裡提供一個喘息嘅小空間
讓大家 𝐭𝐚𝐤𝐞 𝐚 𝐛𝐫𝐞𝐚𝐤,坐下來享受放空。

▴ 是日意大利麵 Pasta of the Day
▴ Caffe Latte $38
2023-06-18 27 views
唔好睇少觀塘啲靚靚寫字樓 入面原來唔少好西😎有次係觀塘做完泰式按摩搵到呢間cafe BREAKㅡBREAK☕成個open area嘅環境都真係營造到個喘息空間 咁啱有幸坐到嗰超有vibe嘅庭園卡位🍃頗有「陽光斑紋、樹影婆娑」嘅意境🥰好有心思嘅cafe每星期都會轉Menu 是日精選定食/蛋糕/意粉甚至可以scan嗰QR code睇下😉飲品方面都好多款式!! 咖啡類嘅有Cold brew、36小時慢萃拿鐵等🍹非咖啡類又有冰搖茶、特別風味茶、日式蘋果汁等❗優惠❗1️⃣點樣嗰BREAK Friday? 逢星期五全日(除咗12-2) Black white coffee都買一送一!! 同frd子買番杯嘆嗰break去過weekend😎2️⃣下午茶時段嘅堂飲!都送是日蛋糕🥴不得了3️⃣下午茶時段嘅堂食嘅drink都free refill。。。🦔👉蘑菇滑蛋牛角包 $88食咗早餐唯有點嗰輕食😂見好多人點海寶丼 試下佢牛角包又睇下得唔得!話說店員太好記性唔洗用紙記單 所以有幸試到呢隻口味kekee 滑蛋炒得幾fluid又滑口 鍾意蘑菇者實好satisfying!! 側旁唔少沙律菜實在好match呢個庭園休閒風🤭。。

❗優惠❗
2️⃣下午茶時段嘅堂飲!都送是日蛋糕🥴不得了
3️⃣下午茶時段嘅堂食嘅drink都free refill

👉蘑菇滑蛋牛角包 $88

👉鹿兒島甘栗紫薯薯餅 $28
估唔到佢啲小食都咁有水準🤩薯餅炸得香脆可口 粒粒栗蓉超足料 每人半塊當小食份量剛好
👉一口炸池魚 $32
西日式融合嘅cafe就係好在食到啲日系炸物😋炸到脆卜卜唔錯 有啲都幾肥美 係啲骨有點刺口

👉開心果麻糬卷蛋 $58
最好就係飯後來件甜點🥰滿滿的開心果味 麻糬團係細細粒咁分佈 夠哂軟糯 入口好和諧😚仲有隻earl grey味同朱古力脆脆~

👉Cafe latte 跟餐半價
嗰日見佢ig post隻靚靚獨角獸然後真係拉到出黎勁開心😆即刻變咗happy weekend~ latte入口幾smooth

👉Matcha latte $42
Non-coffee都有💚拉花!! 幾鍾意佢抹茶味唔會死甜👍🏿友人加4蚊轉咗豆奶 但隻豆奶同平時飲嘅有點唔同 豆味無咁重 感覺唔錯
2023-06-13 285 views
最近發現觀塘有一個可以「take a break」的好地方。break 是一個悠閑的日式Cafe。除了食物質素高質之外,賣相亦非常吸睛。🥩香煎牛側腹(半熟).洋梨.鹽漬柚子皮.香蔥葡萄柚醬油.珍珠米牛側腹牛味重又有咬口,牛肉上面加左幾粒來自日本既柚子汁珍珠,中和牛肉的油膩感,感覺好開胃又特別。酸酸甜甜的香蔥葡萄柚醬油,配合軟綿綿的珍珠米飯,令人食指大動。🦀海寶丼這個是日定食真係超推薦!一碗飯包含即叫即炸的原隻軟殼蟹,酥脆可口,美味非常。蟹膏甘香,蟹肉鮮甜甜,加上超好口感的飛魚子,真的食到停不到口。隨餐附送的味噌湯和前菜也非馬虎之作。前者的豆腐粒軟滑加上昆布、大根、櫻花蝦,又不會太咸,好味😋前菜是醃過的魷魚軟骨,好爽口開胃。抹茶雪糕配蕨餅白玉蜜紅豆🫘抹茶味超濃,但濃得來又完全無苦澀味,或平時不喜歡綠茶食物的細佬也吃得津津有味呢。白玉同蕨餅都好有煙韌好味,令整杯甜品都生色不少。開心果麻糬卷蛋💚開心果味很特別,賣相很吸引之外,卷蛋亦非常鬆軟濕潤。飲品方面我們點了熱Latte 、Tarapoto 50% Cocoa。break的咖啡和朱古力真的非常用心,拉花超級靚又大大杯,好抵飲。而islan

🦀海寶丼

抹茶雪糕配蕨餅白玉蜜紅豆🫘

開心果麻糬卷蛋💚
開心果味很特別,賣相很吸引之外,卷蛋亦非常鬆軟濕潤。

飲品方面我們點了熱Latte 、Tarapoto 50% Cocoa。break的咖啡和朱古力真的非常用心,拉花超級靚又大大杯,好抵飲。而island是限定特飲,有Macha/fig/tonic/pineapple 。顏色好靚又好特別呢。
🌟break Friday! 逢星期五全日black & white coffee仲買一送一添!下午茶堂食飲品仲免費添飲🤤真係大滿足🈵

另外,餐廳更有野餐Picnic set,超多款式鹹點和甜點,步行去觀塘海濱花園只是5分鐘,仲配埋3層既日式野餐盒,打卡必備,超適合懶人野餐🧺。

海寶丼
香煎牛側腹(半熟)
Latte
Tarapoto 50% Cocoa
開心果卷蛋
抹茶雪糕配蕨餅白玉蜜紅豆
2023-06-10
$180 (Lunch)
海寶丼
香煎牛側腹(半熟)
Latte
Tarapoto 50% Cocoa
開心果卷蛋
抹茶雪糕配蕨餅白玉蜜紅豆
位於牛頭角與九龍灣的交界位置,這是我第二次來到海濱匯,鄰近牛頭角地鐵站8分鐘步程,如果喺觀塘海濱公園玩完過嚟食嘢,真係啱啱好放一個舒服「Break」!卡位設計配合木製椅子餐桌的灰白色極簡約設計,餐廳中心有一格特別以戶外彷蔓延植物裝飾的卡位位置,座位還有一些多肉植物及咕臣更顯舒適。門面以吧枱的設計為主要沖制咖啡及特色飲品,與本地珈啡師合作,大家可以放下壓抑享受寫意嘅一杯咖啡與餐點。日式的西餐點可中午作為主食,或蛋糕輕食提供下午茶餐點提供更多選擇,而且break Friday的逢星期五全日black & white coffee都買一送一(12pm-2pm除外),除咗下午茶餐堂食飲品免費添飲之外,下午茶時段每杯堂飲即送是日蛋糕一件,都幾多優惠🫶🏻⭐️海寶丼除咗丼飯配埋味噌湯及前菜,飲品仲可以享半價優惠,相當豐富,包括軟殼蟹、蟹肉、蟹膏、飛魚子等日本鮮味食材,食材鋪面處理得非常精緻,每一口也吃出食材的鮮味,原隻軟殼蟹大細適中,非常香脆可口!蟹膏蟹肉混合成一球的沙律波,配合大量紫菜碎與魚子,因為每一份食材都切得非常細小,令每一口都無需特別咀嚼便吃到,真係「break 」到連咬都可以懶🤭 ⭐️玄米茶

⭐️海寶丼

⭐️玄米茶蛋捲蛋糕
點咗一份是日蛋糕,香濃甘香的玄米茶味配合蛋糕的軟滑,蛋糕是較幼細的質感,旁邊伴以香滑忌廉加強空氣感。

⭐️36小時慢萃伯爵拿鐵☕️
咖啡師傅特地以勞蘇拉花出慢萃咖啡,特製糖水糖水及茶包36小時調品浸泡,配合着latte的沖調,牛奶味夾埋伯爵茶香的層次,入口甘香濃郁。

⭐️凍朱古力
特別使用秘魯可可50%,除了有機和無麩質,更適合選擇健康飲食嘅都市人,夾埋牛奶味嘅香滑,呢個天氣飲夠晒冰涼,可可味帶有獨特朱古力中的帶酸味,入口難忘✨
2023-06-04
$200 (Lunch)
  • 海寶丼
😎觀塘海旁Chill住過weekend😎-Weekend最啱就係去海邊chill吓hea番半日 所以上個weekend就走咗去觀塘行吓 吹吓海風 順便食吓呢間環境都幾啱放空嘅日系cafe🥳-🦀海寶丼 $158期間限定嘅海寶丼 有炸軟殼蟹 蟹肉沙律 同蟹籽😍 三個唔同蟹嘅部位食法 一次滿足晒😉 飯面鋪滿咗好多紫菜碎 可以隔住啲餸 唔會咁快受到飯嘅熱力影響到😎 不過同樣而言 紫菜會好快受飯嘅熱力而變淋 所以不家打卡之餘都要快啲食呀😜-🍱鰻魚丼 $128呢個同上面個丼都係差唔多配備 不過toppings轉咗兩大塊鰻魚😙 鰻魚係走燒烤彈牙路線 再掃上一層層嘅鰻魚鼓油🐟 不得不提佢地啲碗碗碟碟都係日系質感風 幾靚-☕️Dirty 跟餐 +$20個杯好靚靚 係太陽下面係彩色 好有feel-🍑Iced Peach Tea 跟餐 +$17有啲太甜 可以下次叫小甜🤣-📍#break (觀塘)觀塘海濱道77號海濱匯1樓13-14號舖
😎觀塘海旁Chill住過weekend😎
🦀海寶丼 $158

🍱鰻魚丼 $128

☕️Dirty 跟餐 +$20
個杯好靚靚 係太陽下面係彩色 好有feel
🍑Iced Peach Tea 跟餐 +$17
有啲太甜 可以下次叫小甜🤣

📍#break (觀塘)
觀塘海濱道77號海濱匯1樓13-14號舖

港島人嘅我,有時都會喺西灣河搭船過觀塘行下⛵️今次就俾我搵到呢間,位於觀塘海濱花園附近嘅Cafe “Break”🏡🥪玉子燒吉列豬扒三文治 $88玉子燒好厚切🍳口感好綿密,表面應該仲有輕輕燒過🔥,吉列豬扒炸得香脆熱辣辣🐽一啲都唔un仲幾juicy同有少少肥膏💦 ,中間有豬扒醬同沙律醬,咬落口感同味道都好好👅,仲好夠飽肚😂有沙律🥗伴碟清新吓🤌🏻🦀海寶丼(配味噌湯、前菜) $158有軟殼蟹🦀、蟹膏🦀、蟹肉🦀、飛魚子、紫菜碎,個飯都好大碗下🍚食落幾有蟹味,將碗飯撈均,口感有啲似以前吉野家個蟹籽三文魚飯🍚但當然呢個就高級版🤩,軟殼蟹都炸得唔錯👍🏻🍨抹茶雪糕配蕨餅白玉蜜紅豆  $68抹茶雪糕見到咁深色就知濃啦,蕨餅同白玉都好煙靱❤️如果可以大杯就更好了🤣Overall餐廳近觀塘海濱公園🌊,可以行完海傍去食下嘢,座位亦闊落,堂食下午茶餐,飲品仲可以免費添飲🥤不妨一試

🥪玉子燒吉列豬扒三文治 $88

Type of Meal
Lunch
  • 玉子燒吉列豬扒三文治
2023-06-04 552 views
行過觀塘海旁,見落雨就去左附近的海濱匯避雨🌧️。原來海濱匯入面都好多餐廳,見到餐廳招牌掛係園林小屋🏡之上,就吸引住我。餐廳是間日式風格的Café,坐在窗邊🪟望出去,特別舒壓。 - 主食 -⦁海寶丼 $158入面包含了蟹籽、蟹肉沙律、蟹膏、軟殼蟹等,份量都算多。軟殼蟹🦀炸到又脆又多汁。蟹肉沙律入面仲搭配埋洋蔥,比起一般蟹肉沙律更有層次。如果蟹膏再多少少,我就更加滿足。😍😍😍 ⦁忌廉咖喱湯海鮮意大利麵 $138入面海鮮好多,又有大蝦🦐、魷魚🦑、青口🐚。咖喱汁加左忌廉,口感好綿滑,帶有微辣,更加惹味! - 飲品 -⦁Pineapple Express Peru $74店員拿了三款杯子,闊口、窄口、不銹鋼冰粒。三款口感,店員建議熱飲,可以飲到咖啡☕️唔同口味!闊口杯會突出酸味,而窄口杯會突出甜味。天氣咁熱,我都系偏向凍飲,不銹鋼冰粒🧊唔會沖淡咖啡的味道,非常貼心。 ⦁Lemonade $6可以揀少甜,檸檬🍋味都幾出,飲落好清爽。夏天☀️飲一流! ✨著數優惠1️⃣午市 - 單項85折2️⃣下午茶 - 飲品免費添飲(只限堂食)3️⃣下午茶 - 每杯堂飲都送是日蛋糕一件4️⃣break F

- 主食 -
⦁海寶丼 $158

⦁忌廉咖喱湯海鮮意大利麵 $138

- 飲品 -
⦁Pineapple Express Peru $74

⦁Lemonade $6
可以揀少甜,檸檬🍋味都幾出,飲落好清爽。夏天☀️飲一流!

✨著數優惠
1️⃣午市 - 單項85折
2️⃣下午茶 - 飲品免費添飲(只限堂食)
3️⃣下午茶 - 每杯堂飲都送是日蛋糕一件
4️⃣break Friday!逢周五全日black & white coffee買一送一(12pm-2pm除外)

2023-05-31
2023-05-30 28 views
今日嚟到海濱道附近行吓海旁,咁啱見到呢一到都有唔少餐廳🥰,見到呢一間日式cafe食物又唔錯👍🏻,佈置幾風格都幾chill😉,一於同朋友一齊去試一試先🧊脆米櫻花蝦餅🦐 $38蝦餅表面佈滿左脆米同櫻花蝦乾🦐,咬落去好香蝦味之餘😍,入面都幾爽口彈牙,仲有啲蝦粒喺入面,作為餐前小食都幾好味👍🏻🧊玉子燒吉列豬扒三文治 $88三文治嘅份量都唔細🤤,麵包烘到金黃脆卜卜,玉子燒預先燒香過😋,食落質地嫩滑夠水潤💦,吉列豬扒外面用咗麵包碎,炸過會有一種鬆脆既口感🫶🏻,入面又多肉汁,加上少少炸豬扒醬味道已經啱啱好👍🏻,夾埋一齊食感受到唔同嘅層次,仲有沙律可以減低三文治嘅油膩感🥳🧊 pistachio latte 餐配$29呢一杯飲品有分層嘅效果😋,下面係味道濃郁既開心果同上層咖啡🤤,咖啡嘅香味令開心果味更加突出,最後仲會飲到開心果嘅粒粒,值得一試👍🏻🧊海寶丼🦀 $158一次過試到四款唔同既蟹,包括軟殼蟹、蟹子、蟹沙律同蟹膏😍,配埋紫菜飯味道方面都幾正嫁😉,軟殼蟹炸到脆卜卜,又多汁💦,蟹沙律加入左洋蔥同沙律醬調味,令蟹肉味道冇咁單調😋,蟹子增加脆卜卜既口感,蟹膏就夠哂鮮味,一次過試到咁多蟹既味道真心好味🤤整體

🧊脆米櫻花蝦餅🦐 $38

🧊玉子燒吉列豬扒三文治 $88

🧊 pistachio latte 餐配$29

🧊海寶丼🦀 $158

整體嚟講食物味道都唔錯👍🏻,交通又唔會話好唔方便,咁啱經過呢邊都可以嚟試一試嫁🤩,都幾推薦大家嚟食下開心下

而家逢星期五都會有break Friday既活動嫁🎉,星期五全日會有black & white coffee買一送一優惠,記住12pm-2pm除外呀😉,大家記住mark低時間嚟買咖啡🕰️,同朋友share都幾好嫁🥰

人均消費💵: $150-170
性格比: 8.5/10
好食程度😋:9/10
回頭指數💓:8.5/10

📍break (觀塘)
觀塘海濱道77號海濱匯1樓13-14號舖

#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #Fodiehk #hongkongig #hkdaily #hkfoodies #hkig #852food #hkinstagram #香港 #香港美食 #吃貨日常#觀塘 #觀塘美食 #觀塘好去處 #日系cafe #丼飯 #定食 #coffee #break #breakcoffee #hkcoffeeart #hkcoffeeshop #hkcoffee #coffeeholic #hkcafe #latteartworkshop #hklatteart
2023-05-26 43 views
話說妹子山長水遠來找我lunch我搵左一堆餐廳俾佢揀佢就見到open rice 一個豬扒三文治,好吸引就話呢度然後嚟到先發現豬扒三文治係星期六日先有😂😂😂最後,我哋嗌咗啲午餐有吞拿魚蓉三文魚子丼炸雞,牛油果丼鰻魚飯仲有帶子飯咁啱歡樂組長又話一齊食飯咁所以我哋四個就每人嗌一樣大家share 試總括嚟講炸雞丼嘅牛油果有驚喜好似撈左啲Wasabi 不過我覺得炸雞飯唔夠熱我覺得吞拿魚蓉,都幾好食但係佢哋三個就話帶子飯,好食啲
話說妹子山長水遠來找我lunch
我搵左一堆餐廳俾佢揀
佢就見到open rice 一個豬扒三文治,好吸引就話呢度

然後嚟到先發現豬扒三文治係星期六日先有
😂😂😂最後,我哋嗌咗啲午餐
有吞拿魚蓉三文魚子丼

大家share 試
總括嚟講炸雞丼嘅牛油果有驚喜
好似撈左啲Wasabi

不過我覺得炸雞飯唔夠熱
我覺得吞拿魚蓉,都幾好食
但係佢哋三個就話帶子飯,好食啲
2023-05-22
$164 (Lunch)
2023-05-24 21 views
咖啡師教我兩個杯的形狀唔同,飲下去味道會有偏差🤔,因為嘴唇的接觸點唔同了!(學到野)左邊係圓杯🍶,飲落去會較甜;右邊係闊杯🍶,飲落去會較酸。(飲落去真係唔同,好神奇😆我個人喜歡圓杯。)第一杯☕️:Pretty Nuts - Brazil Alta Mogiana natural $68(peanut butter |grand marnier | forest fruits)味道偏酸;但有淡淡酒味~如果鐘意飲cocktails的人應該會幾鐘意呢款🫰🏻第二杯☕️:Mon Cherry - Kenya Narok natural $78(cherry | mango | chocolate brownies)我最鐘意呢杯☕️!第一淡飲落去種果香味衝上去鼻,好有驚喜🤣;味道偏甜,打卡、享用下午茶🫖飲番杯應該挺不錯的🫶🏻第三杯☕️:Pineapple Express - Peru Santa $98(Teresa natural geisha pineapple | kiwi | lemon)菠蘿🍍的☕️都幾突別,沖前的即磨咖啡豆已經有淡淡的菠蘿🍍香味;追求新奇新鮮感的大家可以試試😛黎梗佢地仲有幾款

黎梗佢地仲有幾款新調配的咖啡,大家可以
拭目以待🫶🏻

分數:?/10
食物🥘:8/10
環境🏞️:8/10
服務👩🏻‍🍳:9/10
價錢💰:7/10

總體而言:環境舒適,冷氣夠凍(夏天很重要的);cafe的設計令人感覺舒適;很適合打卡🤭;適合情侶👫、朋友🧑‍🤝‍🧑、上班💼族空餘時品嘗☕️放鬆心情;店員服務很好,不會拘謹,talkative的🎙️;咖啡☕️是手沖的,誠實十足;唯一小小的缺點便是距離地鐵🚊站,要走一段路,但乘搭巴士🚌的人應該抵方便的!有機會再試試它們的食物😛
2023-05-22 36 views
👧🏻😋👅🍽✨海濱滙輕食-break 🇭🇰 觀塘海濱道77號海濱匯1樓13-14號舖 🇭🇰-💭牛頭角office嘅食堂, 放假過嚟食個brunch就少人好多, 好舒適💭每星期都會轉是日定食同意粉嘅款式💭下午茶餐時段堂食, 飲品免費添飲, 仲要每杯堂飲送是日蛋糕一件-🧈 🐷 🥪 玉子燒吉列豬扒三文治 $88💯吉列豬扒同玉子燒都係超級厚切, 連埋烘脆左嘅多士一齊食超滿足💯吉列豬扒少少肥好juicy, 玉子燒甜甜地同豬扒又好夾-🌸 🦐 🥮 脆米櫻花蝦餅3件 $38✨蝦膠好彈牙, 櫻花蝦鹹香味道突出✨脆米喺蝦餅表面, 咬落脆卜卜同有米香, 無論口感同味道都更有層次-🇯🇵 🌰 🥔 鹿兒島甘粟薯餅$28💯薯餅入邊係紫色可能係紫心番薯, 仲有一粒粒甘栗, 香甜更突出-🍳 🫕 🥪 木魚花半熟蛋芝士火腿多士 $88✨極邪惡😂 面頭一層芝士, 中間又有芝士火腿✨半熟蛋一切開就流晒心撈埋芝士同木魚食, 鹹鹹地好特別-🍠 🍰是日蛋糕 $58💯係紫薯卷蛋😍 蛋糕呈深紫色, 夾心熟薯蓉淺紫色💯蛋糕好soft, 紫薯蓉都好smooth, 唔會太甜
👧🏻😋👅🍽✨
海濱滙輕食
break
🇭🇰 觀塘海濱道77號海濱匯1樓13-14號舖 🇭🇰
💭每星期都會轉是日定食同意粉嘅款式
🧈 🐷 🥪
玉子燒吉列豬扒三文治 $88
💯吉列豬扒少少肥好juicy, 玉子燒甜甜地同豬扒又好夾

🌸 🦐 🥮
脆米櫻花蝦餅3件 $38
✨蝦膠好彈牙, 櫻花蝦鹹香味道突出
🇯🇵 🌰 🥔
鹿兒島甘粟薯餅$28

🍳 🫕 🥪
木魚花半熟蛋芝士火腿多士 $88
✨極邪惡😂 面頭一層芝士, 中間又有芝士火腿
✨半熟蛋一切開就流晒心撈埋芝士同木魚食, 鹹鹹地好特別

🍠 🍰
是日蛋糕 $58
💯係紫薯卷蛋😍 蛋糕呈深紫色, 夾心熟薯蓉淺紫色
💯蛋糕好soft, 紫薯蓉都好smooth, 唔會太甜
同事們之前嚟觀塘海濱道The Quayside 海濱滙一流樓的Break Cafe,稱讚餐廳的coffee和lunch都好出色,而且逢星期五餐廳有Break Friday優惠,逢星期五全日Black and White Coffee買一送一( 12點PM至兩點PM除外),如果下午茶堂食飲品仲會免費添飲𐻹; 成條Team 一早就埋頭苦幹到下晝,大家都諗住快快脆脆做晒啲嘢,開開心心來個TGIF 嘅tea break Break cafe以半開放式設計的花園風格,環境休閒舒適,恰如其名,讓人有一種可以靜下來喘息的感覺Breathe一吓!餐廳為咗保持新鮮感,所以每個season都會推出不同的season of signature drinks, 我十分欣賞小店,每款特飲都經過不斷的試味和份量的調配自創的,迎合季節之餘亦富有特色 🔮Pistachio latte   喜歡食果仁的朋友一定會一試便愛上這個開Latte,富有醇香烤烘的開心果仁味道,與深烘的expresso 的烘焙味不謀而合,入口綿滑,有一種溫暖甜美的濃郁感 🔮Island   以新鮮菠蘿果蓉做底,再Top up Tonic Wate

🔮Pistachio latte

🔮Island
以新鮮菠蘿果蓉做底,再Top up Tonic Water,加上來自日本的天奄抹茶,茶味香濃回甘而又有一種好Fresh嘅感覺,攪拌一吓杯底的菠蘿蓉,微酸清甜,自帶清新,再以兩篇新鮮菠蘿和Rose Mary作點綴,很好打卡啊!

🔮橫濱黑蜜Latte
採用日本橫濱直接入口黑蜜糖,富有濃郁的蜂蜜香和清甜味,入口非常順滑,絕對是提神之選

🔮檸啡
檸檬汁與咖啡的比例絕對拿捏得10分精準,微酸的檸檬味在純粹甘澀的咖啡中慢慢滲出,再加上微量的蜜糖,微甜清爽,,上面還襯上一片自家風乾的檸檬片,feeling so fresh!

🔮Yuzu hani
以新鮮嘅檸檬自家製成檸檬蜜糖,加入柑橋柚子,咖啡和 soda water,酸甜醒神又清新,味道很有層次,十分富有清爽夏日feel

🔮肥米櫻花蝦餅
這個小食真的要舉三隻拇指👍👍👍來稱讚,外層不是一般普通的炸漿,而是以脆米和櫻花蝦混合炸粉再裹着新鮮的蝦膠,炸至金黃色,蝦肉鮮甜彈蛋,而櫻花蝦亦提升咗蝦本身的鮮咸味,外脆內軟又惹味,是一個十分出色的小食

🔮午市套餐  (跟蘋果沙律和蜜瓜福餅)
煙三文魚菠菜巴馬臣芝士脆片三文魚子忌廉意大利麵

賣相十分精緻,沒有用濃郁的醬汁,反而純以橄欖油和香草等拌勻意大利麵,和新鮮食材本身自帶的味道;煙三文魚的鹹香,三文魚子的鮮味,菠菜的青澀和忌廉芝士的奶酪鹹味,味道配合得宜,整道菜味覺感覺自然清新,意大利麵質地煙靭有嚼勁,絕對是夏日清新的意大利粉之選

店家的侍應亦十分有層次禮貌,會詳細解釋餐牌上的各款特飲和食物,而且Menu設計亦很有心思,以彩色掃描手繪將每一季的特飲和推介食物親自畫出來,再製成Menu可見餐廳老闆的用心
橫濱黑蜜Latte
橫濱黑蜜Latte
2023-05-21 27 views
之前經過已經好想試哩間Cafe,不過今日等唔切下午茶,下午茶每杯飲品都會送蛋糕一件🍰 幾吸引~ 海濱匯仲有得免費泊車,非常方便!🥛Pistachio Latte $58Pistachio | House Blend Espresso | Fresh milk估唔到原來係熱飲,比較覺得偏奶味,開心果味略嫌唔夠突出,相比之下Island好飲嗰🍸Island $55Matcha | Pineapple | Fig | Tonic抹茶味好重好濃,再有少少Tonic既酒精味,味道好夾之外,仲有兩舊菠蘿係面,成個配搭都唔錯🥰🍚鰻魚丼 $128兩大塊鰻魚夠肥美,擺盤都吸引🙌🏻🥪玉子燒吉列豬扒三文治 $88推介哩個!塊吉列豬扒同玉子燒都好厚,食落好Juicy,仲要有Salad做配菜,好味道~

🥛Pistachio Latte $58

🍸Island $55

🍚鰻魚丼 $128
兩大塊鰻魚夠肥美,擺盤都吸引🙌🏻

🥪玉子燒吉列豬扒三文治 $88
  • 玉子燒吉列豬扒三文治
  • Island
留一天到海濱旁的喘息空間🌊☘️舒適西日cafe🍽️ 2點後85折😍㊙️外賣或者2點後堂食都可以享有八五折優惠🥳🥳 午市套餐都可以呀!💎 炸軟殼蟹明太子辣奶油意大利麵 $138必食💯💯(😋:9.5/10)👍🏻:超級推薦比大家🤩🤩🤩軟殼蟹非常脆😍而且好大隻,入邊有膏又多肉,好好食🤤 佢個醬汁係微辣嘅明太子奶油醬,味道調配得啱啱好😙😙味道好新鮮👅而且意粉非常掛汁,好creamy😍好好食!呢個意粉好味到令我覺得係十大好食意粉之一💯‼️‼️👎🏿:。💎 48°C慢煮三文魚牛油果醬丼 $148值得一試💯‼️(😋:8.8/10)👍🏻:期間限定嘅三文魚丼🍣本身諗住應該係普通嘅日式丼飯,點知食完第一啖就已經想食晒成碗🤤🤤🤤因為味道已經調得啱啱好👅完全唔使落豉油🥰新穎食法,牛油果醬配三文魚加埋壽司醋飯🥑🍣原來佢非常之夾🈵食兩碗都冇問題🫶🏻🫶🏻同埋三文魚份量都唔少架!絕對值得試‼️👎🏿:。💎 Yuzu Hani 跟餐+$28要試❗️ (😋:8.5/10)👍🏻:平時我鍾意飲檸啡🍋今次見到佢有柚子咖啡就試吓🥳第一次飲柚子底嘅espresso☕️唔錯喎😍🤩有啲清新嘅味道之餘,又唔會好似檸檬咁酸,多咗一份柚子香味🍋🍊好飲!👎🏿:咖啡味

💎 炸軟殼蟹明太子辣奶油意大利麵 $138
必食💯💯(😋:9.5/10)

💎 48°C慢煮三文魚牛油果醬丼 $148
值得一試💯‼️(😋:8.8/10)

💎 Yuzu Hani 跟餐+$28
要試❗️ (😋:8.5/10)
👎🏿:咖啡味可以濃多少少,唔係好夠咖啡味☕️☕️

💎 Iced Japanese Tea Latte Hojicha 跟餐+$18
要試❗️ (😋:8.3/10)
👍🏻:超濃郁嘅焙茶味,奶嘅份量適中,唔會搶咗焙茶味,鍾意茶味嘅朋友一定要試吓🫶🏻🫶🏻

環境:8/10
服務:8/10 (有加一服務價)
價錢:人均約$150
性價比:8/10

📍 break (觀塘)
炸軟殼蟹明太子辣奶油意大利麵
48°C慢煮三文魚牛油果醬丼
炸軟殼蟹明太子辣奶油意大利麵
48°C慢煮三文魚牛油果醬丼
  • 炸軟殼蟹明太子辣奶油意大利
  • Iced Japanese Tea Latte Hojicha
2023-05-02 62 views
因臨近返工點,自身出品又優良精美,這家咖啡店常常作為同事忙碌工作之餘,放鬆小聚的餐廳。整體裝修是日式清新風,人均消費在90-240hkd之間,豐儉由人。.南蠻炸雞飯無圖,但是之前食過幾次,個人認為可以加大牛油果蘸泥的分量,更好匹配碗內炸雞的數量。.這款香煎芝麻吞拿魚飯,吞拿魚外圍被炙烤過,裡面是新鮮生食,表面撒上些許芝麻,蔥花,配上牛油果泥還有海苔。十分推薦!.下面這款螃蟹(海寶)當,也是他們家的主頁推薦款,本餐廳常青樹,清爽好味。閉眼衝!另外,他們家飲品也是高顏值出品,值得嘗試❤

另外,他們家飲品也是高顏值出品,值得嘗試❤
2023-04-05
  • 香煎芝麻吞拿魚牛油果丼