2024-10-23 218 views
尋日生日,諗吾到去邊食飯,上網搵到這家店,評論話慶祝生日好,咁就打去book位,好彩早打去,再遲就無位😂我地2個人,點左生蠔、牛排、飯,2+點品生蠔…..點了6隻,本身有3款選擇,好好可以每款2隻,咁就可以試哂3款👍🏻肉眼排…..點了5成熟,煎得剛剛好,好好味,肉質好嫩,真係好好味😂海膽意大利飯……可能本身好喜歡食海膽同意大利食,所以一定覺得好好味😂甜品……心太軟,不太甜加上生日可寫字,仲有禮物收,真是太窩心👍🏻總括這家店除了店細了一點,記得book位,食物同服務超讚👍🏻

我地2個人,點左生蠔、牛排、飯,2+點品

2024-10-22
$500 (Dinner)
2024-09-16 463 views
高質素食材,每道菜都好好味,性價比高,服務貼心到位,十分推薦。我地四個人,叫左一個 main course - 黑碳燒西班牙毛豬 (天下第一刀),北海道帶子蟹肉蟹膏意大利飯,蟹子鮑魚意粉,黑松露忌廉湯,椰菜花蟹肉忌廉湯,兩道前菜為法國鵝肝配橘子沙律,帶子露筍配黑松露汁,每一個菜色都有驚喜,好味道之餘 presentation 亦好靚,睇得出好用心做,仲有餐前送左一碟蕃茄小 pizza 好開胃口,又送左支靚水。甜品叫左個pineapple sorbet 同 tiramisu, tiramisu 做左生日碟,意外驚喜係有隻著燈啤啤熊,果刻真係覺得好窩心,而且餐廳環境好舒服,好有氣氛,大家都好滿意,盡興而返。
2024-09-16
Birthday
中午同夜晚都有嚟食過,當然日頭會抵食好多因為日頭會跟餐價錢亦都平啲我諗住元朗餐廳嚟講,呢間都唔算平不過質素就叫有一定保證每次你唔係食牛扒就係意粉So far未試過有一次係唔好食🥰佢哋嘅調酒亦都唔錯如果三五知己小聚 ,絕對會推薦呢間俾朋友!而且4人樓下佢哋有間特別花房啱晒女仔打卡🤣🤣不過我估要Book(?)平日人流唔算好多,不過價日就可能book位會好啲,如果唔係都可能要等吓🥳希望佢哋遲啲夜晚都可以有個抵食啲嘅套餐價🫶🏻🫶🏻🫶🏻(勁推薦佢哋啲餐包!次次係為咗食佢)
中午同夜晚都有嚟食過,當然日頭會抵食好多
因為日頭會跟餐價錢亦都平啲
我諗住元朗餐廳嚟講,呢間都唔算平
不過質素就叫有一定保證

每次你唔係食牛扒就係意粉
So far未試過有一次係唔好食🥰
佢哋嘅調酒亦都唔錯
如果三五知己小聚 ,絕對會推薦呢間俾朋友!
而且4人樓下佢哋有間特別花房
啱晒女仔打卡🤣🤣不過我估要Book(?)
平日人流唔算好多,

不過價日就可能book位會好啲,如果唔係都可能要等吓🥳

希望佢哋遲啲夜晚都可以有個抵食啲嘅套餐價🫶🏻🫶🏻🫶🏻

(勁推薦佢哋啲餐包!次次係為咗食佢)
  • 餐包
2024-01-05 1324 views
意式薄切半燒吞拿魚柳配橘子沙律 $108食宵夜又怕肥🥺最好揀吞拿魚呢啲低脂肪高蛋白質嘅菜式😆罪惡感無咁高(自我安慰中) 半生熟嘅吞拿魚淋上酸甜柚子汁🤩令人格外開胃 而伴碟嘅沙律菜 亦都用米紙包成卷幾有心思 有別於一般普通沙律菜伴碟🥬碳燒10oz澳州M6和牛柳裙扒配煙燻岩鹽 $328和牛肉味香濃 五成熟火喉剛剛好😋基本上唔使配任何醬汁淨係加少少鹽已經好足夠🥩新鮮生蠔(時價)食生蠔最緊要新鮮🦪海水味濃 肉質肥厚 食多幾隻都唔怕肥🤣彩虹荔枝雞尾酒 $86十分社交媒體網站able🌈主要用黎打卡 食牛扒同生蠔梗係配返白酒紅酒最match😌飲落酒精濃度都幾高 適合一路同朋友傾偈一慢慢飲🥰總括嚟講呢餐宵夜確係唔錯 不過幾個月食一次好啦 實在太貴 埋單都幾貴🤣
意式薄切半燒吞拿魚柳配橘子沙律 $108

碳燒10oz澳州M6和牛柳裙扒配煙燻岩鹽 $328

新鮮生蠔(時價)
食生蠔最緊要新鮮🦪海水味濃 肉質肥厚 食多幾隻都唔怕肥🤣

彩虹荔枝雞尾酒 $86

2023-08-31 1242 views
每星期最少要到一次,呢度嘅溫泉蛋三文魚沙律,有微微嘅芥辣味道,甜甜酸酸,沙律唔單只係蔬菜,仲有水果,份量亦算多,如果主菜其中一樣變為沙律,就會更加理想。平日午餐加$18,可以有湯同埋沙律。冇限時,亦都唔會有搭枱,更加可以book位,座位亦舒服,好適合同埋朋友一齊慢慢傾,慢慢食。差唔多試晒全部主菜,推介辣汁蝦意粉、牛柳、煎魚。漢堡包就好一般。 主餐份量都好多。飲品唔使加錢,可以叫Latte 或者Mocha.
平日午餐加$18,可以有湯同埋沙律。
飲品唔使加錢,可以叫Latte 或者Mocha.
溫泉蛋,三文魚沙律
牛扒
2023-08-28
$140 (Lunch)
溫泉蛋,三文魚沙律
牛扒
  • 溫泉蛋三文魚沙律
2023-06-30 1147 views
今次入到元朗,同朋友聚會黎到呢間餐廳,價錢黎講都ok都係正常,四個人食到超飽😂。💁🏼‍♀️人均$400-500不等整體食物評價:★ ★ ★ ☆ ☆整體食物都好平均,大致上都覺得唔錯。服務態度:★ ★ ★ ★ ☆ 服務員態度好好,會經常幫我地換碟。環境氣氛:★ ★ ★ ★ ☆ 裝修偏暗,比較有氣氛,好岩大家坐低慢慢飲酒傾計。🥯食物方面火邑干邑蒜香牛油鐵板海鮮$388佢海鮮都好大份量,亦都好多款,觀賞著火都好正😍,但溫馨提示佢地香料會用芫茜調味,唔食芫茜既人記得同服務員講唔要。Parma ham蜜瓜卷$112Ham既咸味唔算重,算係淡口配埋蜜瓜甜甜地,幾好食🙈。香蒜牛油芝士焗法式田螺菠菜$108牛油味好重,田螺都唔錯,菠菜吸收牛油既味道,好好食雖然偏油,但可以接受。北海道帶子蟹肉蟹膏黑松露意大利飯 $156個飯好creamy,味道都好香黑松露味,係蘑菇意大利飯既味道😆。碳燒慢煮16oz澳洲黑安格斯帶骨牛小排配燒烤醬汁$288味道好重燒烤醬汁香味,同埋最特別係牛小排肉質煮到好似豬仔脾既軟度,個味都好似,刷新左新觀好正🤤。碳燒10oz澳洲M6和牛柳裙扒配煙燻岩鹽 $328牛排正常發揮,而且都夠味

💁🏼‍♀️人均$400-500不等
整體食物評價:★ ★ ★ ☆ ☆
整體食物都好平均,大致上都覺得唔錯。

服務態度:★ ★ ★ ★ ☆
服務員態度好好,會經常幫我地換碟。

環境氣氛:★ ★ ★ ★ ☆
裝修偏暗,比較有氣氛,好岩大家坐低慢慢飲酒傾計。

🥯食物方面

火邑干邑蒜香牛油鐵板海鮮$388

Parma ham蜜瓜卷$112
Ham既咸味唔算重,算係淡口配埋蜜瓜甜甜地,幾好食🙈。

香蒜牛油芝士焗法式田螺菠菜$108

北海道帶子蟹肉蟹膏黑松露意大利飯 $156

碳燒慢煮16oz澳洲黑安格斯帶骨牛小排配燒烤醬汁$288

碳燒10oz澳洲M6和牛柳裙扒配煙燻岩鹽 $328
牛排正常發揮,而且都夠味道,岩鹽點少少就ok,唔係會好咸搶左牛排既味道😆。
2023-06-22 768 views
元朗小店Brother5優質午餐前菜提供溫泉蛋沙律份量十足餐包熱騰騰鬆軟外脆主食食有多選擇牛扒豬扒各式其式擺碟精美附餐飲 滿足的一餐以質量買相而言物超所值服務很好值得推介
元朗小店
值得推介
午餐
午餐
2023-06-15 1407 views
14.05.2023 星期日 母親節Brother 5 Oyster & Steak Chop Bar 這個母親節周圍都很熱閙,很多食肆都一早預訂滿座,幸好這間元朗的餐廳在早兩三星期可以順利訂枱。當時已詢問是否有限時,職員說從來都沒有限時,可能方便大家品酒;到母親節當天職員打來confirm booking,並說可否兩小時交還枱,我回覆訂枱時已說明沒有限時,職員聽了也沒有勉強。其實也明白佳節比較多人,但對於一家人來說,兩小時真有點趕。這間餐廳有兩間分店,較早前已經試過教育路那間,地方細一點,但原來已結業。據好順利大廈這間餐廳職員說將會另開一間分店,好像說是西班牙菜式(不知有冇記錯😂),遲些開張會去試試。這間餐廳雖然地方不是很大,但枱與枱之間空間充足,坐起來也很舒適。菜式選擇也豐富,包括生蠔、各款頭盤、意粉/飯、主菜、甜品等,另外職員會把當天特式餐牌搬到客人前,讓其選擇。而且主菜一份可加$86可升級享用頭盤一客,或加$112可升級享用頭盤及湯一客。法國生蠔Gillardeau $338/6隻桑切斯生蠔 $238/6隻兩款生蠔都很新新鮮甜美,但當然Gillardeau更勝一籌。前菜:
14.05.2023 星期日 母親節

法國生蠔Gillardeau $338/6隻
桑切斯生蠔 $238/6隻

前菜:$112
八爪魚沙律、田螺菠菜、牛油果海蝦沙律
三款前菜各有特色,當作餐前小食很不錯
八爪魚沙律
田螺菠菜

黑松露菌忌廉湯
米蘭牛尾湯
兩款餐湯我喝了牛尾湯,湯𥚃有很多美味又很淋、入味的牛尾肉,用料很豐富,這個值得推介

帶子意大利飯268
帶子大大粒,意大利飯夠入味,不俗

帶子意大利飯

碳燒西班牙全橡果伊比利亞黑毛豬
(天下第一刀)配香醋燒肉汁$ 388
平常不大喜歡豬,但見黑毛豬就試試,想不到竟有意外驚喜,經過炭燒的黑毛豬咬起來有點像叉燒,但肉質更嫰滑、更香甜,大家都吃過不停、讚口不絕。
碳燒西班牙全橡果伊比利亞黑毛豬 (天下第一刀)配香醋燒肉汁

炭燒10oz澳州M6和牛柳裙扒配煙燻岩鹽
和牛質素當然美味,但當吃了黑毛豬,竟然被比下去,實在意料不及。

牛油鐵板海鮮
海鮮份量及種類多,有大魷魚、龍蝦、蜆、帶子等,而且在上桌時即場做火燒效果,既抵食又吸晴美味。

甜品自選三款併盤
我們選擇了意大利空運生果雪葩檸檬、特濃朱古力心太軟伴雪糕和意大利提拉米芝士,另加火焔焦糖燉蛋伴雪糕,檸檬雪葩酸酸甜甜,很適合夏天吃,其他甜品尚可

在臨走時,餐廳還為每個母親送上一盒禮物,包括一隻水杯、小匙羹及小兔子布偶,在佳節時能一家人坐得舒服、吃得豐富,實在很愉快滿足。
2023-05-14
$400 (Dinner)
八爪魚沙律
田螺菠菜
帶子意大利飯
碳燒西班牙全橡果伊比利亞黑毛豬 (天下第一刀)配香醋燒肉汁
2023-03-22 600 views
以下係我對元朗區呢間餐廳的西餐食品進行的評論:蘑菇忌廉湯:這款湯既味道非常濃郁,口感柔滑,蘑菇的味道鮮美。然而,它的味道可能對某些人來說有點太濃,而且價格有點高。🫣羅宋湯:這款湯味道非常好,口感也很豐富。裡面有很多蔬菜和肉類,讓湯既味道更豐富,係一道不錯的湯品。帶子黑松露意大利飯:呢道意大利飯是我係這家餐廳試過最好吃的菜品之一。帶子的鮮美同黑松露既香氣非常搭配,讓整道菜的味道更上一層樓。飯粒也煮得剛剛好,非常好味道。半成熟牛扒:這道牛扒的烹調得專業,肉質也好嫩。然而,它的口感可能對某些人來說有點太軟,而且價格也相對較高。另外,菜品搭配的蔬菜和配料相對較簡單,可能需要額外點啲其他菜品黎搭配。總體而言,這家餐廳的西餐菜品味道非常好,質量都高,價格相對較高,需要考慮自己既預算。建議嘗試呢個的意大利飯和湯品,非常值得一試。
以下係我對元朗區呢間餐廳的西餐食品進行的評論:

2023-02-12 433 views
星期日同honey 去食午餐,原來weekend 都有set lunch 選擇,所以我地選擇這間餐廳食午餐。我地都加了$20包沙律及餐湯。是日餐湯是龍蝦湯,好飲同埋有甜味,中午有得飲這個湯太幸福了。沙律就時煙三文魚沙律配柚子醋,沙律仲有溫泉蛋,伴埋沙律食一流,沙律菜新鮮,加埋柚子醋,令人開胃。由於我地都肚餓的關係,大家都叫了黑毛豬扒食,主菜好好食,豬保持肉汁,唔乾身,表面有香煎的味道,唔錯。伴菜都好食。最後叫了餐飲凍咖啡,竟然有焦糖味,好飲。員工有禮,食物質素唔錯,性價比高,很開心的用餐體驗。
龍蝦湯

最後叫了餐飲凍咖啡,竟然有焦糖味,好飲。
員工有禮,食物質素唔錯,性價比高,很開心的用餐體驗。
Type of Meal
Lunch
龍蝦湯
今晚和朋友到這家燈光昏暗、有酒吧風格的西餐廳晚飯。 餐牌共兩張紙,分別是前菜、飯麵和主菜。 點了食物後,先吃點餐前麵包。共有兩款,一款是鬆化香脆的厚多士,另一款有點像中式的蔥油餅,入口軟腍,充滿驚喜。 主食包括: 碳燒西班牙全橡果伊比利亞黑毛豬(天下第一刀)配香醋燒肉汁 ($268)擺盤不俗,黑毛豬扒雖然巨型,但肉質細嫰,可輕易切開,再配香醋燒肉汁,令味道層次提昇。伴碟的薯仔芝士十分特別,半溶的芝士惹味又開胃,翠玉瓜爽脆而不苦澀。 香草白酒昆布上湯鐵鍋法國藍青口 (主菜加$86)點主菜加$86可享一客前菜,我們選了藍青口。它們賣相迷人,口感軟腍亦吸收了上湯的清甜味。清湯有洋蔥絲和蕃茄,清新怡人,不容錯過。 北海道帶子蟹肉蟹膏黑松露意大利飯 ($156)一共兩隻帶子,肉味鮮甜,口感軟腍。橙黃色的蟹膏味道濃郁,但蟹肉份量甚少。意大利飯把湯汁的精華完全吸收了,口感軟硬度適中,夾雜一片片磨菇,充滿芳香。 味道絕對有驚喜,服務方面不過不失,價錢亦不算昂貴,值得再次光顧。
今晚和朋友到這家燈光昏暗、有酒吧風格的西餐廳晚飯。

餐牌共兩張紙,分別是前菜、飯麵和主菜。

主食包括:

香草白酒昆布上湯鐵鍋法國藍青口 (主菜加$86)

北海道帶子蟹肉蟹膏黑松露意大利飯 ($156)

2023-01-30
$280 (Dinner)
2022-12-12 567 views
百零蚊一個西式午餐算係抵。午餐有意粉、黑毛豬扒、雞、牛柳和牛扒。今次點了烤美國黑毛豬扒配餐湯。質素和味道是否又真係咁性價比高呢?湯是打成細粒的蘑菇湯,夠熱而且有少許鹹味。我試過完全不覺鹹味的蘑菇湯,反而會有草青味。餐包都是交來貨式,但勝在焗後夠熱和麵包本身有香草味。黑毛豬可以不需全熟,肉色帶點粉紅色,今次肉質有點硬,反而可以再略新一點,口感會好一點。至於汁醬,似加了蜜糖的鰻魚汁,我不大接受。配菜沒有甚麼驚人之處,水準一般。凍檸檬茶沒有甚麼可以評論。服務算甄勤。主菜仍有改善空間但尚算可以,可以一去再試其他出品。

2022-12-11
$113 (Lunch)
2022-10-26 680 views
老老實實好少會對一間餐廳嘅評價咁高早兩個月同bf 2個一齊去呢間餐廳度慶祝佢生日上網見到呢間餐廳可以寫碟地方同價錢都ok 所以就決定食佢-為咗肯定可以比到驚喜佢我專登早兩日打電話去餐廳確認同埋同佢哋講我想有寫碟嘅服務佢哋仲好識做由到達餐廳去到叫甜品都冇無啦啦走出黎講 個甜品係咪上得😂😂😂😂-嘢食方面見到佢係本身有主菜再加錢會有湯同埋前菜見價錢唔係差太多 所以最尾決定加晒湯同前菜但係我想講如果係兩個人食嘅話建議+1個前菜就夠因為真係只係食佢啲前菜都飽咗😑😑😑唔單止份量好多 味道都唔錯❤️-除咗我哋之外同場亦都見到有幾張枱慶祝緊生日我強烈推介呢一間餐廳比想慶祝紀念日/生日既朋友🤭🤭🤭
老老實實好少會對一間餐廳嘅評價咁高

唔單止份量好多 味道都唔錯❤️
除咗我哋之外同場亦都見到有幾張枱慶祝緊生日
我強烈推介呢一間餐廳比想慶祝紀念日/生日既朋友🤭🤭🤭
2022-10-14 465 views
店舖位於元朗嘅食街,周末晚試人流都多,要等位。店內唔算大,但係有一間獨立房,吧枱,卡位同長枱。🍽主菜可以+$78 升級享用頭盤一客主菜亦可+$98 升級享用頭盤及湯一客今次嗌咗一個主菜+$98 有埋頭盤同湯半燒薄切吞拿魚柳配橘子沙律 🐟半熟嘅吞拿魚外面有滿烘過嘅芝麻包住,上面有生紫洋蔥同蔥鋪面,再淋上醬汁,超好味!✨✨烘過嘅芝麻香味同吞拿魚異常地夾😋。而沙律就係用咗米子捲住橘子🍊。米蘭牛骨湯🐂牛骨湯超濃郁,飲完之後好想再嗌第二碗😆😆而且入邊有大街夠牛尾好足料!特別嘅係入邊竟然落咗芝士😳增加鹹香味,幾特別。厚燒美國帶骨黑毛豬架配杏桃醬汁 $218 🐖黑毛豬架冇嗌錯!塊扒好厚,厚度係平時豬扒嘅三四倍🤩🤩。切開入邊好Juicy!完全唔韌!加埋杏桃醬汁同海鹽,鹹甜交替可以帶出豬肉味,強烈推薦‼️

主菜可以+$78 升級享用頭盤一客
主菜亦可+$98 升級享用頭盤及湯一客

今次嗌咗一個主菜+$98 有埋頭盤同湯

半燒薄切吞拿魚柳配橘子沙律 🐟

米蘭牛骨湯🐂

厚燒美國帶骨黑毛豬架配杏桃醬汁 $218 🐖
2022-06-08 1002 views
上個月母親節帶屋企人嚟呢間西餐廳慶祝第一次嚟試估唔到又發掘到間高質好食嘅餐廳環境有情調,舖頭細細但座位都闊落坐得舒服價錢公道,節日食飯人均都係$4xx真係算抵店員仲大派每枱一支母親節花,心意上加晒分~我地3人叫咗3份主菜,另每人+$78升級埋享用頭盤及湯份量夠多,味道都有水準👍🏻未開餐前先上咗一籃餐包,份量都唔少,除咗平時常見嘅餐包仲有薄餅,食落好酥脆鬆軟仲可以點芝士醬🤤Appetizers牛油果,鮮蟹肉,海蝦蜜瓜沙律牛油果夠熟好creamy,配埋沙律食好夾而且沙律唔係一碟撈埋而係製成類似越泰式嘅沙律卷賣相吸引食落都更有層次感香煎北海道頂級帶子伴鮮露筍配黑松露菌汁黑松露味重,帶子夠鮮甜煎得好夠香意式薄切頂級生牛肉伴巴馬臣芝士配青芥末油醋汁呢碟生牛肉非常之嫩滑juicy,撈埋沙律配菜同醋汁食超級fresh,酸酸甜甜咁十分開胃!再夾埋個巴馬臣芝士更添鹹香,超級推介!Soup黑松露菌忌廉湯香氣四溢嘅黑松露,每口都充滿菇菌碎,口感十足夠晒creamy米蘭牛尾湯牛尾湯有大舊牛尾骨,用料都好足,味道尚可,相較香濃嘅黑松露湯則較為遜色Main Course香煎老虎大蝦辣蝦乾蕃茄汁意大利粉 $152大
上個月母親節帶屋企人嚟呢間西餐廳慶祝
第一次嚟試估唔到又發掘到間高質好食嘅餐廳
環境有情調,舖頭細細但座位都闊落坐得舒服
價錢公道,節日食飯人均都係$4xx真係算抵

店員仲大派每枱一支母親節花,心意上加晒分~

我地3人叫咗3份主菜,另每人+$78升級埋享用頭盤及湯
份量夠多,味道都有水準👍🏻

未開餐前先上咗一籃餐包,份量都唔少,
除咗平時常見嘅餐包仲有薄餅,食落好酥脆鬆軟
仲可以點芝士醬🤤
餐包

Appetizers
牛油果,鮮蟹肉,海蝦蜜瓜沙律
牛油果夠熟好creamy,配埋沙律食好夾
而且沙律唔係一碟撈埋而係製成類似越泰式嘅沙律卷
賣相吸引食落都更有層次感

香煎北海道頂級帶子伴鮮露筍配黑松露菌汁
黑松露味重,帶子夠鮮甜煎得好夠香

意式薄切頂級生牛肉伴巴馬臣芝士配青芥末油醋汁
再夾埋個巴馬臣芝士更添鹹香,超級推介!

Soup
黑松露菌忌廉湯

Main Course
香煎老虎大蝦辣蝦乾蕃茄汁意大利粉 $152
大蝦份量都好足,意粉彈牙掛汁,醬汁都夠多食落唔會dry,蕃茄味都濃
香煎老虎大蝦辣蝦乾蕃茄汁意大利粉

酥糠香草芥末燒焗紐西蘭羊架 $268
羊架肉味濃郁,食落又唔會太重羶味,肉質軟嫩唔會韌, 點少少鹽更為惹味
酥糠香草芥末燒焗紐西蘭羊架

碳燒慢煮16oz澳洲黑安格斯帶骨牛小排配燒烤醬汁 $288
食用前仲有點火儀式,啱晒打卡
牛小排叫左7成熟,冇overcook到,切開都有少許血水流出
肉份量超大,超厚身,但切落肉質好夠軟嫩冇筋,連埋醬汁成道菜偏heavy,最後3人都食唔晒
碳燒慢煮16oz澳洲黑安格斯帶骨牛小排配燒烤醬汁
2022-05-08
$424 (Dinner)
餐包
香煎老虎大蝦辣蝦乾蕃茄汁意大利粉