2024-12-19 161 views
今日去開觀塘,又咁啱約到喺嗰頭做嘢既朋友去食lunch,朋友就推薦咗我去一間位於駱駝漆大廈三座一間專賣雞既小店度食。去到大約11點尾仲未肚餓,大家就行吓駱駝漆大廈先,見到有啲以前有既店都執咗,不勝唏噓。平時行街見到有啲店舖執咗都唔會太覺,但喺駱駝漆大廈啲舖頭咁密佈既地方,分別就好明顯。行到大約12點鬆啲返去二撇雞就發現大鑊,成條長龍有幾十人已經排緊隊,好彩係原來佢有兩個舖位,條龍都算去得幾快,排咗大約半個鐘就到。排緊隊嗰時聽朋友講哩間舖係疫情時開,老闆係幾個當時喺酒店做既廚走出嚟開,主打係經濟實惠,賣既係實力。好,要鐘意就係試啲真材實料!門口有簡單餐牌,有幾款招牌菜, 第一次試既朋友可以試吓哩幾味先:我同朋友各自點咗一份黃酒藥膳雞米線同一份重慶口水雞米線:黃酒藥膳雞米線湯底好濃,質地已經煮到有少少黏,再加上黃酒同中藥材冬天食好啱,但較重口味既人會大略嫌中藥味唔夠濃。米線質地綿密煙軔,同某啲連鎖大牌子米線店真係差幾皮。雞既肉質厚實但又滑,有一半以上係雞肶肉。重慶口水雞米線既醬料同出面食既口水雞醬有些少分別,比較少麻辣而偏甜,鐘意邊種睇個人口味。我朋友+$13蚊轉哂雞肶肉,所以總價錢係$6

行到大約12點鬆啲返去二撇雞就發現大鑊

我同朋友各自點咗一份黃酒藥膳雞米線同一份重慶口水雞米線:
重慶口水雞米線
重慶口水雞米線既醬料同出面食既口水雞醬有些少分別,比較少麻辣而偏甜,鐘意邊種睇個人口味。我朋友+$13蚊轉哂雞肶肉,所以總價錢係$67。雞肶肉同我嗰份黃酒藥膳雞既描述一樣,米線湯底同黃酒藥膳雞既一樣,只不過少咗黃酒同中藥味既雞湯底。

中午食有套餐,可加幾蚊點埋嘢飲。另外,二撇雞亦有淨點海南雞湯,湯係比米線湯底更加黏稠同濃。今次無試到既間舖既小食,下次必要試埋。
咁高質素既食物,我覺得一般市價都起碼要人均$80-100,而哩度只需要大約$60-80,絕對超值!
2024-12-19
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
  • 黃酒藥膳雞
  • 重慶口水雞
2024-12-12 129 views
今日同朋友去咗觀塘駱駝漆工業大廈買化妝品, 見到隔離間餐廳好多人排隊 ,應該唔錯 ,所以入咗去試 佢餐牌上寫明係不加味精 。我哋每人嗌咗一個米線 冇加一服務費. 麵線煙韌 有口感 ,湯底用上濃雞湯有 木耳 ,腐皮 ,杞子 .雞肉嫩滑, 醬汁係小辣 非常惹味 。值得推介,難怪咁多人排隊重慶口水雞 54蚊
冇加一服務費.
重慶口水雞 54蚊

2024-12-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
2024-12-10 375 views
行街經過見到有湯飲,入嚟試吓食下午茶,店舖在下午茶時間都坐咗八成枱,食物應該唔錯。選擇都幾多,品質味道很好,好想推薦給大家。今日試咗個竹笙花膠濃湯,濃度夠,料多,花膠竹笙杞子枝竹都好多,仲有大大隻的雲吞,大細比美獅子頭。-定會再來👍🏻
-定會再來👍🏻
2024-12-04 500 views
觀塘駱駝漆工業區近年成為覓食熱點,單是以米線為主打的小店就有多間,而其中的「二撇雞」以其特別的湯底和創意小食聞名 🍜🤭 近日我和朋友午後到訪,雖然已過午市高峰,但依然需要等候十幾分鐘才可入座,可見人氣之高。這次我們點了三道招牌菜 😋😋首先是「黃酒藥膳雞米線 🐔」($59),湯底結合了藥膳的濃郁與黃酒的香氣,讓人感覺既暖胃又滋補。雞肉煮得非常嫩滑,米線則吸收了湯底的精華。另外,我們點的「失傳已久的豬扒🐷」($28)絕對是超值之選。豬扒外皮炸得金黃香脆,內裡仍保持肉汁,份量亦足夠,單點作為配菜或小食都適合。最後不得不提的是「吊你癮小窩🌶️」($66),這道菜以酸菜和花椒為主打,酸辣帶麻的味道非常惹味。窩裡還加入了豐富的配料,例如水餃🥟、雞肉🍗等,份量十足,非常適合喜歡重口味的食客。整體而言,「二撇雞」的食物質素穩定,創意十足,而且價格相對親民,人均約$60-70 便可飽足而歸,不妨一試!🔥👍🏻

$70 (Lunch)
天氣開始涼,係時候食養生花膠雞米線,觀塘駱駝漆人龍店二撇雞必試人氣No.1花膠雞濃湯米線,其他口味雞米線同樣好食,絕對值得一試!!- 花膠雞濃湯米線 HK$69 🐟🐤🍜人氣必試!!雞皮嫩滑有彈性,肉質嫩滑帶有淡淡雞香味,非常出色!!花膠有3大片,口感滑溜微微彈性,骨膠原感覺滿滿!!米線使用雞湯底,整個湯底都散發著濃郁香氣。米線口感煙韌有彈性,帶有微微米香甜。另外仲加入杞子及木耳,令到米線更加滋補養生!!- 重慶口水雞米線 HK$54 🌶️🐤🍜重口味人士最愛!!口水雞同樣非常嫩滑,微辣味道帶有輕微花椒麻香,非常惹味!!- 黃油藥膳雞米線 HK$59 🧉🐤🍜- 胡椒濃湯雞米粉 HK$62 🧂🐤🍜

- 花膠雞濃湯米線 HK$69 🐟🐤🍜

- 重慶口水雞米線 HK$54 🌶️🐤🍜
黃油藥膳雞米線

- 黃油藥膳雞米線 HK$59 🧉🐤🍜
胡椒濃湯雞米粉

- 胡椒濃湯雞米粉 HK$62 🧂🐤🍜
$70 (Lunch)
黃油藥膳雞米線
胡椒濃湯雞米粉
  • - 花膠雞濃湯米線
2024-11-14 857 views
二撇雞的黃酒藥膳雞米線,真係一個唔可以錯過!一行入店,已經被香氣撲鼻的雞湯吸引。湯底用上香醇的黃酒,配合多種中藥材,味道濃郁,簡直係滋補又暖身。米線係偏幼身嗰種,好滑溜彈牙,吸收了湯汁的精華,每一口都好正😋雞肉方面,係鮮嫩的雞肉,煮到剛剛好,口感軟滑,咬下去多汁。店家還特別加入了紅棗、杞子、蟲草花,不單止色彩繽紛,還增添了清新的口感,平衡了整體的味道。我特別鍾意那碗藥膳湯,喝一口就感覺整個身體都被暖和包圍,真係好舒服!即使天氣再凍,食完都會令你心情大好。二撇雞的黃酒藥膳雞米線,無論是滋味還是健康,真係讓人一試成主顧!下次一定要再來!🤍

Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2024-10-29 1301 views
一直唔明點解排長龍花膠雞濃湯米線首先碟雞勁多骨,得面頭幾舊係有肉,肉質普通唔係嫩。到個米線係幼身嘅,但食落好硬好似煮得唔夠耐咁,口感好怪。花膠食落有浸真膠味又係怪怪地。係個湯好飲夠濃味。💰HKD$69
一直唔明點解排長龍
💰HKD$69
朋友推薦工廈區放Lunch呢間餐廳一定排滿人🌤️今日趁住早收嚟食😅果然人龍好長😨位置雖然多但係坐得比較迫要兩人坐一邊🥹識得比較趕之餘除咗湯底之外冇咩特別😟 整體感覺一般如果要排長龍未必需要食🌚⭐️ 黃酒藥膳雞米線 🥂呢個係其中一個招牌🤪飲落去酒味唔算太濃但係好香藥材味🌿好在飲落唔會太過鹹同埋唔會太過燥熱嘅感覺🔥但係雞件就比較失色🤨 可能雪藏的關係無咩肉味同埋口感一般⭐️ 胡椒濃湯雞米線 🍲胡椒味點到即止唔會太過重口味🌶️整體湯底都好清澈🤍

⭐️ 黃酒藥膳雞米線 🥂
胡椒濃湯雞米線

⭐️ 胡椒濃湯雞米線 🍲
胡椒味點到即止唔會太過重口味🌶️整體湯底都好清澈🤍
胡椒濃湯雞米線
身為米線愛好者,當然唔可以錯過二撇雞呢間近排好HIT米線店啦!主打冇味精雞湯底,仲要價錢唔貴,每逢中午、晚飯時段一定大排長籠!🍜吊你瘾小鍋米線 $66★★★★☆超級豐盛咩餸都有啲,有巨多雞肉、蟹柳、魚腐、冬菇,但米線冇減少,女仔食真係未必食得哂。欣賞佢地米線雖然幼身但做到好滑溜有咬口。雲吞大大粒,皮薄但入面好多蝦,好爽脆彈牙,好食!湯底係酸辣,但偏向甜味,辣味同酸味唔算太特出。🍜花膠雞米線 $69★★★★☆雞件大大件足份量,做到唔鞋,有雞味!湯底好奶白,應該同加左腐竹有關係。飲落唔似有味精,都幾天然。但唔算超級有驚喜。🍜香炸腐皮魚角 $24★★★★★價錢抵,份量多,即炸熱辣辣,腐皮炸到好薄脆香口,絕對唔油膩,加埋魚肉幾爽滑,好食!🌟總括:好多呢啲養生米線都接近一百蚊,呢間足料,價錢抵食!下次要試埋佢招牌黃酒煮雞
🍜吊你瘾小鍋米線 $66
★★★★☆
🍜花膠雞米線 $69
★★★★☆
🍜香炸腐皮魚角 $24
★★★★★

Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)
基本上係同事們飯堂,每次嚟到都起碼要排15至20分鐘以上,但每一次大家都一定會照排、照食,基本上每個禮拜都起碼食一次。所有米線類別都好好食,呢個份量、呢個味道、呢個價錢簡直係超值!雲吞扎肉濃湯米線米線軟硬適中,唔會煮過龍太淋有咬口濃味嘅扎肉片最最最最正嘅係佢啲雲吞大大粒!粒粒都有兩隻蝦喺入邊,啲雲吞肉又係醃得好好食,皮薄餡巨多,食兩粒已經飽了,但每次依然會係碗碗清(習慣叫少米,先唔會頂住個肚走)雖然呢間主打花膠雞,但我個人覺得雲吞先係必食!有同事經常會叫花膠雞+2粒雲吞,大家都可以參考吓。(不過份量一定好多了)食過黃酒藥膳雞米線個人覺得香氣上係好濃酒味,但食落唔太覺,食落覺得純粹係一鍋有雞嘅米線,話雖如此,但都係好味,啲雞唔肥,肉質好嫩滑,所以食到尾段啲湯都唔會好肥膩!不過我覺得未至於驚艷到排20分鐘都一定要食,因為20分鐘嘅時間成本真係太高~ 反而紅磡有一間花膠雞米線仲正不過純粹個人意見!俾大家參考利申同事們10個有9個每次嚟都係叫黃酒藥膳雞米線~

雲吞扎肉濃湯米線
米線軟硬適中,唔會煮過龍太淋
有咬口濃味嘅扎肉片
最最最最正嘅係佢啲雲吞大大粒!粒粒都有兩隻蝦喺入邊
(習慣叫少米,先唔會頂住個肚走)

食過黃酒藥膳雞米線
個人覺得香氣上係好濃酒味

不過純粹個人意見!俾大家參考
利申同事們10個有9個每次嚟都係叫黃酒藥膳雞米線~
花膠黃酒藥膳雞
2024-07-09
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$56 (Lunch)
花膠黃酒藥膳雞
2024-07-12 2764 views
依間排隊有價值👍估唔到小店都用電子落單👍繁忙時段非常好Nice☺️落咗😌小鍋米線內有多種味道👍甜酸苦辣喺晒度🥰埋單$6x元💰平價美食🎉🎉抵讚🎉正
小窩米線
2024-07-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
小窩米線
  • 吊你癮小鍋
2024-07-08 2650 views
鮮茄湯米線非常好味👍🏻上枱滾熱的湯底,酸酸甜甜真係好正,有啲家嘅感覺,肥牛唔係普通cheap嘢,份量亦都好足夠,平時我好少食食評都覺得值得為佢寫番個正評!另外仲叫左炸魚角,炸到恰到好處,推介大家試下
另外仲叫左炸魚角,炸到恰到好處,推介大家試下
  • 鮮茄濃湯肥牛米線
  • 香炸腐皮魚角
2024-07-03 3016 views
<吊你癮小鍋米線🌶️> 💲66係酸辣雞肉雲吞米線 超多料 湯底真係好濃郁🥹又酸又辣,超好吃!一口雲吞嘅肉汁好鮮美 食完真係超過癮🤤<花膠雞濃湯米線 🐔> 💲69雞肉份量真係唔少 濃厚嘅雞湯,食完都唔會覺得口渴 花膠增加咗湯嘅香味同口感,令到呢碗米線變得好豐富🥰<失傳已久嘅豬扒 🍖> 💲28呢份豬扒真係超級鬆化 份量又大又實在,每一口都飽滿都好滿足🤤真係啖啖肉 食得好過癮!好開心可以食到咁好味嘅豬扒👍
<吊你癮小鍋米線🌶️> 💲66

<花膠雞濃湯米線 🐔> 💲69

<失傳已久嘅豬扒 🍖> 💲28
2024-06-30 2419 views
星期五夜晚七點去排隊排咗15分鐘到就可以入座因為座位都多 同埋食既野都比較簡單啲人食完就走所以15分鐘係俾我想像中排得快🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸嗌左個花膠雞濃湯米粉 + 無糖黑豆漿因為我平時都麻麻哋食米線所以嗌咗個米粉🔺米粉好淋身 係我鍾意既🔺花膠正正常常 冇咩特別🔺雞件 份量味道都係正正常常 冇咩特別🔺最滿意係個湯 真係冇味精 但係又煲得好濃味 飲左好多湯👍🏻🔺無糖黑豆漿 都係可預計到嘅味 冇咩特別總結:我覺得值得一試 但係未去到真係好好味 好味道要排隊
星期五夜晚七點去排隊

總結:
我覺得值得一試 但係未去到真係好好味 好味道要排隊

2024-06-28
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$74 (Dinner)
  • 花膠雞濃湯米線
2024-06-28 1666 views
嗰日咁啱諗唔到食咩,記得之前有bookmark呢間所以去試吓 去到門口排隊等咗10分鐘左右就有位叫咗口水雞米線 ,藥膳雞米線同埋炸豬扒個口水雞就好普通 ,真係唔洗試 藥膳雞米線個湯幾好味,仲要冇諗過會有咁多計件,大大碗算幾抵食 👍🏻 失傳已久的豬扒🐷 $28 係大大塊 鬆軟 但味道唔算特別好味 不過呢個價錢都可以試一次 嗰日坐近門口位,叫咗杯凍飲但好少冰,可能天氣太熱 啲冰好快就溶晒唔夠凍 平時想食米線都有機會會再幫襯多次 !
去到門口排隊等咗10分鐘左右就有位

叫咗口水雞米線 ,藥膳雞米線同埋炸豬扒

個口水雞就好普通 ,真係唔洗試

平時想食米線都有機會會再幫襯多次 !

黃酒藥膳雞湯米線

黃酒藥膳雞湯米線