2024-12-19
今日去開觀塘,又咁啱約到喺嗰頭做嘢既朋友去食lunch,朋友就推薦咗我去一間位於駱駝漆大廈三座一間專賣雞既小店度食。去到大約11點尾仲未肚餓,大家就行吓駱駝漆大廈先,見到有啲以前有既店都執咗,不勝唏噓。平時行街見到有啲店舖執咗都唔會太覺,但喺駱駝漆大廈啲舖頭咁密佈既地方,分別就好明顯。行到大約12點鬆啲返去二撇雞就發現大鑊,成條長龍有幾十人已經排緊隊,好彩係原來佢有兩個舖位,條龍都算去得幾快,排咗大約半個鐘就到。排緊隊嗰時聽朋友講哩間舖係疫情時開,老闆係幾個當時喺酒店做既廚走出嚟開,主打係經濟實惠,賣既係實力。好,要鐘意就係試啲真材實料!門口有簡單餐牌,有幾款招牌菜, 第一次試既朋友可以試吓哩幾味先:我同朋友各自點咗一份黃酒藥膳雞米線同一份重慶口水雞米線:黃酒藥膳雞米線湯底好濃,質地已經煮到有少少黏,再加上黃酒同中藥材冬天食好啱,但較重口味既人會大略嫌中藥味唔夠濃。米線質地綿密煙軔,同某啲連鎖大牌子米線店真係差幾皮。雞既肉質厚實但又滑,有一半以上係雞肶肉。重慶口水雞米線既醬料同出面食既口水雞醬有些少分別,比較少麻辣而偏甜,鐘意邊種睇個人口味。我朋友+$13蚊轉哂雞肶肉,所以總價錢係$6
我同朋友各自點咗一份黃酒藥膳雞米線同一份重慶口水雞米線:
中午食有套餐,可加幾蚊點埋嘢飲。另外,二撇雞亦有淨點海南雞湯,湯係比米線湯底更加黏稠同濃。今次無試到既間舖既小食,下次必要試埋。
咁高質素既食物,我覺得一般市價都起碼要人均$80-100,而哩度只需要大約$60-80,絕對超值!