2010-12-21 21 views
今日4個同事去食lunch預祝聖誕^.^ 去左酒店食SET LUNCH!為左聖誕^.^豪一豪佢啦!!一個一個set lunch 既餐牌, 各自簡好食咩之後就點菜啦~想要幾杯水…佢竟然話水都要收錢…咁叫佢上左餐飲先…點菜後不久就上一籃bread,bread 溫度剛好,外鬆脆內裏輕軟。配以黑醋同埋olive oil, 總類多樣化, 令人回味!!到前菜同主菜上時, 反而失色左唔少WAR!!主菜要左羊架, 個羊架細舊到一啖一舊, 好在佢都仲配返個薄荷汁比我…唔係就真係….其實呢間野, 論食物水準佢絕對係不甚了了的,但如果食環境就真係相當唔錯啦!

2010-12-20
Celebration
Christmas
2010-07-12 6 views
因為見日係公眾假期同埋今晚有波睇既關係, 好多地方都fully booked. 於是最後揀左黎呢間bubbles bar! Book 左8:30, 點知去到間野無得一兩枱客,當時果刻俾我既第一感覺係會唔會因為唔好食所以無咩人呢? 但係又費時再去搵其他地方, 所以都係坐底左!佢地服務好好, 第一時間已經拎杯水俾我地, 跟住再拎左籃包加碟芝士! 我食左其中兩款, 一款有香草味既, 咬落去好香! 另一款就無咩特別! 佢地既set dinner有2 courses / 3 courses 可以揀, 我地揀左3 courses, 頭盤 + main course + dessert+tea/coffee!頭盤可以揀湯or salad, 我地幾個都揀左芒果蟹鉗沙律, main course我揀左南瓜魷魚意大利雲吞, 甜品得一款, 唔駛揀!芒果蟹鉗沙律: 佢地用左d 好熟既芒果, 切粒放左係加左醋既蔬菜上面!之後放左隻已經敲碎左殼既蟹鉗! 隻蟹鉗夠鮮味, 個醋唔錯, 蔬菜新鮮, 但係d 芒果好似同個沙律唔係好夾! 南瓜魷魚意大利雲吞: 我好鐘意呢度菜! 首先一黎個賣相已經好好, 有一隻龍蝦仔係面,
芒果蟹鉗沙律
南瓜魷魚意大利雲吞
: 我好鐘意呢度菜! 首先一黎個賣相已經好好, 有一隻龍蝦仔係面, 有d 青口, 有d 切左粒既魷魚, 大大粒既雲吞再加上南瓜汁! 南瓜汁稀稠岩岩好, 每粒雲吞都沾上左南瓜汁! 雲吞個餡係用主要係蝦同龍蝦肉做成, 好彈牙同鮮甜!
另外兩位友人叫左牛肉卷墨魚汁意大利飯, 我無試到, 但個賣相都好吸引!
甜品
: 個兩片微微炸過既香蕉, 食落仲暖暖地好正! mouse cake,上下兩層薄薄既酥皮,即使中間夾雜左mouse cake, 但仲可以keep 到好脆, 食落亦唔會油膩! 中間層mouse 雪到好實, 不過好好味, 甜味岩岩好!
其實食完個包,沙律同main course, 我地都已經好飽, 但係我地都食晒成個甜品, 因為我地大家都覺得個cake 好好味!
最後, 個餐茶為我地呢餐dinner 劃上句號.
埋單時, 佢地仲有提醒用Hang Seng, HSBC or AE card 會有85折!
2010-06-30
  • 甜品
  • 南瓜魷魚意大利雲吞
Happy Friday 悠悠閒閒跟舊公司的至愛 buddy 撐枱腳吃晚飯,當然要選一個可以坐得舒服又食得開心的地方啦。本來想吃 pizza,但中午訂位都太遲了,都好o既,busy 的餐廰不適合我們促膝「長」談。正在苦惱要改去哪裡吃飯好之際,就記起了上次茵豬帶過我來的 bubble bar,環境、食物都好啱 feel 呢!在訂位的時候,多口問一下今日的訂位情況。原來今日都幾旺喎,在擔心客人太多會被迫早點交枱之際,waiter 派定定心丸,說我們絶對可以任坐,他們不會請客人提早交枱的。very good…從訂位那一刻開始就開始期待晚上的約會了。buddy 先到先拿枱,waiter 安排了一個幾偏的座位給我們,而且幾有情調呢。 座位安排加足分!之後我們再看 menu,就鎖定了 set dinner。因為對跟餐的甜品 - 黑松露意大利奶凍沒大興趣,於是選了 $148 的 2 course 就好了!buddy 見到包籃入面有 bagel 已經好興奮,而我一向對包都沒有太大要求,有得點黑醋已經好開心! 包籃都清籃呢!先講 buddy 的蘭度豆龍蝦仔忌廉湯 + 烤龍蝦仔及帶子伴薏米配香檳汁湯沒有試

座位安排加足分!

湯沒有試過味,看似幾 creamy,bubby 讚 yummy。試食了帶子,幾爽口,bubby 說薏米好香好好味呢!

到我的黑松露蟹肉蟹籽吉士打 + 蜆肉莧菜炒意式雲吞伴龍蝦汁
平時對蟹籽沒什麼特別喜好,但這樣的蟹籽真的好吸引好好味啊!! 放在滑滑的 custard 上,真的好美味呢! 龍蝦汁滲入意式雲吞入面,啖啖都有龍蝦汁味,也很不錯啊!

可能我不能一心二用,掛住傾計,份量不算少的雲吞不知不覺就給我 ko 了,有點不夠喉想再食多啲呢!

吃完繼續傾,傾到口乾就叫餐飲。其實當日好想好想食朱古力,又不太想飲凍飲,就想點杯熱朱古力歎吓,不過,一問之下,轉熱古力的價錢跟叫一杯差不多,我就放棄了是但點杯例牌的凍檸茶,bubby 就試了熱咖啡。

連一直不飲咖啡的我,都覺得這裡的熱咖啡好香呢! 相比我的凍檸茶就普通沒驚喜了。

可能就是 waiter 見我無奈沒趣地點凍檸茶來代替熱古力,誠意有加地送我們每人兩個藍莓芝士蛋糕作補償。哇…一見到我跟 bubby 都不禁說:「真係加晒分呀!」

邊個話送o既冇好嘢? 這個芝士蛋糕真的好好味,芝味十足,啱晒我這個超級芝士精的胃口。本來只有七成飽的我,食完就真的好夠飽啦!

這個芝士蛋糕為整餐開心飯畫上了完滿的句號!
一邊細嚐芝士蛋糕一邊傾天,一坐就是三小時,今日真的過得好快樂。

預祝 12 月做新娘的靚靚 buddy 有一個完滿的婚禮。
真開心妳找到了一個好歸宿,以後都要甜到漏好好享受美滿的婚姻生活,記住要幸福啊。

P.S 一定要提,埋單的時候,本來打算用 hsbc 埋單有八五折,但原來用 AE 更加有八折優惠呢。真的驚喜一浪接一浪呢!
包包
黑松露蟹肉蟹籽吉士打
蘭度豆龍蝦仔忌廉湯
蜆肉莧菜炒意式雲吞伴龍蝦汁
烤龍蝦仔及帶子伴薏米配香檳汁
咖啡
藍莓芝士蛋糕
2009-09-04
$140 (Dinner)
包包
黑松露蟹肉蟹籽吉士打
蘭度豆龍蝦仔忌廉湯
蜆肉莧菜炒意式雲吞伴龍蝦汁
烤龍蝦仔及帶子伴薏米配香檳汁
咖啡
藍莓芝士蛋糕
2009-09-07 3 views
睇完戲就梗係要坐低食d野醫一醫肚先啦,見佢個tea set好似好多野食咁,咁我地就坐低左啦。我地只係要左一人份量,因為如果兩人份量既話今晚肯定唔駛食飯都似。個TEA SET分兩層,上鹹下甜,鹹點有個千層酥,多士,煙三文魚包... 仲有唔記得左lu。而甜點就有個blueberry cheese cake, scone, straberry tart 等等,有一兩款我又係唔係好記得。跟住另外我地就一人要左杯Earl Grey Tea。其實我覺得佢d野食只係普通,唔算好好食,cheese cake勁漏,個scone無咩味,佢有個多士上面有d茄子唔係幾好食,其他野食都係普普通通。杯茶都係略為淡左少少。不過叫做有個地方俾你坐個幾鐘都無人趕,可以慢慢傾下計,所以都可以接受啦。埋單HSBC有15% OFF,折左每人$100都唔駛,比起其他地方黎講算平D架啦。

$85 (Tea)
2009-07-22 7 views
因為舊朋友一個電話,本來打算在週末下午在家中親自下廚弄一餐飯的我,轉眼間已身處在海港城的Bubbles' Bar了....已有近兩年沒見這位朋友。難得他回香港小休,翌日便離港,不知何時才會再回來。此時不出來聚聚,更待何時 ?除了老朋友及新兄之外,還有新兄可愛的大女兒參與這飯局。三個人坐着閒話家常,互相訴說近況,談得不亦樂乎似乎吃甚麼也不大打緊了....雖說不打緊,但吃還是始終要吃的。這兒只有一款set lunch的選擇,是日主打的是名為 "Australia Crab Set Lunch",顧名思義就是以來自澳州的蟹作為食材去處理各款的courses。心想都已有很久沒有吃過以蟹作為主食的套餐,來吃一次也挺不錯呢....先來的bread basket有的只是普通的wheat bread及法包,焗得微熱的,用來拌湯或齋用來搽牛油吃都是不俗....從湯及頭盤二者中選了前者。這個 "Crab bisque with shimiji mushroom and dry sherry wine"的配搭也算是有心思的 --- 雪利酒能帶出蟹肉的鮮甜,再加上日本菇進去餚,這湯未喝都知是不會太差的了。事實

除了老朋友及新兄之外,還有新兄可愛的大女兒參與這飯局
。三個人坐着閒話家常,互相訴說近況,談得不亦樂乎
似乎吃甚麼也不大打緊了
....

....

從湯及頭盤二者中選了前者。這個 "Crab bisque with shimiji mushroom and dry sherry wine"的配搭也算是有心思的 --- 雪利酒能帶出蟹肉的鮮甜,再加上日本菇進去餚,這湯未喝都知是不會太差的了。事實上喝進口也是很鮮甜,texture亦不算過份的杰稠。雖然湯內沒甚吃到十分多的蟹肉或有很重的酒香,但光是那入口的海鮮甜味,都已覺值得一喝的了....

Main course選了沒有加入蟹肉的 "Pork Loin Saltimbocca with Serrano Ham and Madeira sage sauce served with herb tomatoes and carrot puree"。以風乾火腿卷着豬柳再煎焗過,嗅上去卻一點香味也感覺不到,而且看上去亦是黑焦焦的
。入口時先是覺得火腿是名符其實的過份被"風乾"
,是一點脂肪也吃不着的
;再吃裡頭的豬柳,同樣是乾得一些肉汁也沒有的,很明顯是焗得過晒火位,不禁吃至大皺眉頭
。最好吃的,竟是用來墊底的紅蘿蔔蓉.....

甜點是沒有太大驚喜的"Forest berries parfait"。樣子很像cream cheese cake,味道很清,而且並不過份的甜,是還可以的....

論食物水準絕對是不甚了了的,但是日的主要目的是老友聚舊。真的不禁要再說一句 : "吃甚麼也不大打緊了"
.....
$90 (Lunch)
2009-06-06 2 views
多次路經這店, 今天終於來一試這裡的lunch set.先打電話問過今日的主菜menu, 覺得很吸引, 於是充滿著期待的來到.食物:麵包: 有成4款. 各款都不錯. 最好味是深啡色圈狀的那種蝦沙律 : 個青檸汁有點辣的, 很特別, 味道不錯羊架+墨魚麵 : 羊架七成熟, 很"淋", 最好味! 墨魚麵OK 意大利雲吞 : 麻麻地. 雖然有蕃汁但冇乜味. 而且皮有點硬. 服務:非常唔掂! 仲差過茶餐廳.來落單的那位過來問我們點什麼, 她只聽我說, 但沒有寫底, 結果...本來頭盤我們是要湯的, 但一位侍應端來了沙律! 我們對她說我們是要湯的,她顯得不知所措, 掉頭走了不知去那裡很久, 我想是和落單的同事confirm吧. 但她走了去起碼5分鐘都沒有回來, come on!!! 我們要趕著返工的, 想叫"人來!" 但叫天不應, 叫地不聞. 他們不知為何都"各有各忙". 每個人的神情和腳步都如熱鍋上的螞蟻的在店內"騰來騰去", 但卻不是serve客人. 非常沒效率.我們不能乾等, 於是唯有把面前端錯來的蝦沙律吃掉!吃到一半, 那位侍應才回來問"要不要幫你換過湯?"! my god!! 她到
多次路經這店, 今天終於來一試這裡的lunch set.
食物:
麵包: 有成4款. 各款都不錯. 最好味是深啡色圈狀的那種
蝦沙律 : 個青檸汁有點辣的, 很特別, 味道不錯

服務:[/b
]非常唔掂! 仲差過茶餐廳.
本來頭盤我們是要湯的, 但一位侍應端來了沙律!
我們不能乾等, 於是唯有把面前端錯來的蝦沙律吃掉!
她到底走了去那10幾分鐘做過d什麼呢?

吃完沙律, 等主菜, 又是無了期的等.
見那個圈狀的包好吃, 於是問另一位男侍應可否添多一件.
他說要去看看還有沒有, 於是拿著我們的麵包籃(裡面還有
2-3件其它包)走去了. 又是一去沒回頭!!! 連那2-3件包也沒有了!!
等我們吃主菜吃到一半, 他才來問"我剛才有沒有告訴你, 那種包已經沒有了?"!!!
自己有沒有跟客人交代都忘記了?
真的不敢想像這是酒店餐廳的服務!

價錢:
2 courses : $88
3 courses : $98
HSBC or HANGSENG or AE CARD 有85折
總括而言, 以環境和食物質素來說, 價錢其實不算貴.
但不得不再說一句, 服務質素極度需要改善.
因為佢地D客人會俾佢地員工既PACE同服務, 搞到好STRESSFUL同不滿.
2009-06-05
2009-05-08 28 views
新鮮麵包啲麵包好新鮮,点埋啲黑醋 & olive oil一齊食,超正! SOUP OR APPETIZERChilled mango and melon soup(香芒蜜瓜凍湯)好得意bor,其實即係蜜瓜汁加香芒汁,好味! Prawns and mango cocktail(鮮蝦香芒咯嗲)芒果、蝦沙律,加埋啲酸辣汁,好味...... MAIN COURSEPan-roast dust breast with truffle polenta and mango coulis(香煎鴨胸配黑松露粟米餅配芒果汁)ka ho食喱款,我唔食鴨胸,所以no comment,但個粟米餅都幾得意,煙煙韌韌,感覺好清新!Gnocchi with prawn and mango sabayon(鮮蝦薯棵伴香芒沙巴翁)啲薯棵好煙韌,不過食幾粒已經好飽肚。個汁係咖哩,好「嘢」味,配埋啲芒果,超夾!個炸蝦好脆...... DESSERTMango and strewberry lamington(芒果草莓林明頓蛋糕)好鍾意食哩個lamington,唔太甜!正! 咖啡 或茶 2 COURSES - $883 C

SOUP OR APPETIZER
Chilled mango and melon soup
(香芒蜜瓜凍湯)
好得意bor,其實即係蜜瓜汁加香芒汁,好味!

Prawns and mango cocktail
(鮮蝦香芒咯嗲)
芒果、蝦沙律,加埋啲酸辣汁,好味......

MAIN COURSE
(香煎鴨胸配黑松露粟米餅配芒果汁)

(鮮蝦薯棵伴香芒沙巴翁)

DESSERT

(芒果草莓林明頓蛋糕)
好鍾意食哩個lamington,唔太甜!正!

咖啡 或茶

2 COURSES - $88
3 COURSES - $98
(HSBC / Hang Seng Credit Card有85折)
Chilled mango and melon soup
Prawns and mango cocktail
香煎鴨胸配黑松露粟米餅配芒果汁
鮮蝦薯棵伴香芒沙巴翁
2009-05-05
$94 (Lunch)
鮮蝦薯棵伴香芒沙巴翁
2009-04-24 20 views
復活節既第一日, 男友又痴起條根...見人電視個鬼老飲食節目介紹食意粉,佢又想食....最後決定食意粉作晚餐 wor ....記住有個wor 字因為駕車既原故.....圓方及海運任選一個地方....男友記憶中亞士厘道頭有間餐廳有意粉食....最後選擇海運.....泊好車之後當然係去消費然後享用2小時既泊車優惠啦....我同佢都無咩衫褲鞋襪要買...最後就選擇去屈臣或萬寧買日用品點知由海運要行到去citysuper 果邊督督先有間...無計啦都要去.....夾夠200大元即走...落左一層電梯之後見到 lee 間bar....8掛既心態停低睇睇....lee 樹都有意粉食 喎...除左意粉仲有意大利飯tim..再望望...有個鵝肝餐...2 個 course 就$148, 3個course 就$168...不過男友今日係想食意粉所以望過就算,不過大家2口同聲都話抵食.....佢一心想去亞士厘道望一望, 最後佢話睇埋亞士厘道果間...lee 間就毯底...ok.. 無問題....點知去到亞士厘道佢印象果間係 Jimmy Kitchen 竟然無意粉食 (門口餐牌無寫有意粉), 而對面有間就有

..再望望...有個鵝肝餐...2 個 course 就$148, 3個course 就$168...不過男友今日係想食意粉所以望過就算,不過大家2口同聲都話抵食.....佢一心想去亞士厘道望一望, 最後佢話睇埋亞士厘道果間...lee 間就毯底...ok.. 無問題....點知去到亞士厘道佢印象果間係 Jimmy Kitchen 竟然無意粉食 (門口餐牌無寫有意粉), 而對面有間就有不過男友話不如返返去bubbles bar...我當然無異議啦...因我想食意大利飯麻

最後返番去lee 間bar....侍應帶位坐下後比左果個set既餐牌我....男友全神貫注睇個set餐, 但無 a la carte 個 menu....下唔係只係得set 餐呀?? 問問侍應...原來係有既.....開心晒

我一心係想食意大利飯所以好快就有所決定....但望住男友...佢一臉苦惱咁....我問咩事...佢話個set 真係好抵....頭盤係鵝肝...主菜係牛柳併帶子或鵝肝pasta...可以再加個甜品 另外仲有餐飲, 但佢又想食意粉....企左係人生交叉點上.....溝通左好耐...我人又心軟.....最緊要佢開心唧, 最後我提議佢叫個set, 我就叫個意粉lor
....我話既然係你想食意粉, 咁不如連個意粉都由佢話事啦....佢知衰...個意粉由我話事
....我選好意粉後見男友仲望住個menu....
仲未得??
原來今次佢又煩夠竟個main course 要鵝肝定牛柳.....
我火都黎埋....我答...我已盡我所能滿足左佢想食意粉既欲望...其他既我唔會比意見
佢知我黎料
好快即刻就作左個決定...頭盤同主菜都要鵝肝

叫晒野食之後....大家就討論個set ...都尚算係酒店地方, 又鵝肝又牛柳帶子點解會咁平呢?? 唔通好細碟?? 唔通質素好差?? 無幾耐, 侍應就放下一籃麵包...共有3款各2個
...

跟住就上男友個set 既頭盤...鵝肝沙律....
好大碟...好靚....望埋去一d都唔差, 食落去呢?? 個面煎得濃左小小因此太熟入口無即溶既感覺....大大塊有2塊

主菜出場....又係2塊鵝肝...廚師新鮮做左一個波菜pasta做底, 個pasta 好似上海年糕咁不過佢係一粒粒好似鵪春蛋咁上下大既粉團...個好道好好...個pasta 好煙un
出其地好食

至於我個意粉....係蕃茄乾蟹肉天使麵.....都好食...收費同出唔成正比...個汁唔錯,個味濃郁,不過相比男友個set 就一d驚喜都無lor

至後上埋個甜品....唔記得左係咩...但一d都唔馬虎....飲埋個餐茶...好飽好滿足啦...

男友叫埋單....竟然有多個驚喜....男友張咭竟然仲有8折
折左次後 成張單只係$250...抵到爛呀
頭盤 - 鵝肝沙律
主菜 - 鵝肝配波菜意粉
蕃茄乾蟹肉天使麵
2009-04-10
$125 (Dinner)
頭盤 - 鵝肝沙律
主菜 - 鵝肝配波菜意粉
蕃茄乾蟹肉天使麵
2008-12-29 3 views
由細到大我老豆每年聖誕都話帶我去食聖誕大餐,可惜到今年都未兌現。結果今年同男朋友仔去食飯…揀了大半個月都冇著落唯有兩個人去尖沙咀行。找下找下,見到bubbles bar 有個好吸引個menu5 courses 都係$288, 睇左咁多間,都好似冇乜邊間低過300, 於是入去試試未去到枱前都感覺到濃烈的聖誕氣氛,因為枱前已放上一堆的玩意…點菜後不久就上一籃bread,bread 溫度剛好,外鬆脆內裏輕軟。總類多樣化,令人回味 頭盤賣相已經好吸引,好新鮮的蝦配上爽口的羅馬生菜加上不太酸的黑醋,食落好開胃,就連個雲吞皮都清脆利落,一點都不油。 到了上餐湯的時候,香濃的湯配上幼滑的cream, 湯咪甚濃,而且細滑,可惜略熱,要化點時間才可以入口。 有點其怪,上完湯竟上芭。係中國人眼中,熱加凍係會攪肚痛…但是對西方人來說,這是很普通。沒錯這個文化衝突好比喻這個雪芭酸酸甜甜,充滿果香,加上以糖風乾的一片小檸檬,這小點的苦味中和了雪芭的甜味再以酸酸的berries 清洗一下口中濃湯所帶來的餘韻。薄而脆口的檸檬不但令甜度降低,還可以留在口中…直至主菜來臨。 我們各選了一個不同的食物作為主菜一個是以鴨肉

結果今年同男朋友仔去食飯…揀了大半個月都冇著落
唯有兩個人去尖沙咀行。

找下找下,見到bubbles bar 有個好吸引個menu
5 courses 都係$288,
睇左咁多間,都好似冇乜邊間低過300, 於是入去試試

有點其怪,上完湯竟上芭。係中國人眼中,熱加凍係會攪肚痛…
再以酸酸的berries 清洗一下口中濃湯所帶來的餘韻。

我們各選了一個不同的食物作為主菜
一個是以鴨肉為主,而另一個是以牛肉為主 只可惜牛肉變了海鮮天使麵。但是錯有錯著
因為我的主菜略為大份,以我的食量沒有足夠空間等待甜品
我的主菜,二字形容:簡約。簡約的味道,汁不太濃,配以白肉,味道比較簡單。但可以清楚地感覺一下那片鴨肉的細滑。碟上的一角還有酸酸的藍苺醬,沾一沾令這個主菜有另一種風味。果醬令這片鴨肉變得強壯起來。果醬雖然不多,但足似令味蕾有一份新鮮感。可惜…那三條鮮露荀過生…若煮多十至二十秒,效果更好。(我食到有菜青味..但不農烈)

而男友的天使麵,麵身爽而長度剛好。醬汁不太膩而且沒有搶去天使麵的歌聲。
海鮮很鮮,汁也沾了不了鮮味,很醒胃的一個主菜。而且份量剛好。

甜品,簡單得來帶點不平凡。咖啡味的mouse cake,很泡泡feel 的cake 充滿咖啡香,內裏有一點小蛋糕,入口即與咖啡調和。感覺一流。同期加演drak choco mouse cake, 香濃的朱古力,變得軟滑,加上一片風乾檸檬。小點苦的它又再帶來一次震撼,令朱古力變得更香,更滑。

這一個聖誕餐令我感到十分滿足…
埋單兩位都唔過800 (連兩枝老外啤酒)
前菜—龍蝦仔配鮮蝦沙律盒
經典龍蝦湯
wildberries sorbet
主菜~
$300 (Dinner)
前菜—龍蝦仔配鮮蝦沙律盒
(Non-member)
2008-09-09 2 views
The basket of bread was like overnight! The mixed mushroom pasta was cooked with no seasoning... if u are those who want to have healthy food... I highly recommend u to have a try and u will know how healthy it is=.="! The dessert was a black truffle chestnut cheesecake~ It looked nice and served with a cold plate... BUT don't expect too much!!! Can you imagine a cheesecake in rich salty butter like black truffle cream with sweet chestnut mash on... well, I don't want to comment too much... maybe it's my unlucky day today!!! Finally, the coffee was nice n it was the only thing that I appreciated in bubble bar!
$100 (Lunch)
(Non-member)
2008-07-09 2 views
今日同女朋友行街攰攰地, 就就左入呢間餐廳。環境靜, 又見裝修ok, 所以走入去試試。由於menu 得兩個餐(分別係牛柳同埋三文魚朳), 所以我同女友每樣都叫左一份。個餐有個龍蝦湯同埋餐飲。當然, 呢d西式餐廳都會提供我最喜愛的法式麵包同埋好好味的軟牛油。兩份主菜味道都好好, 牛柳做得出色, 但三文魚朳則黑椒味較重。食過主菜, 飲過餐飲, 再留在餐廳繼續享受著舒適的環境, 跟我女友談了個半鐘後才埋單, 因為滙豐銀行信用卡有八五折, 所以最後埋單只係300大元。真係十分抵食。還有一句, 個到d服務員個個都四萬咁口, 去到食飯, 人都開餵d呢!!香港物價高漲, 同女朋友拍拖食飯都要好好搵個又平又抵又不失大方的地方食飯呢!! 我誠意推薦!!

$150 (Dinner)
  • 西式牛柳
2008-05-28 6 views
前言:在深雪的《月夜,別消失》看到杏福這名字,借來一用,既是表達心情,也是希望杏仁快發福,最好肥過我,哈哈!  杏仁姍姍來遲,好在我揀的這間餐廳環境十分舒服,等待過程中看看四周圍的鬼佬客,以及商場穿梭不斷的人流,也是一份寫意。至於食物,也比我想像中要好: 麵包籃-可能是攤凍了的關係,質感較硬較實又沒有麵包香,卻勝在有意大利黑醋與橄欖油配搭食用,加分~車厘茄芝士意大利沙律-杏仁的頭盤,看起來十分清新,據說味道不錯。青口周打湯-我還是要熱暖的湯比較適合。周打湯濃淡得宜,又有我喜愛的芝士味,十分美味,美中不足是青口不太新鮮~燒西冷-杏仁的主菜,燒出來成數是剛剛好五成熟,牛扒無根又有牛味,配以砵酒汁味道不錯。如果要彈骨頭,就是西冷肉質較瘦,有得揀的話肉眼或腓力牛扒會更滋味!燒海鱸魚-我的主菜,本來幾欣賞其peppercorn醬汁,可惜鱸魚燒得較乾,影響了質感與鮮味。又,兩款主菜的配菜都是燒茄子與野菌,前者鮮甜,後者多汁滑溜,其實比主菜更加出色!香葉橙酒燴雜啤梨-甜品最慘,冇得揀...其實我不太喜歡o者喱,不過這杯甜品甜度適中,又帶淡淡的酒香與果香,吃落又覺得不錯。最後來杯熱咖啡,雖然味道不過不

熱咖啡,雖然味道不過不失,卻為這餐劃上完滿的句號。

這間Marco Polo旗下的餐廳,食物不差價錢卻不算貴,最後埋單還有HSBC的八五折優惠,我覺得十分抵食呢!
青口周打湯不錯
配菜比主菜更出色
香葉橙酒燴雜啤梨
青口周打湯不錯
配菜比主菜更出色
香葉橙酒燴雜啤梨
  • 燒茄子、燒野菌
2008-05-25 8 views
等了很久很久,終於約到茵豬,食家帶我去吃好味的!不過呢,我衰,遲大到,只剩一個多小時去吃飯去談天,我覺得不太夠呢!茵豬知道我都喜歡拍食物,專登等我來到才吃這個麵包…我們又有機會點黑醋和橄欖油食包啦!前菜 : 我有車厘茄意大利芝士沙律開頭我不知道白色的原來是芝士來的,味道比普通的淡,不過剛剛好,好好味!茵豬有青口周打魚湯*************************************************************************************主菜 : 我有燒紐西蘭西冷伴茄子及野菌我都不知道自己由何時開始喜歡上吃牛,在三年前公公過身的時候曾經刻意戒過牛好一段日子,後來不自覺的再吃…這個牛我覺得真的好好味好好味! 五成熟剛剛好…連配菜都好好味,還有我最喜歡的冬菇!茵豬有燒海鱸魚伴燒茄子及野菌可能茵豬 share 給我的魚我留到最後才吃,吃的時候我也飽得七七八八,而且又急住吃完要看她拿給我看的婚紗相,又可能因為剛吃完的牛比較濃味,我覺得魚就失色了一點點啦!***********************************************

等了很久很久,終於約到茵豬,食家帶我去吃好味的!

橄欖油食包啦!

前菜 : 我有車厘茄意大利芝士沙律

茵豬有青口周打魚湯

主菜 : 我有燒紐西蘭西冷伴茄子及野菌

茵豬有燒海鱸魚伴燒茄子及野菌

甜品還有一齊吃的香葉橙酒燴雜啤梨

一見到就覺得好靚,士多啤梨上還有金薄呢! 而且味道不錯。
茵豬怕失望不敢在香港吃士多啤梨,我吃過後告訴她,是酸的…哇哈哈!

還有一提,HSBC 有八五折優惠,十分驚喜!

怎樣居然沒有人留低食評呢? 我有沒有 post 錯呢? 只希望更多人留意到這間餐廳啦!
車厘茄意大利芝士沙律
青口周打魚湯