天氣開始凍,今次同朋友決定食火鍋。我哋黎度佐敦道新寶廣場嘅中日火鍋料理。入到去環境寬敞,每張枱之間保持適當距離,幾啱傾偈。先來醬料,醬料一共八款。之後,點左2人嘅$1080全包套餐,四款配料、魚生拼盤、海鮮類、肥牛類同埋海產類嘅食物。我哋揀咗冬瓜瑤柱鍋,其他特色嘅鍋底包括胡椒豬肚湯、四川麻辣湯、日式麵豉湯、蕃茄薯仔鍋、秘製沙嗲鍋等等。因為冬瓜瑤柱鍋感覺冇咁濃,所以決定一試。魚生拼盤(⭐⭐⭐⭐⭐)啲魚生都幾新鮮,最鍾意三文魚,肥美鮮甜。海鮮類(⭐⭐⭐⭐⭐)有鮑魚、龍躉片、聖子同埋中蝦選揮。我哋叫咗鮑魚,鮑魚口感彈牙,每位一隻。肥牛類(⭐⭐⭐⭐⭐)有手切肥牛、雪花肥牛、牛肉船或者肥牛粒任揀一款,我哋揀咗手切肥牛,店主推介。啲肥牛顏色均勻,係呢個火鍋套餐嘅重點。海產類(⭐⭐⭐⭐⭐)有水餃、桶蠔、珊瑚蚌、帶子片,我哋揀咗帶子片,來自澳洲,鮮甜色澤光鮮。四寶丸(⭐⭐⭐⭐⭐)有牛、有豬、有墨魚、有蝦滑,都幾多粒,如果想試唔同款式嘅朋友就可以點呢款。其他火鍋配料、飲品(⭐️⭐️⭐️⭐️💢)我哋點咗手打蝦滑,日本烏冬同埋娃娃菜,幾鍾意嗰個蝦滑,而烏冬就係旨在飽肚。仲有野飲就滿足了。~~~~~~~~~~~~~~
鍋底
魚生拼盤(⭐⭐⭐⭐⭐)
啲魚生都幾新鮮,最鍾意三文魚,肥美鮮甜。
魚生
海鮮類(⭐⭐⭐⭐⭐)
鮑魚
肥牛類(⭐⭐⭐⭐⭐)
手切肥牛
海產類(⭐⭐⭐⭐⭐)
帶子
四寶丸(⭐⭐⭐⭐⭐)
四寶丸
其他火鍋配料、飲品(⭐️⭐️⭐️⭐️💢)
烏冬
娃娃菜
手打蝦滑
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
不倒翁中日火鍋料理

帶子
烏冬
娃娃菜
手打蝦滑
最近去咗佐敦一間海鮮火鍋專門店,整體感覺幾唔錯仲幾抵食,四個人食,叫咗一個$1080二人套餐再追加啲配菜,食到頂住個肚走。揀嘢食之前首先叫咗開胃清涼酸梅湯,酸酸甜甜,非常好飲。湯底揀咗冬瓜瑤柱鍋,清清地又健康,又唔驚搶曬海鮮啲味。先嚟刺身魚生拼盤,有十件三文魚、章魚同希靈魚,幾高質,新鮮美味。然後就係海鮮火鍋配料,我哋揀咗澳洲帶子片,輕輕擺落火鍋淥一淥就食得,好鮮甜。生猛海中蝦,超新鮮,上菜嘅時候隻蝦仲識郁㗎!頂級雪花肥牛,油脂分佈得幾均勻,夠哂肥美食落去好滿足。金菇肥牛卷,第一次用邊爐方法煮熟,幾平日煎嘅煮法清新健康。汕頭牛丸,牛味夠重。手打蝦滑,鮮味十足,份量都好足夠。我哋追加咗美國桶蠔,好多粒仲好大隻,全部都好好肉地。鎮店水餃皇,係一大亮點,真係好足料,啖啖蝦肉,包到脹卜卜。我哋仲叫咗娃娃菜、爽口嘅萵筍片、翠綠嘅油麥菜,減輕下罪惡感。最後仲有甜品椰子糕同埋杞子糕。
開胃清涼酸梅湯

揀嘢食之前首先叫咗開胃清涼酸梅湯,酸酸甜甜,非常好飲。
冬瓜瑤柱鍋

湯底揀咗冬瓜瑤柱鍋,清清地又健康,又唔驚搶曬海鮮啲味。
刺身魚生拼盤

生猛海中蝦

生猛海中蝦,超新鮮,上菜嘅時候隻蝦仲識郁㗎!

汕頭牛丸

汕頭牛丸,牛味夠重。
手打蝦滑

手打蝦滑,鮮味十足,份量都好足夠。

我哋追加咗美國桶蠔,好多粒仲好大隻,全部都好好肉地。
鎮店水餃皇

鎮店水餃皇,係一大亮點,真係好足料,啖啖蝦肉,包到脹卜卜。
萵筍片

甜品

最後仲有甜品椰子糕同埋杞子糕。
2024-11-27
萵筍片
  • 酸梅湯
  • 生猛海蝦
  • 刺身拼盤
「不倒翁中日火鍋料理」是🇭🇰香港數一數二嘅港式火鍋🍲老字號,在香港紮根經營超過15年,除咗有好多特色嘅湯底之外,仲提供新鮮刺身,及其他新鮮海鮮作火鍋配料,除左單點,仲有各式各樣的套餐可選擇,$688起/2位。餐廳入門就有個大水缸,有各式各樣的游水海鮮🦞,裝潢設計中式傳統,有卡座位或大圓枱,座位寛敞舒適,適合家庭朋友聚會及商務餐宴。🔸花膠雲英雞鍋($198/半隻,$298/全隻)‼️推薦‼湯底採用多種藥材如黨參、紅棗、杞子等,藥材味唔會太濃,配上雲英雞,即是未下過蛋的母雞,肉質比一般嘅母雞更嫩滑,外皮爽脆,脂肪較少。味道順滑清甜,加上真花膠,甚至有骨膠原,🔹不倒翁金牌手切肥牛脊($398/大,$328/小)️ ️‼️推薦‼係「不倒翁」嘅招牌!必點!😎個人認為,既然細份同大份嘅價錢唔係爭太遠,梗係要叫大份啦!🤨😂牛頸脊有着雲石般細緻嘅油花紋理,筋肉間帶網狀細小脂肪,入口肉香軟嫩~🥰🤤🔸鎮店水餃皇($59/4隻)‼️推薦‼話明係鎮店之寶,梗係要試吓啦!😏水餃🥟好大隻!😳每隻都有起碼2-3隻鮮蝦,加上爽口黑木耳和筍絲等配料,口感十足!🔹招牌四寶丸($108)‼️推薦‼一份有齊墨魚丸、鯪魚丸、蝦丸和牛丸,最
在香港紮根經營超過15年,
除咗有好多特色嘅湯底之外,
仲提供新鮮刺身,及其他新鮮海鮮作火鍋配料,
除左單點,
仲有各式各樣的套餐可選擇,$688起/2位。
餐廳入門就有個大水缸,有各式各樣的游水海鮮🦞,

🔸花膠雲英雞鍋($198/半隻,$298/全隻)‼️推薦‼
花膠雲英雞鍋

湯底採用多種藥材如黨參、紅棗、杞子等,
藥材味唔會太濃,
配上雲英雞,即是未下過蛋的母雞,
肉質比一般嘅母雞更嫩滑,外皮爽脆,脂肪較少。
味道順滑清甜,
加上真花膠,甚至有骨膠原,
係「不倒翁」嘅招牌!必點!😎
不倒翁金牌手切肥牛脊

牛頸脊有着雲石般細緻嘅油花紋理,
筋肉間帶網狀細小脂肪,
入口肉香軟嫩~🥰🤤

🔸鎮店水餃皇($59/4隻)‼️推薦‼
話明係鎮店之寶,梗係要試吓啦!😏
水餃🥟好大隻!😳
每隻都有起碼2-3隻鮮蝦,
加上爽口黑木耳和筍絲等配料,口感十足!

🔹招牌四寶丸($108)‼️推薦‼
一份有齊墨魚丸、鯪魚丸、蝦丸和牛丸,
招牌四寶丸
最欣賞墨魚丸💕,帶有粒粒墨魚🦑肉,口感爽彈!😎
鯪魚丸加上陳皮嘅點綴,味道👅更有層次!☺️
蝦丸鮮味十足;
牛丸肉香味美,肉汁豐富。

🔸炸響鈴(即炸)($78)‼️推薦‼
一份有8條,即叫即炸,炸得酥脆可口,☺️
蘸甜醬就咁食得,浸湯食都得!👍🏾
炸響鈴(即炸)
餐廳餐後更附送甜品 :分別為紅豆紫米糕和桂花糕,
打完邊爐食就啱晒,潤喉降噪,消暑解熱。❤️

不倒翁金牌手切肥牛脊
招牌四寶丸
炸響鈴(即炸)
甜品
秋風起正是吃火鍋的最佳時機,位於佐敦的「不倒翁中日火鍋料理」為顧客提供舒適的用餐環境及優質食材,今天下班後前來到訪;主打火鍋,同時提供日式刺身及中菜;火鍋醬料有自家製足料 XO 醬,惹味驚喜-🔹羊肚菌文昌雞鍋套餐▶️羊肚菌文昌雞鍋 (半隻)加入黨參、北芪、紅棗、杞子、淮山及圓肉等材料,滋補提神羊肚菌厚身大隻,口感爽滑;文昌雞皮細薄,肉質嫩滑緊緻帶啖啖肉香,脂肪比例低-▶️環球海鮮盤 (2 位)每位可享:南非鮮鮑魚、鮮元貝、混桶蠔 (各 1 隻)、新鮮斑片及海生蝦 (各 2 件)海鮮大件肉厚,外觀新鮮;鮑魚爽滑彈牙;鮮元貝鮮甜肉嫩;桶蠔肥美滑溜,毫無腥味;斑片雪白而皮爽肉嫩;海生蝦鮮甜肉彈,蝦頭帶有甘甜的蝦膏-▶️安格斯手切肥牛 (細)油花分佈平均,外觀吸引輕灼約 10 秒便可享用,肥牛油脂感豐富,肉質軟嫩有彈性,肉香甘甜而毫無羶味,質素高!-▶️不倒翁鎮店水餃皇 (2 隻)水餃非常飽滿,皮薄餡足,鮮蝦爽甜鮮味,配合雲耳、豬肉及大地魚粉等,味道及口感皆出色!-▶️合時新鮮蔬菜 (1 份)「揀手」靚菜,新鮮爽甜-▶️健康飲品 (1 渣)可選酸梅湯/竹蔗水;酸梅湯酸中帶甜,開胃消滯,解膩一流-最後奉上甜
🔹羊肚菌文昌雞鍋套餐
▶️羊肚菌文昌雞鍋 (半隻)
加入黨參、北芪、紅棗、杞子、淮山及圓肉等材料,滋補提神
▶️環球海鮮盤 (2 位)
▶️安格斯手切肥牛 (細)
油花分佈平均,外觀吸引
▶️不倒翁鎮店水餃皇 (2 隻)
▶️合時新鮮蔬菜 (1 份)
「揀手」靚菜,新鮮爽甜
▶️健康飲品 (1 渣)
可選酸梅湯/竹蔗水;酸梅湯酸中帶甜,開胃消滯,解膩一流
最後奉上甜點清香桂花糕及輕甜椰汁紫米糕,口感 Q 彈
2024-10-22
2024-10-18 679 views
位於佐敦的不倒翁中日火鍋料理,除了提供優質火鍋配料外,更有日式剌身。餐廳裝潢帶有中國風,座位寛敞舒適,除了多款高質食材,餐後更送上甜品,再加上服務一流,店員會主動介紹食材及加湯,又會提醒烹調時間,最適合家庭、商務餐宴及朋友聚會。💙 花膠雲英雞鍋花膠雲英雞鍋的湯底融合多種藥材,清甜滋味令人驚艷。雞肉鮮嫩,花膠滑潤,帶有自然的鮮香。每一口都散發著健康的氣息,湯汁清澈卻不失濃郁,讓人回味無窮。搭配新鮮肉類及蔬菜,口感層次分明,既滿足又不油膩,實在是一道養生的美味佳品。💙 頂級雪花肥牛雪花肥牛大份的份量充足,三四人分享都足夠,牛肉肉質鮮嫩,油花分布均勻,入口爽口,油香四溢。每片牛肉在火鍋中輕輕一煮,便釋放出濃郁的肉香與自然的鮮甜。搭配湯底及醬料,無論是滑順的口感還是豐富的味道,都讓人回味無窮。搭配新鮮蔬菜,整體口感更加圓潤,實為火鍋愛好者的首選。💙 黑豚肉黑豚肉肉質細膩,油脂分布均勻,經過適度的烹調,肉香四溢,無論是燒烤還是火鍋,都能保持肉質的鮮美。搭配各種醬料,增添了層次感,每一口都充滿享受。💙 鎮店水餃皇水餃皮薄餡多,手工製作的餃子彈性十足,每一口都充滿鮮美的肉汁。餡料選用新鮮的豬肉、大蝦

💙 花膠雲英雞鍋

💙 頂級雪花肥牛

💙 黑豚肉

💙 鎮店水餃皇
水餃皮薄餡多,手工製作的餃子彈性十足,每一口都充滿鮮美的肉汁。餡料選用新鮮的豬肉、大蝦和當季蔬菜,味道鮮香可口,搭配醬油更增添了風味。

💙 招牌四寶丸
招牌四寶丸包含墨魚丸、鯪魚丸、蝦丸和牛丸,各具特色,口感豐富。墨魚丸彈牙,帶有海洋的鮮味;鯪魚丸滑嫩,魚香四溢;蝦丸鮮甜,口感爽彈,令人愉悅;而牛丸則肉質紮實,油脂適中,咬下去充滿肉汁。這四種丸子搭配在一起,不僅色彩繽紛,更讓火鍋的滋味更加豐富,實在是火鍋中的絕佳選擇。

💙 本地生菜
生菜脆嫩新鮮,口感清爽,是火鍋的理想配菜。每片生菜都散發著自然的清香,輕輕一燙便能保持其鮮脆的口感。搭配湯底,能有效中和油膩,增添了一絲清新的味道。無論是與肉類還是丸子搭配,生菜都能為整體的火鍋體驗增添健康的元素,讓每一口都更加美味可口。

💙 炸響鈴
炸響鈴外酥內嫩,是火鍋的絕佳小食。現炸的金黃酥脆,咬下去發出清脆的聲音,讓人忍不住想再來一口。搭配各種醬汁,味道更加豐富;若沾入湯底,則能吸收湯的鮮香,口感更為滑順。無論是獨立享用還是與火鍋搭配,炸響鈴都能為用餐增添樂趣,是不可錯過的配料。
2024-10-13
$540 (Dinner)
  • 黑豚肉
  • 鎮店水餃皇
Hotpot Cuisine❤️..天氣又開始轉冷,又係時候打邊爐♨️。呢既就去左朋友推薦既佐敦火鍋店吃個鍋,上到黎環境寬敞又帶點中國風,而且材料新鮮,屬高質素火鍋店😍,難怪係Openrice 最優秀開飯火鍋店‼️ 晚市設有多個海鮮套餐~亦可以散點,用料新鮮又足料而且價錢大眾化,黎開佐敦想食火鍋又唔想迫?可以來一試呢。另外仲提供刺身,係一間中日火鍋料理店,一次過滿足你口慾👅。2人套餐由 $688 起,已經十分豐富❤️,首先揀左火鍋湯底(香茜皮蛋鍋) 滿有茜香加上皮蛋既獨特香氣,感覺很下火。配料有:手切安格斯肥牛 (靚肥牛) 雪花紋路平均,每片都有牛脂香徘徊口腔;海鮮類有:生猛肉質彈牙游蝦 & 鮮嫩元貝皇,估唔到用料有質素;而餃類有:不倒翁水餃皇 拼韭菜饺 (粒粒大粒又餡料足 勁多鮮蝦又彈牙) OMG 有驚喜😍 食火鍋不能少。而丸類來一客:手打四寶丸,有齊各款口味。蔬菜類有:即炸香脆響鈴 & 新鮮田園菜籃,都同屬新鮮可口。另外再加配:鹹淡水鱔片 $168 & 雪花羊肉片 $128, 海鮮牛羊火鍋♨️ 肚皮大滿足。最後仲有甜品喔!..×××火鍋料理 -Budouweng Hotpot Cuisine
Hotpot Cuisine❤️

難怪係Openrice 最優秀開飯火鍋店‼️

蔬菜類有:即炸香脆響鈴 & 新鮮田園菜籃,都同屬新鮮可口。

另外再加配:鹹淡水鱔片 $168

& 雪花羊肉片 $128, 海鮮牛羊火鍋♨️ 肚皮大滿足。

最後仲有甜品喔!
×××[不倒翁中日火鍋料理 -Budouweng Hotpot Cuisine]×××
©佐敦佐敦道23-29號新寶廣場2樓
2024-12-11 18 views
📍不倒翁中日火鍋料理 (佐敦)📍佐敦佐敦道23-29號新寶廣場2樓🟡椰青文昌雞鍋套餐$888(2人)✨清潤椰青文昌雞鍋(半隻)✨環球海鮮盤(2位)南非鲜鮑魚、鮮元貝、混桶蠔(各1隻)、新鮮斑片、海生蝦(各2件)✨安格斯手 肥牛(細)✨不倒翁鎮店水餃皇(2隻)✨合時新鮮蔬菜(1份)✨敬送健康飲品(1渣):竹蔗茅根水椰青文昌雞鍋套餐的份量對兩人來說剛剛好,吃完既飽肚又滿足。椰青文昌雞湯底散發著清甜的椰香,雞肉屬於比較紮實的質地,咬起來非常有口感,味道鮮美。安格斯肥牛是套餐中的亮點之一,切片厚薄適中,肉質細嫩且油花分布均勻,涮幾秒就能品嘗到牛肉的鮮味,質素相當高。此外,兩粒手工水餃也令人印象深刻,餡料充實且口感紮實,內裡混合了鮮蝦和豬肉,味道層次豐富。海鮮拼盤表現驚喜,所有食材都非常新鮮。混桶蠔的鮮味十足,吃起來仿佛剛從海裡撈起來一樣,南非鮑魚和元貝也各具風味,蝦更是活力十足,上菜時還能看到牠們微微活動。新鮮蔬菜則以生菜為主,脆嫩可口,搭配湯底十分清爽。整體環境十分舒適,雖然是平日,仍然有不少食客,氣氛熱鬧但不嘈雜。臨近冬天,這樣的一頓火鍋確實能讓人身心都暖起來。不倒翁的用心服務也值得一讚,
📍不倒翁中日火鍋料理 (佐敦)
📍佐敦佐敦道23-29號新寶廣場2樓

🟡椰青文昌雞鍋套餐$888(2人)
✨清潤椰青文昌雞鍋(半隻)
✨環球海鮮盤(2位)
✨安格斯手 肥牛(細)
✨不倒翁鎮店水餃皇(2隻)
✨合時新鮮蔬菜(1份)
✨敬送健康飲品(1渣):竹蔗茅根水

整體環境十分舒適,雖然是平日,仍然有不少食客,氣氛熱鬧但不嘈雜。臨近冬天,這樣的一頓火鍋確實能讓人身心都暖起來。不倒翁的用心服務也值得一讚,讓整個用餐體驗更加愉快。
2024-12-11
2024-12-08 0 views
天氣又再度轉涼,又係食火鍋嘅時候。今日我帶老公嚟呢度坐得舒舒服服嘆個高質火鍋。我哋揀咗個優惠二人套餐$1080。呢個全包套餐入邊包括咗唔同類別嘅食物,再響唔同類別裏挑選自己喜歡嘅食材。冬瓜瑤柱鍋天氣乾燥最啱就係食返個冬瓜瑤柱清潤一下,個湯底清甜,瑤柱都好多。有10件刺身,全部都好新鮮,有三文魚腩,北寄貝同埋八爪魚,三文魚腩真係好肥美,油香四溢。然後海鮮類別我哋揀咗海鮮蝦,每人兩隻,海鮮蝦好新鮮,爽口彈牙。肥牛類我哋揀咗迷你牛肉船,個擺盤好靚有晒裝飾,打卡一流。啲牛肉質素唔錯,手切肥牛脊起雙飛,油花紋理好靚,軟腍,牛味十足。牛柳粒要淥耐啲時間,食落去裏面好Juicy,少少溶化感覺。海產類別我哋揀咗帶子片,雖然係叫做帶子片,其實都係原隻帶子起雙飛,有四隻帶子。起咗雙飛仍然厚身,帶子好大隻,肉質鮮甜,口感嫩滑,正。新鮮配料有好多選擇,可以揀四款。我哋揀咗金菇牛肉卷,炸響鈴,四寶丸同埋魚腐。金菇牛肉卷比較少有火鍋店有金菇牛肉卷。有六大件,每件都由三塊肥牛包住金菇,肥牛質素很不錯。四寶丸四寶丸係新鮮手打丸,有牛丸,鯪魚丸,蝦丸同埋墨魚丸,全部都爽口彈牙。牛丸有陳皮香氣,蝦丸同墨魚丸都食得出真材實

金菇牛肉卷

四寶丸
四寶丸係新鮮手打丸,有牛丸,鯪魚丸,蝦丸同埋墨魚丸,全部都爽口彈牙。牛丸有陳皮香氣,蝦丸同墨魚丸都食得出真材實料。

炸響鈴
響鈴新鮮炸起,有八大件,炸得非常香脆鬆化,而且不會很油膩,配埋酸甜醬,做小食又得,放落火鍋湯裏淥一淥才吃又可以,兩種食法。

魚腐
估唔到份量咁多,有超過10件,魚腐吸入湯汁,很好吃。

酸梅湯
套餐入邊包咗一飲品,酸梅湯甜甜酸酸,好好解渴,係火鍋必備嘅飲品。

火鍋店嘅服務不錯,會主動加湯同埋換碟。最後,仲送埋甜品俾我哋,有桂花糕同埋馬豆糕。

2024-12-08 0 views
佐敦不倒翁火鍋以高質食材著稱,環境寬敞,適合情侶或朋友聚會。最近推出的椰青文昌雞套餐,內容豐富,包含安格斯手切肥牛、海鮮拼盤、鎮店水餃皇及新鮮蔬菜,二人份量只需$888,性價比高。椰青文昌雞的肉質鮮嫩,厚厚的椰青肉吸收了雞的鮮味,口感極佳。海鮮拼盤中的南非鮑魚、元貝、桶蠔及海蝦都非常新鮮,尤其是鮑魚和海蝦上枱時還會活動,令人驚喜。安格斯肥牛更是濃郁滑嫩,讓人回味無窮。水餃皇餡料十足,蝦肉鮮美,令人印象深刻。服務方面,員工態度熱情,主動為客人更換碟子,讓人感到受重視。整體食物質素極佳,是冬至家庭聚餐的理想選擇。

2024-12-01
  • 鎮店水餃皇
  • 安格斯手切肥牛
2024-12-03 69 views
最近天氣轉涼,約埋三五知己去佐敦呢間「不倒翁中日火鍋料理」打邊爐真係啱時候!而家星期日至四仲做緊全單九折優惠,真係抵食!餐廳環境企理舒適,裝修以深藍色為主,配搭傳統中式設計,予人高貴典雅嘅感覺。入門就見到大水缸養住各款海鮮,睇得出餐廳對食材新鮮度好講究。今次我哋試咗佢嘅招牌花膠雲英雞鍋,加入咗黨參、紅棗、杞子等藥材,湯底清甜滋潤,雞肉嫩滑無渣。配上蜑家手打魚麵,彈牙爽口,吸足湯汁,味道一流!脆肉鯇骨腩片肉質結實,皮爽肉嫩;咸淡水鱔片肥美鮮甜,一啲腥味都冇;生劏龍躉片新鮮彈牙,配埋啲湯底,真係無得輸!最後餐廳仲送上椰汁糕同桂花糕做甜品,椰汁香濃,桂花清新芳香,為呢頓豐富嘅火鍋劃上完美句號。餐廳啲配料選擇都幾多,有中式、日式嘅,適合唔同口味嘅人。服務態度親切,見到湯快食晒都會主動幫客人加湯,值得推介!

2024-12-03 57 views
最近我同屋企人黎左呢間火鍋餐廳整體體驗好好特別係佢地既菜品十分新鮮🤩每道菜都值得一試.💎$228 野生羊肚菌雞鍋鍋底既雞湯清澈細膩搭配新鮮既野生羊肚菌令整體風味更上一層樓呢個半隻既份量🔥對於兩個人黎講絕對足夠湯底既鮮香好正.💎$118 脆肉鯇骨腩片非常值得推薦肉質鮮嫩搭配適度的肥膩烹煮後口感非常脆口🥳.💎$128 黑豚肉肉色鮮豔,油花分佈均勻肉質鮮嫩煮完之後更加吸收左湯底既鮮味🥹.💎$59 鎮店水餃皇每份四隻入面包住大量既蝦仁口感鮮美😆每一啖都充滿左海鮮既清香搭配醬汁一起食用,味道更佳.💎$98 蛋家打魚麵💎$98 鯪魚丸魚麵柔韌有勁湯頭吸附左鮮香鯪魚丸則係鮮嫩多汁😍.💎$88 日式野菜籃提供了一個健康既平衡各種新鮮時蔬搭配為這餐火鍋增添左不少清新既元素😆.💎$22 酸梅湯(杯)酸甜適中,清口爽口對於火鍋既油膩感係一種好好既調和😎
最近我同屋企人黎左呢間火鍋餐廳

肉質鮮嫩
搭配適度的肥膩
烹煮後口感非常脆口🥳
💎$128 黑豚肉

肉色鮮豔,油花分佈均勻
肉質鮮嫩
煮完之後更加吸收左湯底既鮮味🥹

💎$59 鎮店水餃皇

每份四隻
入面包住大量既蝦仁
口感鮮美😆
每一啖都充滿左海鮮既清香
搭配醬汁一起食用,味道更佳

💎$98 蛋家打魚麵

💎$88 日式野菜籃

提供了一個健康既平衡
各種新鮮時蔬搭配
為這餐火鍋增添左不少清新既元素😆
💎$22 酸梅湯(杯)
酸甜適中,清口爽口
對於火鍋既油膩感係一種好好既調和😎
2024-11-29 74 views
不倒翁中日火鍋料理 開胃飲品打邊爐最好配嘅飲品係冰涼清熱嘅酸梅湯,解渴又酸甜適中。鍋底鍋底係用咗冬瓜瑤柱鍋,當中嘅瑤柱增添彈牙口感,湯底清淡而鮮美,令人感受到食材嘅純粹與新鮮。火鍋套餐包括刺身魚生拼盤刺身拼盤色澤誘人,三文魚腩,希靈魚等,口感鮮嫩,令人開胃。澳洲帶子片帶子片鮮甜肥美,口感滑嫩,非常優質。頂級雪花肥牛雪花肥牛肉質滑嫩,油花分布均勻,煮熟後入口即化,絕對係火鍋中嘅亮點。金菇肥牛卷金菇肥牛卷作為火鍋食材好特別,口感層次豐富。汕頭牛丸同手打蝦滑牛丸高質彈牙,手打蝦滑鮮嫩可口,為鍋底增加唔少風味。美國桶蠔美國桶蠔超級大隻,鮮美多汁,搭配檸檬汁食用,清新開胃。鎮店水餃皇鎮店水餃皇水餃size 同樣超大,皮薄餡多,特別係蝦肉,口感滑順。蔬菜類打邊爐都要健康啲,加入萵筍片、娃娃菜同油麥菜,增加韱維。山水滑豆腐豆腐滑嫩,吸附咗鍋底嘅鮮味,係我好中意嘅火鍋配料。雞蛋我哋雞蛋食法各一,喺鍋中煮熟,或生雞蛋點肥牛同樣滋味。
不倒翁中日火鍋料理

開胃飲品
打邊爐最好配嘅飲品係冰涼清熱嘅酸梅湯,解渴又酸甜適中。

火鍋套餐包括刺身魚生拼盤

刺身拼盤色澤誘人,三文魚腩,希靈魚等,口感鮮嫩,令人開胃。

澳洲帶子片
帶子片鮮甜肥美,口感滑嫩,非常優質。

金菇肥牛卷
金菇肥牛卷作為火鍋食材好特別,口感層次豐富。

汕頭牛丸同手打蝦滑
牛丸高質彈牙,手打蝦滑鮮嫩可口,為鍋底增加唔少風味。

美國桶蠔

美國桶蠔超級大隻,鮮美多汁,搭配檸檬汁食用,清新開胃。

蔬菜類

打邊爐都要健康啲,加入萵筍片、娃娃菜同油麥菜,增加韱維。

山水滑豆腐

豆腐滑嫩,吸附咗鍋底嘅鮮味,係我好中意嘅火鍋配料。

雞蛋

我哋雞蛋食法各一,喺鍋中煮熟,或生雞蛋點肥牛同樣滋味。
今晚去的餐廳位於佐敦,除了主打火鍋之外,還提供多款精緻小炒及實惠套餐,而且地點方便,座位寬敞。今晚點的火鍋套餐更是物超所值,免收茶位費及加一,星期日至星期四更可享受全單九折的優惠。香茜皮蛋鍋 🍲芫茜清新,皮蛋香滑,馬蹄爽脆,為整個火鍋增添了不少風味。牛肉 🥩 細的手切安格斯肥牛,肉質鮮嫩多汁,入口即化,令人回味無窮。海鮮 🦐海蝦生猛新鮮,爽口彈牙。元貝鮮美,口感細膩。餃子🥟水餃皇與韭菜餃,大大隻,而且餅皮飽滿,內餡鮮美多汁,尤其是蝦肉爽滑的水餸皇更令人欲罷不能。肉丸🍡手打四寶丸,包含了牛丸、蝦丸、墨魚丸及鯪魚肉丸,彈牙可口,口感豐富。響玲✨即炸的香脆響玲,外酥裡嫩,搭配特製醬汁,美味倍增。蔬菜🥬新鮮田園蔬菜金針菇拼盤健康爽脆,增添清新感。增加配料✨鱔片鮮嫩爽口,鮮枝竹香滑,水餃皇蝦肉爽彈。

香茜皮蛋鍋 🍲
芫茜清新,皮蛋香滑,馬蹄爽脆,為整個火鍋增添了不少風味。

牛肉 🥩
細的手切安格斯肥牛,肉質鮮嫩多汁,入口即化,令人回味無窮。

海鮮 🦐
海蝦生猛新鮮,爽口彈牙。元貝鮮美,口感細膩。

餃子🥟

肉丸🍡

響玲✨
即炸的香脆響玲,外酥裡嫩,搭配特製醬汁,美味倍增。

蔬菜🥬
新鮮田園蔬菜金針菇拼盤健康爽脆,增添清新感。

增加配料✨
鱔片鮮嫩爽口,鮮枝竹香滑,水餃皇蝦肉爽彈。
2024-11-23 46 views
今日我同朋友到佐敦食飯,去到餐廳不需要等位就可以入座 。我們叫了半隻椰青難鍋,頂級雪花肥牛、鱔片、鎮店水餃皇、墨魚滑、娃娃菜和一渣竹蔗水 。我們點了半隻椰青難鍋,這道鍋底以新鮮椰青為基底,清甜的椰子香氣與湯底的鮮味相得益彰。主菜方面,頂級雪花肥牛的質量令人驚艷,肉質鮮嫩,油花分布均勻,輕輕一燙便能感受到肉的柔滑與香氣。鱔片鮮嫩爽脆的口感搭配湯底的清甜,讓人回味無窮。而鎮店水餃皇更是這裡的招牌,餃子皮薄餡多,咬下去時汁液四溢。墨魚滑以新鮮墨魚製作而成,口感彈牙 。娃娃菜的清甜可口為整頓餐點增添了一絲清新。而竹蔗水清甜的滋味讓人感到舒爽 。整體而言,環境舒適,食材新鮮味道不錯 。
今日我同朋友到佐敦食飯,去到餐廳不需要等位就可以入座 。

鱔片鮮嫩爽脆的口感搭配湯底的清甜,讓人回味無窮。

墨魚滑以新鮮墨魚製作而成,口感彈牙 。

娃娃菜的清甜可口為整頓餐點增添了一絲清新。

而竹蔗水清甜的滋味讓人感到舒爽 。

整體而言,環境舒適,食材新鮮味道不錯 。
2024-11-11
$576 (Dinner)
2024-11-19 127 views
幾個月之前曾經在這裏吃過火鍋,覺得食物質素不錯,而且價錢適中,近日天氣轉涼,今晚便再次來到。椰青文昌雞鍋套餐,二人用$888。清潤椰青文昌雞鍋半隻,鍋底用上椰青水還有幾片椰青肉,等待滾起之後,便將雞放入火鍋內,待再次滾起之後,數分鐘便可以吃到鮮嫩美味的雞肉。環球海鮮盤,南非鮮鮑魚、鮮元貝、靚桶蠔、新鮮斑片、海生蝦。款款海鮮都很新鮮,吃得出是即日劏的貨色,其中以桶蠔和海生蝦最為鮮甜美味。安格斯手切肥牛,安格斯肥牛的脂肪分布均勻,有如大理石紋理一樣,牛肉味道十足,放在火鍋內數十秒,便可享用到味道濃郁的牛肉了。不倒翁鎮店水餃皇兩隻,水餃用料新鮮,內裏的蝦肉和木耳爽口彈牙,果然是這裏的名物。合時新鮮蔬菜一份,為了保持健健康康,吃蔬菜是必然的。健康飲品一渣,酸梅湯甜度適中,不會過酸。

椰青文昌雞鍋套餐,二人用$888。

合時新鮮蔬菜一份,為了保持健健康康,吃蔬菜是必然的。

健康飲品一渣,酸梅湯甜度適中,不會過酸。