2013-11-18 54 views
今日lunch time想食辣嘢,所以試下同事們都食過嘅麻辣車仔麵。價錢都算平,原價$33三餸麵,外賣只收$31我選擇雞腎、雞翼、魚皮餃,麻辣湯底配上海麵,服務好,有禮貌,湯同麵分碗包。至於食物質數,最出事係個麻辣湯,雖然見到有湯料中嘅花辣粒,第一口有辣嘅感覺,但係無麻feel,仲越食越咸,我相信唔食辣嘅人,選擇牛湯底會覺得好咸,因為我越食,辣味同牛湯味分離咗,感覺失望。
價錢都算平,原價$33三餸麵,外賣只收$31
2013-11-14
TakeAway
Type of Meal
Lunch
2013-10-13 41 views
今日返工落車啱啱見到最近雜誌啱啱介紹完嘅車仔麵店,見時間尚早就入去試下啦.跟雜誌推介一樣,點左過"三拼招牌麻辣撈面",豬腸,牛腩,仲有招牌手打墨魚丸(另加$2).等左5分鐘,上菜了!睇落好似幾大碗,因為粗麵上面放左韭菜.芽葉同腐皮.招牌麻辣汁k啦!少麻少辣,撈埋個麵都ok嘅!但唔係話特別好味.粗麵:冇梘水味,夠彈牙!牛腩:夠淋夠入味!豬大腸:洗得乾淨,但好甜,唔似食緊大腸囉招牌手打墨魚丸:只得2粒,仲超級細粒,細過咖喱魚蛋,不夠彈牙,冇乜味道
今日返工落車啱啱見到最近雜誌啱啱介紹完嘅車仔麵店,
見時間尚早就入去試下啦.
跟雜誌推介一樣,點左過"三拼招牌麻辣撈面",豬腸,牛腩,
仲有招牌手打墨魚丸(另加$2).等左5分鐘,上菜了!睇落
好似幾大碗,因為粗麵上面放左韭菜.芽葉同腐皮.
招牌麻辣汁
k啦!少麻少辣,撈埋個麵都ok嘅!但唔係話
特別好味.
粗麵:冇梘水味,夠彈牙!
牛腩:夠淋夠入味!

豬大腸:洗得乾淨,但好甜,唔似食緊大腸囉

招牌手打墨魚丸:只得2粒,仲超級細粒,細過咖喱魚蛋,不
夠彈牙,冇乜味道
Other Info. : 好多"招牌"菜式,但用得"招牌"兩個字,人客自然 會要求高D啦!所以會扣分了.
2013-09-30
2013-09-21 15 views
跟同事午飯時亂逛,來到這間早陣子才開業專賣車仔麵的店。我們在門口等位時,看到有很多「招牌」介紹:「招牌」撈麵 ﹑「招牌」米線 ﹑「招牌」手打墨魚丸海蝦丸...等。貪心的我最後點了「招牌」大碗麵,希望多試一點配料!招牌大碗麵跟豬腩片裡面有蝦丸﹑ 墨丸﹑ 西洋菜餃﹑ 韭菜餃﹑ 滷水蛋﹑ 豬腩片,而且用煲仔飯的煲裝著,看上去好像很豐富的樣子。不過實情是煲大,但麵不多,剛剛夠飽而已,男生可能不太夠。「招牌」手打墨魚丸海蝦丸不夠彈牙,比名字騙了,感覺遜色了。豬腩片賣相不錯,看上去一層膏一層肉,味道咸咸的,還可以。西洋菜餃﹑ 韭菜餃﹑ 滷水蛋都沒什麼特別...
跟同事午飯時亂逛,來到這間早陣子才開業專賣車仔麵的店。
貪心的我最後點了「招牌」大碗麵,希望多試一點配料!
招牌大碗麵跟豬腩片
招牌大碗麵跟豬腩片
不過實情是煲大,但麵不多,剛剛夠飽而已,男生可能不太夠。
「招牌」手打墨魚丸海蝦丸不夠彈牙,比名字騙了,感覺遜色了。
豬腩片賣相不錯,看上去一層膏一層肉,味道咸咸的,還可以。
西洋菜餃﹑ 韭菜餃﹑ 滷水蛋都沒什麼特別...

Other Info. : 加了「招牌」在名字上,有Expectation了,所以失望了。
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2013-08-18 12 views
有一日早咗收工,喺等巴士的時候見到呢間新開嘅麵店,當時四點半,有點肚餓就入去叫咗碗蝦丸韮菜餃撈麵試下,嗰陣發現店裏只有兩個客人而且已經食完,見到三個廚師在廚房忙個不停,我足足等了十二分鐘,車仔麺製作都咁認真,即刻試下先,點知中招首先麺是暖的亦都唔爽啲汁水汪汪根本撈唔到個麺,菜餃肉多菜少而且包得太實完全無韮菜味,所謂的牛肉湯底亦完全不是那回事.徹底失望,以後唔敢再試!
2013-08-01
$28 (Tea)
2013-08-01 6 views
由軒尼詩道200幾號一直走到100號才發現走過龍 走到馬路面修頓然後走回頭終於比我見到係 150幾號的麵店正正在去會展的天橋附近可以說她非常低調毫不惹人注意最近呢幾日係雜誌見到介紹所以嚟試這間新開的麵店當然介紹講到似 CAFE我覺得只是較清雅乾淨而己素靜的米白色設計坐的枱還是有軟墊的圓坐椅都是淡杏色的感覺非常舒服再加上慳電燈泡放在鳥籠燈罩裡店裡樓梯不高顯得昏暗的情調令都整個人都很放鬆寧靜半開放式廚房半透明的玻璃牆隱約看見廚房內的簡潔牆上貼上彩色影印的相片介紹這除了麵之外的小食都是我從雜誌上看過一模一樣的雖坐在門口第二枱背向大門感到外面熱氣陣陣向店內撲過來幸好還是感受到店內冷氣的枱上放上有如比隆斜塔的筷子筒型 !我最終還是選了餐牌介紹的招牌大碗麵究竟我這個一向走過車仔麵店都覺嗅的我怎會來這裡呢 ?因為她們標榜 無味精牛骨湯當然你們可以選清湯或麻辣湯甚至食撈麵亦可實物基本上根相片一模一樣啊只是多了葱花還有是生菜不是菜心我最欣賞這種真誠沒有故弄玄虛的小店放在瓦煲內的麵溫度 keep 得較好吃的時候一直都是溫溫的內裡還有蝦丸.墨丸.西洋菜餃.韮菜餃各一不難吃出是自家製的全都有著食材鮮味而且樣
由軒尼詩道200幾號

枱上放上有如比隆斜塔的筷子筒
型 !
我最終還是選了餐牌介紹的招牌大碗麵

究竟我這個一向走過車仔麵店都覺嗅的我
怎會來這裡呢 ?

因為她們標榜 無味精牛骨湯

沒有花椒八角那些過於刺激的調味

當然還有我最愛的滷蛋
甜甜的

我發現有一小塊的黑色肉
吃入口才發現是陳皮啊 !
會用陳皮的店

唯一美中足係
河粉有些還是黏在一起

食完麵回家
一點口渴感都無
真係絕對無味精啊 !

對於腸胃敏感的我
最重要係唔油膩
我把一半的牛骨湯都喝掉啊 !
食完反而感到腸胃和暖
沒有脹脹滯滯
特別舒服 !
2013-07-31
$38 (Dinner)
招牌大碗麵