2019-06-26 85 views
早幾日落大雨,費事去街市買餸煮飯,於是就去到附近v city搵飯食。依一間新加坡餐廳Bugis,之前都食過一次,感覺都唔錯,於是就決定再黎食多次!依間餐廳雖然唔算好大,但坐位都好寬敞,而且環境整潔企理,坐落算幾舒服!咁我地今晚就叫咗兩個一人套餐,套餐內容豐盛,滿足晒我地咩都想食嘅慾望,哈哈!海南雞飯依度嘅海南雞飯係去骨嘅,肉質香軟,而且雞皮中間有一層骨膠原啫喱,好正呀!碟旁邊配嘅酸菜,咬落脆甜微酸,喺咁悶熱嘅夏日晚上食,真係醒神開胃!生牛肉喇沙烏冬碗烏冬啲生牛肉童叟無欺,上枱嗰陣仲係保持血色,不過都唔使擔心,只要是郁手浸一浸啲生牛肉落返個熱辣辣嘅香濃喇沙湯度,就可以食到生熟程度啱啱好嘅鮮牛肉啦!烏冬底喺稻庭烏冬,食落口煙煙銀銀滑不溜口,好好食喎!套餐仲有啲小食嘅,依款原隻棒棒脆蝦,令人喜出望外,佢過吉列脆皮食落香脆,但完全冇油膩嘅感覺,而中間嘅原隻蝦竟然仲係好似生蝦咁鮮嫩,值得一食再食!另外依款沙嗲雞肉串燒,經過燒烤嘅雞肉香氣四溢,配上濃郁嘅沙嗲醬汁,食得好過癮!另外我哋都加咗一碗迷你肉骨茶同埋芝士榴槤波波,依度嘅肉骨茶飲落係有比較重嘅藥材味,感覺真材實料!依個芝士榴槤波波,食落真係充

生牛肉喇沙烏冬

依個芝士榴槤波波,食落真係充滿榴槤嘅香味同果肉,鍾意食榴槤嘅一定要一試啊!

佢嘅餐飲亦都好有誠意賣相亦都一流,依杯朱古力估唔到上面竟然有忌廉同埋棉花糖,見到都令人開心啊!
依杯黑糖珍珠豆漿,我之前都已經飲過一次㗎啦,因為好飲所以我再嗌。
2019-06-23 61 views
其實都唔係第一次黎食 但呢到咁抵真係耐唔時都會幫襯 每次都會叫喇沙 喇沙有椰奶味 少少辣 大眾都食到 而且用了好充足 豬頸肉都好大塊 同好多 食落好脆好爽另一樣都一定叫既係海南雞飯 我地叫左白飯 不過重點係佢既雞好滑 好好食另一樣小食 就係春卷 咬開見到好足料 好爽好好味 如果帶小朋友黎一定鐘意肉骨茶都係新加坡好出名 呢到既肉骨茶 單人份都好大舊豬骨 而且藥材味適中!隻蛋都好入味最後就炒左個通菜 健康人生嘛haha 呢到炒通菜用石鍋上 拎上黎好有鑊氣好熱 好正咁親民既價錢有咁既水準 推介呀!
其實都唔係第一次黎食 但呢到咁抵真係耐唔時都會幫襯

咁親民既價錢有咁既水準 推介呀!
2019-06-21 63 views
難得今日放假,瞓醒嘅時候已經到咗中午啦,突然間想食海南雞飯,於是就約咗爸爸,去左屯門V city食返個海南雞飯。見到呢間bugis 黎自新加坡,新加坡就梗係有海南雞飯食啦,好快職員就安排左兩個卡位俾我哋啦,坐得舒服,又乾淨,嗱嗱臨攞個餐牌睇吓先。有午餐架,叫一個午餐,仲可以加多個小食,價錢十分之化算。海南雞飯,鮮黃色嘅油雞,上枱嘅時候立立令,份量一啲都唔小,雞皮脆口,入面啲肉好嫩,配上香噴噴嘅油飯,簡直係一絕,而且我最鍾意海南雞佢哋特有嘅醬汁,分外覺得開胃。小食方面,我叫咗酸辣鳳爪,呢個天氣咁熱,食返個冰凍嘅酸辣鳳爪,果然係開胃呀,鳳爪好脆身,而且酸酸甜甜又唔會太辣,不得不讚嘅係完全冇晒骨嫁,啖啖肉啱晒我。至於爸爸就叫咗個咖喱牛腩飯,咖喱好香好濃,但係牛腩嘅份量就少咗啲啦,但係佢飯既伴碟,嗰啲魚干仔,十分之惹味,仲要有煎蛋,真係見到已經好開心,我仲即刻搶咗爸爸嗰隻煎蛋添,而且仲伴有花生,真係夠晒特色呀。食得新加坡菜,又邊少得有肉骨茶啊,肉骨茶可以叫二人份量,排骨口感好紮實,而且肉有脆骨,係我最愛,好大嚿架,而且足足有三大件,人哋話肉骨茶好補身㗎喎,我真係大大碗大大碗咁樣飲呀,而且上枱又

食得新加坡菜,又邊少得有肉骨茶啊,肉骨茶可以叫二人份量,排骨口感好紮實,而且肉有脆骨,係我最愛,好大嚿架,而且足足有三大件,人哋話肉骨茶好補身㗎喎,我真係大大碗大大碗咁樣飲呀,而且上枱又夠晒熱,排骨又唔會太肥,呢一個肉骨茶,真係不可不吃啊。

爸爸個小食,叫咗個原隻炸蝦,好大隻架,而且新鮮炸起,好趣口,內裏唔會太乾,依然保持左蝦嘅鮮甜味,正。
2019-06-13 83 views
這間星馬菜係屯門vcity!半開放式的!有裝飾的。餐牌有圖片的,簡單直接!假日午餐,選擇幾多的!公雞杯好靚,我鍾意啊!!喇沙,有青口,雞蛋,魚蛋,湯底不是好辣,幾香及有麻香味,一半米粉一半麵,感覺正宗。芝士火腿三文治,烘了,熱辣辣,入面有兩塊火腿,芝士半溶,正!!印尼炒飯,有太陽蛋,兩條串燒,燒排骨,這個迷你的,份量都唔少,味道OK羅漢果茶,熱的,幾濃味,好飲!人流幾多,都有不斷的人等位的!價格合理!
這間星馬菜係屯門vcity!半開放式的!

有裝飾的。

餐牌有圖片的,簡單直接!

假日午餐,選擇幾多的!

公雞杯好靚,我鍾意啊!!

羅漢果茶,熱的,幾濃味,好飲!

人流幾多,都有不斷的人等位的!價格合理!
2019-05-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
2019-05-20 145 views
最近天氣愈來愈熱,總令人心思思想吃些香辣滋味,好出一身汗🤣 屯門Vcity餐廳選擇不算少,午餐時間一般要稍候片刻,這天我和家人到了Bugis品嘗新加坡/馬拉菜午餐共有十多款,還可加配小食,選擇算是繁多。最值一提的是餐飲已包括了一般餐廳常見的「特飲」如黑糖珍珠豆漿、生薑龍眼茶、羅漢果茶等我點選了「海鮮叻沙套餐」 ($74) 一端上桌時,叻沙香氣濃郁撲鼻,尤其滲滲麵條(油麵+米粉)吸附滿滿湯頭後,吃起來帶濃郁蝦香味,還有各種香料先後迸發而出的香氣、椰漿微微的香甜和香辣鮮味,令人忍不住一口接一口叻沙麵上放滿配料— 新鮮青口、大蝦、白魚蛋、豆卜、滷水蛋等,配搭豐富,最讚的是豆卜將湯頭精華完整吸附進去,吃起來香濃中帶點豆香,濃稠的湯頭與單純的豆香形成一種完美的結合!家人則點選了「新加坡海南雞飯」($72) 雞肉肉質鮮嫩、肥瘦均勻,香氣豐沛,配傳統醬汁甜豉油、薑蓉來吃,風味十足意猶未盡的我們加點了小食「南乳雞翼」($22)一口咬下便知道醃肉時間充足剛好,南乳醬汁醃得入味,雞翼惹味鹹香,還加入了少許糖中和鹹味作平衡,雞皮脆香鹹鮮唯一問題是餐廳座位稍為淺窄,不算坐得舒適,但食物味道很不錯呢😝

海鮮叻沙

新加坡海南雞飯

意猶未盡的我們加點了小食「南乳雞翼」($22)

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
海鮮叻沙
新加坡海南雞飯
2019-04-25 766 views
今晚到了家附近的「Bugis」吃晚飯,這家餐廳已經開業一段時間了。這是「自選1人行」餐中的小食。原隻鮮蝦炸起,賣相跟日本天婦羅蝦相若;口感香脆,配上泰式酸辣醬更美味。「Bugis」的肉骨茶煮得較深色,入口味道有種濃澀甘味。肉骨茶配料有無骨豬踭、豆卜還有一隻雞蛋,全部都滷得入味;當中無骨豬踭肉質非常軟腍,除骨後啖啖嫩肉。肉骨茶還配了一碗白飯,飯粒偏硬身,配合肉骨茶作湯飯就剛剛好了。湯米線份量都算多。龍躉頭經煎炸,味道雖然香口,但因為是連著魚骨,進食時都要多加小心。魚蛋爽口且有魚香味。湯米線煮得較腍,湯頭帶點清香,麵線附加了辣醬,加點辣更加食得過癮滋味。「Bugis」的招牌菜就是這碟海南雞,一試果然沒有令人失望。海南雞肉質十分嫩滑,雞香味濃,絕對是水準之作。另外附上了甜醬、薑茸和辣椒醬,為海南雞帶上錦上添花之用。羅漢果水入喉後有清涼之感,解渴一流。而且感覺健康,總好過飲汽水。
原隻棒棒脆蝦

這是「自選1人行」餐中的小食
。原隻鮮蝦炸起,賣相跟日本天婦羅蝦相若;口感香脆
,配上泰式酸辣醬更美味。
南洋肉骨茶配無骨豬踭

「Bugis」的肉骨茶煮得較深色,入口味道有種濃澀甘味

,除骨後啖啖嫩肉。

肉骨茶還配了一碗白飯
,飯粒偏硬身,配合肉骨茶作湯飯就剛剛好了。
鮮魚湯龍躉頭米線

湯米線份量都算多

魚蛋爽口且有魚香味

新加坡無骨海南雞

「Bugis」的招牌菜就是這碟海南雞,一試果然沒有令人失望

海南雞肉質十分嫩滑,雞香味濃,絕對是水準之作
。另外附上了甜醬、薑茸和辣椒醬,為海南雞帶上錦上添花之用

清熱羅漢果水

2019-04-25
$150 (Dinner)
鮮魚湯龍躉頭米線
新加坡無骨海南雞
1K
2019-04-24 115 views
今日媽咪請食飯,當然去一些平時不去的商店,雖然V City 有很多間餐廳,但抵食真是不多,所以選了一間中等價錢的餐廳。媽咪就叫了碟海南雞飯,我就叫巴東牛肉,套餐還送一杯飲品,就叫了凍黑糖珍珠豆漿。海南雞飯也有一碗湯,雞肉嫩滑,配菜都很好吃😋!巴東牛肉不辣,醬汁不夠濃味,但牛肉都可以,沒有驚喜!最好吃是半熟煎蛋,蛋黃撈飯真是超正!但是以60元價錢來說,有飲品,不收加一,已經夠抵食!

但是以60元價錢來說,有飲品,不收加一,已經夠抵食!
巴東牛肉
2019-04-21 113 views
復活節長假期決定留港消費,行街睇戲食飯😬睇完早場喺隔離V city就食個早飯拉,呢間bugis 海南雞飯好吸引,平時要等位,今天早吾使等🤭🤭店員都好有禮貌,見風口位大啲,問我地使吾使轉👍👍裝潢設計以淺籃色為主,感覺舒服,地方干淨企理👍👍公眾假期都有午餐🥣我最❤️海南雞飯,配埋熱奶茶☕️又返乾身有椰香,可能雞嫩滑,三個醬汁調得幾好,仲有鹹酸菜特別開胃😋😋加$22 加咗3寸沙嗲串燒,沙嗲汁好惹味,仲有粒粒花生添👍👍茄汁紅飯配豬扒蛋,茄汁兩好開胃,好特別,豬扒煎得剛好👍👍印尼炒飯夠地道好香口呢,有兩隻蝦兩寸串燒配太陽蛋,賣相10分吸引,炒飯底配熱石窩,正👍👍飲埋黑糖珍珠豆漿,prefect 😬😬食完豐富午餐shopping 😂😂
復活節長假期決定留港消費,行街睇戲食飯😬

店員都好有禮貌,見風口位大啲,問我地使吾使轉👍👍

裝潢設計以淺籃色為主,感覺舒服,地方干淨企理👍👍

公眾假期都有午餐🥣

海南雞飯

茄汁紅飯配豬扒蛋,茄汁兩好開胃,好特別,豬扒煎得剛好👍👍

印尼炒飯

2019-04-19
$75 (Lunch)
印尼炒飯
2019-04-20 68 views
這次去了屯門V city的bugis其實較早之前就試過一次,食物質素很不錯而且環境舒適無論一家大細,情侶或一大班朋友都好合適這次點了魚餅,豬頸肉叻沙,海南雞飯和咖喱雞煲。魚餅上有一些蒜片,巧妙的令魚餅更有風味,魚肉爽口彈牙,作為小菜是合格之上。豬頸肉叻沙,配料非常充足,由油麵和米粉作面底,油麵的爽而不膩再配搭富有彈性的米粉,令叻沙更添口感。豬頸肉最大的特性就是彈牙,雖然不算太入味,但依然無阻整體觀感。海南雞飯,雖然我沒有真真正正的嘗試這個海南雞飯,但試了一口,雞味很不錯。咖喱雞煲配油酥餅,咖喱的辣到不算太辣,即使是不能太吃得辣的人也能接受到的程度,咖喱雞非常入味,咖喱汁再配上油酥餅是絕配,如果能再配上白飯就會變得更美味。加埋飲品兩個大男人食咗呢個價錢其實麵食咗3個人份量🤪絕對推介
這次去了屯門V city的bugis
其實較早之前就試過一次,
這次點了魚餅,豬頸肉叻沙,海南雞飯和咖喱雞煲

咖喱汁再配上油酥餅是絕配,如果能再配上白飯就會變得更美味。

加埋飲品兩個大男人食咗呢個價錢

其實麵食咗3個人份量🤪絕對推介
2019-04-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$110 (Dinner)
2019-04-19 54 views
我好少入屯門 都吾知附近有咩好食 兜兜轉轉比我搵到間又吾錯既餐廳主要食新加坡海南雞 緊係要試下佢既最出名果樣 雞滑得黎 多肉 又無乜骨好食 主要平時吾知食乜都可以食下新加坡野食我朋友就食左個海鮮喇沙烏冬份量多 但咪道就偏淡左d ~仲叫左份小食 但份青瓜太乾
我好少入屯門 都吾知附近有咩好食
兜兜轉轉比我搵到間又吾錯既餐廳
主要食新加坡海南雞
緊係要試下佢既最出名果樣
雞滑得黎 多肉 又無乜骨好食
主要平時吾知食乜都可以食下新加坡野食
我朋友就食左個海鮮喇沙烏冬
份量多 但咪道就偏淡左d ~

仲叫左份小食 但份青瓜太乾
2019-04-19 64 views
依兩日落雨,費事濕手濕腳去街市買餸,所以晚餐就決定出街食飯。今晚黎到Vcity,黎到1樓見到依間門面新淨企理嘅新加坡菜式餐廳,見到餐牌有好多選擇都好岩口味,就決定入去一試!雖然只有兩個人,但店員都很好安排咗張四人檯俾我地坐得闊落啲,而且餐廳嘅椅坐落幾有彈性,都幾舒服!我就選擇咗一個一人套餐,套餐有小食、主菜、飲品。小菜我就揀咗南乳雞翼,主菜係海南雞飯,而飲品就係黑糖珍珠豆漿。另外我加咗一個馬拉盞通菜。依款南乳雞翼又幾好食,好有南乳香味又唔會太咸,外皮煎至微脆,肉質仍然嫩滑!海南雞是無骨的,食落夠晒方便!雞皮咬落清爽唔油膩,而雞肉亦算軟滑,雞肉周邊是甜酸菜,食落令人相當開胃,附帶三款醬料是黑豉油、薑蔥油、酸辣汁。另外配上的一個中式例湯,飲落好夠味,唔似有味精!依款馬拉盞通菜有驚喜,因為上檯時係用熱石鍋,熱石鍋嘅溫度好高,啲通菜喺鍋入面吱吱作響,有氣勢之餘亦令到馬拉盞香味不斷湧出!依杯豆漿加咗近期香港大熱啲黑糖珍珠,估唔到兩者混在一起又幾夾,簡單講係幾好飲!細佬唔想食飯,於是叫咗個鮮蝦干撈麵以及酸辣鳳爪。個鮮蝦干撈麵係配上中式例湯嘅,佢個麵質幾彈牙,而且醬汁又夠入味,麵底下面有新鮮芽菜,撈

細佬唔想食飯,於是叫咗個鮮蝦干撈麵以及酸辣鳳爪。

個鮮蝦干撈麵係配上中式例湯嘅,佢個麵質幾彈牙,而且醬汁又夠入味,麵底下面有新鮮芽菜,撈勻一齊食口感更加好食!

依個酸辣鳳爪份量夠,鳳爪咬落好爽脆,而且個酸辣汁好夠味又唔覺得嗆喉!
2019-04-15 595 views
。今朝係屯門上完yoga,就同朋友過黎v city塭食,而v city既食肆就集中係1樓,姐係西鐵站落一層。行到尾見到呢間 Bugis,Bugis其實係新加坡既要個地方名,係美食既集中地,咁今餐就一於試下係香港既新加坡美食啦!❣️環境餐廳窄窄長長咁,主要用左藍色綠色,幾有東南亞度假feel。❣️Menu餐牌選擇非常之多,有假日午市套餐、石鍋套餐、火鍋套餐,我地就叫左好抵食既午市套餐。(拉到最低有其他menu喔)✨我地食左呢d~~~~~~~✨福建鮮蝦叻沙讚歧手打烏冬 ($82)朋友叫左呢個叻沙烏冬,原個熱辣辣既石鍋端過黎,呢下出場夠哂台型,仲有好多海鮮添呢!有鮮蝦、青口、新加坡魚丸、雞蛋、豆腐卜,如果食量唔大既,應該食餸都飽。個湯底紅卜卜其實唔辣架,仲有d甜甜地添,飲落去感覺到餐廳係用去熬製既。烏冬吸左d叻沙湯,好惹味,而且個烏冬麵質煙煙韌韌,幾有咬口。跟餐仲有碟生菜,同青紅蘿蔔湯,幾好飲。✨新加坡無骨海南雞湯麵 ($72)去親新加坡一定要食既海南雞飯,但又唔洗一定要去新加坡既。呢度既無骨海南雞,肉質結實,而且煮得岩岩好,keep到肉汁同嫩滑,雞肉亦冇過多既脂肪。麵條方面,用左油麵,配搭住較

❣️環境
餐廳窄窄長長咁,主要用左藍色綠色,幾有東南亞度假feel。

❣️Menu

✨我地食左呢d~~~~~~~
福建鮮蝦叻沙讚歧手打烏冬
✨福建鮮蝦叻沙讚歧手打烏冬 ($82)
跟餐仲有碟生菜,同青紅蘿蔔湯,幾好飲。

新加坡無骨海南雞湯麵
✨新加坡無骨海南雞湯麵 ($72)
麵條方面,用左油麵,配搭住較清既湯底,鮮美而不油膩。

米紙脆春卷
✨米紙脆春卷 2條 (套餐+$22)
以越南特有既米紙包裹住豐富既餡粒,經輕輕的炸過,微金黃色的賣相,予人一種可口美味既感覺,沾埋酸酸甜甜的醬汁,很開胃的小食呢。

南乳雞翼
南乳雞翼 4隻 ($38)
另外散叫左4隻南乳雞翼,本來以為南乳雞翼會好鹹,但原來調味剛好呢,係唔錯既小食。

生薑龍眼茶
✨生薑龍眼茶 (跟餐)
呢杯生薑龍眼茶,有3分1都係龍眼肉,跟餐飲品都絶對唔hea呢。

即磨咖啡
即磨咖啡 (跟餐)
朋友就叫左杯即磨咖啡,好香好滑咁,但朋友一啖都唔比我試。。

❣️總結
屯門真係越開越多特色餐廳,唔出城都可以食到各國菜餚,真係十分方便。今次發現左呢間bugis,真心有驚喜,遲d再試埋佢既火鍋先!

Menu👇🏻👇🏻
2019-04-13
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
米紙脆春卷
即磨咖啡
2019-03-19 75 views
今日嚟咗Vcity行街行行下見肚餓諗緊食乜既時候見到有間餐廳環境乾淨企理同朋友叫咗兩個餐一個係海南雞飯海南雞冇雞骨 雞肉特別滑一個係喇沙生牛肉烏冬d烏冬好彈牙 份量多 足料
今日嚟咗Vcity行街

海南雞冇雞骨 雞肉特別滑
一個係喇沙生牛肉烏冬

d烏冬好彈牙 份量多 足料

2019-03-10 421 views
假日 , 筆者和太座到 屯門-V City 逛商場 , 然後就在商場內的 Bugis@喇沙o海南雞飯 吃晚餐 ~Menu ~ 海南雞配秘製醬汁豬髀 : 好處在於能夠一次品嚐到兩種美味食品 , double fantasy, 已經去骨的 海南雞 皮薄肉滑又夠入味 ; 秘製醬汁豬髀 都是去骨的 , 豬皮煮得腍滑 , 但豬肉就有點嚡口 , 醬汁雖然好味但豬肉就不夠入味 ~ 南洋肉骨茶 (2人份量) : 湯的顏色情深啡色 , 藥材味道未夠濃厚 , 眼見的材料有豆卜、豬肋骨、雞蛋 , 伴隨的有醬油和油條 , 味道膚淺 , 煮不出馬來肉骨茶的神緒 ~ 海鮮喇沙摻摻 : 喇沙湯底的味道充滿了椰汁和海鮮味 , 還算對辦 , 麵就是兩溝的用上了兩種麵 (油麵、米粉) , 食材有蝦、青口、豆卜、雞蛋、魚片 , 還算好吃 ~ 最後以一杯 凍薏米水 作個結尾 ~本篇完 ~
假日 , 筆者和太座到 屯門-V City 逛商場 ,
然後就在商場內的 Bugis@喇沙o海南雞飯 吃晚餐 ~
Menu ~
最後以一杯 凍薏米水 作個結尾 ~

本篇完 ~
2019-03-05 85 views
新年期間好多餐廳仔都冇開,唯有幫襯連鎖店啦🤓.假日午市套餐#海鮮叻沙摻摻 ($74)😋好味指數:(6.5/10)摻摻就係米粉加油麵啦~(其實唔多中意呢個組合,不過轉其他麵要加錢🤷🏻‍♂)份量方面摻摻同啲餸嘅份量都算多,所以食落都幾飽😆海鮮方面就有啲蜆肉,青口同蝦😎而個湯聞同飲落都幾香,邊飲邊食之後都唔會話好頸渴😗☝🏻呢個餐包飲品一杯.#生牛肉叻沙烏冬 ($68)😋好味指數:(6.5/10)烏冬煮得淋咗少少😢不過生牛肉份量都ok,都幾淋🤔湯底方面我就覺得味道都ok嘅,椰香味比較重😚不過我就覺得食完有小小頸渴🤷🏻‍♀🤣.後記💁🏻💁🏻‍♂計埋加一後價錢都幾貴😭
新年期間好多餐廳仔都冇開,唯有幫襯連鎖店啦🤓
假日午市套餐
#海鮮叻沙摻摻 ($74)
😋好味指數:(6.5/10)
☝🏻呢個餐包飲品一杯
#生牛肉叻沙烏冬 ($68)
😋好味指數:(6.5/10)
烏冬煮得淋咗少少😢不過生牛肉份量都ok,都幾淋🤔
後記💁🏻💁🏻‍♂
計埋加一後價錢都幾貴😭