2018-05-19 115 views
我發覺而家屯門真係好多人喺市中心等巴士等小巴條龍可以長到叫「飛人保特」跑都要跑9秒58,今日喺屯門食咗一間新開嘅新加坡菜嘅餐廳。佢個海南雞飯肉質嫩滑,一啖咬落去完全唔黐牙而佢個豉油鹹得來略帶甜味,仲可以加新鮮嘅辣椒入去吊味,非常野味,用來撈飯一流肉骨茶飲得出肉味同埋藥材味,但略嫌味道有啲重,飲完之後會好口乾整體來講都算係合格,可以再試!
我發覺而家屯門真係好多人
海南雞飯,
溝埋新鮮嘅辣椒,好惹味

佢個海南雞飯肉質嫩滑,一啖咬落去完全唔黐牙
肉骨茶

整體來講都算係合格,可以再試!

2018-05-19
$100 (Dinner)
溝埋新鮮嘅辣椒,好惹味
2018-04-02 219 views
約咗朋友去玩於是喺 V city度搵食, 一心諗住 睇個牌頭都唔會太差, 點知就中伏了,海南雞尚算可以,但個油飯一D都唔香, 連點雞醬都完全唔好味,個餐湯件冬瓜好似生咁,印尼炒飯尚可,但啲串燒完全唔掂個沙嗲醬啲味好怪。小食白雲鳳爪只係得蒜蓉味又唔辣,好似只係放D蒜蓉醬去撈咁,個油鬆餅可以話係極差,我諗任何一個人去超市買現成煎完都好過佢, 諗住加28蚊試下佢個水果茶,結果係…………,我諗去一般台式飲品店買的一定會好味過佢! 如果以呢個價錢我諗應該可以搵到啲比佢好味嘅午餐!
2018-04-01
Type of Meal
Lunch
2018-01-06 359 views
今日係Vcity食飯,見到以前間越南野變成左呢間新加玻菜,又係呢間的招募牌,發現呢間同papparich都係同一個集團ge,就決定左入呢間食啦。叫左兩個午市套餐:海鮮喇沙$72、香茅豬排紅飯$62、仲跟餐加兩個小食:Roti Canai $20、米紙春卷$24。送凍/熱 飲品,不過只能夠選薏米水或羅漢果水。首先的是海鮮喇沙,望落都okge,蜆仔*3+中蝦*3+魚腐豆卜若干。湯底一般吧,椰味唔出。有兩種麵,米線+粗麵,不過可能係粗麵煮耐左,無咩勁道。跟著就係小食,Roti黎得快D,所以相片中的已經食左兩塊。Roti 好明顯唔係新鮮製作,而且係雪藏狀態下煎暖的,毫無香氣,上手也不熱。至於米紙春卷,賣相不佳,食落只覺硬。最後的是,豬排紅飯。撇除求其的刀工和擺盤,味道方面真係一個字,難食。煎豬排,但好韌同硬,而且係食唔出香茅味。紅飯,味道偏淡,而且炒得唔均勻,仲有白飯。雜項:D雞公碗碟 幾正無紙巾供應,要主動問。杯斑蘭檸檬薏米水 還不錯。星期一至日 銀聯卡$200 95折,不過今餐得195 用唔到,而且所有菜式都失望,就免得加菜湊金額了。總結:

海鮮喇沙

至於米紙春卷,賣相不佳,食落只覺硬。

最後的是,豬排紅飯。
撇除求其的刀工和擺盤,味道方面真係一個字,難食。
煎豬排,但好韌同硬,而且係食唔出香茅味。
紅飯,味道偏淡,而且炒得唔均勻,仲有白飯。

雜項:
D雞公碗碟 幾正
無紙巾供應,要主動問。
杯斑蘭檸檬薏米水 還不錯。

總結:

2017-12-18 281 views
一向喜歡星馬泰美食 今日走去vcity試下bugis叫左個新加坡海南雞飯份量多 好貼心 雞去左骨 點甜豉油食真係好好食$64包埋湯同凍飲碗湯清甜 凍飲試左檸檬薏米水出奇地幾夾幾好飲整體幾滿意今餐lunch 會再黎
份量多 好貼心 雞去左骨 點甜豉油食真係好好食
$64包埋湯同凍飲
碗湯清甜 凍飲試左檸檬薏米水
出奇地幾夾幾好飲
整體幾滿意今餐lunch 會再黎
2017-12-14
2017-12-12 254 views
屯門曾經是一個沉悶的地方 要想想吃什麼也是一件令人煩惱的事今時今日 幾個大商場的落成 為屯門居民提供了不少不錯的選擇 今晚就決定和家人試一試這間新加坡菜新加坡是我和家人去旅行的第一個地方 所以令我對新加坡特別難忘 特別是當地的美食:海南雞飯 今晚 又再令我回味一次吧是晚配搭: 肉骨茶加海南雞飯 肉骨茶配料充足散發出藥材的香味 而海南雞的雞肉也是鮮嫩的 雖然不能媲美新加坡池名的天天海南雞飯 但價錢及食物的質素 也令我感到滿意的
屯門曾經是一個沉悶的地方 要想想吃什麼也是一件令人煩惱的事

2017-11-28 265 views
其實我哋已經好耐冇黎V city呢邊,原因就係覺得呢邊啲嘢食好貴,如果唔係一田大減價我哋都未必會來呢度😂經過見到呢間新野仲有午市套餐所以就黎試吓,午市套餐一共有14款仲可以加錢配小食,我哋叫咗兩個印尼炒飯同埋一個肉骨茶湯面,我哋都係飲斑斕檸檬薏米水個印尼炒飯真係好抵食有串燒丶雞蛋丶鮮蝦丶蝦片丶青瓜,爸爸話個串燒真係好好味啲醬汁好正,唔太辣,啲飯裏面有青豆同紅蘿蔔混埋一齊,食落去口感好豐富好飽肚,肉骨茶其實我係第一次食,芽菜瞓晏好多、我淨係知道佢啲豬肉真係好大舊,份量好大,食極都食唔晒,最後分咗一半俾爸爸斑斕檸檬薏米水我覺熱葉好飲過凍,凍飲太多冰好似唔夠味呢度服務都好貼心,有BB櫈同埋有小童餐具,自從生完BB之後一間餐廳有冇BB櫈真係好影響我會唔會入去食呢

斑斕檸檬薏米水我覺熱葉好飲過凍,凍飲太多冰好似唔夠味

2017-11-24
5 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
  • 印尼炒飯
2017-11-27 138 views
今日放學後同同學去左V CITY試新野,我地叫左午餐海南雞飯、肉骨茶、叻沙摻摻再跟小食鮮蝦薯絲卷、香煎魚餅和香茅煎豬頸肉,午餐跟飲品只得兩種選擇(檸檬薏米水或羅漢果水)我地首選海南雞飯同肉骨茶,首先,海南雞飯比我地想像中好,雞無骨加嫩口,跟個飯和清湯不錯,肉骨茶味道可口,不會過鹹,跟嗰碗白飯大碗,午餐跟小食麻麻,小食要加$18或$22,不過太少,魚餅味道無味,豬頸肉還可以,鮮蝦薯絲卷有點混水摸魚,因為用蝦仁代替了鮮蝦,記得趁熱食,凍左唔好味,我地叫左熱同凍的薏米水,但個薏米係現成冲,黎到都未攪勻,仲有一舊喺水裏面,總體來說,不過不失,不過有待改善,最後值得一提,服務態度一流👍🏻
上星期四放工去V City食晚飯, 見有間新野開左, 又唔使點排隊, 梗係要試下啦.見餐牌有個4人餐, 有肉骨茶, 柚子大蝦沙律, 小食炸物拼盤(炸蝦, 炸越式春卷, 炸蝦餅, 雞肉串燒), 海南雞, 蝦油炒飯, 炒通菜, 咖喱牛腩配油酥餅, 包4杯野飲, 甜品仲有炸榴槤波波, 都唔錯丫, 於是就叫左呢個套餐喇食物味道:肉骨茶 - 味道淡左少少海南雞 - 肉質都幾嫰滑, 唔錯柚子大蝦沙律 - 大蝦好爽口, 柚子無乜苦澀味蝦油炒飯 - 一般炒通菜 - 略嫌咸左少少咖喱牛腩 - 唔太辣, 但都有咖喱味, 牛腩尚算林以上食物尚算ok, 估唔到最穏陣ge炸物會出事.....小食拼盤 - 蝦餅口感好實, 越式春卷個皮林左同韌左, 雞肉串燒尚可以, 炸蝦.....外面炸得金黃, 脆卜卜, 一咬落去, 發現蝦肉仍然係生ge, 再咬開另一隻, 蝦肉依然係生..... >.<原來, 本身熟ge榴槤都可以係出事位....甜品係炸榴槤波波, 又係炸到好靚金黃色, 一啖咬落去, e.....怪怪地ge ??? 吐出黎望下, 原來包住榴槤ge糯米皮係未熟, 仲係白色, 一D糯米煙韌口感都無...

食物味道:

肉骨茶 - 味道淡左少少
海南雞 - 肉質都幾嫰滑, 唔錯
柚子大蝦沙律 - 大蝦好爽口, 柚子無乜苦澀味
蝦油炒飯 - 一般
炒通菜 - 略嫌咸左少少
咖喱牛腩 - 唔太辣, 但都有咖喱味, 牛腩尚算林

以上食物尚算ok, 估唔到最穏陣ge炸物會出事.....

原來, 本身熟ge榴槤都可以係出事位....
甜品係炸榴槤波波, 又係炸到好靚金黃色, 一啖咬落去, e.....怪怪地ge ??? 吐出黎望下, 原來包住榴槤ge糯米皮係未熟, 仲係白色, 一D糯米煙韌口感都無.....

俾客人食的食物, 熟係基本 (刺身除外).....
唔肯定會唔會再幫趁, 但都係一個"體驗"黎ge....
2017-11-23
Type of Meal
Dinner
2017-11-19 120 views
無無聊聊無野做約在人人又遲到做咩好呢,緊係食野啦,我行在好耐有d就休息中,有d就無咩人,咁就去在呢間食叫在個豬扒小魚漿飯+ 米紙脆春卷+ 涷檸檬薏米水 小魚漿飯就係一d超硬既魚仔+白飯 香茅炸豬扒炸粉唔多我覺得ok既香茅就食唔出啦有小小失望就真既,春卷係我超鐘食既一樣野,但呢間就脆既就無啦味道就唔太好 明明寫住係脆咖麻超失望囉, 檸檬薏米水蕙米係超多既但就無咩味道,無咩檸檬味 拮在幾下檸檬就變得更唔好飲 鐘意食脆既春卷既朋友仔就唔好叫,如果唔係就同我一樣

脆既就無啦
味道就唔太好 明明寫住係脆咖麻超失望囉

鐘意食脆既春卷既朋友仔就唔好叫,如果唔係就同我一樣

2017-11-14
5 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
2017-11-18 73 views
這一年,換了一位新的保母接我家寶貝放學。在保母處接回寶貝後,路過v city,這裡開了三年多,一樓食肆已換了好幾家。由於寶貝愛吃海南雞飯,所以我們來了前身是越棧同系的bugi's。這裡的食物以東南亞菜為主,可散叫也可以叫一人套餐,包括小食和飲品。我們叫了一客海南雞飯加半客蝦餅。約一百一十元埋單,不算特別便宜。侍應態度尚可。食物在合理時間上桌,所見即所得。湯的熱度是足夠的,雞飯的味道不錯,略嫌有點乾,雞肉算是可以,三色醬亦對辦,反而連飯送上的魚餅賣相奇怪,食味也是一般。至於那半客蝦餅,味道不錯。整體而言只是一般般而已。
這一年,換了一位新的保母接我家寶貝放學。

侍應態度尚可。

食物在合理時間上桌,所見即所得。

至於那半客蝦餅,味道不錯。

整體而言只是一般般而已。
2017-11-01
2017-11-16 127 views
見週末沒咩野做,就同屋企人黎呢間Bugis@叻沙·海南雞飯食lunch!去到11點幾,但估唔到都幾多人,要等一陣先有位!難得週未都有得食假日午市套餐,所以我地選了新加坡海南雞飯同馬來咖哩牛腩飯一齊share黎食!海南雞飯果然係招牌菜,雞望落有光澤,而且雞肉又白又滑又多,食落好Jucie,好有雞香味,點埋啲醬食,好惹味!配上清甜冬瓜湯同香噴噴的油飯,真的好吃!另外這個是香濃惹味的馬來咖哩牛腩飯,咖喱夠香夠辣,唔太稀,撈飯食好開胃,而且啲牛腩煮得好入味又腍。平時咖哩多數配薯仔,但呢度係豆卜,好有星馬風味,啲豆卜吸左啲咖哩汁非常好食!至於飲品我就加錢飲呢個粉紅救兵的特飲,賣相幾靚,口感好smooth, 而且味道酸酸甜甜,食完辣野飲呢個好啱!

新加坡海南雞飯

馬來咖哩牛腩飯

粉紅救兵

2017-11-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$85 (Lunch)
粉紅救兵
2017-11-08 127 views
剛剛打算吃小王牛肉麵,但是原來還未開業,唯有轉吃buigs@叻沙.海南雞飯吧,反正也未曾嚐過,而且中午套餐免加一,吸引不少人光顧。這裡店名以叻沙明名,想必叻沙是招牌,所以我也點一碗叻沙海鮮參參來試試看。叻沙海鮮參參可算用料豐富,有兩尾大蝦,兩顆蜆肉,豆卜和雞蛋。大蝦蠻大尾的,肉質扎實,口感彈牙,蜆肉同樣滑溜鮮美。不過魚片我不太喜歡,吃起來有點魚腥味,這方面處理不太好,正常叻沙的濃香都可以蓋過腥味。豆卜吸飽叻沙湯汁,入味之餘也變得飽滿。參參包括油麵和米粉,米粉比油麵佳,米粉軟硬適中,油麵卻過於軟腍不爽口,那綿綿的口感不是我的味。叻沙辣味不足,椰香味一般,整體屬普通。南乳雞翼表面可更香脆,醃漬雞翼的南乳我猜想用得不多,鹹香感淡淡,雞翼的脆度和味道,所有都是點到即止,嚐得不過癮。熱斑蘭檸檬薏米水入口溫潤,對於乾燥和吃畢濃味食物時喝確實不錯,但我喝不到斑蘭味,檸檬薏米味相對較顯現。

大蝦蠻大尾的,肉質扎實,口感彈牙,蜆肉同樣滑溜鮮美。

豆卜吸飽叻沙湯汁,入味之餘也變得飽滿。

叻沙辣味不足,椰香味一般,整體屬普通。

Bugis has a few locations throughout Hong Kong. Mostly located in shopping centers where it serves Malaysian/Singaporean food for the masses.Boyfriend and I met a friend here for lunch before we headed off for our first hike of the year. It seemed fast and we weren't too familiar with the Tuen Mun area.It was lunch and they had lunch sets. Menu is in English and Chinese and is in the form of a check off style menu. You pay at the cashier on your way out. Sets included a drink. I decided to order

It was lunch and they had lunch sets. Menu is in English and Chinese and is in the form of a check off style menu. You pay at the cashier on your way out. Sets included a drink. I decided to order a Hainan chicken rice set ($68). I chose the Grosvener Momordica fruit drink (or basically sour plum drink) as my drink.

The rice was ok. Not too oily but it didn't have a lot of chicken taste to it. The chicken was moist but it seemed to have congealed a bit.

The soup was a chicken broth with carrot and squash. This tasted ok though a bit oily.

Overall, the food was ok. It wasn't great but I guess it fit the purpose of eating something before heading off.  It tasted like something I would get from a food court so paying 10% service charge for this felt a bit of  rip off. My friend had a Union Pay credit card so we received a discount of 5% off if you spend over $200. So, perhaps cash in on that to save a bit of money.
2017-10-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$68 (Lunch)
2017-10-30 116 views
BUGIS入屯門探B女,為方便推BB車及餐廳擺放,我們走到V city,部分坐位是開放式靠門,方便安置車仔及B女裝潢又紅又藍又綠又青,比較韓式反而看不出是新加坡風格,不過搭配還是協調的,飲水小杯很中國,午市套餐menu簡單,沒有太複雜也沒有太多選擇,這樣也好,不用三心兩意鮮蝦干撈麵($58)大蝦三隻豆卜三個配湯撈一撈,賣相正常,不過份量略嫌小了點,大蝦的肉始終很軟腍腍,缺少了鮮蝦的鮮甜也沒有爽口肉質,麵條的質感有點似油渣麵,底部更有些結成一團,沒有什麼味道,比想像中差印尼炒飯($58)賣相擺位很規律,一心期待着,表面上的顏色看起來很入味,No ,錯晒,入口味道很淡⋯⋯雞串鋪滿醬汁可是不香囗,蝦同樣不鮮甜,飯更是冇味,十分失望另外包一杯檸檬薏米水食物質素強差人意,這餐受惠的是B女,有個安靜地方睡了一個下午
BUGIS

鮮蝦干撈麵($58)
鮮蝦干撈麵

印尼炒飯($58)
另外包一杯檸檬薏米水
印尼炒飯
檸檬薏米水

完全没想過打得成的八號風球終於除下,家中没東西吃,惟有落街行個圈。Vcity很多餐廳都没開,就試試新開的Bugis吧。 原來的越南菜變了新加坡菜。一個麵約$60-70,假日一人套餐$99(1小食+1主食+1飲品)。價錢不便宜,與前餐廳的平民價錢相差一截。 沙嗲雞串 一個飯加杯野飲已$80多,一人餐幾乎抵一點。餐紙上寫得很清楚每碟小食的份量。麻辣貓耳朵5粒,正宗「小食」。最抵食是雞腳,有5隻。 雞肉串質素一般,沙嗲醬除了有點花生粒外,沙嗲味甚淡。 魚餅 魚餅是鯪魚做的,又小又薄。表面看來煎得蠻香脆,但入口軟腍,豪不爽彈。 海南雞飯 $64 與小食比,海南雞飯賣相比較吸引。 先說清湯,只是普通即食雞湯,稱不上清甜。 雞肉還算滑溜,但没甚麼雞香,肉也不夠厚。 油飯乾乾的,毫無光澤,全部不對胃口。 鮮蝦乾撈麵 $68 鮮蝦乾撈麵可選油麵/粗麵,賣相如打完風一樣,亂七八糟。 乾撈麵過份濕潤,乾在哪𥚃? 油麵偏腍,撈滿醬汁也没什麼味道,只有油膩。辣味甚微,可以說一點也不辣。 蝦肉有點梅,連豆卜口感也腍得過份。整個配搭看似正常不過,但味道、口感完全不合格。 如果有得回到過去,我寧願

沙嗲雞串
沙嗲雞串

雞肉串質素一般,沙嗲醬除了有點花生粒外,沙嗲味甚淡。

魚餅
魚餅

海南雞飯
海南雞飯 $64

與小食比,海南雞飯賣相比較吸引。
先說清湯,只是普通即食雞湯,稱不上清甜。

雞肉還算滑溜,但没甚麼雞香,肉也不夠厚。

油飯乾乾的,毫無光澤,全部不對胃口。

鮮蝦乾撈麵
鮮蝦乾撈麵 $68

鮮蝦乾撈麵可選油麵/粗麵,賣相如打完風一樣,亂七八糟。

乾撈麵過份濕潤,乾在哪𥚃?

如果有得回到過去,我寧願去快餐店食2個餐。

斑蘭檸檬薏米水
斑蘭檸檬薏米水

跟餐只能配檸檬薏米水及羅漢果茶。想揀平凡的咖啡/奶茶嗎?加錢吧。
這杯薏米水可謂整餐最滿意的一part。薏米水甜度適中,檸檬味也平衡得宜。還有些冬瓜粒,很足料。但斑蘭味嘛,不太嚐到。
網上看才知道,這家Bugis@叻沙・海南雞飯與尖沙咀K11的Bugis Corner屬同一集團呢⋯⋯
Other Info. : 加一服務費
2017-10-15
$101 (Dinner)