2019-05-31 52 views
落雨斯濕,一出Sogo後門想搵間就近嘅日本餐廳,openrice 搵到依間睇個樣唔錯,一於試下。餐廳裝飾好有心思、氣氛一流,啱晒中意鬼怪嘅人。位與位之間有足夠容間,唔會覺得好逼。先黎嘢飲,我飲青蘋果梳打,酸酸地唔太甜。好怕啲梳打甜到阿嫲開眼,哩杯甜度啱啱好。餐廳用嘅係可再用飲筒,值得一讚。第一次見黑蚊蚊嘅雞蛋天婦羅好特別,上面灑咗少少鹽脆卜卜咁幾好食。店長推介嘅蕎麥麵,我揀咗冷食麵身質感幼滑,撈埋生蛋黃、醬料油配料,一啖𠽌落口簡直透心涼,啱晒喺夏天食。其中一道小食,叫做牛鬼嘅咖哩薯餅,炸得好鬆脆之餘又唔會熱得濟辣到口。最後一個小食係燒汁炸年糕,食起上黎煙煙韌韌,比起喺日本食果啲更煙韌,外面一樣炸得好鬆脆,好食。整體黎講食物同環環質素都好好,非常有特色而且用心嘅日式餐廳。價錢亦唔貴,值得一試再試。

青蘋果梳打

雞蛋天婦羅
燈無蕎麥 .冷食
天井嘗燒汁炸年糕
  • 燈無蕎麥
上網search到呢間餐廳,覺得用鬼怪👻做主題幾特別,所以想試下。黎到門口,見到個幾得意嘅燈籠塗鴉,好有鬼太郞啲卡通人物👺嘅感覺,仲有個金色嘅手搖鈴,唔通係用黎招鬼怪嘅?入到去,大紅燈籠sssss高高掛,紅通通嘅燈光,黑漆漆嘅background,氣氛幾詭異,幾有日本武士朝代嘅feel👹呢個壁畫幾得意,好似有個人拎住頂草帽頭dup dup我揀左坐喺地台度,席地而坐先有日本feel 嘛! 記得除鞋des ga ~ 🤭食物方面,主食我地叫左凍嘅燈蕪蕎麥麵🍜其實就係蕎麥麵、醬汁、生雞蛋加葱花,然後mix 晒啲配料,好似沾面咁食,而家夏日炎炎,凍食都幾開胃,不過如果可以喺下面用冰keep住冰鎮就好。留意返,一個面底嘅價錢係包左免費加底一次,即係$78就有兩個面底啦。齋食麵有啲寡,所以都叫左啲小食— 天婦羅蛋 + 咖哩薯餅個天婦羅蛋係用竹炭粉炸,所以外層係黑色的,個口感類似紫蘇葉同韓國紫菜嘅物體包住黎炸咁嘅感覺,都幾特別👍🏻呢個叫牛鬼嘅咖哩薯餅幾好食,係醬汁係日式炒面汁,仲有蛋黃醬喺面,可以encore 👍🏻飲品方面,我地兩個人,一個叫左一杯叫大天狗嘅特飮,一個叫左杯正路嘅白桃梳打🍸雖然大天狗個

呢個壁畫幾得意,好似有個人拎住頂草帽頭dup dup

燈無蕎麥二麵底

齋食麵有啲寡,所以都叫左啲小食— 天婦羅蛋 + 咖哩薯餅
天婦羅雞蛋

咖哩薯餅

飲品方面,我地兩個人,一個叫左一杯叫大天狗嘅特飮,一個叫左杯正路嘅白桃梳打🍸雖然大天狗個名似係麻甩嘢,但實質係好少女味嘅粉紫系飲品,由莓醋+果jam+煉奶混合而成嘅,甜甜酸酸啱晒女仔👩🏻 至於白桃soda,桃味唔會好artificial,好重果香味好清新!
大天狗
白桃梳打

我地攞住啲嘢飲出去露台飲,一邊閒聊,一邊俯視銅鑼灣嘅街邊太多人與車。其實只要換個視角同心情,日常嘅煩囂都可以瞬間變浮雲。
2019-05-27
$140 (Dinner)
燈無蕎麥二麵底
天婦羅雞蛋
咖哩薯餅
大天狗
白桃梳打
2019-05-30 356 views
好記得細個有一段時間成日唔夠膽一個人瞓 就係因為睇咗一套有關日本妖怪嘅動畫 所以一直以嚟對日本妖怪都有情意結 而鬆行提燈呢一間餐廳 就係正正用上日本妖怪做餐廳嘅主題 非常有趣可以見到 餐廳入面放滿紅紅嘅燈籠 牆上亦都有妖怪嘅壁畫 陰森嘅燈光 彷彿進入咗妖怪嘅世界入面 當日去到場面十分爆滿 餐廳就安排咗我哋坐喺露台位置 望住銅鑼灣嘅街景晚餐 可以話係幾特別嘅體驗因為都正值五月中 天氣都開始熱熱地 所以我同友人都嗌咗一份最多人嗌嘅 (凍) 燈無蕎麥燈無蕎麥其實係一份凍嘅蕎麥麵 配上日式醬油 雞蛋 蘿蔔蓉 wasabi 同埋蔥 食法就係將蛋蘿蔔蓉等等嘅配料 放入日式醬油之中攪拌 在伴隨著蕎麥麵點嚟食蕎麥麵整得好爽口彈牙 熟嘅程度整得恰到好處我同朋友都嗌咗一份小食 分別就係咖哩牛肉可樂餅 同埋 忌廉蟹餅小食幾有驚喜 忌廉蟹餅入面嘅蟹味幾重 亦都係新鮮炸起 值得一試 但可惜分量比較少最後就嗌咗 兩杯特飲 - 雪女同埋白桃梳打雪女賣相好靚 就好似富士山一樣 店員解釋係七喜 加cream 加海鹽 製作嘅特飲 味道有啲似奶蓋梳打白桃梳打就比較普通 比較推薦飲雪女總括而言 呢間餐廳幾有心思 不論係菜式名

蕎麥麵整得好爽口彈牙 熟嘅程度整得恰到好處

最後就嗌咗 兩杯特飲 - 雪女同埋白桃梳打
白桃梳打就比較普通 比較推薦飲雪女

總括而言 呢間餐廳幾有心思 不論係菜式名字店舖裝修 都細心諗過 係香港少有用妖怪做主題嘅餐廳
2019-05-25
$130 (Dinner)
  • 雪女
  • 燈無蕎麥
呢間以日本鬼怪作為主題嘅日式食堂位於銅鑼灣鬧市中的一橦唐樓樓上。食堂內每個角落都畫左好多詭異中又帶點可愛嘅妖怪圖畫。除左室內座位,仲可以選擇坐室外。邊食住野邊望住熙來攘往嘅銅鑼灣街道,亦別有一番風味。飲品方面,有兩杯特飲選擇。我哋揀咗酸酸甜甜嘅大天狗($58) 其實係梅味嘅乳酸飲品。粉紅色嘅賣相十分討好,如果再大杯啲就好喇!另外叫咗一杯熱嘅溪黃茶($30) 呢度嘅主打係蕎麥面,有熱食亦都有凍食。我哋就揀咗熱嘅燈無蕎麥(2面底,$78) 附上一隻溫泉蛋,白蘿蔔蓉,蔥花同埋芥末。食法係將啲面浸落啲蕎麥面汁裏面,再將所有材料撈勻。蕎麥面嘅質感好爽口,唔會一咬就碎晒,口感唔錯。湯麵汁好香濃,肚餓嘅話兩個面底都未必夠飽,所以我哋另外叫咗兩款小食。牛鬼($28)其實係咖喱薯餅。炸得香脆可口熱辣辣嘅,好好味。 雞翼天婦羅($18) 天婦羅粉係用竹炭整成嘅所以係黑色嘅,配合返鬼怪嘅主題。配上少量鹽嚟食味道唔錯。

2019-05-28
2019-05-29 30 views
放工約了朋友睇戲 , 之後要搵個地方醫肚, 諗起之前雜誌介紹, 係sogo附近的一間趣味餐廳。 妖怪主題餐廳,同行朋友話,店名“送行提燈”, 是日本七大不思議之一。店內繪畫了不同主題的妖怪壁畫,掛滿紅燈籠。 我對日本的妖怪傳說不熟悉, 但牆上的傘妖🌂🌂 ,不禁令我想起鬼太郎這套卡通。餐廳的菜式命名都參考了日本怪談傳說,菜式設計也與妖怪有關係。這裏主打蕎麥麵, 招牌菜燈無蕎麥淡淡蕎麥香的蕎麥麵,配上伴碟調味香料, 蘿蔔蓉、雞蛋黃、芥末、蔥花, 清爽可口。雪女極力推介,這杯期間限定的特飲。迷人的藍色波子汽水, 幼滑的牛奶忌廉, 消暑解渴。特別欣賞店主使用不銹鋼飲管。白桃梳打, 甜美的白桃汽水傘妖咖哩薯餅, 外層香脆內裹creamy 配上紫菜同埋蛋黃醬, 更加提升口感 秋葵天婦羅, 很有趣的黑色天婦羅。店員真的很有禮貌 很用心推薦每一道美食。 點解很多打卡呃like位, 下次再約其他朋友,再嚟試下唔同嘅美食

店內繪畫了不同主題的妖怪壁畫

這裏主打蕎麥麵, 招牌菜燈無蕎麥

雪女

極力推介
,這杯期間限定的特飲。
迷人的藍色波子汽水, 幼滑的牛奶忌廉, 消暑解渴。

特別欣賞店主使用不銹鋼飲管。

白桃梳打, 甜美的白桃汽水

傘妖

咖哩薯餅, 外層香脆內裹creamy
配上紫菜同埋蛋黃醬, 更加提升口感

秋葵天婦羅, 很有趣的黑色天婦羅。

店員真的很有禮貌
很用心推薦每一道美食

• 雪女
2019-05-28 24 views
揾左陣路先去到,果度好有氣氛,唔算多人,個人認為服務態度幾好,唔介意我同朋友影左好耐相,仲可以借佢地d面具到出面影,可能因為當日唔係多人,所以可以影好耐,影到張滿意為止。我地嗌左個蕎麥麵,加個小食,d麵比較"林",比較適合鐘意食"林"麵既人。整體好滿意,鐘意妖怪既朋友值得一去。

整體好滿意,鐘意妖怪既朋友值得一去。
2019-05-28 162 views
這天到感謝週血拼完畢後就跟男友到附近覓食。無意中發現祟光百貨後面就有著這個神秘的樓上餐廳!經過兩層樓梯就進入了妖魔鬼怪的世界⋯紅色燈籠和裝潢設計製造出來的神秘氛圍,還有不少妖怪面具可供拍照呢。連餐牌都是走詭異的路線⋯我們就先來了兩杯飲品。藍白色的雪女是期間限定的,奶油和雪糕再加上藍色的七喜汽水,口感和味道都很特別呢。 而男友點的檸檬梳打就清新爽口又解渴!因為已經累到不餓的狀態,我們點了兩個蕎麥麵和兩個小食。 這個燈無蕎麥可以免費追加至兩個麵底,應該就比較適合男生的胃口了。冷的蕎麥首先要把生雞蛋、哇沙米、青蔥和蘿蔔蓉加入醬油裡攪拌。然後就可以把蕎麥麵放進醬油,好像吃沾麵的吃法。 蕎麥麵非常爽口彈牙,沾著少許的哇沙米醬油又不會過鹹,而且更加清新!而暖暖的蕎麥麵味道相若,只是浸泡久了會令麵條比較鹹了點。我們的第一個小食 — 天井嘗,其實則是炸年糕。 外型好像章魚燒,灑上紫菜絲,而醬汁也用上章魚燒的燒汁呢。年糕外脆內軟,非常煙韌,熱辣辣超好吃的!而第二個小食 — 垢嘗,就是中華沙律。昆布加上芝麻和酸酸辣辣的醬汁,非常開胃!
這天到感謝週血拼完畢後就跟男友到附近覓食。
無意中發現祟光百貨後面就有著這個神秘的樓上餐廳!

經過兩層樓梯就進入了妖魔鬼怪的世界⋯
連餐牌都是走詭異的路線⋯

我們就先來了兩杯飲品。藍白色的雪女
而男友點的檸檬梳打
就清新爽口又解渴!

雪女($58) & 檸檬梳打($35)

因為已經累到不餓的狀態,我們點了兩個蕎麥麵和兩個小食。
這個燈無蕎麥
可以免費追加至兩個麵底,應該就比較適合男生的胃口了。

燈無蕎麥(冷)

然後就可以把蕎麥麵放進醬油,好像吃沾麵的吃法。

燈無蕎麥(冷)

而暖暖的蕎麥麵味道相若,只是浸泡久了會令麵條比較鹹了點。

燈無蕎麥(暖)

我們的第一個小食 — 天井嘗
,其實則是炸年糕

天井嘗(炸年糕)

而第二個小食 — 垢嘗
,就是中華沙律。昆布加上芝麻和酸酸辣辣的醬汁,非常開胃!

垢嘗(中華沙律)
$150 (Dinner)
雪女($58) & 檸檬梳打($35)
燈無蕎麥(暖)
天井嘗(炸年糕)
垢嘗(中華沙律)
2019-05-28 43 views
今日同朋友黎左依間充滿日本鬼怪風化既樓上日本居酒屋,周圍到佈滿左日本唔同鬼怪既裝飾同畫,再加埋大紅燈籠,令到周圍充滿神秘感叫左2個蕎麥麵,可以揀冷食同熱食,咁就同朋友一凍一熱,冷熱2個到可以試下蕎麥麵醬汁係可以按自己喜好加入生雞蛋,青葱,蘿蔔蓉同山葵,再搞埋一齊,夾上一口份量既麵再沾上醬汁食麵質彈牙滑溜,入口仲有好香既小麥香味另外再叫左個雞蛋天婦羅,外面包住紫菜一舊炸得好脆好香口,咬落去中間就係軟綿綿既雞蛋,口感同味道唔錯仲有叫2杯飲品,其中一杯係期間限定既雪女,下面係冰藍色既飲品,加左cream係上面再有小小海鹽,入口咸咸地又好清新,幾特別
今日同朋友黎左依間充滿日本鬼怪風化既樓上日本居酒屋

麵質彈牙滑溜,入口仲有好香既小麥香味

• 雞蛋天婦羅
🔹铜锣湾新开的日本妖怪主题的居酒屋,外面挂着几个大红灯笼,真的这个地理位置太难找了,找了十几分钟才看到。🔹店内的壁画都是真实画上去的,店内的装修还是蛮有心意的,有榻榻米也有小桌,还有阳台座位。🔹整体价格不贵,分量也不大,餐牌选择性其实不是很多,好在比较精致。🔸玉子烧:好评,滑嫩,香甜,口感极佳。🔸九千坊荞麦面:是要把生鸡蛋打进荞麦面里拌匀,使口感更顺滑,很清淡,主食推荐。🔸炸鸡翅:很神奇的卖相,上来一盘黑色鸡翅,但炸的火候蛮不错的,里面的鸡肉很嫩。🔸煎饺:饺子皮很薄,馅料给的很足,外面略焦,口感不错。🔸芝麻芝士蛋糕:好评,芝士味道没有重,但是黑芝麻的味道萦绕在口中,吃起来不会有很强的负罪感,用奥利奥做底,加强了甜甜的口感,整个蛋糕很厚实。🔸除了这些还点了毛豆、裙带菜和天妇罗,这个天妇罗有点神奇,炸出来是黑色的,虽然卖相有点丑,但味道还可以。🔹人均150-200,环境9/10,口味9/10,服务7/10.
🔸玉子烧:好评,滑嫩,香甜,口感极佳。
🔸煎饺:饺子皮很薄,馅料给的很足,外面略焦,口感不错。
新開只係一個月多,呢間位於銅鑼灣嘅日式🇯🇵餐廳主題都幾得意,全間餐廳以日式鬼怪👹👺為主題,配合呢楝唐樓,其實都幾夾。哈!😊裝修有加分,咁食物呢?🧐.首先,食物選擇唔算多,只有蕎麥麵🍜,咖喱飯🍛及多款天婦羅🍢提供。揀咗 #燈無蕎麥 ($78),味道都只係一般🥴,份量較少而且蕎麥麵有少少似係日資超級市場買到的咁,只不過再加蛋及蔥粒。😅😅😅.天婦羅就叫咗海老🦐、雞粒🐔及秋葵🥒($18-$25),外貌係幾呃like📸,因為一舊舊黑色似💩的,全黑其實係因為食物面頭加咗竹炭粉一齊炸,不過可惜味道就唔夠外表咁特別,普通,非常普通!😵😵😵以午飯及食物質素嚟講,每人落樓要$120,其實喺銅鑼灣可以有更好嘅選擇。試咗就算!😓😓😓
2019-05-26 48 views
朋友帶我去cwb 一間好得意的餐廳,是送行提燈,以鬼怪做主題,紅色的門口,已有燈籠🏮迎接,are u ready?內裡好多鬼怪裝潢,會令你按奈不住地拍照。右邊的大天狗 $58 ,有提子果肉、果醋、鍊奶特打成,酸中帶甜幾開胃。白桃梳打 $38,甜甜地,味道不假。燈無蕎麥 $78 冷麵建議選2麵底,跟1麵底同樣價錢。將生蛋、蔥粒、蘿蔔蓉、芥末加入冷麵汁拌均,再將蕎麥麵浸在冷麵汁享用,蕎麥麵夠彈牙,醬汁令人開胃,夏天食一流。燈無蕎麥 $78 暖麵上檯要即時享用,不然麵質會腍,這個醬汁比冷麵較濃。垢嘗 $22: 中華沙律,昆布加芝麻好開胃,仲有少少辣幾惹味,夏天必食小食。天井嘗 $28: 即是炸年糕,咬開是煙韌口感,醬汁是八爪魚丸的燒汁,勁好食。

內裡好多鬼怪裝潢,會令你按奈不住地拍照。

白桃梳打 $38,甜甜地,味道不假。

燈無蕎麥 $78 冷麵
建議選2麵底,跟1麵底同樣價錢。

燈無蕎麥 $78 暖麵
上檯要即時享用,不然麵質會腍,這個醬汁比冷麵較濃。

2019-05-25 28 views
假日下午去銅鑼灣見到一排排紅燈籠的小店於是就決定上去試一試👻👻[送行提燈]是一間以日本鬼怪為主題的餐廳小店🏮🏮餐廳掛滿一個個的紅燈籠🏮🏮牆上有好多鬼怪畫👻👹👺充滿特色至於食物方面👻[燈蕪蕎麥麵]我們叫左兩個[冷]的蕎麥麵,可能天氣熱的關係,本身有冷/暖選擇的食法都好特別😆係配蛋汁食的☺️蕎麥麵👧🏻覺得偏淋左😳😳唔夠爽口彈牙[雪女]$58完全給餐牌圖片吸引左😍😍結果都沒有失望👧🏻覺得有點似富士山🗻😆😆好靚味道都👍🏻👍🏻👍🏻是七喜+Cream+少少海鹽
假日下午去銅鑼灣見到一排排紅燈籠的小店

完全給餐牌圖片吸引左😍😍結果都沒有失望
👧🏻覺得有點似富士山🗻😆😆好靚
味道都👍🏻👍🏻👍🏻是七喜+Cream+少少海鹽
2019-05-23 1277 views
細細個果時好中意睇「鬼太郎」,自此就成為左妖怪迷啦🙈 係Facebook 留意到係銅鑼灣新開左一間以鬼怪為主題嘅日本餐廳,我就緊係急不及待地上去「朝聖」啦🙆‍♀️.「送行提燈」無論係裝修設計,菜單款式定係定係餐廳位置,都充滿住詭秘同神秘👍.甫進餐廳,一排排嘅紅燈籠🏮高高掛上, 舊式嘅木枱木凳,栩栩如生嘅妖怪壁畫,好似真係置身於妖怪世界呀🥰.炸蝦天婦羅 ($25)黑天婦羅,我真係第一次見🙈吾好被佢嘅顏色嚇窒,食落完全冇苦澀味,因為鮮蝦係沾上左竹炭粉漿再炸至全黑,入口香脆,鮮蝦嫩滑。賣相真係好吸睛,創新獨特呀🤣.牛鬼 ($28)其實係咖哩味嘅薯餅🤣 薄薄嘅炸衣,咬落外脆內軟,濃郁嘅咖哩香充滿口腔,再加上蛋黃醬同燒汁,味道更突出,好似食緊脆脆照燒小丸子💕.燈無蕎麥 ($78)分為熱食同凍食,我地當然就叫左一凍一熱啦,兩種都可以食到呀嘛🙈 選用左80%由蕎麥粉製成嘅日本二八蕎麥麵,配上生雞蛋,山葵,蘿蔔蓉同青葱,蕎麥麵入口清新爽滑,感覺好fresh。.雪女 ($58)期間限定嘅特飲兩種,一種係雪女,一種係大更狗。雪女係七喜,cream 同鮮奶嘅混合體🤣 冰藍色真係好夢幻呀,而cream 上面放左

炸蝦天婦羅 ($25)
黑天婦羅,我真係第一次見🙈吾好被佢嘅顏色
炸蝦天婦羅
炸蝦天婦羅

牛鬼 ($28)
牛鬼
牛鬼

燈無蕎麥 ($78)
燈無蕎麥
燈無蕎麥

雪女 ($58)
期間限定嘅特飲兩種,一種係雪女,一種係大更狗。雪女係七喜,cream 同鮮奶嘅混合體🤣 冰藍色真係好夢幻呀,而cream 上面放左少少海鹽,飲落味道吾錯🥰
雪女

青蘋果梳打 ($38)
份量比雪女大,解渴一流👍
青蘋果梳打

2019-05-22
2019-05-22 21 views
妖怪主題嘅居酒屋好少見~位置喺 Sogo 格離大廈見到間整鎖匙小檔行上一層就到地點方便又帶點隱蔽成間餐廳掛滿紅燈籠 🏮畫咗好多壁畫,好有 feel!有啲仲係立體㗎算係好用心佈置 👍🏻【垢嘗】食物都用咗妖怪或者怪談去命名垢嘗係隻食污垢嘅妖怪一般係被畫成伸到條脷好長嘅綠色妖怪中華沙律改成呢個名都幾貼題 💚【天井嘗】另一隻長舌嘅妖怪,今次係鍾意舔天花板嘅塵埃同呢串炸年糕一樣係啡色飄下飄下嘅紫菜絲就好似佢嘅長舌不過點解啲妖怪都無啖好食㗎?😂一咬個炸年糕覺得個皮好脆但裡面就好煙韌 QQ!【燈無蕎麥(暖)】呢個係江戶時代嘅怪談之一傳説中夜晚有間賣二八蕎麥麵嘅路邊檔只要提燈行埋去間舖就會消失呢度嘅嘢食名真係好有故事性,而且 match食法係將生蛋、蔥花、蘿蔔蓉同 wasabi 等等配粉倒落麵拌好就食得㗎喇~最有心思之處係用咗二八蕎麥,跟返個怪談內容㗎而二八蕎麥係指成份有八成係蕎麥粉造出嚟嘅麵係有咬口得多【燈無蕎麥(冷)】至於冷蕎麥麵就好似沾麵咁將配料倒哂落醬汁,然後每次夾少少麵沾嚟食【雪女】呢隻妖怪相對出名好多杯特飲其實係用七喜調出嚟只係睇個樣已經透心涼 😋【白桃梳打】朋友嘅梳打都唔錯值得一提呢度係
妖怪主題嘅居酒屋好少見~
位置喺 Sogo 格離大廈
見到間整鎖匙小檔行上一層就到
地點方便又帶點隱蔽

成間餐廳掛滿紅燈籠 🏮
畫咗好多壁畫,好有 feel!

有啲仲係立體㗎
算係好用心佈置 👍🏻

【垢嘗】
食物都用咗妖怪或者怪談去命名
垢嘗係隻食污垢嘅妖怪
一般係被畫成伸到條脷好長嘅綠色妖怪
中華沙律改成呢個名都幾貼題 💚

【天井嘗】
另一隻長舌嘅妖怪,今次係鍾意舔天花板嘅塵埃
同呢串炸年糕一樣係啡色
飄下飄下嘅紫菜絲就好似佢嘅長舌
不過點解啲妖怪都無啖好食㗎?😂

一咬個炸年糕覺得個皮好脆
但裡面就好煙韌 QQ!

【燈無蕎麥(暖)】
呢個係江戶時代嘅怪談之一
傳説中夜晚有間賣二八蕎麥麵嘅路邊檔
只要提燈行埋去間舖就會消失
呢度嘅嘢食名真係好有故事性,而且 match

食法係將生蛋、蔥花、蘿蔔蓉同 wasabi 等等配粉倒落麵
拌好就食得㗎喇~
最有心思之處係用咗二八蕎麥,跟返個怪談內容㗎
而二八蕎麥係指成份有八成係蕎麥粉
造出嚟嘅麵係有咬口得多

【燈無蕎麥(冷)】
至於冷蕎麥麵就好似沾麵咁
將配料倒哂落醬汁,然後每次夾少少麵沾嚟食

【雪女】
呢隻妖怪相對出名好多
杯特飲其實係用七喜調出嚟
只係睇個樣已經透心涼 😋

【白桃梳打】
朋友嘅梳打都唔錯
值得一提呢度係用咗不銹鋼飲管,好環保 ♻️
2019-05-20 88 views
揾左一陣路,終於揾到個大廈入口,行上二樓就已經feel到d氣氛,我book左六點半,第一個到,可以任揀位,yeah! 望住d壁畫同面具真係幾過癮~~靚仔哥哥一泥就介紹左d 野食同飲品俾我地揀,最後我地兩個叫左份冷喬麥麵,天婦羅甜薯,雞粒&南瓜,咖哩薯餅,餃子同黑芝麻芝士蛋糕。個麵嘅配料都幾ok, 夏天食個冷麵係幾fresh, 如果個麵再凍d會更好!天婦羅用左竹炭炸粉整,所以全部都係黑色, 味道就雞粒咸左少少,甜薯都南瓜ok! 薯餅味道唔錯,但份量就好細塊,餃子係好食,每隻都沾左唔同嘅醬汁,好特別!個蛋糕都幾足料,係實心嘅芝士蛋糕,食完真係飽晒