2019-02-27 194 views
放飯時間想食餐好既冇問題!同同事排唔到另一間,咁岩吉豚屋又唔使排隊,就決定食佢了🤨👉🏿✨豚肉壽喜燒鍋烏冬 Hkd 69 💸📌最近完全係愛上食壽喜燒🥰等又唔會等好耐,以一個鐘放飯時間黎講係絕對足夠!入面有豚肉,雞蛋,大蔥,金菇,豆卜,豆腐等!加埋烏冬一人分量會食到好飽呢!成個湯底都偏甜,食個陣係覺得好好味!由其係個豆卜索晒啲湯汁,真係好正架😀豚肉都算多,最好味係啲大蔥,入口香甜,真心正呀!不過食完之後會勁口乾😭可能味精太多了,久唔久先食一次都ok既~

👉🏿✨豚肉壽喜燒鍋烏冬 Hkd 69 💸

滑蛋吉列炸蝦飯🦐🍳🍚🥢Deep Fried Shrimps & Egg Bowl大大隻海老蝦,炸得香口又脆 粉漿薄薄地包住整條彈牙既蝦。每一口都是滿足,鍾意食吉列/天婦羅香口野 一定會鍾意。加上用洋蔥加蛋煮成既汁,拌以飯同吃 加配滋味。和風汁吉列三重奏飯🦐🐽🐷🍚🥢Deep Fried Shrimps, Pork Fillet & Minced Pork Bowl with Special Ronkatdu Sauce呢款更加配豐富,除左有海老蝦 仲有豬柳 & 黃金豚肉餅。粉漿一貫薄薄的,再配上和風汁 甜甜酸酸既味道,感覺沒那麼邪惡 亦可中和膩滯感。岩晒鍾意食蝦 又鍾意食豬既你呢。..吃罷感覺好熱氣,不過不錯喔。久唔久一次半次滿足一下口慾 都是應該的。你說對不對❓😝😝😋🥢
滑蛋吉列炸蝦飯
滑蛋吉列炸蝦飯🦐🍳🍚🥢
Deep Fried Shrimps & Egg Bowl

和風汁吉列三重奏飯
和風汁吉列三重奏飯🦐🐽🐷🍚🥢
滑蛋吉列炸蝦飯
和風汁吉列三重奏飯
2019-02-13 180 views
壽喜燒係日本同香港都有食過,但係香港要揾到同日本食到嘅味道貼近嘅壽喜燒真係唔容易,今日同朋友嚟到吉豚屋食飯見到有壽喜燒鍋可以叫,見呢間係日本過江龍鋪頭就決定叫返個試下呢到啲肉係預先擺落個煲到而唔係另上嘅壽喜燒鍋材料好足,有豚肉,豆腐,腐皮,金菇,大蔥,仲有啲其他蔬菜咁,仲有隻蛋添,滾到佢入晒味先食真係好正美中不足嘅係佢係用豚肉而唔係牛肉不過豚肉配埋壽司燒個湯底都ok嘅個湯滾咗之後第一啖就試咗個湯先,呢個湯真係不得了,甜甜地有醬油香而且好醇,係我係香港食過最貼近日本食到嘅壽喜燒湯底烏東好滑好彈牙,放落壽喜燒湯煮到佢入晒味真係超好食

呢到啲肉係預先擺落個煲到而唔係另上嘅

美中不足嘅係佢係用豚肉而唔係牛肉
不過豚肉配埋壽司燒個湯底都ok嘅

烏東好滑好彈牙,放落壽喜燒湯煮到佢入晒味真係超好食

2019-02-06
$151.8 (Dinner)
2019-01-31 265 views
其實本來係想食隔離兩間新開鋪頭既,但係見到排到十點都未必入到,見到吉豚屋門口Promo豚肉鍋幾吸引,就轉軚入左黎食。因為全家都好怕食炸野,所以就叫左三個豚肉鍋,一個壽喜燒,兩個味噌味。因為今晚都幾多人,同埋伙計都幾忙既關係,過左差不多十分鐘先試菜,一開始仲漏比左個烏冬。火鍋既份量剛剛好,料同味噌湯底都清清地,烏冬都算比得大碗,食完就岩岩好飽了。另外,仲口痕叫左個炸雞小食,試試佢地既炸物,果然唔差,外表好脆,雞肉幾嫩,配上酸酸地既醬,好夾。
2019-01-31
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
2019-01-20 284 views
吉豚屋的下午茶非常抵食,定食 跟湯和飲料 平均只需要$40-50內就搞掂!雖然是下午茶餐但份量可不容忽視。店舖裝修寬闊,頗有日本風味,彷如日本連鎖餐廳的裝潢。也許因為下午茶時段,客人不算很多,上菜速度也很快。吉列豬扒定食(80g) $45跟白飯、野菜豚肉湯桌上提供了豬扒醬汁和胡麻醬,可以蘸豬扒和椰菜絲。吉列豬扒定食賣相一流,豬扒炸得脆熱,炸粉漿不會太厚,皮肉不分離,吃的時候可以澆上旁邊的豬扒醬汁,吉豚屋的醬汁比平常吃到的帶酸一點,但一口豬扒,一口白飯,味道剛好。白飯是日本米,有飯香,頗有誠意。椰菜絲未到極致鮮爽,不算新鮮,合格但不出彩。豚肉湯用料十足,裡面包括了豚肉片、洋蔥、紅白蘿蔔等,麵豉湯底清甜,但湯面有點油。飲料方面選擇了巨峰乳酸特飲,味道就是可爾必思加葡萄味糖漿,沒特別。因為吉豚屋剛好做推廣,所以追加了一條吉列炸蝦 $5。吉列蝦表現普通,一食就知道是冰鮮蝦,底部很多油,但這個價錢我就不要什麼了。這個價錢,這個質量,抵食!

吉列豬扒定食(80g)

吉列豬扒定食(80g) $45
跟白飯、野菜豚肉湯

桌上提供了豬扒醬汁和胡麻醬,可以蘸豬扒和椰菜絲。

野菜豚肉湯

這個價錢,這個質量,抵食!
2018-12-15
Type of Meal
Tea
吉列豬扒定食(80g)
野菜豚肉湯
2018-12-29 317 views
放工同朋友約咗去屋企附近嘅吉豚屋食晚飯,大概七點多,去到門口有一堆人圍住,以為要等好耐,好彩都係等左兩三個字就有位。今次唔想食飯,叫咗個吉列豬柳泡菜湯烏冬。先講泡菜湯烏冬,分量頗大,材料豐富,有烏冬泡菜豆腐菜菜等等等,泡菜湯味濃郁,加上烏冬豆腐呢啲味道較淡嘅食材,令整個湯烏冬味道十分配合。吉列豬柳有兩塊,炸得很酥脆,個人覺得吉列豬扒好食好多(之前食過),但泡菜湯烏冬冇得配吉列豬扒,雖然豬柳都唔差嘅。另外有堆椰菜絲,個人就十分喜歡,加上芝麻醬,有一種沙律很fresh 嘅感覺,和炸物相配,兩者不可分割。其實呢個set分量都多,最後都食唔晒。

其實呢個set分量都多,最後都食唔晒。
2018-12-27 202 views
記得第一次食呢間 就比佢既豚肉湯驚現到因為我好怕豬個陣so味 所以唔係專登嗌 係跟餐一齊就抱住試一啖心態 佢d豚肉係好似乳豬個種感覺 細細塊 雪白嫩滑 食落去係有豬味同埋有d肥膏 個人唔係好喜號肥膏白飯就正常 但未到話好好炸豬扒 豚肉都係嫩滑 不過外面個層炸粉炸得太硬 某d位有結塊 如果可以再薄身d就更加perfect 伴碟既椰絲菜就明顯放得耐左 抽乾左水份 唔算好新鮮今次去水準有所下滑湯冇以前咁好飲唔知係唔係嘴叼轉左完多謝收看
炸豬扒定食

湯冇以前咁好飲
唔知係唔係嘴叼轉左

多謝收看

2018-12-22 189 views
趕時間,路過寳琳隨便吃一個便當晚餐。炸豬柳便當,送例湯,豬扒是即炸,粉底鬆脆可口,肉質嫩口,當然不可能要求有肉汁,只要不是肥膩柴皮乾枯便合格,始終一分錢 一分貨,只要夠熱,便會非常美味可口。後話:下午六時進來,未有太多客人,有充足座位選擇,坐卡位罷,好奇怪,侍應指示我們倆坐在六人卡座枱適用於二人的一方,環境關係,我們卻坐在適用於四人的另一方,侍應便將餐牌推過來,令我們的枱面只佔二人空間,唉,客多就話啫,明明無乜人,唔馳咁吓嘛⋯⋯港式服務質量,日式餐廳都改不掉。
2018-12-20
$75 (Dinner)
2018-12-19 198 views
同男友係新都城食唔成某一間餐廳既下午茶之後,我地死死氣咁係新都城行左一陣搵代替既餐廳,最後揀左食吉豚屋吉列豬扒專門店,呢間餐廳我地兩個都未食過。我地就叫左吉列豬扒定食$45 ,同埋鐵鍋豬肉泡飯配唐揚炸雞定食$42,兩個SET都跟一杯免費飲品。我地就叫左巨峰乳酸特飲同埋椰果荔枝茶。飲品方面就一般般,巨峰乳酸特飲睇menu英文係Japanese Grape Calpis water,中文名係可爾必思,男友話其實有出唔同既水果味。咁乳酸飲品就預期係益加多陣味,但呢杯就係溝左好多水既益加多;而椰果荔枝茶就好甜。食物方面我就覺得係抵食,兩個餐都係$50內而且免加一。份量又好多,鐵鍋豬肉泡飯其實同set湯個湯係差唔多,湯好足料幾好飲,而泡飯唔會太濃味,清清淡淡再配炸雞係唔錯!雖然炸雞同炸豬扒送上黎個時都唔係新鮮炸起個種熱度,但食起黎,兩款既肉都係嫩既。餐廳既員工都好有禮貌,環境乾淨舒服,有機會會再幫襯!

餐廳既員工都好有禮貌,環境乾淨舒服,有機會會再幫襯!
2018-12-15
$45 (Tea)
2018-11-11 368 views
今日同friend去新都城行街,肚餓搵餐廳,見到呢間下午茶幾平就諗住試下,我自己就點左鐵鍋唐揚炸雞咖哩烏冬,炸雞份量都ok,外邊脆卜卜熱辣辣,烏冬就有少少冧,個咖哩係甘口果種,唔會太辣。飲品就甜左少少,不過唔洗加錢都ok la~朋友既吉列雞扒定食個賣相都唔錯,雞扒都幾大塊都厚身😼個湯都幾足料tim咁多野包野飲連埋加一最後都只係每人$44,個環境都闊落同舒服,抵食🤤👍🏻下次會再試下佢既吉列豬扒

2018-10-25
$44 (Tea)
在寶琳返工lunch見到這間連鎖店,又剛好有特價餐,就進去光顧,環境都算乾淨,店員主動遞上清水。這個吉列豬扒餐有特飲、吉列豬扒飯和豚肉湯,都算超值$59再加一,如果外賣就沒有豚肉湯。先講個飯,主角豬扮外皮不香不脆,味道不足,中間的肉不算太乾,但肉質奇怪,沁沒汁但不結實的,蛋漿是不錯。豚肉湯和麵豉湯味道差不多,沒有特別,湯中的腩肉片亦無味道。荔枝紅茶非常甜,勁重糖漿,基本上不能喝,加了一杯水中和,救命!總結是招牌套餐都搞砸,絕不回頭。

滑蛋吉列豬扒飯

豚肉湯和麵豉湯味道差不多,沒有特別,湯中的腩肉片亦無味道。
豚肉湯

荔枝紅茶

總結是招牌套餐都搞砸,絕不回頭。
2018-10-30
$68 (Lunch)
2018-08-29 578 views
上次食完吉豚屋比左3張coupon除左優惠套餐外 其他定食都可以扣8蚊今日Friday lunch又黎食好西見到門口有新野 芥末牛油果醬吉列豬扒 $69幾樣都係鐘意食既野 好吸引門口等左一陣 侍應趕唔切執檯同帶位落左單後 好快幾個餐都送到芥末醬很多 辣不嗆口 送飯一流牛油果嫌比較少 圖與說不符醬淋太多在吉列朱 令表皮唔夠脆身不過這個價錢依然抵食埋單時侍應收左coupon但冇扣到返到公司先發現 喊出黎😫😫😫蝕左16蚊
上次食完吉豚屋比左3張coupon

不過這個價錢依然抵食
埋單時侍應收左coupon但冇扣到
返到公司先發現 喊出黎😫😫😫蝕左16蚊

2018-08-24 136 views
星期六長週Ben哥帶我食好西系列每次同ben哥一齊返長週就有得車出寶林食寶林除左食漁屋就係吉豚屋(兩間日本野😋)吉豚屋每個月都有限定定食同優惠套餐今次叫優惠套餐 他他醬炸蝦炸雞套餐(大概...)他他醬似碎蛋沙律 炸蝦炸雞一如以往保持高水準墊底椰菜絲幼新鮮爽口 芝麻醬任加 解油膩豚肉湯有很多豚肉片紅蘿白 料多清甜 加埋杯野飲 熱椰果荔枝茶 清熱氣的可選菊花茶 很貼心$59 非常滿足 超值 100分👍👍👯‍♂️👯‍♂️
星期六長週Ben哥帶我食好西系列
每次同ben哥一齊返長週就有得車出寶林食
寶林除左食漁屋就係吉豚屋(兩間日本野😋)

吉豚屋每個月都有限定定食同優惠套餐
今次叫優惠套餐 他他醬炸蝦炸雞套餐(大概...)
他他醬似碎蛋沙律 炸蝦炸雞一如以往保持高水準
墊底椰菜絲幼新鮮爽口 芝麻醬任加 解油膩
豚肉湯有很多豚肉片紅蘿白 料多清甜
加埋杯野飲 熱椰果荔枝茶
清熱氣的可選菊花茶 很貼心
$59 非常滿足 超值 100分👍👍👯‍♂️👯‍♂️

2018-07-09 613 views
小秘書 中明明今餐order嘅係 🐷 「吉豚屋 吉列豬扒專門店」嘅滑蛋吉列豬扒飯 🐣🐽但係啲滑蛋似乎蕩失路🤨僅餘剩低喺豬扒上嘅蛋白都係乾爭爭咁... 口感仲乾過我銀包呀👛

2018-06-23
$90 (Dinner)
2018-07-06 483 views
開係新都2期嘅呢間炸豬排 間唔使望入去都有好多人食緊 今日唔使排隊就去試吓啦🤗我哋兩個人去食 叫咗兩個set 我就叫咗吉列炸蝦豬扒定食 我朋友就叫左呢個新嘅餐鐵板鹽味吉列豬扒定食 每個餐都陪左一個湯同一碗飯 仲有半碟菜 首先試吓個豬扒 個豬扒好好味好有咬口 肥瘦適中 肉同肉中間係有一層薄薄嘅脂肪 所以食落去嘅時候覺得豬扒好有層次 炸蝦方面 蝦嘅size比較細炸粉又好厚 所以下次淨係叫豬排就算喇😌 我朋友叫嗰個鐵板鹽味吉烈豬扒 炸豬扒上面有沙律醬同埋豬排汁 仲有好多木魚 試左佢一件 都唔錯 個味好夾👍🏻
我哋兩個人去食 叫咗兩個set