Restaurant: Cafe 2 Oyster n Grill
Terms & Details:
如果要講到肉,淨係牛呀,一篇文都唔夠講得哂,想口感腍滑D,可以揀牛柳,想肉味重D,可以揀牛肋骨,想性價比高D,可以揀牛肩肉,想有咬口d,可以揀西冷。如果呢個世界有一種職業,叫做肉類分析師,我一定受之無愧。👇🏻📌3 Course · Set Dinner -♦️APPETIZERS - ▪️ Gambas al Ajillo -▪️ Seasonal · Oyster Plate - 3pcs▫️ 前菜先黎個「西班牙·蒜味蝦」,一上枱都feel到蒜香十足,大蝦口感爽彈,每一啖都濃香入味,而多士亦沾滿橄欖油,特別好食;另一道前菜我揀左「季節限定·生蠔拼盤」,今日時令生蠔包括3款,西班牙既「Spain Pearl」、加拿大既「Galiano」、法國既「St.Martin」,最鍾意Galiano,入口肥美鮮甜,夠哂咬口。♦️MAIN · COURSE -▪️ Strozzapreti·Black Truffle·Portobello·Parmesan Cheese -▪️ Pizza · Margherita -▫️ 主菜方面我嗌左呢個「黑松露大蘑菇菇手捲粉」,意粉外形有少少似竹筍,好特別,口感煙煙韌韌,加上
如果要講到肉,淨係牛呀,一篇文都唔夠講得哂,

想口感腍滑D,可以揀牛柳,想肉味重D,可以揀牛肋骨,

想性價比高D,可以揀牛肩肉,想有咬口d,可以揀西冷。

📌3 Course · Set Dinner -
♦️APPETIZERS -
▪️ Gambas al Ajillo -

Gambas al Ajillo

最鍾意Galiano,入口肥美鮮甜,夠哂咬口。

♦️MAIN · COURSE -

▪️ Pizza · Margherita -
Pizza · Margherita

好特別,口感煙煙韌韌,加上黑松露同埋蘑菇sauce,口感更加creamy;

而「意大利薄餅」餅邊非常脆口,伴以水牛芝士番茄醬羅勒葉
橄欖油,正宗意大利風味,高質之作。

♦️DESSERT · PLATTER -
▪️ Tiramisu -
Tiramisu

▪️ Brownie Ice Cream on Hot Plate -

▫️ 甜品環節亦有驚喜,第一個「意大利芝士餅」口感幼滑得黎,
帶少少酒香,面頭既可可粉令成個層次更加豐富;
Tiramisu

鐵板布朗尼伴雪糕brownie朱古力味道夠濃,
唔會太甜,放上鐵板,一冷一熱口感交替,過足口癮!

▪️ Free Flow Drinks - $88/PP

▫️ 呢到以人頭計消費夠$200蚊,即可任飲指定紅白酒
啤酒汽水,我就揀左白酒,因為食蠔呀麻,
Free Flow Drinks

講真呢個價錢,真係好抵玩。
2023-05-30
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
2023-05-30 200 views
之前都有係呢間餐廳食過lunch,都覺得抵食同埋唔錯~知道佢夜晚有靚蠔,就特登同朋友黎試下夜晚間餐廳好靚好有氣氛同埋就算係平日都好full啦原來,建議大家book好位先黎啦~Menu好多選擇,仲有set揀我同朋友都小小餓,所以叫左5隻蠔做前菜,一個 dinner set再加個pizza同小食嘩,d生蠔一上枱已經覺得同平時食開既好唔同啦~我地揀左我地最愛既Gillardeau,France既St. Martin,仲有Spain Pearl🦪~隻隻都好大隻仲好肥美,差d唔記得影相就食左啦入口好甜,creamy既creamy,爽口既爽口,仲有d海水味好新鮮食完個口都有好濃厚既味道~🥰我仲叫左杯白酒配生蠔,真係perfect match呢~☺️生蠔可以再encore先食主食,但因為我地太肚餓既關係就冇encore啦🥲一開始有餐包黎,但因為太肚餓食左都唔記得影😂小食我地揀左蒜味蝦,有好濃既新鮮蒜味,唔會好油,d蝦全部都好大隻,食落又爽口又彈牙主菜揀左炭燒爐魚,上堂好有泰菜既感覺,條魚燒到個皮好脆卜卜,d仲好嫩滑,唔會鞋同老。🤩個醬係泰式配魚/生蝦個種風味醬,原來係fusion菜式,唔怪得好似泰式菜
之前都有係呢間餐廳食過lunch,都覺得抵食同埋唔錯~
知道佢夜晚有靚蠔,就特登同朋友黎試下

夜晚間餐廳好靚好有氣氛

嘩,d生蠔一上枱已經覺得同平時食開既好唔同啦~
隻隻都好大隻仲好肥美,差d唔記得影相就食左啦
食完個口都有好濃厚既味道~🥰
一開始有餐包黎,但因為太肚餓食左都唔記得影😂

個醬係泰式配魚/生蝦個種風味醬,原來係fusion菜式,唔怪得好似泰式菜,係西餐廳食泰菜都係第一次,正呀!

最後係4式Pizza,有4種口味集於一身,滿足曬你4個願望😆
有margarita,salmon,parma ham,4cheese,每隻味都有2件,岩曬叫黎同朋友share啦

係西環放工就有咁高質又性價平高既餐廳,平時Happy Friday或者間唔中犒賞下自己食下生蠔都幾開心呀~

2023-05-24
2023-05-29 180 views
餐廳裝修有格調給人一種放鬆的感覺,用上紅磚做外牆,木枱和鐵鏽櫈行少少輕工業風,好啱三五知己小酌一番餐廳主打唔同品種進口生蠔,由$19至$39一隻,價錢貼地,不過今次🖤黑白配⚪️就冇試😚 大家有興趣可以到訪一試Dinner Set 有前菜、主菜、甜品同咖啡茶因應唔同主菜有唔同嘅價錢,🖤黑白配⚪️揀咗呢個$287🥗煙三文魚芝麻菜沙律煙三文魚好厚身啖啖肉,製作成三朵玫瑰花十分吸睛,仲可以增加食慾😚芝麻醬好貼心地放喺碟邊,可以因應個人喜好撈落沙律帶子鮮茄泡菜意大利飯泡菜同意大利飯係一個幾特別嘅組合😁 泡菜味唔會搶咗芝士嘅香味,意大利飯做到粒粒分明唔過淋,帶子好大粒而且好彈牙法式焦糖燉蛋擺盤十分精緻,蛋味濃郁加上微熱焦糖,不敗之作另外🖤黑白配⚪️點咗一款小食同一款主菜松露芝士焗大蘑菇伴煙三文魚 $98大啡菇面頭伴上菠菜、芝士,旁邊有蕃茄蓉加持,大啡菇焗到十分juicy,加埋多種伴菜一齊食,口感豐富且有唔同嘅味道層次,正👍腐乳肉片韭菜花炒意粉 $158見到個名就想試下🤣 但真心有驚喜,食落口個感覺就係中式嘅口味,西式嘅口感意粉係偏乾身無醬汁,想讚一讚啲肉片,炒得好淋晒腐乳入曬味成餐飯會前菜主菜慢慢上,等

Dinner Set 有前菜、主菜、甜品同咖啡茶
因應唔同主菜有唔同嘅價錢,🖤黑白配⚪️揀咗呢個$287

🥗煙三文魚芝麻菜沙律

帶子鮮茄泡菜意大利飯

法式焦糖燉蛋
擺盤十分精緻,蛋味濃郁加上微熱焦糖,不敗之作

另外🖤黑白配⚪️點咗一款小食同一款主菜

松露芝士焗大蘑菇伴煙三文魚 $98

腐乳肉片韭菜花炒意粉 $158
意粉係偏乾身無醬汁,想讚一讚啲肉片,炒得好淋晒腐乳入曬味

成餐飯會前菜主菜慢慢上,等你食完一樣先到下一樣,可以慢慢食,抵讚
2023-05-26 173 views
好耐冇食生蠔🦪記得西營盤有間餐廳出名有生蠔食,就趁星期日去食!主要睇有乜時令生蠔,結果叫咗幾款試下,食生蠔最緊要乾淨,依點好滿意。而且依個咁抵食嘅價錢,唔洗自己開蠔,真係超值。個人最喜歡日本嘅Sunofureko($29/1),大隻得嚟Creamy,如果鍾意海水味重啲可以食法國蠔。依度白酒又係好抵飲,點咗杯Chardonnay($48),配生蠔正呀!Fresh Clam Linguine with Basil & Garlic Sauce $128————————————充滿蒜香嘅蜆肉扁意粉,蜆肉新鮮又大隻,一咬開蜆肉有少少海水鮮味,好正呀,伴上紫蘇更開胃。Baked Potato Shells $108————————————啖啖蟹肉加芝士焗薯皮,超香口😋

Fresh Clam Linguine with
Basil & Garlic Sauce $128
————————————

Baked Potato Shells $108
————————————
Baked Potato Shells

啖啖蟹肉加芝士焗薯皮,超香口😋
2023-05-21
$394 (Dinner)
  • Sunofureko 🦪
2023-05-26 164 views
去開西營盤搵食 見到呢間係內街嘅餐廳 工業風嘅裝修 相當寬敞👌🏻 餐牌除咗傳統嘅西餐食物同生蠔外 仲有啲中西合壁嘅fusion菜 有特色得嚟食落又真係唔錯喎💯麻辣牛肉芫茜薄餅呢度嘅signature 一上枱就俾海量芫荽嚇親 芫荽控大愛🌿 麻辣牛肉口味非常獨特 牛肉腍嫩 麻香帶辣🐮 配上新鮮番茄仔同洋蔥 加埋芫荽嘅香氣 濃郁嘅芝士 味道層次豐富🍅🧀 餅底用薄批就啱啱好 唔會太膩🍕帶子鮮茄蓉泡菜意大利飯 另一款signature 泡菜既酸同燉飯完美結合 帶子亦都有豐富嘅油香味 仲有啲紅黃椒做點綴 健康又好食🍲炭燒鱸魚柳鱸魚柳大大塊燒得唔錯 魚皮好香脆 雪白嘅魚肉嫩滑彈牙 點埋個青辣椒醬汁食就更加好味🐟紐西蘭青口伴紫蘇葉忌廉汁 青口鮮嫩 配上好香嘅紫蘇葉忌廉汁 仲有好多烤焗香脆法包 輕鬆清碟😋餐廳價錢相宜 食物份量又多staff服務周到 有機會一定要嚟encore👍餐廳仲有free flow $88包紅白餐酒同soft drinks任飲🤩

麻辣牛肉芫茜薄餅

帶子鮮茄蓉泡菜意大利飯

炭燒鱸魚柳

紐西蘭青口伴紫蘇葉忌廉汁

2023-05-26 169 views
今天下班後和姐姐二人來到港島飽吃一餐。7時半到時已經坐無可虛席,首先我們被安排住在店的中間位置,窗邊位已坐滿了。我們看著餐牌上的食物,感到與openrice 上看到的款式大大不同,細問之下,原來食物的的款式會經常改變。環境方面,坐位十分闊落,沒有壓迫感,因棲底也很高。食物方面,性價比甚高,頭盤是餐包和三文魚火箭菜沙律,味道正常,不過份量可以更多。主菜-腐乳肉片韭菜炒意粉,嘩,只是聽名字就十分有趣和好奇。食物來到時香氣撲鼻,腐乳味很香,肉片入口即溶,不禁心裡讚嘆,這個意粉也太出色了!另一個主菜蕃茄帶子飯,上菜時熱騰騰,不錯。最後是甜品,最欣賞是擺盤,為今餐畫上一個美麗的句號。總括而言,食物質素很不錯,服務人員有禮,窗外的街境為餐廳感上添花,每人3百多元可以享受美食,到了晚上11時還是飽飽的。
環境方面,坐位十分闊落,沒有壓迫感,因棲底也很高。

最後是甜品,最欣賞是擺盤,為今餐畫上一個美麗的句號。
三文魚火箭菜沙律
腐乳肉片韭菜炒意粉

焦糖燉蛋

2023-05-25
三文魚火箭菜沙律
腐乳肉片韭菜炒意粉
焦糖燉蛋
🍷西環🍷生蠔斧頭扒專門店🍷男友好耐無食生蠔,見佢呢排咁辛苦,我就 book左呢間生蠔同斧頭扒專門店同佢一齊enjoy下!地點係西邊街附近,都算大間鋪,有空間感~一人dinner set 就包前菜、主餐、甜品;另外我地再叫左斧頭扒,作為另一個主食🤘🏽🦪🦪🦪生蠔拼盤有三隻唔同款嘅生蠔~第一隻係Spain Pearl,肉質鮮甜、無海水味,唔腥~ 第二隻叫Galiano,加左,最大隻、最厚身,有嚼勁,爽身,都係無咩海水味~第三隻係St Martin,海水味重啲,肉質係中間(唔係好嫩但又唔係爽)三隻一齊食嘅好處係可以好好比較,好有feel!🥩 星期二斧頭扒優惠斧頭扒超大扒!我地兩人分食,每人都再分左3-4條牛扒條~餐廳會先上菜俾你影相,之後再切好,等你容易啲食~一上菜已經聞到烤得好香、牛肉味好濃~牛扒下嘅蔬菜(蕃茄、翠玉瓜、秋葵、薯仔)都吸晒牛扒汁!牛扒亦有配上海鹽、芥辣醬、黑松露醬,但我就覺得試完之後覺得回歸原味最好食,牛扒最香!🍕 西班牙火腿意大利薄餅一見到隔離枱叫見到好吸引,就叫左一樣嘅~薄餅係脆底,有少少餅乾底~餅底味道豐富,有橄欖、酸菜、洋蔥、大量火箭菜、同埋火腿!同埋意大利料理都會係
🍷西環🍷生蠔斧頭扒專門店🍷

🦪🦪🦪生蠔拼盤

三隻一齊食嘅好處係可以好好比較,好有feel!

🥩 星期二斧頭扒優惠

🍕 西班牙火腿意大利薄餅
一見到隔離枱叫見到好吸引,就叫左一樣嘅~薄餅係脆底,有少少餅乾底~餅底味道豐富,有橄欖、酸菜、洋蔥、大量火箭菜、同埋火腿!同埋意大利料理都會係菜式上淋上橄欖油

🍨 最後仲有焦糖燉蛋,同檸檬茶~

整體黎講覺得萬勿錯過斧頭扒同生蠔,淨係呢兩個都好抵食❤️ 同朋友黎chill同食飯都好適合~

Cafe 2 Oyster n Grill
網上訂座享特別優惠兼賺Rice Dollars
網址: https://s.openrice.com/QrbS0wyk300~uZ5MGAA
地址: 西環西營盤皇后大道西371號地下
電話: 22956668
=====================
#特別餐廳 #生蠔 #斧頭扒 #西餐廳 #西營盤美食 #西營盤餐廳 #美食 #hkfoodie #hkgirl
2023-05-21 129 views
西營盤fusion 西餐!餐廳好大好舒服,裝修西式以木頭為主,坐臨街的玻璃窗前飲杯紅酒、食蝶生蠔,同朋友chill chill真係一流!🔸️炭燒春雞伴大虎蝦 $248- 春雞鮮嫩多汁,炭燒後表皮少少焦香脆口,入面肉質保持了濕潤,完全唔乾!大虎蝦好香,蝦肉新鮮彈牙。炭燒翠玉瓜、薯仔等配菜水準都好高,我地成班完全食曬😂🔸️麻辣牛肉芫荽薄餅 $198- 芫荽控嘅福音!估唔到芫荽同牛肉咁夾,食落一啖有芫荽香味,麻辣牛肉好惹味,麻辣唔算太辣,加埋薄餅中和下啱啱好!有驚喜!🔸️紐西蘭青口伴紫蘇葉忌廉汁 $188- 忌廉汁勁多,青口鮮嫩,仲有一片片烤焗香脆的法包,配埋個忌廉汁食好正!🔸️5星⭐評分好食指數:⭐⭐⭐⭐整體份量:⭐⭐⭐⭐性價比:⭐⭐⭐ ⭐打卡度:⭐⭐⭐ ⭐ 餐廳環境:⭐⭐⭐⭐⭐#alchohol #hkig food #foodie #foodporn #foodphotography #foodpics #foodstagram #foodblogger #foodstylist #foodart #foodlove #foodshare #foodphotos

🔸️炭燒春雞伴大虎蝦 $248

性價比:⭐⭐⭐ ⭐
打卡度:⭐⭐⭐ ⭐
餐廳環境:⭐⭐⭐⭐⭐

2023-05-19 956 views
又係到處搵食的好日子,今次來到西營盤,找到一家有得食生蠔的餐廳,見到餐牌入面既菜式幾特別,於是決定簡呢間😎睇完幾個餐牌之後,發覺一人餐的餐牌入面既食物都幾吸引,因為同朋友去食,最終點了兩個一人套餐:前菜Arugula Salad以煙三文魚為主角,配上芝麻醬和火箭菜,火箭菜吃下去的時候有一種很特別的香味😁Oyster Platter(3pcs)生蠔拼盤,分別有三種生蠔:Galiano-Canada、Pearl-Spain & St. Martin-France,當中以St. Martin-France味道較為突出,味道層次豐富,而且肉質嫩滑,配上醬料味道一流🤞主菜Risotto Wagyu Beef慢煮和牛野菌意大利飯,意大利飯入面有唔少芝士,食落口有一陣陣濃濃的芝士味,加上慢煮和牛口感軟滑,牛肉味道十分濃厚,鎖住肉汁,咬下去的時候比較Juicy✨Grilled Barramundi炭燒鱸魚柳比想象中還要好食,味道好鮮甜,肉質細嫩,最重要的是完全沒有魚骨,可謂是老少鹹宜🤣甜品Chocolate Fondant朱古力心太軟,好耐沒有吃過的菜式,鐵板配上朱古力醬比較特別,有點掛念那種流心的感

前菜

Arugula Salad

Oyster Platter(3pcs)

主菜
Risotto Wagyu Beef

Grilled Barramundi

甜品

Chocolate Fondant

朱古力心太軟,好耐沒有吃過的菜式,鐵板配上朱古力醬比較特別,有點掛念那種流心的感覺,簡直是甜到入心🥰

Brownie

Brownie主要是以朱古力為主,加上雪糕一齊食,吃下去軟軟的,坊間有不少Brownie做得比較硬,反而會無咁好食😆

飲品方面,套餐每人會有一杯冷/熱飲,點了兩杯凍擰茶,邊飲邊食,十分寫意🤣

好味指數:8/10

2023-05-18
Type of Meal
Dinner
  • 生蠔
去開西營盤當然要發掘一下好嘢食。呢間蠔吧雖然主打係食優質靚生蠔,而且仲有買一送一優惠添,但其他嘢食一樣唔錯。因為朋友唔食生蠔,我哋就叫咗個3 course set dinner、小食同pizza兩份share。套餐都算係抵食,包前菜、主菜同飲品,而且全部都有唔少選擇可以揀。3 Course Set Dinner for 1 $293-煙三文魚芝麻菜沙律前菜叫咗煙三文魚沙律,份量都唔少,夠兩個人share。-炭燒鱸魚柳鱸魚柳大大塊燒得唔錯,魚皮好香脆,雪白嘅魚肉嫩滑彈牙。而且魚柳就算擺咗一陣都仲keep到暖笠笠,唔會凍哂。點埋個青辣椒醬汁食就更加好味。-鐵板布朗尼伴雪糕甜品都好特別,揀咗食布朗尼,朱古力味好香濃,用鐵板熱住,配堆上面冰凍嘅雲呢拿雪糕,冰火交融,甜到入心。炭燒八爪魚鬚 $98另外叫嘅燒八爪魚鬚,雖然同想像唔同係切片上,但係都燒得好香,八爪魚口感爽彈。麻辣牛肉芫荽薄餅 $198呢款pizza都係呢度嘅signature之一,用上麻辣牛肉加海量芫荽,口味非常獨特。牛肉腍嫩,麻香帶辣,加埋芫荽嘅香氣、蕃茄醬同芝士,味道層次豐富。Pizza餅底係薄批,烤到好香脆。Orange S

-煙三文魚芝麻菜沙律
前菜叫咗煙三文魚沙律,份量都唔少,夠兩個人share。

-炭燒鱸魚柳

-鐵板布朗尼伴雪糕

炭燒八爪魚鬚 $98

麻辣牛肉芫荽薄餅 $198

Orange Sky $58
朋友另外點咗杯smoothie,用香橙打成沙冰,賣相吸引之餘,飲落好fresh,消暑解渴。

Cafe 2 Oyster n Grill (西環)
西環西營盤皇后大道西371號地下

2023-05-11 64 views
We’ve been here many times and this is our go-to place for fresh Oysters and a good Western meal in Sai Ying Pun. It’s on Queens Road West near Water St and is easily the best restaurant in that area. Soft lighting, red brick walls and rustic wood tables plus soft background jazz. Really good steaks and roast veg served on wooden boards, I also recommend the risottos as they have some east-west fusion dishes. Dessert platters served on black slate with Happy Birthday wishes written on it on request. Excellent Pizza as well if you fancy that. Plus good wines and some free flow deals for $88 . Good for a business dinner, date night or family celebration. Highly recommended .
2023-05-05
  • Oysters
  • Seafood  Platter
  • Tomahawk  Steak
  • Pizza
  • Sous  Vide  Wagyu  Risotto
  • Scallop  and  Kimchi  Risotto
  • Free  Flow  wine  and  beer
2023-05-11 82 views
之前行街見到這間氣氛不錯的西餐廳,但位置在內街,所以見到也幾驚喜。老公喜歡食西餐,所以就試試這間西餐廳。星期六的晚上,人數也頗多,熱熱鬧鬧的,有點外國感覺,牆上面掛滿油畫,很喜歡。我們叫了皇后批,牛扒,海鮮拼盤以及生日牌的心太軟。皇后批十分香,食得出的鮮制。海鮮拼盤十分推薦,煎魚魚肉十分鮮嫩,沒有骨,皮很香,仔仔也食很多。牛扒也很不錯,滿滿肉汁。心太軟配上雲呢拿軟雪糕,一冷一熱,口感十足。員工的態度也很貼心,經常跟我們互動,愉快的生日飯,推薦推薦!
瑪麗皇后批
海鮮拼盤
牛扒
朱古力心太軟
2023-04-01
$500 (Dinner)
Celebration
Birthday
瑪麗皇后批
海鮮拼盤
牛扒
朱古力心太軟
2023-05-05 51 views
去開香港大學搵朋友路過有間餐廳好似幾chill呢間餐廳幾適合鍾意放工叫少少紅白酒、開生蠔休息一下🥂平日夜晚去見人流唔算太多氣氛幾舒適令人感覺好放鬆同享受而且最特別係佢哋嘅混合菜式好多一睇meun就會哇哇哇嘅菜式~!-🥂 季節限定 時令生蠔見餐廳主打生蠔就即刻試一試每隻都細心咁寫咗名如果食完想再order都方便啲~-🥂 東坡肉意大利飯東坡肉意大利飯好特別都係我哋一睇就「哇!要試下」嘅首選🤣🤣有濃郁嘅東坡肉醬汁底層有啲類似冬菇嘅菇類同意大利飯加埋一齊又意外地夾!-🥂 炭燒肉眼扒炭燒肉眼扒我哋叫咗五成熟覺得煮得啱啱好~外面炭燒嘅焦香味肉質又嫩又多汁。-🥂 法式焦糖燉蛋燉蛋好滑身配埋雲呢拿雪糕食夠清爽💓
去開香港大學搵朋友路過有間餐廳好似幾chill
呢間餐廳幾適合鍾意放工叫少少紅白酒、開生蠔休息一下🥂
平日夜晚去見人流唔算太多
氣氛幾舒適令人感覺好放鬆同享受
而且最特別係佢哋嘅混合菜式
好多一睇meun就會哇哇哇嘅菜式~!
🥂 季節限定 時令生蠔
見餐廳主打生蠔就即刻試一試
每隻都細心咁寫咗名
如果食完想再order都方便啲~
🥂 東坡肉意大利飯
東坡肉意大利飯好特別
都係我哋一睇就「哇!要試下」嘅首選🤣🤣
有濃郁嘅東坡肉醬汁
底層有啲類似冬菇嘅菇類同意大利飯
加埋一齊又意外地夾!
🥂 炭燒肉眼扒
炭燒肉眼扒我哋叫咗五成熟
覺得煮得啱啱好~
外面炭燒嘅焦香味
肉質又嫩又多汁。
🥂 法式焦糖燉蛋
燉蛋好滑身
配埋雲呢拿雪糕食夠清爽💓
2023-05-04 54 views
係Cafe 2 Oyster n Grill,我地先試左Ceasar Salad,MusselsCeasar Salad巴份量適中,生菜新鮮,仲有香脆的麵包粒,醒胃又滿足而Mussels,煮到岩岩好,肉質鮮嫩,配有獨特醬汁,呢個可以話係一試難忘主食分別有Angus Ribeye同Scallop Kimchi Risotto帶子泡菜燉飯味道好濃,泡菜既酸同燉飯完美結合安格斯肉眼牛排煎得外焦裡嫩,肉質鮮美配上薯條同蔬菜,分量十足Pumpkin Soup同Mushroom Soup兩款湯,分別係南瓜湯味道濃郁,口感滑順,有一dd甜味,而蘑菇湯則係蘑菇的味道十分突出,兩款湯都非常香滑有口感我們另外仲叫左一份菠蘿膶腸薄餅和一份腐乳肉片韭菜花炒意粉呢兩款菜色真係好特別,完美咁結合左中西兩地既菜色調味非常好,感受到廚師研發既時候所花既心血呢兩款既味道就留返比你地親自體驗一下啦生蠔方面,我地試左兩款分別係日本既Sunofureko同加拿大既GalianoSunofureko生蠔口感鮮嫩,帶有獨特既鹹香味Galiano生蠔肉質豐滿,海水的鮮美味道真係令我欲罷不能甜品方面,我地點左Tiramisu和Bro

帶子泡菜燉飯味道好濃,泡菜既酸同燉飯完美結合
安格斯肉眼牛排煎得外焦裡嫩,肉質鮮美
配上薯條同蔬菜,分量十足

我們另外仲叫左一份菠蘿膶腸薄餅和一份腐乳肉片韭菜花炒意粉
呢兩款菜色真係好特別,完美咁結合左中西兩地既菜色
調味非常好,感受到廚師研發既時候所花既心血
呢兩款既味道就留返比你地親自體驗一下啦

生蠔方面,我地試左兩款
分別係日本既Sunofureko同加拿大既Galiano
Sunofureko生蠔口感鮮嫩,帶有獨特既鹹香味
Galiano生蠔肉質豐滿,海水的鮮美味道真係令我欲罷不能

甜品方面,我地點左Tiramisu和Brownie
Tiramisu口感輕盈,甜而不膩,酒味香濃,咖啡香味溫和
Brownie朱古力味非常濃,口感綿密,值得一試呀
2023-05-03 47 views
🏠 自從港鐵港島線向西延伸後,港島西環一帶起咗好大嘅變化,而且仲開左好多摩登的餐廳小店同埋特色嘅酒吧,琳瑯滿目,各有特色,所以好快已經成為城中熱門揾好野食的新興好去處。今日放假去左藝里坊ARTLANE附近行下,行完之後朋友就帶我黎左附近一間型格餐廳Cafe 2 Oyster n Grill。Cafe 2 Oyster n Grill係一間型格嘅多國菜餐廳,我地今日就叫左1️⃣ 精選海鮮拼盤2人份2️⃣ 脆炸軟殼蟹羅馬沙律3️⃣ 腐乳肉片韭菜花炒意粉4️⃣ 西班牙蒜味蝦💬 整體上餐廳選用嘅海鮮食材夠新鮮而且份量又夠多,啲蝦同帶子都幾彈牙同爽口。中意食海鮮同埋想試新派特色fusion菜嘅朋友仔一定要黎試吓。

1️⃣ 精選海鮮拼盤2人份

2️⃣ 脆炸軟殼蟹羅馬沙律