海鮮迷喜訊🥳🥳Hotel Alexandra Hong Kong歷山酒店✨CAFÉ A✨全新推出「蟹逅· 鮑魚海鮮盛宴」之海鮮主題自助晚餐💕有齊阿拉斯加皇帝蟹、鮑魚、即開生蠔等🤩🤩加上蟹粉、蟹黃、蟹肉及各式海鮮,真係諗起都流口水‼️‼️今晚可以同好友們大刷一餐,超滿足😚🔥🔹冷盤前菜👉🏻芝士拼盤有多款唔同嘅芝士,各具特色~無論係濃郁藍芝士、香滑車打芝士,甚至係細膩瑞士芝士都有,每一款都好吸引!👉🏻凍肉方面,有巴馬火腿配蜜瓜、煙三文魚、雜凍肉拼盤等,味道鮮美,肉質嫩滑,搭配芝士一齊食,口感層次更加豐富。呢個冷盤好岩做開胃前菜,仲非常適合同朋友開心分享~🔹即開生蠔有美國同愛爾蘭生蠔可以選擇,無論係生蠔迷定初試者,絕對可以盡情享受~👉🏻美國生蠔肉質飽滿,口感Creamy,味道較為濃郁;👉🏻愛爾蘭生蠔則更加清爽,帶有淡淡海水味,回味悠長,絕對係生蠔愛好者嘅天堂!🔹刺身刺身方面嘅選擇非常豐富,有吞拿魚、三文魚、帶子、紅蝦、油甘魚、赤貝等等,每一款都係新鮮得令人驚喜!👉🏻紅蝦肉質鮮甜、帶子滑嫩、吞拿魚鮮味十足~每一片刺身都切得好精緻,展現出廚師嘅用心!此外,仲有👉🏻各式壽司同卷物可以選擇,無論係經典壽司

🔹冷盤前菜

🔹即開生蠔

🔹刺身
刺身方面嘅選擇非常豐富,有吞拿魚、三文魚、帶子、紅蝦、油甘魚、赤貝等等,每一款都係新鮮得令人驚喜!👉🏻紅蝦肉質鮮甜、帶子滑嫩、吞拿魚鮮味十足~每一片刺身都切得好精緻,展現出廚師嘅用心!此外,仲有👉🏻各式壽司同卷物可以選擇,無論係經典壽司定創意卷物,都令整體用餐體驗更加多樣化!

🔹凍海鮮
👉🏻澳洲鮑魚刺身嚼勁十足,帶有天然鮮甜味,搭配醬油可令味道更加突出~

另外,鱈場蟹腳、青口、海螺、凍蝦等亦係必試嘅冰鎮海鮮!👉🏻海螺肉質鮮嫩,咬落去非常有彈性,👉🏻鱈場蟹腳則肉質飽滿,風味獨特。

🔹湯品
首先試咗👉🏻忌廉蘑菇湯,蘑菇嘅香氣濃郁,味道細膩~👉🏻南瓜蟹粉素翅羹,味道同樣唔錯,南瓜嘅甜味與蟹粉鮮香相得益彰,入口夠哂滑順!
最令我驚喜嘅係👉🏻肚菌花膠響螺燉雞湯!湯底濃郁、鮮香滋味,羊肚菌嘅香氣與花膠嘅膠質完美融合,滋補又香甜,係必試之選!

🔹熱葷
👉🏻清蒸沙巴龍躉,魚肉鮮嫩,蒸得剛剛好,搭配簡單蒸魚醬油,更加突出魚肉本身嘅鮮美!
👉🏻蟹黃粉絲蒸蟶子,結合鮮味蟶子同濃香蟹黃,底既粉絲吸滿所有精華,口感相當豐富~
👉🏻避風塘炒皇帝蟹,味道香辣開胃,鮮甜蟹肉配香脆蒜蓉,味道層次分明,惹味至極!
👉🏻黑松露薯蓉,口感細膩滑順,食落好有綿密感,仲帶有濃郁黑松露香~
👉🏻泰式海鱸魚,魚肉鮮嫩,搭配泰式酸辣醬,味道清新又開胃,帶有一絲辛辣,刺激夠過癮!
另推介慢燒美國頂級西冷牛扒、寶雲酥焗羊架、西班牙黑毛豬叉燒等,味道濃香又多汁!德國鹹豬手、泰式香茅海鱸魚、法式紅酒乾蔥燉乳鴿等同樣出色!

🔹香煎鴨肝
鴨肝煎得香口,外脆內嫩,搭配少許海鹽與黑胡椒,完全唔會有羶味,入口滑嫩又香濃,口感極其豐富!

🔹雜錦串燒
雞翼、大蝦、牛肉串、雞軟骨等經典款式都非常受歡迎,特別推介鰻魚,口感彈牙,非常有嚼勁,燒得岩岩好~而燒玉桂菠蘿外焦內嫩,帶有焦糖香甜味!

🔹和風松葉蟹蓋炒飯
期間限定嘅和風松葉蟹蓋炒飯有驚喜!炒飯上鋪滿鮮甜蟹肉,肉質鮮嫩味道濃郁,底部既炒飯粒粒分明,香氣四溢~一啖入口,食到甘香蟹肉同鮮香炒飯交融,口感超豐富!

🔹皇帝蟹茶碗蒸
茶碗蒸質地滑嫩、入口即化,搭配鮮甜蟹肉,味道迷人,整體口感層次分明~

🔹鮑魚海鮮粥
粥底滑順,加入新鮮大蝦、鮑魚、蟹粉,令整碗粥味道更加豐富,每啖都感受到海鮮鮮甜味,特別係彈牙大蝦同滑嫩鮑魚,再加入邪惡蟹粉,令口感層次再提升!

🔹飲品吧
可以無限暢飲紅、白酒、啤酒、汽水、橙汁、蘋果汁、咖啡、茶,對於喜愛美酒朋友必不可錯過!紅酒口感醇厚,配合各種菜式都非常合適,而白酒清新爽口,適合搭配海鮮或輕食~

🔹甜品
甜品選擇真係令人目不暇給!包括藍莓芝士蛋糕、抹茶戚風蛋糕、即製窩夫、焦糖燉蛋、芒果拿破崙、、栗子木糠布甸等等~

先試可以自製既👉🏻班戟,外脆內軟既口感,加上牛油香氣,簡單又好味!

👉🏻麵包布甸質地柔軟,表面微微焦香,食落唔膩之餘仲有香濃奶香味~

👉🏻栗子忌廉蛋糕外觀精緻,味道亦令人驚喜!蛋糕層次分明,香滑栗子蓉帶有濃郁栗子風味,甜度剛好,唔會過於膩口,令人可以盡情享受每一啖!

👉🏻芒果拿破崙
層層酥皮輕盈鬆脆,與香甜芒果餡料完美結合,香甜又有層次感!

👉🏻Mövenpick雪糕
有齊多款口味,包括士多啤梨、椰子、咖啡等。士多啤梨口味果香十足,咖啡味香濃提神~吃完豐盛自助餐點後,食返杯Mövenpick雪糕,令人感到無比滿足!

歷山餐廳✨蟹逅· 鮑魚海鮮盛宴💡
📍北角城市花園道32號歷山酒店大堂樓層

網上商店預付可享高達7折優惠🤩
2024-10-09
2024-10-13 3753 views
大家應該都知道我是一個不折不扣的海鮮迷!尤其是螃蟹跟我像有仇般碰面便要幹掉它,好友約飯聚提議去吃海鮮主題的自助餐,可以慢慢傾慢慢食我當然舉腳贊成啦。餐廳是位於Hotel Alexandra Hong Kong歷山酒店的CAFÉ A,之前已經在此品嚐過CP值超高的下午茶,今次再來吃自助晚餐不知是否同樣有驚喜呢。到步後再次忍不住在這金碧輝煌的大堂拍一張美照。CAFÉ A剛於10月才推出這個「蟹逅· 鮑魚海鮮盛宴」自助晚餐!以阿拉斯加皇帝蟹、鮑魚、蟹粉、蟹黃、蟹肉及各式海鮮作招徠,光是這個陣容已經非常合我胃口了。甫踏進餐廳便見到甜品櫃!內裏放滿多款精緻的蛋糕甜點,當中有栗子忌廉蛋糕、藍莓芝士蛋糕、抹茶戚風蛋糕、抹茶栗子慕絲蛋糕、彩虹啫喱、抹茶牛奶布甸、栗子木糠布甸、柚子啫喱及楊枝甘露布甸等。甜品櫃後面是現場即製的窩夫檔,緊接著還有焦糖燉蛋、芒果拿破崙、蛋撻、自助班戟機、麵包布甸、糖果曲奇、椰汁西米露及多款新鮮水果。自助餐供應雪糕迷非常愛戴的品牌Mövenpick,總共有五款口味包括士多啤梨、椰子、咖啡、雲呢拿及朱古力雪糕,當中的椰子口味真是坊間少有。吃自助餐有即開生蠔當然是最開心,而且有美國
自助餐有即開生蠔當然是最開心,而且有美國及愛爾蘭生蠔兩款選擇,生蠔迷絕對可以瘋狂地品嚐爽耶。
新鮮刺身方面選擇也不少!紅蝦、帶子、赤貝、吞拿魚、油甘魚、三文魚及八爪魚刺身也一應俱全,另外還有數款壽司和卷物可供選擇。
往前走看見這個和風松葉蟹蓋炒飯的餐牌卻不見蹤影!原來這個是自助餐的期間限定,當鈴聲響起便可到取新鮮熱辣的和風松葉蟹蓋炒飯。既然晚一點才有得吃炒飯不如先來碗蟹粉鮑魚海鮮粥解饞,材料有新鮮大蝦、鮑魚及肥美青口加埋蟹粉想像到有多鮮味。
來到我喜歡的冷盤前菜區!這個芝士拼盤內有法國金文畢、英國車打、瑞士芝士及藍紋芝士。
凍肉則有凍火腿、辣肉腸、沙樂美腸、煙三文魚及風亁火腿。
繼續還有皇帝蟹肉白酒啫喱凍批、泰式香芒沙律、泰式無骨酸辣鳳爪、明太子鮑魚牛油果沙律、雜菌沙律及朝鮮薊雞肉沙律。
而冰鎮海鮮就有海螺、鱈場蟹腳、青口及凍蝦等選擇。
還有這個自助的沙律吧!內裏放滿了各式各樣醬汁及配料,當然少不了新鮮的爽脆沙律菜。
現在帶大家去看看暖笠笠的美食!這夜的湯品包括有忌廉蘑菇湯及南瓜蟹粉素翅羹。
緊接著有清蒸沙巴龍躉、蟹黃粉絲蒸蟶子、蟹肉伊麵、鮑汁扣鵝掌、蝦籽柚皮、黑醋咕嚕肉及避風塘炒皇帝蟹及軟殼蟹等精彩中式熱葷。

雜錦串燒選擇包括有雞翼、大蝦、鰻魚、牛肉串、雞軟骨及玉桂菠蘿。
外國勢力熱葷有我喜歡的黑松露薯蓉,泰式香茅海鱸魚、燒排骨、日式咖喱牛肉、奶油焗卡邦尼鮑魚、皇帝蟹芝士通粉及皇帝蟹茶碗蒸。

是日燉湯是滋補矜貴的羊肚菌花膠響螺燉雞湯,足料好味道喜歡的要留肚飲多兩碗。
即切烤肉區則有慢燒美國頂級西冷牛扒、酥焗羊架、西班牙黑毛豬叉燒及香煎鴨肝,食肉獸相信沒有投訴的餘地。
而自助飲品吧供應無限暢飲精選紅酒、白酒、啤酒、汽水、橙汁、蘋果汁、咖啡及茶,對於非常缺水的我來說真的好吸引。
終於介紹完豐富的Buffet Line是時候到我開餐喇!甫坐下侍應隨即送上澳洲鮑魚刺身(每位兩隻),鮑魚嚼勁十足帶有天然的新鮮甜味很可口喔。
刺身有光澤新鮮感十足當中最吸引我的是爽脆鮮甜的赤貝,另外柔軟香甜的帆立貝也是這夜出色的刺身
生蠔非常新鮮入口Creamy好肥美,蠔癡可以無限量品嚐必定會非常滿足。
這杯皇帝蟹肉白酒啫喱凍批層次感好豐富,一匙羹到底可以嚐盡鮮甜蟹肉及白酒香甜味道。
車爸爸最喜歡吃藍芝士取來一大碟給他慢慢品嚐吃得一臉滿足。
自助餐共有三款湯品中西湯都很吸引,但也不及足料濃郁的羊肚菌花膠響螺燉雞湯好喝。
另外我非常推介大家吃這碗皇帝蟹茶碗蒸,蒸蛋很嫩滑配襯鮮甜的皇帝蟹肉味道非常迷人。
香煎鴨肝雖然邪惡但煎得香口又不羶仍然值得付出Quota好好享用。
終於聽到鈴聲的呼喚代表可以去取和風松葉蟹蓋炒飯!面層佈滿鮮甜蟹肉、水牛芝士及三文魚籽,炒飯下盡是甘香的松葉蟹羔口感超豐富,最重要是炒飯粒粒分明炒功非常出色勁好味道。
串燒方面我試了鰻魚和菠蘿!燒鰻魚口感非常彈牙沒帶上丁點泥味好吸引,燒菠蘿永遠也是我的最愛當然好味啦。
車爸爸這碟西冷牛扒拼焗羊架色澤非常粉嫩,見他吃得津津有味相信質素也挺不錯。
這是我自私食的熱葷碟內有香滑可口的黑松露薯蓉、鮮味避風塘皇帝蟹腳,還有超級驚喜的蝦籽柚皮估不到在自助餐竟然吃到經典的手工菜太開心了吧。
甜品時間好友們取來這一檯豐富的甜品開心Share。熱辣辣軟熟的班戟塗上牛油已經十分好吃,這兒的麵包布甸原來質素也相當不錯。
而這碟蛋糕當中最令我着迷的肯定是栗子忌廉蛋糕,栗子蓉非常香滑甜度恰到好處,如果有胃納的話必定會吃多兩件。
小杯甜品當中栗子木糠布甸亦是吸引的一份子,另外楊枝甘露布甸酸甜度適中也不錯吃呢。
最後當然要嘆番杯Mövenpick雪糕才叫滿足啊!
蟹逅· 鮑魚海鮮盛宴由即日起至12月14日逢星期五、六及公眾假期前夕供應,網上商店預付可享7折價惠,連原價加一折實價成人$550.4/位、長者$454.4/位、小童 $278.4。

*兩大送一小優惠:除兩位付費成人可享網店7折淨價$1135.6外,同行1位的11歳以下小童可免費享用自助晚餐。

*生日優惠:每六位付費成人一位當月生日之壽星即可免費享用,2位或以上付費客人可獲贈半磅生日精選蛋糕乙個,7位或以上付費客人可獲贈一磅生日精選蛋糕乙個。
Dinner
2024-08-26 4183 views
首次踏足這趟下午茶的酒店給我的感覺像去了秘密花園一樣,在那兒享受午後時光真的非常愜意,加上絕美的性價比真的沒辦法不叫好。這天嘆下午茶的地點正是位於Hotel Alexandra Hong Kong 歷山酒店內的CAFÉ A歷山餐廳。餐廳以維多利亞宮廷風示人內裏還有璀璨耀目的水晶吊燈,奢華中的雅緻裝潢傾刻迷惑了我的眼睛。於綠意盅然的環境包圍下享用這清涼蜜語下午茶套餐,身心也得到慰藉實在太寫意了吧。品嚐下午茶的同時可於紅酒、白酒、氣泡酒及香桃梳打中選上一杯來享用,好友喜歡午後微醺感覺所以選來氣泡酒陶醉一番。身體剛好痊愈的我則選了香桃梳打,口感清爽迷人而且不過甜喝得身心舒暢。率先品嚐五款美味的鹹點,每件也非常有份量吃罷真的可以省去晚餐。香煎帶子口感彈牙味道鮮美,以椰香菠蘿啫喱來襯托來突出海鮮的迷人香氣。煙三文魚泡芙配三文魚子熱情果忌廉芝士!煙靭的泡芙內放滿了鹹鮮的親子三文魚,吃下有脆卜卜亦有香軟的口感,加上酸酸甜甜的熱情果忌廉芝士味道出色吃得出師傅的心思。無花果鴨肝慕絲脆香牛角酥充滿口感!酥香有質感的鴨肝慕絲味道香濃,配襯香口的Croffle味道吸引。最後兩件鹹點也是滋味之作!熱騰騰新鮮炸出
最後兩件鹹點也是滋味之作!熱騰騰新鮮炸出來真的非常吸引。
鮮蝦春卷炸得香脆可口,吃的時候配襯配青檸醬可令春卷更加惹味。
這件炸杏片雞翼釀荔枝配搭非常特別!雞翼內釀入了原粒香甜荔枝,咬下去肉汁豐盈口感叫入非常滿足,在荔枝的加持下雞肉香口之餘不油膩,配搭得好出色真心超讚。

甜點同樣有五款選擇更充滿水果的香氣好清新。
英式鬆餅塗上橘子果醬及Clotted Cream吃總令人心軟地一件吃盡。
神石榴慕絲蛋糕擁有美艷色澤,內裏慕絲軟綿加上神石榴的酸香味道甜美可人。
桂花荔枝水信玄餅肯定㫕清雅派的代表!滑溜的口感配上清香的桂花和甜蜜荔枝,總是散發令人難以抗拒的誘惑。
菠蘿瑪德蓮蛋糕造型精緻可愛!瑪德蓮吃過不少但加上菠蘿還是首嚐好有新鮮感。
芒果拿破崙絕對是不可錯過之物,薄脆鬆化的酥皮夾著香滑吉士忌廉,面層鋪滿完熟香甜的芒果粒怪好吃喔。
最後還有熱情果意式奶凍!面層是酸香的熱情果醬,伴上有質感的意式奶凍好甜美。
除了開始的限定飲品外下午茶更可享無限暢飲咖啡或茗茶!我選了法式伯爵紅茶佛手柑加法國矢車菊的香氣味道好舒坦。

清涼蜜語下午茶套餐由即日起至9月30日供應,收費為星期一至五優惠價$397.8/2位(原價$468/2位),星期六、日及公眾假期優惠價$421.2/2位(原價$468/2位)以上收費已連服務費,大家記得到酒店網上商店訂座會有高達75折優惠喔。
2024-08-22
Tea
2024-12-17 62 views
歷山開心果下午茶 $422/2人咖啡/茶任飲~清完枱好夠飽🤣🤣見枱枱都有淨🙈最正甜點係上層拿破崙&慕絲蛋糕,超重開心果味估唔到開心果配芒果又唔錯喎,一定好過紅莓😥西多士記得後上!即炸最好味😙Remark生日仲會送小蛋糕,味道就普通啲
歷山開心果下午茶 $422/2人
咖啡/茶任飲~
清完枱好夠飽🤣🤣見枱枱都有淨🙈
最正甜點係上層拿破崙&慕絲蛋糕,超重開心果味
估唔到開心果配芒果又唔錯喎,一定好過紅莓😥
西多士記得後上!即炸最好味😙
Remark生日仲會送小蛋糕,味道就普通啲
$211 (Tea)
Celebration
Birthday
  • 夢幻至臻下午茶
在北角的歷山酒店,這裡的下午茶就像一場夢幻的甜蜜盛宴,充滿了少女心的氛圍。酒店大堂的裝飾華麗得如同宮殿,金色與神秘的紅黑色調交織,讓人感受到一種典雅的奢華。坐在這樣的環境中,享用下午茶,彷彿置身於童話故事裡的公主般。餐點🍰這次的下午茶主題以開心果為靈感,呈獻了多達11款鹹甜美饌。🥐鹹點四款✨黑魚子醬鴨肝慕絲泡芙奢華的享受。✨椰香帶子酥盒帶來熱帶的清新感覺。✨挪威煙三文魚開心果忌廉芝士搭配的開心果忌廉,好creamy 。✨炸意大利飯波釀芝士開心果香脆的外皮包裹著濃郁的味道。🧁甜點七款💓英式鬆餅配開心果醬及牛油忌廉鬆軟可口,甜而不膩。💓咖央西多士配開心果醬雜果仁充滿驚喜的口感。💓開心果芒果意式奶凍柔滑的感覺。💓開心果慕絲蛋糕濃郁的開心果風味在舌尖綻放。💓開心果忌廉泡芙小巧可愛。💓開心果軟心撻外脆內軟,甜蜜的滋味。💓開心果拿破崙層次分明,讓人心動。每一道美饌都散發著開心果的濃郁香氣,甜點的味道層次豐富,讓人心情愉悅,彷彿置身於開心果的森林中。總結 🌟這次的下午茶,不僅讓我沉醉於香甜的滋味,更讓我感受到少女心的滿滿氛圍。更可享用一杯餐酒、氣泡酒或香桃梳打,並無限添飲Tea WG茗茶或咖啡,實在

餐點🍰

這次的下午茶主題以開心果為靈感,呈獻了多達11款鹹甜美饌。

🥐鹹點四款
✨黑魚子醬鴨肝慕絲泡芙
奢華的享受。

✨椰香帶子酥盒
帶來熱帶的清新感覺。

✨挪威煙三文魚開心果忌廉芝士
搭配的開心果忌廉,好creamy 。

✨炸意大利飯波釀芝士開心果
香脆的外皮包裹著濃郁的味道。

🧁甜點七款

💓英式鬆餅配開心果醬及牛油忌廉
鬆軟可口,甜而不膩。

💓咖央西多士配開心果醬雜果仁
充滿驚喜的口感。

💓開心果芒果意式奶凍
柔滑的感覺。

💓開心果慕絲蛋糕
濃郁的開心果風味在舌尖綻放。

💓開心果忌廉泡芙
小巧可愛。

💓開心果軟心撻
外脆內軟,甜蜜的滋味。

💓開心果拿破崙
層次分明,讓人心動。

總結 🌟

這次的下午茶,不僅讓我沉醉於香甜的滋味,更讓我感受到少女心的滿滿氛圍。更可享用一杯餐酒、氣泡酒或香桃梳打,並無限添飲Tea WG茗茶或咖啡,實在是夢幻的午後時光!💕✨
2024-12-08
$200 (Tea)
  • 開心果樂園下午茶
2024-12-09 417 views
炮台山 | 歷山餐廳▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ 餐廳 : 歷山餐廳CAFÉ A 地址 : 北角城市花園道32號歷山酒店大堂樓層 ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ 位於Hotel Alexandra Hong Kong 的café A ,私藏口袋一段時間 ,今天終於過來品嚐她們出名的下午茶,這裡TEA SET CP值高,人均大約是二百多一位,食物有驚喜,環境更加令人著迷 💫沿炮台山地鐵站B出口,上天橋過來很快便到,地方好找💫 走進來立即被驚豔到了💫 裝潢以維多利亞宮廷式設計非常華麗 掛上大量水晶吊燈,令人有如置身宮廷感💫 開心果樂園下午茶,同時提供鹹點及甜點,每款都精緻可口💫 TEA SET 更包括餐酒、氣泡酒及香桃梳打特飲一杯🍷🥂🍹🍸 咖啡☕️或Tea WG茗茶🫖更加是無限暢飲,絕對超值💫 ▪️四款鹹點 💢黑魚子醬鴨肝慕絲泡芙 💢椰香帶子酥盒 💢挪威煙三文魚開心果忌廉芝士班戟 💢炸意大利飯波釀芝士開心果底層為咸點,味道滿合心意,最喜歡黑魚子醬鴨肝慕絲泡芙,鴨肝甘香軟滑💫 ▪️七款甜點 💢英式鬆餅配開心果醬及牛油忌廉 💢開心果芒果意式奶凍💢開心果忌廉泡芙中層鬆餅配上開心果醬及牛油忌廉,開心果芒果意
炮台山 | 歷山餐廳

💢開心果忌廉泡芙
中層鬆餅配上開心果醬及牛油忌廉,開心果芒果意式奶凍,面層濃濃開心果味,味道突出,開心果忌廉泡芙,泡芙香脆💫
💢開心果慕絲蛋糕 💢開心果軟心撻 💢開心果拿破崙
拿破壞鬆脆,軟心撻味濃,慕絲蛋糕香滑💫

💢咖央西多士配開心果醬雜果仁
加入開心果醬,味道更香,份量亦頗多💫

🌟開心果樂園下午茶🌟 由2024年10月1日至12月31日
🌈聖誕節🎄及公眾假期絕不加價🌈
時間:每日下午3時至5時 原價:每位$234|兩位$468

預早網上訂位更享高達75折優惠
75折後價格參考💫 星期一至五 : 每位$198.9兩位$397.8 星期六、日及公眾假期 : 每位$210.6 兩位$421.2
1K
2024-12-04 402 views
因為開心果之下相約友人去High Tea,話時話都真係好耐冇High Tea了,趁今次同友人優雅的嘆Tea。餐廳面積頗大,樓底高空間感十足,裝潢瑰麗堂皇,以墨綠色及金色為主調,古典風格,水晶吊燈,華麗奢雅之感,但椅子差點,有點污糟。開心果樂園下午茶(for two),$468,包一杯氣泡酒及無限添飲即磨咖啡或茗茶,網上預訂優惠價$421.2。開心果樂園下午茶(for two),茶點賣相精緻,鹹點有4款,其中有2款係開心果,甜點有8款,都是開心果。氣泡酒,乾一杯。Geisha Blossom Tea,無限添飲,清香的綠茶。鹹點:黑魚子醬鴨肝慕絲泡芙,有黑魚子醬作點綴感覺名貴,泡芙口感脆但冇乜味,黑魚子醬微鹹帶鮮,鴨肝慕絲口感細膩,味道濃郁有點羶味,普通。椰香帶子酥盒,賣相吸引,酥盒入口酥脆,微微的椰香味,帶子大粒軟滑鮮甜,不俗。挪威煙三文魚開心果忌廉芝士班戟,班戟卷入口柔軟,煙三文魚味道鹹香,開心果忌廉芝士軟滑,因煙三文魚味太強烈唔太食到開心果味。炸意大利飯波釀芝士開心果,入口外脆內軟,有芝士味,但開心果味唔太突出。甜點:英式鬆餅配開心果醬及牛油忌廉,每次去High Tea,最想食都係S

開心果樂園下午茶(for two)

氣泡酒,乾一杯。

鹹點:

甜點:
英式鬆餅配開心果醬及牛油忌廉,每次去High Tea,最想食都係Scone,配開心果醬更期待,鬆餅外皮鬆脆,內裡柔軟帶濕潤的口感,
味道微甜有牛油味,有提子乾增添味道,配上軟滑香甜的牛油忌廉更美味,開心果醬口感軟滑,有開心果味但唔算好濃郁。
開心果芒果意式奶凍,面層有芒果粒粒,奶凍口感滑溜,微微的開心果味。
開心果忌廉泡芙,泡芙脆口微甜,內餡開心果忌廉軟滑,有開心果味。

開心果拿破崙,最期待呢件,以賣相及款色上都好吸引,拿破崙餅皮酥脆,甜甜地,但冇乜牛油味,開心果忌廉軟滑,有開心果味但唔算好濃郁。
開心果軟心撻,以星星作點綴賣相精緻,撻皮脆口,內餡軟滑有開心果味。
開心果慕絲蛋糕,都幾大件,口感順滑,有開心果味。
以上的甜點的開心果味基本上差不多一樣,唔算濃郁但可以,因都係開心果系列,越食越濃開心果味。

咖央西多士配開心果醬雜果仁,份量十足,仲要係西多士一定好飽,西多士口感外酥內軟味道香甜,開心果醬味道濃郁,大量的開心果碎粒增添味道及口感,頭幾啖不俗,食食下好甜膩。
食物味道正常水準,冇乜驚喜,價格算係幾平,服務態度普通,試下就算。
Tea
只需人均$200 😳😳即可於隱身鬧市中之宮廷💕在華麗裝飾及優雅氛圍下享受「開心果樂園」三層架下午茶🔥歷山餐廳CAFÉ A✨最近特別推出充滿堅果濃郁香氣及絲滑細膩之特色 #開心果下午茶 🤩用上 #開心果 元素貫穿整個 #下午茶 之鹹點、鬆餅及甜品🍴更可自選餐酒、氣泡酒、香桃梳打特飲一杯🥂另可無限添飲咖啡或Tea WG茗茶☕聖誕假期適用🎉必約閨蜜好友一齊去宮廷風打卡熱點嘆返個寫意下午茶💡🌟鹹點🌟🔹挪威煙三文魚開心果忌廉芝士卷色彩鮮明,鮮艷煙三文魚與淡綠色開心果忌廉芝士形成對比,咬一口,鹹香煙三文魚與柔滑忌廉芝士融為一體,清新又美味~🔹炸意大利飯波釀芝士開心果外皮金黃酥脆,包裹著柔滑芝士,咬落感受到芝士既拉絲效果,令人驚喜!🔹黑魚子醬鴨肝慕絲泡芙泡芙外酥內軟,鹹香黑魚子醬與香滑鴨肝完美結合。🔹椰香帶子酥盒酥盒香脆可口帶淡淡椰香,面頭放上清新滑嫩帶子,帶來多重味覺享受。🌟自家製英式鬆餅🌟鬆餅表面呈金黃微焦,搭配上清新輕柔開心果醬,再輕抹一層綿密滑順忌廉,入口柔滑,帶來無比幸福感!🌟甜點🌟🔹開心果芒果意式奶凍細膩奶凍配香甜芒果、清香開心果,清新輕盈之選,令人感到清爽又滿足。🔹開心果慕絲蛋糕鬆軟蛋
只需人均$200 😳😳即可於隱身鬧市中之宮廷💕
在華麗裝飾及優雅氛圍下享受「開心果樂園」三層架下午茶🔥

另可無限添飲咖啡或Tea WG茗茶☕聖誕假期適用🎉
必約閨蜜好友一齊去宮廷風打卡熱點嘆返個寫意下午茶💡
🌟鹹點🌟
🔹挪威煙三文魚開心果忌廉芝士卷

🔹炸意大利飯波釀芝士開心果

🔹黑魚子醬鴨肝慕絲泡芙
泡芙外酥內軟,鹹香黑魚子醬與香滑鴨肝完美結合。

🔹椰香帶子酥盒
🌟自家製英式鬆餅🌟
🌟甜點🌟
🔹開心果芒果意式奶凍

🔹開心果慕絲蛋糕
鬆軟蛋糕底配細膩開心果慕絲,層次感十足~

🔹開心果拿破崙
酥皮層層分明、焦脆誘人,包裹著香滑開心果吉士,甜而不膩,口感豐富,每一口都令人陶醉!

🔹開心果忌廉泡芙
泡芙外皮酥脆,內部充滿香滑開心果忌廉,咬落即流出柔滑忌廉~味道濃郁卻不過於甜膩,開心果香氣於口中散開,令人感受到濃厚堅果風味~

🔹開心果軟心撻
外皮酥脆,內裡開心果餡料則是柔軟而濃郁,帶著香甜開心果香氣,又有絲滑口感,令人難以忘懷!
🔹咖央西多士配開心果醬雜果仁
外觀誘人,西多士金黃酥脆,開心果醬香氣扑鼻,帶有淡淡堅果香味,加入雜果仁增添口感層次,食落既有香脆感又有豐富果香。
「開心果樂園」下午茶💡
不僅於視覺上令人驚艷,味道上更是讓人滿足🥰展現廚師匠心獨運,同時令人感受到開心果既多樣魅力💁🏻‍♀️

更可無限添飲咖啡/Tea WG茶飲,為下午茶增添絲絲暖意☕🍵好適合與閏蜜知己舉杯談心說笑、靜心細味午後時光💕
#歷山酒店 ✨
📍香港北角城市花園道32號大堂樓層
(港鐵炮台山站B出口,行人天橋步行2分鐘)
2024-11-05 1284 views
11月繼續食蟹! 但今次不是大閘蟹,而是皇帝蟹、軟殼蟹、松葉蟹。當中,要首推敲鐘環節的和風松葉蟹蓋炒飯,本來怕份量太多,只輕嚐一兩口,但越食越想食;松葉蟹膏以味噌調味,蟹膏上面點綴少許鮮甜蟹肉,加上水牛芝士及三文魚子,炒飯濕潤度剛好,粒粒分明,味道濃郁,超級美味。每位客人都可得到澳洲鮑魚刺身一客,肉質鮮嫩清甜。冰鎮海鮮有鱈場蟹腳、青口、海螺、凍蝦,更有2款即開生蠔,至少要吃半打啦﹗2款重點推介的前菜沙律,有皇帝蟹肉白酒啫喱凍批及越式皇帝蟹粉絲沙律,前者甚多鮮甜蟹肉,夾雜白酒啫喱調味,酸甜開胃;後者粉絲沙律也做很乾爽,若再多加少少魚露會更惹味。其他精選冷盤包括明太子鮑魚牛油果沙律、巴馬火腿配蜜瓜、煙三文魚、雜凍肉拼盤、芝士拼盤、意粉沙律、韓式泡菜牛肉沙律等;沙律吧蔬菜也清脆爽口﹗熱盤菜式更加吸引,芝味滿溢的皇帝蟹芝士通粉、香口惹味的避風塘炒皇帝蟹及軟殼蟹、鮮甜滑溜的皇帝蟹茶碗蒸、蟹皇粉絲蒸蟶子、蟹粉鮑魚海鮮粥、濃郁的奶油焗卡邦尼鮑魚。另一邊熱盤則匯集中西東南亞海鮮美食,有清蒸沙巴龍躉、德國鹹豬手、泰式香茅海鱸魚、法式紅酒乾蔥燉乳鴿。雜錦串燒有大蝦、鰻魚、牛肉串、雞軟骨及玉桂菠蘿。特別推介

每位客人都可得到澳洲鮑魚刺身一客,肉質鮮嫩清甜。
雜錦串燒有大蝦、鰻魚、牛肉串、雞軟骨及玉桂菠蘿。特別推介爽彈鰻魚及和牛肉串。
湯品類有中西湯及燉湯,我就非常喜歡這杯羊肚菌花膠響螺燉雞湯,材料十足,滋補矜貴,好適合秋冬時分飲用。 而濃郁的南瓜蟹粉素翅羹也讓人著迷。
烤肉區像扒房一樣,有香煎鴨肝,慢煎至表面微焦,外酥內嫩,口佳極佳。而即切烤肉區則有慢燒美國頂級西冷牛扒,燒得粉嫩柔軟,肉味香濃。另有寶雲酥焗羊架、西班牙黑毛豬叉燒。
日式美食區,有壽司刺身,即切薄片吞拿魚、三文魚、帶子、紅蝦、油甘魚、赤貝,肥美油潤,入口柔軟,細膩鮮味各適其式。
甜品貴精不貴多,正好每款都可試到,包括抹茶栗子慕絲蛋糕、栗子忌廉蛋糕、抹茶戚風蛋糕、栗子木糠布甸等;每款都各有千秋,但必食的一定是栗子蛋糕,鬆軟海綿蛋糕配上幼滑微甜的栗子蓉及香甜優質忌廉,實在完美!
另有經典招牌芒果拿破崙;即叫即焗的窩夫、曲奇、蛋撻、自製班戟、新鮮水果、不同口味的Mövenpick杯裝雪糕。
自助飲品吧,無限暢飲精選紅酒、白酒、啤酒、汽水、橙汁、蘋果汁、咖啡、茶。
2024-10-11
$550 (Dinner)
第一次來到歷山酒店食自助晚餐,一入內就見到歐陸宮廷風既裝潢,樓底頗高,位置寬敞,適合同家人朋友聚餐。近期推出海鮮盛宴有「買2送1」優惠,圍返都係$550/位 ,幾抵,快啲睇下我有咩推薦啦!🤍回本菜推薦新鮮生蠔:當日係愛爾蘭同美國生蠔,肥美飽滿,新鮮帶海水味🤩鱈場蟹腳:肉質鮮甜飽滿 刺身:當日有帶子、牡丹蝦、油甘魚、吞拿魚、赤貝等 都幾新鮮皇帝蟹芝士通粉:濃郁芝士掛滿通粉 蟹肉頗鮮甜皇帝蟹茶碗蒸:嫩滑蒸蛋,餡料豐富奶油焗卡邦尼鮑魚:幾特別嘅款式 香濃奶油味,搭配鮑魚又幾夾鮑魚海鮮粥:鮮甜海鮮粥,啱晒食完冷盤暖一暖胃羊肚菌花膠響螺燉雞湯:特別推薦呢個湯,我飲咗兩碗,滋補養生,味道鮮美。慢燒美國頂級西冷牛扒:切開肉質鮮嫩,肉味幾濃郁,可encore!Movenpick雪糕: 有六款口味 相比其他自助餐都幾多款 和風松葉蟹蓋炒飯:入面釀左蟹膏 連埋沙律醬撈飯好香避風塘炒皇帝蟹及軟殼蟹: 賣相吸引 ,炒得好惹味蟹皇粉絲蒸蟶子:鮮美的肉質,粉絲吸滿蟹皇醬😋香煎鴨肝:即場香煎,入口即化,好邪惡!👏🏻包括無限暢飲精選紅酒、白酒、啤酒、汽水、果汁

🤍回本菜推薦
新鮮生蠔:當日係愛爾蘭同美國生蠔,肥美飽滿,新鮮帶海水味🤩

鱈場蟹腳:肉質鮮甜飽滿

刺身:當日有帶子、牡丹蝦、油甘魚、吞拿魚、赤貝等 都幾新鮮

皇帝蟹芝士通粉:濃郁芝士掛滿通粉 蟹肉頗鮮甜
皇帝蟹茶碗蒸:嫩滑蒸蛋,餡料豐富
奶油焗卡邦尼鮑魚:幾特別嘅款式 香濃奶油味,搭配鮑魚又幾夾
鮑魚海鮮粥:鮮甜海鮮粥,啱晒食完冷盤暖一暖胃

和風松葉蟹蓋炒飯:入面釀左蟹膏 連埋沙律醬撈飯好香

避風塘炒皇帝蟹及軟殼蟹: 賣相吸引 ,炒得好惹味

蟹皇粉絲蒸蟶子:鮮美的肉質,粉絲吸滿蟹皇醬😋

香煎鴨肝:即場香煎,入口即化,好邪惡!

👏🏻包括無限暢飲精選紅酒、白酒、啤酒、汽水、果汁
2024-11-03 1242 views
歷山餐廳的自助餐, 在開將不久已經可以說是負評如潮, 除了食物的質素和價錢不成正比外, 金碧輝煌的餐廳裝修用色也是復古得來格調比較低, 甚至有人說連茶餐廳也不如, 連負責人也會說改善和更換團隊, 經過一段時間後, 來吃這裏的半自助午餐, 質素還可以, 至少不是之前批評的一文不值. 半自助餐的主菜出奇地有酸菜魚, 角肉的份量不少, 而且肉身厚實, 不會一夾就散, 酸菜沒有刺鼻的餲味, 酸度和辣度中規中矩, 就是可以不太難受地飽肚的質素.西冷牛扒肉質和肉汁出奇地好, 加上表面深刻的烤紋, 借俾處理自助餐菜式更花時間和心思, 薯條香脆, 整體同樣合格. 當然半自助餐的頭盤相對較少, 但如果純粹用來為午餐中加點蔬食, 質素還是勉強可以接受, 再加上甜品的Movenpick原盒雪糕, 功能性OK的.

呢排勁多開心果產品,Kiwi我都順應潮流係炮台山歷山酒店book咗個開心果tea set先唔理好唔好食,酒店裝飾超豪華唯美,佈置金光閃閃加上水晶吊燈盡顯奢華氣派,環境已經加曬分食物方面本身冇乜期望反而好有驚喜,鹹點帶子酥盒同三文魚班戟都好香好出色,甜點西多士啱曬我平民口味,芒果同開心果奶凍口味都幾夾,仲有必食軟心撻同拿破崙,甜度剛好又唔膩鹹點:黑魚子醬鴨肝慕絲泡芙椰香帶子酥盒挪威煙三文魚開心果忌廉芝士班戟炸意大利飯波釀芝士開心果甜點:英式鬆餅配開心果醬及牛油忌廉咖央西多士配開心果醬雜果仁開心果芒果意式奶凍開心果慕絲蛋糕開心果忌廉泡芙開心果軟心撻開心果拿破崙除咗送紅、白酒、氣泡酒或香桃梳打一杯,仲有無限添飲即磨咖啡或自選茗茶價錢方面原價$468兩位,如果經agent平台訂平日$400都唔使真係勁抵

鹹點:

開心果軟心撻
開心果拿破崙

1961 views
2024-10-18
$200 (Tea)
2024-10-18 1442 views
老婆大人最鍾意食海鮮!如果淨係我哋兩條友食嘅話一嚟唔食得多二嚟都好重皮下㗎!醒目嘅我梗係搵可以無限任食海鮮自助餐就最啱合尺。搵咗呢間我第一次嚟嘅歷山酒店,佢嘅CAFÉ A呢期做蟹同鮑魚主題價錢超級抵食,我喺酒店嘅網上訂枱俾埋錢就有七折連埋加一折實都係$550位,可以食足三個鐘真係好嘆㗎。行到酒店大堂估唔到咁金碧輝煌,感覺好瑰麗啱晒啲靚女喺度打卡。呢間就係CAFÉ A歷山餐廳地方唔算好大,但係食嘅選擇都幾多同埋好啱我胃口。一入到餐廳就見到呢個甜品櫃入面擺滿咗蛋糕甜品!有栗子忌廉蛋糕、藍莓芝士蛋糕、抹茶戚風蛋糕、抹茶栗子慕絲蛋糕、彩虹啫喱、抹茶牛奶布甸、栗子木糠布甸、柚子啫喱同埋楊枝甘露布甸,淨係呢個櫃已經鬼咁多嘢揀。最令我感興趣嘅就係呢個抹茶蛋糕同埋楊枝甘露布甸,老婆大人一眼就昅中個栗子忌廉蛋糕,相信今晚嘅甜品時間應該會腥風血雨哈哈。唔好以為剩係得個櫃行入啲仲有好多甜品!好似有即製㕴窩夫、焦糖燉蛋、芒果拿破崙、蛋撻、自助班戟機、麵包布甸、糖果曲奇、椰汁西米露同埋新鮮切件生果。雪糕佢哋係用Mövenpick都有五隻味揀㗎!有士多啤梨、椰子、咖啡、雲呢拿同埋朱古力味。男士們最鍾意嘅生蠔一樣有
男士們最鍾意嘅生蠔一樣有得食!即開生蠔仲有美國同埋愛爾蘭揀,一次過可以攞三隻走多幾轉回本就係咁簡單。
我鍾意食嘅刺身呢就有紅蝦、帶子、赤貝、吞拿魚、油甘魚、三文魚同埋八爪魚!睇落去就好新鮮喇等陣間食咗再包膠俾大家聽正唔正。如果鍾意食壽司都有幾款可以揀㗎。
今次佢哋做蟹嘅主題所以粥呢一part就有蟹粉鮑魚海鮮粥,仲有大蝦同埋青口加埋蟹粉嗰朕鮮味你都咪話正。
前菜區有芝士拼盤仲有我鍾意食嘅藍芝士,跟住有泰式無骨酸辣鳳爪、泰式香芒沙律、朝鮮薊雞肉沙律、明太子鮑魚牛油果沙律、雜菌沙律同埋皇帝蟹肉白酒啫喱凍批。另外仲有凍火腿、辣肉腸、沙樂美腸、煙三文魚、風亁火腿同埋自助沙律吧,如果細食真係食前菜都已經飽咗。
呢度凍海鮮有鱈場蟹腳、海螺、青口同埋凍蝦,四款都好新鮮而且好有海水味,啱晒鍾意食海鮮嘅朋友瘋狂去嘆。
呢晚中西湯分別係忌廉蘑菇湯同埋南瓜蟹粉素翅羹,我就鍾意忌廉蘑菇湯你呢。
呢度嘅中式熱菜特別出色!蒸得好靚嘅清蒸沙巴龍躉,然後仲有蟹黃粉絲蒸蟶子、蟹肉伊麵、鮑汁扣鵝掌、蝦籽柚皮、黑醋咕嚕肉同避風塘炒皇帝蟹軟殼蟹,每一款嘅質素都好高絕對可以全部試晒。
日本嘅熱食串燒有雞翼、大蝦、鰻魚、牛肉串、雞軟骨同玉桂菠蘿,唔好睇佢擺咁少喺度!客人攞完之後好快就會加返,我覺得咁仲好因為啲串燒會新鮮熱辣呀嘛。其他唔同國家嘅熱食都有唔少嘢揀㗎。好似有燒排骨、日式咖喱牛肉、黑松露薯蓉、泰式香茅海鱸魚、奶油焗卡邦尼鮑魚、皇帝蟹芝士通粉同埋皇帝蟹茶碗蒸。
至於好似我呢啲食肉獸就開心囉!因為有酥焗羊架、西班牙黑毛豬叉燒同埋慢燒美國頂級西冷牛扒嚟滿足「肉」望,呢個位仲有即刻煎起嘅香煎鴨肝。
除咗頭先嗰兩個中西湯之外,自助餐仲有羊肚菌花膠響螺燉雞湯任飲,呢個燉湯唔飲肯定係損失。
呢個自助飲品吧入面有任飲嘅精選紅酒、白酒、啤酒、汽水、橙汁、蘋果汁、咖啡同埋茶,好似我呢啲咁爛飲嘅酒鬼真係開心到爆呀。
好鬼肚餓啊攞咗一枱嘢食返嚟慢慢嘆!刺身真係好唔錯我就最鍾意赤貝同埋紅蝦,一個鮮爽一個甜糯正到無倫。
另外餐廳會送每人兩隻澳洲鮑魚刺身!鮑魚好鬼鮮甜仲勁有咬口,食完兩隻仲有啲唔係好夠喉㖭。
老婆大人錫到我燶攞咗一大碟Blue cheese俾我,藍芝士嗰朕味真係唔係人人接受到但係我就好鍾意,尤其是配啖杯白酒真係冇得輸㗎。
生蠔好鬼肥脹卜卜咁勁鮮甜,兄弟們補身係時候喇。
平時食自助餐見到呢啲茶碗蒸一定唔會食!但係呢度嘅出品又真係幾正,蒸蛋好香滑面頭嘅皇帝蟹肉勁鮮甜,幾飽都要食一個先對得住自己個胃。
大家隻耳仔要留心聽到鐘聲記得出去攞呢個和風松葉蟹蓋炒飯,炒飯入面有勁邪惡嘅松葉蟹膏,仲有蟹肉、水牛芝士同埋三文魚籽,呢個炒飯真係非一般正食過你就知有幾好味。
大家都知我係邪惡一族香煎鴨肝梗係唔會走得甩啦!煎嘅時候已經聞到好香食落去外面香脆入面軟綿綿,加埋一啲都唔蘇嗰朕油香真係正到痹呀。
平時我通常都係鍾意食牛肉多啲!但係呢度嘅焗羊架真係做得好出色,你睇吓幾咁粉嫩食落去仲好酥香,如果鍾意食羊肉嘅真係唔好錯過。
最後整嗰碗充滿蟹膏味熱辣辣嘅海鮮粥先至夠滿足呀。
呢度嘅甜品真係挑到我嘅食慾,所以都好攞咗好多返嚟同老婆大人一齊食,呢碟入面我就最鍾意個蛋撻仔啦。老婆大人平時好少會食麵包布甸!但係佢話呢個做得好好,我試咗一啖又真係幾好味喎。頭先睇中嘅抹茶戚風蛋糕食落去真係幾鬆軟!同埋甘甘香香綠茶味係好食嘅。
嗰杯楊枝甘露布甸亦都好有驚喜!變咗固體嘅楊枝甘露味道更加香濃甜美感覺好得意,呢個自助餐做到12月14號,不過淨係逢星期五、六同埋公眾假期前夕先有得食。
Dinner
2024-10-11 1510 views
無可否認,一大班人約食飯,吃自助餐係最適合,唔使擔心這個那個口味,又不用等來等去,食住等就最好。是日朋友揀的歷山酒店,我從來未去過,有興趣去見識下。聽朋友說酒店唔易搵,其實只要在炮台山B出品上天橋,一路跟著指示就可以。酒店處處是打卡位,影相呃like無難度。今題餐廳做緊蟹和鮑魚海鮮主題,出去兜個圈,的確盡是海鮮蹤影。凍海鮮是基本,鱈場蟹腳、凍蝦、青口及翡翠螺等,自然不會缺少。最受港人歡迎的,毫無疑問係生蠔,每次可拎三隻,後生既我一定會走幾轉食足一打,不過今時今日既年紀,三隻已足夠,還要預留食力予其他美食呀!幾款Cold Cut,海鮮沙律,泰式無骨鳳爪可作間場,小驚喜是遇上阿枝竹,朋友連吃幾轉。這裡的熱食比我想像中豐富得多,西式的皇帝蟹芝士通粉、奶油焗卡邦尼鮑魚等都是坊間較少見的款式,師傅是花過心思的。中式既蒸魚做得很好,肉質嫩滑,而且是有補貨,唔會話慢一步就只能吃魚骨魚頭。鵝掌與及蝦籽柚皮都是皆屬自助餐的稀客,其中蝦籽柚皮,我是第一次在Buffet桌上見到,仲要好有水準,大家記緊要試。仲有自助餐必備的燒牛肉、羊架,呢度更加有叉燒,吃中吃西悉隨尊便。燒烤項目還有串燒牛肉、大蝦、雞翼,同埋

是日朋友揀的歷山酒店,我從來未去過,有興趣去見識下。

酒店處處是打卡位,影相呃like無難度。
燒烤項目還有串燒牛肉、大蝦、雞翼,同埋最受我哋歡迎既燒菠蘿,菠蘿經燒過,釋出既甜味是倍添吸引。
喜歡吃粥粉麵既朋友,嚟到都唔會失望,因為呢度係有鮑魚海鮮粥,相當足料的。
平時或會略過刺身壽司環節,但見佢幾新鮮咁,又拿一碟大家分享,好在沒有錯過。
差點忘了,每人會有一份鮑魚刺身,以貫徹主題。
但講到貫徹主題,其實仲未完,因為每人再有一客和風松葉蟹蓋炒飯,好香,蟹羔好澎湃,明知是邪惡,卻又停不了口。
芝士有軟有硬,仲有個性剛烈既藍芝士。淺嚐幾片,便可進入甜品環節。
甜品陣容唔算十分強勁,但竟然有蛋撻供應,係港式蛋撻而唔係葡撻,又幾好。
蛋糕既質素幾有驚喜,藍莓芝士蛋糕以及栗子蛋糕都是必試的款式,有食力既甜友,大可食埋抹茶蛋糕、斑蘭蛋糕,以至拿破崙的。
最後都要食翻杯雪糕,皆因係採用的喜歡的Movenpick,五款口味,包括比較冷門的椰子味,幾有誠意。
咖啡檸茶自便,怕夜晚飲完瞓唔著既話,來點果汁亦未嚐不可。如果你是酒友,就更加不能錯過,因為紅白酒都是任飲的。
2024-10-11 1746 views
也有一段日子沒有吃自助餐了,難得好友相約,便找到這間位於炮台山地鐵站附近的「歷山餐廳」,內部裝修非常華麗,樓底高,帶有歐洲宮廷式的設計,尤其是進入酒店的大堂,更是令人眼前一亮!🤩原來現在正推出這個「蟹逅· 鮑魚海鮮盛宴」,價錢非常超值,兩位預付費成人可享7折優惠、兩位成人帶一位11歳以下小童,小童則可免費享用 及 生日買五送一優惠。網上訂位:bit.ly/蟹逅鮑魚海鮮盛宴最重要這盛宴包含大量蟹肉及鮑魚的菜式,有避風塘炒皇帝蟹、軟殼蟹、蟹皇粉絲蒸蟶子、蟹粉鮑魚海鮮粥、皇帝蟹茶碗蒸、南瓜蟹粉素翅羹、鱈場蟹腳、奶油焗卡邦尼鮑魚、皇帝蟹芝士通粉、蟹肉伊麵 和 風松葉蟹蓋炒飯,最喜歡當中的海鮮粥、茶碗蒸、鱈場蟹腳;菜式以不同方式烹調,帶出不一樣的口感和滋味,當然肉質新鮮,自然特別好味。🤔其它熱葷還有香煎鴨肝、實雲酥焗羊架、西班牙黑毛豬叉燒、慢燒美國頂級西冷牛扒、燒排骨、印式咖喱牛、泰式香茅海鱸魚、黑松露薯蓉、羊肚菌花膠響螺燉雞湯、蝦子柚皮、黑醋咕嚕肉、避風塘炒雙蟹、鮑魚汁扣鴨掌、清蒸沙巴龍躉、蘑菇忌廉湯、 串燒蝦、豬、牛雞翼及燒菠蘿,喜歡喝湯的我,總共飲了三大碗燉雞湯,超級滿足!😋冷盤有鮑魚牛油
網上訂位:bit.ly/蟹逅鮑魚海鮮盛宴

冷盤有鮑魚牛油果沙律、泰式無骨酸辣鳳爪、泰式香芒沙律、雞菌沙律雜凍肉拼盤、巴拿馬火腿伴蜜瓜、煙挪威三文魚、雜凍肉拼盤、芝士碟(法國金文畢、英國車打、瑞士芝士)、朝鮮薊雞肉沙律。
最多人關心的凍海鮮,今次有大蝦、翡翠螺、藍青口、鱈場蟹腳、美國生蠔 及 愛爾蘭生蠔,海鮮新鮮爽嫩,每樣也試了一兩件,最喜歡當中的爽彈的翡翠螺及鮮甜的鱈場蟹腳。
刺身區有八爪魚、三文魚、油甘魚、吞拿魚、赤貝、帶子 及 紅蝦,重有多款壽司;當中最喜歡油甘魚、帶子 及 紅蝦,如你也喜歡吃刺身,那就不要錯過了。😙
甜品以抹茶栗子作為主題,內容包括:抹茶栗子慕絲蛋糕、栗子忌廉蛋糕、抹茶戚風蛋糕、栗子木糠布甸、芒果拿破崙、焦糖燉蛋、雜錦糖果、雜錦曲奇、麵包布甸、蛋撻、椰汁西米露及 五款Mövenpick雪糕。
還有大量紅白餐酒、啤酒、汽水、果汁、咖啡及茶….等供應。
惠顧晚市,每位可享兩隻澳洲鮮鮑魚刺身
#北角城市花園道
#歷山酒店
#蟹逅鮑魚海鮮盛宴

#歴山餐廳
地址: 北角城市花園道32號歷山酒店大堂樓層
電話: 38932868
2024-10-05
$550.4 (Dinner)
Dining Offer
Coupon