2023-01-09
除夕男友卜左歷山酒店 Staycation Package包左酒店餐廳下午茶原本念梗買唔買 Package因為男友上網見到食評麻麻 主要係打卡靚最後都卜左 去到果然環境真係好靚金碧輝煌好華麗而窗口位冇幾個相信係預留比買左package既人所以安排左比我地坐由於下午茶時段為3-5點一早2點check in左2點9就到餐廳早到早簡位最後調左去近聖誕樹既位置~2人2set既下午茶由於當時只拍左片所以只有係影片cap出嚟既相原本預左真係打卡 對食物冇期望點知喜出望外!全部鹹點都好好食而且好岩我口味!!鹹點包括:*韃靼吞拿魚伴脆香法包雖然冇特別中意食吞拿魚,但依個吞拿魚一啲都唔腥亦有鮮味,好中意依種配合小法包既食法*脆炸杏仁雞翼釀荔枝本身都中意食荔枝,雞翼外脆內嫩肉汁多,咬開包住一粒荔枝仔感覺幾得意*煙肉帶子伴荷蘭蛋黃醬本身亦中意食帶子, 煙肉內包住既帶子亦好軟熟,一整個放入口有唔同豐富既口感*香辣龍蝦沙律牛角包本身唔中意食牛角包,但佢個牛角包係夾扁左好似格仔餅咁,而包上既沙律有我中意既龍蝦,香辣味亦調配得好好*照燒和牛露笋卷看似簡單既兩卷估唔到入口都咁有驚喜,和牛片唔靭亦好香肉味,包住燒香露笋
包左酒店餐廳下午茶
由於下午茶時段為3-5點
一早2點check in左
2點9就到餐廳
早到早簡位
最後調左去近聖誕樹既位置~
2人2set既下午茶
由於當時只拍左片
所以只有係影片cap出嚟既相
原本預左真係打卡 對食物冇期望
點知喜出望外!
全部鹹點都好好食而且好岩我口味!!
鹹點包括:
*韃靼吞拿魚伴脆香法包
*脆炸杏仁雞翼釀荔枝
*煙肉帶子伴荷蘭蛋黃醬
*香辣龍蝦沙律牛角包
*照燒和牛露笋卷
看似簡單既兩卷估唔到入口都咁有驚喜,和牛片唔靭亦好香肉味,包住燒香露笋亦剛剛好中和膩感
*法式鵝肝慕絲泡芙伴黑松露
係我最中意既一個,佢既鵝肝慕絲完全唔似慕絲,因為濃郁既鵝肝味令我覺得跟本食梗鵝肝一樣,而且亦有我中意既黑松露,好食到唔捨得一啖食哂去
而甜點我就不作評論了,因為對太甜既野都還好
除左有隻可愛既小薑餅人
佢個芒果拿破崙亦值得一讚,芒果甜又香
配合杏仁碎又唔會好甜
但最後太飽食唔哂比左一大半男友食