Restaurant: Café Allegro
Terms & Details:
2019-09-27 3881 views
又食自座餐啦,今次去富豪食,主打東南亞美食,有咖喱飯、串燒等特色美食,當然不乏刺身、海鮮等美食啦!甜品有我好鍾意❤️既麵包布甸,唔錯!而最令我難忘既係佢既「橙茶」,茶味,檸檬味、橙味非常有層次,好有驚喜喔!

2019-09-27 3993 views
有舊同事生日飯聚 去咗尖沙咀富豪酒店雅廊咖啡室食自助餐,因為有信用卡6折優惠。六點半鐘開始至九點半。裏面D嘢食都好多,熱食好豐富,而且冷盤有龍蝦,凍蝦,長腳蟹,螺,青口,麵包蟹,等等都有。 刺身有三文魚,吞拿魚,八爪魚,北寄貝,同埋甜蝦。 食到半路,佢哋會推出 火槍燒芝士龍蝦,不過要快啲,因為每次推20隻左右出嚟,好似兩轉或三轉,排隊派曬就冇。而且到後期有一輪會響鐘,原來係火焰蛋,但只得一輪。甜品有好多不同款嘅蛋糕,雪糕亦有唔同選擇畀大家揀。 總之琳瑯滿目,最後要提一提西班牙海鮮飯,真係好正。大家有機會去一定要試。
2019-09-24
$420 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 西班牙海鮮飯
2019-08-23 10272 views
客人好多 枱擺多咗密咗 枱枱之間冇路行男女侍應 招呼好好💯 🅰️➕第3次食 食物感覺唔係咁好啦 ……4款大壽司~ 好好味 飯軟熟餡料鮮但紫菜好嘞泰式虾沙律 粉絲似鐵線 冇浸透今次冇出小籠包 好失望蒸粉果~ 少餡料 皮太煙韌 食1件都嫌多肉骨茶~ 好味嘅 重藥材味 重苦味材料煲到溶晒 冇肉骨炸物 泰式魚餅 很一般炸雞翼 正過 kfc 唔性熱氣可以一試青咖喱魚塊茄子青椒~ 微辣 香 穀物飯 ~ 以為粗嘢 一試難忘 軟熟飯香即煮粉麵檔 冇咁吸引啦提供 檬粉/油麵 冇咗河粉/米粉 配料差劣咗 冇出靚靚牛丸 魚片用好貨劣貨互換……有種 掛羊頭賣狗肉 感覺!? 店家當然有權用任何貨 但……擺出嚟靚貨 畀你食嘅係劣貨 咁就唔好啦當發現咗 要求麵檔師傅要啲好嘅廚師仔側側膊 點都唔肯畀 畀啲差嘅仲話… 嗰啲靚嘅係攞嚟擺嘅 唔係賣嘅但友人之前攞嗰碗 就係好貨😡🤥(廚師態度有進步空間)要讚嘅主菜 出色海南雞飯 ~ 雞肉嫩滑 飯香份量較少公司三斗治 用麥飽 健康
客人好多 枱擺多咗密咗 枱枱之間冇路行

男女侍應 招呼好好💯 🅰️➕

第3次食 食物感覺唔係咁好啦 ……
4款大壽司~ 好好味 飯軟熟餡料鮮

青咖哩魚茄子

即煮粉麵檔 冇咁吸引啦

提供 檬粉/油麵 冇咗河粉/米粉
配料差劣咗 冇出靚靚牛丸
魚片用好貨劣貨互換……
有種 掛羊頭賣狗肉 感覺!?

店家當然有權用任何貨 但……
擺出嚟靚貨 畀你食嘅係劣貨 咁就唔好啦

當發現咗 要求麵檔師傅要啲好嘅
廚師仔側側膊 點都唔肯畀 畀啲差嘅
仲話… 嗰啲靚嘅係攞嚟擺嘅 唔係賣嘅

但友人之前攞嗰碗 就係好貨😡🤥
(廚師態度有進步空間)
粉麵檔

要讚嘅主菜 出色

海南雞飯 ~ 雞肉嫩滑
飯香份量較少
公司三斗治 用麥飽 健康

主菜:海南雞飯 / 公司三文治

1972 views
2019-08-23
$153 (Lunch)
炸雞翼
青咖哩魚茄子
主菜:海南雞飯 / 公司三文治
2019-08-23 3756 views
我諗我都有一排冇去過富豪食,對上都有5,6年前,感覺好差,好多大陸人,海鮮又唔新鮮事隔咁耐,因為屋企人有優惠卷嘅關係再去食沙律🥗區個薯仔唔錯,茄子🍆沙律都幾好海鮮區🐟🦐🦞🦀款式都叫多,麵包蟹🦀都幾多膏😋日式區,可以叫人切刺身,都幾厚身,三文魚🐟好正熟食區其實唔多選擇,冇乜特別吸引,叫人剪嗰塊牛排🐂都ok好食甜品區都多選擇嘅,但啲嘢可能擺得耐,個拿破崙唔係好脆,chocolate brownie出奇好食,🍦雪糕提供movenpick,lee點要加分,因為我係fans🙈到某個鐘數有人推個火焰蛋糕🍰出嚟,個個衝曬去排隊,拎返嚟食其實又唔係話咁好食,有啲甜

事隔咁耐,因為屋企人有優惠卷嘅關係再去食

沙律🥗區個薯仔唔錯,茄子🍆沙律都幾好

海鮮區🐟🦐🦞🦀款式都叫多,麵包蟹🦀都幾多膏😋

日式區,可以叫人切刺身,都幾厚身,三文魚🐟好正

2019-08-21
Type of Meal
Dinner
2019-08-02 2840 views
龍蝦海膽主題buffet🦞一家人太耐冇食buffet,終於考完試可以食了多野食到唔知食邊樣先😂海鮮方面有:凍龍蝦、長腳蟹、麵包蟹、青口、海蝦及翡翠螺最正反而唔係龍蝦而係長腳蟹、麵包蟹,龍蝦味好淡唔係好知自己食緊咩🤷🏻‍♀️有啲仲要冇膏😟長腳蟹就係正常水準☺️麵包蟹都係睇運氣,擺過一隻超多膏,多到要2個人食😂亦有一隻冇膏,蟹蓋係空的🤯除左龍蝦、長腳蟹、麵包蟹外仲有海膽😍好多area都有海膽嘅食物:龍蝦凱撒沙律和海膽金箔龍蝦凍杯、鹽漬海膽燉海參龍蝦蛋白、炒斑塊配海膽汁、海膽芝士意粉....不過都係去刺身area食海膽正啲😂😂刺身area亦有油甘魚,但要早啲揀,否則之後發紅唔再新鮮了😟甜品最特別係海膽芝士蛋糕!雖然並非用海膽做但係佢外形做到海膽咁😂好有創意😂💔唯獨雪糕令我好失望😟試過幾杯都好沙,但明明係Dreyer's 同Movenpick 雪糕🤔多數融過再雪過先會咁🤔.. 💸💰成人港幣588元,小童港幣368元 (星期一至四)成人港幣648元,小童港幣398元 (星期五至日、公眾假期及前夕) *以上價目須另加一服務費
龍蝦海膽主題buffet🦞
一家人太耐冇食buffet,終於考完試可以食了
多野食到唔知食邊樣先😂
海鮮方面有:凍龍蝦、長腳蟹、麵包蟹、青口、海蝦及翡翠螺
不過都係去刺身area食海膽正啲😂😂
. 💸💰成人港幣588元,小童港幣368元 (星期一至四)
2019-07-27 3127 views
上星期食過泰好味道 返尋味再戰半自助午餐先電話問咗先 係日日有啲唔同食物供應小籠包 ~ 包皮厚度適中 肉鮮甜 有湯汁碗仔翅~湯底靚 濃味 肉&料足冇頸渴 略為偏咸柚子虾沙律~ 特色玻璃瓶盛載 放冰盤泰汁中虾爽甜 柚子生菜粟米粒 菜鮮粉麵檔 ~ 牛筋丸 流心蛋越式檬粉最快沽清 米粉油麵 生菜召菜秀珍菇青口 魚片 魚旦 細粒豬肉丸(一般)大虾肉爽脆 但 冇醃微腥牛湯底最配洋蔥絲 指天椒 檸檬汁炸蒜 魚露 花生碎 但冇芫荽蔥喇沙湯底雲吞湯死咸唔香麻辣湯底 ~ 怕怕 湯脪死辣刺喉嚨 串燒牛肉 ~ 似西冷 好味 但過熟乾咗啲 串燒豬 雞肉~ 正常沙嗲汁 ~花生醬味香濃 伴青瓜菠蘿粒 用冇魚生 壽司好味道甜品多選擇太飽 冇食主菜
上星期食過泰好味道 返尋味再戰半自助午餐

粉麵檔 ~ 牛筋丸 流心蛋

越式檬粉
最快沽清
米粉油麵 生菜召菜秀珍菇
青口 魚片 魚旦 細粒豬肉丸(一般)
大虾肉爽脆 但 冇醃微腥

甜品多選擇

甜品

太飽 冇食主菜

2019-07-26
$132 (Lunch)
小籠包
碗仔翅
泰汁虾沙律
甜品
  • 牛筋丸牛湯檬粉
2019-07-21 2125 views
尖東富豪 Cafe Allegro 餐廳冇景觀 樓底唔高唔豪華 舒適齊整乾淨星期一至五 半自助餐$188 另+$30 可選主菜恒x信用咭優惠6折 openrice都有65折埋單 131.60 都好低食主菜海南雞飯 豬頸肉 咖哩鴨 炸魚薯條…食前菜沙律已好飽 滿足 都冇叫主菜泰式味道 金柚大虾波律 茄子沙律 青木瓜沙律 粉絲虾球 雞肉沙律 冬蔭海鮮湯~ 泰好味 大量海鮮草菇略為咸咗少少即煮粉麵檔~ 材料靚 大虾球夠爽 鮮 青口 炸魚片 牛丸芽菜 紹菜 小唐菜四款湯底~ 雲吞湯勁咸唔香 喇沙夠味道日式壽司: 四款 好味但紫菜唔脆 冇魚生供應熱葷 : 法式肉丸 芝士濃香青咖哩牛腩 咖哩香濃 牛腩未入味米網紙春卷~ 少餡料 油膩非常甜點 疍糕 多款式 冇雪糕冷熱飲品包1杯 抵食可再幫襯
尖東富豪 Cafe Allegro
餐廳冇景觀 樓底唔高唔豪華 舒適齊整乾淨

星期一至五 半自助餐$188
另+$30 可選主菜
恒x信用咭優惠6折 openrice都有65折
埋單 131.60 都好低食

主菜

海南雞飯 豬頸肉 咖哩鴨 炸魚薯條…
食前菜沙律已好飽 滿足 都冇叫主菜

甜點 疍糕 多款式 冇雪糕
冷熱飲品包1杯
抵食可再幫襯
2019-07-19
$132 (Lunch)
金柚虾沙律 茄子沙律
即煮湯粉麵 冬蔭海鮮湯
喇沙湯粉麵 壽司
意式芝士肉丸
  • 大虾魚片牛筋丸湯檬粉
2019-06-07 2331 views
Limited choice of food except for desserts. Sushi, salad, around 7 hot dishes, noodles bar, roast beef, salmon Wellington, indian option, seafood paella, cold seafood selection, and desserts. The laksa was good and indian options was good too. Overpriced for the selection.

2019-06-06
$700 (Dinner)
2019-05-13 3308 views
一家人買咗團購黎食,同正價比,差唔多有7折!可以由6點半食到9點半,buffet 黎講,都算畀得長時間!入到去,個場都大,都坐得叫鬆動,幾舒服,7點零已經坐到full 晒!嘢食種類唔算非常多,涷食一般,蟹,龍蝦,蟹腳都瘦,新鮮就新鮮嘅,但無咩肉!🤦‍♀️有粉麵等等飽肚嘢,熟食方面都多選擇,有部分係幾好食!抵贊嘅係刺身有海膽,仲要新鮮夠甜,中意食海膽千祈唔好錯過!甜品都多,拿破崙同芝士蛋糕幾ok!總括黎講,呢個價錢咁多嘢食,cp值幾高!可惜海膽好快派晒,之後就一直無refill! 不過算係咁,幾抵!

2019-04-18 3359 views
3月尾同屋企人嚟食自助晚餐未及一個月,再嚟挑戰食龍蝦🍤🍤🍤🍤🍤🍤🍤🍤🍤🍤,食儘極限還是10隻😋,終未能破紀錄😉。今晚龍蝦水準保持未有失望,其他食品只有少量進食,最後自製雪糕咖啡☕作終結,此後數月內應不會再食自助餐。
2019-04-17
Dining Offer
Group-buy, Coupon
龍蝦
Movenpick雪糕
咖啡羊架
自製雪糕咖啡
  • 甜品
  • 長腳蟹
  • 雪糕
2019-04-17 1593 views
黑名單中的黑名單第一次食到完全5會fill既自助餐7點食到9點半麵包蟹都沒fill一次完全唔fill都叫自助餐?!?好彩7點時間尚早仲有2個有膏既蟹蓋靜之後成晚只靜幾夠無肉既腳仔要賺到盡都5洗賺得如此明顯其他熟食都5夠熱煎鴨肝係煎定幾十舊放係度放成晚相到懶得影無樣好食得細杯裝Movenpick雪糕正正常常為左要俾差劣評分要寫夠200字真係好辛苦好食就易寫劣食要寫有幾劣真係好困難大家請勿幫襯黑名單中的黑名單
黑名單中的黑名單

第一次食到完全5會fill既自助餐
7點食到9點半
麵包蟹都沒fill一次

完全唔fill都叫自助餐?!?

好彩7點時間尚早仲有2個有膏既蟹蓋靜

劣食要寫有幾劣真係好困難
大家請勿幫襯
黑名單中的黑名單
2019-04-17 2034 views
早晨今次介紹嘅係由富豪九龍酒店提供嘅自助餐. 記得上次喺富豪機場酒店食嘅龍蝦自助餐, 唔係十分滿意, 因為啲龍蝦要同餐廳侍應落order, 仲要成日走單. 但今次喺呢間就唔同啦. 小弟大約七點鐘到步, 一到步當然去走去拎龍蝦喇. 龍蝦: 好細隻唔算太好, 但供應量充足之後立即飛去撲海膽刺身, 雖然我拎咗都幾多轉, 但係去到七點九已經冇曬, 個師傅再同我講八點半會有, 結果呢當然吹水, 就係因為咁我今次唔會畀好評.海膽: 非常creamy及新鮮, 一啲都唔腥冇海膽食之後唯有食其他嘢啦, 咁呀梗係食佢第三貴野 - 鵝肝鵝肝: 一大盤又任拎, 味道一般至於其他嘢食例如羊架同埋燒牛肉都好好食, 西班牙海鮮炒飯又香, 只不過現場款式食物較少. 買單因為我哋用咗團購所以大約400頭一個人. 啲嘢食都幾滿意.

龍蝦: 好細隻唔算太好, 但供應量充足

海膽: 非常creamy及新鮮, 一啲都唔腥

鵝肝: 一大盤又任拎, 味道一般

• 海膽
2019-04-14 1778 views
因為今日定咗喺尖沙咀活動,包括睇戲行街,所以順理成章不如整番餐自助午餐,原本訂咗百x酒店, 但係屋企「皇后」試過百x亦都記得地方較細比較迫夾…… 所以畀多一張紅衫魚幫襯呢一間。另因為好多年之前喺度食過午市同晚市,印像都幾好, 加埋貴網頁嘅超筍折扣,綜合以上因素都驅使我揀呢一間。先講返入座時,可能因為午市未客滿, 兩個人都可以坐四人枱。就算其後團體訂位嘅食客來到,全間餐廳都只係約 八成滿,點都好坐得舒服最緊要,原本網上訂位時講咗要梳化位,但係原來全間餐廳只得兩個「雅座」(兩邊對坐梳化), 或者唔夠人快手訂位所以坐唔到…… 講番食物,感覺亞洲菜式比較多 反而西式/歐陸菜式較少。 例如日式刺身、壽司(只係普通飯卷,如太卷……)、冷食,印度咖哩及拉茶、中式麵檔、蒸魚、椒鹽骨、有一味唔記得係炒年糕定炒蘿蔔糕…… 仲有鹵水雞翼😅, 相反西式只有三樣~ 炒意粉(熱葷)、蜜糖火腿(燒肉)、煎豬扒(熱葷), 另外指定食物:沙律菜、凍雜肉(有三款)、沙樂美腸(零零舍舍獨佔一盆)、 中、西湯各一、有四款麵包( 有選擇,個人幾欣賞👍), 今日唔係好想食甜品所以冇特別睇,不過入門口時有影相都算係好多選擇。 另外
先講返入座時,可能因為午市未客滿, 兩個人都可以坐四人枱。就算其後團體訂位嘅食客來到,全間餐廳都只係約 八成滿,點都好坐得舒服最緊要,原本網上訂位時講咗要梳化位,但係原來全間餐廳只得兩個「雅座」(兩邊對坐梳化), 或者唔夠人快手訂位所以坐唔到…… 講番食物,感覺亞洲菜式比較多 反而西式/歐陸菜式較少。 例如日式刺身壽司(只係普通飯卷,如太卷……)、冷食,印度咖哩及拉茶、中式麵檔、蒸魚、椒鹽骨、有一味唔記得係炒年糕定炒蘿蔔糕…… 仲有鹵水雞翼😅, 相反西式只有三樣~ 炒意粉(熱葷)、蜜糖火腿(燒肉)、煎豬扒(熱葷), 另外指定食物:沙律菜、凍雜肉(有三款)、沙樂美腸(零零舍舍獨佔一盆)、 中、西湯各一、有四款麵包( 有選擇,個人幾欣賞👍), 今日唔係好想食甜品所以冇特別睇,不過入門口時有影相都算係好多選擇。 另外飲品除咗擺埋喺印度咖哩前面嘅印式拉茶外,仲有自助咖啡機,切片檸檬、 滾水、熱茶,另外凍飲得一種~「香橙雜飲」,喺自助餐中幾特別!不過顏色比較深色, 我去攞嚟飲時前面一位港媽應該誤會咗係凍茶,睇住佢加咗三塊檸檬再倒呢杯「橙雜」,其實成個玻璃罌係透明嘅, 裏面浮著數塊橙片(約莫一個橙橫切三份), 同埋有別於一般茶色,點睇都唔會當係凍檸茶囉😂
總括嚟講大部分食物水準勉強也可稱為中上,特別推介蜜糖火腿(通常一般自助午餐唔係燒牛肉就係燒火腿), 唔係一味九成瘦肉一成肥肉硬掘掘,肥瘦堪稱為六四比例,肉質亦帶腍,個人感覺就幾好食。印式奶茶有啲酥酥哋口感亦幼滑,都係我幾欣賞嘅,不過去到65折,人均都要畀成276蚊,我覺得以呢個價錢喺尖沙咀/尖東呢個地區嚟講, 應該會有更好選擇。😔
蒸魚
2019-04-13
蒸魚
蜜糖燒火腿
印式拉茶
  • 蜜糖火腿(自助午餐)、印式奶茶
預祝老公生日🎂呀!想食自助餐,即刻睇下有邊間有優惠又啱食, 始終都係揀返嚟富豪九龍酒店。食物品種選擇不多,也沒什麼驚喜,今次多佐即煮車仔麵檔還可以。一如既往, 主攻都係凍龍蝦🍤(已經唔係第一次食嘅緬因州龍蝦🍤😔),質素尚算不錯,仲打破以往紀錄食佐🍤🍤🍤🍤🍤🍤🍤🍤🍤🍤,咁當然其他食物就冇乜點食啦!😅,好彩老公同亞囡都食佐幾隻🍤🍤🍤🍤(老公平時唔多鍾意食凍海鮮),3人食到飽飽😋,最後梗係食返杯雪糕先至 perfect😋👍。
凍龍蝦😋
火焰蛋糕
右邊綠茶凍奶😋 左邊芒果凍奶😋
中式魚肚羹
2019-03-26
$420 (Dinner)
Celebration
  • 龍蝦
  • 甜品
  • 雪糕
2019-03-26 1421 views
愉快的一晚,可惜掛住食忘記影相今晚我地一家決定去食尖東富豪酒店食自助晚餐之前都食過一次食物唔算差係 款 式比較小,見佢做海膽龍蝦當然去試下海鮮主打當然係龍蝦,長腳蟹味道都幾鮮甜😋面包蟹就只有蓋有蟹膏比較可惜,因為太多人所以冇得揀海膽係主打當然立即去壽司師傅位置除左海膽女師傅重介紹有蝦同其他刺身味道都相當好!如果同其他酒店比較呢到算係中上🤗熱盤方面蒸蛋杯杯面有龍蝦同海參出奇地夾我爸爸就鐘意食海膽炒飯同唔知咩魚既海膽汁其他熱食冇咩特別羊架同牛扒值得一提好冧味道很好最後甜品有一個海膽芝士蛋糕不過唔知係咪真係有海膽😂同屋企人研究左好耐但味道真係好好味其他甜品都幾好我個人幾鐘意不過全晚有一個位置比較差waitress好似唔足夠,無人收碟因為太多疊起哂,所以我自己力給waitress幸好有位廚師見到我揸住幾隻碟願意同我收走有一點就係order左兩枝啤酒比屋企人飲但都冇出現。最唯有埋單走人。
愉快的一晚,可惜掛住食忘記影相

海膽係主打當然立即去壽司師傅

熱盤方面
蒸蛋杯杯面有龍蝦同海參出奇地夾
我爸爸就鐘意食海膽炒飯同唔知咩魚既海膽汁
其他熱食冇咩特別羊架同牛扒值得一提好冧味道很好
最後甜品
其他甜品都幾好我個人幾鐘意

有一點就係order左兩枝啤酒比屋企人飲但都冇出現。
最唯有埋單走人。
2019-03-25
Type of Meal