2021-04-17 592 views
今次文華東方酒店嘅staycation優惠都好吸引,趁生日就去住一晚啦。staycation package包早餐同晚餐,晚餐係casual dinning 既Cafe Causette三道菜晚餐。Cafe Causette嘅麵包係我好喜歡嘅外脆內院歐式麵包,唔係有好多款俾你揀,但係一款好食就已經好夠。由於今日食素,所以叫咗個黑松露蘑菇忌廉湯,味道好濃郁。主菜我叫咗黑松露芝士通心粉,芝士通心粉其實好好食,不過加埋黑松露落去我就覺得有啲畫蛇添足,而且素食嘅選擇兩個都只有黑松露,只會有少少悶。朋友叫嘅主菜係俄式牛肉飯,根據佢講,覺得同茶餐廳食點燴飯冇乜分別。兩款甜品我都覺得過於甜而冇乜特別,但我都好開心餐廳知道係我生日就響甜品度自動加咗生日牌。總體來講,呢度嘅服務好好,食物就一般一般,要求唔係特別高嘅都係一個好選擇。

由於今日食素,所以叫咗個黑松露蘑菇忌廉湯,味道好濃郁。
黑松露蘑菇湯

黑松露芝士通心粉

燉牛肉

2021-03-08
Birthday
2021-04-15 5268 views
2021年4月9日 (星期五) 7:30pm 22°C 餐廳提供多元化的餐單,除了可品嚐印尼炒飯和海南雞飯等各種亞洲風味美食外,還可享用全球各式經典佳餚,如文華特製漢堡以及薄餅等菜式。 提供各種有機、素食及不含麩質的菜式。 提供特別的兒童餐單、活動禮品包及彩色筆,為小朋友提供娛樂活動。 環境光亮整潔,餐具乾淨。 座位先到先得,不能預訂。 因為新冠狀肺炎疫情影響,入店前必須量度體溫。 人數:2人  ( 酒店限時住宿優惠,早、晚餐費用全免,否則早餐金額是 HK$743.6 ) 不用等位 中式早餐 『 鮮蝦餃 + 豬肉燒賣 + 素菜餃 + 叉燒包 + 蝦粥 + 豉油皇叉燒韮黃炒麵 + 鮮果拼盤 + 清炒時令蔬菜 + 豆奶 』 鮮蝦餃 -  皮薄餡足,蝦肉滑嫩,晶瑩剔透。【推介之選】❤❤❤ 豬肉燒賣 - 面層的蟹籽數量適中,豬肉偏瘦不肥膩,味道新鮮。【推介之選】❤❤❤ 素菜餃 - 嫩滑美味 【推介之選】❤❤❤ 叉燒包 - 叉燒包熱騰騰,質感柔軟,內裏叉燒不乾硬,帶肉汁。 蝦粥 - 原隻大蝦 4 隻,飯米煲得軟綿,味道清淡,感覺健康!【推介之選】❤❤❤ 豉油皇叉燒韮黃炒麵 - 豉油皇味香,叉燒
文華早餐 + 中式早餐 + 比利時窩夫 + 法式西多士 + 煙三文魚水煮蛋伴英式鬆餅配牛油蛋黃汁 + 班㦸 + 熱奶茶 + 熱 Mocha

2021年4月9日 (星期五) 7:30pm 22°C

提供各種有機、素食及不含麩質的菜式。

環境光亮整潔,餐具乾淨。

座位先到先得,不能預訂。

因為新冠狀肺炎疫情影響,入店前必須量度體溫。

不用等位

豆奶

素菜餃 - 嫩滑美味 【推介之選】❤❤❤

豉油皇叉燒韮黃炒麵 - 豉油皇味香,叉燒配搭韮黃十分合適,麵條軟硬適中,惹味早餐!【推介之選】❤❤❤

鮮果拼盤 - 西瓜甜美,菠蘿和士多啤梨少酸,蜜瓜清甜,藍莓少苦。

清炒時令蔬菜 - 味道一般

豆奶 - 豆味濃郁,非常好味道!【推介之選】❤❤❤

文華早餐 『 鮮果拼盤 + 炒蛋配早餐香腸、火腿、煙三文魚 + 牛角酥 + 丹麥酥 』

鮮果拼盤

炒蛋配早餐香腸 - 炒蛋嫩滑,頂瓜瓜,香腸卻硬了一點!【推介之選】❤❤❤

火腿 - 味道偏鹹

煙三文魚 - 味道新鮮,入口即溶,質感似刺身【推介之選】❤❤❤

牛角酥 - 鬆軟美味,充滿牛油香,至愛之物!【推介之選】❤❤❤

丹麥酥 - 質感鬆軟,內含提子乾,味道是甜。【推介之選】❤❤❤

鮮果拼盤 - 西瓜甜美,菠蘿和士多啤梨少酸,蜜瓜清甜,藍莓少苦,火龍果微甜。

煙三文魚水煮蛋伴英式鬆餅配牛油蛋黃汁

煙三文魚水煮蛋伴英式鬆餅配牛油蛋黃汁 - 味道新鮮,入口即溶,質感似刺身。鬆餅配牛油蛋黃汁,鬆脆鹹香。【推介之選】❤❤❤

比利時窩夫

比利時窩夫 - 香香脆脆,搽上朱古力醬後,味道更濃厚,士多啤梨甜美。【推介之選】❤❤❤

法式西多士

法式西多士 - 味道十分甜,偏乾身,香蕉片不錯。

班㦸

班㦸 - 厚厚的三層,賣相已經吸引,塗抹蜜糖醬後,絕味無比,Rilakkuma 至愛美食呢 ~ 【推介之選】❤❤❤

熱奶茶

熱奶茶 - 英國早餐茶,香滑提神。

熱 Mocha

熱 Mocha - 心形拉花窩心,咖啡濃郁,提神之選!

橙汁

橙汁 - 粒粒果肉,真材實料,酸酸甜甜。

《 影 片 》:

《 環 境 》:

《 門 面 》:

《 餐 牌 》:

【 溫 馨 提 示】:

座位是先到先得,不能預訂。

需要簽名確認享用了早餐

法式西多士
班㦸
橙汁
2021-04-14 496 views
2021年4月13日 (星期四) 6:30pm 24°C 餐廳提供多元化的餐單,除了可品嚐印尼炒飯和海南雞飯等各種亞洲風味美食外,還可享用全球各式經典佳餚,如文華特製漢堡以及薄餅等菜式。 提供各種有機、素食及不含麩質的菜式 提供特別的兒童餐單、活動禮品包及彩色筆,為小朋友提供娛樂活動。 環境光亮整潔,餐具乾淨。 因為新冠狀肺炎疫情影響,入店前必須量度體溫。 人數:2人  ( 酒店限時住宿優惠,早、晚餐費用全免,否則晚餐金額是 HK$976.8 ) 不用等位 印式香料烤雞配印度香米 - 顏色呈深橙色,味道帶些許酸辣,醬汁濃郁,即使單單拌勻香飯後一起吃,也惹味無比。雞肉烤焗得軟腍,不會乾硬,質感依然嫩滑,且每件都是大大的一件,叫人大快朵頤。印度米偏乾身,旁邊的雪糕筒形狀的薄脆,味道略為辣,咬下卜卜脆。【推介之選】❤❤❤ 酸奶燉牛肉配香米 - 牛肉厚薄適中,廚師烹煮非常好,完全不靱,質感軟滑,只是醬汁以酸味為主,感覺有點怪。 紅菜頭三文魚伴青瓜意粉配青瓜芥末蛋黃醬 - 三文魚新鮮,外層輕輕微煎,內層有刺身感,既香且嫩。伴碟的蔬菜爽口,清新涼快。 野菇松露忌廉湯 - 松露味香,濃濃郁郁,熱騰

2021年4月13日 (星期四) 6:30pm 24°C

提供各種有機、素食及不含麩質的菜式

環境光亮整潔,餐具乾淨。

因為新冠狀肺炎疫情影響,入店前必須量度體溫。

不用等位

酸奶燉牛肉配香米

紅菜頭三文魚伴青瓜意粉配青瓜芥末蛋黃醬 + 野菇松露忌廉湯

野菇松露忌廉湯

野菇松露忌廉湯 - 松露味香,濃濃郁郁,熱騰騰,每啖都是極致享受呢 ~
白朱古力香橙慕斯伴時令雜莓 + 芒果熱情果夾層蛋糕

芒果熱情果夾層蛋糕

芒果熱情果夾層蛋糕 - 芒果芳香四溢,滑溜甜美。
白朱古力香橙慕斯伴時令雜莓

白朱古力香橙慕斯伴時令雜莓 - 酒店標誌,整體酸中帶甜,層次豐富,軟滑之外,亦具咬口。
餐包

酸奶燉牛肉配香米
紅菜頭三文魚伴青瓜意粉配青瓜芥末蛋黃醬 + 野菇松露忌廉湯
白朱古力香橙慕斯伴時令雜莓 + 芒果熱情果夾層蛋糕
白朱古力香橙慕斯伴時令雜莓
  • 紅菜頭三文魚伴青瓜意粉配青瓜芥末蛋黃醬 + 野菇松露忌廉湯 + 酸奶燉牛肉配香米 + 印式香料烤雞配印度香米 + 白朱古力香橙慕斯伴時令雜莓 + 芒果熱情果夾層蛋糕
2021-04-05 603 views
平時來都是吃下午茶, 因為我超鍾意佢地嘅scones同rose petal jam。但今日因為過來中環開會踫啱lunch time, 所以就來吃lunch。入座未點餐就有熱辣辣新解dough bread送上, 外脆內軟,因為我喜歡,所以加點了rose petal jam來配。南瓜/Carrot?濃湯,好滑好creamy好好味。主菜當然是牛, 牛柳鮮嫩紅潤食落滑溜,香味濃郁, 配了牛尾湯汁倍增了香氣。最後配上一杯香濃咖啡,完美的午餐!

南瓜/Carrot?濃湯,好滑好creamy好好味。

最後配上一杯香濃咖啡,完美的午餐!

• Rose Petal Jam
  • Scones
今日返工同同事係中環出外景👭🏻忙碌左成個朝早😆😆又難得黎到中環,就好好食餐飯獎勵自己🍷🍷同事係文華東方既常客👍🏼,所以係好忙碌既下午,都唔洗點等位,好快就入左座🎉🎉一直都係海南雞飯既big fans,難得黎到文華東方,當然要試試佢最出名既海南雞飯啦😍😍😍首先講下海南雞飯既湯,平時既湯一係淡到冇味,一係濃到搶晒雞飯既味,但呢到既湯同雞飯做左個好好既配搭👍🏼👍🏼👍🏼雞肉好彈牙,有肌理性,皮都好彈牙爽口,唔油膩;飯好香,都係唔油膩😋😋😋😋醬汁都👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

醬汁都👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

2021-03-29 574 views
The portion is good enough it’s kinda a big breakfast. The pastry - croissant 🥐 and scones are good as usual!But there could be improvements on the main dish of the breakfast. The bacon is kinda hard. The egg doesn’t have much flavour. Hmm it could be better at a hotel level especially 5-starred one.

The portion is good enough

Delivery
2021-03-01 887 views
今日去咗Mandarin Oriental Hotel 度 staycation, 梗係去Cafe Causette食埋佢地既high tea set 啦!!!成日聽人講話 Mandarin Oriental既scone 好有水準👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 的確係夠鬆軟, 唔會好乾 好好食😋😋😋 佢既玫瑰花果醬真係好有驚喜😍😍😍唔怪之得咁多人慕名而來啦😍佢嘅甜點令我有少少失望😢 超甜.... 只係食左少少咋....

High  tea
High  tea
標題寫到咁,因為自己寫review 前見到其他評價... 真心覺得係咪我咁唔好彩 原本想安慰自己, staycation package包的 afternoon tea , 質素可能差 D 啦 ~ 但係見到同平時的tea set 只係少左2 樣,其餘一模一樣, 咁就真係非常之唔抵食囉⋯⋯ 成份set 最好味就係曬鹹點個4 款三文治/wraps , 個人最喜愛🌿香草松露蛋沙律, 小牛肉吞拿魚水瓜柳酸瓜都幾特別,另外煙三文魚忌廉芝士同鮮蝦雞尾酒就正正常常。 甜點係完全得個甜 法式牛奶朱古力蛋糕(實質係牛奶朱古力mousse) 、 薑餅香橙果仁蛋糕(薑餅香橙都mix 得可以, 蛋糕衰左), 唯一少甜因為有酸味嘅紅桑子雲呢拿撻食得下.. 不過呢三樣我都係咬1/4 就放埋一邊。 最後, 重頭戲, 說好的「全港數一數二 scones」, 失望! 乾身到裂咁濟、 又充滿糖粉 提子scones 還好少少, 都係偏乾。 連個牛油忌廉都硬身得濟..

成份set 最
好味就係曬鹹點個4 款三文治/wraps , 個人最喜愛

甜點係完全得個甜

最後, 重頭戲, 說好的「全港數一數二 scones」,
失望! 乾身到裂咁濟、 又充滿糖粉
scones
甜點
鹹點
2021-02-24
Tea
鹹點
2021-02-24 360 views
去年10月在文華東方酒店staycation相隔3個月後再來試試他們有名的afternoon tea😆✨老實說,論tea set的賣相文華走的是平實路線,沒有城中某些人氣下午茶那麼花俏但令人回味無窮❤️Tea set貫穿了文華東方的品牌風格經典、平實、低調,但質素高✨整體食物也屬中上水平最令我深刻的是scone的玫瑰花果醬🌹隔一段距離也聞到它的香甜味道,令人食慾大增🥰味道也沒令人失望,果味濃郁,甜度剛好配上鬆軟的scone和clotted cream,簡直是絕配
去年10月在文華東方酒店staycation
老實說,論tea set的賣相
文華走的是平實路線,沒有城中某些人氣下午茶那麼花俏
但令人回味無窮❤️
Tea set貫穿了文華東方的品牌風格
經典、平實、低調,但質素高✨
整體食物也屬中上水平
最令我深刻的是scone的玫瑰花果醬🌹
隔一段距離也聞到它的香甜味道,令人食慾大增🥰
味道也沒令人失望,果味濃郁,甜度剛好
祝大家牛年快樂🐮身體健康!心想事成🥰-🌟Afternoon Tea Set呢個afternoon tea set加埋一都要七百幾兩個人的😳所以今次個package可以免費享用埋實在太抵了😋-鹹點❣️🎈Truffle Egg Salad, Mayonnaise, Herbs, Cucumber 呢個好好食😍係青瓜松露蛋沙律😚口感好豐富仲要超重黑松露的味道🙆🏻‍♀️-🎈Vitello Tonnato, Caper, Pickle 這個小牛肉吞拿魚水瓜柳酸瓜吃起來太乾了沒有肉汁~而味道亦好淡🥲-🎈Prawn Cocktail, Mango, Lettuce, Wrap比較少在afternoon tea set裡吃到這個~是鮮蝦雞尾酒芒果生菜卷😜口感彈牙是很滿意的鹹點😚-🎈Smoked Salmon, Cream Cheese, Pumpernickel煙三文魚是我的最愛🥰但感覺上配法包會比裸麥麵包更match🤣-甜點❣️🎈Milk Chocolate Entremets不算好有驚喜的牛奶朱古力蛋糕🤣但正常發揮還好吧~-🎈Gingerbread Orange Praline 這個感覺有點兒怪怪的🙈可
祝大家牛年快樂🐮身體健康!心想事成🥰
🌟Afternoon Tea Set

鹹點❣️
Vitello  Tonnato,  Caper,  Pickle

Prawn  Cocktail,  Mango,  Lettuce,  Wrap

Smoked  Salmon,  Cream  Cheese,  Pumpernickel

甜點❣️
🎈Milk Chocolate Entremets
Milk  Chocolate  Entremets

不算好有驚喜的牛奶朱古力蛋糕🤣但正常發揮還好吧~
🎈Gingerbread Orange Praline
Gingerbread  Orange  Praline

這個感覺有點兒怪怪的🙈可能是個人不太喜歡薑味還要配上果仁~
🎈Raspberry Vanilla Tart
呢個係除左scone外都好鐘意的☺️感覺好fresh🙆🏻‍♀️
🎈Plain Scone & Raisin Scone
Plain  Scone

文華既Scone真係全港數一數二😍個人真心覺得幾好食😋食落好鬆軟夠濕潤,唔會話好乾身濟住咁~而玫瑰花果醬好有驚喜🤩食落有玫瑰花種清香的味道🌹相比之下clotted cream就稍遜一籌~還是鍾情於玫瑰花果醬呢嘻嘻❤️

整體都係鹹點比甜點好食😋但文華的玫瑰花果醬配scone都值得一試🥳
🔸Café Causette
  • Mango
  • Lettuce
  • Wrap
2021-02-09 732 views
上個星期同男朋友去咗文華酒店staycation,呢個package送早餐,由6:30食到11:30,我哋想試吓佢哋set嘅早餐,所以就去咗Café Causette!我哋叫咗一個文華早餐同一個中式早餐,兩款都好好味呀!超級足料!之後再加多一個french toast同士多啤梨乳酪,好滿足!令我值得一讚嘅係佢哋嘅服務真係非常之好,好細心。雖然當日好多客人,但佢哋都照顧周到。我哋一定會再嚟捧場

Breakfast
2021-02-01 773 views
今次Staycation package包早餐😂早一日checkin時職員已經介紹可以選擇快船廊的自助早餐或者Cafe Causette的a la carte menu🤗由於我地本身唔食得多野(之後發現大獲了😂),又因為疫情關係擔心衛生問題,我們最選了cafe causette😍Menu 有三款我地每人都㨂左文華早餐🤗聽講中式早餐都好好食,但由於我老公完全唔食中式野所以放棄左🥲然後重點來了,侍應落完單揭到下一頁,講左句,「後面的單點都可以嗌,加兩三樣都得」🤯我本身以為,再加錢我食幾多都得喇😅我再問:即係add on 加錢食多啲?個侍應就話:唔需要加錢,叫多兩三款都ok🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯於是睇左一輪,都係加左一款- 牛油果洋椒醬伴黑麥多士。講多無謂,睇相去睇下有幾震撼😂先黎時令生果,什錦麵包籃,咖啡,仲有杯果汁然後就係主菜—文華早餐我揀既係奄列,早餐腸,煙三文魚我老公既煎蛋 三文魚 薯餅呢個就係add on既牛油果toast 上面都有兩隻pouched egg🥰整體全部野都好好食😋食完我大概到夜晚先肚餓🥰如staycation package 包早餐不妨可以試試cafe ca
今次Staycation package包早餐😂

Menu 有三款

我本身以為,再加錢我食幾多都得喇😅
我再問:即係add on 加錢食多啲?

於是睇左一輪,都係加左一款- 牛油果洋椒醬伴黑麥多士。
講多無謂,睇相去睇下有幾震撼😂

先黎時令生果,什錦麵包籃,咖啡,仲有杯果汁

然後就係主菜—文華早餐
我揀既係奄列,早餐腸,煙三文魚

我老公既煎蛋 三文魚 薯餅

整體全部野都好好食😋
食完我大概到夜晚先肚餓🥰
如staycation package 包早餐不妨可以試試cafe causette,大食既人士都一定夠哂飽😂😂😂

Central/𝗦𝘁𝗮𝘆𝗰𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 𝗔𝗳𝘁𝗲𝗿𝗻𝗼𝗼𝗻 𝗧𝗲𝗮 𝗦𝗲𝘁心目中頭三名想試嘅港女下午茶(๑´ㅂ`๑)所以見到個優惠就狗衝了由上至下分別係Scones Desserts Sandwiches🤍𝗣𝗹𝗮𝗶𝗻 𝗦𝗰𝗼𝗻𝗲 𝗥𝗮𝗶𝘀𝗶𝗻 𝗦𝗰𝗼𝗻𝗲被評為香港數一數二嘅scone各兩件 配Rose Petal Jam同 Clotted CreamScone口感鬆軟 唔會太硬或太粉 亦唔會太濕但牛油香同蛋香就唔係好夠🥲同埋唔夠熱但個玫瑰花醬就真係wow咗一聲好清香 唔太甜 係港女我鍾意嘅味道🥰明白點解享負盛名 值得一試🤍𝗚𝗶𝗻𝗴𝗲𝗿𝗯𝗿𝗲𝗮𝗱 𝗢𝗿𝗮𝗻𝗴𝗲 𝗣𝗿𝗮𝗹𝗶𝗻𝗲 個人最唔鍾意🥲因為唔鍾意陣薑味🥲🤍𝗠𝗶𝗹𝗸 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗘𝗻𝘁𝗿𝗲𝗺𝗲𝘁𝘀超香濃嘅朱古力 口感層次分明 好好食(●’ω`●)🤍𝗥𝗮𝘀𝗽𝗯𝗲𝗿𝗿𝘆 V𝗮𝗻𝗶𝗹𝗹𝗮 𝗧𝗮𝗿𝘁一個好香脂肪味道嘅tart嗚嗚 又係好好食 T_T🤍𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 𝗘𝗴𝗴 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱, 𝗠𝗮𝘆𝗼𝗻𝗻𝗮𝗶𝘀𝗲, 𝗛𝗲𝗿𝗯𝘀我嘅sandwich 第一名!薄到紙咁嘅青瓜片包住蛋沙律 口感好正再成個口充滿住蛋香同黑松露香 已經想再食了🤍𝗣
Central/
𝗦𝘁𝗮𝘆𝗰𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 𝗔𝗳𝘁𝗲𝗿𝗻𝗼𝗼𝗻 𝗧𝗲𝗮 𝗦𝗲𝘁
心目中頭三名想試嘅港女下午茶(๑´ㅂ`๑)
所以見到個優惠就狗衝了

明白點解享負盛名 值得一試

🤍𝗚𝗶𝗻𝗴𝗲𝗿𝗯𝗿𝗲𝗮𝗱 𝗢𝗿𝗮𝗻𝗴𝗲 𝗣𝗿𝗮𝗹𝗶𝗻𝗲
個人最唔鍾意🥲因為唔鍾意陣薑味🥲
🤍𝗠𝗶𝗹𝗸 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗘𝗻𝘁𝗿𝗲𝗺𝗲𝘁𝘀
超香濃嘅朱古力 口感層次分明 好好食(●’ω`●)
🤍𝗥𝗮𝘀𝗽𝗯𝗲𝗿𝗿𝘆 V𝗮𝗻𝗶𝗹𝗹𝗮 𝗧𝗮𝗿𝘁
一個好香脂肪味道嘅tart嗚嗚 又係好好食 T_T

我嘅sandwich 第一名!
薄到紙咁嘅青瓜片包住蛋沙律 口感好正
再成個口充滿住蛋香同黑松露香 已經想再食了
🤍𝗣𝗿𝗮𝘄𝗻 𝗰𝗼𝗰𝗸𝘁𝗮𝗶𝗹, 𝗣𝘂𝗺𝗽𝗲𝗿𝗻𝗶𝗰𝗸𝗲𝗹
Um有啲似鮮蝦沙律卷 蝦肉爽彈
雖然冇乜雞尾酒味 但係個好食嘅卷嚟 調味啱啱好
🤍𝗦𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻, 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲, 𝗙𝗶𝗻𝗴𝗲𝗿 𝗦𝗮𝗻𝗱𝘄𝗶𝗰𝗵
係好濃味嘅smoked salmon(〃∀〃)
Cream cheese可以再多少少就好喇
🤍V𝗶𝘁𝗲𝗹𝗹𝗼 𝗧𝗼𝗻𝗻𝗮𝘁𝗼, 𝗖𝗮𝗽𝗲𝗿, 𝗣𝗶𝗰𝗸𝗹𝗲
成舊嘢好乾 牛肉味又唔出 最唔好食嘅一舊😢

🤍𝗠𝗼𝗰𝗵𝗮
🤍𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝗟𝗲𝗴𝗲𝗻𝗱
整體食物8/10 環境舒服 服務唔洗多講 99分 1分扣咗喺太少人手到only
雖然呢個唔係Classic Set
但係食到最想試嘅scone配個玫瑰醬已經心滿意足(´・ω・`)
我哋嗰日2點半食 好彩lunch淨係食咗少少嘢墊肚 如果唔係真係食唔曬...
同埋成個set落嚟都幾濟 建議嗌茶好過咖啡
2021-01-15 625 views
High tea 😎我同我朋友影完相就食,自己無同d食物合照就食🤪我唔知係咪跟節日整相對的甜品,我個人唔太喜歡呢d,我個人膚淺🤪我重意食d清新d,同勁濃㗎朱古力🍫蛋糕p有d麵包🥯硬咗d⋯⋯不過個醬真係好好好清新唔會好甜,正
High tea 😎
我同我朋友影完相就食,自己無同d食物合照就食🤪
不過個醬真係好好好清新唔會好甜,正
2021-01-12 675 views
講番之前係官網訂既文華東方酒店既staycation優惠訂海景客房送三道菜晚餐入住前兩日就有send mail問想揀咩菜式因為中秋關係餐廳比較多人要安排夜晚九點半先有得安排入座不過當晚八點九左右餐廳就打電話話有座位了cafe causette係酒店m floor文華餅店就係格離同一層仲有食自助餐既快船廊擺設餐臺都幾簡單餐廳係m floor個景就唔算開揚全部都係同金錢有關既野只係咁靜局既夜中環真係好少見到因為過左九點佢話每人會送一杯酒比我地其實我就唔飲既不過一世人可能都淨係呢一兩年可以住咁多高級酒店開心下都無壞先黎塊包都幾硬唔知係咪餅房出品但係好硬唔好食前菜揀左龍蝦湯我覺得有少少苦一般般姐應該同文華扒房仲有一段距離西毛豬火腿哈蜜瓜女朋友話火腿蜜瓜好好食主菜肉眼扒塊扒麻麻地無乜肉味同比目魚柳呢份無乜點試最後甜品芝士蛋糕芝士蛋糕就無想像中咁好食不過蛋糕上面有佢地個招牌又幾得意同朱古力蛋糕我就麻麻地朱古力仲送左兩粒我唔係咁鍾意食既野整體食物就一般啦不過環境氣氛唔錯而待應服務都OK既又唔會話好似米芝蓮餐廳咁拘謹無果種距離感算舒服既食完諗住拍拍屎忽就走人原來要係張單到簽個名見到張單上面有個價錢大約
講番之前係官網訂既文華東方酒店既staycation優惠
訂海景客房送三道菜晚餐