2021-07-13
𝐻𝑜𝓉𝑒𝓁 𝒾𝓃 𝒞𝑒𝓃𝓉𝓇𝒶𝓁🌟 𝑴𝒂𝒏𝒅𝒂𝒓𝒊𝒏 𝑨𝒇𝒕𝒆𝒓𝒏𝒐𝒐𝒏 文華下午茶 ($358 𝒑𝒆𝒓 𝒑𝒆𝒓𝒔𝒐𝒏)想試左好耐文華既𝘢𝘧𝘵𝘦𝘳𝘯𝘰𝘰𝘯 𝘵𝘦𝘢,今次朋友生日,一於黎試下😍預早一星期就𝘣𝘰𝘰𝘬到。今次安排左係𝘤𝘢𝘧𝘦 𝘤𝘢𝘶𝘴𝘦𝘵𝘵𝘦 食(快船廊都有得食既)呢道既環境好𝘨𝘳𝘢𝘯𝘥好靚,仲留左個𝘸𝘪𝘯𝘥𝘰𝘸 𝘴𝘦𝘢𝘵 比我地😆 雖然冇咩特別靚景,望住對面𝘤𝘩𝘢𝘯𝘯𝘦𝘭😂😂另外,酒店都準備左口罩套同濕紙巾比食客💪今次叫左佢最𝘵𝘳𝘢𝘥𝘪𝘵𝘪𝘰𝘯𝘢𝘭 既𝘵𝘦𝘢 𝘴𝘦𝘵。佢既𝘵𝘦𝘢 𝘴𝘦𝘵 係用三層架黎𝘴𝘦𝘳𝘷𝘦,𝘴𝘤𝘰𝘯𝘦就另外上。𝘛𝘦𝘢 𝘴𝘦𝘵 內包左𝘚𝘢𝘯𝘥𝘸𝘪𝘤𝘩𝘦𝘴,𝘏𝘰𝘵 𝘚𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳𝘺,𝘗𝘢𝘴𝘵𝘳𝘪𝘦𝘴,𝘋𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘊𝘢𝘬𝘦𝘴同埋𝘚𝘤𝘰𝘯𝘦𝘴。我本身勁鐘意食𝘴𝘤𝘰𝘯𝘦,而文華下午茶最出名既就係鬆餅同自家製既玫瑰花果醬😍今次食完最念念不忘既都真係呢2樣😚𝘚𝘤𝘰𝘯𝘦𝘴 有原味鬆餅同提子鬆餅兩款,提供左𝘤𝘭𝘰𝘵𝘵𝘦𝘥 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 同玫瑰花果醬。剛上枱時個鬆餅仲係熱辣辣,望落賣相正常,一咬落去蛋香味重同埋夠鬆軟😆加埋𝘥 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 勁好味呀!!!好似有英國食𝘵𝘦𝘢既感覺😚
另外,酒店都準備左口罩套同濕紙巾比食客💪
𝘚𝘤𝘰𝘯𝘦𝘴 有原味鬆餅同提子鬆餅兩款,提供左𝘤𝘭𝘰𝘵𝘵𝘦𝘥 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 同玫瑰花果醬。剛上枱時個鬆餅仲係熱辣辣,望落賣相正常,一咬落去蛋香味重同埋夠鬆軟😆加埋𝘥 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 勁好味呀!!!好似有英國食𝘵𝘦𝘢既感覺😚加埋個玫瑰花𝘫𝘢𝘮之後又係另一個感覺,真係食到𝘥玫瑰花瓣,有𝘥莓味甜甜地好清香,配原味既𝘴𝘤𝘰𝘯𝘦 勁夾。💯
或者係因為個𝘴𝘤𝘰𝘯𝘦太出色,我覺得其餘既咸點都比較普通。
甜品方面又係大滿足,樣樣都好𝘥𝘦𝘤𝘦𝘯𝘵,唔知食邊樣先好。最欣賞佢既牛奶朱古力蛋糕,佢既朱古力味勁濃好好味😋薑餅香橙果仁蛋糕🍰就𝘧𝘳𝘦𝘴𝘩得黎又𝘮𝘢𝘵𝘤𝘩得幾好。
野飲方面,試左𝘴𝘪𝘨𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦既文華東方茶。呢個茶係用左唔同既茶葉(唔係茶包)同香料𝘣𝘭𝘦𝘯𝘥出黎,飲落去有一陣好香既薰衣草同橙味,食完甜野好解膩🥰🥰🥰🥰飲完仲幫我𝘳𝘦𝘧𝘪𝘭𝘭 左水🤣
兩人𝘵𝘦𝘢 𝘴𝘦𝘵 份量頗多,最後食唔晒侍應𝘱𝘢𝘤𝘬得好靚咁比我打包。😌好滿足既一餐😋🍰🎂
📍 𝗖𝗮𝗳é 𝗖𝗮𝘂𝘀𝗲𝘁𝘁𝗲, 𝙈𝙖𝙣𝙙𝙖𝙧𝙞𝙣 𝙊𝙧𝙞𝙚𝙣𝙩𝙖𝙡, 𝙃𝙤𝙣𝙜 𝙆𝙤𝙣𝙜
5 𝘊𝘰𝘯𝘯𝘢𝘶𝘨𝘩𝘵 𝘙𝘰𝘢𝘥 𝘊𝘦𝘯𝘵𝘳𝘢𝘭, 𝘊𝘦𝘯𝘵𝘳𝘢𝘭
#foodie #hk #hkfoodie #hkeats #hkeat #foodlover #chill #cafe#香港美食 #852food#followme #photooftheday #instagood #me#foodie #foodporn#foodholic #topcitybiteshk #eatgoodfood #eatgoodwest #eateateat#metime #hkiger #happy #食好西#eatgoodfeelgood#相機食先 #exclusive #foodstagram#afternoontea #hongkong