2009-06-10
其實日式豬骨湯拉麵大家樂之前都推出過, 雖然唔夠味千好食, 但都唔會太差見拉麵又"重出江湖", 就係晚市食返碗, 可惜已面目全非 湯底--"廣告"寫用上極上豬頸骨不停火熬製10小時, 骨髓膠質融化成乳白色濃湯--"實質"係d湯好淡, 唔係乳白色, 無咩豬骨味, 而且好多油! 豬軟骨--一咬已不對勁, d肉唔新鮮, "霉"的, 且有酸餿味, 以為自己味覺有問題, 叫朋友仔幫手試一口, 佢話餿味就食唔出, 但好肯定d肉唔新鮮, 又鬆散又"霉" 拉麵--"廣告"話配上鮮九州拉麵, 入口幼滑, 體驗矜骨--"實質"係好難食的拉麵, 夾起時拉麵已結成一大團, 要用筷子分散, 跟著一食落口, 嘩, 是拉麵來嗎? 又稔又黏, 像剛剛開始搓的濕麵粉, 未上乾粉未搓夠時間的感覺 平日晚上九時, 此拉麵等左十多分鐘才有, 竟然難食到嘔, 價錢又唔係平. 唯一可以入口係d配菜 --- 粟米粒, 半隻蛋及椰菜 一直懷疑係咪自己黑仔因為臨收舖就俾d沒有品質監控過的食物我食? 正常唔係咁難食?
見拉麵又"重出江湖", 就係晚市食返碗, 可惜已面目全非
[豬軟骨豚骨湯拉麵]
湯底
豬軟骨
拉麵
--"廣告"話配上鮮九州拉麵, 入口幼滑, 體驗矜骨