2016-01-06 7073 views
今日去左隆堡麗景酒店食lunch buffet,218蚊一位,價錢算平,用埋信用卡有85折,埋單都係二百蚊多d,咁我都覺唔貴,唔貴的buffet咁食物都唔會咁豐富,我一去到見到食物選擇唔多,一眼都見曬,可以好快食飽,種類各式都有少少,係印度式沒有,而我覺好食係葡撻,乳酪雪糕,花生糊唔錯的,甜品類好少選擇,熱食款唔多,有點心,有些食物款都好普通, 但食落都個ok,唔會覺難食,咁呢間我食一次都覺夠啦,食物選擇多番點會好d啦!
2016-01-06
$208 (Lunch)
Credit Card Offers
  • 葡撻
  • 阿拉斯加長腳蟹
2015-12-27 6537 views
今次既boxing day dinner揀左呢間係隆堡酒店既咖啡亭位於酒店一樓左手面吸引到我地幫襯係一黎有位二黎佢地有任食生蠔最初都係抱著任食既人態去試誰不知生蠔夠新鮮,即開即食當日有三款(法國,南非,美國)首先講法國,無平時食既咁大隻,但入口鮮甜到南非,出奇地好味,重海水味,偏咸美國,肥美,味道較淡三款都唔錯,我自己加埋我唸都食左30隻其實每次限取三隻,但都唔洗排隊到長腳蟹、青口、龍蝦仔有個area任拎我個人覺得長腳蟹唔錯,龍蝦仔無乜味 之後再排刺身,我只係拎左油甘魚一個字 正 其他食物都好美味,雖然款式唔多但每款都very good現場仲有即煲生滾粥、雪糕機,因為掛住生蠔關係,無試哂咁多款但係如果為食蠔既絕對good
今次既boxing day dinner

揀左呢間係隆堡酒店既咖啡亭

位於酒店一樓左手面

吸引到我地幫襯係一黎有位

二黎佢地有任食生蠔

最初都係抱著任食既人態去試

誰不知生蠔夠新鮮,即開即食

當日有三款(法國,南非,美國)
首先講法國,無平時食既咁大隻,但入口鮮甜

到南非,出奇地好味,重海水味,偏咸

美國,肥美,味道較淡

三款都唔錯,我自己加埋我唸都食左30隻

其實每次限取三隻,但都唔洗排隊

到長腳蟹、青口、龍蝦仔

有個area任拎

我個人覺得長腳蟹唔錯,龍蝦仔無乜味

之後再排刺身,我只係拎左油甘魚

一個字 正

其他食物都好美味,雖然款式唔多

但每款都very good

現場仲有即煲生滾粥、雪糕機,

因為掛住生蠔關係,無試哂咁多款

但係如果為食蠔既

絕對good
2015-12-26
$500 (Dinner)
Christmas
  • 即開生蠔
  • 羊架
  • 長腳蟹
  • 鵝肝多士
由於我同班fds(4人)想食buffet, 諗梗食hotel icon定sheraton之濟, 望到呢間食評唔錯,見到有成百幾個好評,應該唔會差得去邊喇,所以一試,點知一試難忘,絕無下次。Openrice 網上有Coupon, 主題係「蠔」華牛肉海鮮自助晚餐, 原本諗想book 18:00, 點知佢話用coupon每日只限20個名額, 18:00已經俾一大班人book 左, 服務員仲話如果用信用卡優惠得八五折, 折完約要每人500蚊。所以最後決定食20:30, coupon優惠係$800/2位另加一。八點多去到, 出邊已有些人等梗。未入去,已經見到食物區範圍好細,眼見款式唔多,再入深d,坐位同坐位之間好迫,地方唔大, 應該只可容納50人左右。20:25,服務員安排可以入去坐,但原來未夠鐘、未等齊排隊既人進場及未有服務示意,入左場坐低係原來唔開始得,可能我少食環境咁細既酒店buffet,完全俾呢個規矩嚇到d氣憤。好喇,等d人入晒場,先20:28,因為無咩人,得10張枱有人(約25人),仲要等到20:30先可以開始, 仲要係由服務員繞場一周咁同大家開始,我就覺得我返左去小學。「蠔」華牛肉海
生蠔

「蠔」華牛肉海鮮自助晚餐

蠔 - 有3款, 3款都一般, 法國那款是最好食

海鮮 - 有凍蝦, 蟹腳...等 (都一般, 無味道)

牛 - 手切那款太生, 牛尾好食, 夠淋

主題係這3款, 但款式不多。

刺身 - 三文魚...

飲品 - 沒有提供自助, 要叫服務員先有, 只提供支裝忌廉同可樂, 22:00差不多完場先同你講有一杯free drink,問你要咩 (但見眼已經有人走左)

甜品 - 選擇是最多一有數10款, 但一般

最後大家都不知道點解來...
2015-11-21
$440 (Dinner)
Group-buy
2015-12-06 6648 views
雖然宅女不算是自助餐迷, 但每年總有好幾次遇著聚會或節日慶祝時都必定會選擇吃個自助餐, 全因自助餐什麼都有, 人多的話總有食物啱胃口就不用煩了. 宅女心中一直都有好幾家自助餐是值得去的, 其中這家位於尖沙咀隆堡麗景酒店內的咖啡亭就是個人頗喜愛的一家自助餐廳, 價錢不算貴, 食物亦算重質量, 性價比高. 最近餐廳正以牛肉跟蠔做主題, 兩者皆是宅女最愛, 實在沒理由不來試試看.既然這次是以牛肉跟蠔做主題, 這兩個食材當然不能來得馬馬虎虎. 餐廳選用的牛肉都是用了澳洲農業公司的1824 Premium Beef品牌, 這個曾經連續兩年獲得Premier of Queensland's Agriculture Export Award的美譽, 質素絕對有保証. 另外生蠔就選用來自法國的Hama Hama Oyster, 即開即食. 自助餐有分兩個時段, 價錢逢星期一至四成人每位HK$448起, 星期五至日及公眾假期就每位HK$498, 宅女覺得比起其他酒店自助餐, 這個價錢又不算貴.吃自助餐首先要進攻的地點, 當然是海鮮區了. 餐廳一向有幾款食物是來這裡必吃的, 其中一款就是他們的阿拉斯加長腳

自助餐首先要進攻的地點, 當然是海鮮區了. 餐廳一向有幾款食物是來這裡必吃的, 其中一款就是他們的阿拉斯加長腳蟹了!! 不知怎的這裡的蟹腳都很粗壯又夠多汁, 其他海鮮還有小龍蝦, 翡翠螺, 青口跟凍蝦等, 這些水準就比較平均.
而生蠔方面, 這晚提供的有兩款, 分別是法國的Hama Hama及南非的Rollex. 前者比較爽身, 海水味適中, 算是大眾比較易接受的味道; 而後者帶多一點點creamy口感, 兩者體型皆不大, 但以任食來說味道都算不錯.

再來前菜頭盤部分, 曾經來過酒店的另一家西餐廳AVA吃過, 他們有道招牌菜法國藍蟹肉配香芒牛油果沙律實在令人回味. 不過在那邊每次只能吃一份, 有點不夠喉, 但在這裡吃自助餐, 是居然有一整盤任吃!! 這個沙律亦是每次宅女來吃得最多的一款. 除了這款沙律, 亦有其他頭盤例如海鮮蛋批, 凍肉併盤, 煙三文魚及薄荷乳酪配羊西冷沙律等等.
不過既然這次是以牛做主題, 頭盤部份亦出現了幾款較少見的, 其中這個意式薄切1824安格斯生牛肉就最受歡迎. 切得薄薄一片只加了點巴馬臣芝士及火箭菜, 完全能吃出這個牛的鮮甜味美, 當然生牛肉不是人人受得了, 但如果能吃的話, 就會不能自拔的吃完一片又一片.

餐廳另一招牌菜色, 就是這個瑞士烤芝士了!! 這個真的在其他自助餐廳都很少出現. 還記得以前來時看到一大塊芝士慢慢溶下來時的情景實在令人非常興奮. 不過近年因為衛生問題, 芝士巳沒有再放出來了, 改為即點即在廚房烤好拿出來給客人. 跟侍應落了單後, 大約2-3分鐘便送來, 看看芝士仍是滿滿的鋪在薄多士上, 那份興奮不禁又再湧上來了! 大口咬下去, 香濃的芝味加上香脆的多士, 實在是絕配. 如果不是擔心卡路里的話, 宅女必定會能吃多幾份的!
而日式食品這裡相對選擇就少一點, 但刺身當然仍不缺的. 款式比較大路, 有三文魚, 油甘魚, 八爪魚跟鯛魚. 不過這晚時不時亦會看到有海膽灸燒蝦出現, 想吃的話看到就要先拿了~ 而壽司部份就比較弱勢, 只有一些八爪魚, 鰻魚跟迷你壽司飯選擇, 如肚皮沒空位的不試沒損失. 老實說這裡主攻刺身部份巳經很足夠了.
再來熱葷區, 這次以牛做主題, 所以牛肉類是比較多, 重點包括有砵酒迷迭香燴N5和牛牛尾, 這個味道十分香濃, 而且牛尾亦炆得夠軟淋, 那些汁真的很想來碗白飯伴吃! 另外亦有匈牙利燴和牛牛仔骨, 焗1855牛面頰酥皮盒, 香煎澳洲1824安格斯牛柳配香蒜汁及美國牛肉咖哩等等. 其中宅女覺得那個牛仔骨做得不錯, 肉夠軟嫩又帶點脂香.
不過如果不想吃太多牛, 這裡當然仍有其他熱食選擇, 分別有香煎美國豬柳配蘋果酒汁, 香草焗有機羊鞍, 薑蔥炒蟹, 甘筍忌廉汁燴海鮮, 焗原條龍脷柳, 海鮮炒飯等等. 其中那個甘筍忌廉汁燴海鮮當中有超多青口, 墨魚跟大蝦, 味道不會好膩, 不錯. 不過很想一提的是那個酥炸大蝦, 體型超長又夠粗身, 不過因為之前放在盤內被罩住以致令外層全淋掉, 實在非常可惜. 剛炸好的東西千萬不要被焗住啊!!
不過作為牛魔王, 沒有一塊真真正正的牛扒還是不夠滿足, 幸好這裡有即切燒牛肉. 看看那塊牛的紋理相當吸引, 而且燒至半熟, 中間還是露出粉嫩色澤, 輕輕繞上點燒汁, 入口肉質柔軟又嫩滑, 肉味幾香濃, 雖然肚皮巳沒多餘位置, 但這個實在值得吃一片.
自助餐期間, 亦會有侍應拿著一份份即製起的鵝肝多士跟蝦多士穿梭在餐廳裡主動問食客要不要, 鵝肝多士雖然細細件不過鵝肝都夠肥厚亦不會煎得過乾; 而蝦多士則炸得十分酥脆, 個人覺得每款都可以小試一件, 不過如果錯過了一輪也不用擔心, 因為侍應都會在整個自助餐時段出來數次的.
每次吃自助餐, 都總會遇到幾個大胃王. 吃完以上所有食物後都還未飽? 這時就可以試試他們的即製意粉了. 宅女很少會在自助餐中吃意粉或飯類因為會很容易飽滯, 不過這裡的意粉份量不多, 亦有幾款海鮮, 醬汁可以選擇, 即點了個松露醬蜆肉意粉, 聞起來非常香, 意粉硬度剛好, 份量其實只有兩, 三口, 如果還有點空位不妨一試.

另外亦看到有新的即製生滾粥, 晚上來個皮蛋瘦肉粥也不錯吧.
甜品類永遠是女生最關注的一個環節. 這裡就有一整個蛋糕櫃, 想要哪一款只要跟侍應說聲就可以, 當中包括了椰子香芒慕絲蛋糕, 西班牙忌廉泡芙, 芝士杏仁慕絲蛋糕, 藍莓芝士蛋糕, 迷你香檸蛋白撻, TIRAMISU跟木糠布甸等等. 全部都是一小口份量, 最適合花心如宅女這種人, 可以一次試多幾款也不怕滯.
除了西式甜品, 亦有少量中式甜品如煎堆, 葡撻, 芋頭西米露, 燉鮮奶蛋白等等. 雪糕方面就有一整部軟雪糕機可以自助. 不過論這裡最受歡迎的, 其實是即製水果班戟. 這裡做的班戟皮夠薄又帶點煙韌, 加上可以自選幾款水果如士多啤梨或藍莓等等, 暖烘烘出來再配一圈軟雪糕吃, 實在有夠美味呢~
常常跟自己說吃自助餐要適可宜止, 但最後總是抗拒不了美食而吃到撐著肚皮離開, 不過滿足度實在是滿分.

這次的燒芝士, 刺身跟海鮮部份依然沒有令人失望, 而做主題的牛肉感覺水準比預期的高, 沒有預計到吃自助餐也可以吃到那種水準的牛仔骨和牛尾.

不過這個主題只做到12月, 有興趣的就要快快打個電話去訂位了~

供應日期: 11月及12月1至15日

時間: 首輪晚上6時- 8時

次輪晚上8:30至11時

收費:

星期一至四: 首輪: 成人HK$448 / 小童/長者HK$318 / 次輪: 成人HK$468 / 小童/長者HK$328

星期五至日, 公眾假期及前夕: 首輪: 成人HK$498 / 小童/長者HK$358 / 次輪: 成人HK$518/ 小童/長者HK$368

2015-12-04 4944 views
良久沒吃自助餐,不竟坊間的酒店自助餐大都質素參差且收費高昂...有時寧可選擇較經濟的食店醫飽肚皮便算。友人喜歡生蠔、海鮮,生日就破費一點去嘗嘗這間名氣不大但網上頗多好評之咖啡亭慶祝一下!自助晚餐竟要分時段入座?聞所未聞...6時用餐8時離座正好餐後還有少許時間到外逛逛,也好,就嘗一嘗。餐廳面積較少,眼看絕不應是酒店級自助餐的裝潢,平民化得來得又頗舒服的感覺!哈哈~回說食物,小妹逢勸一句想要大堆頭食物的人真要三思一下...一眼看盡的食物區要逐樣數出來也不用2分鐘。但食物歸食物,味道應是為首,來吧!先攻海鮮是常識吧!生蠔即開但每次只能取三只...無癮!南非、愛爾蘭兩個國家的生蠔也嘗嘗,可能小妹味蕾遲鈍,總覺分別不大,但也是新鮮有口感的。長腳蟹是這裡的主打,確實認真不錯!粗大鮮甜!讚!其他海鮮~翡翠螺淡淡沒味的、青口普通貨式、小龍虾興趣不大、凍虾爽甜有驚喜。刺身小妹為獨對三文魚著迷,但切刺身廚師強烈推介八爪魚和油甘魚,就每款也試試吧!刺身沒雪味,處理不俗,吃落也新鮮。三文魚真的好吃(也許是自己喜好),也切得厚薄適中!不得不提有一個圓圓的蟹肉芒果沙律,小妹覺得是全場食物之亮點...非常美味,

先攻海鮮是常識吧!生蠔即開但每次只能取三只...無癮!南非、愛爾蘭兩個國家的生蠔也嘗嘗,可能小妹味蕾遲鈍,總覺分別不大,但也是新鮮有口感的。長腳蟹是這裡的主打,確實認真不錯!粗大鮮甜!讚!其他海鮮~翡翠螺淡淡沒味的、青口普通貨式、小龍虾興趣不大、凍虾爽甜有驚喜。刺身小妹為獨對三文魚著迷,但切刺身廚師強烈推介八爪魚和油甘魚,就每款也試試吧!刺身沒雪味,處理不俗,吃落也新鮮。三文魚真的好吃(也許是自己喜好),也切得厚薄適中!不得不提有一個圓圓的蟹肉芒果沙律,小妹覺得是全場食物之亮點...非常美味,必食推介!巴馬火腿也好吃但不像頂級貨,不竟是自助餐,明白的!

熱食頗普通但要提一下羊架放在自助餐上竟出奇生熟適中,又是另一驚喜!意粉是即煮但配料不多,本不想浪費胃納但眼見有自己喜歡之肉醬尖通粉...又嘗了一下。不錯,尖通粉之質感及肉醬之配合加上少許芝士粉確要一讚!甜品亦可以,每件小小的可逐一品嚐。要推介一下是燕窩燉蛋,蛋香、甜度適中,但真是燕窩!?算吧...好吃便是了!哈哈~

總括:起初並沒太大期望,但嘗過後又頗值得推介。食品種類不多但勝在每part食物也有亮點!食後才明白到為何分時段了...真心要吃足全場,兩小時的確已經足夠!嘻嘻...
風乾火腿
薄切牛肉
蟹肉芒果沙律(必食)
燕窩燉蛋
即煮意粉
刺身
海鮮區
甜品
2015-10-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$370 (Dinner)
Birthday
Coupon
風乾火腿
蟹肉芒果沙律(必食)
燕窩燉蛋
海鮮區
2015-11-27 4708 views
由於年幾前食過,都唔錯 ,所以有朋友突然想食 自助餐 ,又係附近 ,便想起 咖啡亭。雖然呢度地方細少 ,但總算整潔,食物易唔多選擇 ,但唔會好似而家咁少真的好令人失望 ,首次地方真是太細 ,開生蠔的位置太逼 , 旁邊就係攞凍食海鮮 , 唔方便 。 開生蠔亦都太慢。而且好細隻 ,好似粒蠔BB ,而且無咩口感&鮮味。長腳蟹 ,是幾多肉的 ,但無咩味道。肉質還可以啦,都算實淨。魚生刺身 , 選擇唔多 ,三文魚叫最好,比較鮮甜,有濃濃的肥膩口感,其他可以唔使叫。至於熱食 ,今期可能係牛做主題 ,太部份都係牛 ,但咁多款中 ,只有一款 ,炆牛尾較好,肉味香濃,而且好入味,炆得又夠淰。其他的比較un, 有渣。至於甜品,都係較少品種 ,係有個蘸糖焞蛋較好些。

真的好令人失望
,首次地方真是太細 ,開生蠔的位置太逼

至於甜品,都係較少品種 ,係有個蘸糖焞蛋較好些。
2015-11-27 2065 views
呢排與自助餐非常之有緣,吃完一間又一間,當然質素有好有壞,價錢也可以相差很遠,但這間我經常都會冠以性價比最高的,這間當然就是Café Exepress,是蠔迷的其中一個不錯選擇。來得這兒,就要不計環境,因為他們的地方真的很狹小,食物款式不多,可是另一方面則可說是貴精不貴多,每款食物都有一定的水準。就好似生蠔為例,他們每晚會供應三款生蠔,分別是法國、南非及美國,而且是即叫即開,保證新鮮,當中以法國生蠔最為美味,爽口甜美,值得一試。除了生蠔外,海鮮也是一大賣點,矛頭當然就是那些肥大厚肉的阿拉斯加長腳蟹,每一條蟹腳都有如兩隻手指般粗,啖啖肉得來又鮮甜十足,又是必吃的項目。此外,還有雪蟹腳、翡翠螺、青口、小龍蝦及凍蝦等等...來到冷盤前菜,當然不能忽視這個美味的蟹肉沙律,蟹肉之外,還有幾個層次,有芒果、牛油果及木瓜,三者混合後與蟹肉產生美味的化學作用,不油不膩,十分清爽好吃。另外,由於正值做著生蠔牛肉海鮮的推廣,所以頭盤中也有安格斯生牛肉片配巴馬芝士及火箭菜,薄薄的一片卻藏著濃厚的肉香,捲著芝士及火箭菜更是美味。頭盤反而佔了食物的大部份,如煙三文魚、巴馬火腿、刺身、凍肉及沙律,每款都做得不錯。

在吃著前菜的同時,有些侍應會捧著一盤新鮮製作的小食,會走同枱前供應給客人,好似這個香脆鬆化的蝦多士及飽滿的煎餃子。
吃過海鮮後,就是熱葷了,款式其實只有十多款,可是款款都做得精美。如這個焗1855牛面頰,肉質軟腍,十分惹味,真是好吃。還有匈牙利燴牛仔骨及迷迭香砵酒汁燴牛尾等等,真是牛氣沒法擋。
一浪接一浪,預少少位置吃完這個瑞士烤芝士先,那份咸香,呈現半流質的狀態,真是不能以言語來形容,如果現在不是要由廚房拿出來,應該會是更為美味。
當差不多吃罷想吃的食物時,已經帶有半飽,可是絕對不能錯過即切烤牛扒。雖然賣相不是相當美麗,但味道卻是一等一的好,肉質鮮嫩多汁,味道濃厚,加上烤的火喉好,真是美味。
來到最後的甜品時間,奈何我真的太飽,只選擇了愛吃的即煎班戟,餡料則是香蕉及忌廉,再放上軟雪糕在旁邊,實在令人回味。
這兒可以用麻雀雖小,五臟俱全來形容,食物水準亦有一定水平,加上實惠的價錢,真是值得一試的。

Cafe Express

尖沙咀赫德道8A隆堡麗景酒店1樓

更多有趣的分享,請到

Blog (www.jamelchui.com)

Facebook Page (facebook.com/jamel.food)

instagram (instagram.com/jamel_zysk)

Email 聯絡 (zysk@ymail.com)

$400 (Dinner)
Tasting Event, Coupon
2015-11-16 3734 views
沒姐姐的Day 5,幸而囝囝終於上學了,又來分享多篇食記:廢話少說,這位於尖沙咀隆堡麗景酒店的 Cafe Express,論環境及排場雖不及五星酒店的自助餐吸引,但陣容及味道卻堅得,非常推介呢~樓上 AVA 吃了兩次,感覺滿意,上週終於首訪了自助餐。有不少朋友說,這裡是麻雀雖小、五臟備全;而個人的習慣從來是將所有食物拍下(始終味覺可以很主觀、但款式多少卻是沒得瞞沒得騙),就等甜魔媽媽帶大家看看這小小一片天地有甚麼美食吧~近期主題是「蠔」華牛肉海鮮自助晚餐,故名思義,生蠔、牛肉及海鮮都是重點,一進場就見到份量十足的燒牛肋肉,選用得獎無數的澳洲 1824 Premium Beef 肉品,肉質相當不錯呢。別介意,這裡的包裝及食物擺放是沒那精美,接下來的即製意粉區就是例子。不過這種舊式無花巧的擺法,可以在有限的空間佈、擺下更多的配料,但這晚太飽沒試了。還有特色生滾粥,在香港的晚市buffet中有供應的,應該不算多吧?不過沒了身邊兩位粥怪在場,這晚也沒法一試其味道如何。 至於即製水果班戟,食友取了一份當飯後甜品,據說也有不錯的水準呢。小小餐廳也設有刺身櫃,供應三文魚、八爪魚、鯛魚等等選擇,刺身迷
小小餐廳也設有刺身櫃,供應三文魚、八爪魚、鯛魚等等選擇,刺身迷可以吃個飽。
場內亦有巴馬火腿,片好的火腿是放置原隻火腿之上,下面還細心的伴上清甜哈蜜瓜。
一邊還有不同款的壽司、卷物、冷麵、烏冬,以及不同的配料,其實要吃完一點不是易事呢...
接下來有麵包布甸、燕窩燉蛋等熱甜品,加上非常美味的軟雪糕機,以及另一邊角落的葡撻、芝麻球、朱古力火鍋等,天真的甜魔媽媽幾乎以為這就是全部的甜品了... @@
焦點回到中間的沙律、冷盤檯,提供輕煎牛肉配意大利麵沙律、紅椒菜沙律、蟹子青瓜沙律、薯仔沙律、愛爾蘭青口腸仔沙律、長通粉沙律、野菌雜菜沙律等,款式很多呢。
還有煙三文魚、安格斯生牛肉片配巴馬芝士及火箭菜、鮮蝦咯嗲、蛋批、兩款凍肉,以及甜魔媽媽超推介的吞拿魚蕃茄木瓜芒果牛油果千層塔,滋味鮮甜美妙難忘!
這就是甜魔媽媽全心推介的吞拿魚蕃茄木瓜芒果牛油果千層塔,好吃程度是吃了又添的!後方還有多款新鮮自選自組沙律,加起來沙律冷盤區陣容很強大呢。
後方有中湯、西湯各一,糖水的紅豆沙,同時還有瑞士烤芝士 (Raclette Cheese),這款以前是現場烹煮的美食,由於香氣太撲鼻,現在改為侍應落單上檯,芝士迷千萬別錯過!
之後的熱盤也很豐富:久違了的水牛城雞翼、香煎美國豬柳配蘋果酒汁、香草焗有機羊鞍、美國牛肉咖哩 (Prime-Choice) 配脆法包、香煎澳洲1824安格斯牛柳配香蒜汁、酥炸廣島蠔、輕煎豬柳等,其中有好幾款、特別是牛羊類的菜式都很好吃!
接下來就是令甜魔媽媽臉懞的主因:好吃的脆焗葡撻、芝麻球,以及朱古力火鍋,誰知另一邊還有擺著超多水果、朱古力、及甜點的 Sweet Corner!
之後又有麵包及芝士區,而且兩款芝士中有一款是甜魔媽媽心水至愛 Camembert,超好吃!
更多的熱盤還包括砵酒迷迭香燴N5和牛牛尾、薑蔥炒蟹、匈牙利燴牛牛牛仔骨;芝士焗薯蓉、蟹子炒飯、芝士焗西蘭花;更多的甘筍忌廉汁燴海鮮、焗原條龍脷魚柳配甜椒、焗1855牛肉頰酥盒等。其中幾款牛肉菜式再次大放異彩,非常美味值得牛魔品嚐!
然後來到自助餐的重點:生蠔及海鮮!專人即開的生蠔有三款,其中兩款是法國 Hama Hama 及 Fine de Claire 靚蠔,此外還有阿拉斯加長腳蟹、雪蟹腳、小龍蝦、翡翠螺、青口及恰蝦等,選擇非常豐富!
多款海鮮中,最讚鐵定是超粗皇帝蟹腳,蟹腳很多家buffet都吃得到,但如此粗身又鮮甜的,暫時甜魔媽媽吃過都是只此一家!
另一邊還有鵝肝慕絲、和牛卷、魚籽蝦等等小吃呢。
最後是幾乎看漏眼的 Sweet Corner,櫃中蛋糕、Creme Brulee、泡芙、馬卡龍等小甜點多達11款,加上四款切片水果,以及朱古力、曲奇、糖果堆成的三層架,選擇超豐富呢~
以及無限汽水供應,分段收費 (晚上6:00-8:00 及 8:30-11:00) 每位 $448起,時間是有點短,但憑 OpenRice 優惠劵可享低至兩位 $680 的超優惠價,性價比也太高了吧?

不客氣開動了,其實當日下午才吃完超飽的梳乎蛋,但面對新鮮爽脆的生蠔,這晚也忍不住連吃兩大盤、前後吞下5隻,說起我吃蠔的能力終於增強了呢~不過更加吸引絕對是超粗蟹腳,到底蟹腳有多粗?不妨看看它與甜魔媽媽肉手的對比,真的比不少幼兒的節瓜手更粗呢,而且味道特別嫩甜鮮美,一吃就是三大根!

蟹鉗也是巨大無比,肉質又是超級鮮甜好吃;如沒 萬麗咖啡廳 的超讚鮮活龍蝦鉗作對比,這會是甜魔媽媽在本港自助餐中吃到最棒的肉鉗!
正當甜魔媽媽努力殺蟹之際,侍者又捧來新鮮熱熨的蝦多士;原來餐廳希望提供更多鮮製美食給食客,所以在自助餐桌之上,再加添新鮮小吃,這蝦多士就是其一。難得蝦多士做到香脆不油,點上沙律醬十分惹味可口,生怕浪費 quota 的甜魔媽媽,這晚也忍不住將之吃清光!
香煎鵝肝也是隨上的新鮮項目,新鮮煎起當然會鮮香好吃很多,但胃納有限只吃一件就好~
超豪華的生蠔、海鮮、鵝肝頭盤來,再來一碟凱撒沙律、吞拿魚蕃茄木瓜芒果牛油果千層塔、安格斯生牛肉片、鮮蝦咯嗲、最愛 Camembert、巴馬火腿配蜜瓜等等,又是很好吃!太新鮮又美味關係,忍不住又取多碟凱撒沙律、蟹子沙律、吞拿魚蕃茄木瓜芒果牛油果千層塔、加上煙三文魚及小龍蝦,不經不覺已飽了大半!對的,過程中又來了煎餃子,而且皮薄餡香又是好吃,忍不住又吃清光了!
飽到了七成,但幾款牛肉菜式的確很讚,先吃焗1855牛肉頰酥盒,牛面肉是無比的嫩滑、膠質又豐富,加上蔬菜的甜味,一兜忍不住很快吃光!接著品嚐香煎澳洲1824安格斯牛柳,與外面的燒牛肉風味各異,但都是高品質的美味之作,牛魔一定要試。再取一碗不錯的中湯,吃掉砵酒迷迭香燴N5和牛牛尾(炆得夠腍重膠質又是美味),飽到九成了....最後吃下羊架(也很好吃!)、水牛城雞翼(這個可不吃)以及焗海鮮(也一般),百分百飽足了。
但千萬不能錯過瑞士烤芝士啊!烤至半融的流心芝士,拌上餅乾條、麵包及餅乾片,叫我怎能忍啊?通通塞進嘴巴吧~
太邪惡的一頓,為了減低罪惡感,最多取了不少的西蘭花(但也有大量芝士焗香!!!),又點了熱檸水,然後....
再吃一大杯香滑美妙的軟雪糕,加上朱古力醬及薄脆,太滿足了!
 要講這裡的軟雪糕真的很好吃,好吃程度是甜魔媽媽情願吃軟雪糕都不要 Haagen Dazs 雪糕杯(但不是Movenpick!!)~
眼見食友還取了班戟去拌軟雪糕,簡直是一流享受!
可惜我胃納有限,唯有下次再來再吃,反正收費一點不貴,相信海鮮迷老公也會很樂意陪我瘋呢,嘻嘻~最後,當然沒忘用上OpenRice的優惠劵!
2015-11-09
$374 (Dinner)
Tasting Event, Coupon
2015-10-26 6981 views
唯有美食不可辜負。終於吃到了期待已久的自助餐,必須提前訂位。即開生蠔任食,不能更美妙了,個頭不是很大,但比一般壽司店的蠔好吃n倍,甘甜而不腥,淡淡海水味,我完全不須蘸醬,滴兩滴檸檬汁便可開吃。😂我吃了一打左右。另外他們主打的是長腳蟹,每桌均附剪刀,因而吃起來也方便,好大一塊肉,也挺鮮甜,我吃也是無需蘸任何佐料,原汁原味!值得吃的還有燕窩炖蛋白,好滑。甜品櫃裏甜品的選擇不是很多,焦糖布丁上的焦糖是廚師當客人面用火槍噴的,頗有新意。今天唯一一款的cheese cake是藍莓的,口感偏硬,芝士味不濃,略失望。其實菜式種類不是很多,我主要就是來吃蠔和蟹,已經頗為滿足。但對於不愛生蠔的朋友來講,菜品選擇比較少,希望能增加幾道熱菜。
唯有美食不可辜負。終於吃到了期待已久的自助餐,必須提前訂位。即開生蠔任食,不能更美妙了,個頭不是很大,但比一般壽司店的蠔好吃n倍,甘甜而不腥,淡淡海水味,我完全不須蘸醬,滴兩滴檸檬汁便可開吃。😂我吃了一打左右。另外他們主打的是長腳蟹,每桌均附剪刀,因而吃起來也方便,好大一塊肉,也挺鮮甜,我吃也是無需蘸任何佐料,原汁原味!值得吃的還有燕窩炖蛋白,好滑。甜品櫃裏甜品的選擇不是很多,焦糖布丁上的焦糖是廚師當客人面用火槍噴的,頗有新意。今天唯一一款的cheese cake是藍莓的,口感偏硬,芝士味不濃,略失望。其實菜式種類不是很多,我主要就是來吃蠔和蟹,已經頗為滿足。[愉快]但對於不愛生蠔的朋友來講,菜品選擇比較少,希望能增加幾道熱菜。
2015-10-26
Type of Meal
Dinner
  • 燕窩燉蛋白
2015-09-24 10167 views
我不算經常吃buffet那種女生,胃納少,實在吃不下太多,不過,這夜為了蟹腳,不妨一來吧。這裡最吸引的便是有任吃粗蟹腳吧,蟹腳比我的手指還粗喔,入口啖啖肉的,味道亦鮮甜,吃時一邊配著白酒,蟹味更突出呢!除了蟹腳吸引外,生蠔亦是吸引的,這夜提供了三款生蠔,生蠔是即開的,新鮮度無容置疑,味道帶鮮,生蠔配白,亦是很棒的,那礦物味更突出呢。任吃的刺身,新鮮度也算不錯。除了生蠔和蟹腳這兩款吸引的美食外,buffet枱亦有不同的食物。tomato mozzarella sald排得美美的,芝士亦新鮮。蟹肉香芒牛油果木瓜沙律這個沙律是十分清新的,當中的芒果和木瓜都十分清甜,蟹肉份量亦十足。Parma ham煮螺羊架每次來這裡,羊架是必吃的,熟度剛剛好,羊味濃而不羶,肉質亦軟腍,相比有些店做得更好呢。還有即煮麵檔燒牛肉說實話,很多buffet都有提供燒牛肉,但質素很參差,而這份燒牛肉算是不錯的,肉質軟腍,牛味亦濃郁。除了buffet枱外,每位顧客亦可以有一份鮑魚和鵝肝多士,鮑魚軟腍彈牙,那鮑魚汁味道亦濃郁;而鵝肝味道濃郁,但如果烹調時間上再短些便更好吧。這是另一款吸引的美食,Raclette Chee

任吃的刺身,新鮮度也算不錯。
tomato mozzarella sald

排得美美的,芝士亦新鮮。
蟹肉香芒牛油果木瓜沙律

Parma ham
煮螺

還有即煮麵檔
燒牛肉

這是另一款吸引的美食,Raclette Cheese,即燒的芝士,配上餅乾,簡單但超美味,我一個人吃了很多很多。
Cheese platter

另外還有cheese platter
吃過鹹點後,便來些甜點吧,甜品的款式也算多,而且細細件,可以試多幾款呢。
葡撻
另外還有自己唧的雪糕呢,這杯雪糕奶味超濃郁,喜歡吃的奶味濃的記得吃喔。

來之前,記得在openrice download coupon,和提早訂座呢,平日兩位只需$680+10%,每位不用$400,便有粗粗的蟹腳和即開的生蠔,算是不錯喔。

咖啡亭 Cafe Express

尖沙咀赫德道8A隆堡麗景酒店1樓

3550 0275

請支持一下小妹,給我一個like

2015-09-09 9214 views
近年的酒店自助餐,有不一樣的轉變,以往可能都只注重款式是否足夠。現在反而著重食物的質素,自助餐的主題夜亦是能吸晴之一。Cafe Express 以非洲為主題的自助餐,雖則地方不大,但不得不讚的是絕對用盡辦法,令客人盡享美食!貼心的枱上一開始已經放有紅醋、檸檬、剪刀等。(讚嘆!) 女廚師立刻即開的生蠔,毫不猶豫的手起刀落,不足兩分鐘,已經開好幾隻生蠔。南非蠔裙邊爽脆!吸睛的是滿滿的海鮮! 有手掌般大小的蟹腳,用剪刀在中間剪開,便能一下子起出長長的蟹肉,夾雜著淡淡的海水味,讚!還有青口、海螺和蝦,海產豐富!南非為主題,因此會為每位客人送上南非鮑魚和鵝肝,一流!沙律的怎能錯過?喜歡沙律菜拌上黑醋,不喜歡的話,還有旁邊的水牛芝士加蕃茄、牛油果吞拿魚沙律、大蝦沙律、雞蛋沙律、鴨胸沙律等等,選擇真的多不勝數!熱薰方面有軟腍而香口的八成熟燒牛肉,還有不錯的羊架,沒有羊騷味。辣酒煮螺、非洲烤雞、酥炸廣島蠔等等多不勝數的熱食。看似地方不大,兩三分鐘便能走完,但廚師還會不時的拿著三層架,放有燒蟹腳、焗青口和炸物等。希望為食客盡量的提供更多選擇,如此的貼心,實在值得一讚。甜品方面,可以自己扭軟雪糕~ (當然
貼心的枱上一開始已經放有紅醋、檸檬、剪刀等。
南非為主題,因此會為每位客人送上南非鮑魚和鵝肝,一流!
甜品方面,可以自己扭軟雪糕~ (當然不止於此!)
原來自助餐旁有一個甜品櫃,有非常多的選擇!
2015-09-04
$480 (Dinner)
2015-09-07 7497 views
每星期都有一、兩次黎食下午茶,但最近食物質素每況愈下😠難意想像竟然係出自酒店廚師,由其係個主打意粉係廚師即場炮製簡直不知所謂,茶餐廳出品比佢好食好多,意粉完全5入味同白烚無分别😠即場反映比經理知再煮過依然無改善👎,經理事後解釋因為廚師多單所以將烹調時間縮短咗導致意粉5入味😡而其他食物溫度亦5夠熱只有微暖,見到最近openrice食評都話差咗但估5到真係差得咁緊要,從未試過去食自助餐係餓住埋單走今日終於有人生第一次😠诀定以後都5會再幫襯轉戰美麗華yumm😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠
2015-08-25 8378 views
今日可算是超攰既一日咯!!!所以今晚要食餐好既!! 個人黎講都黎過幫襯幾次, 雖然地方唔算大, 食物種類唔算多, 不過食物既質素真係唔錯, 而且好抵食, 所以今晚還是選擇黎呢度食.簡單又巡個圈先~~開始先食D沙律同冷盤食物!有薄切生牛肉同沙律, 味道好好~之後就排隊拎魚生, 同即開生蠔~~五人個, 拎左咁多野食呀!!賣相真係好吸引~~有蟹腳, 翡翠螺, 生蠔...每人每次最多取三件生蠔, 排完可以再排! 正!! 生蠔雖然係細隻D, 但都好新鮮, 唔腥~蟹腳又大隻, 剪開個縠, 入面真係可以有一大條蟹棒~食野期間, 仲有職員巡迴派食物, 要既就舉手今次係蝦多士. 熱辣辣, 即炸出黎, 好脆!羊架, 燕窩布甸~~甜品在門外出面, 除左有蛋糕, 仲有生果, 曲奇, 朱古力任夾.匙羮既焦糖燉蛋, 佢會即場燒俾你, 上層做左一層燒焦糖, 下層既燉蛋仍然香滑重蛋味!!! 一羮一口啱啱好.
今日可算是超攰既一日咯!!!

簡單又巡個圈先~~
自助雪糕機
開始先食D沙律同冷盤食物!有薄切生牛肉同沙律, 味道好好~
凍盤食品
之後就排隊拎魚生, 同即開生蠔~~
刺身檔
五人個, 拎左咁多野食呀!!
賣相真係好吸引~~有蟹腳, 翡翠螺, 生蠔...
生蠔, 翡翠螺, 蟹腳
好豐富既食物
凍蟹腳
蟹腳又大隻, 剪開個縠, 入面真係可以有一大條蟹棒~
有職員巡迴派食物
食野期間, 仲有職員巡迴派食物, 要既就舉手
今次係蝦多士. 熱辣辣, 即炸出黎, 好脆!
巡迴蝦多士
羊架, 燕窩布甸~~
2015-08-11
$400 (Dinner)
2015-08-16 8557 views
這夜Choco預早跟我慶祝生日揀選了咖啡亭早幾年巳是常客的我趁機會好好回味一番,現在做2人同行優惠$680/2位+10%還記早幾年得第一次嚟食$500/2位加幅不算太高~食物種類亦較以往豐富有我最愛的parma ham~各式壽司,忘了影相的刺身有甘蝦,三文魚,八爪魚,油甘魚,鯛魚~ 自助軟雪糕機~ 清酒煮大蜆及青口~ 關東煮,日式串燒,煎壤三寶~吉列豬扒配日式蛋花汁~ 朱古力火鍋小朋友摯愛~ 吉列生蠔,日式牛仔粒~ 日式咖哩雪場蟹~ 烤羊架~ 焗亞拉斯加多寶魚~ 前菜有煙三文魚,醉雞腳~呢個並非蛋糕而係法國藍蟹肉香芒牛油果木瓜沙律~ 日式前菜,火腿沙律,海蜇燻蹄,日式蟹柳沙律~ 新鮮沙律菜,粟米和車厘茄~ 粉麵檔還有即場做雞蛋仔~凍海鮮小龍蝦,青口,翡翠螺,海蝦,雪場蟹腳和亞拉斯加蟹腳~燒牛肉~ 麵包布甸~ 燕窩燉蛋~ 藍莓芝士餅,生果撻~椰子香芒慕絲蛋糕,西班牙忌廉泡芙~ 色彩斑斕的法式小圓餅 ,芝麻杏仁慕絲蛋糕~香檸蛋白撻,法式焦糖燉蛋 ~木糠布甸,意大利芝士蛋糕 ,意大利班蘭奶凍和熱情果椰香慕絲~生果拼盤~ 好睇咗咁耐要開餐了~影完相巳見檯面有支可樂女真係細心又貼心D,食沙律先每

食物種類亦較以往豐富有我最愛的parma ham~
自助軟雪糕機~
 清酒煮大蜆及青口~
關東煮,日式串燒,煎壤三寶~
吉列豬扒配日式蛋花汁~
朱古力火鍋小朋友摯愛~
吉列生蠔,日式牛仔粒~
日式咖哩雪場蟹~
烤羊架~
焗亞拉斯加多寶魚~
前菜有煙三文魚,醉雞腳~
呢個並非蛋糕而係法國藍蟹肉香芒牛油果木瓜沙律~
日式前菜,火腿沙律,海蜇燻蹄,日式蟹柳沙律~
新鮮沙律菜,粟米和車厘茄~
粉麵檔還有即場做雞蛋仔~
凍海鮮小龍蝦,青口,翡翠螺,海蝦,雪場蟹腳和亞拉斯加蟹腳~
燒牛肉~

麵包布甸~
燕窩燉蛋~
藍莓芝士餅,生果撻~
椰子香芒慕絲蛋糕,西班牙忌廉泡芙~
色彩斑斕的法式小圓餅 ,芝麻杏仁慕絲蛋糕~
香檸蛋白撻,法式焦糖燉蛋 ~
生果拼盤~
好睇咗咁耐要開餐了~影完相巳見檯面有支可樂女真係細心又貼心D,食沙律先每樣前菜都取少許啦自制凱撒沙律菜夠新鮮便好吃了,藍蟹肉香芒牛油果木瓜沙律好好味皆因中正全部係我愛的食物,煙三文魚沒有腥味不錯耶~
自制海鮮拼盤是晚供應南,西非生蠔個人偏愛南非蠔creamy又甘甜而西非蠔屬脆口質感甜味較輕,小龍蝦肉質彈牙不過鹹餐廳的亞拉斯加蟹腳從未令我失望一梳梳的蟹肉入口鹹鮮味濃好鬼C正呀Choco更食咗10多隻蟹腳添呀haha~
南非蠔我嚟喇~yummy
剌身取了三文魚和油甘魚油香豐腴鮮甜,甜蝦軟糯香甜好不錯呢~
風乾火腿略嫌未夠油潤火腿味亦只輕輕地帶過更慘係竟然~冇菠蘿唉,冷烏冬木魚汁不夠味Choco就醒目用沙律的芝麻醬撈嚟食味道即時升呢~
飲碗粟米排骨湯先好香粟米味,日式鰻魚炒飯夠爽身好味,清酒煮大蜆係新鮮嘅可惜清酒的香味消失了,醉雞腳放心食絕不會食醉人因為冇咩酒味呢!!
當我去取甜品返座位時Choco便去取出生日蛋糕給我還插上我名字的蠟燭,傻妹走了多區也找不齊欠了E字便找F頂替講真我已開心到看不到名字對否haha多謝妳給我的驚喜Love you~
這三杯甜品大家要必食~木糠布甸香氣撲鼻質感軟滑,意大利芝士蛋糕咖啡味香濃,熱情果椰香慕絲酸得來帶著幽幽椰香~
自製甜品拼盤~芝麻杏仁慕絲蛋糕一不留神取了我不吃的杏仁但係又好好味喎尤其面層芝麻慕絲香得厲害,藍莓芝士餅芝士味頗香濃又軟滑正喔!椰子香芒慕絲蛋糕芒果味同椰子有點衝突我不愛,生果撻麻麻哋冇咩質感,法式小圓餅取了黑加侖子味好正呀haha,香檸蛋白撻酸甜平均,法式焦糖燉蛋焦糖係侍應即時用火槍燒成焦脆香甜又係好味不過用湯匙有D肉酸~
軟雪糕溶很快但好香滑不錯啊~
食飽上40樓Sky Garden影張夜景就這樣渡過愉快一夜~
2015-08-12
$374 (Dinner)
Birthday
2015-08-15 7724 views
中學同學聚會,大家都好耐無見。有人建議去尖沙咀既咖啡亭,話之前去過好抵食,一於一齊去試下~去到餐廳,地方唔大,第一時間掃描下有咩食,立即鎖定回本必食既生蠔同蟹腳 ^^…同埋都好多人黎食,應該無撿錯!!生蠔即叫即開,開蠔職員細心介紹由淡口味開始食,但已經唔記得系邊兩個國家>_<…只記得非常新鮮鮮,我食左1打有多~蟹腳拆殼後都有半部iphone咁粗,大隻又肥美,啖啖肉,激讚!!刺身沙律都算多選擇。雖然生蝦要自己“me”殼,但係一定一定要食,超級鮮甜creamy。加錢可以任食鵝肝多士,我覺得廚師煎得arm arm好,真系外脆內軟,加埋個黑醋汁,完全無油膩感,正!!職員問我地鍾唔鍾意食芝士,大家即可變左心心眼…哈哈!! 呢個燒芝士真係超正,可惜太飽,但係都忍唔住食左3件^^已經食到好飽,但係總有個胃留俾甜品。試左同學大力推介既燕窩燉蛋白,果然值得一試~又香又滑,女仔arm曬!整體黎講…非常抵食~餐廳職員既服務態度抵讚,侍應清碟同落order反應都好快又有禮貌…值得推介同encore既buffet!!

生蠔
蟹腳
鮮甜creamy既生蝦
三文魚
燒芝士
又香又滑既燕窩燉蛋白
2015-08-12
$420 (Dinner)
  • 長腳蟹
  • 燕窩燉蛋白