2021-05-05 24 views
登打士街行得多,但真係好少上去樓上搵食,今日朋友帶路,先知有個正點,以後會多多上黎食野,抖下氣,metime下。咪見佢好似cafe咁以為淨係飲咖啡,其實好多好野食。淨係飲品款式就已經夠多,樣樣都好想試。有沙冰/果粒茶/花茶/奶蓋/奶茶系列/咖啡系列泡沫......下午茶時段,正價飲品仲可以用優惠價加配小食。今日試左個拼盤,好高汁呀。條魚炸得勁脆,但唔會硬,入面有汁架。馬卡龍唔會死甜,外脆內軟,中間果jam甜度剛好,真心好食。雞翼唔會乾柴,雞肉仍是滑滑的👍👍👍而且每組梳化腳位都有插頭,比人慢慢邊食邊用電腦或打機
下午茶時段,正價飲品仲可以用優惠價加配小食。
今日試左個拼盤,好高汁呀。
條魚炸得勁脆,但唔會硬,入面有汁架。
馬卡龍唔會死甜,外脆內軟,中間果jam甜度剛好,真心好食。
雞翼唔會乾柴,雞肉仍是滑滑的👍👍👍
而且每組梳化腳位都有插頭,比人慢慢邊食邊用電腦或打機
2021-05-04
$100 (Tea)
  • 陸月
2021-04-26 27 views
出旺角做野,但下午有一段時間既空檔,又冇咩好行,於是就係登打士廣場選左一間cafe 坐。餐廳環境好大,屬有情調既光線,有D客人玩緊board game,有D睇緊ipad,我都叫左個餐睇住手機慢慢hea。叫左個香草白汁龍利柳螺絲粉配蜜桃紅茶。即叫即整,上菜時店員都有提醒我小心熱,真係連隻碟都好熱,新鮮滾熱辣。 龍利柳外皮炸得超脆,仲差唔多手掌咁大,裡面既魚肉嫩滑同柔軟。醬汁好多,芝士可少少拉絲。望落平平無奇,但份量同味道我覺得都乎合價錢。最緊要係佢唔會趕人走,俾你慢慢做自己野或者玩下board game。蜜桃紅茶比預期中冇咁甜,可能係熱飲既關係,飲落都有紅茶同蜜桃香味,都夠濃唔係水稀稀。雖然宜家有五花八門既打卡café,但人潮太多,好多時都限時。所以如果真係需要hea得耐既,呢類型樓上café 仍然都係一個唔錯既選擇。望下個街景食下野做下自己野,咁就夠鐘去會合返朋友。

叫左個香草白汁龍利柳螺絲粉配蜜桃紅茶。

最近都冇心機寫食評,個人hea hea地難得有朋友約收工食飯就去啦,居然約係登打士!中學之後都冇黎過呀😂😂上到去餐廳個陣真係有d親切感/正題😂個set for two幾抵食,選擇都不少,但份量有d多所以冇叫到,男仔可以輕鬆ko🤔set meal會跟飲品感覺又好似抵食d,但最後我散叫😂因為我想食嘅set都冇😂fish and chips 薯條粗切有口感,上枱熱辣辣,不過對比下魚就細舊d,但價錢唔貴所以👌🏻尼個蕃茄湯底鴨胸螺絲粉好出色,夠濃味,似羅宋湯咁有埋洋蔥嘅甜同牛味👍🏻鴨胸比較少,得3片😂所以我地後加左個雞翼雖然似煎雞翼多過似炸雞翼,勝在香料味濃,雞翼都嫩滑👌🏻朋友養生叫左個花茶,又幾好飲,岩晒女仔🥰/尼度設有最低消費,記得睇清楚menu下細字喔😉
set meal會跟飲品感覺又好似抵食d,但最後我散叫😂
因為我想食嘅set都冇😂
fish and chips
雖然似煎雞翼多過似炸雞翼,勝在香料味濃,雞翼都嫩滑👌🏻
朋友養生叫左個花茶,又幾好飲,岩晒女仔🥰
尼度設有最低消費,記得睇清楚menu下細字喔😉
2021-04-24 21 views
去Cafe Fabulous食下午茶。凡下午茶時段惠顧正價飲品一杯,可以優惠價選購一款小食。共嗌了三款小食及兩款飲品。瑞士雞翼即叫即製,上枱時重冒煙。雞翼 Juicy肉嫩,瑞士汁甜。日式餃子🥟皮又薄又脆。司華力腸份量好多,皮脆,點d茄汁食已經好好食啦。呢度飲品款式選擇超多!有成半份餐牌都係飲品!唔會成日飲嚟飲去都係檸茶🙈,實有款啱你口味。曲奇草莓朱古力淨係賣相已經謀殺晒不少菲林。用一支竹籤串起三粒Mini Oreo🍪,好似串燒🍡咁,好得意~Oreo上有d草莓醬,食落酸酸甜甜。飲品上除左有三粒完整嘅Oreo重有Oreo碎。又有得食又有得飲,正!😋我好鍾意飲花茶,見呢間cafe有花茶就毫不猶疑嗌左水仙玫瑰花茶。既有玫瑰花香又有茶香。另附一小樽蜜糖,邊飲邊倒點蜜糖落茶入面,微澀嘅茶加上微甜嘅蜜糖,飲完好舒服~🥰呢間Cafe坐位以沙發為主,坐得好舒適~同朋友喺度邊食邊吹水,chill下,Cafe Fabulous係唔錯嘅選擇~👍🏻

共嗌了三款小食及兩款飲品。

日式餃子🥟皮又薄又脆。

司華力腸份量好多,皮脆,點d茄汁食已經好好食啦。

曲奇草莓朱古力
淨係賣相已經謀殺晒不少菲林。

2021-04-24 28 views
是日收工約左個朋友去食野佢揀左呢間 樓上cafe “ Cafe Fabulous “由以往好多人既樓上cafe都變到小左好多人.Meal set 價錢由 $88-$168.1️⃣芝士白汁焗鴨胸意粉$88包一杯$40飲品不過個意粉無咩味鴨胸就不過不失都係咁想約朋友傾下計 玩下board game都可以去下既.2️⃣香蕉朱古力多士盒 $78佢裏面既多士最好食 佢係切到一粒粒 再搽牛油/蜜糖焗 再放返入去做到脆卜卜 👍🏻👍🏻👍🏻 個多士盒 個「盒」果方面就麻麻地(包皮)唔夠香口 同冇咩味 要點返d朱古力醬..Cafe Fabulous (旺角)旺角登打士街43H號登打士廣場9樓
是日收工約左個朋友去食野

佢裏面既多士最好食
佢係切到一粒粒 再搽牛油/蜜糖焗
再放返入去
做到脆卜卜 👍🏻👍🏻👍🏻
個多士盒 個「盒」果方面就麻麻地(包皮)
唔夠香口 同冇咩味 要點返d朱古力醬
Cafe Fabulous (旺角)
旺角登打士街43H號登打士廣場9樓
2021-04-22 25 views
♡ ℂ𝕒𝕗𝕖 𝔽𝕒𝕓𝕦𝕝𝕠𝕦𝕤 ♡旺角樓上小店 ☕️環境都算幾舒服而且地點方便適合一大班朋友聚會 👨‍👩‍👧‍👦👨‍👩‍👧‍👦👨‍👩‍👧‍👦價錢也相當合理 😆/黑松露軟殼蟹意粉/軟殼蟹大大隻可惜不算太新鮮有一點腥味 🙈意粉調味不錯如果硬身一點更好/吉列大蝦咖哩飯/大蝦炸得非常酥脆值得加分!咖哩醬濃淡適中是日式的甜咖哩不會太辣 👌🏻整體食物質素可以CP值唔錯!值得一試
♡ ℂ𝕒𝕗𝕖 𝔽𝕒𝕓𝕦𝕝𝕠𝕦𝕤 ♡

是日式的甜咖哩
不會太辣 👌🏻

整體食物質素可以CP值唔錯!值得一試
2021-04-22 30 views
自從上次激嬲女朋友,好好彩氹得返,今日適逢女朋友月事,小弟都醒醒定定,近近地喺旺角登打士街搵咗間Cafe,有野食之餘又可以坐下休息下,做定晒資料搜集,見d食評都話OK就試試佢先。一入到餐廳見啲裝修都幾正,粉藍色嘅梳化,啱晒俾女朋友打卡影相,佢見到都話好中意心諗已經係成功既一半。啲坐位亦都好闊落,店員勁好我地2個人都俾左大枱梳化我地,直頭攤係度都得好啦入正題,佢有個2人餐,包2個主菜,1個小食,2份甜品同2杯40蚊既野飲😂😂勁多野食主菜叫左卡邦尼意粉同埋招牌芝士焗肉醬意粉個卡邦尼好creamy好夠味,意粉夠晒煙韌,正!而個焗肉醬意粉都好足料,幾乎肉醬多過麵😂,芝士好夠味,焗完啲麵都唔會好乾,值得一試。小食叫左蜜糖雞翼,好好味,係超多蜜糖超甜,女朋友好中意。最後係甜品,New York cheese cake同埋焦糖燉蛋,甜品最重要既就係好味得黎唔太甜,唔會有好漏既感覺好味道結尾依個焦糖朱古力沙冰絕對係必飲,非常好飲!!唔會太甜,加埋啲焦糖味道啱啱好,個人覺得必試!(女朋友月事無得飲獨吞了,爽歪歪)總結係:女朋友好滿意,今日心情大好,食完仲坐左陣打幾舖機,一個字:正啊!

主菜叫左卡邦尼意粉同埋招牌芝士焗肉醬意粉

小食叫左蜜糖雞翼,好好味,係超多蜜糖超甜,女朋友好中意。

好味道

(女朋友月事無得飲
獨吞了,爽歪歪)

2021-04-21
2021-04-16 20 views
朋友曾經買過呢到外賣開派對早排行開附近特登走上黎嘆個tea一坐見其他枱客人點呢個我又愛甜食點可能唔叫馬卡龍toast box諗到邊個生日送呢個插支蠟燭呢個生日蛋糕又有睇頭😍😍有榛子朱古力醬仲有啲糖係成個多士上面大大球雪糕🍦挑戰自己既時候啊!亦係齊齊放肆既歡樂時間中間啲多士滿滿朱古力醬加埋半溶雪糕一啖食落口 味道好豐富又凍得過癮份量岩兩三個女仔分享見到有兩個男仔食呢個盒所以話甜品不論男女老幼都好難抗拒而且大大份價錢又夠平實
朋友曾經買過呢到外賣開派對
呢個生日蛋糕又有睇頭😍😍
有榛子朱古力醬
仲有啲糖係成個多士上面
大大球雪糕🍦
挑戰自己既時候啊!
亦係齊齊放肆既歡樂時間
  • 黑椒炸蝦天婦羅螺絲粉
  • 甜品
  • 焗自家製芝士肉醬意粉
2021-04-13 26 views
約咗朋友做project..疫情之下, Cafe都係一個好選擇。我和朋友喺登打士廣場搵到呢一間Cafe,上到去坐低,見到隔離兩圍枱都係做傾Pro 嘅學生!我哋嗌咗一個set,一個甜品再加兩杯嘢飲!Set:牛仔骨配薯蓉牛肉處理得啱啱好,牛肉嫩嫩的,一啲都唔「鞋身」!薯蓉一啲都唔呃秤,壓得好實淨,好飽肚!甜品:法式焦糖燉蛋焦糖面好脆,蛋蛋很滑,一邊傾煩心的project,一邊食甜品,好自癒啊!兩杯飲品:呢度最低消費係一杯嘢飲,價錢都算合理!係一個適合傾偈飲嘢嘅地方👍👍

我哋嗌咗一個set,一個甜品再加兩杯嘢飲!

Set:牛仔骨配薯蓉

甜品:法式焦糖燉蛋

兩杯飲品:

今日到旺角去咗間Cafe坐下,Cafe Menu選擇都幾多,我哋諗左好耐應該揀二人套餐好定係set dinner好😂😂但由於個主菜我哋比較鍾意set dinner,所以最後就決定叫兩個晚餐set再加一款小食!🍡荔枝乳酸乳酸嚟講我覺得唔算太甜,對於我本人唔太鍾意太甜既野,甜度啱啱好!🍡忌廉海蝦明太子意粉忌廉食落去唔會太濃稠,唔會太濟,反而食落去到最後會feel到少少辣味!都幾開胃!🍡炸雞翼原本我諗住炸雞翼係有層外衣包住然後炸到脆卜卜咁,但估唔到個煮法似係煎,不過又煎得幾脆喎!味道就食落去唔咸亦都唔會太淡味,調味啱啱好!🍡美式豬仔骨配油皮薯角美式豬仔骨可能我係西餐廳都算食得比較多嘅關係,我覺得呢間處理豬仔骨嘅手法相對比較難切,但味道尚算可以!有皮薯角反而整得幾好食🤣📍Cafe Fabulous地址:旺角登打士街登打士廣場9樓

🍡荔枝乳酸

📍Cafe Fabulous
地址:旺角登打士街登打士廣場9樓
2021-04-12
2021-03-28 42 views
Yayyyy!😆今日去咗旺角一間CP值高嘅cafe🤩有得玩又有得食😋Boardgame款式都算大眾化,你諗得出嘅都有🤫同朋友聚腳就最啱啦❣️嘢食水準都幾出色🤤👍值得一提就係服務真係好好🤣回頭指數爆棚啊~😎•🔸Set for two $318 (加一後$350)包括:兩款主食、一款小食、兩款甜品、兩杯飲品•💭芝士白汁焗鴨胸意粉芝士白汁味唔算出,白汁都未夠濃稠,令到意粉既掛汁效果一般🥺但勝在意粉軟硬適中👍鴨胸分量亦出奇地多,鹹香味同意粉勁夾🤤•💭日本咖喱炸蝦天婦羅飯 咖喱汁略嫌稀左少少,但薯仔同紅蘿蔔都夠哂淋🤩而炸蝦天婦羅真係勁出色😍👍入口夠酥脆,又熱辣辣😙•💭蜜糖芥末雞翼蜜糖味好香,芥末味就相對淡啲(食唔出咁制🤣)雞肉就好嫩滑,雞翼邊仲有少少脆,肉汁都好夠🤩正啊!!!•💭 提拉米蘇賣相一般🤓蛋糕層層分明,好有口感。但蛋糕偏乾身,咖啡味唔係好濃😬•💭法式焦糖燉蛋燉蛋質感細滑😙焦糖都夠脆身,甜度適中,外脆內軟🤩略嫌蛋味唔算重🤭•🔸IGable:📸📸📸•地方寬敞舒適,但大部份都係大枱,ard 5-6人一張,如果少人就可能要同人搭枱,咁影相就可能有啲尷尬啦!🥶•而呢間餐廳都算幾特別😆一邊裝修比較昏

🔸Set for two $318 (加一後$350)
包括:兩款主食、一款小食、兩款甜品、兩杯飲品

💭芝士白汁焗鴨胸意粉

💭日本咖喱炸蝦天婦羅飯

💭蜜糖芥末雞翼

💭 提拉米蘇

💭法式焦糖燉蛋

🔸IGable:📸📸📸

而呢間餐廳都算幾特別😆一邊裝修比較昏暗,深啡木紋枱同碧綠色梳化(圖6)~而另一邊就係Tiffany Blue色系,裝修光猛,白色圓枱(圖7)個人就覺得藍白色系幾啱打卡😍😋而另一邊就麻麻!建議日頭黎影,有日光會比較好睇🤩✨

🔸整體評分

👣旺角登打士街43H號登打士廣場9樓
🔍未有立場資料
2021-03-27
2021-03-05 52 views
登打士廣場整棟 樓都是喝咖啡的,之前去過二十樓服務又差而且全店都是那種反中標語實在見者心厭。今天又經過這裏決定一定要找一家可以掃安心出行守政府規矩的才進去。這家9樓的正好符合我的需求。地方算寬敞,不過週五下午沒什麼人。點了一杯提拉米蘇咖啡,味道還是不錯的,不會太甜。而且服務也還可以。環境有落地玻璃照射不會過于陰沉。不過價錢也不便宜,五十元一杯咖啡略比星巴克 或太平洋咖啡稍貴。不過地方尚算寧静,wifi速度則普通,性價比一般吧。

2021-03-05
$50 (Tea)
2021-02-18 43 views
從來未打過食評,但今次忍唔住,要寫一寫出嚟。做做吓嘢發覺原來已經差唔多晚上九點,所以嗱嗱臨用手機叫外賣,仲未食過依間餐廳,第一次食就嗌外賣。辛苦做黎志在食,夜晚做嘢最緊要有杯好咖啡,所以唔知點解落單嘅時候我忍唔住讕係押韻咁樣喺備注寫咗句:今晚要開夜車,需要杯好咖啡,謝謝。因為住得近,配送員好快就送到,一打開啲外賣,就見到一個好sweet嘅說話寫咗係咖啡杯上面:「希望杯咖啡幫到你,加油」我相信好多餐廳啲嘢食都好好味道,但係唔係間間餐廳都有人情味。如果我真係要評論嘅話,首先所有食物都包裝得好好(詳見圖片),冇走樣,送到屋企都仲係熱辣辣嘅, 係咖啡杯嘅杯口設計係開嘅,所以就算配送員幾小心都好,都有少少咖啡同茶倒瀉左少少出嚟,不過希望各位都接受一下,等餐廳用晒依一批杯蓋,再換下批封口嘅,唔好增加堆填區壓力;而食物方面我只可以講炸薯條配黑松露醬香到我直頭一打開個袋未影相就忍唔住食咗先;芝士白汁煙鴨胸局螺絲粉&芝士白汁煙肉焗薯蓉都好食,若白汁個配方可以多啲忌廉或更濃郁啲就無敵啦👍疫情下好多行業要堅持住都唔簡單,飲食業更加係,餐廳加油!香港人加油!
從來未打過食評,但今次忍唔住,要寫一寫出嚟。

2021-02-18
2021-02-15 153 views
用餐時間:紅日星期一 1300今日叫左個set for two。我叫左杯少冰凍檸水,佢直情無比冰我,飲落一啲都唔凍,幾難飲下,我飲左幾啖就放棄左。有味既得面頭既芝士同煙肉,下面主角西蘭花淡而無味,我地都係食左1,2舊就放棄左。呢個做得唔錯,吉列豬扒,薯仔份量好多,咖哩都幾好食,算係做得比較好既食物。味道又係停留係表面既芝士,下面既意粉無左芝士就無乜味。鴨胸就正常發揮。士多啤梨蛋糕 (評分:3/5) : 士多啤梨得一粒,不過蛋糕整體口感都ok,中間夾雜左啲士多啤梨味既啫喱。焦糖燉蛋 (2/5) : 本身食開暖暖地既焦糖燉蛋,但係呢個都幾凍身下,所以我覺得幾麻麻。餐廳衛生好一般,窗邊啲灰塵完全無打算清理咁,好影響食慾。除左窗邊位之外,廁所個鎖都生曬銹,掂完之後成手銹鐵味,好影響印象分。最後埋單連加一$350,兩個人平均$175。老實講收得呢個價錢希望餐廳可以改善下食物質素同埋環境。
用餐時間:紅日星期一 1300

今日叫左個set for two。
凍檸水

芝士煙肉焗西蘭花

日式咖哩豬扒飯

芝士白汁焗鴨胸意粉

餐廳衛生好一般,窗邊啲灰塵完全無打算清理咁,好影響食慾。

2021-02-15
$175 (Lunch)
日式咖哩豬扒飯
2021-02-01 163 views
見到咁多好評講到咁高質,心諗通常lunch hours都要排隊等位架啦,我就自以為好醒咁經OpenRice book左1:30pm去食。去到餐廳鬼影都冇隻,入面得一個外籍人士攝影師係到幫餐廳既食飯打燈影緊宣傳相。我仲同朋友講成個場得我哋一枱客,突然好似包場既感覺,我哋仲係到傾唔通禁堂食搞到lunch一個人都無黎食?定係我哋唔記得fact check變左港豬。。。?Anyway 諗住跟熱門菜式黎點,點知侍應話我想點個啲野食係要叫$3xx個set先有,冇得單叫或者散叫🙄我真係未遇過有咁既情況。。。。。。。朋友叫左黑松露意粉,我叫左鴨胸薯蓉。野飲係唔錯既,個名係一月。意粉就好普通唔太入味,而且上枱唔係熱既。。。。我同朋友就估會唔會係餐廳煮好拎左俾攝影師影相,然後我哋咁岩叫中左佢煮好左既菜式,所以直接俾我哋唔想浪費?所以上枱先唔係熱的???薯蓉超難食我食左一啖就無食到,薯蓉不是薯蓉,係用粉溝水做出黎既假薯蓉。另外,明明我哋係叫鴨胸焗薯蓉,黎到食落口先知唔係鴨胸,變左菇類薯蓉?真係無言。落單個時個啊姐明明仲重複對單講多一次個菜式編號,成個場仲要得我哋一枱客,完全解釋唔到點解可以落錯單俾錯野?最後

朋友叫左黑松露意粉,我叫左鴨胸薯蓉。

野飲係唔錯既,個名係一月。

薯蓉超難食

最後,收到餐廳話我缺席冇黎,為左認證我有出席到餐廳既booking,我有影到一張,餐廳整左一大堆食物等俾外籍人士攝影師慢慢影相,琴日既事黎餐廳唔會冇印象掛?

2021-01-27
$150 (Lunch)