2024-10-14
陽光明媚的午後,我同朋友嚟到琉金穗月餐廳,準備享受一頓美味嘅午餐。餐廳內部裝潢獨特,特別係雲彩玻璃燈飾,色彩斑斕,令人不禁駐足細賞。而大型土耳其燈的裝置更係為整個空間增添咗一份浪漫氣息,燈光透過玻璃,映出溫暖的光影,讓人感覺如同置身於夢幻世界。如果夜晚嚟,應該仲有浪漫feel😻我哋揀咗窗邊座位,沐浴在金色嘅陽光下,真係好舒服。再點咗兩道意粉,首先上場嘅係黑松露雜菌意粉。望住碗裡飄出濃郁嘅松露香氣,真係忍唔住想馬上食。每一口都帶住奢華嘅松露味,配上雜菌嘅鮮美,口感層次豐富。接住上嘅係青口海鮮大蝦意粉,呢道菜一樣令人驚豔。海鮮新鮮到令人感受到大海嘅氣息,青口肉質鮮嫩,大蝦更係彈牙可口。意粉吸附住海鮮嘅鮮美湯汁,每一口都係一場味覺之旅。陽光透過窗戶灑落喺呢道意粉上,真係忍唔住要影低呢個美好嘅瞬間。更添趣味嘅係,餐廳入面仲有可愛的貓狗擺設,增添咗一份溫馨感覺。除咗美食,朋友之間嘅閒聊同笑聲,令呢個午後更加歡樂。琉金穗月唔單止係享用美食嘅地方,更係放鬆心情、享受生活嘅好去處。如果你都想喺陽光下品味意大利風情,不妨來琉金穗月試吓,讓呢度嘅美味同美景,成為你午後嘅完美搭檔!