2023-05-16 411 views
今天總於可以嘗到正宗的攸县香乾,他是書湘門第的一道名菜,它的味道香辣可口,香干外形色泽金黄,是攸县特产之一。書湘門第的香干,綿軟又又咬勁,回味无穷。配以翠绿的青椒和红亮的干辣椒,色香味俱全。吃第一口的香乾和五花肉,入口是绵密的肉质、味道浓郁的豆腐香,最后是干辣椒的深情款款。醇厚的口感和香味让人垂涎三尺。做攸县香干可不是那么容易的,書湘門第的厨师们深谙其精髓,用心制作。此菜不仅有可口的味道,更是一道独具东南风情的健康美食。如果你到書湘門第去用餐,不要错过这道名菜哦!

2023-05-14 378 views
母親節日子嚟幫襯點知一入到嚟,已經被服務員大聲責罵鬧我哋冇訂位但重點係 之前又打電話嚟話唔需要訂位,可以直接入嚟感受到明顯嘅沒有協調細心留意下面嘅食評都有唔少人指出服務態度差呢個問題短期內唔會再幫襯十分影響心情 特別係母親節呢啲日子
母親節日子嚟幫襯
點知一入到嚟,已經被服務員大聲責罵
鬧我哋冇訂位

但重點係 之前又打電話嚟
話唔需要訂位,可以直接入嚟
感受到明顯嘅沒有協調

細心留意下面嘅食評
都有唔少人指出服務態度差呢個問題

短期內唔會再幫襯
十分影響心情 特別係母親節呢啲日子
2023-05-04 323 views
魚頭好正,新鮮椒香,冇泥味,小炒肉味道香濃唔會過鹹,窩窩頭依然既往的味道。唔夠夥計員工態度較為唔耐煩,全晚冇人➕水冇人執臺。追加餸菜夥計好唔耐煩。短期內唔會再幫襯。
短期內唔會再幫襯。
2023-05-03
$150 (Dinner)
  • 剁椒魚頭
2023-02-23 534 views
同親戚想試好耐,一直等緊機會終於可以試到地方闊落,坐得都舒服,我地仲擺埋bb椅都好多位叫左書湘炒飯(走辣)好夠味,食到好火喉,小朋友食到添飯。辣炒腰花豬腰新鮮冇苦味,每條切花好心機,小辣冇咩辣味蔥爆牛肉上菜時鐵板仲有滋滋聲,呢碟菜冇辣的,略嫌牛肉乸得過火左少少,但拌飯食係ok既乾煱肥腸肥腸乾淨,冇臭味,配料足,份量足,好似食極都仲有咁泡椒魚皮好特別 未食過 但咸左d,同埋涼菜頭盤類唔係先上四季豆呢個係因為見唔夠菜格硬叫,但好好食,冇失望飽到捧住個肚都要叫紅糖粑粑炸到金黃色入邊係糯米,沾上紅糖醬,呢個係我成餐最推介既美食仲嗌左兒童餐既酸甜雞扒,偏貴份量好少,唔太推介阿姐服務好,同客人打成一片
同親戚想試好耐,一直等緊機會終於可以試到
地方闊落,坐得都舒服,我地仲擺埋bb椅都好多位

叫左
書湘炒飯(走辣)
好夠味,食到好火喉,小朋友食到添飯。

辣炒腰花
豬腰新鮮冇苦味,每條切花好心機,小辣冇咩辣味

蔥爆牛肉

乾煱肥腸
肥腸乾淨,冇臭味,配料足,份量足,好似食極都仲有咁

泡椒魚皮
好特別 未食過 但咸左d,同埋涼菜頭盤類
唔係先上

四季豆
呢個係因為見唔夠菜格硬叫,但好好食,冇失望

飽到捧住個肚都要叫紅糖粑粑

炸到金黃色入邊係糯米,沾上紅糖醬,呢個係我成餐最推介既美食

仲嗌左兒童餐既酸甜雞扒,偏貴份量好少,唔太推介

阿姐服務好,同客人打成一片
2022-10-28 1463 views
書湘門第第一間店舖係係港大附近,當年佢哋開幕之後其實都已經有唔少人捧場,今年佢哋就更加擴充到唔嘅地方都開咗分店。今日我就去咗位於奧海城嘅分店食飯,最近佢哋就快開業左10周年,亦都推出咗唔少新嘅餸菜。鐵板孜然牛肉鐵板上碟嘅時候,仲係熱辣辣嘅,牛肉入口唔會太過辣,煮得仲好入味添。肉質就偏向柔軟,入口有肉汁。酸菜桂花魚片依個桂花魚片真係好足料啊,魚片入口唔會覺得煮得太老,魚肉入口酸酸甜甜,非常之開胃。肥腸伴米線依度係佢哋新推出嘅菜式,肥腸入口有豐富嘅油脂香,外皮香脆。水煮牛肉米線平時食水煮牛肉好驚太油膩,好在今次呢個水煮牛肉唔算好膩,調味更加係調得非常之入味,入口有少少辛辣,非常之惹味。黃金蝦黃金蝦嘅外皮香脆,肉質彈牙,難得成隻蝦肉同蝦殼入口有香濃嘅咸蛋味,真係好正呀。水茶果有新鮮生果又有茶,入口好香茶香,又唔會太膩,同人share就岩曬。整體黎講,書湘書第嘅食物定價好親民,唔少菜式仲好高質添,唔怪得由十年前開業到依家一直有咁多客捧場。📍書湘門第 (奧海城一期) (大角咀)大角咀海輝道11號奧海城一期UG樓UG27-28號舖#奧海城美食 #奧運好去處 #hkfoodie#beautifulc

鐵板孜然牛肉

酸菜桂花魚片

肥腸伴米線
依度係佢哋新推出嘅菜式,肥腸入口有豐富嘅油脂香,外皮香脆。

水煮牛肉米線

黃金蝦

水茶果

📍書湘門第 (奧海城一期) (大角咀)
大角咀海輝道11號奧海城一期UG樓UG27-28號舖

#奧海城美食 #奧運好去處 #hkfoodie#beautifulcuisines#kolhk#foodstagram#nomnom#lifestyle#finedining#香港好去處#打卡#吃貨#美食日記#香港美食#美食推薦#相機食先#hkfoodblogger#hongkongrestaurant#hkfoodshare#hkfood#hkig#igfood#hkkol#fotd#hkfoodporn#amazing#相機食先#香港#吃貨#photooftheday
2022-10-07 636 views
在香港有臭豆腐的餐廳不多湘菜餐廳也不是每一間都有販售臭豆腐這次來到大角咀澳海城一期的”書香門第”原本等小孩放學經過隨便翻一下餐單竟然有臭豆腐馬上拿位置一個人坐著點一份臭豆腐+白飯再來一杯啤酒好好的享受這個迷人的時間臭豆腐沒有甚麼臭味但是香辣可口還是很下飯有機會還是會再來光顧
在香港有臭豆腐的餐廳不多湘菜餐廳也不是每一間都有販售臭豆腐
這次來到大角咀澳海城一期的”書香門第”
原本等小孩放學經過
臭豆腐沒有甚麼臭味
但是香辣可口
還是很下飯
有機會還是會再來光顧
今次又去奧海城覓食🤣搵咗一間食中菜嘅餐廳😜我同我男朋友都好鍾意食中菜,以前喺英國拍拖嗰陣時我哋成日去一間地牢嘅中菜餐廳食孜然羊肉🥹🥹🥹孜然嘅味道簡直就係我哋嘅回憶呀🥰🥰🥰好啦今日就去試吓呢一間湘菜嘅孜然牛肉😍尋找回憶入邊嘅孜然味道😋😋😋入到去老闆就招呼我哋啦,七點幾去到都唔係好多人,我哋嗌咗招牌嘅1️⃣鐵板孜然牛肉,同埋2️⃣左宗唐雞,加埋3️⃣兩碗白飯呀唔該!🤣🥘鐵板孜然牛肉🥩鐵板孜然牛肉係好大碟㗎,佢一拎到過嚟就聞到好香嘅孜然味😋我男朋友話:「個辣度啱啱好,夠開胃🤣有90%似以前我哋響英國食嘅味道😝」但我自己就覺得佢唔夠辣🤣如果佢再辣多少少,咁就真係正呀!但係而家呢一個辣度都係好好食嘅,唔使飲水🥲唔使飲啤酒😅唔使飲汽水😅😅😅⬅️左宗棠雞🐔因為未食過湘菜,Google返呢一碟「左宗棠雞」係真湘菜嚟㗎!我自己覺得幾好食😋因為佢其實有啲似我哋廣東嘅西檸雞🤣🤣🤣但個汁係有少少分別嘅🧐食落去係幾得意,不過我下次應該都唔會再嗌呢一個菜㗎喇😅因為佢太炸太肥膩了🤣🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸總結:佢個鐵板孜然牛肉好好食😋我哋堂食食唔晒,打包左返屋企🤣我男朋友第二晚食返個孜然牛肉都覺得好好食,仲要係仲入

🥘鐵板孜然牛肉🥩

⬅️左宗棠雞🐔

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
總結:佢個鐵板孜然牛肉好好食😋我哋堂食食唔晒,打包左返屋企🤣我男朋友第二晚食返個孜然牛肉都覺得好好食,仲要係仲入味咗🤣🤣🤣呢個餸無論係堂食或者係帶飯都係一流😋另外不得不提嘅係店員嘅服務都好好呀😄我哋打包嘅時候想要多兩張紙巾😉店員都即刻拎俾我哋☺️🙏🏼
🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
  • 鐵板孜然牛肉
2022-08-07 694 views
第一次 來大角咀書湘門第吃湖南菜 餐廳的服務態度很贊 很耐心的介紹 菜品份量佷足 兩個人點了四個菜 吃不完 但酸辣雞胗 鐵板孜然牛肉 攸縣香干炒肉 味道都很好 👍🏻農家小炒肉感覺一般 經理因為我們第一次來 還送了西瓜 好貼心的服務 今天最想試的招牌菜剁椒魚頭 買完了 沒試到 打算約几個朋友下次再來 一次開心啲用餐體驗😘😘
  • 酸辣雞胗
2022-08-07 388 views
餐廳的環境很好啊,乾淨整潔,不吵的。服務也都很好啊,有需要都積極響應,服務態度都很好!上菜也很快的,推薦鐵板孜然牛肉和酸辣雞胗,都很開胃下飯,非常好吃!用餐很愉快的,下次還會再來!
2022-08-07
2022-08-03 1142 views
🌹🐷🐷🐷7月聚會,只能夠午餐聚一聚,為方便🐷上班,選了她工作地點附近的奧海城,🐷推介吃湖南菜,想懷念鄉下,一致贊成去《書湘門第》探探店,在openrice 有位可訂兼賺分。🌹由於我們過了午飯時間才用餐,人不多,食店裝修一般,沒有什麼位置可打卡。今次由🐷🐷落單,叫來大多是有辣椒🌶️,辣度可以要求加減。第一次在香港吃重口味特色菜,感覺特別,但較重口味。冰鎮蕨根粉⭐️⭐️⭐️夏天吃這個粉,涼涼的口感擂椒皮蛋⭐️⭐️⭐️開胃肉汁冬瓜⭐️⭐️⭐️冬瓜入味雪裏紅炒肉沫⭐️⭐️⭐️肉與菜的組合,撈飯最合適土匪豬肝⭐️⭐️豬肝較乾身砂窩藕丸⭐️⭐️藕丸滯口蒜心炒肉絲⭐️⭐️⭐️蒜心香,肉絲嫩砵仔飯⭐️⭐️⭐️飯粒分明個人評分食物味道服務衛生環境抵吃回頭率

冰鎮蕨根粉⭐️⭐️⭐️
夏天吃這個粉,涼涼的口感

擂椒皮蛋⭐️⭐️⭐️
開胃

肉汁冬瓜⭐️⭐️⭐️
冬瓜入味

雪裏紅炒肉沫⭐️⭐️⭐️
肉與菜的組合,撈飯最合適

土匪豬肝⭐️⭐️

食物味道

抵吃

回頭率
2022-07-16
$655 (Tea)
2022-07-21 355 views
今日係朋友帶我去食嘅湘菜,我覺得好正宗,疫情之後冇得北上,好耐冇試過食到咁正嘅湘菜了。之前有試過其他店舖嘅,但味道一般,以後嘴饞了就可以來食,開心🥳多謝老友嘅帶路。
2022-07-15
$300 (Dinner)
  • 蒸魚頭
2021-11-30 1479 views
今天送完小朋友上學便到附近奧海城午餐,到了中國風十足的書湘門第,午市主打木桶飯套餐,座位舒適。木桶飯套餐選擇多,由A至L,有雞、牛、豬及蔬菜,有辣有亦可選唔辣,我們點了口味有機花菜及藕尖炒肉木桶飯。每個套餐也可加錢升級有時令蔬菜、涼菜、特飲或甜品。先來一碟焯生菜,木桶飯上面是送,下面是白飯。口味有機花菜是炒豬肉及椰菜花,非常惹味香辣,拌飯十分好!藕尖炒肉是辣豬肉炒蓮藕片,加上尖椒多重口感,微辣好味。我們點的柚子蜜茶也不錯,冷熱佳好。

藕尖炒肉是辣豬肉炒蓮藕片,加上尖椒多重口感,微辣好味。

我們點的柚子蜜茶也不錯,冷熱佳好。
Type of Meal
Lunch
2021-11-30 742 views
平時食中餐都係粵菜既多 今日黎到呢到試下湘菜 睇 餐牌感覺係上海菜加四川菜 有濃濃嘅醬油同香辣 今次叫咗三個餸 未開始食呢度嘅嘢都好熱好欣賞 第一樣叫嘅係蔥油酥餅 拎上嚟嘅時候啱啱炸好好酥脆而且好多蔥好香 之後叫咗野菌豆腐 豆腐嘅醬油好濃味送飯一流 但佢又唔會十分鹹 配埋啲菇 夾埋D爽口既口感 比一般 紅燒豆腐好食 最後叫咗鴛鴦魚頭最有驚喜 拎上嚟嘅時候超大份有半條魚 左邊係泡椒 有少少酸辣咁嘅味 都幾辣下 右邊係香辣紅色椒 呢個食落冇咁辣 但更香 兩個 都好正 佢個豉油汁同魚好夾好惹味超正的一餐

今次叫咗三個餸 未開始食呢度嘅嘢都好熱好欣賞

超正的一餐
2021-11-25 576 views
专门从九龙其他地方打车过来尝试湖南菜 但是客户服务经历体验很差劲 最大问题是服务员态度粗暴 同食物价钱不符合 朋友入门想放下包再扫安心出行 被服务人员呵斥 糯米蒸排骨儿童餐标示不明确 要翻到前页才知道只允许4岁以下儿童点餐 如果对于两位同行胃口较小女士而言 如果想尝试不同菜式 没有其他选择 必须要点六件全餐 叫经理过来了解 询问如果给相同价钱 为什么不可以点单 解释过程态度强势粗暴 说这会增加内部流程 增加额外工作负担 我们不接单 无法操作 2块排骨和6块排骨 在客户眼里 还有中午这么多台同时点单的情况下 认为不会增加很多餐厅不可负担的工作量 总之不会再光顾
2021-11-18 533 views
聖誕將至,又係準備禮品的時候,朋友在奧海城工作,便順道約他敍一敍,因為都幾年沒有來此商場,所以由朋友帶我揾食,他提議來此店,話可以座得舒服點。一進店,店員遞上熱茶。因為朋友午飯時間有限,故選擇了快靚正的午市木桶飯,另加配飲品、蔬菜和前菜柚子蜜茶油菜餐前涼菜(涼拌海帶絲)攸縣香乾炒肉,半肥瘦肉片、豆腐乾,配合微辣醬汁和辣椒粒,醒神開胃😋雲兒悶雞,雞肉滑雲耳爽口米不會太乾或太濕,配合蒸雞醬汁,惹味可口整體食物質素不錯,地方闊落 ,約定老友下次來食晚飯,試吓其他菜式

一進店,店員遞上熱茶。

柚子蜜茶

油菜

餐前涼菜(涼拌海帶絲)

雲兒悶雞,雞肉滑雲耳爽口

米不會太乾或太濕,配合蒸雞醬汁,惹味可口

2021-11-16
$100 (Lunch)