2013-09-17 3681 views
一直是這間餐廳的大好友,平常星期六日還蠻好吃的。今天滿懷希望來大吃一餐,竟然發現水準大不如前😔。八時多,我已被迫用Haagen-daz 勉強填飽肚子,鳴金收兵。即開生蠔,沒有以往的肥美鮮甜。味道太咸。最大鑊是...這已經是全晚最好的了。定時有出爐燒豬,但食唔到。海龍皇湯,首先,一啲都唔'法式',第二,水汪汪,第三,一啲'海'味都無.即燒counter/印度咖哩:咖哩羊肉算是全晚高潮了。tandoori chicken,又是咸到不得了。唉,寫到無哂心機,近來發現多間心水餐廳水準皆不如前,真擔心香港餐飲業的前途。以前,在東南亞很多大城市吃飯,都會為香港fine dining 水準之高感到自豪,然後說'都係香港好食啲!'近來重出江湖(閉關家裏吃飯年多後) 甚有彷如隔世之感。今個星期五往Gaddis,又不知是何等光景?!(雖然很多朋友已警告我此Gaddis 在換廚後已非彼Gaddis,仍決定給她最後機會,一起拭目以待吧!)

一直是這間餐廳的大好友,平常星期六日

定時有出爐燒豬,但食唔到。

唉,寫到無哂心機,近來發現多間心水餐廳水準

2013-09-17
Type of Meal
Dinner
  • 雪糕
  • 咖哩羊肉
2013-08-27 2772 views
想係度食buffet... 一定要訂檯, 但湊巧今日竟然可以即日訂到! 之前都要預早幾日book...仲要可以坐到最近即開生蠔bar的前面, 非常好~~冷盤方面, 當然是重點, 即開生蠔, 青口, 蟹腳, 翡翠螺, 全部都很新鮮生蠔一碟四隻, 即開, 呢期係澳洲蠔, 海水味都算重青口... 我從來都未食過咁飽滿的青口, 見佢未開口以為唔新鮮, 但一撬開, 原來係肥到打唔開! 正!!刺身方面, 有三文魚、吞拿魚、八爪魚... 不太差, 也不是最好沙律方面, 唔算多選擇麵包&cheese,d 麵包都唔錯~熱食方面唔多, 特別推介就係即叫即製意粉, 份量唔多, 岩晒自助餐想淺嚐的人唔需要企係度等or出去拎, 只要帶同檯上的插住的檯號簽, 做好就會有人送上, 貼心的服務即燒乳豬, 每晚只有兩輪, 燒到外皮脆, 但略嫌肥膩, 可skip甜品方面, 選擇都唔算多, 但勝在細細件, 每樣都入得口, 算唔差.總括, 為左即開生蠔, 仲要六點食到十點, 不分時段, 用左coupon, 呢個價錢相對其他buffet, 絕對值得再黎!

仲要可以坐到最近即開生蠔bar的前面, 非常好~~
生蠔一碟四隻, 即開, 呢期係澳洲蠔, 海水味都算重
沙律方面, 唔算多選擇
麵包&cheese,d 麵包都唔錯~
即開生蠔
2013-08-07
即開生蠔
即製意粉
2013-08-21 2477 views
早前陪舅仔出尖沙咀睇結婚擺酒場地唔成事,依日再繼續,老婆同姨仔都一齊出動埋齊齊幫佢,成隊人浩浩蕩蕩去唔同酒家踩場,真喺近乎成個尖沙咀行勻,大家都有啲腳攰,一於搵個地方歇一歇兼食個下午茶。啱啱身處尖東百週年噴水池附近,姨仔就話不如去海景嘉福酒店「高茶」啦,佢話未試過,仲話佢請,我依個姨仔一向個性豪爽,既然開到聲明益大家,都無人會反對啦,哈哈!沿大堂旁樓梯上到嚟M層就喺海景咖啡廊Café on M,客人唔多,環境清靜幽雅,超高樓底,一旁全喺落地大玻璃窗,所以開揚唔侷促。棗紅色間紋地氊,多組矮枱配芥辣黃色皮椅,另外幾組則餐枱配深啡色木椅。此外,仲有琴師即場彈奏鋼琴表演,令氣氛更閒息自若!既然目標喺「高茶」,自不然點嘢無太多懸念。基本上高茶分為兩類:Grand Stanford High Tea($195 /人)及Classic High Tea($125 / 人),前者包括多款鹹甜美點,另跟餐茶一杯,而後者主要喺食士乾,同樣跟餐茶一杯。由於我哋其實唔喺餓,所以兩類高茶各點一客,另外再散叫多幾杯飲品,志在想搵個地方hea吓。Fruit Punch $68飲品餐牌內有幾款唔含酒精嘅雞尾酒,老婆揀
,哈哈!
Fruit Punch $68
飲品餐牌內有幾款唔含酒精嘅雞尾酒,老婆揀嚟Fruit Punch試試,菠蘿汁、橙汁、紅糖水溝埋橙紅色嘅「雜果賓治」,配上一大片菠蘿,頗有熱帶風情。味道當然唔會有咩驚喜,只喺果汁以外一個唔錯選擇。
Fruit Punch
Fresh Lemonade (Strawberry) $58
檸檬特飲除有原味($50),仲有荔枝、紅桑子、士多啤梨及薄荷味道($58),姨仔就好奇隻士多啤梨檸檬特飲喺點?小弟黐飲咗一啖,外觀透徹而鮮粉紅色,幾搶眼,內裡仲浮沉著少少士多啤梨果肉,入口味道偏向檸檬酸味,士多啤梨味則未太明顯,不過晌盛夏飲落都仲喺透心涼嘅。
Fresh Lemonade (Strawberry)
Caffe Latte $65
舅仔喺奶茶迷,不過奶茶始終茶記好,所以佢就揀咗飲鮮奶咖啡,味道如何?佢飲佢先知喇!
Cappuccino $65
晌酒店,我都喺喜歡揀飲咖啡,平常多數飲鮮奶咖啡,不過今日忽然轉呔改飲意大利泡沫咖啡,奶泡打得好豐厚,咖啡味香濃馥郁,始終喺酒店水平嘛!
Cappuccino, Caffe Latte
Classic High Tea $125/人
果然喺英式嘅「經典」,一人份嘅Classic High Tea,送來就喺「一盤」英式鬆餅(scones),成個包山咁,哈哈哈
!其實餐牌都寫明喺英式鬆餅伴忌廉及果醬,只喺估唔到有成8個之多
。雖然餐廳標明新鮮焗製,但拎上手你唔會太有依個感覺,而鬆餅分原味及提子,每款各有4個。其實英式鬆餅唔喺好多人鍾意食,一來佢比較乾身,有啲似食光酥餅嘅感覺,二來佢本身無乜味(嚴格嚟講喺重重麵粉味,輕輕牛油味),感覺會寡啲,不過卻喺好多英國人嘅至愛。故此,伴食嘅忌廉同果醬嘅角色就唔再喺閒角咁簡單,忌廉唔喺平常晌蛋糕遇見嗰啲,會喺較為濃厚嘅忌廉(clotted cream),奶味重啲之餘,質感會「實淨」少少,而鮮製嘅紅桑子果醬味道鮮活、清甜,果醬內仲有唔少原粒果肉。據講正確食法喺先搽忌廉,再塗果醬,不過小弟就鍾意一個鬆餅分兩截,分開搽,分開食,仲要搽得厚厚嘅忌廉(或果醬),咁先令個鬆餅變得唔同晒,唔再又乾又寡喇!加埋下面套高茶仲多3個鬆餅,忌廉同果醬咁細兜實唔夠,幸好添加喺不另收費,所以小弟又放心搽多兩撮忌廉、果醬喇
Classic High Tea
Grand Stanford High Tea $195/人
嚟到既然唔喺隔離枱咁三層架喎,而喺一大碟
,雖然相信食物款式同數量一樣,但感覺差好遠喎,無咁「High」囉!唔知喺咪想表示我哋人多,但又叫咁少嘢,咁樣就方便我哋食呢?想知有咩食,其實個餐牌同樣有寫明,但嚟到望望好似有啲出入,不過總之有多無少就算吧啦。
Grand Stanford High Tea
鹹點:
  - 意大利香草包伴巴馬火腿
:幾點鹹點中,以依個包最正最好食,因為不單有成片巴馬火腿捲住,個包帶有香草味,內裡夾雜咗煙雞肉、蘋果蓉及蛋黃醬,令整體味道富層次。
  - 挪威煙三文魚手指三文治:唔知味道如何,因為實在太迷你喇,唔好意思再分嚟一齊食,搵家人一啖過搞掂佢好過啦。
  - 辣根忌廉裸麥麵包:個裸麥包好似換咗另一款包,似泡芙嘅質感,內裡加咗吞拿魚,OK啦。
  - 蛋沙律青瓜三文治:三層方包中間夾有蛋沙律,以薄薄青瓜片包住成件三文治,份量同樣「纖巧」,又喺唔多方便分嚟食,不過應該都好難做得唔好食囉!

甜點:
  - 紅桑子黑朱古力松露餅
:咁多款甜點最有水準嘅一款,黑朱古力夠甘夠濃,餅身柔軟。
  - 馬卡龍:餐牌寫喺熱情果味,不過眼見就變咗紅綠啡3隻口味,士多啤梨、綠茶、咖啡各有特色,口感濕潤帶煙韌,實屬不俗。
  - 紐約芝士餅
:老婆讚唔錯,芝味夠濃,又夠挺身,消化餅餅底唔死實。
  - 鮮果金寶撻:變咗兩款唔同嘅果撻,都喺吉士、士多啤梨、忌廉嘅組合,不過不失。
  - 提子瑪德琳蛋糕:Madeleine,因為做成貝殼外形,所以又叫貝殼蛋糕,但碟上兩件瑪德琳就絕對唔喺貝殼形喇,唔識嘅話真喺以為佢喺兩件普普通通嘅蛋糕仔嚟!
  - 英式鬆餅:2個原味加1個提子,上文講好多,晌度可以慳啲唔再講。
  - 吉士泡芙:餐牌無寫有,當喺贈品啦,喺最基本嘅吉士原味,一般般咁啦,因為食完都無乜印象。

餐廳環境就好幽靜,幾適合三幾個朋友聚一聚傾吓偈,服務個人就覺得麻麻,可能我哋嚟食嘅時間都較晏,晌個餐廳中啲侍應成日唔見影,多數過咗同層另一邊自助餐區做準備。而食物方面,無論鹹點、甜點,都只有個別一、兩款突出,其他嘅以酒店級數而言,其實都相當普通
$85 (Tea)
2013-07-31 1559 views
為囡囡慶祝3歲生日來到這裡食lunch buffet, 千挑萬選下選了這一間, 因有生蠔及長腳蟹, 价錢也ok。當天都好多人, 奶奶話食物好正喎! 生蠔都好新鮮, 長腳蟹一般啦! 還有龙蝦仔/翡翠螺及青口, 青口好多沒有開口, 唔敢食;    其余熱葷食得好少, 也沒多留意, 主攻羊架及燒牛肉, 不過乳豬就好似其他人所講, 皮是硬的不是脆的。 午餐沒有巴哈馬chesses, 有点失望。甜品, 就真係好麻麻, 供应給小朋友的所謂即造棉花糖就勁差, 沒驚喜只有驚嚇, 小朋友都失望;  甜品的cupcake, 又如其他人講, cake好鞋, 上面的cream又好甜, 其余的甜品都好麻麻, 沒有值得推介的。 最終只食了雪糕而已!
午餐沒有巴哈馬chesses, 有点失望。

2013-07-28
$400 (Lunch)
2013-06-06 1149 views
| 公司搞了個自助餐聚餐. 之前沒留意過呢間酒店的自助餐!這次是吃晚餐. 地方,環境不錯.還是冷盤先開始. 食物新鮮.即開生蠔算較好,但細只!冷盤桌上供應的跟平時食的差不多,有長蟹腳、大蝦、青口、翡翠螺、藍青口, 龍蝦仔等.刺生不多款, 如三文魚是必有的, 值的一試個蛋.熟食感覺一般!較特別的可片皮鴨和乳豬.乳豬因為即燒..要排隊...即燒即食...味道當然不錯啦..!甜品不错,有Haahen Dazs 任食!若價錢平點值得考慮一下!
公司搞了個自助餐聚餐. 之前沒留意過呢間酒店的自助餐!

這次是吃晚餐. 地方,環境不錯.

還是冷盤先開始. 食物新鮮.
即開生蠔算較好,但細只!

刺生不多款, 如三文魚是必有的, 值的一試個蛋.

熟食感覺一般!
較特別的可片皮鴨和乳豬.

甜品不错,有Haahen Dazs 任食!

若價錢平點值得
考慮一下!
2013-05-31
  • 即開生蠔; 即燒即食乳豬
2013-05-02 915 views
個多月前..其中一個朋友話約食飯~日子定左之後搵左三間酒店餐廳..比佢地投票決定~最終大家揀有生蠔食既"Cafe On M"依晚book左6:30pm~buffet最好就係..可以食住等--即開"生蠔"..每客4隻即開確保新鮮~生蠔好瘦+細隻蠔肉質感爽口有鹹味..但無蠔味--"長腳蟹"..有正常鹹度+鮮甜海鮮味--"小龍蝦"..依個無食到~佢地話ok另外仲有青口..蝦..螺既冷盤海鮮選擇沙律有兩款..其中一款係牛肉(我唔食牛~所以無試)--"泰式金柚蝦沙律"~食材好新鮮..但泰汁唔夠濃郁--"沙律菜"..備有幾種醬料選擇--"刺身類"..帶子最正~其次三文魚,甜蝦都ok(其他有雪味)--"煙三文魚"..口感有咬口~但偏鹹"巴馬火腿"..備有兩款蜜瓜選擇味道唔太過鹹..無羶豬味--"番茄湯"..番茄味唔夠--"菜乾燉豬骨湯"..清淡中個湯夠出味"熱葷類"有中式湯麵..即炒意粉..燒牛扒..燒烤..燒味..印度咖哩等揀左部份試食--"吉列豬扒"~豬扒好薄身+炸得夠脆(味道無特別)--7:30及8:30會出乳豬~未夠鐘已經好多人排定隊有個朋友話去排..取左一碟返黎~我無食到佢地話乳豬皮..唔
個多月前..其中一個朋友話約食飯~日子定左之後
搵左三間酒店餐廳..比佢地投票決定~最終大家揀
有生蠔食既"Cafe On M"

--即開"生蠔"..每客4隻
即開確保新鮮~生蠔好瘦+細隻
蠔肉質感爽口有鹹味..但無蠔味
--"長腳蟹"..有正常鹹度+鮮甜海鮮味
--"小龍蝦"..依個無食到~佢地話ok
另外仲有青口..蝦..螺既冷盤海鮮選擇
沙律有兩款..其中一款係牛肉(我唔食牛~所以無試)
--"泰式金柚蝦沙律"~食材好新鮮..但泰汁唔夠濃郁
--"沙律菜"..備有幾種醬料選擇
--"煙三文魚"..口感有咬口~但偏鹹
"巴馬火腿"..備有兩款蜜瓜選擇
味道唔太過鹹..無羶豬味
--"番茄湯"..番茄味唔夠
--"菜乾燉豬骨湯"..清淡中個湯夠出味
揀左部份試食
--"吉列豬扒"~豬扒好薄身+炸得夠脆(味道無特別)
--7:30及8:30會出乳豬~未夠鐘已經好多人排定隊
有個朋友話去排..取左一碟返黎~我無食到
佢地話乳豬皮..唔係脆係硬的
燒烤類..有牛,羊,魚及雞串
只試左件魚~有烤香+魚肉好嫩滑
--"羊架"有羶味
--印度咖哩..有咖哩牛肉及咖哩雜菜(可伴脆薄餅,烤餅或飯)
咖哩味道唔錯..唔辣有咖哩香~烤包夠軟軟的
至於甜品類~我唔係甜品迷..所以都係揀黎食
巨型三層架..放滿迷你cupcake~整得真係好靚^^
不過我唔鐘意食依類cupcake(唔like食cream+勁heavy)
朋友拎左返黎~所以借黎影相^^
個fd話蛋糕好鞋~cream類中..最香係玫瑰~其他無特別
--"綠茶紅豆蛋糕"..依款最好味
綠茶味好香又唔太甜..蛋糕層好軟軟
--其次最好食係cheese cake..芝士入口好滑+香芝士味(唔漏)
--"栗子茸蛋糕"..完全無甘香栗子味
--上層芒果好香甜..下層淡淡牛奶+雲厘拿味
--"朱古力燉蛋"
面層焦糖好薄~朱古力味濃~好幼滑+唔太甜
朋友食既生果pancake..走cream
H-D雪糕..印象中有5款~我揀左..夏威夷果仁及朱古力
餐飲.."熱檸茶"
其中一個fd要"熱檸蜜"
整體食物好普通~環境都算舒服
服務就個別而論~不過整體收碟都好快手
2013-04-29
2013-04-20 655 views
本人首次登記為 Openrice 會員 , 原因係好想贊一贊 Cafe On M !昨晚一行6個妤姊妹去幫襯 Dinner Buffet , 飯後感 .......:- 價錢合理 ( 扣埋優惠 $470) ;- 環境舒服 , 感覺不會擠迫唔升會太嘈, 有私人空間 ( 因為6人台在一角落內);- 食物好齊全 , 生冷 , 熟食 , 海鮮 , 日式 ....都齊 ;- 必講 係, 呢個價錢有任食蠔 , 仲要係 6位盡情食完 " 都無" 肚痛 wor !! - 蠔雖然屬細細隻 , 但新鮮好味 , 實屬 "底食" ( 而家有蠔的 Dinner Buffet 買少見少) ;- 最後 , 服務需記一功 , 負責食物的員工 , 感覺舒服 , 親切 , Helpful , 主動 ;
- 價錢合理 ( 扣埋優惠 $470) ;

Other Info. : 好想推介呢 D有 Heart 有水準的餐廳比有"食" 之士 , Cafe On M 值得一撐 !! :)
2013-04-19
$470 (Dinner)
  • 即開生蠔
2013-04-06 558 views
琴日daddy生日,一早book左cafe on m嘅 dinner buffet,6:30我地準時入座,星期五晚都未滿座,聽聞這裡海鮮選擇多,有即開生蠔、長腳蟹、小龍蝦同青口,不過生蠔只有來自澳洲的,吞拿魚、帶子和三文魚等刺身亦算新鮮,可惜熟食款式不多,味道麻麻,不是過咸就凍晒,甜品方面最叫人失望,之前食評提及的Opera蛋糕..拿破崙等不見蹤影,其他甜品如Cupcake...cheese cake等味道普通,而且唔知係咪雪櫃溫度問題,H記雪糕一杯出黎溶得勁快,希望酒店可以注意一下。

Other Info. : staff 無咩禮貌~ 成個埋單過程要等15mins...買左個cake拎走叫佢寫happy birthday講左幾次都唔明... 個cake盒化學到拎左10mins就爛左...搞到我個cake未返到屋企已經毀左容....芒果拿破倫唔鬆脆,好似放左幾日咁.. $218早知去返對面帝x買好過..:(
2013-04-05
$500 (Dinner)
2013-03-11 500 views
話試話試,話左黎cafe on m呢度試buffet好耐,因為身邊朋友個個試完都極力讚好,咁啱餉open rice見到呢個月做緊法國嘅鵝肝,即刻打去訂枱!! 訂枱果陣receptionist姐姐話張枱會離buffet枱遠d,, 心諗.. 嘩真係咁爆咁多人去食? 不過今次係同男朋友仔第1年嘅拍拖紀念日,, 所以同佢講盡量比張靠窗嘅位丫.. 去到.. 果然有驚喜!! 帶位姐姐帶我地去張靠窗而且無咁嘈嘅位.. 睇得出佢地有幫我安排過唔係hea答, 未食先加分!!左上角係table setting, 簡單直接, 右上角係另1加分位, 果3支好似搞搞棒嘅野,帶位姐姐話係ordering stick黎,可以用黎order意粉或者中式粉麵,我覺得呢個設計真係好好呀因為可以嚮等緊煮意粉時去拎其他野食,又唔洗望住個廚師整,仲有專人送上添!! 再加分! 同埋張枱本身已經有濕紙巾同埋較剪比你食海鮮,再加多d分!!好安頓好要出去拎野食!1入門口見到呢個海鮮檔真係不得了,果堆龍蝦同長腳蟹係咁同我講"拎我啦拎我啦" 我夾夾埋埋食左6件龍蝦8隻翡翠螺同數唔清嘅長腳蟹,開邊波士頓龍蝦啖啖肉不得止仲要爆蝦膏,好甜好好食

好安頓好要出去拎野食!
1入門口見到呢個海鮮檔真係不得了,果堆龍蝦同長腳蟹係咁同我講"拎我啦拎我啦" 我夾夾埋埋食左6件龍蝦8隻翡翠螺同數唔清嘅長腳蟹,開邊波士頓龍蝦啖啖肉不得止仲要爆蝦膏,好甜好好食肉質都好彈牙,翡翠螺同長腳蟹都好鮮甜超級好味, 魚生又夠新鮮,我食完d海鮮已經飽左1半
食完轉海鮮緊係要即刻食今日嘅主角啦!! 平時呢隻法國嘅rougie foie gras細細罐都賣到好貴,黎到呢度任食喎緊係要食盡佢!!! 即煎foie gras多士超級香,入口豐腴,d油香响口度不斷擴散,我地2個起碼食左成8件
仲有凍批同mousse都好好食,淨係食呢碟已經值回票價啦
另1樣不試不可嘅就係即燒乳豬,聽師傅講隻豬仔幾個禮拜大架咋, 今晚佢會出2轉咁大把,我嚮入黎嘅時候已經見到隻豬嚮個爐度轉轉下,等到7點半倒師傅就會開始叫燒乳豬準備出爐啦! 緊係唔執輸! 拎到返黎,熱辣辣脆卜卜,無得頂!!!
呢個時候肚皮已經開始full full地,但點可以錯過出名嘅蒸魚同甜品!! 蒸魚好滑好好味,我地每人食左2件
仲有今晚嘅燉湯係人參雞湯,佢唔係1般嘅味精湯因為真係足料同埋飲完唔頸渴, 即煮意粉份量剛好, 難得嘅係意粉口感都好好,唔會淋到1pat pat但又唔會硬到食唔到, 最後緊係唔少得甜品啦, 其實我後尾拎左好多但我為食得滯唔記得影相
香蕉pancake配球haagen daz嘅夏威夷果仁雪糕1定係絕配, 葡撻1口1件不知不覺又食左幾件落口, 呢度嘅甜品全部都係細細件細細杯, 等你可以1次個食勻成個buffet table, cream brulêe,朱古力布甸.. 等等食到肚皮飽都1定要食!!

最後飲杯香濃咖啡為今晚畫上完美句號。今晚真係好滿足好滿足, 難得嘅係連唔鍾意食buffet嘅男友都讚不絕口, 咁已經夠晒啦!!
Other Info. : 提提大家嚮openrice度download coupon有8折架!!
2013-03-09
$463.5 (Dinner)
Anniversary
  • 龍蝦
  • 長腳蟹
  • foie gras
  • 燒乳豬
  • 甜品
我們選擇坐在二樓。但侍應卻沒有帶我們坐下桌上也有點髒。。第一感覺蠻差的。。位置旁就有個大大的玻璃窗所以光線很充足!令人覺得很舒服~還有鋼琴的現場表演先來了飲品,我要最普通的咖啡。質數還可以吧。。接著,下午茶就來了~整個很七彩繽紛。本來還以為不錯的。。。三層都放著滿滿的食物看似很多很多啊。。。除了三層架上面的,還有兩個玻璃杯裝著的小食(是餐裡最好吃的。。。。)。朱古力松露。外脆內軟,朱古力味濃而且捧捧的樣子很可愛呀。芝士酥條。咸咸脆脆,好可口!喜歡這個~甜點看似都是普通的款式~但顏色很吸引!最後一層有兩款鬆餅和一款甜點~這些是鬆餅用的Clotted Cream和果醬但超難食呀!!!!!!!Clotted Cream有種很怪的甜味。。。果醬就加了香精。。味道超假的!!!!很難得這兩種都可以難食到這程度。。。是MAYMAY試過的下午茶,最最最不行的味道。。。好了。。先吃咸點。咸點有四款包點看上去很不錯啊!。開心果漢堡包。這個好像漢堡包啊!但中間的 [] 是綠色的><原來是開心果粒粒包著鴨肝醬!黃色是酸酸的,像是PICKLES蠻不錯的。雖然鴨肝不算香濃,但這配搭很新鮮~。芝士火腿泡芙。沒錯真的
我們選擇坐在二樓。
侍應卻沒有帶我們坐下
桌上也有點髒。。
第一感覺蠻差的。。
位置旁就有個大大的玻璃窗
所以光線很充足!
令人覺得很舒服~

還有鋼琴的現場表演

先來了飲品,
我要最普通的咖啡。
質數還可以吧。。
接著,下午茶就來了~
整個很七彩繽紛。
本來還以為不錯的。。。

三層都放著滿滿的食物
看似很多很多啊。。。
除了三層架上面的,
還有兩個玻璃杯裝著的小食
(是餐裡最好吃的。。。。)

。朱古力松露。
外脆內軟,朱古力味濃
而且捧捧的樣子很可愛呀

。芝士酥條。
咸咸脆脆,好可口!
喜歡這個~

甜點看似都是普通的款式~
但顏色很吸引!
最後一層有兩款鬆餅和一款甜點~
這些是鬆餅用的Clotted Cream和果醬
但超難食呀!!!!!!!

Clotted Cream有種很怪的甜味。。。
果醬就加了香精。。味道超假的!!!!

很難得這兩種都可以難食到這程度。。。
是MAYMAY試過的下午茶,最最最不行的味道。。。
好了。。
先吃咸點。

咸點有四款包點
看上去很不錯啊!

。開心果漢堡包。

這個好像漢堡包啊!
但中間的 [[扒]] 是綠色的><

原來是開心果粒粒包著鴨肝醬!
黃色是酸酸的,像是PICKLES
蠻不錯的。
雖然鴨肝不算香濃,
但這配搭很新鮮~

。芝士火腿泡芙。
沒錯真的是甜點那種泡芙,
只是中間用了薄薄的芝士火腿取代!

。蛋沙律三文治青瓜卷。
UM。。。還可以的,
就是普通通一點。。

。煙三文魚三文治。
三文魚尚算油潤,
但面包卻有點實。。甜甜的,
不太配。。

吃過咸點。
SKIP了鬆餅吃甜點
(因為醬料太難吃。。)
這個。吉士泡芙。是最好吃的
後悔一開始就吃掉。。

其實我們懷疑。。。
這個泡芙不是酒店自家製的

因為。。。。
中間的吉士比果撻上的吉士好吃太多啦!!!!!!!

。果撻。
。。。
吉士是。。香精吉士。。。
撻底很脆但不鬆,
一般。。。。

。MACARON。
外表很美
吃了下去都不知是什麼味道的馬卡龍。。
外層是很脆,
但繼續咬下去就會發覺中間很"UN"。。

。椰汁蛋糕(?)。
好像椰汁糕。。。
很軟很軟。。
口感很奇怪。。

。芝士蛋糕。
口感不過軟不過實
有著淡淡的芝士味,
比起其他甜品
這個可算是很好吃了。。。。

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

Other Info. : 如此的一個下午茶餐, 承為400大元!!! 繼半島之後,這間餐廳也算是排名第二物非所值的一間了! 食物已經不好!!! 待應的服務也很差! 除了點食物,上食物和結帳之外, 都沒有發揮過功用!! 吃得超不順心的一餐!! 尖沙咀還有很多選擇啊!
2013-01-18
$200 (Tea)
2013-01-12 440 views
12.5.2012這是最後一餐生日飯, 也是最意想不到的一餐. 在四月頭的時候, 突然和一個已經有七年沒有聯絡和見面的朋友再次聯絡上. 在傾談中, 他竟然記得我是在四月生日的, 還很有誠意的請我吃生日飯, 真的很窩心呀.雖然我和他都未曾試過海景嘉福的自助餐, 不過我們看過食評後, 都發覺它的食評大致上也很正面, 因此大家都滿心期待這個午市自助餐. 可能這天是星期六, 也是母親節前夕, 所以這日的午市自助餐是滿坐的. 這裡的食物種類繁多, 首先是冷盤, 有生蠔, 凍蝦, 蟹腳, 小龍蝦及黑貝青口. 但由於我要戒口, 所以我只吃了黑貝青口. 黑貝青口肉質鮮美, 有淡淡海水味, 夠凍, 我吃了差不多兩打半哩. 友人說生蠔雖然比較細隻, 但肉質新鮮. 刺身類只有吞拿魚, 三文魚和鯛魚, 另外還有玉子蛋. 我只吃了三文魚和玉子蛋. 三文魚很肥美, 所以我吃了很多塊. 玉子蛋很甜, 充滿蛋香, 於是我又吃了幾片. 熱食好像不太吸引, 於是我開始吃甜品了. 甜品是放在甜品櫃內, 要麻煩waiter替客人拿取. 這也是好的, 起碼可減低浪費食物的機會. 甜品類有芝士蛋糕, mousse cake, 朱
12.5.2012

熱食好像不太吸引, 於是我開始吃甜品了. 甜品是放在甜品櫃內, 要麻煩waiter替客人拿取. 這也是好的, 起碼可減低浪費食物的機會. 甜品類有芝士蛋糕, mousse cake, 朱古力蛋糕, 啫喱, 雪糕等. 每一件都細細件也不失精緻. 芝士蛋糕有一舊cream及一粒士多啤李伴碟, 蛋糕的芝士味香濃, 可是伴碟的士多啤李很酸. Opera蛋糕的層次分明, 朱古力味濃, 口感很滑. 而啫喱是裝在高身的玻璃杯仔之中, 但藍莓啫喱比較酸. 至於士多啤李蛋糕和朱古力蛋糕的味道也正常, 蛋糕的質地做得好滑溜, 又不會過份的甜. 如是者, 我又吃了三round 蛋糕, 每次拿幾件, 友人看到都O咀.
吃了幾件蛋糕後, 就開始吃雪糕. 這裡有四款Haagen Dazs雪糕, 另有兩款酒店自家製的雪糕, 我當然每款都有吃. 圖中綠色的雪糕就是酒店自家製的綠茶雪糕, 十分欣賞這個綠茶雪糕有著香濃的綠茶粉味, 甜得淡淡然的, 值得推介呀. 不過, 有點奇怪的是, 當waiter幫我們把雪糕載到膠碗的時候, 雪糕就立即溶得很快, 快到有點嚇人哩.
除了西式甜品, 這裡也有一個角落用了鳥籠來存放中式甜品, 這不禁令我想起港島香格里拉的自助餐, 也是用了形狀差不多的鳥籠擺設來存放中式甜品. 中式甜品選擇不多, 所以我只拿取了馬豆糕和桂花糕. 馬豆糕很甜呀, 相反, 桂花糕不是太甜, 而且桂花又香又清新.
我和友人都十分滿意這餐自助餐, 將來有機會必定要試這裡的dinner buffet.

很多謝友人請我吃自助餐, 也謝謝你對我的關心. 我知道你一定會夢想成真, 加油呀.
Other Info. : 這是最後一篇有關2012年生日飯的食評. 2011年至12年不是過得很順心, 但很感恩家人們朋友們仍然在我身邊鼓勵我支持我. 我, 還要埋怨什麼嗎?
2012-05-12
$250 (Lunch)
2012-12-12 231 views
如果有留意我上一個post,我說過聖誕前便會先去吃buffet,正日就會吃a la carte,雖然距離聖誕還有兩個多星期,但之後幾個星期都有bbq之類的活動,所以早了這麼多吃今次又重遊舊地,對上一次來已經是上年的事了,那次吃完後就愛上了這裡。相隔一段時間後,我又來了。今次的印象依然很好,還有沒有第三次? 不知道呢。今次坐在上次那個位的旁邊,心想: 真好,這裡陽光充足,為我的食物相來點自然光,那相片應該更美吧!但可惜......我旁邊有個女人說話中氣十足,令我有點頭痛,以致不能專心吃美食,所以吃了幾隻生蠔就要求調位。幸好一早就去了,還有空位讓給我,雖然調到走廊位,人來人往有點煩,不過總比有人大聲說話好吧!!!!今次只有一種法國生蠔,上次來是有三款的,只有一款有點失望呢。幸好不是美國蠔,因為美國蠔比較creamy,吃不到太多。有人說這法國蠔比較咸,所以只吃了八隻。而我,又不覺得很咸,是不是最近口味重了? 我只覺得十分爽口,金屬味很重,生蠔很鮮甜,吃後整個口都是金屬味久久不散。生蠔不是很大隻,所以可以吃到16隻,差不多吧。現在回想起,口水又流了,百吃不厭呢。大家愛這座山吧??? 我很貪心,

大家愛這座山吧??? 我很貪心,想挑有拑的,但廚師疊得太好了,很難從中間抽出來,我差點搞到山蟹傾瀉。見到幾隻跌了下來後就不敢再在中間抽了,如果山蟹傾瀉真的發生了,不知道會怎樣呢??

到最後,我只拿了這幾隻,現在想起,有點後悔為什麼不再吃多一盤??
蟹腳很鮮甜,千萬不要拿大的蟹身,因為蟹身的肉是最不甜最不爽的,肚子只有這麼大,當然要挑最好的吃。
蟹腳有少少霉,不過沒有影響到味道,只是外觀沒那麼美。味道也算鮮甜,蟹拑味道更好!看到人人都在搶
每次吃完生蠔和蟹腳後,例牌都是吃刺身,覺得這樣才可以把食物吃對。
刺身質素都ok,三文魚尚算肥美。壽司則一般,也不敢吃太多壽司,太飽了。
很吸引的麵包喔,雖然怕食麵包會很飽,不過都忍不住吃了幾口,實在太好吃了。
麵包都很香脆,充滿了麵粉發酵味,軟硬程度適中,同來配青豆湯一流呢。
除了青豆湯外,更令人興奮的是塗些芝士在麵包上,香脆的麵包加上香濃的芝士,配以青豆湯一同飲用,味道真的很棒呢。
雖然這只是buffet,沒有專人幫我們配搭食物,不過這個buffet的食物都很易配搭,只要稍為配一配,味道變得更好了,食物變得更有意義了。
吃完麵包cheese後,吃點沙律吧,沙律菜不夠新鮮,所以沒有吃,吃了些已拌好的。

此圖下方是中東沙律,味道很怪,不太適合我的口味。另外還吃了紅菜頭沙律,經常聽到人們說紅菜頭,從來沒有吃過,吃完後覺得很怪,以後都不會吃了。
熱盤那邊有即燒物,有羊架、德國腸、漢堡扒、炸雞等,每樣的味道都不錯,不過質素只是一般的肉,如果不是師父做得好,可能會很軔呢。
另外還有數款咖哩,咖哩我沒有吃,反而吃了這個黃飯,味道不錯喔,炒得很乾身,加了少少咖哩汁,可以一試。
蒸魚上次來也有,今次來都有,味道很好呀,魚肉非常的嫩,嫩得像我上次在馬會吃七十大元一片的斑一樣!
而且味道也不是用普通的豉油來調味,而是有金華火腿片和東菇味,個人認為這是非吃不可!如果不是太飽肚,我會吃多一件呢!!!
魚的旁邊有個即切燒牛肉,大多數buffet的燒牛肉都非常軔,所以我都沒有抱甚麼期望。可能沒有期望便沒有失望吧,所以覺得這塊牛份外的嫩,完全不用力都可以咬開,嫩度很好,不過牛味不夠,通常這些牛都是這樣的,所以也不會expect太多。
更愛的是旁邊的燒菠蘿,後悔只拿了兩件,一人一件,我只吃了一件................菠蘿未燒已經很甜,燒完後簡直是將其糖分完全迫出,表面很乾身,但一咬後水份完全爆出,還有點燒物味,很好吃!! 吃完後想再吃,可惜已經沒有了.....後來師父說下次去預早告訴他,留返給我。雖然只是說說而已,不過這都可以令食客覺得受到重視呢

吃了這麼多的肉後,對肉怕怕了,想吃點清淡的食物,剛好有蟹粥。蟹粥煲得很綿,蟹的鮮味完全與米混合,鮮味濃得不能不吃!!
蟹粥在外面售價也不便宜喔,吃多點吧。

左下方的賣相如此的清淡,是甚麼? 人參雞湯是也! 看上去很清,其實味道也很清,冇添加。
淡淡的人參味,帶點雞味,雖然不是很濃郁,不過味道也不錯喔。
吃了很多咸點後,甜品時間來到了。我已經沒有從前那樣的愛甜吃,沒有那樣愛不代表不愛吃喔。
三層的cup cake,每件也十分精美,美得不捨得吃。其實cup cake只是賣相美而已,味道真的麻麻地....最怕上面那個醬,五顏六色好像非常不健康,不過卻深得大家的喜愛,因為它外貌很美吧。 口說覺得味道不好,不過還是抵受不住它的美,還是中計了吧。其實只是普通的牛油蛋糕再加了些cream,味道不是不好,只是要留肚吃其他更好的。

上次很愛這裡的甜品櫃,每種都是我愛的甜品,今次就有點遜色了,只有幾款是我喜歡的。

雖然我不是非常愛心太軟,不過有得吃,當然也要拿一個試試。這個是真實心太軟,非常的流心,熱度也很夠,沒有因為熱是整個熟,甜而不膩,佳作!
而且份量很細小,喜歡吃的可以吃多幾個,想小試牛刀的又可以,很貼心呢。

吃得很多,又沒有飲品,所以要吃很多水果。每種水果都水份充足,十分清甜,特別要提的是士多啤梨沒有丁點的酸,而且每粒都很美,新鮮程度剛好,吃了很多呢。沒有得吃燒菠蘿,不如吃多幾件新鮮菠蘿吧,遠處已經可以聞到菠蘿的香甜味,吃進口更充滿水份,很甜,要吃多點!!
臨近聖誕,所以會有些聖誕特色的蛋糕,不過我太飽了,所以沒有吃。
蛋糕方面,我拿了chocolate mousse cake,cheese cake和hauzelnut creme brulee。
一直很欣賞這裡的甜品,味道全都很濃,而且細細件,可以試多幾款。
Chocolate mousse cake充滿了香濃的朱古力,mousse很軟滑,配上一粒藍莓減膩。
Cheese Cake雖然不是非常濃,不過以buffet的質素來說,實屬不錯,
最喜歡hauzelnut creme brulee,原味creme brulee吃得多,第一次吃這個混合其他味道的。榛子味很濃又不會蓋過蛋香味,焦糖燒得脆脆的,喜歡吃的吃多幾件也不會很過份吧。

到最後,當然要送上雪糕球,眾所周知,我是雪糕狂,每次可以吃上8個雪糕球,不過現在多數都比其他咸點塞滿了,所以份量減至4個。
這天有6款味道,芒果、cookies n cream、士多啤梨、比利時朱古力、雲尼拿和夏威夷果仁。
我只吃了士多啤梨和夏威夷果仁,H記出品,不用多說都知道好味吧!
吃甜點,豈能沒有咖啡? 要了一杯cappuccino和iced coffee。Cappuccino很香濃,配蛋糕吃一流

吃後感:
食物的款式和上次的差不多,都是有咖哩、麵檔、意粉檔、蒸魚等,質素也是一樣的好!價錢方面,星期六日價格為$325+10%,匯豐或恒生卡有8折,連加一大約$300一位,以午餐來說可能比其他的貴數十元,但有即開生蠔,所以都算值點票價。服務方面也很好,說要調位立刻調給我,收碟也很快,不錯。已經來過兩次,最近又有很多酒店餐廳翻新,太多選擇,所以短時間內不會再光顧,未來過的則不妨一試。

$300 (Lunch)
2012-11-29 158 views
因Bf生日,openrice又有8折.所以book左呢度慶祝.講返食物先.真係值得一讚!差唔多所有都好好食.即開生蠔,長腳蟹腳都好新鮮!其中長腳蟹山真係第一次見.多到唔知點拎(好驚整跌).生蠔雖然比較細隻,但一次俾4隻.蟹腳鮮甜.仲食左翡翠螺.超甜但有沙.沙律方面,呢度選擇比較少.對於我黎講ok啦.刺身都唔差.幾新鮮.三文魚,吞拿魚,鯛魚都可以.熱盤呢就比較特別.呢度大部份都係即燒的食物.燒牛扒,菰,香腸等等都ok.係豬肋骨一般.必試的熱盤仲有雲腿冬菰蒸魚,真係超滑!冬瓜蓉湯ok.即燒乳豬全晚得2 round.勁多人排隊.但都值得.因皮脆肉嫩,仲要熱辣辣.仲有粥,意大利粉,但我無食到.至於甜品,種類唔多.味道不過不失啦.下次一定會再去!!
仲食左翡翠螺.超甜但有沙.
沙律方面,呢度選擇比較少.對於我黎講ok啦.
刺身都唔差.幾新鮮.三文魚,吞拿魚,鯛魚都可以.
必試的熱盤仲有雲腿冬菰蒸魚,真係超滑!
仲有粥,意大利粉,但我無食到.
至於甜品,種類唔多.味道不過不失啦.下次一定會再去!!
長腳蟹山
2012-11-29
$385 (Dinner)
長腳蟹山
  • 即開生蠔
  • 長腳蟹
2012-11-07 159 views
又係target buffet, 今次黎海景嘉福, 貪佢有蠔食嘛一埋位二話不說就去拎生蠔食, 我一行埋去, 店員好快速就俾左4隻我, 絕不吝嗇!!!!入口都算鮮甜, 屬於爽口無咁有肉既, 我估係法國!!!雖然唔算食過最好, 但任食黎講都算唔錯~~~長腳蟹同蝦都好新鮮,有鉗既長腳蟹會較鮮味, 大家可以揀有鉗既!!其實食落蝦會比長腳蟹更勝一籌~~~刺身得三文魚ok, 八爪魚入口時仲有冰, 仲未完全解凍, 有無搞錯熱食唔多選擇, 係bbq果part 唔錯, 羊架, 海鮮串燒都幾好味~~ 炒蟹唔好食, 完全無肉, 味都好一般, 我阿媽都炒得好食過佢!!乳豬要排隊先有2件, 仲要肥到爆!!湯我飲左蘋果雪耳同泰式既湯, 蘋果雪耳唔味精又滋潤, 泰式湯都好飲, 濃濃香茅既味道!!!仲有食左藥膳雞腳, 好入味, 煲到o岩o岩好, 唔會過淋甜品其實我無乜點食, 只係食左個藍梅梳乎里同雪糕, 兩樣都不俗呢!!整體算幾平均, 不過熱食既選擇真係太少, 所以再黎既意欲因此而大減不少呢~~

一埋位二話不說就去拎生蠔食, 我一行埋去,
店員好快速就俾左4隻我, 絕不吝嗇!!!!
入口都算鮮甜, 屬於爽口無咁有肉既, 我估係法國!!!
雖然唔算食過最好, 但任食黎講都算唔錯~~~

其實食落蝦會比長腳蟹更勝一籌~~~

乳豬要排隊先有2件, 仲要肥到爆!!
湯我飲左蘋果雪耳同泰式既湯, 蘋果雪耳唔味精又滋潤,
泰式湯都好飲, 濃濃香茅既味道!!!
仲有食左藥膳雞腳, 好入味, 煲到o岩o岩好, 唔會過淋

生蠔, 任食算唔錯
蘋果雪耳, 藥膳雞腳
雪糕
梳乎里
2012-10-25 167 views
響朋友噶極力推薦下我地去左海景嘉福酒店噶cafe on m 吃buffet !帶位安排左我地坐左響近鋼琴噶位置,環境比較舒適一坐低冇耐我地就開始去攞野吃我地一開始就去攞冷盤: 冷盤有翡翠海螺,青口,小龍蝦,白灼海蝦,煙三文魚,當然唔少得長腳蟹,長腳蟹非常鮮甜 而生蠔系即場由廚房師傅即開噶,是日生蠔系來自澳洲,海水味較重,好肥好鮮甜,可惜每次只可以攞四只而刺身新鮮,壽司方面都有多款沙律同沙律醬汁都有好幾款,材料齊全,可以調製出自己噶最愛熱盤方面就有我最愛噶羊架,啱啱煎完噶羊架好香而且一D都唔(蘇)還很多汁,好美味!除左羊架之外中有燒牛扒,扒魚柳。星洲炒蟹,海南雞飯,籠仔蒸蝦,同埋一D印度野!呢間餐廳噶Pasta好好味噶啊,佢系即叫即整噶,有多款材料同醬汁選擇添,呢樣野系好多酒店噶buffet都冇噶,而且中會有waiter 送上臺,服務好好。至於甜品方面就有多款haagen dazs雪糕,即製既pancake,涼粉,芝士蛋糕,黑森林蛋糕,拿破崙,日式芝士蛋糕(呢個好好味,又唔會太甜)朱古力噴泉仲有好多其他款噶甜品,每樣甜品都整到細細件,可以試勻甘多款呢間餐廳噶食物質素唔錯,每個員工都好ni
壽司~~
帶位安排左我地坐左響近鋼琴噶位置,環境比較舒適
一坐低冇耐我地就開始去攞野吃

我地一開始就去攞冷盤:

刺身新鮮,壽司方面都有多款

沙律同沙律醬汁都有好幾款,材料齊全,可以調製出自己噶最愛

呢間餐廳噶食物質素唔錯,每個員工都好nice ~而且用信用卡仲有8折添~值得一試~~

2012-10-23
壽司~~