2024-06-05 113 views
呢間新開的冰室,用高質來形容很多合理,無論裝橫、食物質素、擺盤都比一般茶記高質。室內空間寬敞,乾淨衛生,光線充足,有大玻璃可以與外面融為一體。不久前拜訪了這家位於市中心的特色餐廳,品嚐了一系列富有創意的亞洲風味佳餚。千島蝦球西蘭花$92首先有驚喜,估唔到擺盤有花心機,鮮嫩多汁的蝦球與爽脆的西蘭花形成了絕佳的口感搭配。千島醬汁恰到好處地點綴其中,令這道菜更添生機。泰式香葉辣肉碎炒飯$68充滿東南亞風味,飽滿的日本米粒,粒粒飽滿,加入香葉、辣椒粒、豆粒與碎肉粒融合成一種獨特又誘人的風味,忍不住一口接一口地吃個不停。瑞士汁牛肉炒河$68麵條都被醬汁完美包裹,與牛肉共同演繹出濃郁醇厚的口感。繽紛益力多$30益力多與生果的結合,幫助消化。紅豆冰$30紅豆冰帶來甜蜜的感覺。
呢間新開的冰室,用高質來形容很多合理,
無論裝橫、食物質素、擺盤都比一般茶記高質。

千島蝦球西蘭花$92

泰式香葉辣肉碎炒飯$68

瑞士汁牛肉炒河$68
麵條都被醬汁完美包裹,與牛肉共同演繹出濃郁醇厚的口感。

繽紛益力多$30
益力多與生果的結合,幫助消化。
紅豆冰$30
紅豆冰帶來甜蜜的感覺。
2024-06-04 104 views
元朗高質親民冰室新開嘅冰室超光猛環境好靚好乾淨芭堤雅菠蘿炒飯拌蒜香龍蝦尾 $128半個菠蘿咁樣上盤 然後隔離有隻龍蝦尾 超震撼炒飯入邊有菠蘿碎腰果肉鬆等等配料去增加返個口感層次 一食落口熱辣辣好fresh 龍蝦尾上面都有好多炸蒜頭鮮味即刻出晒嚟椒鹽金磚豆腐 $78性價比都幾高有成10舊豆腐上面鋪滿晒椒鹽咬落去外脆內軟配埋一碟醋俾你點就有唔同嘅口感 酸酸美美更加滋味~大阪蒜油雞扒炒烏冬 $72原塊大雞扒上碟!雞扒都唔會乾爭爭 而且啖啖肉 如果可以切件就更好啦,下面嘅烏冬都炒得好有鑊氣!凍檸茶加$3米杍冰室 (元朗)元朗又新街51G富祐閣地下7B3號舖
元朗高質親民冰室

新開嘅冰室超光猛環境好靚好乾淨

芭堤雅菠蘿炒飯拌蒜香龍蝦尾 $128
半個菠蘿咁樣上盤 然後隔離有隻龍蝦尾 超震撼

椒鹽金磚豆腐 $78

大阪蒜油雞扒炒烏冬 $72

凍檸茶加$3

米杍冰室 (元朗)
元朗又新街51G富祐閣地下7B3號舖

2024-06-01 83 views
餐廳位於元朗又新街富有閣地下7B 3號舖,叫米杍冰室,餐廳剛剛新開,梗係要入嚟試吓,環境舒服燈光又充足XO醬蝦球滑蛋飯$80新鮮的蝦球經過精心烹調,散發出濃郁的XO醬香氣,XO醬是粵菜中常用的調味料, 蝦球本身質地鮮嫩彈牙,與醬汁完美融合,蝦嘅size仲非常大,滑嫩柔軟的蛋液則為整道菜增添了滋潤細緻的口感,蛋液與蝦球交織在一起,形成絕妙的對比,連埋啲飯一齊食令到整盤菜色層次豐富,濃郁鮮美又溫潤柔和的滋味雲彩拔絲咕嚕肉$108黑毛豬的上等肉質,黑毛豬肉肉質細嫩多汁、肥瘦適中,表面焦脆,內部卻仍保持肉質的嫩滑,能夠完美鎖住肉汁,令肉片Q彈有嚼勁,黑毛豬肉的頂級口感,配菜仲有紅椒同黃椒爽口又新鮮星洲炒米$62店員一放低我就聞到好香嘅咖喱味道,入面仲有火腿絲,肉絲,芽菜,芝麻,紅椒,雞蛋絲,配菜份量好多多款,米粉質地柔韌有嚼勁,口感極為舒適,份量都好多 ,會有少少微辣,味道足夠

XO醬蝦球滑蛋飯$80

雲彩拔絲咕嚕肉$108

星洲炒米$62
  • 拔絲咕嚕肉
2024-05-27 49 views
見到元朗開咗間新嘅冰室,叫米杍冰室,裝修好光猛,大大個招牌,見到新餐廳梗係要入去試吓啦!我同朋友平日夜晚餐時間去到,原來餐廳有每日晚餐🥣提供比較價廉物美嘅選擇,八卦反轉餐牌睇吓,原來仲有每日午餐添,平靚正之選,方便打工仔😻😻我地叫咗兩個小炒,分別係椒鹽金磚豆腐和千島蝦球拼西蘭花🥦,兩碟都新鮮熱辣上菜,色香味俱全🤗椒鹽金磚豆腐- 份量唔細,夠我地兩個人食😜我本身以為椒鹽豆腐係會以正方體形式上碟,但原來係一條條既長方體,咁樣出碟更加好,方便夾入碗😂千島蝦球拼西蘭花🥦- 蝦球好脆皮,千島醬份量都好多☺️下次下午茶時間黎試下西多士,餐牌上的圖片好吸引😄米杍冰室 (元朗)元朗又新街51G富祐閣地下7B3號舖

椒鹽金磚豆腐

千島蝦球拼西蘭花🥦
- 蝦球好脆皮,千島醬份量都好多☺️

下次下午茶時間黎試下西多士,餐牌上的圖片好吸引😄

米杍冰室 (元朗)
元朗又新街51G富祐閣地下7B3號舖
2024-05-24
Type of Meal
Dinner
2024-03-24 145 views
上次試過去銀魚仔蒸肉餅今次就試吓去土魷蒸肉餅, 土魷更加好食可能本土魷有啲鹹香, 所以好惹味好好送飯, 而且佢哋個飯底都整得好好煙韌韌, 又有米香, 肉餅加埋啲肉汁撈飯簡直一流🫶🏻🫶🏻🫶🏻🔥🔥🔥
2024-02-08 132 views
今晚路過呢度就同屋企人過嚟食飯, 我哋都係第一次嚟見佢裝修都幾光猛乾淨, 見到佢餐牌上有銀魚仔蒸肉餅。我哋就叫嚟試吓因為出面通常都係普通嘅蒸肉餅但係呢度就加咗鹹魚仔, 兩樣加埋一齊都好夾都幾好食, 之後我哋再叫多個霸王雞, 三個人食瞓得啱啱好😬😬😬

2024-01-19 162 views
本人第一次寫評價,就是因為此餐廳服務態度奇差,坐低3分鐘,俾同一侍應催我和太太三次落單,然後我先落,跟侍應講太太轉頭落,隨即拎走我們的餐牌,然後5分鐘後叫佢再俾我地先俾番。食物質素一般,普通茶餐廳,但價格偏貴。
2024-01-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2024-01-11 171 views
元朗新開既冰室,見到門口好多花籃,雖則要等,但係都想試吓,睇到餐牌上面啲嘢都幾特色。同埋裝修都幾骨子,雖然地方唔係好大,但係都幾靚等咗大概10分鐘就有得座,侍應有禮貌有笑容,值得加分。我叫咗個快餐焗飯,屋企人叫咗生滾面同煎肉餅飯,所有嘢都係包埋嘢飲。細細間,座位唔算多,真係估唔到啲嘢好好食,每樣嘢食都係新鮮滾熱辣。係我叫嗰個焗飯食完有啲漏,因為芝士好多,我估如果鍾意食芝士嗰啲人應該係大愛個煎肉餅好香口,連埋個流心蛋黃食,成碟飯屋企人清晒。本身唔係好明咩叫生滾面,侍應話係即叫即煮滾,上枱嘅時候真係好滾,食完個碗都仲係暖!完全唔似冰室嘅冰室,勁高質會翻桌,希望可以保持水準

會翻桌,希望可以保持水準
南瓜忌廉汁魚柳飯
煎蛋肉餅飯
餐肉煎蛋生滾面
南瓜忌廉汁魚柳飯
煎蛋肉餅飯
餐肉煎蛋生滾面
2024-01-09 143 views
入元朗探朋友, 見到新開張就試下侍應貼心有禮,安排位置俾我放BB車有心思的裝修,坐得舒服, 環境唔錯, 價錢合理推介: 芭提雅波羅炒飯拌蒜香龍蝦尾, 個龍蝦尾有驚喜,都幾大舊即磨咖啡,有誠意!
入元朗探朋友, 見到新開張就試下
侍應貼心有禮,安排位置俾我放BB車
有心思的裝修,坐得舒服, 環境唔錯, 價錢合理
推介:
芭提雅波羅炒飯拌蒜香龍蝦尾, 個龍蝦尾有驚喜,都幾大舊
即磨咖啡,有誠意!