2021-08-24 155 views
禮拜六既下晝5點倒去到餐廳,餐廳坐左一半人倒,我同朋友兩個人想坐卡位,職員既態度都好好,由得我地鍾意坐邊就坐邊。覺得常餐張相好吸引,本身又鍾意食茄湯,就叫左個常餐茄牛通配炒蛋同多士。佢個茄湯本身色水都好夠,見倒都開胃,而且仲好濃又夠味,比起出面一般冇味既茄水,好味好多。而多士亦都係高質素,烘得剛剛好,厚度都夠,出面脆入面軟,唔錯!炒蛋亦都係OK既。朋友都係叫常餐,佢就叫左沙牛面,佢都話正。茶餐廳黎講,職員態度好好,比個讚!

茶餐廳黎講,職員態度好好,比個讚!
2021-08-14
  • 茄牛通
2021-08-17 678 views
一間常餐,又唔係老字號,點可以一夜之間咁有名氣同一直可以係中環做得住。就係,佢嘅質素常餐。好普通嘅食物,間間都一樣,好小因為一間好味d 就去果間,最多可能一間平d 份量多d 就去果間依間嘅老闆係法國藍帶,咁嘅level 去煮茶餐,佢d 茶餐一定唔同越簡單嘅野食就越難煮得比其他好火腿通粉,佢個湯係精華,用佢自己嘅方法起煮個湯出黎,成件事昇華左會上癮,小心多士認真咁焗出黎,個炒滑蛋,好滑,唔太生又唔熟,唔易煮的唔想食常餐嘅,可以叫個飯叉燒滑蛋飯,都係同樣炒蛋嘅方法去煮,成件事高級左好多
就係,佢嘅質素

越簡單嘅野食就越難煮得比其他好

火腿通粉

會上癮,小心

滑蛋多士

多士認真咁焗出黎,個炒滑蛋,好滑,唔太生又唔熟,唔易煮的

叉燒炒蛋飯

唔想食常餐嘅,可以叫個飯
叉燒滑蛋飯,都係同樣炒蛋嘅方法去煮,成件事高級左好多
2017-08-17
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
火腿通粉
滑蛋多士
叉燒炒蛋飯
  • 叉燒炒蛋飯配秘製豉油汁
  • 炒蛋多士
2021-08-04 414 views
🌤四季常餐特登早起去食既四季常餐早餐🤩 7點左右就唔洗等位 不過食完既時間就開始多人 如果lunch去食 係長期要排隊!🥩四季厚蛋治-芝士鹹牛肉 ($39) [😋8.3/10]比較特別用上餐包 麵包厚身軟熟 搽上牛油烘至外脆內軟 中間夾上芝士鹹牛肉好香 仲有好厚既炒蛋 夠滑身又有蛋香 balance返較重味既鹹牛肉 呢個配搭無得輸 每樣都好好食超滿足🥰🍳正蛋治 ($32) [😋7.98/10]四季既炒蛋果然名不虛傳 即使無落牛油忌廉都好滑身 亦無落好多牛油唔會膩 蛋香亦好足! 若果多啲蛋就更好 覺得麵包可以烘耐啲 略嫌唔夠脆同埋挺身😌 整個性價比較低—————————————————————😋 味道評分: 8.1/10🥳環境評分: 7.7/10🤑性價比: 7.4/10🤩回頭度: 8.05/10—————————————————————📍 四季常餐 中環德輔道中88號地舖
🌤四季常餐

—————————————————————
📍 四季常餐
正蛋治
2021-07-22 686 views
話佢係最受中上環上班族歡迎嘅良心餐廳應該冇人會反對,每日午餐時段都人頭湧湧,座無虛席,好彩食常餐同碟頭飯好快,等15分鐘左右就有位。🍽常餐:特濃沙嗲牛肉公仔麵 +招牌炒蛋+多士 ($48+凍飲$3)先講沙嗲牛麵,牛肉有七八塊,軟腍又冇筋,沙嗲幾重花生味,公仔麵掛到湯好正,雖然佢嘅忌廉雞湯通粉好出名,我覺得呢個麵更岀色。炒蛋嫩滑,但調味重手左啲,偏鹹。多士搽滿牛油,烘得夠鬆脆,邪惡但好食。凍檸茶茶底就正正常常,勝在夠大杯。
特濃沙嗲牛肉公仔麵

15 Minutes (Dine In)
$51 (Lunch)
特濃沙嗲牛肉公仔麵
黎到四季常餐,一於嚐下佢個常餐😜——四季茄牛通+招牌炒蛋多士 ($50)湯底有茄蓉,加分!我好怕食啲好酸嘅番茄湯,但呢度嘅茄湯酸甜適宜☺️牛肉唔算滑但都ok腍嘅,份量都足夠~招牌炒蛋不得了,好滑有蛋汁😍加埋厚脆多士,正👍🏻🈯️推介指數: 🐥🐥🐥🐥 (4/5).‼️終極之評分‼️✍🏻味道: 4/5✍🏻抵食: 4/5✍🏻環境/服務: 3.4/5 ——📍四季常餐中環德輔道中88號地舖

黎到四季常餐,一於嚐下佢個常餐😜
——
四季茄牛通+招牌炒蛋多士 ($50)
🈯️推介指數: 🐥🐥🐥🐥 (4/5)
‼️終極之評分‼️
✍🏻味道: 4/5
✍🏻抵食: 4/5
✍🏻環境/服務: 3.4/5
——
📍四季常餐
2021-07-17 371 views
出發離島前約埋朋友去中環搵食,週末去中環,竟然唔洗排隊於是就試試,叫左兩份早餐,唔洗幾分鐘就可以食,送餐速度真心快沙爹牛肉嘅醬汁香濃,牛肉淋身,非常入味特濃沙嗲湯底味道濃郁。果然好好味。炒蛋好似過生但就好滑身,仲有陣陣牛油香同蛋香。厚多士焗得剛好另加奶油豬焗得非常香脆鬆化。好好味真。忌廉雞湯通粉配义燒睇相幾吸引,义燒比份量較少,較薄身,肉質較鞋。通粉都算有咬口彈牙。忌廉湯底偏咸,雞湯味唔算好出,普普通通。
沙爹牛肉嘅醬汁香濃,牛肉淋身,非常入味
特濃沙嗲湯底味道濃郁。果然好好味。

另加奶油豬焗得非常香脆鬆化。好好味

特濃沙嗲牛肉麵

真。忌廉雞湯通粉配义燒

特濃沙嗲牛肉麵
2021-07-15 282 views
好鍾意食茶餐嘅我,除咗沙嗲牛麵之外,另一款我會叫嘅常餐就係忌廉火腿通,不過依度仲好係忌廉湯叉燒通,未去之前,已經很期待😚,果然真係冇令我失望,我忌廉濃湯味好濃,通粉都好有口感,叉燒都好淋,真係好好味,另外佢嘅多士充滿牛油,炒蛋都好滑,下次我都要試吓另一個茶餐沙嗲牛麵😙
2021-07-13 196 views
breakfast $39 each ,有點小貴一份是芝士鹹牛肉炒蛋,其實都沒有不好吃的理由,加杯奶茶a good morning start ,蛋係好滑仲有些蛋汁,芝士再添左份鹹香。另一份好鹹呀個炒蛋,平時我都係食開濃味都覺得好鹹呀,塊火腿又勁油膩,toast 就正常,焗脆左表層抹butter 已經好香啦!但呢個價以茶記早餐,人地常餐會多份麵食,咁就比較覺得佢唔係好值啦,加上失準太重調味我勉強食半份已經極限食唔到。
breakfast

$39 each ,有點小貴

2021-06-25 507 views
今日見工去到上環,3:15pm有點餓又不知道食什麼好,經過四季常餐,就進去試試。點了常餐,忌廉叉燒通粉、多士炒蛋、飲品(凍飲+$3),都只是$51,以上環黎說是十分便宜。忌廉湯味濃,但叉燒比較少,凍奶茶偏甜。
2021-06-25
$51 (Tea)
自己本身係沙嗲牛肉麵既 fans,咁岩之前係社交平台見到有群組對於四季常餐既沙嗲牛肉麵有好高既評價,於是就決定黎中環呢間四季常餐試下。特濃沙嗲牛肉公仔麵 🍜 ($48) 配招牌炒蛋 🥚+ 多士 🍞- 沙嗲醬好香,牛肉都幾入味同埋食得出係鮮牛肉 😋 麵煮得岩岩好,好彈牙 ! 炒蛋都相當唔錯好有蛋香,多士焗得岩岩好,好香口😋四季茄牛通 🍅🍜 ($48) - 蕃茄既食物自己本身亦都好鍾意,所以就叫左四季茄牛通🍅🍜,蕃茄湯底都非常唔錯,同樣地係用左鮮牛肉,$48 分量都岩岩好,幾抵食 😋好食 : 8/10抵食 : 8/10四季常餐 中環德輔道中88號地舖
炒蛋都相當唔錯好有蛋香,多士焗得岩岩好,好香口😋

四季茄牛通 🍅🍜 ($48) -

好食 : 8/10
抵食 : 8/10

四季常餐
2021-03-04
15 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
  • 特濃沙嗲牛肉公仔麵
  • 四季茄牛通
2021-06-18 513 views
星期日,去中環海濱睇完果「彩虹空中河」,諗唔到食咩,就最好食茶記常餐。一經過四季常餐,甘岩唔駛等位,就入去坐低啦。炒蛋多士最好食,沙嗲牛面Keep 到面身彈牙,沙嗲醬同果面都融合到,係唔錯。不過,個忌廉叉燒,就叉燒好少同好薄身,真係一般般啦。好彩,兩個常餐都有炒蛋同烘多士,炒蛋同多士,係幾唔錯。入座之後,反而又開始多人啦,其他人就要等位。上菜其實都好快,岩曬想涼下冷氣,食完就走既香港人。杯凍奶茶都唔錯,係雪凍左無加冰既凍奶茶,少甜得黎幾好飲。
一經過四季常餐,甘岩唔駛等位,就入去坐低啦。

不過,個忌廉叉燒,就叉燒好少同好薄身,真係一般般啦。

好彩,兩個常餐都有炒蛋同烘多士,炒蛋同多士,係幾唔錯。

入座之後,反而又開始多人啦,其他人就要等位。

上菜其實都好快,岩曬想涼下冷氣,食完就走既香港人。

杯凍奶茶都唔錯,係雪凍左無加冰既凍奶茶,少甜得黎幾好飲。
常餐忌廉叉燒
果公條面浸咗陣,食到最後都仲彈牙,唔錯
常餐沙嗲牛面
凍奶茶去冰
2021-06-13
凍奶茶去冰
2021-05-30 644 views
社交媒體嘅沙嗲牛肉群組間中都會介紹四季常餐嘅出品,評價都唔錯,今日咁啱喺附近做嘢,於是就特登走過去試試。叫咗個四季常餐,包括特濃沙嗲牛肉公仔麵配招牌炒蛋同多士,沙牛麵味道微辣偏濃,但係同時亦偏鹹,牛肉份量比較少,不過質素唔錯,有牛味之餘,肉質亦算新鮮。炒蛋有少少嚡,不過蛋味好濃,放喺多士上面食,蛋味加上牛油味,好香口好正👍。間舖喺最最最旺嘅地段德輔道中,呢個常餐只係賣四十零蚊,絕對真心勁勁勁抵食。

2021-05-29 508 views
最近勤力咗好多,係時候出黎周圍搵下嘢食,會勤力啲介紹下先。係中環有時搵啲平小小都要搵下,呢間係恒生附近,勁容易搵到。如果可以等下,雖然座位唔算好多,但都快嘅人流走得。唔等得都有外賣自取,總有啱你。特濃沙牛,48元,真係夠濃,肉都無hea你,唔錯。炒蛋係好滑,多士就正常。叉燒炒蛋配豉油,58元,叉燒剛好,唔會過肥,蛋都係滑,每啖都夠食到,唔錯。茄牛通,48元,湯都幾多,偏淡,肉各樣都正常瑞士汁乾炒牛肉通(下午茶),43元,有生蛋加落去,幾特別。因為家人想食乾炒河,但無呢樣,叫呢樣頂上。

特濃沙牛,48元,真係夠濃,肉都無hea你,唔錯。

炒蛋係好滑,多士就正常。

茄牛通,48元,湯都幾多,偏淡,肉各樣都正常

macaroni in tomato soup with beef + scrambled egg + toast +drink 48 hkdmacaroni in tomato soup with beef 7/10 the soup is ok with tomato flavor, but a bit too sour, tomato fresh, macaroni normal , beef not much beef flavor and lack of seasoning, but eating beef in 茶記 is like that, this one at least better than those use too much meat softener to season, like those flesh 酒樓牛仔骨 is not acceptable. scrambled egg 8/10 used quite a lot of butter to make it, smooth and have some butter flavor.toast 8/1

scrambled egg 8/10
toast 8/10 soft and aromatic with butter.

48 hkd for a set like this is too high.
scrambled egg with toast
2021-02-16
15 Minutes (Dine In)
$48 (Breakfast)
scrambled egg with toast
2021-05-08 533 views
四季常餐係中環一間比較高質嘅茶記,Lunch time時段成日都要排長龍。.佢哋嘅午餐王牌係滑蛋叉燒飯,上枱時賣相唔錯,同廣告相差唔多。炒蛋火候控制得剛好,入口超滑溜,且富有濃郁蛋香,係我暫時食過最鍾意嘅炒蛋。叉燒厚薄同肥瘦都適中,燒得有焦香,飯底粒粒分明,索左蛋汁都唔會過濕或過淋,蔥花令到碟飯更香,係加分位,再配埋佢地自家製嘅甜豉油,撈飯食一流。