2022-02-08 701 views
香港地,寸土尺金。這城市,除了金錢,到底還剩下了什麼。中環一帶租金特別昂貴,因此,此區也特別缺乏平價茶餐廳,更甚少一些別有特色,高質又值得推薦的茶餐廳。雖然如此,接下來為大家介紹的這家茶餐廳, 由傳媒人黎志英兒子所開,位於中環的「四季常餐」,絕對是此區茶餐廳的表表者!餐牌上選擇不多,主要為常餐和飯。常餐的選擇有他們招牌的「番茄湯牛肉通粉」和「叉燒忌廉湯通粉」,而其中叉燒忌廉湯通粉更是我的最愛,忌廉湯沒有開粉的質感,幼滑的口感,輕微散發着雞湯的餘韻,絕對令人喜出望外!而是次所點的「滑蛋蝦仁飯」,蝦仁爽脆;蛋,則細滑如絲,蛋香和輕微的牛油香氣,配著蝦仁和特製甜豉油,在這裡用餐吃的不只是美食,是公義,是人情味,是令人幸福的感覺。

滑蛋蝦仁飯
2022-01-31
滑蛋蝦仁飯
1K
2022-02-01 2965 views
在午飯時間經常看到這間茶餐廳的門口排長龍,我以為多人光顧,質素有保證,但原來不一定的!位置:在中環街市的旁邊,只相隔了一條馬路,正是我公司樓下對面,很方便易達!環境:以丹青色和白色為主體,正方形的用餐空間,左右兩邊牆色是用白色的磚貼,並掛上其招牌菜。服務:在客人多的時候,服務員會將四人座位用膠板相隔,其實是變相搭枱,非常討厭!!😣不過不收服務費。午市:有三款常餐和幾款炒蛋飯可供選擇!沙嗲牛肉麵配炒蛋多士$50先呈上炒蛋多士,炒蛋份量小,但夠滑溜,蛋香味亦夠,多士表層烘得金黃焦脆,並塗有牛油,入口就感受到鬆軟口感及牛油的濃香,二者是有水準。相比之下,沙嗲牛肉麵就失色了,首先是牛肉份量偏少,只有面上數塊,公仔麵軟硬適中,口感爽彈,沙嗲味道不錯,但醬汁顯然不夠拌公仔麵,整個份量其實是早餐,只是改個名字吧,但價錢是貴過普通茶餐廳,味道不是相當出色,感覺是憑甚麼成為其招牌菜,可能是我期待過高,才會感到失望。下次還是在平民的茶餐廳吃沙牛肉麵,而不是在租金貴的中環區。送一杯熱奶茶不錯,茶味濃,口感順滑。

環境:以丹青色和白色為主體,

午市:
有三款常餐和幾款炒蛋飯可供選擇!

沙嗲牛肉麵配炒蛋多士$50

先呈上炒蛋多士,炒蛋份量小,但夠滑溜,蛋香味亦夠,
沙嗲牛肉麵就失色了,首先是牛肉份量偏少,只有面上數塊,

送一杯熱奶茶
不錯,茶味濃,口感順滑。
2022-01-31
$50 (Lunch)
🐷🐷四季常餐🐷🐷講到《四季》香港地有邊個唔識😂😂😂但此四季不同彼四季,因為呢個係《四季常餐》🤣🤣🤣,今日乳豬帶大家食下呢間中環名物啦~~招牌茄牛通配炒蛋多士大家茄牛通相信食唔少,但有水準既茄牛通但真係要搵出來,《四季》一定係其中一間有好水準既。首先佢既湯係唔稀唔水,係較稠濃,有啲似羅宋湯,應讓都加左茄膏我估,入面有鮮茄,無揸流灘。牛肉就係用鮮牛,有番咁上下大塊,而且入哂湯味,通粉亦完全索哂啲湯,咬一啖彈牙通粉加埋舊牛放入口簡直人間美味,鐘意茄牛通千萬別錯過!! 仲有另一主角就係炒滑蛋,呢個真係無得彈,我都想炒到佢咁。佢既炒蛋同外面一般食到既都幾大分別,首先蛋既顏色呈金黃色,同外面既淡黃色有分別,用既雞蛋應該有別,再黎係真係釨滑,唔知有無加到牛奶,本身蛋就無咩味道,但佢既調味洽度好處,唔太咸。還有,乳豬我就好少食多士既,但呢度既多士絕對可以一試,因為濃濃既面包香烤得唔錯,但可以燶多少少脆多少少🔥🔥鐘意既朋友不妨一試。推介指數:🐷🐷🐷🐷🐷真。濃雞湯叉燒通粉配炒蛋多士呢個通粉比人一種「清清地」既感覺,如果有唔舒服既朋友可以食,唔洗成日食白粥😂😂,因為佢個湯雖然好重雞味,但唔會覺得好咸好濃,叉
🐷🐷四季常餐🐷🐷

招牌茄牛通配炒蛋多士
推介指數:🐷🐷🐷🐷🐷

真。濃雞湯叉燒通粉配炒蛋多士
呢個通粉比人一種「清清地」既感覺,如果有唔舒服既朋友可以食,唔洗成日食白粥😂😂,因為佢個湯雖然好重雞味,但唔會覺得好咸好濃,叉燒煮得十分軟熟,加埋啲香草調味剛剛好。同樣,推介指數🐷🐷🐷🐷🐷
  • 四季茄牛通
2022-01-23 551 views
🍳🍜☕️@四季常餐我的口袋茶餐廳,通常我都會揀星期日嘅早上比較少人先來朝聖,最愛這裏的沙嗲牛肉麵常餐,餐牌款式由朝到晚都選擇唔多,但係每日如常爆埸,因這裏全力用心做好某些顧客十分喜愛的食物,例如我就是這裏沙嗲牛肉麵和叉燒炒蛋飯嘅忠粉💛,所以選擇唔需要多,最緊要味道出色,每次嚟都能夠保持水準,已經足夠。🍳🍜☕️常餐 $50特濃沙嗲牛肉公仔麵配招牌炒蛋+多士熱奶茶▪️沙嗲牛肉超香花生醬味,牛肉淋滑,公仔麵我好鍾意食硬嘅面,這裏每次都做到我嘅要求▪️炒蛋睇相都知道有幾滑,冇一次失準,多士每次都係即烘熱辣辣▪️奶茶亦非常濃滑,帶香濃茶味✨中環嘅茶餐廳我只會去呢一間 絕無其他選擇✨
🍳🍜☕️@四季常餐

🍳🍜☕️常餐 $50
特濃沙嗲牛肉公仔麵
配招牌炒蛋+多士
熱奶茶

▪️奶茶亦非常濃滑,帶香濃茶味

✨中環嘅茶餐廳我只會去呢一間
絕無其他選擇✨

• 特濃沙嗲牛肉公仔麵
  • 叉燒炒蛋飯配秘製豉油汁
2022-01-16 305 views
自認係茶餐廳迷~周圍食唔同茶餐廳呢個常餐性價比算高,環境:衛生做得好好嘅一間茶餐廳,要消毒噴霧俾你噴下啲餐具~一坐低已經有兩個人分別抹我張枱😂😂 呢個時勢係會加分😆食物:性價比高有質素, 下午茶時間唔係好多人~ 沙嗲牛肉麵常餐: 奶茶我比最高分~~因為奶茶都係冇落冰嘅,好飲!沙嗲牛肉麵: 沙嗲醬唔係好多,如果多少少就最正~炒蛋多士:個蛋有蛋味,唔水~多士亦都烘得岩岩好~牛油比例都啱啱好整體所有嘢都啱啱好
自認係茶餐廳迷~

周圍食唔同茶餐廳
呢個常餐性價比算高,

食物:性價比高有質素,

下午茶時間唔係好多人~

沙嗲牛肉麵
常餐:

奶茶我比最高分~~因為奶茶都係冇落冰嘅,好飲!

沙嗲牛肉麵: 沙嗲醬唔係好多,如果多少少就最正~

炒蛋多士:個蛋有蛋味,唔水~
多士亦都烘得岩岩好~牛油比例都啱啱好

整體所有嘢都啱啱好
$50 (Tea)
2022-01-14 260 views
常餐真係香港人偉大發明🤣又百搭又飽肚又速食,呢間茶餐廳對中環上班族黎講應該唔陌生💁🏻‍♀️喺中環區黎講價錢算抵食,而且質素穩定高質,大肚婆由佢舊舖食到新舖,已經encore過好多次啦🤣佢嘅選擇唔多,所以大肚婆每次都係食茄牛湯/忌廉雞湯🤤🌝四季茄牛通配招牌炒蛋+多士$50炒蛋+多士+茄牛通都整得好好味好難得🤯通常一係炒蛋好食,湯粉唔好食或者相反🤣呢間啲炒蛋好滑蛋味又好香濃,而且有調過味,蛋味level 🆙🆙🆙多士索哂牛油味超香🤤🥲而且仲脆卜卜熱辣辣🥲🥲配埋炒蛋一齊食真係史上最強另外茄牛通一睇就知好茄🤣紅卜卜落咗好多茄蓉,味道係酸甜酸甜咁,而且偏清唔油又唔會太鹹🌝👍🏽👍🏽👍🏽牛肉就不過不失,唔好期望常餐會比靚牛你🤣🌝真忌廉雞湯湯配火腿配招牌炒蛋+多士$50呢款比茄牛通膩啲,想食飽啲可以嗌呢樣🤣忌廉雞湯唔係就咁金寶湯咁hea你係自家製嘅,食落去偏油少少🤏但係真材實料幾香滑🤤👍🏽🌖叉燒炒蛋飯配秘製豉油汁$60甜豉油配滑蛋叉燒組合冇得輸食完唔會太口渴,好難得🥲🤣叉燒薄切咗啲,啲飯硬咗啲😖扣咗啲分🤏大肚婆之後都係嗌返常餐算🤣

常餐真係香港人偉大發明🤣
又百搭又飽肚又速食,
呢間茶餐廳對中環上班族黎講應該唔陌生💁🏻‍♀️
喺中環區黎講價錢算抵食,
而且質素穩定高質,
大肚婆由佢舊舖食到新舖,
已經encore過好多次啦🤣
佢嘅選擇唔多,
所以大肚婆每次都係食茄牛湯/忌廉雞湯🤤

🌝四季茄牛通配招牌炒蛋+多士$50
炒蛋+多士+茄牛通都整得好好味好難得🤯
通常一係炒蛋好食,湯粉唔好食或者相反🤣
呢間啲炒蛋好滑蛋味又好香濃,
而且有調過味,
蛋味level 🆙🆙🆙
多士索哂牛油味超香🤤🥲
而且仲脆卜卜熱辣辣🥲🥲
配埋炒蛋一齊食真係史上最強
另外茄牛通一睇就知好茄🤣
紅卜卜落咗好多茄蓉,
味道係酸甜酸甜咁,
而且偏清唔油又唔會太鹹🌝👍🏽👍🏽👍🏽
牛肉就不過不失,
唔好期望常餐會比靚牛你🤣

🌝真忌廉雞湯湯配火腿配招牌炒蛋+多士$50
呢款比茄牛通膩啲,
想食飽啲可以嗌呢樣🤣
忌廉雞湯唔係就咁金寶湯咁hea你
係自家製嘅,食落去偏油少少🤏
但係真材實料幾香滑🤤👍🏽

🌖叉燒炒蛋飯配秘製豉油汁$60
甜豉油配滑蛋叉燒組合冇得輸
食完唔會太口渴,好難得🥲🤣
叉燒薄切咗啲,啲飯硬咗啲😖
扣咗啲分🤏
大肚婆之後都係嗌返常餐算🤣

2021-12-30 355 views
工作關係,難得平日lunch時間 路經中環。朋友推介,就入去試下。12點門口已經大排長龍,幸好一個人排10分鐘已經可以入去。一入去,環境看得出有設計過,坐位不擁擠,坐得舒服。自已掃曲點餐。餐牌選擇唔算多,不過因為咁,所有嘢都好快,落單到送餐,不用5分鐘。四季茄牛通+招牌炒蛋+多士+餐飲($50)四季茄牛通有些失望,通粉口感不好,太粉了。湯底濃但偏。牛肉反而係最好,有牛肉質感並有小許牛味,不會太軟。招牌炒蛋+多士值得一讚係掃曲點餐都可以點走牛油/ 多士不用烤底 等選擇。我的炒蛋沒有走牛油,又香又滑,配埋多士食一流。熱奶茶普通茶餐廳水平,不特別推介。以中環來講,價錢算平,食物水準也可以。

12點門口已經大排長龍,幸好一個人排10分鐘已經可以入去。

一入去,環境看得出有設計過,坐位不擁擠,坐得舒服。

自已掃曲點餐。

餐牌

四季茄牛通+招牌炒蛋+多士+餐飲($50)

招牌炒蛋+多士

招牌炒蛋多士

熱奶茶
普通茶餐廳水平,不特別推介。

以中環來講,價錢算平,食物水準也可以。
2021-12-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
招牌炒蛋多士
2021-12-26 365 views
先唔講食物,侍應姐姐的眼神何其堅定!你!幾位?一齊?安心出行!量體溫!無得坐一齊!一係3+2!一係4+1!分兩張!查實我都未來得切計數就要坐底!先向全體阿姐致敬!速度快如澳洲牛奶公司的大佬貢!呢個係香港茶記文化,阿姐跟到!掂啊!食物泥講都係中上水平,性價比都合理,沙牛麵、炒蛋、多士、叉燒通粉、火腿都係專業水平。唔覺意叫咗個海南雞飯雞都幾滑係好食㗎 !所以後來食完都要買咗個外賣返屋企,買到返屋企都係滑嘅。杯奶茶都飲得過係唔錯嘅!總括嚟講中環想食返傳統茶記又有啲水平呢一間係可以去㗎!係咁先!
先唔講食物,侍應姐姐的眼神何其堅定!
你!幾位?一齊?安心出行!量體溫!
無得坐一齊!一係3+2!一係4+1!分兩張!
查實我都未來得切計數就要坐底!
2021-12-12 399 views
一早去跑步,回程11點在中上環吃個早餐。就選了門口有排隊的四季常餐,雖然第一次去食都有期望的。入了QR code 選了茄牛通加杯奶茶$39, 在中上環算ok啦,等咗15 mins牛通没有、奶茶沒有到。追問之下,QR code 冇下單,阿婵侍應叫再入,這次早餐奶茶話售馨,阿婵侍應再confirm 話早餐冇奶茶的,唯有唔食啦,早餐沒有奶茶只有四季常餐好意思講得出,食物質數相信是好的,看見對面一對年輕夫婦叫了火腿炒蛋多士和沙嗲牛肉麵,ok的,希望管理䃈層俾多D training 前線啦
2021-12-04 351 views
黎到中環都預餐廳價錢比其他區貴,今日想食平時香港茶餐廳早餐,公仔面配多士炒蛋,呢間餐廳早餐常餐$50,價比平時貴,但味道卻出乎意料地好食,你以為可以好食得去邊,佢就偏偏每樣野都整食中等水平之上! 所以貴得黎值回價錢!如果想食個好味醒神早餐,呢到好啱~呢間餐廳都好貼心,枱面會有一支清潔餐具專用清潔液既俾客人使用,另外用電話點餐,非常方便,無需苦等侍應望你一眼,節省不少時間!坐位亦坐得舒適。講返佢既食物,叫左沙爹牛肉公仔麵配多士炒滑蛋,先上奶茶多士同蛋,奶茶味道正常,冇苦澀味,茶奶比例合理。佢個多士值得一讚,多士係厚身多士,整個表面查均牛油烘到脆卜卜金黃色,好似bbq既味道,熱熱地食一流,咬落表面脆內裡好軟熟,好好味👍🏾👍🏾🥲估吾到茶記可以做到咁既水準。到個滑蛋,比平時滑蛋口感有點吾同,好多時滑蛋會整到成個都好軟多汁,有時牛油味會偏重,呢到既滑蛋多汁但多左個口感,有軟身又有部分蛋係熟身,食落會有吾同層次咬口👀👀👍🏾牛油味剛剛好,本身已經有咸味,吾需要加調味料,配埋多士食一流食埋個公仔面,望落牛肉吾算多,但每塊都大塊,第一啖有淡淡既花生醬味,牛肉食出係新鮮,冇筋同軟身,醃得夠味,公仔麵亦煮到

食埋個公仔面,望落牛肉吾算多,但每塊都大塊,第一啖有淡淡既花生醬味,牛肉食出係新鮮,冇筋同軟身,醃得夠味,公仔麵亦煮到6-7成熟,食落有咬勁,我最鍾意既硬度😳😳😳
 沙嗲牛肉公仔麵
 沙嗲牛肉公仔麵
  • 特濃沙嗲牛肉公仔麵
  • 炒蛋多士
2021-11-18 416 views
隔咗一2,3星期黎食,今次變咗自助scan QR code落order見到隔離枱咖哩好似好吸引,好掙扎之前次次都係食常餐或者叉燒蛋飯食咗咁多次,今次第1次食南洋咖哩豬扒飯($62)豬扒厚身煎香大大塊,咖哩係另上,咖哩顏色深色偏紅,味道帶濃郁香料味,仲有少少微辣,好岩送飯,薯仔好淋香料味有別於其他茶記既咖哩,唔通呢D就係南洋既味道!!!食完會有少少油膩,但真係好香好好食咖哩有驚喜! 重口味之選
見到隔離枱咖哩好似好吸引,好掙扎
之前次次都係食常餐或者叉燒蛋飯

食咗咁多次,今次第1次食南洋咖哩豬扒飯($62)
豬扒厚身煎香大大塊

香料味有別於其他茶記既咖哩,唔通呢D就係南洋既味道!!!
食完會有少少油膩,但真係好香好好食

咖哩有驚喜! 重口味之選
2021-11-18
Type of Meal
Lunch
老實講從前很少光顧茶記,但自從經歷過風風雨雨,便學會懂得欣賞及珍惜港味!兩年多了,初心沒變,仍希望繼續抓緊機會到訪每一家同聲同氣的茶記 (現實是除了這樣,沒什麼可以做得到,慚愧)!初次到訪是趁老媽往中環眼科醫生覆診,兩母女不嘆茶,改嘆茶記!老媽大讚這兒的早餐好吃,作為嚵嘴的女兒亦無異議,出品確實是有質素,吃出用心之處,而且服務、用餐環境也比傳統的茶記優勝!第二訪選擇晚餐時段前往,除了讓老公一試吃不厭的常餐,還想試試碟頭飯的味道!結果證明水準有保障,碟頭飯同樣吃出滋味來,於是在念念不忘下作出了第三次的晚訪!平日 2030 Last Order,而星期六、日會提早關門,曾兩度於假日吃閉門羹,回想起來真的搞笑!但不容易的又何止是為了品嚐好吃的常餐與碟頭飯,試問多少無辜與受害,縱使是千萬倍的艱難, 我們也得為將來和光明支撐下去!簡單來說早餐不是湯粉、便是炒蛋多士、或是三文治,似乎未能滿足我大胃王的要求!幸好只要願意,早餐可變身成為常餐,於是乎湯粉麵加炒蛋多士的組合便出來了,Yeah!不過變身後的早餐,份量其實挻多的,吃得老媽和我抱著肚子去見醫生,哈哈哈!老媽要了四季茄牛通 + 招牌滑蛋 + 多

老媽要了四季茄牛通 + 招牌滑蛋 + 多士 HK$50。通粉湯底深紅如茄汁,還有滿滿連皮的蕃茄肉,一試茄味來得超濃厚、又能兼顧自然,酸中帶輕甜,非常醒神,而牛肉的份量也不少,且肉質鬆軟可口!
而我則邪惡一點,要了特濃沙嗲牛肉公仔麵  + 招牌滑蛋 + 多士 HK$50!沙嗲味道不錯,不過我最欣賞是爽彈有咬口的公仔麵,跟店員下單時特別交待了一聲,最終沒有讓我失望,超好吃的麵條!
至於招牌炒蛋與多士也是水準之上,一咬多士表層烘得金黃焦脆,繼而感受鬆軟口感與及牛油的濃香,光吃著多士已感到滿足!
在多士鋪上滑蛋來吃,又是另一種滋味!
留意到叉燒炒蛋配秘製豉油汁 HK$60 是高人氣的碟頭飯。
滑溜的雞蛋,配上既不乾柴又不粗糙的叉燒,再灑上蔥花和鹹甜恰好的甜豉油,各種元素加䞷來,即時將爽口的米飯添上滋潤和飽滿感,不消一會便將整碟飯吃得光光了!
港式咖喱一向不是我杯茶,沒想到這兒的咖喱層次分明、香料味道豐郁,先是令人喜出望外,繼而欲再三回味!

第二訪吃過咖喱牛腩,第三訪則是南洋咖喱豬扒飯 HK$62
最愛的帶骨豬扒不單厚身,瘦肉裡間著適中的油脂,令口感扎實、富有嚼感之餘,肉質亦不會過份沽乾,骨位當然是最津津有味的部位!
三塊薯仔定能滿足薯粉的需要。薯仔軟腍、但未算入味,但邊咬邊沾咖喱汁的吃法,絕對能彌補不足之處,米飯當然也被咖喱汁掏空!
「四季常餐」的選擇不算多,但細緻、不馬虎的味道往往提醒我們做人必須堅守的原則和態度!
Other Info. : 多謝支持!
2021-11-11
$70 (Dinner)
  • 咖喱
  • 常餐
2021-11-06 659 views
可能其他食評寫的有點太好,期望高了,卻有點失望。早餐只能叫預設套餐,不能轉例如沙爹牛麵不能轉通炒蛋不能轉太旦迫著叫了茄牛通加炒蛋多士。通粉質感不好,太細粒。茄湯底太重茄糕味,本人不愛。咖啡非常低水準,就是港式咖啡底經咖啡機出咁囉。牛肉是可以的,沒有過度*拿*過。炒蛋亦 OK. 就是太油我不愛。多士非常好食,外脆內軟。員工就是黑面姐姐囉,就黎變成茶記特色要讚!呢度提供消毒劑清潔餐具!吃的不爽,始終不便宜 hkd50。應該不會再來啦!
可能其他食評寫的有點太好,期望高了,卻有點失望。

早餐只能叫預設套餐,不能轉
例如
沙爹牛麵不能轉通
炒蛋不能轉太旦

員工就是黑面姐姐囉,
就黎變成茶記特色

要讚!呢度提供消毒劑清潔餐具!

吃的不爽,始終不便宜 hkd50。應該不會再來啦!

2021-11-06
Type of Meal
Breakfast
2021-11-02 438 views
叉燒炒蛋飯炒蛋滑身唔會過老,加上葱花同甜豉油,好香好惹味!叉燒份量唔少,厚度適中,部位唔算太肥,整體唔錯!南洋咖喱豬扒飯豬扒屬於比較厚切,油香比較少,但連埋咖喱汁一齊食就未至於太乾。南洋咖喱辣度適中,好香好好送飯,附上嘅薯仔口感幾好!
叉燒炒蛋飯

南洋咖喱豬扒飯
2021-10-28 756 views
中午在中環找快平午餐真的不容易,一個人趕去下一場工作最好當然就是吃茶餐廳!!這間茶餐廳長期很多人,我最愛的常餐都有幾款選擇,雖然座位不算太舒適,但快食就沒關係~🔹四季茄牛通 $50常餐皇牌蕃茄湯牛肉通粉配炒蛋多士😍首先份量很ok,蕃茄湯底很足料甜度高而且很稠,每一口都好像喝得到蕃茄蓉般~牛肉不難咬也有牛肉味,如果可以薄一點會更好咬;值得加分是牛油多士烘過,牛油完美滲透在多士面層,鹹香滿滿又脆口,厚度亦很適中😋😋吃完會很飽肚。比較可惜是飲品方面沒有鴛鴦,而且我叫了凍奶茶少甜,茶底苦澀,加奶都不能平衡味道,最後我放棄了整杯飲品😨希望下次會喝到一杯正常的飲品...

🔹四季茄牛通 $50