由於睇文字版Menu的關係所以我同我個Friend都唔知個Burger係乜野樣嘅情況之下竟然咁啱兩個都係用黑色竹炭漢堡包做嘅Burger,一個係枝竹羊肉Burger而另一個就係吉列和牛Burger,兩個嘅味道都唔錯,因為我地問侍應可唔可以幫我地將個Burger切開一半等我地可以試晒兩隻味,侍應哥哥話無問題真係好好人,所以我地兩個就食咗半個枝竹羊肉Burger半個吉列和牛Burger。呢個就係吉列和牛Burger嘅真身,吉列和牛我都係第一次食,最主要係和牛用黎做吉列會唔會有D浪費呢?不過佢個口感同味道都唔錯,和牛係重油份嘅肉,吉列咗之後可能因為脆口咗而令到個和牛唔會太油太滯,佢個吉列炸粉都幾薄,所以無影響到和牛的質感。呢個就係枝竹羊肉Burger嘅真身,專登Close up D枝竹比大家睇就係因為佢個枝竹好脆好好食,配上腐乳後,真係好有冬天食羊腩煲嘅感覺。
2023-04-04 272 views
cafe 位置非常隱閉。在太安樓入面,最近惠康後門的一條巷。裝修簡約,座位大約20 個。可能因為位置隱閉,唔係太多人光顧。這裡是即叫即制。新鮮熱辣的漢堡,包體是外少少脆而軟綿。牛脷漢堡:牛脷薄砌,多層層疊成為漢堡的主覺。軟綿綿的感覺。醬汁多而不膩。很好吃。安格斯珍寶牛肉漢堡:牛肉真的很珍寶,size 非常厚和juicy .而汁也不會掉到一手都是汁,是剛剛好的分量。作為一個lady ,食要有儀態,拿著吃而手不會骯髒是很重要的事。蕃薯條: 上檯時有點小失望,因為覺得份量有點少。但一吃就覺得有驚喜。只能用老土地形容,外脆內軟。沒有其他形容詞更貼切。一口接著一口吃。雖然其貌不揚,但真的好吃。注意:趁熱吃完是好吃的秘訣。這些🍔都比sogo 區那些好吃太多了。但開在太安樓內,只係識食的才會來。地點雖然和價錢不太匹配,但用料實在,味道,大推

這裡是即叫即制。新鮮熱辣的漢堡,包體是外少少脆而軟綿。

余均益蛋黃醬牛脷漢堡

牛脷漢堡:

安格斯珍寶牛肉漢堡

而汁也不會掉到一手都是汁,是剛剛好的分量。
作為一個lady ,食要有儀態
,拿著吃而手不會骯髒是很重要的事。

蕃薯條

是好吃的秘訣。

,大推
余均益蛋黃醬牛脷漢堡
蕃薯條
2023-02-27 558 views
呢度的海鮮Burger有驚喜,所謂海鮮,其實就係軟穀蟹Burger同埋沙巴龍躉Burger,兩個都好味。飛魚子蛋黃醬軟穀蟹漢堡件軟穀蟹都幾大舊,你見佢凸晒出個包外面就知道啦。佢個炸粉好薄,所以咬落去唔會成口粉。佢D飛魚子撈埋入mayonnaise度,咬落去爆吓爆吓,可見廚師嘅心思。黑松露醬沙巴龍躉漢堡用嘅沙巴龍躉喺Menu上面寫住魚市場直送,真係食得出同一般魚柳包嘅分別,佢真係好食好多,完全Feel到龍躉肉嗰種骨膠原。黑松露薯條D黑松露粉無一陣電油味,同埋即叫即炸實好食嘅。見到隔離枱食呢個鮮魚湯烏冬好似好正咁,見到D魚湯白雪雪,而且出晒煙咁,下次黎要忍住唔叫Burger試吓呢個。

黑松露薯條D黑松露粉無一陣電油味,同埋即叫即炸實好食嘅。
呢間雖然係叫 cafe,但係主打係食漢堡~ 依家終於由香港仔開到西灣河,太安街又有新野食啦!今次試咗兩個招牌既漢堡: 手打騸牯牛堡 vs 黑松露醬沙巴龍躉漢堡不得不讚係個包質地好,超香牛油味再加埋外脆內軟既質地,加埋手打既騸牯牛肉飽滿既肉香油香肉汁,加咗煙肉就梗係更加邪惡~黑松露醬沙巴龍躉漢堡,由魚市埸直送既新鮮靚魚製造~真係魚味十足而且肉質嫩滑食到一絲絲既魚肉質感,新鮮唔油膩唔會成口粉,配埋黑松露醬味道更加豐富,沙律菜又新鮮。值得等~個人覺得魚堡更出色更吸引~絕對值得一試~無聊小分享:沙巴龍躉其實係外來物種,好多係被人放生落海,但佢哋生長速度快生命力頑強,係有擔憂聲音會影響到本地海洋生態。所以,保護海洋由我做起,就等我食多幾個沙巴躉漢堡為香港既海洋出返一分力!(謎之結語)依家仲有個新既【5週年紀念脆脆枝竹羊漢堡】,等我下次就挑戰呢個啦~

個人覺得魚堡更出色更吸引~絕對值得一試~

2023-02-05
$100 (Lunch)
  • 黑松露醬沙巴龍躉漢堡
去親Burger店都係食牛肉雞肉魚柳漢堡配薯條薯角,今日就反一反傳統,漢堡包同埋小食都叫咗啲特別嘢。個burger就揀咗芥末蛋黃醬吉列墨魚漢堡,至於個小食就叫咗烤焗鱔仔乾。先講個小食,所謂嘅烤焗鱔仔乾其實就係鱔嘅炸脆骨,夠香口卜卜脆好好食。佢上面好似落咗啲大地魚粉,所以特別惹味。以$48呢個價錢,呢間舖頭俾嘅份量都算多。個芥末蛋黃醬吉列墨魚漢堡非常好食,雖然個吉列墨魚其實即係厚身嘅炸墨魚餅,但係佢個墨魚滑做得好出色,入面特別加咗大粒嘅墨魚粒,所以咬落去嘅時候有層次感,同手打牛肉漢堡扒同出一轍。佢個吉列墨魚好厚,咬落去好開心。芥末蛋黃醬都調得幾好,真係值得試吓,唔使下下食啲傳統款式嘅burger。
2023-02-07 267 views
太安樓有幾間賣熱狗漢堡,老麥之外,得呢度有得堂食,星期六一於偷食。試新店一向食基本牛肉漢堡,試普通的包,即製,等左應有10分鐘。半自助形式,先點餐付款,自行取飲品,後坐低等食。包香軟,坊間食過之中最好。牛肉中間仍有粉紅色,口感可以,比老麥安格斯juicy, 只有Triple O可與其比併。菜整理得很好,免得吃時四處掉下狼狽。與一眾差不多價位之漢堡比較的話,可以是頭1、2位,五條友個錫紙整到個包濕淋淋最狼狽。包一罐飲品,$80,少少貴。

半自助形式,先點餐付款,自行取飲品,後坐低等食。

包香軟,坊間食過之中最好。
菜整理得很好,免得吃時四處掉下狼狽。

包一罐飲品,$80,少少貴。
安格斯
2023-02-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
安格斯
2023-01-29 364 views
揸車去拜年無意中聽到小儀喺收音機介紹呢一間Burger店,講到佢地選用來自香港仔的海鮮,啱晒又鍾意Burger又鍾意海鮮的我。一坐低先叫咗個炸雞鎚,味道唔錯,不過佢D配菜沙律幾新鮮,估唔到D拌碟都咁高質素。Burger就諗咗一陣,因為同海鮮有關的Burger就有芥末蛋黃醬吉列墨魚漢堡、墨松露醬沙巴龍躉漢堡同埋飛魚子蛋黃醬軟殼蟹漢堡三款,最後我揀了比較少見的軟殼蟹Burger。炸軟殼蟹的好處就係感覺似啖啖肉嘅蟹,因為可以連殼都食埋(其實最正就係個殼),另外個蛋黃醬加埋飛魚子,一邊食一邊會有咬爆魚子的脆口感,配得非常恰當。食Burger又點可以無薯條呢?呢度嘅薯條款式真係多,又黑松露又腐乳又地寶魚,不過最後我揀了炸番薯條,好鍾意炸番薯條的微甜。呢間店D野真係唔錯,下次去會試埋墨魚Burger同龍躉Burger。
2023-01-13 462 views
今日去太安樓幫襯左一間專食漢堡包嘅小店,佢嘅漢堡包都有幾多款式,有啲仲好特別嘅。平時和牛安格斯牛嘅漢堡包出面都好常見,不過今日試咗一個幾特別嘅,就係手打騸牯牛漢堡包。上網search騸牯牛原來就係閹割咗嘅牛,刁鑽得嚟食落個味道又真係同平時食到嘅唔同,佢嘅肉質比較嫩而牛肉味亦都比較濃,入口又唔會好似和牛咁比較膩,我好欣賞佢係人手打嘅漢堡扒,入口會feel到有粗有幼,頗有層次感,另外嗰啲配菜都幾新鮮。食漢堡包又點可以冇薯條呢,所以小食我就揀咗黑松露薯條,啲黑松露粉冇電油味,佢嘅薯條係即叫即炸熱辣辣好好食。

2023-01-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2023-01-08 333 views
去Burger店唔食Burger係乜野玩法?咁呢間店個名係有Cafe呢一個字,咁我今日都有飲到咖啡嘅,佢杯咖啡都唔錯,我叫的是Hazelnut Latte,佢個Hazelnut好香,值得一試。其實我本來係想食Burger嘅,不過坐低見到隔離枱叫咗個魚湯烏冬好似味道唔錯,D魚湯好香,我坐隔離都聞到,於是就叫黎試下。佢個Set係咁嘅,一碗魚湯烏冬,入面有兩粒魚蛋同兩粒魚片頭,粒魚片頭仲火炙咗Cafe Whale個「鯨」字落去,魚蛋同魚片頭都好食,有D料到,不過最有料到嘅係個魚湯,白色嘅魚湯要用幾種魚先煎封再攞去熬湯先至會出到呢個效果。另外仲有一小碟麻辣魚扣,真係活用成條魚一D都無嘥,個魚扣都幾爽幾好食。

2022-12-24 287 views
今次再黎幫襯,食左個安格斯珍寶牛肉Burger,好有肉汁very juicy,肉質唔鞋會太老,整得岩岩好,有pink meat feel。個包又夠香脆都唔會淋晒,真係一間整個漢堡包由內到外都好有要求的Burger店。漢堡包水準仍然Keep到,同上次一樣咁好食,同埋真係即叫即做,所以送到黎嘅時候係熱辣辣好新鮮,味道一定加分,對得起$80呢個價錢。買Burger仲送汽水,都真係物超所值,大家真係要去試一試。
2022-12-09 311 views
呢間Cafe啲漢堡包真係又好多款式(好似有9款),而且D口味都幾有趣,都係D fusion野,我就揀了霹靂雞扒漢堡,見佢個英文名Peri Peri Sauce唔知會唔會好葡萄牙菜feel呢。佢個Burger上嘅時候已經切開咗一半,咁又真係易D食,平時成大個咁好多時都真係有D難搞。試咗佢個霹靂汁(Peri Peri Sauce)又無乜葡萄牙菜feel woo,不過個味道真係幾好,件雕扒都幾新鮮。我另外再order咗一個小食,佢D小食又係有好多選擇,我最後決定唔揀薯條反而叫咗個炸魚柳,Menu話魚市場直送,咁食落又係好好味woo,雖然係炸魚不過佢D肉質好有彈性唔會淋pat pat。汽水係跟Burger送嘅,真係令人開心。

汽水係跟Burger送嘅,真係令人開心。
2022-11-28 281 views
這家漢堡包店有很多非常有特色的Burger,其中令我比較有興趣的就有(1)手打騸牯牛漢堡,(2)飛魚子蛋黃醬軟殼蟹漢堡,(3)余均益蛋黃醬牛脷漢堡及(4)芥末蛋黃醬吉列墨魚漢堡,最後我就揀咗手打騸牯牛漢堡,而我個Friend就揀咗余均益蛋黃醬牛脷漢堡。呢間舖頭都幾細心,因為佢將d Burger切開一半,咁我哋就方便啲兩款口味都可以試晒。先講個手打騸牯牛漢堡,味道唔錯,唔會為gimmick而亂咁黎。我覺得佢嘅牛肉味都算重,而且因為係人手打所以食得出d肉入面有粗有幼,有層次感。至於個余均益蛋黃醬牛脷漢堡都幾好,佢用嘅牛脷都幾軟熟,同埋佢個醬同d牛脷都幾夾,有驚喜。另外我哋仲叫咗個薯角同埋黑松露薯條,因為食Burger如果唔食薯條就好似差咗d野咁。兩樣都好食,薯角唔會入面好粉,黑松露薯條d黑松露粉又唔會好電油味,真係唔錯。

2022-11-23 232 views
呢間主打食burger🍔,裝修簡潔舒服,入到去冇乜人,兩條友可以慢慢嘆安格斯珍寶牛肉漢堡 有肉汁,配菜夠新鮮,仲好多醬汁 係食時有點呢hea,因為個碟好細,食到出哂界和牛竹炭漢堡 口感和安格斯差唔多,反而竹炭包就冇乜特別,都係揀返正路嘢好flat white 口感幼滑☕️,估唔到咁得話說嚟太安樓,係睇過KOL大推呢度美食,又話港版士林夜巿,去到完全係兩回事,試咗幾樣推介,真係麻麻,幸好搵到呢間較優質burger店,能慰藉一下

安格斯珍寶牛肉漢堡
有肉汁,配菜夠新鮮,仲好多醬汁
係食時有點呢hea,因為個碟好細,食到出哂界

和牛竹炭漢堡
口感和安格斯差唔多,反而竹炭包就冇乜特別
,都係揀返正路嘢好

flat white
口感幼滑☕️,估唔到咁得

,試咗幾樣推介,真係麻麻
,幸好搵到呢間較優質burger店,能慰藉一下

$100 (Dinner)
2022-11-22 208 views
每次到西灣河太安樓都是「掃街」式的吃吃吃,不過自從光顧了這家Cafe便將我的一貫作風改變了,今次沒有吃漢堡包,卻品嚐了一碗非常出色的烏冬,配料有魚蛋和魚片頭和兩顆,兩者均很有彈性而且亦很鮮味,不過說到鮮味,真的不能不提它的雪白色湯底,鮮味十足,它是將多條新鮮小魚煲出來的鮮魚湯,完全沒有魚腥味,似乎老闆對食物的要求非常高,我亦將整碗湯都喝掉。餐牌上原本是跟麻辣魚扣的,但光顧時魚扣已經售罄,店員跟我說會改為話梅小番茄,味道有驚喜,想不到廚師將小小的番茄先去皮,雪凍後再加話梅粉,酸酸甜甜的清新感覺令人心曠神怡,是一個很好的選擇。

2022-11-19 193 views
近排因為睇劇關係,連續食咗好多次漢堡🤣上星期食咗呢個漢堡因為未食過呢個牛肉:騸牯牛Order前還上網做咗功課。原來是:騸牯牛即閹牛,公牛被閹割後的激素較少,脂肪分布因而較平均,不像和牛般入口膩滯所以有一點期望。這個晚餐$133,一個漢堡,一包薯條先食薯條…脆,但有一陣怪油的味!好濃烈的其他食材的怪味….有點蔬菜味及苦味!包,香脆ok的,醬是千島,沒有甚麼驚喜。蔬菜有紫萵苣及苦苣,新鮮爽脆的,值得欣賞。可惜食到中間蔬菜太少,而且苦苣給千島浸到軟軟,失去了活力!如果這時有一點點洋蔥香甜勁度就更好。咬一大口牛肉,老咗!我期待是pink !因為見到其他食評照片都係pink !牛肉本身夠香的,但太瘦太乾,而且有點太咸!因為沒有太多脂肪,鹽一多就會太咸。這餐只算合格。
近排因為睇劇關係,連續食咗好多次漢堡🤣上星期食咗呢個漢堡

因為未食過呢個牛肉:騸牯牛

所以有一點期望。這個晚餐$133,一個漢堡,一包薯條