2024-11-21 96 views
呢排要去灣仔做嘢,因為一大班同事,見依間餐廳又大枱,所以揀咗依間餐廳食飯,點知仲晒伏。一坐低,隻手撳咗落張凳就feel到成隻手都係粉狀嘅嘢,唔知係上一手客人倒瀉糖定係倒瀉啲咩,個感覺都已經好差,不過對茶餐廳本身都冇乜期望,如果啲嘢食正常就冇問題啦。點知……餐廳展示食物啲圖片係幾好睇嘅,但係食物完全唔係嗰回事。我哋一枱六人,五個人都俾佢餐牌上面嘅滑蛋叉燒飯吸引咗,個個都嗌咗滑蛋叉燒飯。點知嚟到係豬頸肉,餐廳如果冇叉燒嘅話應該明確咁樣同返客人講,而唔係偷龍轉鳳,完全係被詐騙的感覺,非常之差!如果整得好食都算,重點係豬頸肉都整得咁難食,啲豬頸肉完全冇燒過冇烤過,個味道好奇怪,唔係蜜汁叉燒夠醬汁,係甜得來好難食嗰種,難食到唔知點樣形容,如果60幾蚊嚟講,真係有大把選擇,起碼唔係食啲咁難食嘅嘢…..另外,佢個所謂全日套餐係唔包嘢飲嘅,如果唔係附近冇乜餐廳多位嘅話,我諗呢間嘢都唔會有人食佢個飯係難食到可以令人食完之後影響全日的心情,大家自行考慮吓要唔要去食

滑蛋叉燒飯
2024-11-18
$70 (Lunch)
2024-10-25 89 views
第一次黎到灣仔食這間佢呢個蕃茄通粉呢嗰個蕃茄醬呢就係一啲罐頭裝嘅現成嘅即開即食好似平時嗰啲五香肉丁罐頭啊豆豉鯪魚罐頭啊咁既樣就唔係話自己煮嘅唔係自家製嘅,茄膏茄醬都係一般~印象中冇食晒嘅,因為唔係特別好味食慣咗自家製嘅真係大有分別不過都坐得舒服嘅,個地方都大嘅,都好啱返工一族嚟食個早餐再返工嘅咁近灣仔地鐵站同公司個人呢比較鍾意食,好似羅宋湯咁嘅蕃茄味通粉,會好味好多,希望為大家帶來新既資訊,比較多是吃早餐
第一次黎到灣仔食這間
佢呢個蕃茄通粉呢嗰個蕃茄醬呢
就係一啲罐頭裝嘅現成嘅即開即食
好似平時嗰啲五香肉丁罐頭啊豆豉鯪魚罐頭啊
咁既樣就唔係話自己煮嘅唔係自家製嘅,
蕃茄通粉

茄膏茄醬都係一般~印象中冇食晒嘅,
因為唔係特別好味食慣咗自家製嘅真係大有分別

比較多是吃早餐
2024-05-09 592 views
本来计划一直逮着一家吃的,结果刚好在湾仔办事,就夹着吃一餐别的吧,牛肚河粉看着可以就点了,本来以为是干炒的,结果拿回去一看发现是汤的。汤的也不错啊,关键是打包的很用心,汤和米粉是分开的,要不然肯定是吃不成的,没想到是汤粉的原因也是没想着可以分开打包的,汤在下层,粉在上层,吃的时候把粉倒进汤里,秒变店里的样子。一共大约有5-6块牛杂,三块很大的萝卜,味道很不错,汤都被我喝完了。准点过去取已经做好了,一点不耽搁。
准点过去取已经做好了,一点不耽搁。

2024-04-12
TakeAway
Type of Meal
Lunch
Standard茶記早餐,好難會難食咁多年以嚟, 第一次食剩成碗沙嗲牛肉麵🥲可能係我叫錯左…1. 麵底以過期福麵,有少少味…唔知係個沙嗲汁個味怪定本身個麵底出事😷2. 沙嗲牛肉-牛已經唔係好咬到仲要撈埋隻味,我頂唔順覺得好味嘅係~~菠蘿包同炒滑蛋…唔覺加咗3.6…似普通牛奶熱檸檬🍋正常價錢係$45 呢個價係無論邊區都應該大把選擇好後悔點解唔去南記同吉野家,浪費左我一餐嘅quota 😣😣😣只怪我諗住佢同以前一樣
Standard茶記早餐,好難會難食
咁多年以嚟, 第一次食剩成碗沙嗲牛肉麵🥲
可能係我叫錯左…
2. 沙嗲牛肉-牛已經唔係好咬到仲要撈埋隻味,我頂唔順

覺得好味嘅係~~菠蘿包同炒滑蛋…唔覺加咗3.6…似普通牛奶
熱檸檬🍋正常
價錢係$45
呢個價係無論邊區都應該大把選擇
只怪我諗住佢同以前一樣
沙嗲牛肉麵
2023-09-19 1303 views
呢間野睇怕趕客出晒名,趕人去第二張台,之後人未食完就趕人走,喂有冇攪錯?唔憂做咪唔好做囉,幾個人先係客?咁人地一個人入黎唔係客?大佬成台客趕人走咁都做得出,係地係勁,個大姐嘈到乜咁又冇禮貌,大佬,人地黎係食野唔係受你氣,唔歡迎既咪唔黎囉,價錢又唔係平,大佬70-80蚊一餐,呢個價直貼晚餐啦,攪到客人覺得俾錢買難受冇野嘛?基本等人食完再同人講話你地要位,咁人地識俾錢走架喇,大把好餐廳唔似你地咁黎趕人,改善下啦!!!
2023-09-19
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
2023-07-22 1260 views
行完會展 唸住順路食埋飯 入到餐廳 叫左三個餐 到左望落正常嘢點知打開櫃攞餐具 發現超級污糟 餐具洗唔乾淨 連個櫃入面都係好多污漬問個侍應攞杯水洗餐具 仲要黑我面食到一半 佢已經趕住收嘢 係咁問d嘢洗唔洗收 講左幾次唔洗 又過黎大大聲問d嘢齊未 見佢咁急 咪食快d咯 等食完 問左隔離個黑面侍應 收唔收payme 佢答:唔收! 我問:正係收現金?佢好肯定話係ok 我就走去隔離7仔攞錢 d fd就坐住等我 就係我出去嗰一下 班fd就比人趕左出黎 之後出到收銀有收online payment嗰吓真係嬲左態度極差侍應唔知做緊乜係咁 冇下次

行完會展 唸住順路食埋飯
入到餐廳 叫左三個餐 到左望落正常嘢
問個侍應攞杯水洗餐具 仲要黑我面
佢答:唔收!
我問:正係收現金?
佢好肯定話係
嗰吓真係嬲左
態度極差
侍應唔知做緊乜
係咁 冇下次
2023-06-03 1379 views
去到灣仔諗住食個快嘅午餐,見到茶餐廳門面唔錯就入去試試。侍應見到我一個人入去,有禮貌地說隨便坐。餐廳可掃 QR code落單的,侍應見到自己落單時會問使唔使佢哋幫手落單,工作態度熱誠!今次叫咗常餐,沙嗲牛麵,煎蛋,凍央。沙嗲牛麵牛肉有口,肉質唔錯,沙嗲味略淡,凍央的質素一般正常。整體嚟講算是坐得舒適的餐廳。
。整體嚟講算是坐得舒適的餐廳。
2023-03-23 1383 views
📍 無極冰廳 (灣仔)灣仔謝斐道118號樂居樓地下D-F號舖諗唔到食乜最好就係食茶餐廳🍴因為乜都有,選擇相當多元化,全日餐,中西式乜都有,而且快靚正!價錢又相宜🤭👉 日式芝麻醬手撕雞撈稻庭烏冬💰52😋😋😋😋.3/5面頭舖上滿滿既雞肉!🍗🐥🐥雞肉好嫩滑,唔會乾,再配上天作之合既芝麻醬撈稻庭烏冬,好味😋烏冬好煙韌彈牙,正正🤤🤤👉 凍檸茶(跟餐)💰6茶色金黃,茶味香濃,檸檬🍋夠,有成大片👍🏻👍🏻👍🏻👉全日早餐💰68(豬扒/雞扒/牛扒/吉列魚/煙三文魚,北海道3.6炒蛋+火腿/腸仔厚切午餐肉/煙肉+茄汁焗豆+迷你菠蘿包)😋😋😋😋.5/5哇太豐盛啦!佢係超大份!我揀咗雞扒,塊雞扒大過我塊面🐥雞扒煎得好香,好多汁同嫩滑,炒蛋炒到勁滑,有好多蛋汁🍳🥚仲有2條腸仔同2塊午餐肉,同茄汁焗豆😍😍😍真係巨量,食完真係全日唔使再食嘢🤣🤣,好彩我將菠蘿包轉做方包,咁就無咁大罪惡感✨凍啡飲完即刻醒神晒☕️☕️☕️👉 胡椒豬肚(小辣)💰52😋😋😋😋/4豬肚煮得好淋身,又唔會勁濃味,岩曬愛清淡人士😋😋回頭:YESYES,食物選擇多,而且岀餐快,岩曬上班一族💓💓💓😆難怪食晏時間座無虛席!#kermit食在灣仔
📍 無極冰廳 (灣仔)
灣仔謝斐道118號樂居樓地下D-F號舖

👉 日式芝麻醬手撕雞撈稻庭烏冬
💰52
😋😋😋😋.3/5
👉 凍檸茶(跟餐)
💰6
茶色金黃,茶味香濃,檸檬🍋夠,有成大片👍🏻👍🏻👍🏻

👉全日早餐
💰68
😋😋😋😋.5/5
✨凍啡
飲完即刻醒神晒☕️☕️☕️

👉 胡椒豬肚(小辣)
💰52
😋😋😋😋/4
豬肚煮得好淋身,又唔會勁濃味,岩曬愛清淡人士😋😋

#kermit食在灣仔

2023-02-23 1248 views
前兩日試左新鋪果邊嘅無極冰廳,見到仲有好多菜式想試,於是今日又心思思同同事黎幫襯,不過就過左黎舊鋪呢邊,估唔到環境都一樣舒適,有很好的用餐體驗😋呢日我地叫左蒲燒鰻魚炒滑蛋飯($86)同埋大阪滑蛋牛燒飯($60),跟餐加杯熱檸茶同熱華田。雖然係冰廳,但估唔到做下日式菜款都咁出色,蒲燒鰻魚炒滑蛋飯,鰻魚肉質好嫩滑,微微嘅焦香味提升味蕾刺激,配埋嫩滑嘅炒蛋,好快chur完一碟😋😋至於個大阪滑蛋牛燒飯,炒蛋都係同樣嫩滑,d牛肉好有牛味, 又有質感,而且仲加左好多牛肉汁,將牛飲同雞蛋撈混食,十分出色,都係抵食之選😍😍無極冰廳地址:灣仔謝斐道118號樂居樓地下D-F舖

無極冰廳
地址:灣仔謝斐道118號樂居樓地下D-F舖
2023-02-23
  • 蒲燒鰻魚炒滑蛋飯
2023-02-16 747 views
餐廳座位闊落,餐牌選擇多,閒日LUNCH TIME嚟到真係好旺場,職員做嘢好快手好有效率。秘製金牌叉燒炒滑蛋飯賣相對辦,隻蛋炒到勁滑,有好多蛋汁,用嚟撈飯好正呢度嘅叉燒用嘅係豬頸肉,肥瘦均勻,肉質彈牙;每件都燒到少少脆邊,蜜汁夠甜,好食。熱檸檬蜜 甜度剛好,幾refreshing~秋田脆皮芝士腸蛋包飯夠晒大份,一大塊嫩滑雞蛋包著炒飯,上面唧咗好多茄汁,睇見到流口水。炒飯入面有好多脆皮腸粒,入口爆汁,食完真係好飽好滿足。菠蘿油菠蘿皮夠酥脆,夾住厚切牛油,正呀
秘製金牌叉燒炒滑蛋飯
賣相對辦,隻蛋炒到勁滑,有好多蛋汁,用嚟撈飯好正
熱檸檬蜜
甜度剛好,幾refreshing~
秋田脆皮芝士腸蛋包飯
菠蘿油
菠蘿皮夠酥脆,夾住厚切牛油,正呀
2022-12-24 862 views
晚上到朋友家慶祝聖誕節,先在附近吃個午餐先醫吓肚。(灣仔)無極冰廳,裝潢寬敞,落單快捷妥當。店員服務一流👍👍❣️招牌椰香咖哩飯(牛扒+腸仔)~椰香咖哩香噴噴,香氣樸鼻,入口椰香奶味更濃郁,稀稠適中用來伴飯一流‘正’😋。牛扒好大塊手板咁大,認真低食,同時牛扒有咬口有牛味。朋友見我食得“咁和味”不咁示弱來一客❣️咖哩薯仔雞飯~哩薯仔好入味又淋淋地,盡‘索’咖哩奶香味,雞肉鮮嫩肉滑,價錢更加‘抵’皆因是當日午餐❣️西多士~煎炸得香脆甜甜,兩塊麵包沾上香濃蛋醬;吃前再塗上糖醬和牛油,不愧為好味港式西多。

裝潢寬敞,落單快捷妥當。店員服務一流👍👍
❣️招牌椰香咖哩飯(牛扒+腸仔)~

朋友見我食得“咁和味”不咁示弱來一客
❣️咖哩薯仔雞飯~

❣️西多士~

2022-12-03 620 views
今日去會展睇完展覽,順便喺附近食埋飯。呢間茶餐廳喺灣仔站附近,但係價錢唔係好貴,所以中午都幾多人食。本身見到隔籬枱食炸豬扒好似好好味,不過想食清少少,所以決定試吓越式河粉😍。🥢越式雞絲河粉估唔到茶餐廳都有越南菜食😆!湯底係濃郁嘅牛肉湯,唔會太油膩。河粉夠滑,吸晒牛肉湯好惹味。雞絲份量好多,唔會嚡口。仲有少少洋蔥🧅,健康又清新。🥢紅豆冰嚟到冰室當然要叫下啲懷舊特飲。椰漿嘅味道幾濃,紅豆🫘份量唔少,味道都夠甜。

🥢越式雞絲河粉

🥢紅豆冰
2022-11-08 632 views
位於灣仔的港式茶餐廳冰室,這間裝潢型格,黑色色調,座位寬闊、舒適。餐牌選擇甚多且多樣,除了有基本的早晨全餐、港式常餐、全日飯餐、特色粉麵、下午茶餐,還有越南湯麵,亦有川式菜式及小食。即叫即炒系列:日式鰻魚炒飯 炒飯雖然簡單,但是要做到色香味俱全的確是在外面吃的才會夠惹味、香口。這份配料有鰻魚粒、粟米、椰菜、蔥花等。飯粒乾身,粒粒分明,味道均勻,炒得帶有鑊氣,不過若然鰻魚的份量多一點,就更佳。旁邊還有調味醬汁,入面有辣椒油,另一樽則是辣菜脯粒,可以加入炒飯裡面,更添惹味。飲品:阿華田一杯熱的阿華田以經典的黑白淡奶圖案茶杯盛載著,充滿懷舊回憶。特濃的阿華田,沖調得很濃香,帶濃郁可可麥芽香甜味。
即叫即炒系列:日式鰻魚炒飯

不過若然鰻魚的份量多一點,就更佳。
飲品:阿華田

特濃的阿華田,沖調得很濃香,帶濃郁可可麥芽香甜味。
2022-11-03 471 views
性價比極低 56$ 的炒飯….。 真的不建議去….. 除非之後有改善。 燒味飯$35 更多叉燒,雖然不能直接比較,但會不會真的太少,畢竟是給了$56 (沒有飲料… 什麼也沒有)
TakeAway
2022-10-24 469 views
寶貝女係銅鑼灣返學,通常放學都即刻帶佢周圍飲飲食食醫下肚…今日就揀左係灣仔謝斐道~無極冰廳~ 貪佢地方大裝修靚,坐得舒服最緊要👍秋田脆皮芝士腸蛋包飯大大份雞蛋,包住炒飯底,外加脆皮芝士腸,紅荳冰!炒飯底調味剛好!我擔保就算唔食野既小朋友都友鯨吞半碟!麻辣手撕雞撈烏冬我喜歡辣,大大碗烏冬,再加餐廳獨有的麻辣辣椒🌶️醬,辣到噴火又惹味,雞肉嫰滑另外加杯凍檸檬🍋蜂蜜,食飽飽又解辣又唔怕熱氣順帶一提,餐廳飲品十分多元化,所有特飲跟餐都只係+$9,好抵食😆

秋田脆皮芝士腸蛋包飯

麻辣手撕雞撈烏冬

另外加杯凍檸檬🍋蜂蜜,食飽飽又解辣又唔怕熱氣

2022-10-19
Type of Meal