耗時一日一夜 口感極佳牛肋骨ദി ᷇ᵕ ᷆ )樓上cafe最靠就係口碑 開業至今據說已經超過10年相信水準必定有番咁上下.ᐟ‪‪‬◦ 泰式冬蔭忌廉藍青口雖然分類為前菜 份量拍得上主菜 青口都頗大隻添冬蔭功調味岩哂重口味人士 啖啖都咁濃郁◦ 慢煮24小時美國安格斯牛肋骨 伴乾蔥紅酒燒汁最期待就係呢一道菜 係大廚心機之作( ˶˙ᵕ˙˶ )經過一整日既慢煮 最後再焗香表面出黎既效果絕對唔係煲湯肉咁爛哂而係集左油香+彈牙+軟嫩於一身.ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪配上乾蔥紅酒燒汁令道菜再加分 ◦ 手撕法國油封鴨腿肉牛肝菌意大利飯另一款主菜就試試carbs類睇得出menu都係有心思 唔係普通既菜式用油封鴨腿整意大利飯真心未見識過但配埋牛肝菌原來又好夾( •︠-•︡ )飯粒軟硬度同濕潤度都控制得剛好
耗時一日一夜 口感極佳牛肋骨ദി ᷇ᵕ ᷆ )
樓上cafe最靠就係口碑 開業至今據說已經超過10年
相信水準必定有番咁上下.ᐟ‪‪‬

◦ 泰式冬蔭忌廉藍青口
雖然分類為前菜 份量拍得上主菜 青口都頗大隻添
冬蔭功調味岩哂重口味人士 啖啖都咁濃郁

◦ 慢煮24小時美國安格斯牛肋骨 伴乾蔥紅酒燒汁
最期待就係呢一道菜 係大廚心機之作( ˶˙ᵕ˙˶ )
經過一整日既慢煮 最後再焗香表面
出黎既效果絕對唔係煲湯肉咁爛哂
而係集左油香+彈牙+軟嫩於一身.ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪
配上乾蔥紅酒燒汁令道菜再加分

◦ 手撕法國油封鴨腿肉牛肝菌意大利飯
另一款主菜就試試carbs類
睇得出menu都係有心思 唔係普通既菜式
用油封鴨腿整意大利飯真心未見識過
但配埋牛肝菌原來又好夾( •︠-•︡ )
飯粒軟硬度同濕潤度都控制得剛好
  • 慢煮24小時美國安格斯牛肋骨伴乾蔥紅酒燒汁
好耐無見既朋友仔生日早兩晚約左出黎食飯聚下我地去左銅鑼灣一間樓上cafe餐廳設有室內室外座位我地選擇左坐室內室內以雲石與工業風格裝修座位舒適配上柔和昏暗燈光坐得好舒服亦好適合同朋友傾計其實天氣開始涼涼地外面坐都應該幾舒服除左環境舒服之外估唔到小店食物仲有驚喜//自家制蟹肉墨魚餅伴是拉差蛋黃醬 $128//頭盤叫左這個自家制蟹肉墨魚餅厚實爽口彈牙的墨魚餅外層煎得香脆 口感外脆內軟配上鮮甜的蟹肉加上墨魚的鮮香搭配的拉差蛋黃醬的酸酸辣辣更為香口醒胃//手撕法國油封鴨腿肉牛肝菌意大利飯 $158//油封鴨經過醃製配以低溫慢煮令鴨肉保留飽滿肉汁口感好嫩完全唔韌用手撕方法烹調食落唔會太膩意大利飯有咬口之餘唔會好硬濃郁既菇菌同芝士味道連牛肝菌一齊口感creamy意大利飯上面灑上了芝士碎同脆片另外再加上少量菜苗同灑上香草調味看得出師傅花了不少心思在這道菜上以這個價錢有如此高質CP值極高 值得再來//慢煮24小時美國安格斯牛肋骨伴乾蔥紅酒燒汁 $298//慢煮24小時是重點慢煮就是不會因高溫而破壞食材影響口感肉係半肥瘦放在骨架上基本上不用切牛肋骨大件厚肉表面烤焗得帶有焦香肉質以慢煮方式煮到軟淋入味肉的中
好耐無見既朋友仔生日

飲落奶滑而豆味香濃
屬高水準的咖啡

• 慢煮廿四小時美國安格斯牛肋骨半薑蔥紅酒燒汁
2023-11-12 93 views
呢一日出開銅鑼灣shopping, 買完衫褲鞋襪之後同個朋友四處逛睇下網上邊間餐廳好食, 之後搵咗間西餐廳想食下海鮮同意粉!一上到呢間餐廳咁啱廳內已經坐滿人Booking爆曬, 好在天氣開始轉涼所以我哋揀咗喺室外進食晚餐, 坐室外同個friend食下嘢傾下計都幾有情調, 雖然我哋都唔係好肚餓, 但係都嗌咗幾樣餸同沙冰飲!首先嗌咗個地中海燴海鮮, 海鮮有大海蝦大大隻蜆肉, 青口同埋應該係石斑嘅斑塊, 真係想得週到伴碟仲有雨塊牛油麵包!整到出嚟上枱真係有啲起出望外嘅感覺, 味道仲好好味添.兩個大男人食晚飯當然要有飯落肚啦!所以我哋食咗個牛肝菌意大利飯, 我覺得有啲飯落肚先至有啲飽肚感, 加上牛肝菌拌飯有啲飯汁特別零舍開胃. 小食我哋揀咗豬腩串, 真係意想不到原來大大串好有口感好juicy好好味, 我就嗌咗杯熱情果芒果沙冰, 另外我朋友就叫咗杯蜜桃荔枝沙冰, 兩杯我都想叫不過一人一杯 可以分金同味!

$305 (Dinner)
2023-11-11 116 views
呢間位於銅鑼灣既樓上Cafe,室外室內環境都唔錯坐得好舒服,岩晒傾計。假日就約左朋友去食個lunch,坐係室外吹吹風幾relax架😎 假日幾full記得要預早Book位呀🥰🌟Lunch Set包精選餐湯或煙鴨胸柑橘雜菜沙律,主菜和飲品,好抵食!♡ 餐湯是日餐湯係南瓜湯,入口順滑清甜,配埋香脆多士唔錯!♡ 煙鴨胸柑橘雜菜沙律雜菜沙律新鮮爽脆,煙鴨胸鴨肉味道濃郁又低脂,清新又健康!♡ 烤加拿大黑毛豬鞍伴洋蔥煙肉炒薯粒•芥末籽忌廉汁 $158厚切香燒豬鞍肉質鬆軟,嫩滑無筋,肉味香濃多汁。配菜有洋蔥煙肉炒薯粒,非常惹味!♡ 香煎鲷魚柳伴忌廉薯蓉•牛油烤雜菜•香茅忌廉汁 $158魚柳份量好多,外層煎得好香脆, 魚柳肉質好滑溜,配菜有七彩繽紛的椒,中和油膩感!♡ 宇治金時沙冰 (套餐加$26)/ 熱情果芒果沙冰 (套餐加$24)兩杯沙冰賣相一流,抹茶味濃郁,熱情果芒果清甜,沙冰慢慢溶,飲落透心涼!♡ 海鹽焦糖迷你泡芙 $58只要下載Storellet成為餐廳會員就可以免費食到啦! 估唔到係甘大杯甘好食! 迷你泡芙入口鬆軟,入口冰涼,甜而不膩的口感非常好食!

♡ 餐湯

是日餐湯係南瓜湯,入口順滑清甜,配埋香脆多士唔錯!

♡ 煙鴨胸柑橘雜菜沙律

雜菜沙律新鮮爽脆,煙鴨胸鴨肉味道濃郁又低脂,清新又健康!

♡ 香煎鲷魚柳伴忌廉薯蓉•牛油烤雜菜•香茅忌廉汁 $158

♡ 海鹽焦糖迷你泡芙 $58

2023-11-08 65 views
通常去Cafe都係吹水多 對食物真係無咩期望🥹 朋友帶我去樓上Cafe嘆晚餐 估唔到環境同食物都唔錯🙂餐廳有outside位置 夜晚吹下風食下嘢應該不錯😎✨白酒牛油煮大蜆伴酸種多士大蜆大大盤 帶陣陣白酒香 多士蘸上醬汁好夾👍🏿✨紅酒燴牛尾肉粗管通粉牛尾肉一小顆一小顆的 軟腍味濃 一啖粗管通粉一啖牛尾肉 好滋味😆✨地中海燴海鮮 海鮮有虎蝦🦐藍青口 大蜆 八爪魚🐙 海魚🐠 全部新鮮惹味 虎蝦超爽彈🤪最得我心❤️‍🔥朋友點了抹茶豆腐Smoothie 綠茶香滑透心涼😮‍💨玫瑰花茶花香撲鼻🌹 岩曬無時無刻喜歡嘆茶的我🍵🫖

餐廳有outside位置 夜晚吹下風食下嘢應該不錯😎

朋友點了抹茶豆腐Smoothie
綠茶香滑透心涼😮‍💨

玫瑰花茶
花香撲鼻🌹 岩曬無時無刻喜歡嘆茶的我🍵🫖

閨蜜和蕉媽慶祝生日🎉🎂她於OP 找到一家隱藏於銅鑼灣商廈的上樓Cafe特地預訂餐廳和我慶祝❤️餐廳分為室內及戶外室內裝潢簡潔室外則有很多具情調的泡泡燈非常適合情侶談心🍤西班牙蒜片蝦 伴脆法包片|Gambas al Ajillo 我們以西班牙Tapas蒜片蝦作為今晚生日飯的序幕。充滿蒜香味的大蝦🍤彈牙肉質新鮮,和蒜蓉包一起吃味道剛好。🥩慢煮24小時美國安格斯牛肋骨 伴乾蔥紅酒燒汁|Roasted Sous Vide 24 hours U.S. Angus Beef Short Rib with Shallot Red Wine Jus 慢煮牛肋骨非常具人氣,於網上有很多人推介。果然好介紹,牛肋骨肉質鬆軟,油脂和肉的比例很好,口感軟滑又充滿肉汁,令人回味無窮。🦆手撕法國油封鴨腿肉牛肝菌意大利飯|Risotto with Pulled Duck Leg Confict & Porcini閨蜜最喜歡是這道油封鴨腿牛肝菌意大利飯,牛肝菌味道濃郁,油封鴨啖啖肉,每一口飯都可以吃到鴨肉和牛肝菌,非常足料😊飲品方面,也有很多選擇我們點了很有特色的豆腐Smoothies 🍨芝麻豆腐 |Sesame Tof
閨蜜和蕉媽慶祝生日🎉🎂
她於OP 找到一家隱藏於銅鑼灣商廈的上樓Cafe
特地預訂餐廳和我慶祝❤️

餐廳分為室內及戶外
室內裝潢簡潔
室外則有很多具情調的泡泡燈
非常適合情侶談心

🦆手撕法國油封鴨腿肉牛肝菌意大利飯|

飲品方面,也有很多選擇

我們點了很有特色的豆腐Smoothies
🍨芝麻豆腐 |Sesame Tofu
🍵抹茶豆腐 |Matcha Tofu
豆腐Smoothies 豆味香濃
芝麻和抹茶味道各具特色
除了賣相吸引適合打卡
味道也真不錯👅🥰
Cafe Zense (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道460-462號楊耀熾商業大廈4樓
Celebration
Birthday
  • 手撕法國油封鴨腿肉牛肝菌意大利飯
  • 慢煮24小時美國安格斯牛肋骨伴乾蔥紅酒燒汁
  • 芝麻豆腐沙冰
  • 西班牙蒜片蝦伴脆法包片
2023-11-05 50 views
🌟朋友帶我到銅鑼灣「Sense」晚餐,我哋叫咗兩個主食、一個小吃。***** ***** ***** ***** ***** 🥩慢煮二十四小時美國安格斯牛肋骨伴乾蔥紅酒燒汁$298肉同油脂分布好平均,口感非常軟腍。🍝紅酒會牛尾肉粗通粉$148味道出奇地驚喜,好味。🐙欖油蒜片煙辣腸炒八爪魚,$128非常惹味,好好食。🍯玫瑰薑蜜$44☕️House blend coffee $40雖然位於銅鑼灣, 但實則地點比較隱蔽樓上店,不過甫進入門口裝修都ok, 而且食物質素有驚喜。

***** ***** ***** ***** *****

🥩慢煮二十四小時美國安格斯牛肋骨伴乾蔥紅酒燒汁$298
肉同油脂分布好平均,口感非常軟腍。

🍝紅酒會牛尾肉粗通粉$148
味道出奇地驚喜,好味。

🐙欖油蒜片煙辣腸炒八爪魚,$128
非常惹味,好好食。

🍯玫瑰薑蜜$44

☕️House blend coffee $40

2023-11-03 43 views
Cafe Zense位於銅鑼灣地鐵站2分鐘路程🚶🏻環境十分舒適✨Fresh Clams with White Wine & Butter 🍽️新鮮大蜆以白酒和牛油烹調,帶來豐富的海鮮風味。每一顆大蜆都鮮嫩彈牙,搭配著香氣四溢的白酒和濃郁的牛油,作為前菜好吸引😍Risotto with Pulled Duck Leg Confict & Porcini 🍴這道手斯法國油封鴨腿肉牛肝菌意大利飯結合了多重口感和風味。油封鴨腿肉的鮮嫩與牛肝菌的香濃相輔相成,意大利飯的口感豐富,推薦🫶🫶Roasted Sous Vide 24 hours U.S. Angus Beef Short Rib with Shallot Red Wine Jus 🍖慢煮24小時的美國安格斯牛肋骨經過烤製後,肉質鮮嫩多汁。每一口牛肋骨都帶有濃郁的肉汁和令人垂涎的口感。配上乾蔥紅酒燒汁,讓人一試難忘✨
Cafe Zense位於銅鑼灣地鐵站2分鐘路程🚶🏻
環境十分舒適✨

2023-11-02 35 views
2023.10.28週末當然要同姐妹👩🏻‍🤝‍👩🏼出去食好西🤗講下花生🥜今次嚟到銅鑼灣區呢間樓上cafe渡過一個美好時光🥰餐廳環境舒適而且提供戶外位置💁‍♀️並且提供多款美食飲品☺️今次我地食咗地中海燴海鮮🥘 $258 超大碟😍有齊虎蝦🦐藍青口➕大蜆➕八爪魚🐙海魚🐟全部都好鮮甜又大件🤩而個醬汁嘅味道調教得好好👍🏻將脆口嘅蒜香多士🍞沾上一起食超滋味😋另外叫咗大蒜青蘋果意大利飯🇮🇹伴香料烤慢煮豬腩肉🐷 $158 慢煮豬腩肉🐷煮到好靚仔✨意大利飯軟硬適中👌🏻個醬汁都比較濃厚🤗當然唔少得甜品🙃揀咗牛角窩夫拌煉乳花生醬•橙酒雜莓醬•焦糖脆脆🧇 $98花生醬煉奶呢個配搭無得輸嘅🉐窩夫外香脆內煙韌👍🏻邪惡花生醬煉奶配搭酸甜雜莓醬後中和番其邪惡感😈飲品方面就有養身嘅熱玫瑰薑蜜🌹🍯$44同十分滿足嘅凍石板街朱古力🍫$44
2023.10.28

週末當然要同姐妹👩🏻‍🤝‍👩🏼出去食好西🤗講下花生🥜
今次嚟到銅鑼灣區呢間樓上cafe渡過一個美好時光🥰

飲品方面就有養身嘅熱玫瑰薑蜜🌹🍯$44
同十分滿足嘅凍石板街朱古力🍫$44
2023-11-01 51 views
平時去謝斐道都係食拉麵估唔到有間隱世樓上cafe咁高質!餐廳有室內同室外位置天氣轉涼坐室外應該好有feel😍酥炸大啡菇😋炸到超酥脆但菇依然保持到好juicy!香煎慢煮葡萄牙伊比利亞豬肩前排🐷豬好怕生所以好多時都會煮耐啲但又好易overlook但呢到煮得剛剛好保持到少少粉嫰好易切同入口😍大蒜青蘋果意大利飯伴香料烤慢煮豬腩肉🐷好creamy濃稠程度剛好!青蘋果粒粒增加一層口感🍏牛角窩夫配焦糖芝士🧇第一次食呢款甜品好特別!係牛角包既酥皮變左窩夫千層酥皮好鬆軟食落無平時啲窩夫咁滯襯雪糕食可以中和返焦糖芝士既咸味一絕!雜莓乳酪沙冰勁大杯酸酸甜甜好fresh!😆以後又多個聚腳點選擇🤝🏻
平時去謝斐道都係食拉麵
估唔到有間隱世樓上cafe咁高質!
餐廳有室內同室外位置
天氣轉涼坐室外應該好有feel😍

酥炸大啡菇😋
炸到超酥脆但菇依然保持到好juicy!

香煎慢煮葡萄牙伊比利亞豬肩前排🐷
豬好怕生所以好多時都會煮耐啲但又好易overlook
但呢到煮得剛剛好
保持到少少粉嫰
好易切同入口😍

大蒜青蘋果意大利飯伴香料烤慢煮豬腩肉🐷
好creamy濃稠程度剛好!
青蘋果粒粒增加一層口感🍏

牛角窩夫配焦糖芝士🧇
第一次食呢款甜品好特別!
係牛角包既酥皮變左窩夫
千層酥皮好鬆軟
食落無平時啲窩夫咁滯
襯雪糕食可以中和返焦糖芝士既咸味
一絕!

雜莓乳酪沙冰
勁大杯
酸酸甜甜好fresh!

😆

以後又多個聚腳點選擇🤝🏻
  • 雜莓乳酪沙冰
萬聖節玩完鬼屋一班Wally一齊去銅鑼灣食飯我地去左間超高質Café直頭有種滄海遺珠feel前菜已經令到我地驚艷!酥炸大啡菇炸得好酥脆菇味香濃而且好juicy🤤🤤香煎慢煮伊比利亞豬肩前排豬肩肉厚但唔柴唔硬甚有油香配阿根廷青醬可以帶出伊比利亞豬肩嘅獨特堅果風味地中海燴海鮮海鮮又多又豐富有大蝦、青口、大蜆、八爪魚等等蝦肉結實彈牙青口鮮甜茄汁醬唔會太酸有埋海鮮鮮味更開胃大蒜青蘋果意大利飯伴香料烤慢煮豬腩肉呢個意大利飯好特別真係食到蘋果粒!青蘋果嘅酸甜中和晒豬腩肉同白汁嘅肥膩手撕法國油封鴨肉牛肝菌意大利飯平時好多時都只得牛肝菌意大利飯原來加入鴨肉又ok喎鴨肉嘅奇香好突出法式同意式嘅創意碰撞甜品牛角窩夫伴挪威焦糖芝士、焦糖餅碎呢個又係超級好味微鹹嘅芝士同牛角窩夫加上焦糖甜味道好有層次超級邪惡但又令人欲罷不能除左食物高質飲品都好正佢地嘅豆腐smoothie真係原磚豆腐鮮打所以入口真係充滿豆香Wally A 杯黑糖豆腐Smoothie話好似黑糖豆腐花我杯抹茶豆腐Smoothie就好似豆乳抹茶咁香濃!飲品超班食物高質環境舒適仲有室外座位下次再去cafe我都會諗起Cafe Zense
萬聖節玩完鬼屋
一班Wally一齊去銅鑼灣食飯
我地去左間超高質Café
直頭有種滄海遺珠feel

前菜已經令到我地驚艷!
酥炸大啡菇

甚有油香
配阿根廷青醬可以帶出伊比利亞豬肩嘅獨特堅果風味

地中海燴海鮮
海鮮又多又豐富
有大蝦、青口、大蜆、八爪魚等等
蝦肉結實彈牙
青口鮮甜
茄汁醬唔會太酸
有埋海鮮鮮味更開胃

大蒜青蘋果意大利飯伴香料烤慢煮豬腩肉
呢個意大利飯好特別
真係食到蘋果粒!
青蘋果嘅酸甜中和晒豬腩肉同白汁嘅肥膩

手撕法國油封鴨肉牛肝菌意大利飯
平時好多時都只得牛肝菌意大利飯
原來加入鴨肉又ok喎
鴨肉嘅奇香好突出
法式同意式嘅創意碰撞

甜品牛角窩夫伴挪威焦糖芝士、焦糖餅碎
呢個又係超級好味

所以入口真係充滿豆香

Wally A 杯黑糖豆腐Smoothie
話好似黑糖豆腐花

我杯抹茶豆腐Smoothie
就好似豆乳抹茶咁香濃!

飲品超班
食物高質
環境舒適
仲有室外座位
下次再去cafe
我都會諗起Cafe Zense
  • 抹茶豆腐
  • 牛角窩夫伴挪威焦糖芝士、焦糖餅碎鮮忌廉
2023-11-01 27 views
又約咗即興食飯🤟🏻🤟🏻是晚book咗呢間喺cwb嘅樓上cafe同友人慢慢傾!上到去見裝修好有文青x型格嘅氛圍(下次無落毛毛雨要坐出面嘅露天位置🌳會更chill呢)舒舒服服坐低邊傾邊用餐啦😌😌. ✨白酒牛油煮大蜆 伴 酸種多士 $158大蜆食極都仲有!隻數出乎意料地多🙌🏻肉鮮味且無沙!另外多士沾上精華湯汁同食好好味😘. ✨香煎慢煮葡萄牙伊比利亞豬肩前排 伴 燒薯角。黑欖炒甜椒。阿根廷青醬 $258本身都擔心叫豬肩前排會唔會難咬😂但估唔到經過慢煮之後再香煎嘅肉質🐖一啲都唔韌唔嚡👍🏻👍🏻沾上青醬食好好味!而且伴碟嘅連皮薯角都有驚喜地好有薯味😋. ✨大蒜青蘋果意大利飯伴香料烤慢煮豬腩肉 $158濕潤軟糯口感嘅意大利飯加入咗🧄+🍏!立馬有煥然一新嘅味覺享受😀再加埋惹味嘅豬腩肉片!更為整碟飯添上畫龍點睛嘅效果!. ✨抹茶豆腐 $52夠杰身兼感覺唔會太甜😛而且呢個組合感覺更健康👍🏻. ✨紫薯鮮奶 $44有靚靚心形拉花💜有軟綿綿紫薯蓉!甜蜜蜜嘅熱飲之選!.✨加一服務費
✨白酒牛油煮大蜆 伴 酸種多士 $158
✨大蒜青蘋果意大利飯伴香料烤慢煮豬腩肉 $158
✨抹茶豆腐 $52
夠杰身兼感覺唔會太甜😛而且呢個組合感覺更健康👍🏻
✨紫薯鮮奶 $44
有靚靚心形拉花💜有軟綿綿紫薯蓉!甜蜜蜜嘅熱飲之選!
✨加一服務費
慶祝老公生日🎂今次就揾左間銅鑼灣樓上高質西餐廳🍴慶祝🪅估唔到食物有驚喜環境舒適服務又親切。餐廳裝修行輕工業風設計有室內室外座位。依家天氣開始涼涼地外面坐都幾舒服😌但當日有雨🌧所以揀番室內坐。首先叫左個前菜小食開胃先泰式冬陰公忌廉藍青口 $150份量十足☺️味道惹味香口甜美👍🏻又唔會太辣醬汁濃郁,沾麵包一流。唯一青口較細,大大小小更加完美主菜十分滿意!驚喜十足!好好味😋食過就知道正慢煮24小時美國安格斯牛肋骨 伴乾蔥紅酒燒汁 $298先用慢煮處理令肉質呈微粉紅色,非常淋身入味嫩口juicy,肉味香濃!令我倆讚口不絕!😊超濃味之選手撕法國油封鴨腿肉牛肝菌意📍大利飯 $158上枱立即香氣撲鼻,手撕鴨腿肉方便進食,牛肝箘香濃,飯粒有咬口,不錯^_^慶祝生日所以預先點左甜品脆焗蘋果金寶 $68較輕盈嘅甜品,清甜味道。仲有寫字慶祝字句,打卡影相📸️正熱情果芒果沙冰 $48大大杯味道香甜解膩,不錯整體來講,食物高質環境舒適。座位寬闊。情侶約會三五知己慶祝都不錯!值得再嚟
餐廳裝修行輕工業風設計有室內室外座位。
依家天氣開始涼涼地外面坐都幾舒服😌
但當日有雨🌧所以揀番室內坐。
首先叫左個前菜小食開胃先
泰式冬陰公忌廉藍青口 $150

主菜十分滿意!驚喜十足!好好味😋食過就知道正
慢煮24小時美國安格斯牛肋骨 伴乾蔥紅酒燒汁 $298

超濃味之選
手撕法國油封鴨腿肉牛肝菌意📍大利飯 $158

慶祝生日所以預先點左甜品
脆焗蘋果金寶 $68
較輕盈嘅甜品,清甜味道。
仲有寫字慶祝字句,打卡影相📸️正

熱情果芒果沙冰 $48
大大杯味道香甜解膩,不錯

2023-10-29 44 views
銅鑼灣好食嘅餐廳多不勝數,好多樓上餐廳都係經朋友介紹先會識搵到。Zense 算係值得bookmark 嘅西餐。白酒牛油煮大蜆配酸種多士白酒牛油汁品道好濃厚,Dip 酸種多士就岩哂,蜆肉size 唔算太大隻但勝在量夠多。手撕法國油封鴨腿肉牛肝菌意大利飯第一次咁樣食法國油封鴨, 夾埋牛肝菌嘅品道之餘又有有少少自身嘅鹹香味。啖啖嘅奶油香味同油封鴨嘅味道好balance。慢煮24小時美國安格斯牛肋骨伴乾蔥紅酒燒汁牛肋骨一向都係肉質好硬咬到牙都軟,但經慢煮處理後就好似食緊豬五花咁,油分充足肉質好軟熟。牛油味香就固然,而紅酒燒汁剛好可以中和到牛肋骨嘅油膩感,自問食牛唔點醬嘅我都忍唔住要破戒!芝麻豆腐沙冰豆腐打嘅沙冰第一次試,加埋芝麻嘅感覺好似食緊芝麻糊溝豆腐花,而且甜度可以自訂,on Diet 嘅我絕對放心點黑糖薑茶入秋就要飲返啲養生熱飲暖暖身。朋友點嘅黑糖薑茶都出色,薑味好重帶有少少辣,飲完成身暖笠笠。

白酒牛油煮大蜆配酸種多士

手撕法國油封鴨腿肉牛肝菌意大利飯

慢煮24小時美國安格斯牛肋骨伴乾蔥紅酒燒汁

芝麻豆腐沙冰

黑糖薑茶
  • 手撕法國油封鴨腿肉牛肝菌意大利飯
  • 慢煮廿四小時美國安格斯牛肋骨半薑蔥紅酒燒汁
2023-10-28 1321 views
銅鑼灣樓上cafe西餐今天去香港銅鑼灣崇光百貨行街之後,肚餓了,經過一蘭附近,看到這幢大廈有很多餐廳。朋友想食西餐鋸扒,找到這家餐廳環境吸引,有點高級西餐廳的感覺,價錢也不會很貴。餐廳環境寬敞,座位舒適配上柔和昏暗燈光,雲石與工業風格裝修。枱面不大,如果點太多食物會不夠位放。冷氣充足,還有戶外滿滿花草的座位,配上流行韓國音樂,有情調適合打卡。餐具簡潔優雅,用餐時間90分鐘,另收加一服務費西班牙蒜片蝦 伴脆法包片 $128熱烘烘的香脆牛油法包多士,配上鮮甜彈牙的蝦,蒜蓉味濃郁,少少辣好惹味,推介紅酒燴牛尾肉粗管通粉 $148紅酒香草煮牛尾肉非常軟腍,味道濃郁,加入雞髀菇增加口感,再配上厚實的粗管通粉,非常特別香煎慢煮葡萄牙伊比利亞豬鞍 $258厚切香燒豬鞍肉質厚實,伴燒薯角、黑欖炒甜椒配阿根廷青醬,非常豐富曲奇朱古力沙冰 $52抹茶豆腐 $52抹茶豆乳沙冰不會太甜,茶味濃郁,好喝服務質素:8/10環境舒適度:8/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
銅鑼灣樓上cafe西餐

枱面不大,如果點太多食物會不夠位放。

西班牙蒜片蝦 伴脆法包片 $128

熱烘烘的香脆牛油法包多士,
配上鮮甜彈牙的蝦,蒜蓉味濃郁,少少辣好惹味,推介

紅酒燴牛尾肉粗管通粉 $148

香煎慢煮葡萄牙伊比利亞豬鞍 $258

曲奇朱古力沙冰 $52
抹茶豆腐 $52
抹茶豆乳沙冰不會太甜,茶味濃郁,好喝

服務質素:8/10
環境舒適度:8/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
2023-10-28
$400 (Dinner)