2021-03-24 67 views
Caffe Milani全落地大玻璃,採光度高,走進餐廳,佈置優雅舒適,充滿歐式風格。氣泡水晶吊燈影照在精緻甜點,是說不出的意式風情。全隻香草燒春雞 $98春雞外皮油潤亮澤,雞皮微微焦脆,帶甜美蜜糖香氣。內裡肉質嫰滑,每一吋雞肉充滿香草味道,濕潤多汁,十分滋味。蟹肉扁意粉 $98 (Combo set配湯)每條意粉都掛滿蟹肉絲,口感稠密,加上金黃的炸蒜片點綴,鮮中帶惹味。能品嚐到鮮味蟹肉,卻不用動手拆肉,鮮味升華,令人回味。全日早餐 $98 (Combo set配湯)全日早餐材料豐富,麵包鬆化,充滿麵粉香,夾入焦脆的煙肉,簡單滋味。滑溜的黑松露炒蛋,帶濃濃的松露幽香,配上甜醋沙律菜,特別清新。烤肉腸肥厚、飽滿,口感油潤,加上烤蕃茄,滋味平衡。蟹肉南瓜忌廉湯 南瓜湯香甜、綿稠,飲到一絲絲蟹肉,拌勻奶滑忌廉,南瓜蜜甜香滑,十分開胃。 開心果櫻桃慕絲 Set +$25慕絲蛋糕入口柔滑,開心果慕絲味道天然清甜,內有櫻桃肉,散發濃郁莓果香氣,吃起來酸甜平衡。細緻的慕絲,加上脆餅底,開心果作點綴,口感豐富。玫瑰牛奶咖啡 Set +$25表面鋪上鮮豔玫瑰花瓣,充滿少女心,呷一口豐盈泡沫,厚滑順喉,加

全隻香草燒春雞 $98

蟹肉扁意粉 $98 (Combo set配湯)

全日早餐 $98 (Combo set配湯)

蟹肉南瓜忌廉湯

開心果櫻桃慕絲 Set +$25

玫瑰牛奶咖啡 Set +$25
表面鋪上鮮豔玫瑰花瓣,充滿少女心,呷一口豐盈泡沫,厚滑順喉,加上玫瑰花幽香,十分治癒。

三球Gelato $58
意式甜點當然少不了Gelato,點了野莓、Tiramisu 及吉士三款口味,野莓冰爽,口感像沙冰,散發天然莓果酸香。吉士黏甜,質感札實,最愛Tiramisu 入口柔滑,充滿誘人咖啡香,滿滿幸福感。

蛋白檸檬撻 $48
檸檬撻清脆可口,充滿牛油香,鬆化撻皮內填滿檸檬忌廉,酸香怡人,內有雜莓果肉點綴,清新吸引。
提拉米蘇 $48
Tiramisu入口輕盈,表面鋪上可可粉,醇厚的咖啡香,碰上甜美可可,雙重滋味,配上芝士,十分窩心。
朱古力牛角包/意式杏醬牛角包$20
牛角包質感酥脆,表面有朱古力碎粒,大啖咬下去,濃厚朱古力醬洶湧流出,甜入心扉。鬆香牛角包填滿的杏桃果醬,果味迷人,同樣吸引。
Dinner
在荃灣大型商場地下新開了一間食肆,餐廳簇新的裝修 ,店內簡潔明亮令紫色的椅子更搶眼😍😍。 門口餐牌上,湯/沙律 + 即叫即製三文治 /意粉 /薄餅($98) ,再加是日蛋糕/經典米蘭咖啡($25),價錢都合理喔!揀啱就去購票,然後坐下等侍應送餐。 我哋都揀意大利麵雜菜湯, 健康蔬菜, 多飲有益,增加維他命C, 💪💪💪! 經典卡邦尼意粉 , 鍾意意粉質地, 食落有彈性帶點煙韌 , 而醬汁剛好掛在每條意粉上,而切小片的煙肉比一般的厚,真係掂! 雞肉香草醬薄餅, 餡料有橄欖,芝士, 雞肉, 而放在薄餅上的雞肉用上香草醬混成更添色彩, 夠特別! 椰香朱古力蛋糕,淡淡椰香夾朱古力香,入口軟綿綿, 甜度低,真係食多件都得 ,一於買多件帶走✌✌✌! 食完晚餐嘆番杯經典米蘭咖啡,真棒!.

食完晚餐嘆番杯經典米蘭咖啡,真棒!

2021-03-18
$123 (Dinner)
喺荃灣想坐低飲杯靚咖啡,路過呢度,見到光猛乾淨企理,食物種類亦合乎我呢日嘅胃口,咁就決定入去試吓😆叫咗 $88嘅「蟹肉扁意粉」、$48嘅「意大利雜菜湯」、$43嘅 Latte Tall + Ginger😋「意大利雜菜湯」味道濃郁,好飲😋。「蟹肉扁意粉」上邊有頗多蟹肉,食一啖先,嘩!出奇地好味😋,見到有蒜片、新鮮小蕃茄🍅,仲見到有 Sun Dried Tomatoes,肯加 乾蕃茄 證明餐廳好認真👍,之後我再睇餐牌,原來仲落咗Anchovies, 需知道 Anchovies 煮完之後基本上會溶晒睇唔到,但係會令意粉加添鹹香同更加惹味😋,香港餐廳願意加 Anchovies 煮意粉,估計唔多,唔怪得呢度嘅意粉咁味美😋Ginger Latte 有濃濃嘅薑味,好正😋。食完已經飽飽,但係「蟹肉扁意粉」實在有驚喜,所以又想試吓佢嘅蛋糕🍰,咁就外賣咗$52嘅「米蘭芝士蛋糕」同埋$18嘅「意式經典牛角包」😋

Lunch
2021-03-17 50 views
今天到了荃灣荃新天地附近一間與朋友享用下午茶。餐廳裝潢很簡約而座位也很寬闊,在哪裏享用下午茶相當不錯。看看餐牌上也有不同選擇,下午有米蘭套餐,價錢性價比高,頭盤有沙律或沙律二選一、主菜可選擇意粉、三文治或者pizza。我們揀了 拿玻里pizza - 用了新鮮蕃茄材料,鯷魚味香濃配有濃濃的芝士醬料,適中的批邊,風味濃厚。另外一個主菜了蟹肉扁意粉- 蟹肉碎煮得濃郁香惹,面質軟彈煙韌,再配以一杯經典紫色咖啡,咖啡入口香濃撲鼻。另外也叫了他們自家出了很多精美甜點蛋糕還有意大利雪糕。多款麵包蛋糕選擇目不暇給。在雲雲眾多的蛋糕中選擇了椰香朱古力蛋糕,椰子香味濃郁,蛋糕做得很綿綿鬆軟,朱古力味香濃,甜而不膩 。最後也抵不住誘惑,還多點了一款議息牛肉醬牛角包🥐。牛肉醬,外皮鬆脆,肉汁豐富。最後也點了一壺香茅薑茶作為這頓豐富下午茶的句號。

2021-03-16 47 views
餐廳位於荃灣,距離荃灣地鐵站路程需要十分鐘左右,地理上還算可以接受, 但其實餐廳最為近的鐵路站就是荃灣西站,喜歡的朋友可以從另一途徑過嚟,餐廳主打的食物也就是意大利菜,食物方面選擇也有很多, 而我最喜歡的就是他的咖啡意大利咖啡, 味道濃厚,真的不錯,但最令我驚喜的也就是餐廳居然可以提供外賣的蛋糕甜點 ,這樣 令整個美味更加昇華, 全因為可以分享與家人一同 品嚐, 反正我就是因為這樣被他吸引住了, 味道方面, 適合香港人口味, 也就是為我們設想的一個味道, 最重要吃起來不太甜,味道真不錯。

2021-03-14 31 views
去完意大利旅行之後愛上當地咖啡,係香港少有飲到意大利味道,今次試吓佢既house coffee ~ 米蘭咖啡,呢間咖啡竟然令我飲得返意大利既味道,咖啡細滑,回甘,好好飲,下次會再試下佢既cake P.S 米蘭咖啡~店員會問你加咩奶,要揀加咖啡奶✌🏻✌🏻✌🏻
P.S 米蘭咖啡~
店員會問你加咩奶,要揀加咖啡奶✌🏻✌🏻✌🏻

TakeAway
2021-03-05 99 views
今次荃灣人有口福啦,荃新天地開咗間好靚嘅Cafe店,Cafe樓底超高,仲有靚靚嘅紫色櫈坐添點餐過程就係先去收銀俾錢,然後食物就會送到黎你嘅座位,呢度仲有唔少好精緻嘅蛋糕同麵包,例如有色彩繽紛嘅孖寶蛋糕同牛角包當然仲有咁少件裝蛋糕,可以買返屋企慢慢嘆,但我難得嚟到梗係要坐底試吓啦香茅薑茶都夠晒睇頭,用左一個白色既陶瓷茶壺,高貴典雅依家仲有個set嘅餐,一碗雜菜湯跟意粉或者pizza都係$98,雜菜湯果然好足料,有好多唔同嘅蔬菜粒蟹肉意粉就夠晒鮮味無窮鍾意食Pizza 既話就可以試吓呢個四色芝士pizza,仲有個蜜糖漿可以點添最後仲加$25叫咗件原本價值$52既蛋糕,濃郁既開心果味道,配上軟滑既質感,令人食極唔停
香茅薑茶都夠晒睇頭,用左一個白色既陶瓷茶壺,高貴典雅
香茅薑茶
蟹肉意粉就夠晒鮮味無窮
四色芝士薄餅
開心果蛋糕
2021-03-04
$128 (Dinner)
香茅薑茶
四色芝士薄餅
開心果蛋糕
晚上跟太太來到荃新天地,想找個地方吃晚飯,太太卻表示想吃甜點,我們會來到這家咖啡店位置:荃新天地中央入口位置環境:燈光明亮的咖啡店,讓人舒適服務:店員細心給了每人一杯熱水,亦主動送上意大利粉食物:蛋糕選擇多亦很好看,而正餐份量大經典卡邦尼($88)咖啡店的正餐選擇也不少,而這款卡邦尼意粉忌廉芝士味濃厚,因此意粉很入味加上配菜的煙肉煎香而份量頗多,既美味亦讓人滿足米蘭芝士蛋糕($52)芝士蛋糕質地厚實,芝士味香,算是不錯意式蘋果批($52)太太最愛吃蘋果批,而這家的批底香脆,蘋果肉多而香,可惜是蘋果不是季節有點酸,相信以後能有更佳口味紅絲絨蛋糕($42)蛋糕非常新鮮而且軟滑,由於有吃得出的可可香氣及甜味,相信是花青素跟酸性形成的紅色天然色素,顏色美味道好藍莓孖芬蛋糕($22)這裡的孖芬堂食會爐上一小段時間才上,所以一切開孖芬,內裡的藍莓醬會緩緩流出,使軟綿綿的孖芬蛋糕增添額外藍莓醬香氣及味道,令人回味無窮呢總括而言,這家咖啡店正餐豐富味美,蛋糕特別是孖芬頗為出色,雖因本人不喝咖啡試不了此店有名的咖啡,但已經挺滿足了

位置:荃新天地中央入口位置

環境:燈光明亮的咖啡店,讓人舒適

服務:店員細心給了每人一杯熱水,亦主動送上意大利粉

食物:蛋糕選擇多亦很好看,而正餐份量大

經典卡邦尼
經典卡邦尼($88)
加上配菜的煙肉煎香而份量頗多,既美味亦讓人滿足

米蘭芝士蛋糕
米蘭芝士蛋糕($52)
芝士蛋糕質地厚實,芝士味香,算是不錯

意式蘋果批
意式蘋果批($52)

紅絲絨蛋糕
紅絲絨蛋糕($42)

藍莓孖芬蛋糕
藍莓孖芬蛋糕($22)

2021-02-26
$128 (Dinner)
米蘭芝士蛋糕
意式蘋果批
紅絲絨蛋糕
藍莓孖芬蛋糕
從雜誌上得知意大利著名咖啡品牌 Caffe Milani 落戶荃灣,特地和朋友前來享受休閒時光。🥳餐廳位於荃新天地,位置方便就腳,櫥窗擺滿琳瑯滿目的意式蛋糕,讓人垂涎欲滴,特別是意式蘋果批和榛子朱古力慕絲, 非常吸引眼球。午餐時份,我和朋友各點了一款意粉品嚐~蟹肉扁意粉由於是即叫即煮,上枱香氣迷人,蟹肉入口鮮甜,加上蒜片,忌廉,整體香鮮味美, 蟹迷定會喜歡。經典卡邦尼朋友到那裡食飯, 也愛點卡邦尼,意粉軟硬適中,混合了蛋黃醬,口感綿密軟滑, 煙肉量多,增加香脆口感。意猶未盡,飯後甜品是必須的,尤其在店內的意式氛圍中。鹽味焦糖孖芬蛋糕外表平平無奇, 內裏卻香軟綿密,非常濕潤, 上枱前,店員會把蛋糕焗熱,切開有焦糖流心效果,很久沒食過這般美味的蛋糕了。開心果櫻桃慕絲果仁味道濃烈,口感似食雪糕,入口即溶,很有趣的體驗。
從雜誌上得知意大利著名咖啡品牌
Caffe Milani 落戶荃灣,
特地和朋友前來享受休閒時光。🥳

餐廳位於荃新天地,位置方便就腳,
櫥窗擺滿琳瑯滿目的意式蛋糕,
讓人垂涎欲滴,特別是意式蘋果批
和榛子朱古力慕絲, 非常吸引眼球。

午餐時份,
我和朋友各點了一款意粉品嚐~

蟹肉扁意粉
由於是即叫即煮,上枱香氣迷人,
蟹肉入口鮮甜,加上蒜片,忌廉,
整體香鮮味美, 蟹迷定會喜歡。

經典卡邦尼
朋友到那裡食飯, 也愛點卡邦尼,
意粉軟硬適中,混合了蛋黃醬,
口感綿密軟滑, 煙肉量多,
增加香脆口感。

經典卡邦尼

意猶未盡,飯後甜品是必須的,
尤其在店內的意式氛圍中。

鹽味焦糖孖芬蛋糕
外表平平無奇, 內裏卻香軟綿密,
非常濕潤, 上枱前,店員會把蛋糕焗熱,
切開有焦糖流心效果,
很久沒食過這般美味的蛋糕了。

鹽味焦糖流心~

開心果櫻桃慕絲
果仁味道濃烈,口感似食雪糕,
入口即溶,很有趣的體驗。

開心果櫻桃慕絲

$125 (Lunch)
2021-02-26 118 views
在這邊逛街,看見這間新開的咖啡店,便來一試一。這兒的環境闊落,落地玻璃看荃新天地的內庭,非常開揚, 很有露天茶座的感覺。 侍應非常有禮貌,感覺良好。我點了一個蟹肉南瓜忌廉湯。南瓜配忌廉,非常惹味。能吃到粒粒南瓜和洋蔥,而且滿碗湯都是蟹肉,才料十足。不是所有餐廳都有意大利雲吞,所以我就點了松露醬意大利雲吞一試。意大利雲吞是蟹肉餡, 蟹肉已經完全磨成蓉,松露醬很多,故松露味非常突出,也有碎洋蔥粒釀在餡內,令松露味提升。 餛飩大小適中,一啖一粒雲吞,很適合女士,吃的時候不失儀態。吃完午膳,見這兒的蛋糕很精美,就決定外賣給家人吃。藍莓孖芬蛋糕藍莓味非常重, 蛋糕本身比較濕, 吃起來不會感到很乾。 入面有很多藍莓乾。開心果櫻桃慕絲很有驚喜,非常重開心果和杏仁味,入口軟棉棉,大讚!意式蘋果批可以見到有一層層蘋果和餅交錯疊上,口感豐富,味道非常天然。

吃完午膳,見這兒的蛋糕很精美,就決定外賣給家人吃。

之前同哥哥經過Caffe Milani已經俾佢d蛋糕吸引住😍好啦!今日一齊食蛋糕啦😚荃灣街坊一定會去楊屋道街市買餸.早幾日同哥哥經過見到啲蛋糕佢已經好想食😆今日終於抽倒時間坐低一齊嘆番件蛋糕😁雖然話我哋主菜係蛋糕🍰最終我哋都叫埋意粉同湯再加多杯飲品!黎返個全餐🤣佢地個蟹肉扁意粉🦀絕對有驚喜!因為啲蟹肉份量十足😍佢仲俾埋個檸檬仔俾我哋吱啲汁上去!加埋落去真係好醒胃😚啲意大利粉煮到啱啱好非常有彈性又有咬口👍🏻蟹肉南瓜忌廉湯同樣地蟹肉味道非常濃郁🦀啲南瓜蓉打到非常creamy!入口即溶😚諗起都想再飲!蛋糕我哋一人揀咗一件!哥哥要意式薩赫蛋糕!香濃嘅朱古力食到哥哥停唔到口😍我就揀咗米蘭芝士蛋糕🍰雖然外表平凡!但係食落去真係非常滿足!芝士味道好濃郁好creamy!最後我哋揀咗杯洋甘菊茶一齊share💗中和返蛋糕嘅罪疚感!飲番杯茶即刻覺得冇咁邪惡😌佢哋嘅蛋糕仲可以外賣添!哥哥話下次陪我買餸嘅時候再買多幾件返去同家姐一齊分享喎😆

2021-02-24
$100 (Lunch)
  • 蟹肉扁意粉
3K
2021-02-19 175 views
行經荃灣V city竟然發現意大利老牌店的平民版。午餐並沒有套餐,要散點,其實計起上嚟同K11 Musea那間高級版差不多。蟹肉扁意粉一絲一絲蟹肉,非常鮮甜,不過間中有碎殻。扁意粉軟硬度適中,入味十足。楱子朱古力慕絲這個比較甜膩。Tiramisu 質感和味道不錯,軟綿綿口感。有咖啡香味。Cappuccino 意大利品牌當然不需質疑,味中回甘,份量也不少。

行經荃灣V city竟然發現意大利老牌店的平民版。

蟹肉扁意粉
一絲一絲蟹肉,非常鮮甜,不過間中有碎殻。
扁意粉軟硬度適中,入味十足。

楱子朱古力慕絲
這個比較甜膩。

Tiramisu
質感和味道不錯,軟綿綿口感。有咖啡香味。

Cappuccino
意大利品牌當然不需質疑,味中回甘,份量也不少。

2021-02-16
$200 (Lunch)
2021-02-17 124 views
荃新天地開咗一間韓式咖啡廳,已經一段時間,每每經過都想嘗試一下,今日適逢其會老公Work from Home就走咗過嚟試一試!餐廳內裏寬敞,餐桌與餐桌之間有很多空間,給予人很舒服嘅感覺,而且而家疫情還未收到控制,適當的空間給人一定的安全感!同一般的韓式咖啡聽一樣,點完餐後會給一個通知器,可以攞餐時便會震動通知你可以去取餐!餐廳的選擇不多,飲品方面,主要是咖啡朱古力及茶;食品方面,有意粉、三文治及麵包;甜品方面,有蛋糕、gelato!我哋點左一客蟹肉扁意粉及all day breakfast, 都是$88 !另外叫咗杯凍薄荷朱古力!🌀蟹肉扁意粉($88)蟹肉分量10分充足,意粉也煮到恰到好處,不會太淋,有少咬口,蒜片吸乾蕃茄也美味!🌀All Day Breakfast ($88)黑松露炒蛋、腸仔、半塊麵包、煙肉、沙律菜、煎蕃茄,另外有牛油及果醬!🌀凍薄荷朱古力($43)冰太多,不太甜,岩岩好
荃新天地開咗一間韓式咖啡廳,已經一段時間,

🌀蟹肉扁意粉($88)

🌀All Day Breakfast ($88)
All  day  breakfast

🌀凍薄荷朱古力($43)
冰太多,不太甜,岩岩好
Mint  chocolate
2021-02-17
Lunch
All  day  breakfast
Mint  chocolate
2021-02-08 206 views
蟹肉意粉一蟹肉味濃,最值錢嘅地方係加乾蕃茄因為價錢比新鮮蕃茄貴好多倍,作用係令到成個意粉蕃茄味香濃。意粉質地好柔嫩食落去滑口。咖啡味突出左北邊意大利咖啡嘅風味。你會飲到香嘅奶油香味加上woody 嘅咖啡味。就會知道個分別。其實南邊同北邊嘅咖啡味道大不同,有機會下次搵嗰local高人解釋吓。(不是我,我自己沒有資格)。職員禮貌好好,幫我沖咖啡杯由紙杯轉左玻璃杯,更加保持咖啡嘅鮮味(響意大利local平民一向好抗拒用紙杯飲咖啡)。我都比意大利文化影響左成日要用玻璃杯。而家疫情嚴重,冇計。捱紙杯。甜品方面冇乜意見 因為一向好少食甜品。因為平時係食南邊拿玻里嘅Cannoli. 呢間暫時未有。可能係因為主打北邊嘅菜式。不想隨意寫。利益申報:絕對係路人甲一個,和這公司的職員/老闆沒有任何關係 (除咗自己係一名食客之外)。見到咁難得正宗意大利cafe喺香港開店,疫情下想飛都難。忍唔住支持下。 自己好好珍惜。不在香港的時候 平時出沒嘅地點多數都係紐約 。最愛 Saint Ambreous (1000 Madison Avenue), Bottega Del Vino (蘋果店總行對面) and Via

不在香港的時候 平時出沒嘅地點多數都係紐約 。最愛 Saint Ambreous (1000 Madison Avenue), Bottega Del Vino (蘋果店總行對面) and Via Quadronno E 73rd) . 希望依啲到嚟香港開店。咁就會開心到瞓唔到。

2021-02-02 177 views
Was quite disappointed when I came last Saturday , thought that it was supposedly the cafe in Italy , but it turned out that the service was actually quite bad. I ordered mocha and latte, but the manager who served them to me doesn't even know which is which, and even took quite a while to get back to me. The pastry I had was apple pie. It was super hard. They provided me with knife and fork but I couldn't even cut into them after 10 minutes of trying.
2021-01-30