尋晚OT 完,去油麻地搵朋友食dinner~佢話間小肥牛新開,問我有冇興趣試新野,我不嬲都冇咩意見,而且當時又肚餓,所以二話不說話 OK!我地要左個龍蝦鮑魚粥火鍋套餐~價錢$265免茶芥免加一!後尾先知原來三人同行一人免費,所以如果要食既朋友下次可以叫4個人去~咁就可以平均每人$198。 一坐低先混醬~同埋職員會提供花生茶芥等比我地食住先。。。 今次個個龍蝦鮑魚粥火鍋套餐,係將食物直接放入石鍋內烹煮~煮食時間比一般火鍋慢,不過可以將食物既味道鎖緊,而且一路煮海鮮仲可以一路煮粥!粥底既米香,加入海鮮既鮮味,超正 =] 呢個係火鍋套餐,每人8款海鮮~包括龍蝦、鮑魚、蜆、蝦、青口等,好滿足! 一開始先蒸蜆!!蒸5分鐘後,已經開哂食得,蜆肉非常鮮甜,冇砂。 之後就蒸龍蝦!龍蝦貨真價實,大大隻,啖啖肉,每人分到半隻~ 蒸熟後十分厚肉,味道方面都好鮮甜,真心唔錯! 海蝦都唔錯呢! 另外我地要0向50款配料中,揀 9款 ~推介牛柳粒、花枝片、豬皮,墨魚丸,好滿足! 食到最後竟然仲有甜品 - 雪糕燸米磁! OVERALL 小評:味道:★★★★☆環境:★★★★★服務:★★★★☆衛
尋晚OT 完,去油麻地搵朋友食dinner~
佢話間小肥牛新開,問我有冇興趣試新野,
我不嬲都冇咩意見,而且當時又肚餓,所以二話不說話 OK!

我地要左個龍蝦鮑魚粥火鍋套餐~價錢$265免茶芥免加一!
咁就可以平均每人$198。

一坐低先混醬~
同埋職員會提供花生茶芥等比我地食住先。。。

今次個個龍蝦鮑魚粥火鍋套餐,係將食物直接放入石鍋內烹煮~
粥底既米香,加入海鮮既鮮味,超正 =]

呢個係火鍋套餐,每人8款海鮮~
包括龍蝦、鮑魚、蜆、蝦、青口等,好滿足!

一開始先蒸蜆!!
蒸5分鐘後,已經開哂食得,蜆肉非常鮮甜,冇砂。

之後就蒸龍蝦!
龍蝦貨真價實,大大隻,啖啖肉,每人分到半隻~

蒸熟後十分厚肉,
味道方面都好鮮甜,真心唔錯!

海蝦都唔錯呢!

另外我地要0向50款配料中,揀 9款 ~
推介牛柳粒、花枝片、豬皮,墨魚丸,好滿足!

食到最後竟然仲有甜品 - 雪糕燸米磁!

OVERALL 小評:

味道:★★★★☆
環境:★★★★★
服務:★★★★☆
衛生:★★★★☆
抵食:★★★★☆

2017-05-29
$265 (Dinner)
2017-05-30 53 views
平時係旺角覓食太多~今次轉場,去油麻地~~呢間蒸氣火鍋地點不錯,很近地鐵站~店鋪面積都算大~有2層~今次被安排坐2樓揀野食~首先揀左龍蝦鮑魚粥底火鍋~再揀9款火鍋配料首先烚左d蜆先,等佢出水,就可以繼續煮其他野食~D蜆混合了3款蜆,很清甜,又新鮮然後店員幫我地加左d粥(龍蝦粥)作粥底鍋~然後加埋龍蝦,鮑魚一起去煮~龍蝦很大隻~而且很新鮮~送上枱時雖然已被切開一半,但還識郁~~粥底亦吸收哂所有海鮮的精華~有點鹹鹹地,但又很鮮甜,一人吃到1-2碗到~之後就可以烚埋其他火鍋配料了配料是按人數而分配的,看落好像好少,但食野是剛剛好的~真犀利!除了海鮮的殼外,所以食品都被吃光! 沒有浪費食物,很開心!
平時係旺角覓食太多~今次轉場,去油麻地~~

呢間蒸氣火鍋地點不錯,很近地鐵站~
店鋪面積都算大~有2層~今次被安排坐2樓

揀野食~首先揀左龍蝦鮑魚粥底火鍋~再揀9款火鍋配料

首先烚左d蜆先,等佢出水,就可以繼續煮其他野食~

D蜆混合了3款蜆,很清甜,又新鮮

然後店員幫我地加左d粥(龍蝦粥)作粥底鍋~

然後加埋龍蝦,鮑魚一起去煮~

粥底亦吸收哂所有海鮮的精華~

2017-05-29 90 views
員工好細心 服務周到食聖子會幫我地加粉絲食扇貝會幫我地調味 十級讚👍🏻👍🏻👍🏻啲食物好多選擇味道一流 仲好新鮮 讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😊😊😊😊
員工好細心 服務周到
食聖子會幫我地加粉絲
食扇貝會幫我地調味 十級讚👍🏻👍🏻👍🏻
啲食物好多選擇
味道一流 仲好新鮮 讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
😊😊😊😊

2K
2017-05-25 330 views
全港首創 蒸石鍋龍蝦鮑魚粥底火鍋套餐 2款小食、8款海鮮、4款肉類、5款配料菌蔬、1款甜品及粥底 Like Facebook 有魚生食 涼拌小食有大豆芽和清翠豆角 再來一盤大大的海鮮拼盤,有4款貝類海鮮,另外4款是指定名貴且新鮮海鮮。 海鮮包括:龍蝦、南非鮑魚、深海魚件、海蝦、時令蜆、時令貝、青口、花甲 時令蜆、時令貝、青口、花甲 貝殼類都非常鮮甜,隻隻厚肉大隻,新鮮好味! 底下的精華是貝殼蒸出來的,再加入龍蝦粥底,然後開始煮其他海鮮了!龍蝦仲好生猛,明顯是新鮮劏的。看!蟹膏超吸引,肉貿好鮮甜! 南非鮑魚 鮑魚要煮久一點,新鮮味道好,肉質夠鮮甜彈牙! 深海魚件 魚件夠滑,魚香味濃,明顯是非常新鮮! 海蝦 海蝦一份有8隻,用竹簽串起,非常新鮮! 吃完海鮮,就可以嚐嚐粥底了,所有的海鮮精華都在粥底內,咸咸地,配埋薄脆一齊食幾好味! 吃完粥底,另加海鮮汁湯底+粥膽額外加$38就可以開始打邊爐了! 火鍋配料A類選4款 美國雪花肥牛 牛舌片 鮮墨魚丸 黃喉 B類選5款水魷魚 牛柏葉 魚皮餃 海鮮菇 油麥菜 最後餐有甜品—芒
全港首創 蒸石鍋龍蝦鮑魚粥底火鍋套餐

2款小食、8款海鮮、4款肉類、5款配料菌蔬、1款甜品及粥底

Like Facebook 有魚生食
涼拌小食有大豆芽和清翠豆角

時令蜆、時令貝、青口、花甲

貝殼類都非常鮮甜,隻隻厚肉大隻,新鮮好味!

龍蝦仲好生猛,明顯是新鮮劏的。
看!蟹膏超吸引,肉貿好鮮甜!

南非鮑魚

鮑魚要煮久一點,新鮮味道好,肉質夠鮮甜彈牙!

深海魚件

魚件夠滑,魚香味濃,明顯是非常新鮮!

海蝦

海蝦一份有8隻,用竹簽串起,非常新鮮!

火鍋配料A類選4款

牛柏葉

魚皮餃

海鮮菇

油麥菜

最後餐有甜品—芒果雪米滋,為這頓豐富又滿足的晚餐畫上完美句號。

竹庶茅根($38/渣)

另外值得一提店內優惠【四人同行 一人免費】平均$198/位 (免加一茶介)

2017-05-23
2017-05-23 110 views
一直想試蒸氣石鍋好耐,但男朋友話不如屋企自己整好過啦所以一直冇試今日整完指甲行吓行吓見到小肥牛有套餐好抵咁重點係藍妹做緊特價…竟然而係$25兩支大樽?我呢個酒鬼冇理由唔試吓!同男朋友先叫左兩支藍妹然後就叫咗龍蝦鮑魚海鮮粥底餐套餐入邊仲可以自己揀九款火鍋料肉類四款蔬菜類五款咁樣我哋就揀咗美國雪花肥牛,安格斯牛柳粒,西班牙黑毛豬梅肉,鮮墨魚丸另外五款就揀咗豆腐,木耳,海鮮菇,牛柏葉,魚皮餃枱面上邊已經有兩個小食俾你食住等芽菜都唔錯幾夠辣之後個海鮮就上嚟啦嘩,隻龍蝦真係好新鮮,啲肉仲喺度彈彈下!以為做乜鬼俾咁多蜆我哋待應話入邊係有四種蜆,沙白,花甲,馬拉,仲有彩貝…從來都未玩過蒸氣石鍋…完全唔知道應該點入手不過呢度嘅侍應好好基本上海鮮都係佢哋幫手整熟會教埋時間,夠鐘就會過嚟幫手!佢哋首先煮左啲蜆5分鐘就開囇口個人最鍾意食馬拉,肉比較甜同埋creamy!之後就煮鮑魚同埋龍蝦啦差唔多8分鐘,不過7分幾鐘嘅時候待應主動過嚟佢話其實隻龍蝦八成熟就最好食問我地怕唔怕生...梗係好食係重點啊!八成食啦龍蝦頭啲膏好滑,仲要有透明膏肉好爽彈,又甜,好正喎鮑魚侍應就話要煮耐d,炆淋d好味d咁就食咗啲蝦先!應該
一直想試蒸氣石鍋好耐,
但男朋友話不如屋企自己整好過啦所以一直冇試
今日整完指甲
行吓行吓見到小肥牛有套餐好抵咁
重點係藍妹做緊特價…竟然而係$25兩支大樽?
我呢個酒鬼冇理由唔試吓!

同男朋友先叫左兩支藍妹
然後就叫咗龍蝦鮑魚海鮮粥底餐

套餐入邊仲可以自己揀九款火鍋
肉類四款蔬菜類五款咁樣
另外五款就揀咗豆腐,木耳,海鮮菇,牛柏葉,魚皮餃

枱面上邊已經有兩個小食俾你食住等
芽菜都唔錯幾夠辣

之後個海鮮就上嚟啦

嘩,隻龍蝦真係好新鮮,啲肉仲喺度彈彈下!
以為做乜鬼俾咁多蜆我哋
待應話入邊係有四種蜆,

沙白,花甲,馬拉,仲有彩貝…

從來都未玩過蒸氣石鍋…完全唔知道應該點入手
不過呢度嘅侍應好好
基本上海鮮都係佢哋幫手整熟
會教埋時間,夠鐘就會過嚟幫手!

佢哋首先煮左啲蜆

5分鐘就開囇口

個人最鍾意食馬拉,肉比較甜同埋creamy!

之後就煮鮑魚同埋龍蝦啦

差唔多8分鐘,不過7分幾鐘嘅時候待應主動過嚟
佢話其實隻龍蝦八成熟就最好食
問我地怕唔怕生...

梗係好食係重點啊!八成食啦
龍蝦頭啲膏好滑,仲要有透明膏
肉好爽彈,又甜,好正喎

鮑魚侍應就話要煮耐d,炆淋d好味d
咁就食咗啲蝦先!應該係游水既
好新鮮!

係呢個時候食咗一碗粥,
非常之鮮甜, 鹽都唔使落

之後我哋就試吓煮下啲牛肉
用粥底打邊爐真係冇用湯底打咁熱
牛肉比平時煮多三陪時間左右
不過食落好驚喜,就算煮到熟曬都好嫩
好食過用湯底打邊爐喎!

黑毛豬都係一樣,未試過打邊爐食豬肉
可以咁好食咁滑

其他材料就正常水準,都唔會失望嘅
到最後食晒個粥底飽到飛起
呢一餐真係好滿粥😆

2017-05-12 55 views
4人去3人价,每位收費价錢198元簡值超值,食物又鲜美又好食,这里每位店員服務態度非常好,尤是店員mono和kk照顧每位客人很周到如果時段加多19:30,会更加方便更加好
2017-02-18 1059 views
同一大班朋友reu 打邊爐,今次book 了小肥牛火鍋。價錢唔平,但都唔算太貴,對學生來說正正常常。如果reu來說,環境都舒適,又可以坐好耐,都可以話是不錯的選擇。我們點了很多食物,大多食物都算新鮮。當中必須一提的當然是肥牛,我地十多個人瘋狂食牛,味道不錯👍
2016-12-23 1644 views
同班朋友去左做冬,叫左B餐一個人400幾,D牛肉好新鮮,好好吃!海鮮又大又好吃,份量啱啱好。鍾意佢近地鐵,容易搵到。唯有係D野飲的選擇唔夠多,尤其係D無酒精的飲品。希望下次可以有多D選擇,會有多D一JarD飲品,適合一家大細!大致上係一間好適合同班朋友或者帶屋企人來的地方,下次再來!
大致上係一間好適合同班朋友或者帶屋企人來的地方,下次再來!

2016-12-21
$400 (Dinner)
  • 肥牛
2016-12-11 1368 views
一班朋友豪食一餐為左食到新鮮野,突登打去留每人一隻兩頭鮑一板海膽活切章紅魚另外必備邊爐必備手切牛仲有我最like既芝士牛丸兩頭鮑唔洗講一流,夠晒鮮甜章紅夠晒新鮮上到枱仲識郁手切牛都得,肉味濃但同其他小肥牛有分別有啲食品無既但都再值得去埋單$35xx
一班朋友豪食一餐
為左食到新鮮野,突登打去留
每人一隻兩頭鮑

埋單$35xx
兩頭鮑
2016-12-07
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Last Night Supper
Celebration
Birthday
兩頭鮑
  • 兩頭鮑魚
2016-10-13 1831 views
有朋友仔話 , 蒸氣石鍋熱潮似乎有退色的跡象 .... 我覺得又未必 , 事關親友當中總有人久不久便會吃一餐蒸氣石鍋料理 , 就可見一斑 ~當晚我又應友人之所約到 油麻地 吃一餐蒸氣石鍋料理 ~ 店內有一水質清晰的海鮮 / 魚缸 , 海產生猛 , 即買即煮/蒸 ~Menu ~像頂草織帽子的東西 , 是鍋蓋 ~ 這草藤鍋蓋有很強的保溫功能而且還能給食物一種清香 , 是雲南的特色 ~醬料、佐料 款式齊全 , 應有盡有 ~ 粥底 : 先在鍋底放珍珠米、南瓜、豬肉 ~ 見海鮮生猛 , 而且友人好吃海鮮 , 一切就由她發辨 .... 海鮮只要新鮮 , 根本不存在有不好吃的可能 .... 當然 , 也要控制火候 ~怎能缺少牛肉呢 , 我們點了 手切本地肥牛 肥牛片厚薄相稱 , 盡顯廚師的刀功 , 油脂分佈清晰 , 紋理分明 , 紅潤光澤 , 要人垂涎欲滴略蒸兩、三分鐘即熟 , ( 我愛吃五成熟 ) 入口鮮嫩無比 , 肉味無窮 ~ 蟲草花蒸雞 需要蒸 9 分鐘 ....雞肉的肉質鮮嫩味美 , 味道盡帶蟲草香 , 很有風味 ~蒸完食物後 , 粥也 煲/蒸 煮好了 ....此粥盡是海鮮的精華 , 味
有朋友仔話 , 蒸氣石鍋熱潮似乎有退色的跡象 ....

當晚我又應友人之所約到 油麻地 吃一餐蒸氣石鍋料理 ~
Menu ~
像頂草織帽子的東西 , 是鍋蓋 ~

醬料、佐料 款式齊全 , 應有盡有 ~

粥底 : 先在鍋底放珍珠米、南瓜、豬肉 ~

怎能缺少牛肉呢 , 我們點了 手切本地肥牛

蟲草花蒸雞

需要蒸 9 分鐘 ....

雞肉的肉質鮮嫩味美 , 味道盡帶蟲草香 , 很有風味 ~
蒸完食物後 , 粥也 煲/蒸 煮好了 ....

此粥盡是海鮮的精華 , 味道純正而天然 , 每一口都是鮮味 ~

餐後 , 店方還有水果甜品送給客人 ~

本篇完 ~
Type of Meal
Dinner
2016-10-06 1290 views
服務超好,有侍應幫手蒸海鮮,但每次蒸數量不多,很慢,海洋是新鮮的,但我覺得價錢偏貴,5位大人,叫最低價的298一位X3,(每位包括:有大蜆2隻,蝦一隻,藍青口3隻,蠔一隻,瀨尿蝦一隻,大蟹腳件2件,一杯蔗水或有氣西柚汁一支,飯, 生菜,雲吞水餃各1粒,及什菇少量等)加叫2碟牛(每碟約5片),墨丸一碟,響鈴一碟!2罐可樂!共1411元!一共食左3個幾鐘!但一D都唔飽,因為每人每樣只食到一件,而且好慢隔半個鐘左右先先有得食下樣!老實,食物係新鮮,但我唔覺得特別好食,尤其係最後放D飯落去湯底,搞左好耐先有得食,但無味既,又未海鮮味又無湯味,唔知搞乜?唔會再食,下次食返太子小肥牛好過!

2016-10-05
$300 (Dinner)
餓到不行,見有位就入去幫襯,兩個人全單$606,未講食物之前,想讚一讚服務同環境衛生,服務非常有禮貌油尖旺區少見,柯打左蝦滑仲幫你落埋,細心周到。食物點了雪花肥牛,墨魚滑 1/2 蝦滑 1/2,蜂巢豆腐,芝士牛丸,鱆紅魚刺身,蔗水,湯底花鵰藥膳。食物質素很好,唯坐卡位有點窄。

食物質素很好,唯坐卡位有點窄。
2016-09-21 3370 views
要吃新鮮海鮮,除了到西貢、鯉魚門等熱點之外,最近還很流行在蒸汽火鍋的餐廳吃清蒸海鮮哦。我覺得在那裡吃最大的好處就是,海鮮不再是海鮮價,所有的價錢都是明碼實價標示在餐牌上,不用被人「劏到一頸血」。除了散叫海鮮之外,這裡還有海鮮餐(注意是兩位起),價錢從$298到$498都有,豐儉由人。因為今天是上司請客,很豪氣的點了$498一位的海鮮餐!!! 單單是前菜就有六種。不過今天和大家重點介紹的是海鮮!海鮮包括有蟹腳、日本兩頭特大元貝、手切肥牛、沙巴龍躉及兩頭南非鮮鮑。同時也有時蔬拼盤、粥底等哦。兩頭南非鮮鮑幾乎有我手掌那麼大! 蒸過後的鮮鮑,口感不會覺得很韌,反而味道鮮甜。兩頭特大元貝,每一粒都是比一個五蚊銀還要大呢。元貝吃起來很有質感,絕對是啖啖肉。平常吃長腳蟹蟹腳都是冷盤為主,但原來熱食的情況下,同樣如此美味。手切肥牛一般聽起來都是打邊爐時才會吃,今天的新衝擊,原來肥牛蒸起來,不會比火鍋遜色。最後不得不提的,就是南瓜排骨粥底。利用蒸汽高溫以及所產生出來的水分,令整個粥的質感都非常軟綿。店員還會幫你壓碎南瓜,令其甜味融合在粥裡面,神龍點金的一筆,好吃!
因為今天是上司請客,很豪氣的點了$498一位的海鮮餐!!!
單單是前菜就有六種。不過今天和大家重點介紹的是海鮮!

同時也有時蔬拼盤、粥底等哦。

最後不得不提的,就是南瓜排骨粥底。
2016-08-15
$550 (Dinner)
2016-08-10 426 views
好鮮甜,不過份量唔係好夠。爽到爆,正。唔識講,總之好好味。小朋友都話好食。D肉大舊到不得了............避風塘炒到好香口,炒完唔會蓋過瀨尿蝦o既鮮味。
Other Info. : 海鮮好新鮮,雖然唔係平,但係好食都ok,如果平少少會更ok。另外值得一讚o既係入面D員工,佢o地D服務好到無得彈,依家好少食肆會咁好,所以呢餐貴左D都食得開心。
2016-08-04
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$700 (Dinner)
帆立貝刺身
鮑魚刺身
安格斯頸脊
聖子
斑馬瀨尿蝦
2016-07-28 2828 views
聽朋友說小肥牛現在做蒸氣鍋了, 價錢都尚算可以, 著我一起去吃吃. 佐敦港鐵站出口走幾十秒就到, 位置十分易找. 門口有一個海鮮玻璃櫃, 放上各類的海鮮. 見到有套餐, 價錢不算便宜, 但蒸氣鍋吃的是極新鮮的海鮮, 價錢一直是海鮮價. 由於我們9:30 pm左右到, 侍應說餘下的海鮮不多, 點 A 或 B 餐比較好, C 餐則有些海鮮己買清了. A 跟B 餐的分別都不少, 考慮到我們都想吃鮮鮑魚, 牛肉和大元貝, 便多加少少錢吃 B 餐. 四前菜少少的涼菜清清喉嚨. 侍應把所有食材都放臺上了. 先把粥料放鍋中. 海鮮盆突然, 侍應把所有的海鮮同放一爐, 然後按4分鐘. 我們都幾驚訝. 正常是2 - 3樣海鮮一次的蒸煮, 再每次拿出放碟子上, 邊吃邊蒸下一樣的. 這樣一鑊熟, 那一會兒吃得下嗎?蒸好了海鮮, 侍應說再蒸邊老了, 所以就把火關了, 我們慢慢在蒸碟中夾海鮮吃. 果然, 吃到中段的海鮮己經凍了, 侍應把蒸鍋貴的地方埋沒. 南非六頭鮮鮑尺碼沒有令我們失望, 很大隻. 幸好這樣大堆頭蒸煮沒有把這鮑魚弄壞. 鮑魚爽口彈牙, 夠新鮮. 日本大元貝元貝很大型, 蒸煮後汁料很多, 一會兒的
佐敦港鐵站出口走幾十秒就到, 位置十分易找.
門口有一個海鮮玻璃櫃, 放上各類的海鮮.
四前菜
少少的涼菜清清喉嚨.
侍應把所有食材都放臺上了. 先把粥料放鍋中.
海鮮盆
南非六頭鮮鮑
日本大元貝
元貝很大型, 蒸煮後汁料很多, 一會兒的粥料一定甜美.
紐西蘭馬刀貝
千萬要小心吃, 那個沙囊極多沙, 只吃貝尾就好了
肥美蕃薯貝
蕃薯貝有很多隻, 粒粒如珍珠般飽滿, 十分彈牙. 那珍珠位裡全是海鮮汁.
韓式泡菜肥牛
錯拿了較貴的安格斯給我們了, 牛肉沒有泡菜的. 牛肉蒸一分鐘, 開蓋時還是紅紅色. 侍應把全部牛肉反了一反便多蒸一分鐘. 此是牛肉只有少少粉紅色, 剛剛好, 所以入口無渣, 嫩滑.
蟲草花蒸雞 (烏冬底)
雞件拌了蟲草花, 底層有鳥冬底. 同樣蒸10分鐘, 烏冬都捱得住, 沒有變得一patpat. 雞件味道充滿蟲草花香, 味道很好很清甜, 只是肉質有點老.
農家五寶
農家五寶....即國內人叫的粗糧, 我們平時會點些蔬菜, 瓜類等等, 這兒就有一些較飽肚蔬菜如蕃薯, 淮山, 苧頭, 南瓜等. 淮山夠鮮甜, 首選吃淮山, 其餘太飽就吃不了.
南瓜排骨粥
想裝粥時發現粥都未煲好, 米粒還是一粒粒未綿滑. 侍應又說多煲10分鐘. 那就是海鮮那次蒸煮做的不好. 而且粥底煲到一半時曾把爐關掉, 現在就算集中把粥多煲10分鐘, 米花都沒有爆開. 所以沒有多吃.
鮮果拼盆
最後奉上鮮果, 是久違會奉上飯後果的中式飯店.
總結來說, 雖然海鮮都很大堆頭很大隻, 裝修又漂亮, 硬件都齊備了, 但侍應都不太懂的蒸氣鍋的運作, 想到小肥牛的集團都幾大, 要多點給侍應上堂介紹了.
2016-06-30
$460 (Dinner)