2013-06-12 125 views
上星期有個大學朋友要返英國,所以約哂成班大學同學出黎食飯。首先講左個價錢先啦~其實同PIZZANUT差唔多價格,不過PIZZANUT近年成日出埋D古怪PIZZA,愈來愈唔好食,又愈來愈貴!地點方面呢,呢間野好就腳,就係家樂坊,一班食飯就最怕去D唔就腳既地方,呢間野真係岩哂!!最重要係講返野食啦~ 聽講人講佢地既BBQ汁係自家既,一定要TRY TRY啦!我地食左BBQ拷雞薄餅,同學們食得好開心,D汁有D甜甜地,薄餅的質感亦唔錯,因為佢地係用窰爐嫁!咁既價錢可以食到咁地道既薄餅,對我黎講真係唔錯~墨西哥沙律亦好新鮮,而番茄湯就可能唔太岩香港人既口味,因為佢真係好濃好濃,好似飲茄汁咁呀!!而凍檸檬茶係無限暢飲的!攪到我地一班人係到吹左好奈水!
上星期有個大學朋友要返英國,所以約哂成班大學同學出黎食飯。

2013-06-04
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
  • BBQ拷雞薄餅
2013-05-29 100 views
這間是我和老公去香港一定會食的,光顧了很多年,以前食開time square樓上,環境比較舒適(雖然都係好嘈吵)每次都會點pizza,其實每種味道都very good,喜歡薄底的脆,上面的料份量適中。不過我覺得此間旺角做的偏油左,無以前咁好食。另一推介係蘑菇雲吞,初初第一次食覺得比較咸,而家每次食都覺得好好食,但今次食明顯cream少左好多,而且加價左唔少,無辦法啦...尼度的湯都係比較濃味的,配麵包食哥種濃度,另外檸檬派都唔錯,但我地兩個人食咁多,真係幾飽同好滯。
這間是我和老公去香港一定會食的,光顧了很多年,
不過我覺得此間旺角做的偏油左,無以前咁好食。
尼度的湯都係比較濃味的,配麵包食哥種濃度,
另外檸檬派都唔錯,但我地兩個人食咁多,真係幾飽同好滯。
2013-04-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
  • pizza,蘑菇雲吞
2013-05-28 94 views
那天晚上,好友約了我及他的好友一起出旺角食飯! 他記得旺角有間食 Pizza 幾出名的餐廳 <California Pizza Kitchen> ,我們先到先等!要走到旺角家樂坊行樓梯上1層或扶手電梯上1層才可找到!由於,餐廳方面要求輪候食客有一半或以上已到才可安排入座!況且取桌子起計,限時90分鐘!所以,好友要等我到達後才可入座!餐廳裝潢簡約!卻沒有意式風情格調! 勝在地方寬敞,空間感充足!好讓食客坐得舒適!可享受進食的美好時光! 氣氛亦同樣輕鬆隨意!幸好!當晚全場滿是食客,也不算嘈吵!沒有影響大家用餐的心情! 燈光的光亮度,更能展現食物的美態!食客可視乎個人食量及喜好選擇配料及一份 / 半份的份量!適隨專便!而且,又不會浪費太多食物製造廚餘!一舉兩得!地中海風味沙律 ( 半份$86 )等上大約 10 分鐘!除了半份 $86 之外,亦可叫一份 $110!配料包括:顏色顏明又彈牙的鮮蝦、清爽的青瓜粒、清甜的洋蔥粒、新鮮的蕃茄粒、甘筍絲、羊奶芝士...等,色彩奪目! 把椰菜切成幼絲,營造豐盈感, 實質份量並不多! 加上白蔥,突出整體層次感!用上檸檬香草汁,天然果酸!跟沙律
那天晚上,好友約了我及他的好友一起出旺角食飯!
要走到旺角家樂坊行樓梯上1層或扶手電梯上1層才可找到!

所以,好友要等我到達後才可入座!

餐廳裝潢簡約!卻沒有意式風情格調!
氣氛亦同樣輕鬆隨意!
燈光的光亮度,更能展現食物的美態!
地中海風味沙律 ( 半份$86 )
把椰菜切成幼絲,營造豐盈感,
實質份量並不多!
加上白蔥,突出整體層次感!用上檸檬香草汁,天然果酸!跟沙律醬一樣有酸香醒胃的效果!況且,比後者更健康低脂!
意大利松子仁香草醬長通粉 配雞肉 $98
或配蝦 $112 / 配雞肉及蝦 $126
用上意大利蕃茄乾、Parmensan 芝士,香氣四溢!
蕃茄乾提升味道!可真是色香味俱全!雞肉切粒方便入口肉質又不嚡!用上長通粉,總算嚐出一點煙韌,炒得幾乾身有點 creamy!可惜,長通粉很快被冷氣吹凍!
味道上不太重膩,水準上還是恰如其份!
四季薄餅 $124
等了大約 20分鐘, Pizza 終於出場!

把配料均勻地舖滿整個 Pizza !美感十足!
由於 Pizza 即叫即焗,餅身超薄又香脆!
芝士焗至微焦,散發芝士香味又很香口!莎樂美香腸還帶點鹹味!蘑菇略帶嚼勁!味道果然沒有令人失望!大家食得津津有味!

如果放涼了,還可要求店員翻熱!服務總算滿意!
2013-04-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$114 (Dinner)
  • 地中海風味沙律
  • 四季薄餅
2013-05-09 79 views
約了多日未見的一班朋友出來吃飯,因為大家都很懷念在加洲的日子,所以便提議到cpk去大嘆加洲美食。因為之前一早定了位子,所以不需要等位。不過位子只能hold15分鐘,然後要有至少半數的人才能進去餐館。不過我們並沒有遵守1.5小時交檯的時限,不過他們也並沒有催促我們。我們點了2款pizza和2款pasta。 Hawaiian BBQ chicken pizza這個是招牌pizza,不過說真的並不是特別地好吃。除了菠蘿很甜以外,餅皮和其他的東西都普普通通。Mushroom pepperoni pizza這個也是普通,pepperoni沒有特別鹹香,總兒來說就比某連鎖pizza店好吃一些。 鮮蝦忌廉汁fettucine雖然蝦有點鞋,不過麵條滿好吃的,特別是那個忌廉汁。 蒜香橄欖油spaghetti服務員說這有點辣,但其實並沒什麼辣,而且正是這小小的辣味加上很香的蒜味把這道意粉做得這麼好吃。

我們點了2款pizza和2款pasta。

Hawaiian BBQ chicken pizza

Mushroom pepperoni pizza

鮮蝦忌廉汁fettucine
雖然蝦有點鞋,不過麵條滿好吃的,特別是那個忌廉汁。

蒜香橄欖油spaghetti

Other Info. : 雖然叫做pizza kitchen,但是pizza真的只是普通而已,倒是意粉比pizza好吃多了。
2013-05-05
2013-04-29 41 views
因為仲意食呢間既Caesar salad, 所以令我再次光臨,但今次既味道有點退步, 醬汁冇乜味道仲酸酸地添,以前都唔係咁既味既....總之今次我唔太喜歡啦另外叫左客雞肉餃子配芝麻姜汁醬,完全係日式餃子既風味, 唔應該出現係呢間餐廳喎,味道一般, 下次唔會再叫囉~~~最後係蘑菇辣香腸pizza, 等左好耐先到,不過pizza唔熱既, 個底亦唔脆, 想點先~~~蘑菇辣同香腸味道係正常, 不過比其他因素影響左整體囉
但今次既味道有點退步, 醬汁冇乜味道仲酸酸地添,
以前都唔係咁既味既....總之今次我唔太喜歡啦
另外叫左客雞肉餃子配芝麻姜汁醬,
完全係日式餃子既風味, 唔應該出現係呢間餐廳喎,
味道一般, 下次唔會再叫囉~~~
最後係蘑菇辣香腸pizza, 等左好耐先到,
不過pizza唔熱既, 個底亦唔脆, 想點先~~~
蘑菇辣同香腸味道係正常, 不過比其他因素影響左整體囉
2013-04-16
$140 (Dinner)
2013-02-18 36 views
第一次黎,見食評好似幾好,結果失望而回。。。蘑菇湯麻麻,賣相不好,菌類切細,無口感,似麥皮,杰到一pat野咁雞薄餅脆,抵食,好味,醬辣辣地海鮮扁意意粉味道怪,似香草味,蝦無味,而且唔新鮮,蜆多沙。。雖然意粉份量適中,但海鮮就勁少。。凍檸茶無限飲,但好淡,無茶味,茶餐廳既好飲一百倍服務叫人斟水。。斟一個唔斟一個,仲要勁唔耐煩相同價錢,係旺角,質素比佢好既大把。。以後唔敢去
第一次黎,見食評好似幾好,結果失望而回。。。

蘑菇湯
麻麻,賣相不好,菌類切細,無口感,似麥皮,杰到一pat野咁

雞薄餅
脆,抵食,好味,醬辣辣地

海鮮扁意

凍檸茶
無限飲,但好淡,無茶味,茶餐廳既好飲一百倍

叫人斟水。。斟一個唔斟一個,仲要勁唔耐煩

相同價錢,係旺角,質素比佢好既大把。。以後唔敢去
2013-02-17
2013-02-11 57 views
平晚的旺角已經人多, 假期前夕晚上的旺角就更加人多, 搵食亦都麻煩同困難, 諗住行到去樂坊咁遠會少人dd, 但都係咁多人, 一搭電梯上到去, 已經見到好多人等緊位, 同埋唔知邊d人係等邊間, 因為已經係有位就企, 我拎飛後都等咗成20分鐘先入到, 應該算快掛?入去拎位時, 門口個姐姐話入坐計食2粒鐘, 但完全冇問過我有冇問題, 就帶我入去坐, 坐低之後掛住一路吹水一路睇menu, 隔咗5-8分鐘, 個朋友問我點解仲未有水, 我先知原來一路都未比水我地, 跟住叫個姐姐比水, 佢哦完之後又過咗5分鐘, 等到另外2個朋友到都未有水, 跟住到我個朋友追, 個姐姐答落咗單, 快架喇~ 我朋友唔死心, 火都嚟, 叫另外一個高級d的侍應再追, 佢又係哦完之後唔係即刻拎水嚟, 過咗一陣, 我地又再追頭先高級果個侍應, 佢先解釋係要落單, 然後水吧先會出, 但我地嘈得太勁, 佢話即刻入水吧親自拎出嚟, 見佢行到一半, 另一個哥哥拎過嚟, 佢都由果個哥哥手上親自拎比地, 真係唔明點解要杯水都要落單?水到咗無耐, 我地叫果d食物都開始上............... 香味肉醬意大利粉由香濃肉醬加埋帕爾馬芝士

香味肉醬意大利粉
由香濃肉醬加埋帕爾馬芝士配合成, 肉醬份量唔多, 應該叫做肉碎, 但味道唔錯, 意粉的軟硬亦適中, 成碟意粉的份量只係夠4個人, 一人一碟仔, 應該有3-4啖咁上下啦~ 所以好快就KO哂~

蒜香忌廉汁闊麵配雞肉
個汁係蒜香帕爾馬芝士忌廉汁, 但係唔係好覺有蒜香味, 淨係覺得有忌廉同芝士味, 雞肉好滑, 闊麵的軟硬亦適中, 再加埋自己落芝士粉, 超正~

中美洲惹味雞肉薄餅
有惹味烤雞肉、燒甜椒絲、果木燻煙肉、洋蔥、青蔥、莫沙華拉芝士、秘製醬汁, 一下冇為意有蔥, 搞到我呢D唔食蔥的人要先行走蔥, 走哂比食蔥的朋友~~ 雖然個PIZZA焗得唔係好香, 但起碼佢個餅底唔會太油, 面頭果d料分配得唔係太平均, 有d多有d少, 切又切到大大細細, 最唔好就係話用秘製醬汁, 原來係有少少辣辣的, 如果一d辣都唔食得的人, 咪比佢陰到, 我唔食得好辣, dd辣都勉強接受到, 佢好彩真係只有dd辣lor~~~

基本上佢呢度d食物係唔錯, 唯一唔好就係坐低要杯水都等成廿分鐘, 駛唔駛呀? 水啫...........真係唔敢想像要其他飲品要等幾耐? 定係因為水唔駛收錢, 所以水吧搞咗其他收錢的飲品, 有時間先出幾杯水呢?
2012-04-30
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$77 (Dinner)
2013-02-03 57 views
為好友慶祝生日,原本是不識相的想要吃雲吞,好想吃六座的雲吞麵呢!後來想想,慶生還是要選一個地方舒適,聊天輕鬆的餐廳,結果就選了家樂坊的California pizza kitchen了。田園沙律 (半份): 沙律的醬汁較為酸呢,但很喜歡當中的合桃,是偏硬身而甜美的,作為伴着聊天的小食也很不錯。凱撒薄餅 (The Greek): 好友點了一個凱撒沙律薄餅,是薄批來的,看起來就是有很多粒粒的蔬果類,鋪於薄餅的表面呢,我還是偏好肉類和滿是芝士的薄餅呢, 但認真尋找的時候。但味道還是討喜的,白色的醬汁有令整體加分,鹹鹹香香,也沒有想像中的厚身,整體比想像中要好吃。夏威夷BBQ烤雞薄餅: 很喜愛的一個薄餅, 是一個厚批來的, 醬汁的味道也真的剛剛好, 越吃越美味, 難得的是薄餅的底部是硬脆的, 也真令人回味的, 表面的配料有菠蘿, 洋蔥絲, 雞肉粒, 再灑上點點香草, 我是很喜歡這個薄餅的, 果真如餐牌所寫的---是招牌之選。忌廉汁海鮮闊條麵: 在白汁和紅汁之間選了白汁, 闊條麵跟意粉的粗度差不多, 只為較為扁身, 幸好意粉是有咬口的, 最怕便是那種太腍身的意粉了。白汁濃而不膩, 材料也是豐富的
忌廉汁海鮮闊條麵: 在白汁和紅汁之間選了白汁, 闊條麵跟意粉的粗度差不多, 只為較為扁身, 幸好意粉是有咬口的, 最怕便是那種太腍身的意粉了。白汁濃而不膩, 材料也是豐富的, 有魷魚圈, 蜆仔肉和扭成S型的鮮蝦, 有趣, 材料也是不錯而沒有雪水味的。
因要給好友一個小驚喜, 從外面帶了一個美心出品的芒果脆脆, 餐廳收取了$50的切餅費, 還算合理的, 店方也幫忙點上了蠟燭, 簡單而隆重吧, 嘻。
在此也祝好友生日快樂, 開心幸福!

消費: $160

2013-01-31
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 夏威夷BBQ烤雞薄餅
2013-02-02 34 views
又pizza癮起就去試新野一入去就有位坐 仲坐正中間 變左主角咁……睇餐牌都睇左好耐先決定到食咩睇落樣樣都好似好好食咁最後決定都食芝士忌廉汁闊麵配雞肉同夏威夷風味薄餅個餐具包得幾好丫 幾靚等左大約10分鐘啦個芝士忌廉汁闊麵配雞肉就上枱喇個貌相都ok 聞落去都好香食落去 我好滿意 覺得好好食冇遁錯e碟就$9x 都可以接受過多大約8分鏗鐘啦 睇住佢即叫即整ge夏威夷風味薄餅都上埋枱喇個貌相就唔差但唔講得上靚 就係覺得太少菠蘿就唔太聞到香味 一食就食左粒菠蘿先 佢係新鮮菠蘿 不過好酸第二啖就菠蘿加pizza一齊食 就ok 唔會覺得酸 幾好食佢個pizza汁仲有菠蘿汁味幾好可能我地食得太慢 去到最尾戈塊個pizza邊好似食ing餅乾咁呢餐我最滿意ge係佢地ge服務態度服務員行過會望下係佢旁邊枱ge客人 當我地四目相交ge時候佢地會比個好正ge笑容我地而且會不斷幫我地斟水 又會問我地有冇咩需要唔錯!
又pizza癮起
就去試新野
一入去就有位坐 仲坐正中間 變左主角咁……
睇餐牌都睇左好耐先決定到食咩

呢餐我最滿意ge係佢地ge服務態度
而且會不斷幫我地斟水 又會問我地有冇咩需要
唔錯!
2013-02-02
$106.7 (Dinner)
  • 芝士忌廉汁闊麵
2013-01-29 25 views
原本下午茶打算去鵝X吃碗熱喳咋飽肚又暖胃但經過家樂坊上來一看CPK的TEA SET只是$42/$48實在比平常抵吃很多便不自禁走進去了想先吃點清新的沙律菜讓胃部熱熱身沙律有兩款選擇:凱撒沙律(沒有烤雞/三文魚)/田園沙律對凱撒沙律的生菜沒多少興趣而且這裏的田園沙律不是只一堆沙律菜而是配焦糖合桃、啤梨等所以較值得一試田園沙律 配熱飲($42) (份量相等於散點的半份沙律)沙律菜還算新鮮、不會有放久了變黑的痕跡不過全都是一大片一大條的放在碟上、要自行切開才行啤梨切成薄薄三角、香甜軟稔很好吃可是稍嫌切得太薄、用叉子拮也有點難拮得起來其實切成大一點的粒狀會方便得多、也更美觀合桃不是磨得很碎那種、而是一顆顆大大小小的意外地不難用叉子拮起=]因為有一層焦糖覆蓋整顆合桃粒、吃起來脆香之餘更多一份甜美愛吃甜的會喜歡、怕合桃有甘苦味的人也不怕吃不過個人還是喜歡生合桃的original taste最後配以自家黑醋芥末醬也可以忽視!酸中帶點刺激的味道可令整份沙律生色了不少!雖然這份沙律的啤梨和合桃等已為蔬菜增添不少風味但dressing的配合正好能照顧覺得沙律味道份外單調沉悶的人接下來點了第二份set一直也
原本下午茶打算去鵝X吃碗熱喳咋飽肚又暖胃
實在比平常抵吃很多

便不自禁走進去了

想先吃點清新的沙律菜讓胃部熱熱身
沙律有兩款選擇:凱撒沙律(沒有烤雞/三文魚)/田園沙律
對凱撒沙律的生菜沒多少興趣
而且這裏的田園沙律不是只一堆沙律菜而是配焦糖合桃、啤梨等
所以較值得一試

田園沙律 配熱飲($42) (份量相等於散點的半份沙律)
沙律菜還算新鮮、不會有放久了變黑的痕跡
不過全都是一大片一大條的放在碟上、要自行切開才行
啤梨切成薄薄三角、香甜軟稔很好吃
可是稍嫌切得太薄、用叉子拮也有點難拮得起來

其實切成大一點的粒狀會方便得多、也更美觀
合桃不是磨得很碎那種、而是一顆顆大大小小的
意外地不難用叉子拮起=]
因為有一層焦糖覆蓋整顆合桃粒、吃起來脆香之餘更多一份甜美
愛吃甜的會喜歡、怕合桃有甘苦味的人也不怕吃

不過個人還是喜歡生合桃的original taste

最後配以自家黑醋芥末醬也可以忽視!
酸中帶點刺激的味道可令整份沙律生色了不少!
雖然這份沙律的啤梨和合桃等已為蔬菜增添不少風味

接下來點了第二份set
一直也想試試CPK烤焗而非油炸的春卷
墨西哥和泰式風味正好是我想試的款式
特式焗春卷(墨西哥風味/泰式風味) 配熱飲($48) (份量跟散點兩款春卷拼盤一樣)
每種風味都有其相配的醬汁
左邊是泰式的沙嗲醬汁(左)、右邊是墨西哥的自製牛油果醬

兩款春卷驟眼看起來並沒甚麼分別、面頭都置上一小掫香草
賣相自然也更好看

但不知道哪件是甚麼口味

或許服務員在送菜上桌時可先說明食物種類的排列款式(以左右兩款不同還是梅花間竹等方式擺放)
因為是即焗的關係、春卷皮同樣熱辣香脆卻少了油炸的油膩熱氣感

切開的時候"咔嚓咔嗦"的聲音也聽得令人興奮

雖然用切的方法會令春卷皮碎裂、可是不用手拿著吃就只有這方法吧

泰式風味
春卷餡已先用秘製泰式醬汁醃過/混和
所以不點沙嗲醬也不會沒有味道
但不知怎的吃起來竟嚐到有一點點苦味

不知道是否因為醬汁/某些配料與芝士不太合拍而令味道怪怪的..
不過點了些沙嗲醬便容易入口得多

可是春卷和醬汁的味道均不如想像中"泰式''或有特別之處
可能是我本身有所期待而已~

墨西哥風味
吃下去才發現這是一款具辣味的春卷、而且辣度亦意料之外地比吃過那些芥末春卷都高一點

原來內裡真的含有辣椒絲

這一陣辣勁卻也令春卷食味大增
更使我頓時為之一震

內含的芝士不同於泰式所用的軟芝士mozzarella而是較濃味的兩款硬芝士
焗製後更感味道濃郁、且呈半溶狀態所以切開時還可以拉出絲來

配上藏有不少蕃茄粒和牛油果肉的果醬便更加美味!
或許很多人覺得牛油果"油膩"/"漏滯" (其實芝士才更"漏")
但壓成果蓉後口感軟滑,配上蕃茄也為果醬增添一份清新、又比牛油健康得多

這裏說是自製牛油果醬、其實味道不太特別 (就是濃而單純的牛油果味
不過吃得出牛油果尚算新鮮、與蕃茄配搭自然是穩陣又好吃之選
久違牛油果味道的我實在有衝動另點一客Nachos沾這醬來吃一頓

CPK自製醬汁的水準好像不錯
下回或可試試他們做的hummus和湯類

服務:我進店子前站在門口便感到家樂坊和餐廳裏的空調都頗大,但經詢問後知道空調是中央調控的。那位(應該是)女經理安排我坐較少風吹到的中央位置,也對我說嘗試問問能否調校空調,隨後亦有向我交代空調已校至較高溫度,又數次詢問我氣溫是否相宜。另一位女侍應生的態度、效率也高。整體而言員工服務貼心,值得一讚。
2013-01-24
$50 (Tea)
  • 特式焗春卷(墨西哥風味)
2013-01-23 20 views
有朋友介紹話呢間California pizza 好食,於是諗住週未放工去試吓佢茶餐,佢哋要三奌先開始我哋要四周圍行下先夠時間入去.餐廳的枱椅擺放很梳落,窗邊可望街景環境尚算舒服我們看餐牌後,發覺除了沒有太多選擇外要48元再加一的茶餐真係好貴我們點了蕃茄燴雞肉幼麵和夏威夷風味薄餅雞肉是碎粒的味道略啖,而幼麵是用蕃茄醬撈的不是鮮蕃茄.夏威夷風味薄餅,用料真係好簡單就只有火腿芝士以及菠羅Size也很小的, 猶幸菠羅是新鮮的不是罐頭貨餐飲是叫了朱古力和咖啡,朱古力味道太啖了,而咖啡則是甘香的,還奉上的是熱鮮奶這個可以加分但是以48元在旺角吃茶餐好像是太貴了
有朋友介紹話呢間California pizza 好食,

於是諗住週未放工去試吓佢茶餐,佢哋要三奌先開始
我哋要四周圍行下先夠時間入去.

餐廳的枱椅擺放很梳落,窗邊可望街景
環境尚算舒服
我們看餐牌後,發覺除了沒有太多選擇外
要48元再加一的茶餐真係好貴
我們點了蕃茄燴雞肉幼麵和夏威夷風味薄餅
雞肉是碎粒的味道略啖,而幼麵是用蕃茄醬撈的不是鮮蕃茄.

夏威夷風味薄餅,用料真係好簡單就只有火腿芝士以及菠羅
Size也很小的, 猶幸菠羅是新鮮的不是罐頭貨

餐飲是叫了朱古力和咖啡,朱古力味道太啖了,
而咖啡則是甘香的,還奉上的是熱鮮奶
這個可以加分

但是以48元在旺角吃茶餐好像是太貴了
2013-01-21
2013-01-20 15 views
星期六的下午2時多先吃午餐,進去了很久也沒有試過的CPK。家樂坊的CPK面積很大,而且已過了午飯時間,所以不太多人,不用等位呢!因為不太餓,只點了兩款食物1) Waldorf Chicken Salad沙律一份索價122元,不便宜呀,但份量不多。材料有青蘋果,提子,雞肉,walnut等等,好不豐富。菜新鮮,walnut應該是沾上蜜糖很脆口很好吃,沙律配上黑醋汁其實很好吃,但如果可以多一點菜會比較抵呀~2) Cranberry Walnut Chicken Salad Sandwich三文治以外配上少量沙律,減低雞肉三文治的油膩感。雞肉三文治的包用上了洋蔥香草包,微熱的加上洋蔥香這是意想不到的好吃呀。雞肉的質素正常加上鮮茄片和洋蔥香草包這份三文治很有水準!這裡的侍應服務還不錯,來到旺角如果想坐得舒服點吃一餐CPK是很好的選擇呢!

因為不太餓,只點了兩款食物

1) Waldorf Chicken Salad
2012-12-29 21 views
自從California Pizza完全撤離TST跟CWB之後就完全沒有機會吃到它,已經很久了,天呀,超想念的!!!所以明知道不能訂位還是決定要來。初到達的時候大概6:30pm,餐廳只有小貓三兩隻,超興奮,可是侍應生說入座後90分鐘要還枱,放棄先入座。朋友到達已經是7點,已經要派飛仔,2人枱第二張,跟朋友再等了20分鐘左右。雖然要等,但居然有window seat,眺望......旺角掃街的人潮 因為只有90分鐘,沒有想多久就決定叫一客Moroccan Chicken Salad跟Sicilian Pizza。Moroccan Chicken Salad意外的很大一碟(圖中已分了兩小碟剩下的),內容非常豐富,有南瓜,紅菜頭,牛油果,甘筍,甜椒,雞肉,生菜,雞蛋白,提子乾,等等。跟平常大部分的salad不一樣,它是甜甜的,超好吃,唯一敗筆在過乾的雞肉,這是一般雞肉沙拉的通病,算了,還能要求什麼。一直都認為California Pizza的薄批比其他所有競爭者都做得好吃,太久沒有吃到,落單的時候都很猶豫,每一個都好像很好吃,最好選了小辣的Sicilian。意式肉腸,辣味火腿,Salami

Moroccan Chicken Salad
Sicilian

一直都認為California Pizza的薄批比其他所有競爭者都做得好吃,太久沒有吃到,落單的時候都很猶豫,每一個都好像很好吃,最好選了小辣的Sicilian。意式肉腸,辣味火腿,Salami,蒙特利+莫沙華 +拍爾馬Cheese,比素香葉配香辣番茄醬。火腿跟肉腸明顯下手很重,遍佈整個pizza,反而cheese的味道沒有很出,我不愛cheese的都嫌沒有味道,遑論大愛cheese的朋友還要問職員拿芝士粉自己DIY。

本來以為胃還有位置for甜品,結果已經完全吃不下。看來California Pizza還是有點良心,份量沒有減少

久別重逢,地點雖然不一樣了,但質素依然。現在地產霸權嚴重,強如California Pizza也要被逼遠走偏僻地區,雖然開始外賣事業但還是堂食比較有味道,希望不久的將來可以看到它重回TST/CWB的地區。

2012-12-27
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
Moroccan Chicken Salad
Sicilian
  • Sicilian Pizza
2012-12-27 116 views
I’m pretty sure most people had California Pizza Kitchen beforesince its everywhere and have been around forever. Anyways, I wentthere last week and was surprised by how good their pizza was. Thecrust was thin but yet had enough texture and flavor so then it doesnot taste like plain dough. Beside the crust, the mozzarella cheesewas also done perfectly, to the point where when I pulled out a slicethe cheese would still be tightly attached to the next piece. I havenever been a big fan of pizza
never been a big fan of pizza but this pizza was done just right for
me especially when it comes to the rich flavoring of the toppings.
Ever wonder why everyone posts a picture of this hot sauce when they
visit California Pizza Kitchen? If you are still wondering, you need
to give it a try yourself! I mean if you are a big fan of hot sauce
like me then you will for sure fall in love with this! I think this
hot sauce goes best on pizza along with some parmesan cheese so then
from one bite you can have all the flavors combined.

Overall, the setting was comfortable with great service. Although
the food was not cheap, I think it is at a reasonable price. One last
thing is to don’t forget to make reservations ahead of time or else
you’ll end up waiting for half an hour or more like I did.
2012-12-19
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
2012-12-17 8 views
OPENRICE 食評不錯, 決定要試試今次叫左4樣野摩洛哥風味雞肉沙律, 可叫半份或全份沙律新鮮, 即使半份份量也很多, 不錯!香辣海鮮PIZZA超級吸引, 料多, 芝士也不多, 可對我於而, 辣左少少, 如果可以撰擇吾辣會仲正蝦忌廉闊麵忌廉汁偏少, 較幹身, 但味道不錯辣肉腸薄PIZZA芝士太少, PIZZA太幹啦總括來講, 還可以啦!!!

OPENRICE 食評不錯, 決定要試試

今次叫左4樣野
摩洛哥風味雞肉沙律, 可叫半份或全份
沙律新鮮, 即使半份份量也很多, 不錯!
香辣海鮮PIZZA
超級吸引, 料多, 芝士也不多,
可對我於而, 辣左少少, 如果可以撰擇吾辣會仲正
蝦忌廉闊麵
忌廉汁偏少, 較幹身, 但味道不錯
辣肉腸薄PIZZA
芝士太少, PIZZA太幹啦

總括來講, 還可以啦!!!
  • pizza