2024-09-18 621 views
同閨蜜Happy Girls Night,如果有高質、抵食而又地點方便的餐廳就完美喇😍😍點知又真係比我揾到,馬上同大家開心share😊。✨泰式酸辣原隻元貝鍋 $138✨ (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)超爆有驚喜🤩🤩元貝超級大隻,連埋配菜,個鍋快要滿瀉咁滯🤩🤩🤩我同閨蜜完全不知如何下手,但手忙腳亂得嚟非常開心😍 做得foodie,當然唔會單純被美色誘惑🤣。講到最後,味道始終最實際😋看似清淡的酸辣湯,實則好飲到不得之了😍要形容的話,是變奏版的冬陰功湯,少了搶喉的辣感,酸辣達到很好的平衡😋可以毫無顧慮,一羹又一羹❤️我而家已經想encore.✨泰式青咖喱軟殼蟹鍋 $118✨(爆推🌟🌟🌟🌟🌟)十分惹味及正宗,軟殼蟹炸得甘香酥脆,份量不少。青咖喱又香又滑。配法包喪點汁食,好食到停不了口😂👏🏻👏🏻✨招牌串燒拼盤 $188✨ (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)超級打卡able😍 一上枱已經覺得非常震撼,勁大盤得嚟款式非常多。除了雞、牛、豬齊晒外,還有雞中翼、魷魚鬚、豬頸肉同牛仔骨😎但最最最特別的是有雞皮串燒🤩🤩🤩,燒得香脆,一陣陣雞油香味撲面而來,有咬口得來非常Q彈,邪惡得嚟非常滿足😂😂。✨泰式炸蝦餅 $83✨厚身但炸得非常香脆

✨泰式酸辣原隻元貝鍋 $138✨
(爆推🌟🌟🌟🌟🌟)

✨泰式青咖喱軟殼蟹鍋 $118✨
(爆推🌟🌟🌟🌟🌟)

✨招牌串燒拼盤 $188✨ (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)

✨泰式炸蝦餅 $83✨
厚身但炸得非常香脆😍😍蝦味濃且彈牙,真係啖啖肉,一口一滿足🥰。

✨菠蘿焗飯 $118✨
賣相好吸引😍最特別的是他們將三隻大蝦置於炒飯之上,仲要幫你頭以下剝埋殼,方便晒我呢一種懶人😂

✨椰青 $60✨
🤩非常巨大及清甜,令到心心念念泰國的我緩解了一點點思念之情。

✨青檸梳打 $29✨
酸甜可口,為濃味嘅泰菜增添了一份清爽感🥰。

地點就腳,食物高質且氛圍感十足,的確適合朋友共聚,渡過一個開心嘅晚上,誠意推介大家。
  • 炸蝦餅
  • 泰式酸辣原隻元貝鍋
  • 招牌串燒拼盤
2024-09-16 536 views
🍴好鍾意食泰國野既我,見到泰國餐廳通常都唔會諗,直接入去😆今次揀左尼間一直都想試,今次終於去食🔸冬陰功冬陰功湯味道濃郁,而且好足料,入邊有兩隻蝦🦐超大隻,冬陰功偏酸🌶️辣味適中有後勁,酸酸辣辣好開胃🔸泰式拼盤揀左個細拼盤,份量一啲都唔細🤭有四款唔同既炸野:鳳尾蝦春卷、泰式炸墨魚餅、泰式炸魚餅、炸蝦餅,炸到好香脆,配埋泰式辣醬超正🔸串燒雞、牛、豬串燒好出色😍唔會燒到好乾,肉既調味岩岩好,醃得好入味,燒到表面微微焦香,配埋沙嗲醬一流🔸泰式炒粉味道甜甜地,配料都幾豐富,蝦肉無殼😍食既時候好方便,新鮮爽口彈牙,金邊粉略嫌炒得有少少濕🤏🏻

🔸冬陰功

🔸泰式拼盤

🔸串燒雞、牛、豬

🔸泰式炒粉

Type of Meal
Dinner
2024-09-06 677 views
位置:尖沙咀The One 4樓L403室香茅烤豬頸肉肉汁Juicy配埋個泰式甜辣醬一流唔會話太多肥膏仲要每塊都有燶邊有D 脆邊好味👍----------------------泰式鴨肉湯粉餐廳用金邊粉個湯底勁濃郁令小編愛不措手飲完都唔會口乾十分讚----------------------三色冰配料十足,完全無偷工減料飲到尾都仲好有味道椰奶味十足
位置:尖沙咀The One 4樓L403室

飲完都唔會口乾
十分讚

----------------------
三色冰

配料十足,完全無偷工減料
飲到尾都仲好有味道
椰奶味十足
除左味道之外無樣掂 份量唔算足算係偏少,第二 啲員工態度 點緊菜個陣時 dur 都爆 淨係想問下 個生菜包有無唔辣或者少辣 佢一句答埋黎 食泰國野係辣架喎 《~ ok無問題 咁之後話唔要個生菜包諗住點其他野 係到唔耐煩咁 係咁dur Dur到我地都唔睇住 菇住先 叫佢留本menu 睇多陣得唔得 佢即卡話 重有一本係到 (個陣時係另一個朋友睇緊重有咩食) 之後就走左佢, 第二 座位細 明明book左5個人 佢全場得兩張大圓枱 可以坐到 6個人 旦係偏偏兩張大枱 都坐緊 3個人 同 4個人 我城5個逼埋左用兩張兩你枱拼埋一齊既枱 淨係擺水 都佔左 1/3 空間 啲野搞到要一樣一樣上 未食完啲野 就話有野要上 可唔可以拼埋一碟或者食埋佢 我地係全程無停過咁食 係唔係因為你張枱細 我就要加速咁食?你明知啲野唔夠位上 有5人booking 點解會比啲大枱 3個人 唔係留比5個人? 食到一半 張大枱埋左單執好左 佢竟然無諗過問我城轉唔轉枱? 我地重有 一條明爐魚 一個菜 好似重有個 咖哩煲未上既 (分分鐘係唔夠位上) 之後比左大枱 3個人坐 真係吹漲… 最後條魚 係出左黎 等左 3-4 個字先到
佢全場得兩張大圓枱 可以坐到 6個人
旦係偏偏兩張大枱 都坐緊 3個人 同 4個人
重有個 咖哩煲未上既 (分分鐘係唔夠位上) 之後比左大枱 3個人坐 真係吹漲… 最後條魚 係出左黎 等左 3-4 個字先到我地枱既 上到黎鞋晒😑
2024-07-21 1686 views
相信有些朋友看見這餐廳名會不覺陌生,此店屹立尖沙咀「The One」已有約十二年,是不少喜歡吃泰菜朋友仔的心水店。它主店「金寶」位於有「小泰國」之稱九龍城,分別供應泰國菜和越南菜;而此「Cambo ขุนทอง」是以「金寶」受歡迎的泰國菜做主幹,再加入各式泰、越小吃等元素的副線。我自己是第一次來,細問之下,原來店名「ขุนทอง」就是「金寶」的柬埔寨讀音,而這裏的菜式也會帶些柬埔寨菜風味:食物選擇蠻多,我沒有理會哪些是有柬埔寨特色或越南特色,想吃就點好了:小吃「泰式拼盤」HK$138 / 細鳳尾蝦春卷、泰式炸墨魚餅、泰式炸魚餅、炸蝦餅,每樣三件份量不算少,中間放有泰式甜辣醬及羅望子醬給佐用:幼長的春卷像雪茄,原來「春卷」亦是柬埔寨菜系裏面特色的食品呢!鬆脆度不錯:炸魚餅混入紅咖喱調味,沒有令人討厭的魚骨碎,就這樣啖啖肉吃既彈牙:而且我喜歡它已混有泰式香草和甜椒等,地道得來也增強了味道層次:要蝦餅、墨魚餅做得靚,用料新鮮必定是先決條件,蝦肉與墨魚肉才能打致起膠及做到彈牙的效果:此兩炸物呈飽滿水泡狀,新鮮熱辣炸起,彈牙的口感是做到了。別看輕每件的份量,吃掉是相當飽肚!此時羅望子醬的酸就能減低飽

小吃「泰式拼盤」HK$138 / 細
此兩炸物呈飽滿水泡狀,新鮮熱辣炸起,彈牙的口感是做到了。別看輕每件的份量,吃掉是相當飽肚!此時羅望子醬的酸就能減低飽脹滯膩的感覺呢。
泰式豬手豬脾煲」HK$128
在做特價,想想也很久沒有吃泰式炆豬手,就來一客:
明火上場滾著吃,向侍應叔叔查詢一下,非常好人,略略提及做法。
首先有它們店自家的滷水膽,滷水汁用花椒、八角、蒜頭、醬油、糖、芫茜等煲成,然後將豬手用此滷水燘數小時:
吃下去確是外皮煙韌,豬肉鬆化入味,輕輕一咬就容易骨肉分離:
煲裏面有些鹹酸菜,滷水汁味道香濃帶甜,整體十分開胃,可以叫碗白飯用來撈汁啊:
冬陰功」HK$98,親民的價錢:
也是用明火滾著上,一煲約夠二至三人份,有兩隻「大頭蝦」:
冬陰功湯乃泰國中部菜,而泰國中部,也是魚米之鄉,食材新鮮,調料通常也不會太辣:
此湯香料與辣度的比例恰到好處,湯呈深紅色,卻是酸比辣強,因為調味下了檸檬汁及大量蕃茄,沒有蓋過蝦的鮮味,味道也帶有些「柬埔寨酸湯」的影子:
湯鮮好喝開胃,加上蕃茄及菇菌,口感豐富:
鹹魚炒芥蘭」HK$74
鑊氣是很玄的東西,像鹹魚炒芥蘭,除了調味,一定要快炒過足鑊氣才好吃,在家中甚難做到這種效果:
芥蘭用上苗的部位,幼嫩脆綠:
鹹魚經過鑊氣的洗禮,亦華麗轉身變得香氣撲鼻。這菜,還是出街吃好!

整體餐廳食物出品不俗,價錢合理,難怪光觀那天近乎 full house,今回讓味蕾美麗地漫遊泰國一遍了!
Other Info. : 100% 全自費,所有相片均由本人手機 iPhone 拍攝
2024-06-28
$220 (Dinner)
  • 泰式拼盤
  • 泰式豬手豬脾煲
  • 冬陰功
  • 鹹魚炒芥蘭
2024-07-01 1426 views
THE ONE 依間泰國菜已經開業很久,平時喺尖沙咀諗起食泰國菜都會去呢一間,入面菠蘿炒飯有鑊氣,上面有三隻炸蝦,新鮮美味,串燒豬牛雞,串燒較乾身,肉質結實,甜品芒果糯米飯,椰奶好味😋
  • 香芒糯米飯
  • 菠蘿焗飯
2024-06-15 1575 views
原來訂錯日子,早了一天去,好彩都有位置見網上評價唔錯,所以去了食泰國餐。餐廳菜單多樣性我們叫了一個串燒拼盤,軟殼蟹咖喱配法包,蒜蓉炒椰菜苗,濕炒雞肉河粉,仲叫咗個無骨鳳爪食材新鮮,確保菜色的美味和健康。🥰串燒拼盤,差不多每個種類都有一串,有豬頸肉,牛肉,雞肉,雞翼,味道有少少偏甜香茅比較多。軟殼蟹咖喱配法包,軟殼蟹咖喱有少少稀,唔係太濃嘅咖喱,但係值得一提嘅係佢嘅咖喱入邊有好多蔬菜,感覺好健康。而且蔬菜因為就係咖喱入邊都已經入晒味,所以味道不錯。蒜蓉炒椰菜苗,份量好足,炒得好香脆,唔會煮到啲菜好腍。無骨鳳爪就正常嘅無骨鳳爪濕炒雞肉河粉有啲特別嘅佢嘅雞肉唔係普通嘅雞柳或者雞胸肉,而係真係好似海南雞飯嘅雞服務質素良好,上菜速度快👍🏼
原來訂錯日子,早了一天去,好彩都有位置
見網上評價唔錯,所以去了食泰國餐。

餐廳菜單多樣性
食材新鮮,確保菜色的美味和健康。🥰

蒜蓉炒椰菜苗,份量好足,炒得好香脆,唔會煮到啲菜好腍。

無骨鳳爪就正常嘅無骨鳳爪

服務質素良好,上菜速度快👍🏼

2024-05-10
$300 (Dinner)
  • 蒜蓉炒椰菜苗
  • 青咖喱軟殼蟹鍋配法包
2024-05-26 1903 views
附近睇戲經過上The One搵食,一個人行過呢間泰國餐廳,我鍾意食泰國嘢見到午餐都唔使$100 ,抵如果係呢個場呢個叫超抵求其揀咗個三色串燒加炒飯,仲有個湯同咖啡或茶,炒飯「黑蚊蚊」賣相真係一般般,但係味道係相當唔錯,我估佢用泰式豉油,所以啲飯又黏性同埋咁深色,講返個串燒,豬牛雞各一,串燒嚟講佢都真係算幾Juicy連牛肉都唔係柴,可能咁啱今日師傅好手勢,雞肉嫩滑,豬肉正常!個汁就係靈魂,唔係話超級好食,但係真係一定要點沙嗲汁凍檸茶係普通質素,冬瓜湯係普遍泰國舖嘅味道,有少少胡椒粉味!
見到午餐都唔使$100 ,抵

如果係呢個場呢個叫超抵

串燒沙嗲
凍檸茶
泰式炒飯
冬瓜湯
2024-05-23
$78 (Lunch)
串燒沙嗲
凍檸茶
泰式炒飯
冬瓜湯
  • 串燒沙嗲豬牛雞配泰式炒飯連湯
  • 招牌串燒拼盤
2024-05-15 1853 views
招牌串燒拼盤食剩指數:0/100串燒拼盤好大個!拼盤包括豬、牛、雞、雞翼、豬頸肉、魷魚鬚、牛仔骨份量十足燒得好香口汁都有3款俾你揀!個人覺得其中比較出色係燒魷魚鬚同雞肉!.泰式青咖哩軟殼蟹鍋(配法包) 食剩指數:0/100青咖哩熱住食軟殼蟹好脆同法包一齊吸哂咖哩汁少少辣好香.活蝦刺身食剩指數:0/100泰國菜點少得生蝦刺身!蝦肉新鮮彈牙肉質鮮甜超多辣椒同蒜加埋個汁幾開胃.Cambo ขุนทอง地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403號舖
招牌串燒拼盤
食剩指數:0/100
串燒拼盤好大個!
拼盤包括豬、牛、雞、雞翼、豬頸肉、魷魚鬚、牛仔骨
份量十足燒得好香口
汁都有3款俾你揀!
個人覺得其中比較出色係燒魷魚鬚同雞肉!
泰式青咖哩軟殼蟹鍋(配法包)
青咖哩熱住食
超多辣椒同蒜
加埋個汁幾開胃
Cambo ขุนทอง
地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403號舖
【油尖旺區】【Cambo ขุนทอง】我同春哥喺尖沙咀搵嘢食,佢今次話想食啲具質素嘅外國菜,咁就嚟 The ONE 四樓試呢間叫「Cambo ขุนทอง」嘅泰國菜啦。我哋坐喺餐廳「外面」嘅位,即係近商場走廊嘅位置,好似置身泰國嘅露天茶座咁,幾有趣,當然呢度就有冷氣㗎啦,哈哈。我哋先試「泰式青咖哩軟殼蟹鍋(配法包)」,佢個泰式青咖哩好正,濃味而又唔會得鋪死辣。軟殼蟹炸得香脆又好肉,加埋馬鈴薯一流呀。跟住試「串燒沙嗲雞牛豬配泰式炒飯」,幾串串燒各有特色,唔錯,而個泰式炒飯個味都幾特別,我哋都幾中意。咁樣當然唔夠喉,試埋「大蝦菠蘿焗飯」,真係成隻菠蘿好鬼大個咁裝啲炒飯,仲有菠蘿喺炒飯入面,而大蝦有三隻,都好味。嘢飲方面,春哥飲「咸檸七喜」,我飲「龍眼冰」,兩者都係各有特色嘅解渴良品。總括而言,呢間真係冇揀錯,係幾有質素嘅。。。(地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403號舖)@cambo.theone#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #d

@cambo.theone

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #openrice #instagram #xiaohongshu #dianping #1am油尖旺區 #尖沙咀 #尖東 #Camboขุนทอง #Cambo #ขุนทอง #泰式青咖哩軟殼蟹鍋配法包 #串燒沙嗲雞牛豬配泰式炒飯 #大蝦菠蘿焗飯 #咸檸七喜 #龍眼冰 #1am1362 #1ambackup

2024-04-17
2024-04-25 1348 views
位於尖沙咀The one 4樓既泰國菜,好耐冇過黎食啦,餐廳坐位寬敞,菜單選擇多。🐓海南雞(半隻)HainanChicken $128份量都幾多,雞肉好嫩滑,雞皮都食落夠哂爽口,點埋醬汁食夠晒開胃🤤。🍤炸蝦餅4 Pcs $83新鮮即點即炸,啖啖蝦膠肉,食落咸咸地又好彈牙🤩。泰式炒貴刁(連餐湯) $78每次食泰菜我都必點嘅菜式,粉條幼細,口感煙韌。味道酸酸甜甜,有好多配料,包括:蝦仁🍤、雞蛋、芽菜、韮菜等。成碟粉都炒到夠晒入味,好滿足😌!再點杯三色冰,濃郁的椰子汁🥥,勁足料。

🐓海南雞(半隻)HainanChicken $128

🍤炸蝦餅4 Pcs $83
新鮮即點即炸,啖啖蝦膠肉,食落咸咸地又好彈牙🤩。

泰式炒貴刁(連餐湯) $78

再點杯三色冰,濃郁的椰子汁🥥,勁足料。
2024-04-25 960 views
睇完戲方便順路,見副喱間泰國菜又幾多人,等咗一陣位肚餓就試下。叫咗個咖喱炸軟殼蟹配法包🥖,喱個上菜模式又幾細心,一路煲住個搞咖喱,喺佢滾嘅時候就可以落法包,咁個包就可以更加索到啲汁。仲有叫咗個生菜包,份量都幾多,每一片生菜都大大啖肉包落去都食唔哂啲肉碎。最後叫咗個椰青海鮮飯,叫喱個飯主要喺因為有啲想食甜品,但又未食飽嘅感覺。所以叫咗喱個椰汁甜底嘅飯似甜品,開頭有啲覺得佢好似玩具,因為個椰漿喺好濃郁個隻,如果想搵樣嘢打卡都好推介叫嚟影下相。

• 生菜包
今日同大家介紹嘅呢一間餐廳位於尖沙咀The One,餐廳嘅裝修俾人一種乾淨企理嘅感覺,位置寬敞,而且價錢實惠。去骨海南雞(半隻)餐廳嘅招牌菜一定係呢一個去骨海南雞,雞肉嫩滑之餘,本身已經去埋骨啱晒啲懶人,另外亦有開胃嘅甜酸醬同埋甜豉油。豬頸肉濕炒河濕炒河嘅份量適中,河粉炒得唔錯,唔會太乾身或者濕度太腍身,豬頸肉都幾入味。串燒沙爹配泰式炒飯串燒本身已經好入味,加埋沙嗲醬令到味道更濃郁。📍Cambo ขุนทอง (The ONE) (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403號舖

去骨海南雞(半隻)

豬頸肉濕炒河

串燒沙爹配泰式炒飯
串燒本身已經好入味,加埋沙嗲醬令到味道更濃郁。

📍Cambo ขุนทอง (The ONE) (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L403號舖
2024-04-24 826 views
呢間泰國菜餐廳位於 The One,環境舒服木系裝修,食物有品質。🔹️青咖喱軟殼蟹鍋配法包🦀🥖 ❗️特價$118❗️青咖喱微辣啱啱好,用鍋暖著咖喱,唔會攤凍,軟殼蟹好香脆,法包好飽肚,而且好吸咖哩!夠惹味!🔹️菠蘿焗飯🍍 $118好大份量!超級足料!炒飯入面用左菠蘿粒、粟米、青豆、紅蘿蔔粒等等,炒到粒粒分明,上面有大蝦、腰果、極大量肉鬆!好好食!🔹️香芒糯米飯🥭 $66有紫糯米和白糯米,煙韌有咬口,芒果超級新甜,再淋上椰漿,無得輸。

🔹️青咖喱軟殼蟹鍋配法包🦀🥖 ❗️特價$118❗️

🔹️菠蘿焗飯🍍 $118
菠蘿焗飯

🔹️香芒糯米飯🥭 $66
香芒糯米飯

菠蘿焗飯
香芒糯米飯
2024-04-24 589 views
被某某長期的熏陶下,現在偶爾也會想吃泰國菜🙈今晚在ᴛʜᴇ ᴏɴᴇ找餐廳醫肚,經過這間就直接坐下了😂一個人吃泰國菜也是頭一回🤭為了吃也變社牛了~鳳爪爽脆Q彈~無骨的可以一口一隻直接吃🌟醬汁酸酸微辣,清爽又開胃~很適合作為頭盤小食♥️魷魚Q彈有嚼頭🌟香料味濃郁飄香~別看一份只有兩串,其實一串有6-7條魷魚鬚♥️蘸點泰式酸辣醬,酸甜微辣,不易膩👍🏻青咖喱用煲仔形式上菜,邊煮邊吃,有加香草在其中,愈吃愈香♥️軟殼蟹的部份值得稱讚,用碗另上而不是泡在咖喱中,讓軟殼蟹可以保持原有的酥脆🌟吃的時候蘸上咖喱,又脆又香🌟好吃👍🏻好大一條法包🙈幸好沒加點白飯,不然一定吃不完~法包吸飽青咖喱,很香很香🌟

素式酸辣鳳爪

Dinner
素式酸辣鳳爪
串燒魷魚
泰式青咖喱軟殼蟹鍋
  • 泰式青咖哩軟殼蟹鍋(配法包)