Restaurant: can‧teen (世紀廣場)
Info:

2023-03-01 56 views
返工食Lunch 當然講求夠快,夠抵!成日喺中環做嘢嘅我成日去駐蘭桂坊嘅can.teen! 中環商業區咁高消費嘅地帶,can.teen嘅性價比真係超晒班!最鐘意泰式系列~唔使$100仲包埋甜品!🔸泰式海南雞飯$59雞肉鮮嫩,肉質非常軟身,油飯帶有淡淡嘅薑和蒜香,真係令人垂涎欲滴。蘿蔔排骨南瓜湯湯色濃郁,口感清爽!充份釋放海南料理嘅口感和風味😛🔸咖央西多士$40呢個西多士混合咗馬來西亞同香港嘅口味,獨特非常。外皮炸得非常酥脆,裡面夾住濃郁咖椰醬和牛油,甜中帶咸😛真係經典又令人著迷😍正宗又富創意嘅菜餚!好食得嚟又實惠🙌🏻值得歡迎嘅中環區新加盟餐廳😍

🔸泰式海南雞飯$59

🔸咖央西多士$40

2023-02-27 38 views
主打「快、抵、好味」嘅can‧teen喺蘭桂坊地段開咗第4 間分店,除咗有地理位置優勢外,新店亦滿足香港人對健康嘅要求,絕對係白領一族兩餐之選!.
第一次嚟梗係要試新店限定、CP 值極高嘅自家明爐燒味飯系列!皇牌黯然銷魂飯($59)嘅叉燒軟嫩焦香,邊位非常嫩口,配搭煎至脆邊嘅雞蛋,就係我最期待嘅蛋汁撈飯畫面了🍳🐷而去骨海南雞飯($69)亦用料上乘,雞肉非常嫩滑,配上油飯大滿足!加埋紅豆冰(+$10)都仲係八十蚊有找,抵啊🤪

2023-02-23 76 views
can.teen已經開到第4間分店,今次開咗喺蘭桂坊附近嘅世紀廣場,中環區返工嘅朋友又多一個飯堂可以選擇👍🏻打工仔無論係做野定係食野都講求快靚正,忙起上嚟食個快餐都要好食又抵食,燒味飯絕對係港人至愛❤️蘭桂坊分店嘅燒味飯全部都係自家製,CP值極高,係呢到嘅皇牌之選👑皇牌黯然銷魂飯🍚 $59叫得皇牌點可以唔試,叉燒蜜汁味濃,肥瘦均勻,表面燒至微焦,加埋脆邊太陽蛋,絕對係一個完美嘅配搭,流心蛋汁加埋肉嫩叉燒,係味蕾嘅享受👑泰式海鮮炒飯配焗釀蟹蓋🦀 $69除咗港式燒味,泰式料理都係唔錯嘅選擇,淨係睇擺盤已經超出咗快餐標準🤩炒飯粒粒分明,夠鑊氣。蜆肉、魷魚份量唔少,蟹蓋鮮味十足👑紫菜五寶魚湯米綫🍜 $66米綫同魚蛋麵都係香港人至愛之一😆魚蛋爽口彈牙,紫菜鋪滿整碗米線,勁足料👑南瓜栗子甘筍豬骨湯🎃 +$11湯底帶甜甜嘅味道,火喉十足。港式老火湯令我諗起舊式茶餐廳風味,食快餐都可以吸收唔同營養,健康又暖身

👑皇牌黯然銷魂飯🍚 $59

👑南瓜栗子甘筍豬骨湯🎃 +$11

泰式海鮮炒飯配焗釀蟹蓋
紫菜五寶魚湯米綫
2023-02-22 47 views
皇牌黯然銷魂飯🍚主打當然係叉燒🤩肥瘦適中、軟嫩焦香,真心整得好出色,配角雞蛋煎到脆邊,撈飯超級正,整體食得到黯然銷魂飯嘅神髓👍🏻👍🏻👍🏻去骨海南雞配油飯. 蒿筍絲.中湯海南雞又嫩又滑,去骨又方便,點埋醬汁好鬼正,油飯好香濃,蒿筍絲好爽口,配埋中湯好滿足。紅豆冰🫘粒粒紅豆都好大粒好有咬口唔太甜,好好飲呀⋯⋯
皇牌黯然銷魂飯🍚

去骨海南雞配油飯. 蒿筍絲.中湯

紅豆冰🫘
粒粒紅豆都好大粒好有咬口唔太甜,好好飲呀⋯⋯

2023-02-21 40 views
前日放工同朋友去咗中環睇啲嘢,見到蘭桂坊附近新開咗間「can.teen」,經過見到都幾吸引啵😋即刻同朋友入去試吓先😬連鎖快餐店can.teen第4間分店,進駐蘭桂坊地段,呢個地理位置絕對係白領人士嘅不二之選😊新店除咗滿足香港人飲食上講求「快、抵、好味」嘅要求外,餐廳亦係菜式同口味上入手,加入港式回憶同健康等元素,希望令人客一試難忘☺️新店限定, CP值極高嘅自家明爐燒味飯系列係店舖一大賣點👍黯然銷魂飯 $59呢個係店舖嘅皇牌,主打軟嫩焦香嘅叉燒,配搭煎至脆邊嘅荷包蛋😋撈飯一流😬焗海鮮飯 $59 + $13 凍檸七新鮮滾熱辣,材料豐富😋去骨海南雞飯 $69呢個去骨海南雞飯認真方便,啖啖肉!啱晒好似小編一樣懶到飛起嘅朋友😝雞味同雞油飯香味濃!真係食到停唔到口🤤

新店限定, CP值極高嘅自家明爐燒味飯系列係店舖一大賣點👍

黯然銷魂飯 $59

焗海鮮飯 $59 + $13 凍檸七

新鮮滾熱辣,材料豐富😋

去骨海南雞飯 $69

2023-02-18 38 views
唔講真係唔知,原來蘭桂坊都有開can.teen,價錢都幾親民,地點都好方便,平日放lunch如果唔想食太貴,都可以考慮下。皇牌黯然銷魂飯($59)因為佢話係皇牌,所以叫咗個試下。賣相都唔錯,隻蛋煎到有脆邊,而且蛋黃仲係流心!叉燒份量都ok多,個人比較鐘意瘦啲嘅叉燒,所以都幾啱我。佢個邊燶燶地咁,最鍾意食呢啲位!味道都夠晒入味,加埋蛋黃汁撈飯啱啱好。招牌去骨海南雞飯($69)揀呢個因為佢話係招牌,應該有保證。我個人比較鍾意呢一款,因為望落好豐富,仲配埋個中湯。中湯係南瓜栗子瘦肉湯,好清甜,又多配料。海南雞啲肉質都嫩滑,又唔多肥膏。佢另外仲配埋萵筍,整體上比較健康咁,啱我。如果鍾意食海南雞飯同黯然銷魂飯嘅朋友,又想喺中環平平地食餐飯嘅話,不妨試下呢間。

皇牌黯然銷魂飯($59)

招牌去骨海南雞飯($69)

can.teen喺中環蘭桂芳開咗分店,地理位置方便;新店主打「快、抵、好味」,啱曬中環上班族👍🏻除咗自家明爐燒味飯外,亦加唔少健康元素同港式回憶菜式✾ 皇牌黯然銷魂飯 $59果然係皇牌,賣相誘人叉燒外層燒到焦香,入口軟嫩加上煎到燶邊太陽蛋🍳篤穿蛋汁慢慢流出再拌勻甜豉油同米飯每啖都帶有甜甜蛋香,令肥妹食唔停口✾ 去骨海南雞配油飯· 萵筍絲· 中湯 $69海南雞去曬骨啖啖肉,份量十足雞皮爽彈;而雞肉嫩滑,肉味濃郁再沾上三色醬食,增添風味而淡黃色油飯粒粒分明🍚碧綠萵筍絲爽脆;中湯足料清甜滋潤✾ 焗鮮茄豬扒飯 $55焗豬係炒飯底就已經加分💯滿滿蕃茄汁同芝士一齊焗,酸甜中帶芝味而豬扒厚身鬆軟,整體香濃惹味
除咗自家明爐燒味飯外,亦加唔少健康元素同港式回憶菜式

✾ 皇牌黯然銷魂飯 $59
果然係皇牌,賣相誘人
叉燒外層燒到焦香,入口軟嫩
加上煎到燶邊太陽蛋🍳
篤穿蛋汁慢慢流出再拌勻甜豉油同米飯
每啖都帶有甜甜蛋香,令肥妹食唔停口

✾ 去骨海南雞配油飯· 萵筍絲· 中湯 $69
海南雞去曬骨啖啖肉,份量十足
雞皮爽彈;而雞肉嫩滑,肉味濃郁
再沾上三色醬食,增添風味
而淡黃色油飯粒粒分明🍚
碧綠萵筍絲爽脆;中湯足料清甜滋潤

✾ 焗鮮茄豬扒飯 $55
焗豬係炒飯底就已經加分💯
滿滿蕃茄汁同芝士一齊焗,酸甜中帶芝味
而豬扒厚身鬆軟,整體香濃惹味
2023-02-14 19 views
作為上班一族,每日辛苦得嚟旨在食,但更多時候都追求平靚正,醫到肚,又滿足,荷包又冇壓力就最完美~呢日喺在中環開完會,竟然比我搵到呢間開業不久嘅can∙teen,簡直係上班一族恩物✨🤩~▶️皇牌黯然銷魂飯($59)話說黯然銷魂飯真係comfort food嚟,無論咩時候都想食返碗。叉燒係自家明爐燒,軟嫩焦香,肥瘦參半,配搭煎至脆邊嘅雞蛋,挑開蛋汁緩緩流出,撈埋個豉油,真係不得了!▶️去骨海南雞配油飯∙萵筍絲∙中湯($69)雞皮有彈性,雞肉已經去晒骨,嫩滑得嚟有咬口,食落啖啖肉啱晒懶人。雞油飯香而不膩,配埋三色醬汁食好惹味。▶️燒味雙拼飯($53)同事揀咗叉燒同燒鴨,配有酸梅醬,色澤油潤光亮,表皮睇落香脆,朋友話肉質靚,而且大大碗,男士都夠飽~▶️南瓜栗子甘筍豬骨湯(+$11)香港人鍾意湯水,食飯飲返碗湯更滿足。話說我真係好鍾意呢哩個湯,有部分套餐已經跟埋,如果冇跟,一定要加配,佢足料兼好味,超推薦!▶️泰式龍眼冰($15)/茶啡凍飲($13)/茶啡熱飲($10)話說呢間分店比較特別,有唔少泰式食物選擇,鍾意食泰國菜嘅人不妨一試!我叫咗龍眼冰,唔會太甜又解渴,夏天消暑一流!

▶️皇牌黯然銷魂飯($59)

▶️去骨海南雞配油飯∙萵筍絲∙中湯($69)

▶️燒味雙拼飯($53)

▶️南瓜栗子甘筍豬骨湯(+$11)

• 皇牌黯然銷魂飯
  • 招牌去骨海南雞
1K
2023-02-14 24 views
中環出名嘢食貴,放工想搵個平平地嘅餐廳食飯都幾困難😓 最近發現呢間連鎖店喺蘭桂坊地段開咗間分店,提供多款港式同健康等美食元素,希望可以滿足到香港人「快、抵、好味」嘅需求!皇牌黯然銷魂飯係新店嘅一大賣點,叉燒外皮微脆,帶點焦香味,厚度肥瘦適中,咬落軟嫩,老少咸宜、配上煎到燶邊嘅太陽蛋同靈魂甜豉油,撈飯一流🙈去骨海南雞份量十足,雞皮薄透,油潤嬌滑但食落唔膩、雞肉嫩滑,啖啖肉、可按個人喜好搭配薑蓉、黑醬汁同酸辣汁~ 油飯色澤夠黃,粒粒分明,啖啖油香、萵筍絲爽脆清身、更有足料老火湯滋潤一吓,豐富又美味😍

2023-02-13 23 views
中環中心地段開咗can.teen,喺中環返工嘅又多一個選擇喇😁皇牌黯然銷魂飯 ($59)絕對係CP值極高!軟嫩焦香嘅叉燒真係一試難忘,明明係瘦叉但真係做到好軟淋。仲有煎至脆邊嘅荷包蛋🍳,蛋黃用嚟撈飯,蜜汁叉燒嘅味道真係出色。白咖喱吉列豬扒飯🍛 ($65)有冇人好鍾意食咖喱又唔食得辣?呢到嘅白咖喱就啱晒你🤤 椰香濃滑嘅白咖喱唔會辣,但又帶出到咖喱嘅惹味,加上同吉列豬扒好夾。吉列豬扒都唔少㗎,仲有粟米芯,西蘭花配菜,食快餐都兼顧埋均衡飲食。紫菜五寶魚湯米線 ($66)紫菜好多😍,配料魚蛋,魚片頭,魚腐等都好食!湯頭都幾鹹鮮,魚🐟味唔算出,不過米線質地掌握得幾好,唔錯。另外,米線仲包熱飲添。

皇牌黯然銷魂飯 ($59)

白咖喱吉列豬扒飯🍛 ($65)

紫菜五寶魚湯米線 ($66)
2023-02-13 19 views
快靚正又抵又好味嘅美心can.teen,係蘭桂坊嗰邊開咗新分店,已經係全港第4間分店啦~係附近返工食個平靚正lunch, 或者OT take 個break 食個健康惹味小菜/特色泰式炒飯船河,然後再繼續搏殺就啱晒~❤️皇牌黯然銷魂飯 燶邊叉燒微微焦香,叉燒軟嫩,肥瘦均勻,煎到脆邊半熟太陽蛋,蛋汁流埋飯+叉燒醬汁+豉油,一啖有齊唔同層次嘅口感味道,一試難忘好高質🧡泰式菠蘿海鮮炒飯 泰式 assemble 系列之一,好大碟份量十足,炒到粒分明又唔太油膩,以快餐店嚟講味道偏清淡,感覺好健康~仲配埋焗釀蟹蓋,鮮甜好味💛泰式辣肉碎炒飯 睇落已經覺得炒得好靚仔,同樣都係好大碟,微微辣又香又惹味,配料有肉碎+豆角+蛋絲等等,好豐富~

對於一眾打工仔,無論放lunch、3點3定OT醫肚,都想平、靚、正。見中環蘭桂坊新開咗間can.teen,位置就腳方便,食物質素、味道、賣相都比一般連鎖快餐店好。呢到主打自家製明爐燒味,今次我哋就食咗黯然銷魂飯同海南雞飯,當然唔少得仲有抵食茶餐。皇牌黯然銷魂飯 $59叉燒半肥瘦,外皮燒到微微焦香,肉質腍嫩入味,確實整得唔錯。配搭埋脆邊嘅太陽蛋,撈埋白飯一齊食,飽肚又好味。招牌去骨海南雞 $69海南雞雞肉嫩滑,雞皮滑溜,雞味濃郁,配埋油飯、清爽萵筍絲同中湯,非常豐富。特別一提個南瓜栗子甘筍豬骨湯清甜濃郁,夠晒足料。香芒沙律。脆炸魚柳 $38沙律入面有芒果、薯仔、蘋果等,健康得嚟有唔同口感,就算加埋炸魚都感覺冇咁邪惡。斑斕椰絲咖央西多士 $35西多士炸到金黃香脆,入面嘅麵包口感軟熟,夾心有斑斕椰絲咖央醬,仲可以淋d煉奶、糖漿同牛油食。茶餐本身配熱飲,叫咗杯奶茶,茶香奶滑,有港式茶記嘅味道。另一杯就+$10轉咗做泰式龍眼冰,味道清甜,仲有原粒龍眼肉。。。can‧teen (中環)中環德己立街1-13號世紀廣場地下高層A號舖。。@can.teen.official @maximshongkon

皇牌黯然銷魂飯 $59

招牌去骨海南雞 $69

香芒沙律。脆炸魚柳 $38

斑斕椰絲咖央西多士 $35

can‧teen (中環)
中環德己立街1-13號世紀廣場地下高層A號舖

@can.teen.official @maximshongkong
#canteenhk #泰式 #皇牌黯然銷魂飯 #蘭桂坊 #雙餸飯 #藜麥飯 #世紀廣場
2023-02-10 29 views
中環上班族有福啦,can.teen第四間分店開咗喺蘭桂坊附近,地段夠晒方便,用餐環境乾淨整潔,出餐速度快,抵食,又好味😍皇牌黯然銷魂飯焦香又軟嫩嘅半肥瘦叉燒,配搭煎到燶邊嘅太陽蛋,再加上甜豉油撈白飯,係完美嘅配搭🤩招牌去骨海南雞飯海南雞雞肉滑嫩雞皮爽彈,點醬汁配雞油飯來食先至係精粹~加中湯+$11南瓜栗子甘筍豬骨湯,好足料又濃郁夠味👍🏻仲有好多選擇,自家明爐燒味飯系列好似都幾受歡迎下~

招牌去骨海南雞飯
海南雞雞肉滑嫩雞皮爽彈,點醬汁配雞油飯來食先至係精粹~

加中湯+$11
南瓜栗子甘筍豬骨湯,好足料又濃郁夠味👍🏻

仲有好多選擇,自家明爐燒味飯系列好似都幾受歡迎下~

2023-02-10 18 views
can.teen的第四間分店開了在中環的蘭桂坊附近,附近餐廳林立,對於一間快餐店來說挑戰真的挺大的,但對香港人『快靚正』的精神有充分的了解,自然對新分店有更詳細的考慮!這裡除了有香港人喜歡的燒味外,還配有港人熱愛的泰國菜,更有價格相宜的兩餸飯可選,總有一款令你滿意!皇牌黯然銷魂飯(59元)這個就是叉燒配煎蛋飯,叉燒看起來偏瘦,但吃起來肉質柔軟多汁,應該是用上了梅頭的部位去燒製的,而且燒到表面帶點焦,吃起來味道更香,叉燒也醃製得很夠味!而雞蛋也是煎到脆邊,而蛋黃還是流心的狀態,蛋汁跟叉燒燒和白飯混合在一起,再配上甜醬油,吃起來真的又香又滑又甜!去骨海南雞配油飯,萵筍絲,中湯(69元)雞就拿到雞翼配雞胸的部份,吃起來肉質滑嫩,雞胸也不老,雞皮滑嫩彈牙,帶淡淡的雞香。而這裡的油飯也很不錯,吃起來味道很香,但不油膩!中湯也是一大賣點,內裡豬骨很多,都係喝起來豬骨香味很濃,味道濃香!香芒沙律。脆炸魚柳(38元)吉列魚柳炸得外脆內嫩的,吃起來魚香十足,配上沙律醬汁更解膩!香芒沙律也有挺多不同的材料,如青瓜,紅蘿蔔,薯仔,蕃茄和蘋果等,吃起來酸甜開胃!珍寶花生醬西多士(33元)非常大塊的西多士,果然

皇牌黯然銷魂飯(59元)

去骨海南雞配油飯,萵筍絲,中湯(69元)

香芒沙律。脆炸魚柳(38元)

珍寶花生醬西多士(33元)

非常大塊的西多士,果然是叫珍寶!西多士中間藏有大量的花生醬,令本來外脆內軟的西多士增加了一份香甜幼滑但帶花生粒的一個口感,配上糖漿和牛油,真的很邪惡!

2023-02-09 57 views
第四間can.teen喺蘭桂坊地段開分店,呢間連鎖快餐店相信會成為上班一族兩餐嘅新選擇。新店主打「快、抵、好味」之外,菜式同口味上亦都加入咗港式回憶同健康等元素。自家明爐燒味飯系列係新店限定,而且性價比高,當然都要叫嚟食啦。皇牌黯然銷魂飯叉燒肥瘦適中,口感軟腍,煎蛋煎到蛋黃係流心,邊邊係脆嘅,醬汁甜甜地,撈埋一齊食真係好黯然銷魂。去骨海南雞配油飯·萵筍絲·中湯海南雞肉質嫩滑,食得出用料上乘,中湯係南瓜栗子甘筍豬骨湯,火喉十足,豬骨煲到好腍,好正。白咖喱香茅雞髀飯白咖哩好惹味,足夠撈白飯食,雞髀外脆內軟,仲有蔬菜伴碟,另外加左$11要碗湯飲下。
去骨海南雞配油飯·萵筍絲·中湯
去骨海南雞配油飯·萵筍絲·中湯