2016-08-08 176 views
大熱天時來到 MK 行到身水身汗,最想食個雪糕凍凍先來個心太軟配曲奇雪糕雪糕奶味濃,香滑食得出是自家制作曲奇和雪糕比例剛剛好,心太軟朱古力流心好正外層朱古力蛋糕軟軟的草莓泡沫有鮮草莓在底層,外層草莓泡沫軟滑可口貨中間有草莓雪糕甜度適中,鮮草莓好大粒好甜食完透心涼爽快
大熱天時來到 MK 行到身水身汗,最想食個雪糕凍凍
先來個心太軟配曲奇雪糕
雪糕奶味濃,香滑食得出是自家制作
曲奇和雪糕比例剛剛好,心太軟朱古力流心好正
外層朱古力蛋糕軟軟的
草莓泡沫
有鮮草莓在底層,外層草莓泡沫軟滑可口
貨中間有草莓雪糕甜度適中,鮮草莓好大粒好甜
食完透心涼
爽快
2016-08-07
2016-08-06 160 views
3.6牛乳芝士雪糕 $29.上次食過candy shake既芝士撻感覺普通 不過今次路過見到有雪糕食仲要係芝士味又唔係貴所以衝左入去 結果當然又係失望🙈🙈🙈.望落去幾大杯同整得幾靚 不過食到一半就發現其實係墊高左😐😐😐其實個雪糕墊到咁高又唔係軟雪糕類別真係好難食到 一用錯力可能成個雪糕推左落地.味道方面 芝士味既雪糕始終覺得跟牛奶味不夾 始終我食不到牛乳味😕成個雪糕好實正 不算易溶 但我覺得唔夠凍 亦不夠香滑😐有芝味不過冇奶感 不要期望太高就對了⁉️..
3.6牛乳芝士雪糕 $29

TakeAway
$29 (Last Night Supper)
2016-08-03 170 views
雖然剛剛打完風,天氣唔係太熱,但經過登打士街,點都要買番杯飲品,今次就選左呢間!3.6 牛乳芝士奶昔呢奶昔係用北海道牛乳製成,聽說整杯飲品係用球雪糕打碎而成。入口啖啖牛乳味,帶有微微的咸芝士,好creamy,都幾肥膩喔!面層仲有彩糖,增加飲品色彩之餘,仲可加添口感!
3.6牛乳芝士奶昔
3.6 牛乳芝士奶昔
面層仲有彩糖,增加飲品色彩之餘,仲可加添口感!
2016-08-03
2016-08-02 213 views
星仔的踢波鞋破了,就趁今次來港陪他一起出波鞋街選購,雖然極速逛了數間店鋪就扑取了,但已經大汗淋漓,經過Candy Shake又忍不住要吃杯雪糕解解暑。比利時朱古力三重奏($31)見雪糕新出了比利時朱古力味,身為朱古力控的我當然不作他選。雪糕可選杯裝或雪糕筒,雪糕筒則要另加$2。比利時朱古力顏色呈深棕色,上面灑上七彩糖果粒和金色的朱古力球,賣相吸引。入口朱古力都頗濃郁,融化速度不算快,而雪糕筒微脆而不過硬,以這個價格在同區計都頗為划算。Dove香濃黑朱古力($28)黑朱古力奶昔顏色呈淺棕色,面層同樣鋪上七彩糖果粒和金色朱古力球,但入口朱古力味則較淡,反而奶味較重,味道實屬一般,吸啜時會嚐到糖果的粒粒口感,叫做挽回一點分數。

比利時朱古力三重奏($31)

比利時朱古力三重奏
Dove香濃黑朱古力($28)
Dove香濃黑朱古力
2016-07-31
$29 (Last Night Supper)
2016-07-31 224 views
今年既夏天真係好熱,每次出街都流到成身大汗,行到D甜品店總係忍唔住入去買野食消下暑。登打士街真係想食咩都得,飽肚又得,過下口癮又得。再次黎到candy shake,價錢唔係貴,但係味道又唔錯。點裝果陣,見到新出左D新產品,整到好似支花咁,好靚,不過由於我地比較熱同埋口渴,所以點左雪糕同埋奶昔,呢個新產品留返下次有機會先再試。北海道宇治抹茶芝士 $29今次我地點左杯裝,方便一路行一路食。今次既乾冰好似比上次更加重手,所以D涼氣係咁沿住條邊係咁出黎,真係隔住個mon都feel到仙氣。上面既裝飾砌得好有層次,有彩針、白朱古力同埋黑朱古力。抹茶加上濃濃既芝士味,口感好重,但係唔會太膩,唔錯。3.6牛奶芝士奶昔 $28話明係芝士奶昔,所以飲落會有好重既芝士味,每一啖都有好重既芝士味,加上3.6牛奶,杯奶昔夠幼滑,咸咸地既味道。而且杯奶昔加左好多粒朱古力星星,增加左口感,$28真係好抵!
北海道宇治抹茶芝士 $29
3.6牛奶芝士奶昔 $28
2016-07-19
$30 (Dinner)
2016-07-25 221 views
:酥皮芝士撻 $20:芝士撻 $20食嫌左普通街既芝士撻?試下 Candy Shake 既酥皮芝士撻絕對有驚喜😛芝士味道好濃,而且酥皮好香,拎上手都幾重 大大個😍最緊要係酥皮同撻皮感覺好唔同~~一咬落去真係留晒出黎,芝士味絕對唔假架,個面仲焦焦地我個人比較喜歡酥皮多過撻皮!!熱辣辣新鮮出爐,好多人爭住買添呀 前排好似仲買四送一添🙊
:酥皮芝士撻 $20
:芝士撻 $20
食嫌左普通街既芝士撻?
試下 Candy Shake 既酥皮芝士撻絕對有驚喜😛
芝士味道好濃,而且酥皮好香,拎上手都幾重 大大個😍
最緊要係酥皮同撻皮感覺好唔同~~
一咬落去真係留晒出黎,芝士味絕對唔假架,個面仲焦焦地
我個人比較喜歡酥皮多過撻皮!!
熱辣辣新鮮出爐,好多人爭住買添呀 前排好似仲買四送一添🙊
2016-07-22 294 views
上次經過已經食過佢嘅半熟芝士撻,令人一試回味😋今日再次經過就試吓其他味道,知道而家新出左榴槤半熟芝士撻,迫不及待買返過嚟試吓Size都幾大,不過$25就有啲貴一打開個盒濃濃嘅榴槤味散發出黎,牛油皮食落脆身但冇太大驚喜,芝士撻入面竟然有榴槤既肉係入邊!香濃creamy😍😍😍😍😍👍🏻口感好creamy而且入面真係有榴連c嫁!好好食😋紫薯半熟芝士撻 $20外型好似一個紫色嘅玫瑰花食落紫薯味道都幾香,開頭以為加埋芝士會好奇怪,不過紫薯味同芝士出奇地夾。唔錯!😊
上次經過已經食過佢嘅半熟芝士撻,令人一試回味😋
Size都幾大,不過$25就有啲貴
榴槤半熟芝士撻
口感好creamy而且入面真係有榴連c嫁!
好好食😋
紫薯半熟芝士撻 $20
外型好似一個紫色嘅玫瑰花
2016-07-21
TakeAway
$25 (Other)
紫薯半熟芝士撻
今日同女朋友行過呢度知道有限定既榴連半熟芝士撻佢就一支箭衝左入去買喇平日買工三送一,都幾吸引!唔食榴連既我叫左原味同紫薯。一共買左四個攞走,返屋企慢慢嘆借用左女朋友隻手黎影相外賣盒都幾骨子,最多可以放六個紫薯半熟芝士撻 $20評分:3/5紫薯蓉都幾香同幾細滑,配埋芝士口感好creamy唔錯原味半熟芝士撻 $18評分:4/5Size都幾大個,而且中間嘅半熟芝士脹卜卜好吸引食落口感好軟熟而且程現半熟流心狀態,creamy之餘仲有好濃郁既芝士味,濃厚既感覺食一個都覺得有d溜Creamy到好似豆腐質感,好正!榴連半熟芝士撻 $25評分:5/5黎喇黎喇主角黎喇!雖然我冇食到,不過女朋友食到津津有味佢話:超香榴連味!香到好似食緊有果蓉咁芝士味冇原味咁濃郁不過食落冇咁溜,好得!不過$25個都幾貴後話:曲奇皮做得都幾鬆脆,不過欠缺牛油香味整體味道都幾好食,但原味就覺得「半熟」比較出色。-完-
借用左女朋友隻手黎影相

外賣盒都幾骨子,最多可以放六個
紫薯半熟芝士撻 $20
評分:3/5
紫薯蓉都幾香同幾細滑,配埋芝士口感好creamy
唔錯
原味半熟芝士撻 $18
評分:4/5
Size都幾大個,而且中間嘅半熟芝士脹卜卜好吸引
原味半熟芝士撻
Creamy到好似豆腐質感,好正!
榴連半熟芝士撻
榴連半熟芝士撻 $25
評分:5/5
黎喇黎喇主角黎喇!
雖然我冇食到,不過女朋友食到津津有味
佢話:超香榴連味!香到好似食緊有果蓉咁
芝士味冇原味咁濃郁不過食落冇咁溜,好得!

不過$25個都幾貴

後話:曲奇皮做得都幾鬆脆,不過欠缺牛油香味
整體味道都幾好食,但原味就覺得「半熟」比較出色。

-完-
2016-07-21
Type of Meal
Other
榴連半熟芝士撻
  • 紫薯芝士撻
2016-07-17 250 views
一直都想食candy shake好奈,因為佢賣既食物比較特別,今日終於拉到個fd尼同我食店舖唔大,有幾張枱仔,裝修簡單舒適。勁靚!係咪好吸引呢雖然望落好好食,但我地今日想食雪糕雪糕筒要加$2好靚,望落好似花左好多心思咁。除左彩色珠比較硬之外,其他配料也是很不錯的。不但增加左視覺既享受,食落有野咬下咁,口感幾好。雪糕唔太甜,芝士味好濃,有啲咸咸地,牛奶味好香。杯裝同樣好靚,而且佢會有乾冰係杯底,噴曬煙,很特別呢。同樣芝士味好濃唔太甜咸咸地,抹茶味幾濃,同抹茶出奇地夾,感覺好新鮮。雪糕既份量好多,要2個人食一杯先得,一人一杯會飽死
店舖唔大,有幾張枱仔,裝修簡單舒適。
勁靚!係咪好吸引呢
雖然望落好好食,但我地今日想食雪糕
雪糕筒要加$2
宇治抹茶芝士雪糕
雪糕既份量好多,要2個人食一杯先得,一人一杯會飽死
宇治抹茶芝士雪糕
2016-07-15 207 views
年前有首名為「Harlem Shake」的神曲,掀起了一陣瘋狂拍片熱潮。有關影片大家可以在網上隨便找到,簡單來說就是隨歌起舞,手舞足蹈「揈揈吓」。Candy Shake的命名與Harlem Shake是否有關則不得而知,但配合創意和味道,卻也有令人手舞足蹈的威力!是日有要事到旺角一行,順便到了這間曾在U Magazine看過介紹的雪糕店。與一般雪糕店不一樣,這家店以「糖果」和「芝士」為主打,以創意吸引喜歡試新事物的人們。說是以「糖果」為主打,自然要落力展示其「糖果軟實力」,滿牆的糖果櫃正正突顯店鋪的特色,不同味道的糖果櫃放滿一牆,色彩斑斕令人為之著迷。我對近年興起的芝士撻興趣不大,但Candy Shake的芝士撻除了有原味外,更有抹茶、香芋、酥皮、榴槤、紫薯、朱古力等多種味道。只是這天天氣較熱,下次再試。戀夏食食吓,最終選擇了這款比利時朱古力三重奏雪糕。雪糕分成上下兩層,下層倒入液化氮,上層則是滿滿的朱古力雪糕球和碎粒,加上金色的麥提莎,賣相十分討好。由於有液化氮的加持,這比一般的雪糕吃起來更結實,不至於太易融化,吃的時候還有種活在迷霧的錯覺,就似置身於煙霧瀰漫般。比利時的朱古力聞名天

比利時朱古力三重奏

比利時的朱古力聞名天下,這杯雪糕未吃已散發著濃濃的雪糕味,配合碎粒,吃起來更是百般滋味在心頭,好吃得有點手舞足蹈的衝動,著實不錯。
2016-07-14
  • 比利時朱古力三重奏分子雪糕
我是個榴連fans😆😆第一次是本著試一試的心態,但一試便愛上了!$32一杯,加$9可加一款cheese tart!濃厚的榴連味和芝士好夾,加上香滑的奶昔,不簡單!芝士撻也不錯,咬一口熱騰騰,滿口芝士香氣!另外榴連芝士撻也很不錯!咬開裡面還有榴連的絲!齒甲留香!有點小貴,加上有點膩,一個就很足夠了。
我是個榴連fans😆😆
貓山皇芝士奶昔
芝士撻也不錯,咬一口熱騰騰,滿口芝士香氣!

榴連芝士撻
貓山皇芝士奶昔
榴連芝士撻
2016-07-12 211 views
途經Candy Shake被門前的芝士撻海報吸引了停下腳步,首先看到的一定是粉紫色的香芋撻,相信不少女生也一樣無法忽視這些粉紫粉紅的顏色。而且價錢只是$18,比我前幾天吃過的另一間$22半熟芝士撻便宜。付錢後排隊取撻整個過程約5分鐘,芝士撻拿在手上是熱辣辣的,咬下去要小心舌頭被燙到,因為裡面也是非常熱。流心程度滿意,但香芋味完全不見影蹤,只有濃厚的乳酪味,size跟平常餅皮蛋撻差不多。有點後悔試了香芋味,不知道貴一點的榴槤味會不會比較有水準,衝著香芋味而來的朋友大概會失望了。
2016-07-12
5 Minutes (Dine In)
$18 (Lunch)
2016-07-11 158 views
熱到溶左嘅一日 沒有辦法不找消暑方法見到candy shake 入去涼住食先好多唔同嘅糖做milk shake我呢啲唔怕臭嘅榴蓮迷 緊係㨂呢款貓山王芝士雪糕 上面重有靚靚裝飾入口榴蓮味濃 同時亦帶有微微芝士味非常非常飽滿嘅雪糕筒 完全超值
熱到溶左嘅一日 沒有辦法不找消暑方法
非常非常飽滿嘅雪糕筒 完全超值
貓山王芝士雪糕
貓山王芝士雪糕
2016-07-09 2137 views
是日來到旺角的 Candy Shake,見新出的多款芝士杯賣相精緻特別,便買來一試。其實這 Candy Shake最新推出的芝士杯共有三款口味,分別是「黑糖咖啡芝士」、「玫瑰牛奶芝士」和「可可抹茶芝士」。 我外賣了頭兩款後,便打道回家。這三款芝士杯都以超長身的精美玻璃杯子盛載,杯內顏色繽紛,層次分明,看來頗為悅目。因為我是買外賣回家,打算與老婆仔一人一杯試試這新出品的關係,所以店員以特製的超長倒三角形紙盒裝著我的芝士杯讓我拿著帶回家,不過這三角形紙盒是沒有蓋上的,所以兩杯芝士杯的面層難免要暴露於空氣中,我要攜帶著它們經過旺角人來人往,熱鬧擠逼的街道,始終覺得不夠衛生。說回兩杯芝士杯,「玫瑰牛奶芝士杯」是給老婆仔的,我完全沒吃,所以無從評價,不過聽她說,味道還是好的。而我的「黑糖咖啡芝士杯」,上層芝士味比黑糖味重,最底層的咖啡味就比較苦,中層的啫喱則帶來較多的口感。如果可以把杯中各層用長匙羹舀來吃的話,味道應會是最好的,但即使我以長匙羹嘗試把各層的材料一網打盡,那長匙羹也顯得有點鞭長莫及,使我在吃完上層和中層後,剩下來的咖啡慕絲就只得苦味,就不是太好。這芝士杯,無疑是漂亮的,味道也過得去

這芝士杯,無疑是漂亮的,味道也過得去,但在設計方面,應該可以更好呢!
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$32 (Other)
2016-07-08 224 views
登打士街近年都開年很多不同特色的食店,o係旺角行街行到餓都不愁沒有選擇,今次就揀選了這間candy shake,因為被門口位置的大熱芝士撻吸引著。單係聽名字都知道這食店主打食甜品雪糕,店內有很多不同糖果在牆身做裝飾,充滿繽紛色彩。金莎奶昔初時都擔心會太甜,奶昔質地不算濃稠,但每口都嚐到金莎碎粒,透出淡淡金莎芳香,口感極之豐富! 金莎迷必定要試試 !3.6牛乳芝士雪糕,雪糕上糖粒和朱古力蝴蝶做粉飾,牛乳味挺濃郁,入口先有牛乳味再夾著芝士香,簡直雙重滋味不斷在咀裡盤旋紫薯芝士撻,紫薯蓉香滑細膩,底層有芝士,加埋脆脆的撻皮,非同凡響
金莎奶昔
2016-04-24