2018-05-28
平時好少去青衣,多數都係去青衣城行,不過朋友話最近長發多左好多野食,除左有青街之外,仲多左好多餐廳,所以就一於試下啦!呢間雖說係一間中式酒樓,不過單看牌都感受到並唔係咁傳統式的。而且酒樓都好大,好多街坊客都會嚟幫襯呀!加上酒樓都有好多平價套餐,真係好吸引呀!夏日炎炎,最岩就係飲啖湯清清地。呢個冬瓜盎真係又清涼又消暑,而且份量都好大,真係飲多幾碗已經飽晒。店員會幫我地裝好一碗碗,見到有好多瓜同料,證明冬瓜盎真係足料的。冬瓜色澤透明,而且瓜肉超厚,絕對係抵食,份量唔少,都可以食到好多瓜,而且都好多湯係入面,唔會愈食愈無水。點了一份生炒骨,生炒骨最難做到就係粒粒骨都可以沾到汁,而且好難做到色澤均衡,而且生炒骨酸酸甜甜,所以都好開胃。而今晚嘅主角係就係呢個黑椒豬手啦!豬手係原隻上而唔係斬晒件,感覺非常大份,而且仲有洋蔥係底。切開少少,倒入黑椒汁令豬手可以更入味。而洋蔥又可以吸晒黑椒汁的味道,真心正呀!識食一定係將洋蔥拌出,令洋蔥可以吸下豬手嘅油膩。切了一舊拌飯,真心好大舊好厚肉,絕對係正又入味,拌飯一流。
識食一定係將洋蔥拌出,令洋蔥可以吸下豬手嘅油膩。
切了一舊拌飯,真心好大舊好厚肉,絕對係正又入味,拌飯一流。