我悟了!!本地人都爱去的茶楼真的好吃!!入座的都是香港本地食客,老一辈占90%边看报纸边喝早茶的老绅士而且大多都是老客人,12点就满座~ 拜完黄大仙庙又想喝个地道早茶的这家真的值得一试无论环境和菜品都很推荐~ 🔹潮州粉果超大只,外皮半透明糯叽叽的,馅料十足,吃起来百分百满足~ 🔹咖喱土鱿属于小食类,我真的很爱吃,鱿鱼q弹带脆的口感,挂满咖喱汁入口,正点! 🔹葱姜牛百叶也是我喝早茶必点的,分量很足,牛百叶爽脆新鲜,推荐! 🔹怀旧虾多士港式地道小食之一,多士的酥脆再加上爽口弹牙的鲜虾肉,松脆不油腻,蘸上沙律酱提鲜,味道酸酸甜甜又惹味,超推荐的怀旧小食! 🔹金牌四宝饭所谓四宝,即叉烧油鸡烧肉和咸鸭蛋,性价比高!肉食爱好者狂喜!搭配的葱油蘸料简直是下饭神器! 🔹花生麦米粥真的巨好喝,也很养生,软糯香甜,一碗喝不够! 🔹灼菜芯广东地区的经典菜,菜心鲜嫩,尾味又能明显感觉到一丝丝属于菜心的甘甜~ 📍 京都大酒楼地址:黃大仙龙翔道110号豪苑商场2楼1A-B号铺 (港铁黃大仙站 A 出口, 步行约4分钟)
我悟了!!
本地人都爱去的茶楼真的好吃!!
入座的都是香港本地食客,老一辈占90%
边看报纸边喝早茶的老绅士
而且大多都是老客人,12点就满座~

拜完黄大仙庙又想喝个地道早茶的
这家真的值得一试
无论环境和菜品都很推荐~

🔹潮州粉果
超大只,外皮半透明糯叽叽的,馅料十足,吃起来百分百满足~

🔹咖喱土鱿

🔹葱姜牛百叶
也是我喝早茶必点的,分量很足,牛百叶爽脆新鲜,推荐!

🔹怀旧虾多士

🔹金牌四宝饭

🔹花生麦米粥
真的巨好喝,也很养生,软糯香甜,一碗喝不够!

🔹灼菜芯

📍 京都大酒楼
地址:黃大仙龙翔道110号豪苑商场2楼1A-B号铺
(港铁黃大仙站 A 出口, 步行约4分钟)

2024-02-20 1086 views
2月16日 二個人去飲茶, 平時呢間嘢服務都係差,不過住對面有時唔想出去就過嚟飲,平時我就好少飲下午茶多數飲中午,咁今日就瞓到2點幾, 換得衫落到去到2點半到,新年就冇下午茶, 其實我都唔理佢有冇下午茶。 嗌咗兩個燉湯,兩個燉湯完全係凍,之後叫咗 鮑汁鳳爪, 鴻運脆腸粉,兩個點心都係凍,好難食。其他嗰啲點心只係叫暖,完全唔係熱辣辣,冇人斟水 冇人收嘢,叫你斟水好似求你咁 ,啲部長經理就行行企企, 未夠三點半,有個執枱雜工就走埋嚟叫你出去埋單,態度惡劣,冇嘢呀, 三點半未夠就叫你埋單 , 感覺都唔舒服,我知你收四點,我未夠 四點前都會走㗎啦,唔洗你走埋嚟好似爭你錢咁 叫我去埋單, 啲服務不知所謂, 我哋兩個人食咗450蚊, 點解香港人個個都唔係香港消費返大陸消費有原因,服務衰到不知所謂, 老闆唔去檢討,免費我都唔會再嚟
2024-01-28 985 views
代朋友出:今日約 3:10 pm,我係黃大仙豪苑京都茶樓吃點心,3:20 pm 落單至 3:25 pm*點心未到* 已有 4、5位職員來問我 ✓ 咗點心未 ?我回應巳入單。有位男職員話 茶市至 4 pm。我回應:ok3:25 ~ 3:40 pm吃點心最尾吃糖水,同一位男職員竟然同我講:你出去埋單先,返來再慢慢吃 ..我很火回應:痴線既 !我唔想阻職員下班時間,3:42 pm 去收銀處付款。收銀職員打張收據釘著點心紙,我話戴眼鏡看看,個職員話5洗煩,我打過張單你返屋企慢慢看。真係離哂譜 !
代朋友出:

*點心未到* 已有 4、5位職員來問我 ✓ 咗點心未 ?
我回應巳入單。
有位男職員話 茶市至 4 pm。
我回應:ok
3:25 ~ 3:40 pm
吃點心
最尾吃糖水
同一位男職員竟然同我講:
你出去埋單先,
返來再慢慢吃 ..
我很火回應:
痴線既 !

我唔想阻職員下班時間,
3:42 pm 去收銀處付款。
收銀職員打張收據釘著點心紙,
我話戴眼鏡看看,
個職員話5洗煩,
我打過張單你返屋企慢慢看。

真係離哂譜 !
2024-01-17 956 views
我今早去京都大酒樓飲早茶 ,環境闊落 ,食客多,頗熱鬧!我點左2份醒神孖寶,每份$26.8,一份是臘腸雞粒飯配牛肉球,另一位是鳳爪排骨飯配煎蝦米腸。點心確是好味,米飯份量夠,飽飽👍👍!
  • 點心拼盤
2023-11-17 1100 views
係無限追加!大閘蟹!🦀💕咁當然食得放題要預左唔算爆曬膏,兩數細隻d,同埋多數上公,不過一定係數量取勝! 我地每人食人食左13隻😍🦀京式片皮鴨🦆💥脆皮配上酥軟嘅鴨肉,一份都好大碟🤤🦆太史燴蛇羹🐍🍲寒冷嘅天氣飲一碗,滋補!😌🍲 有d似碗仔翅滋補養生湯,呢個湯嘅滋味好濃郁,都幾多滋補藥材💥🏋️‍♀️臘味糯米飯咁多款臘味同糯米一齊蒸,真係好香好好味😋🍚不過飯偏硬甜品方面有好多選擇!有薑汁糕、紅棗糕同埋馬蹄糕!薑汁糕味道好濃但係紅棗糕同埋馬蹄糕淡少少💖🍮🌟啤酒汽水🍻🥤都係任飲,不過最後啦,飽曬就食唔到巨量蟹架啦🤭...💸.消費. $538(再加$15茶芥加一)🈵.回頭率. 7.8/ 10📸.打卡率. 0 /10
京式片皮鴨🦆💥脆皮配上酥軟嘅鴨肉,一份都好大碟🤤🦆

太史燴蛇羹🐍🍲寒冷嘅天氣飲一碗,滋補!😌🍲 有d似碗仔翅

滋補養生湯,呢個湯嘅滋味好濃郁,都幾多滋補藥材💥🏋️‍♀️

💸.消費. $538(再加$15茶芥加一)
🈵.回頭率. 7.8/ 10
📸.打卡率. 0 /10
2023-10-17 961 views
地方夠大,不會坐得迫,也沒有限時催單,由經理到員工,態度都很好。員工人數足夠,不會要叫人時找不到。食物不過不失,不算特別好吃。龍蝦孖寶套餐不劃算,龍蝦不夠入味,伊麵較淋,不建議叫;椒鹽鮮魷也不好吃,不夠鑊氣,不及大排檔好吃。其他食物尚算可以。原本是看中1蚊有燒鵝去的,不到七點已沒了燒鵝,最後選了乳豬(講真的,還好1蚊,要付款的話,很不值),半隻只有十塊左右,脆是脆的。建議選燒腩仔或鮑魚都比這個好。
2023-10-17
Celebration
Birthday
  • 京都小炒王
  • 燒腩仔
2023-10-01 910 views
以下是2023年9月30日星期六晚上七時三十分開始的真人真事,本人訂了慶中秋全包宴$3788 全部10個菜加我們叫了酒水單點,事情是全宴好像趕着收工的上菜不分什麼菜先後很快放滿枱上,不停叫我們換細碟再上菜,「雞,魚未上已見到美滿蟠桃(壽包出現),之後發現魚同雞放在隔籬枱,注意頭盤都未食完,而且全場只做滿六至七成人,30分鐘內已上了8個菜」,當中頭盤乳豬五福拼盤當中的滷水鴨有變壞的味道,上湯美國龍蝦伊麵的龍蝦大大件沒有切開,食的時候很麻煩不夠分,鮑魚只有果皮及油,豉油都沒有放完全冇味道,紅燒花膠海皇次是假的魚翅,而且沒有味道一點都不好食,鴻福X任何一款湯都比它好,XO帶子蘭花蚌是冇西蘭花的,味道不想說了👎🏽👎🏽👎🏽,雞放了很久之後再放上枱,大家知道乜嘢後果啦,鮮蝦荷葉飯剩係得飯,啲蝦都唔知去晒邊,看到啲飯的色就不想食了,當中上到第四個菜,我們已通知樓面菜上太快,但之後還是很快上到第六個,之後就看到雞和魚都上了放在隔籬枱,真的很氣憤,香港就是有了這些飲食集團管理,導致香港人不再留港消費的原因了,本人這次的經驗感覺他是當中的原因之一,回想當年香港粵菜的筵席是很有規律及有秩序的一度至兩度看客人用餐的速度上菜,真是一蟹不如一蟹,(我們反映有問題的時候,發現冇一位經理會跑過來問原因,香港粵菜及飲食業真的是冇得救了)!
  • 慶中秋全包宴
  • 有異味的五福乳豬拼盤
2023-07-11 921 views
上網見到e間餐廳為慶祝4週年,推出左4款1蚊優惠,選擇包括養生湯、燒鵝、皇子豬同鮑魚咁抵點可以唔去試下😎😎.💎 $1/位 原盅清潤養生湯食中餐前點少得飲湯呢,所以我地就揀左養生湯湯好清甜,可以飲到肉既鮮甜同藥材既回甘味而且湯料亦都好多,有雞腳、豬肉同一d藥材飯前飲碗養生湯真係唔少得😍😍.💎 $98 紅蔥醬肉雞/半隻雞肉肉質鮮嫩多汁雞肉醃得好入味無論雞皮定雞肉都食到好香濃既醬油味雞肉上面仲加左d炒過既紅蔥,夾埋一齊食味道就更加豐富,鮮甜之餘又有蔥香味如果覺得蔥味唔夠濃厚,仲可以點埋佢配既蔥油所有野加埋一齊食真係絕配🤤🤤.💎 $128 石鍋醬皇斑腩斑腩肉質鮮甜斑腩因為炸過,所以皮面非常香脆而斑腩吸左醬汁後鮮甜味更為突出放入石鍋後,斑腩又會多左鑊氣既味道,令其味道更為豐富食完斑腩仲可以食配菜,同樣非常有鑊氣同醬汁味十足😋😋.💎 $88 南乳粗齋煲食左咁多肉,點少得食d菜解下膩入面菜既種類非常之多包括有筍、粉絲、腐竹、菇等每一款菜都吸曬醬汁既鮮甜味令人好想一食再食攞黎配白飯簡直一流🥰🥰
咁抵點可以唔去試下😎😎

💎 $1/位 原盅清潤養生湯

食中餐前點少得飲湯呢,所以我地就揀左養生湯
湯好清甜,可以飲到肉既鮮甜同藥材既回甘味
而且湯料亦都好多,有雞腳、豬肉同一d藥材
飯前飲碗養生湯真係唔少得😍😍
💎 $98 紅蔥醬肉雞/半隻

雞肉肉質鮮嫩多汁
雞肉醃得好入味
無論雞皮定雞肉都食到好香濃既醬油味
如果覺得蔥味唔夠濃厚,仲可以點埋佢配既蔥油
所有野加埋一齊食真係絕配🤤🤤
💎 $128 石鍋醬皇斑腩
斑腩肉質鮮甜
斑腩因為炸過,所以皮面非常香脆
而斑腩吸左醬汁後鮮甜味更為突出
放入石鍋後,斑腩又會多左鑊氣既味道,令其味道更為豐富
食完斑腩仲可以食配菜,同樣非常有鑊氣同醬汁味十足😋😋
💎 $88 南乳粗齋煲

食左咁多肉,點少得食d菜解下膩入面菜既種類非常之多
包括有筍、粉絲、腐竹、菇等
每一款菜都吸曬醬汁既鮮甜味
令人好想一食再食
攞黎配白飯簡直一流🥰🥰
2023-07-07 496 views
放工同屋企人喺附近食晚飯咁啱撞正4周年 可以$1優惠價食鮑魚(一人一隻)/養生燉湯(一人一盅)/燒鵝(1-3人1/4隻;4-6人半隻;6人以上一隻)/乳豬(4-6人半隻;6人以上一隻)三個人嗌咗1/4隻燒鵝:$1嚟講算唔錯 同唔會太肥燒腩仔:燒得幾好 食得出燒出嚟嘅味道 不過食到後尾會有啲濟龍蝦伊麵加芝士底:個麵真係好好食!同份量都多 我哋三個人每人大概都食到滿滿兩碗麵好索汁 龍蝦已經唔係重點壽包半打:本身都驚3個人會食唔晒 以為要打包走 但好彩佢算細粒 輕鬆一人食兩粒 入面係蓮蓉蛋黃餡 好綿滑埋單500幾蚊都算不錯
放工同屋企人喺附近食晚飯

三個人嗌咗
1/4隻燒鵝:$1嚟講算唔錯 同唔會太肥

燒腩仔:燒得幾好 食得出燒出嚟嘅味道 不過食到後尾會有啲濟

龍蝦伊麵加芝士底:個麵真係好好食!
同份量都多 我哋三個人每人大概都食到滿滿兩碗麵
好索汁 龍蝦已經唔係重點

埋單500幾蚊都算不錯

2023-06-28 460 views
約老友出來相量旅行大計 兼晚飯,地點定在黃大仙近地鐵站交通方便。 選了「京都大酒樓」可邊吃邊慢慢傾。 曾在這間酒樓飲早茶,見多款抵食套餐和不同配搭孖餐等。都很吸引! 酒樓光猛地方闊落都相當好坐。 吃過小菜和點心都好味道的。 今晚二人選了 :孖寶套餐A生炸皇子鴿2隻乳鴿比想像中大隻,夠入味啖啖肉,皮脆肉嫩,肉汁豐富。灼海生蝦足有一斤!隻隻肉質扎實爽彈,好鮮甜!豉汁蒸大鱔份量都不少,豉汁味道調得非常惹味,每件鱔片厚度剛好,爽滑口感。醬汁包住鱔片夠入味,相當滋味餸飯真一流!這頓晚飯吃得很滋味,抵食!服務好,味道好真不錯!
選了「京都大酒樓」可邊吃邊慢慢傾。
酒樓光猛地方闊落都相當好坐。
吃過小菜和點心都好味道的。

今晚二人選了 :
孖寶套餐A

生炸皇子鴿2隻
乳鴿比想像中大隻,夠入味啖啖肉,皮脆肉嫩,肉汁豐富。

灼海生蝦
足有一斤!隻隻肉質扎實爽彈,好鮮甜!

豉汁蒸大鱔

醬汁包住鱔片夠入味,相當滋味餸飯真一流!

這頓晚飯吃得很滋味,抵食!服務好,味道好真不錯!
2023-06-27
  • 豉汁蒸鱔 ,炸皇子鴿,灼海蝦
2023-06-27 264 views
Nice Decor Chinese Restaurant@Wong Tai SinMy friend and I went to a restaurant called "Capital Restaurant" (京都大酒樓) located in Shop 1A-B, 2/F, Ho Yuen Centre, 110 Lung Cheung Road, Wong Tai Sin黃大仙龍翔道110號豪苑商場2樓1A-B號舖this restaurant is decorated in modern style with majiang club next to it..because this restaurant is in 4 years anniversary.all customers can enjoy roasted goose/abalone/roasted Suckling Pig or double boiled soup in just HKD$1!!we chose to enjoy roasted goose in just in just HKD$1!!!!

黃大仙龍翔道110號豪苑商場2樓1A-B號舖

Roasted goose
脆皮燒鵝皇
HKD$1/regular 例
large portion
soft and tender
the original price of thisRoasted goose is HKD$148

Giant grouper cooking in 2 styles
金花龍躉二味
HKD$$268

Stir-fried giant grouper with veggie
翡翠炒龍躉球
the grouper is flaky and collagenic
the veggie is crispy and crunchy

steamed giant grouper
金銀蒜蒸骨腩

soft and moist

Malay Sponge Cake
原籠馬拉糕
HKD$38

not too sweet
steaming hot
soft,light and spongy
all the staff is nice
朋友相约我到黃大仙區京都大酒樓食晚飯聚舊。 .入進店門口見到海報宣傳 晚飯優惠三選一 等, 真係好抵食 。.餐廳店有傳統的中式裝潢,光猛舒服。..首先送來小食【滷水豬仔腳】$63豬仔腳肉及皮又嫩又入味,有香濃滷水,不知不覺食多幾件,送酒不錯小食。..【清潤養生燉湯】 $38這湯好足材料,味濃好甜,又能滋潤補身,連餘下湯渣不放過食呢!..晚飯優惠三選一我們選了【清蒸富貴斑】$38 平日價這富貴斑想不到都好大條,蒸得不會過火,入口魚肉嫩滑,十分新鮮好味,連朋友不愛吃魚都說好味道食。..【上湯焗西澳龍蝦伊麵】 $288大隻龍蝦啖啖肉,肥美肉厚,肉質鮮味爽甜可口兼彈牙,食得出是新鮮的,配上上湯可食到龍蝦原味,在旁有好滑伊麵。.美食當然配酒,我們選擇飲下啤酒。
朋友相约我到黃大仙區京都大酒樓食晚飯聚舊。
餐廳店有傳統的中式裝潢,光猛舒服。
首先送來小食
【滷水豬仔腳】$63
豬仔腳肉及皮又嫩又入味,有香濃滷水,
不知不覺食多幾件,送酒不錯小食。
【清潤養生燉湯】 $38
這湯好足材料,味濃好甜,
又能滋潤補身,連餘下湯渣不放過食呢!
晚飯優惠三選一
我們選了
【清蒸富貴斑】$38 平日價
這富貴斑想不到都好大條,蒸得不會過火,入口魚肉嫩滑,
十分新鮮好味,連朋友不愛吃魚都說好味道食。
上湯焗西澳龍蝦伊麵 $288
大隻龍蝦啖啖肉,肥美肉厚,
肉質鮮味爽甜可口兼彈牙,食得出是新鮮的,
配上上湯可食到龍蝦原味,在旁有好滑伊麵。
美食當然配酒,我們選擇飲下啤酒。
Type of Meal
Dinner
2023-06-19 297 views
今次來到黃大仙的京都大酒樓用餐,吃到了不少美味的點心。這讓我想起小時候常到黃大仙探望婆婆一起品嘗美食的時光。🥰我非常喜歡吃水晶蝦餃皇,外皮晶瑩剔透,內餡鮮美可口,令人回味無窮。😋另外醬皇金錢肚和蜜汁叉燒包也非常好吃,餡料豐富。😋香煎蘿蔔糕的味道也很不錯,煎得香脆可口,裡面的蘿蔔絲則保持了原有的清甜。😋最後,他們的香滑芝麻糊和紅豆沙也讓人驚喜,口感綿密順滑,又暖胃。😋酒樓嘅服務員非常親切友善,可能呢度都係黃大仙嘅街坊,見佢哋都會同老人家小朋友吹寒問暖,非常有人情味!🥰

另外醬皇金錢肚和蜜汁叉燒包也非常好吃,餡料豐富。😋

酒樓服務員非常親切友善,可能呢度都係黃大仙嘅街坊,見佢哋都會同老人家小朋友吹寒問暖,非常有人情味!🥰
2023-06-17 1797 views
假日起身去飲茶,去咗近黃大仙地鐵站A出口嘅京都大酒樓,環境都好大,座位滿滿,好難先搵到有位坐,坐下後,睇睇張點心紙都好多款點心選擇,仲有特價優惠嘅點心、小食、粥粉麵飯等等先嚟嘅係即叫即整,熱辣辣嘅 [ 金珠鹹水角 (中) ] 外皮酥脆,餡料鹹香軟糯,外甜內鹹,外脆內軟嘅點心。再嚟就係 [ 蜜汁叉燒腸粉 (大) ] 蜜汁叉燒甜甜地,份量滿滿,腸粉皮好滑,口感軟又煙韌,唔會蒸得太腍外層軟綿嘅 [ 潮式糯米卷 (中) ] 糯米卷口感綿軟黏滑,有花生粒在內,軟綿中帶點香脆。[ 順德鯪魚球 (大) ] 大大粒鯪魚球,魚肉中加入芫荽,口感鮮甜彈牙,加埋胡椒粉調味更佳去飲茶當然唔少得叫 [ 水晶蝦餃皇 (特) ] 皮超薄,半透明狀,一粒蝦餃內有幾隻大隻彈牙蝦仁,食落口感豐富,味道鮮味。半透明狀嘅 [ 潮州粉果 (大) ] 大大粒,皮夠薄,入面餡料好豐富[ 京式小籠包 (大) ] 皮薄餡靚,咬一口爆哂啲湯汁出嚟。最後就叫咗碗 [ 瑤柱灌湯餃 (特) ] 大大隻黃色嘅餃皮包住裡面滿滿餡料,餡料中有瑤柱、蝦仁、菇等等,清甜嘅湯,同口感豐富嘅料一齊食,超正假日午市茶位 $13/位假日午市 小點/$22.8、

假日午市茶位 $13/位
假日午市 小點/$22.8、中點/$33.8、大點/$37.8、特點/$41.8、頂點/$46.8

京都大酒樓
黃大仙龍翔道110號豪苑商場2樓1A-B號舖
2023-06-10
$180.5 (Lunch)
2023-06-14 253 views
最近酒樓做緊晚市優惠,有$10一隻燒雞,於是就帶媽媽兩個人試一試。酒樓位置方便,地鐵站3分鐘路程,方便一家大細。我地平日夜晚7點到,唔算好爆,樓面好貼心,安排咗相對較靜嘅位置俾我地。入到酒樓,感到人情味濃、令人放鬆嘅環境。「靚湯孖寶」($398)(⭐⭐⭐⭐⭐)酒樓做緊好多套餐優惠,仲可以配合晚飯優惠。我地叫咗「靚湯孖寶」,有冬瓜盅同西澳龍蝦伊麵。冬瓜盅十分大個,適合4-6人飲。依排天氣酷熱,真係不二之選!不得不讚係個湯用料十足!有蝦球、帶子、草菇、雞肉等等。冬瓜肉軟熟鮮甜,充滿湯水,非常適合食得清淡嘅各位。酒樓所選既冬瓜亦十分出色,除左味道十足之餘,瓜肉亦十分厚身,淨係刮d瓜肉都起碼有5、6碗,超級滋味。龍蝦伊麵同樣有驚喜,龍蝦大大隻足一斤,非常厚肉,要用刀叉切絕對唔誇張,唔係另外酒樓細細隻既波士頓龍蝦size!部長問我地洗唔洗幫手拆肉,我地都婉拒了,多謝佢嘅細心。龍蝦先經油炸,令肉質更突出本身的鮮甜味。龍蝦係魚缸即場挑選的,保證新鮮。伊麵同樣出色,麵底完全吸收了上湯的精華,真係好食到食唔停!脆皮飛天雞($10) (⭐⭐⭐⭐💢)上菜一刻霸氣十足,將成隻雞插在鐵通上,燒至金黃色,雞油不時
「靚湯孖寶」($398)(⭐⭐⭐⭐⭐)
脆皮飛天雞($10) (⭐⭐⭐⭐💢)
上菜一刻霸氣十足,將成隻雞插在鐵通上,燒至金黃色,雞油不時滲出,真係流晒口水!隻雞份量夠我地兩個大快朵頤,一手揸雞髀,一手食雞胸,每一啖都肉汁滿滿,十分惹味!
整體十分良好的用膳體驗,媽媽好滿意,樣樣都啱佢胃口,黎緊父親節餐廳都有好多優惠,大家亦可考慮帶家人黎聚一聚。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
京都大酒樓 黃大仙龍翔道110號豪苑商場2樓1A-B號舖
👍地點方便
👍傳統滋味
👍抵食之選
2023-05-31
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner