2016-11-15 233 views
放假约了老媽子午飯,落街行左—個圈,比門面有吸引左,入去點左一個黑毛豬扒和一個海南雞飯…set lunch 有餐湯或沙律二選一,包餐飲黑毛豬好出色,充滿肉汁好爽口,好似豬頸肉口感配薯菜,大大份好飽…至於海南雞也不錯,雞够滑,下次放假可以再去
set lunch 有餐湯或沙律二選一,包餐飲
黑毛豬好出色,充滿肉汁好爽口,好似豬頸肉口感
配薯菜,大大份好飽…

至於海南雞也不錯,雞够滑,下次放假可以再去
2016-11-14
$100 (Lunch)
  • 黑毛豬扒
2016-11-13 162 views
位於元朗的卡邦尼小館,是一間位於千色附近的西餐廳。明明自已是天水圍人,往往在元朗吃飯,必會走錯路今天和媽媽來吃個遲來的午餐原來午餐只是$48起,包餐湯或沙律,飲品,實遲超值餐湯可選忌廉蕃茄湯或雜菜湯,勻配蒜蓉法包一塊。我的蕃茄湯忌廉味不太特岀,略酸醒胃媽媽的雜菜湯是羅宋湯,微微辣的蒜蓉包抹上滿滿蒜蓉,十分足料,包邊微脆,內裡軟熟,只是蒜蓉的油略多哦西班牙黑毛豬$128終於到是日主角登埸,扒類食物等侯了一段時間。西班牙黑毛豬扒份量十足,非常的厚切,厚肉肉身熟至軟嫩,一切容易分開以黑椒調味的黑毛豬,醃得入味,不用沾醬也可。配上蘋果薯仔沙律,感覺很健康哦沙律切粒,以蘋果粒和西芹粒為主,西芹味頗濃,但吃不到有薯仔。紐西蘭肉眼扒$118媽媽點選的肉眼扒份量也不少,大大一塊的肉眼扒七成熟切開軟腍,牛肉味濃,調味極足。扒類食物可配飯或意粉,意粉軟硬適中,沾上黑椒汁更為惹味。
位於元朗的卡邦尼小館,是一間位於千色附近的西餐廳。

明明自已是天水圍人,往往在元朗吃飯,必會走錯路
今天和媽媽來吃個遲來的午餐
原來午餐只是$48起,包餐湯或沙律,飲品,實遲超值
餐湯可選忌廉蕃茄湯或雜菜湯,勻配蒜蓉法包一塊。

我的蕃茄湯忌廉味不太特岀,略酸醒胃

媽媽的雜菜湯是羅宋湯,微微辣的

蒜蓉包抹上滿滿蒜蓉
,十分足料,包邊微脆,內裡軟熟,只是蒜蓉的油略多哦
西班牙黑毛豬$128

終於到是日主角登埸,扒類食物等侯了一段時間。

以黑椒調味的黑毛豬,醃得入味,不用沾醬也可。
配上蘋果薯仔沙律
,感覺很健康哦
紐西蘭肉眼扒$118

媽媽點選的肉眼扒份量也不少,大大一塊的肉眼扒七成熟
切開軟腍,牛肉味濃,調味極足。
扒類食物可配飯或意粉
,意粉軟硬適中,沾上黑椒汁更為惹味。
2016-11-13
2016-05-28 1544 views
從來唔寫食評,食之前都無諗住寫,亦都無影過一張相,但食完真係好食,所以處男下海。朋友帶我嚟午飯,發板叫嘢,如下:鵝肝栗子意大利飯:鵝肝大大份,栗子又香,個飯配埋個汁剛剛好卡邦尼意粉:先先以為會好「漏」,點知又唔係喎咸豬手:肥瘦比例恰到好處黑毛豬:爽口,好「林」間餐廳座落街尾,行入去之前又開左幾間新餐廳,第一次去搵可能未去到就已經俾其他餐廳拉左去試。不過真係行多兩步試下佢。

朋友帶我嚟午飯,發板叫嘢,如下:
鵝肝栗子意大利飯:鵝肝大大份,栗子又香,個飯配埋個汁剛剛好
卡邦尼意粉:先先以為會好「漏」,點知又唔係喎
咸豬手:肥瘦比例恰到好處
黑毛豬:爽口,好「林」

Type of Meal
Lunch
2016-04-18 1559 views
搬左入元朗好幾年,經常泊車都會經過呢間餐廳,但就一次都無幫襯過😂今日同老公都生蠔癮發作見到有新鮮生蠔就膽粗粗入去試😋侍應服務都唔錯,知道我地想叫蠔主動叫我地入蠔吧睇下😁見到我最中意嘅法國蠔水中花同gillardeau,又見佢買6送1,同老公兩個人叫左8隻😋上到枱我都嘩左一聲,因為好新鮮好大隻,食左比較淡味嘅水中花先。好甜好爽,帶子位好正,海水味適中👍。gillardeau就比較肥大d肉厚,而爽口度都係咁正👏👏👏一人食完4隻勁滿足,有時覺得去食自助餐任食生蠔個質素唔一定好,又細隻,有時食20幾隻先滿足,不如食d有質素仲好,雖然無得任食,但已經好滿足啦😋食完頭盤我地一人叫左一個主菜老公叫左個晚餐T骨,我就叫左個紅蝦藍青口炒意粉兩樣主菜都無令我地失望😄😄😄藍青口同樣好新鮮,我下次一定會叫一碟😁😁😁滿足的一餐都係我立定決心第一次寫食評的一餐😁

今日同老公都生蠔癮發作

見到有新鮮生蠔就膽粗粗入去試😋

侍應服務都唔錯,知道我地想叫蠔主動叫我地入蠔吧睇下😁

食完頭盤我地一人叫左一個主菜

老公叫左個晚餐T骨,我就叫左個紅蝦藍青口炒意粉

兩樣主菜都無令我地失望😄😄😄

藍青口同樣好新鮮,我下次一定會叫一碟😁😁😁

滿足的一餐

都係我立定決心第一次寫食評的一餐😁
即開生蠔
2016-04-15
$800 (Dinner)
即開生蠔
  • 新鮮生蠔
2016-04-08 1190 views
閒日黎到呢間餐廳,除左裝修吸引之外,野食都係一個重點。menu上有set同埋all day breakfast同埋burger. 價錢豐儉由人。想食好啲就all day breakfast或者burger今次就食burger。上枱時,原隻薯仔既薯條 擺耐左都唔出油,唔會冧。 麵包面用pan煎脆左。cheddar cheese+bacon 仲有3cm既牛肉漢堡餡。可以要求個漢堡幾成熟,8成就可以。咬落去出肉汁,好香牛肉味。最令我難忘既係佢點薯條既醬。黑松露沙律醬同埋英式黃芥末醬。黑松露味好突出,好香。作為lunch真係好吸引。
閒日黎到呢間餐廳,除左裝修吸引之外,野食都係一個重點。

作為lunch真係好吸引。
2016-04-08
$100 (Lunch)
  • 漢堡包
2016-01-24 691 views
下雨天總掛念從前,場上那可愛片段,突然又已一年…周末與不知多久沒見的朋友來到這小館(其實應該沒有一年),不知不覺間朋友已有了一個九個大的孩子,我們的話題亦由打波買衫去旅行進化為結婚生仔湊仔。揀卡邦尼小館因為佢夠靜,枱與距離適中,店員也很貼心的,看到小孩已立即推來了BB椅,可惜有BB椅都冇用,呢個B超痴身,冇人抱住就「呀、呀、呀…」,還好BB唔怕生,我們四個人可以輪流抱。小妹放棄了生冷的沙津,選了蕃茄忌廉湯+蒜蓉包作為頭盤,蕃茄味濃而且好creamy既湯品加上蒜蓉味唔夠但好脆既包使人飽了一半。鮮芒白汁龍脷柳配意粉,um....小妹見又鮮芒又白汁好似幾特別,即管checkcheck佢,哈,竟然是這樣的,鮮芒少酸有去膩感,平日食白汁硬覺得太rich三兩下便吃不下去,這個可以吃多一點,龍脷柳雖然沒有什麼特別花巧之處,可卻意外的外脆內滑,卻沒有多餘的油膩是日在小館吃得滿足,坐得夠耐又傾到計,果然係gathering既不二之選!
2015-12-08 611 views
今日約左男朋友,原本想去同一條街的另一間新開的西餐,但發現午餐來說88-128左右的價錢有少少貴。正係呢個時候發現呢間卡邦尼小館, 黑媽媽懶係有情調咁,但見到都有幾多人食緊,見佢餐牌好似平一點,而且款式多,所以決定一試。卡位已滿,只好坐中間,位置寬敞,座位軟,坐得舒服,不錯呀。我同男朋友都叫左$58既黑椒豬扒意粉(我地2人既口味經過咁多年係愈來愈相似)。頭盤只可以揀湯或沙律(我地2人都係要湯)蕃茄忌廉湯+蒜蓉包, 先講個碗,唔明白點解用呢隻色, 藍色唔係要黎降低食慾的嗎?個包熱,但係淋既, 應該係微波爐叮返熱, 個湯既味道可以,但個樣真係麻麻地。個意粉食第一啖好鹹,但之後有D又唔太鹹, 我諗應該係D鹽唔均勻, 依家食野都會留意返自己身體, 食太多鹽會損腎呀, 雖然唔係成日出街食, 但都要留意。 個豬扒冇咩特別, $58(另外加一)又唔會對佢有咩大期望既~餐飲都係普通餐廳既質素啦, 奶茶幾濃,可以。男朋友飲熱檸水,我發現佢隻碟係有椰林閣LOGO既碟, 但我果隻又唔係, 所以我地估佢D餐具可能係夜冷店買的。總括來說, 咁既價錢係呢個環境(好)+食物質素(一般)之下,其實算係咁啦,不過會唔會
卡位已滿,只好坐中間,位置寬敞,座位軟,坐得舒服,不錯呀。

頭盤只可以揀湯或沙律(我地2人都係要湯)
蕃茄忌廉湯+蒜蓉包

主菜- 黑椒豬扒意粉

餐飲都係普通餐廳既質素啦, 奶茶幾濃,可以。

不過會唔會經常黎食呢,就難講喇。
2015-12-06
$64 (Lunch)
2015-08-23 1000 views
It was a boiling Sunday with 33 degree, just walked in a place randomly we found at Yuen Long small street. Without long queue and strong air-con to refresh outselves. This is not the worse place. Lunch set for every weekday/weekend.All day breakfast with toast, salad, sausage, ham and black truffle pan-fired eggs. Costs you $88 include drink (hot or cold without extra charge) not include 10% service charge. Overall of the day breakfast, black truffle with fried eggs is the best, can smell full
All day breakfast with toast, salad, sausage, ham and black truffle pan-fired eggs. Costs you $88 include drink (hot or cold without extra charge) not include 10% service charge. Overall of the day breakfast, black truffle with fried eggs is the best, can smell full taste of strong black truffle and with butter taste in smooth eggs together to let you feel "this is worth for $88". Without the black tuffle, I don't see any unique point you will try again or even try once. Other ingrediants of this dish, like sausage, hem, tomato, salad and toast, nothing special to be very honest. The toast just same as what you could home-made and no sauce on top of it. The salad is just normal veggie you mix with normal salad sauce, sausage doesn't taste any taste at all & the ham is even worser than the sausage

The inside environment is quite nice, big space, clean and tidy. However, staff is not very professional, they will take out your dish when you have finished immediately and they never smile at you. Of course, cannot say they are impolite.

The location is not easy to find as this is at the corner side of a silent street. If you do drive, this might be the best location when you cannot find a car park, you could park just outside of the restaurant!

Other Info. : No need booking in advance if for lunch, lots of space at peak hour 12pm-2pm.
2015-08-23
原本同太太抽起條筋想食熱狗,焗薯。點知去到富達的eatalia發覺執左。咁second choice就去轉彎的卡邦尼。1400pm 入座,剛好有位。all day breakfast 至5pm ,我點個芝士漢堡,沙律及薯條。太太就英式早餐,兩個人連加一19x,今時今日都無計。漢堡的麵包芝麻香脆,牛肉juicy,好合我胃口。上面煙肉也脆香可口,沒有成口油的油益味。太太的炒蛋黑松露感覺麻麻,茄汁豆,德國腸,蕃茄無乜驚喜,正常嘢。座得舒服,尚可保持客人不嘈吵,如果咖啡再上心些,再去是必然的。員工熱情與否見人見智,fair應該是有很多上調空間
咁second choice就去轉彎的卡邦尼。

員工熱情與否見人見智,fair應該是有很多上調空間
2015-08-16
2015-06-23 1299 views
今日打風,lur左好多日,大王先肯雨天食lunch,點知原定兩間都突然冇開,最後10分鐘,無啦,是但一間,上次卡邦呢印象唔錯,今次好似有d失色,先來沙律,其實冇咩問題,係有些菜苦澀味,不太夾個汁再來藍青口配白汁忌廉汁,其實幾滑幾好仔,但有d未打開殼,可能未熟晒,跟的法包好香脆餐湯,羅宋湯,不夠味,似水太多北海道帶子牛肝菌意大利飯,呢味很好,帶子夠大,牛肝菌味突出,飯軟硬適中脆皮三文魚蕃茄莎莎,大王話三文魚咁煎,味怪怪地,我就覺得幾滑,但黑醋汁配搭就好少見,不太夾心太軟味道唔錯,朱古力味濃,但香草雪糕似一般雲呢拿送的凍餅幾好,不是全件都凍餅.有脆餅底,芒果布丁也不錯凍朱古力奶,有朱古力味但奶味唔出總結,同上次食,好像差了,水準不夠穩定,希望下次會有進步
,先來沙律
,其實冇咩問題,係有些菜苦澀味,不太夾個汁
,跟的法包好香脆
藍青口配白酒忌廉汁
餐湯,羅宋湯,不夠味,似水太多
羅宋湯
北海道帶子配牛肝菌飯
脆皮三文魚配蕃茄莎莎
心太軟味道唔錯,朱古力味濃,但香草雪糕似一般雲呢拿
心太軟配香草雪糕
送的凍餅幾好,不是全件都凍餅.有脆餅底,芒果布丁也不錯
餐甜品
凍朱古力奶,有朱古力味但奶味唔出
凍朱古力
總結,同上次食,好像差了,水準不夠穩定,希望下次會有進步
2015-06-23
$320 (Lunch)
藍青口配白酒忌廉汁
北海道帶子配牛肝菌飯
心太軟配香草雪糕
餐甜品
凍朱古力
2015-06-08 1362 views
今日行程緊密,首先瞓過夠皮,到元朗買粟米片兼揾食,再到果欄買生果果汁,又要去兔協買草草俾家中寶貝兔,之後要6:30pm到達尖東,與中學同學一年一度的畢業n年聚會。車上已開始盤算今次試那家小店,但天氣太熱,今次不能試太人多擠迫店,否則晚上同學聚餐一定臭死了。本想到Homey Cafe吃他自選內容的All Day Breakfast,但到門口餐牌所見,不甚吸引,決定繼續前行,到同在西菁街的卡邦尼。本以為是cafe般,完全沒想過卡邦尼居然是間比較老的店,有點像花園餐廳的感覺,waiters都不是年青輩。我是給他門前黑板寫的全日早餐,黑松露炒蛋吸引入內的。可能不是人人喜歡,但我超愛黑松露那獨特香味,常形容為煤氣味撲鼻,但又好香好香。我當然點了All Day Breakfast,綿羊仔就點了炸魚薯條。(炸魚薯條是下午茶餐,3pm才開始,當時2:45,我哋話等3點先叫,但哥哥仔都好flexible話:一齊叫啦,做俾你!)全日早餐, 配凍檸茶, 欣賞佢可以凍飲但"走冰".黑松露炒蛋 : 好味, 蛋的份量多, 黑松露味不至於濃, 但巳足夠 (餐$88, 算好慷慨)煙三文魚 : 味道ok, 略嫌薄身,
全日早餐, 配凍檸茶, 欣賞佢可以凍飲但"走冰".
煙三文魚 : 味道ok, 略嫌薄身, 亦只得一塊
煙燻火腿 : 唔得, 又乾又鞋又咸
烟肉 : 乾身但唔硬, 脆口, 唔錯
豬肉腸 : 略細條, 咪道一般
烤蕃茄 : 新鮮多汁
焗豆: 正常
什沙律: 基本上只得菜, ok新鮮爽口
牛油厚多士: 外脆內軟, 但可惜只得半塊 (一般男仔或像我這肥嘟的豬肚煲, 就是差那半塊, 唔夠飽啦!)
好, 到熱氣爆燈的炸魚薯條啦!
沒想到居然是用大碗盛出, 坦白, display得好差.
炸魚是一條條的, 像不規則的魚手指, 不是一般一大塊, 有點失望, 因這代表魚肉一定不厚身, 炸粉比例一定大了, 感覺有點取巧.
薯條份量可以, 因厚身, 炸出成品是半脆而非脆卜卜口感, 薯皮部分頗多, 但反而得我這怪客歡心, 我超like薯皮的.
好在魚肉不算太薄身, 炸粉入面都是滿滿的, 算有點實在感.
值得一讚的是它自製的他他醬, 酸瓜大大條, 好有咬口好好味!
埋單兩隻共$146, 居然不用加一!
2015-06-06
  • 黑松露炒蛋
2015-04-16 1475 views
原定午餐既地方...朋友去到先發現休息...臨時臨急...就想起呢間餐廳..其實呢間餐廳...我地並未幫襯過...只係幫襯過前一手既越式餐廳...想唔到依家轉左意大利風情之餘...夜晚仲做埋酒吧添...格局氣氛似乎還不錯呢...鍾意試菜既朋友...每次總會散叫main course再轉餐...佢話咁樣先試出廚師既功夫wor...沙律係改餐包埋既…而沙律汁係特別用芒果製出黎…甜甜地幾好味…可惜沙律菜入面有我最唔鍾意既火箭菜…因為佢苦苦地…而且唔夠凍…頭盤係朋友喜愛既大磨菇…都幾厚身架…切開仲好有水份添…加埋大大塊芝士皮…趁熱食特別香又唔溜…另一個頭盤亦係尊貴既朋友鍾情既鵝肝…估唔到咁厚身同大件…成塊扒咁…非常肥美…但蘋果就略嫌唔夠甜…比較失色…突如其來既藍色餐具…令人煥然一新…都係改餐指定既湯…蒜蓉包好脆…甘荀亦好足料…如果濃稠一d就更加perfect...海鮮有蝦,魷魚,硯,帶子…質素唔錯…咪睇碟飯好濕咁…但食落又好ok…龍蝦味出哂黎…飯熟透而帶點柔韌…perfect...羊鞍整舊上碟…有4件…切開紅紅地無血水…啱哂口味…羊夠哂蘇而嫩…配埋芥醬…perfect...唯獨是薯條如果改為原
焗芝士蟹肉牛油梨釀大磨菇
香煎法式鵝肝配焦糖蘋果(金巴莉酸果蔓)砵酒汁
忌廉甘荀湯+蒜蓉包
海鮮意大利飯配龍蝦汁
燒焗澳洲羊鞍架保雲蘇配露絲瑪莉汁
羊鞍整舊上碟…有4件…切開紅紅地無血水…啱哂口味…羊夠哂蘇而嫩…配埋芥醬…perfect...唯獨是薯條如果改為原隻薯角…相信會更加吸引…
甜品
跟餐既指定甜品…原來係cake黎…旦糕鬆軟…當中以朱古力最好味…
熱奶茶+凍檸茶
餐飲係一般既奶茶檸茶…如果有多d時間既話…坐下hea下亦係不錯既選擇…

Other Info. : 侍應好細心同專業…知道我地share食物…每次總會不厭其煩咁幫我地換過d新既碟子…最重要係上菜時間教得好好…唔會堆埋一次過上菜…食唔切而凍哂…又唔會要你等好耐先上下一道菜…真係值得一讚…^^
$380 (Lunch)
2015-04-15 1461 views
今日<佢>稱為孩子天,孩子天即是有得玩,有得食,今日就帶善良又可愛的<佢>到元朗試菜,原來約定的餐廳冇開,所以改了由越南店轉型西餐的卡邦尼,入內午市也很熱鬧,但細問下,原來還有個舒服d的位在酒桌邊,就選呢到,靜同舒服d,佢地有好多款午餐,價錢都合理,但試菜當然要散叫,沙律來先,芒果醬幾開謂,但善良又帶點小脾氣的<佢>話唔夠新鮮,頭盤選了芝士蘑菇同鵝肝拼金蘋果草莓醬,蘑菇是我最愛的菇,夠諗,煎得香加埋厚厚芝士,十分唔錯,鵝肝配金蘋果,蘋果帶酸,好在草莓醬夠甜中和返味道,鵝肝超大片,有手掌大,但不太濃味,主菜加$40可轉餐,包埋沙律,甜品,餐湯,餐飲,餐湯是甘筍忌廉湯,好夠熱,同夠味,但不夠湖狀,都唔錯,叫了個燒焗澳州羊鞍架保雲蘇配露絲馬莉汁,成熟,賣相外觀一流,夠諗,但有羊(穌)味,<佢>十分愛呢種味,話越勁越好 ,我就一般般,汁料好特別,又好味海鮮意大利飯配龍蝦汁,好足料,說得出的海鮮都有,飯合格不太硬,好好味,甜品就有兩件切餅,店員好細心,選了一黑一白,味道都唔錯,夠鬆用軟滑餐飲就正常咖啡奶茶,整體上轉型後,生意明顯好
芝士焗蘑菇
鵝肝拼金蘋果草莓牆
,我就一般般,汁料好特別,又好味
燒焗澳州羊鞍架保雲蘇配露絲馬莉汁
海鮮意大利飯配龍蝦汁
甜品
餐飲就正常咖啡奶茶,
餐飲
整體上轉型後,生意明顯好左,應該是因為服務好,從前菜到甜品,店員都會換碟,十分唔錯,今次算是意外收獲,才到此一試,當然有<佢>共進午餐,輕鬆閑談,更倍感滿足,可惜唔夠時間散叫甜品,下次一定要再試
Other Info. : 呢到服務很好,價錢合理,食物品質高
2015-04-14
$390 (Lunch)
芝士焗蘑菇
鵝肝拼金蘋果草莓牆
2015-03-22 1588 views
元朗真的越來越多優質食肆, 是真心的 .... 當晚, 住在元朗的表妹就帶了我和太太到了這間位於她家附近的餐廳進餐~門面看來滿有情調的, 心在想, 我真的在元朗區嗎? 還以為身在西環 ....是醒目仔/醒目女的話, 入餐廳前就記得留意門前黑板的好介紹~餐廳的面積寬大四正, 裝修頗具美式餐廳的風格, 燈光柔和~餐牌~Set Dinner $168-$298, 5 courses (沙律、湯與餐包、主菜、甜品、咖啡或茶)泰式雞胸芒果沙律新奇的配搭, 芒果肉夠新鮮又香甜, 蔬菜也新鮮爽脆, 雞胸肉不是很嫩但也不算嚡, 最特別就是沙律汁, 微酸又帶甜又有少少魚露味~合桃麵包不知道麵包是來貨的還是自家製的, 包身鬆較而且含有合桃的~原個焗蒜頭焗蒜頭味道香濃亦帶點胡椒味, 正!把蒜頭泥塗在核桃包上, 就是 double fantasy! 露筍忌廉湯湯比較稀, 露筍味也不甚突出, 老實說, 這湯確實有很大的進步空間~西班牙黑毛豬鞍配芥茉籽忌廉汁黑毛豬鞍的肉味濃郁調味得宜, 肉質爽口有嚼勁, 而芥茉籽忌廉汁的味道濃厚香純, 稀杰適中, 乃這道菜的靈魂! 好吃!心太軟、雪糕、焦糖布甸小弟當晚有點喉嚨不適
元朗真的越來越多優質食肆, 是真心的 ....
餐廳的面積寬大四正, 裝修頗具美式餐廳的風格, 燈光柔和~
餐牌~
合桃麵包
不知道麵包是來貨的還是自家製的, 包身鬆較而且含有合桃的~
原個焗蒜頭
焗蒜頭味道香濃亦帶點胡椒味, 正!
露筍忌廉湯
露筍忌廉湯
心太軟、焦糖布甸
心太軟、雪糕、焦糖布甸
小弟當晚有點喉嚨不適, 不宜吃甜, 未有品嚐, 所以不作評論~

到最後當然是以一杯咖啡以作終結 (沒有圖) .....
因為恰巧 相機沒電, 手機沒電, 就是連 power bank 也沒電 .... 真無奈~
總括來說, 這是一間性價比高, 食物有質素, 服務良好的餐廳! 好一間小館!

$250 (Dinner)
西班牙黑毛豬鞍配芥茉籽忌廉汁
這次介紹的是元朗區西餐店,位於食店林立的西菁街較裡頭,門面不太著眼讓人留意得到。從外望進內還以為店子小小,想不到踏進去又發現只是昏暗燈光搞的鬼,其實內部也算得上大,座位多,也有水吧位置。壁上掛有許多風景掛畫,就環境來說也算得上有情調。晚市套餐包括沙律、餐湯、主菜、甜品、飲品,價錢和平常吃到的價位差不多,不過它包含了甜品,也算得上挺豐富。泰式雞胸芒果沙律沙律醬汁是泰式的酸辣醬,辣辣的很醒神,不過這整體組合跟甜芒果有點沾不上邊。是日餐湯 露荀湯餐湯顏色有點不對,喝下又只有馬鈴薯味道,質感比較稀身,馬鈴薯都打得不夠細碎,還喝到小顆塊。餐包略嫌有點太軟又沒彈性,不過配上溫熱的蒜頭當抹醬也還不錯。燒紐西蘭羊鞍保雲蘇配露絲馬莉汁 $298 (7/10)羊鞍一客大約四五件,五成熟,切開有點粉,要讚它以肉為主,肥脂為較少但也不韌,些微羊羶加上帶小甜醬汁,配搭不俗。甜點是心太軟與焦糖燉蛋,心太軟外表比較軟身,流心度理想,燉蛋質感也算滑。整體不過不失,以套餐內容來說也挺有良心的。最後而熱檸檬水作結,三片檸檬一瓶熱水,自行控制份量和添水,悠閒地與好友聊上兩三小時仍不被趕走,感謝餐廳,讓我們渡過輕鬆愉快的一夜
壁上掛有許多風景掛畫,就環境來說也算得上有情調。

露荀湯
是日餐湯 露荀湯

餐包
燒紐西蘭羊鞍保雲蘇配露絲馬莉汁
燒紐西蘭羊鞍保雲蘇配露絲馬莉汁 $298 (7/10)

心太軟
焦糖燉蛋
甜點是心太軟焦糖燉蛋,心太軟外表比較軟身,流心度理想,燉蛋質感也算滑。
整體不過不失,以套餐內容來說也挺有良心的。
熱檸檬水
最後而熱檸檬水作結,三片檸檬一瓶熱水,自行控制份量和添水,悠閒地與好友聊上兩三小時仍不被趕走,感謝餐廳,讓我們渡過輕鬆愉快的一夜。

* * * * *

卡邦尼小館
元朗西菁街23號富達廣場地下32-39號舖 | ☎️ 2478 9000
星期一至日 11:00-02:00
2015-03-06
$300 (Dinner)