2017-09-14 1476 views
睇完戲同朋友食個快飯,朋友仔帶我去呢間西餐廳。門面唔算好有排場,但睇得出食物的種類好多。裡面裝修唔算好輝煌,但都見有一番心思。比我留意到原來呢度有兩樣嘢好抵食,第一款係生蠔,第二款係豬手拼盤。原來豬手拼盤係要預訂,我諗下次要早啲打電話來。生蠔的價格都幾相宜,豐儉由人。值得欣賞的是四種都係法國蠔,係我杯茶。我地揀左中價位果兩款,上枱都幾靚仔,大隻厚肉。法國蠔的特性就係味道比較龍,呢兩款都唔例外,而且海水味較重。除咗呢啲推廣食物之外,其實二人餐都幾抵食, $398就有好多款的食物。套餐有齊餐湯同麵包。小食拼盤唔算十分精彩,但勝在種類多。和牛好大件,足夠幾人分享。美中不足係調味方面差咗啲啲,味道唔夠突出。伴碟的薯菜份量都好多,絕對係好適合分享的一道菜。豬手半隻已經好多,啖啖肉,配上酸菜同醬汁一流。豬手層次分明,皮、膏、肉口感各有不同。除咗套餐之外,我哋仲單點左一個意粉,估唔到意粉都係咁大份。Cabonara醬汁夠濃夠杰,沾滿意粉定到口感好豐盈。整體食物質素合格,但性價比非常高。每人都唔使$200,就已經可以食埋生蠔,都不失為一個好去處。
睇完戲同朋友食個快飯,朋友仔帶我去呢間西餐廳。

門面唔算好有排場,但睇得出食物的種類好多。

裡面裝修唔算好輝煌,但都見有一番心思。

原來豬手拼盤係要預訂,我諗下次要早啲打電話來。

套餐有齊餐湯同麵包。

小食拼盤唔算十分精彩,但勝在種類多。

豬手半隻已經好多,啖啖肉,配上酸菜同醬汁一流。

豬手層次分明,皮、膏、肉口感各有不同。

2017-09-08
$180 (Dinner)
平時都好少黎呢區,朋友住呢度,黎探朋友之後,就同佢搵地方晚餐一邊食一邊傾。佢屋企附近見到呢間餐廳嘅餐牌都幾吸引,價錢有好抵。超級豪華套餐,內容好豐富都只係$398。首先包咗個餐包同餐湯。之後有個小食拼盤,我哋揀咗春卷同炸魚薯條,即叫即整,好鬆脆,唔油。跟著個豬手,超級大大份,啖啖肉,整得好好味,有質素,拍得住德國餐d大餐廳。之後仲有個8 oz澳洲頂級和牛肉眼,又係超級大份,牛扒煎得啱啱好,鎖住肉汁。呢個二人套餐真係食到好飽,好抵食,同埋有質素。

首先包咗個餐包同餐湯。

呢個二人套餐真係食到好飽,好抵食,同埋有質素。
2017-06-02
Type of Meal
Dinner
2017-09-13 99 views
深水埗雖然多出名的餐廳,但多數都是茶餐廳或者是比較舊式的餐廳,想要坐得舒服的西餐廳則比較少,可能要坐車去太子才有。身為深水埗街坊的我,落街連換件衫都懶,無理由要我街坊look去太子旺角吧。後來發現原來宇宙商場後面有間裝修不錯的西餐廳,晚市套餐每人約$150,這個價位也算貼地親民。這天食得好少少,點了個和牛二人套餐($398),有湯、蒜茸包、小食及兩個主菜。二人小食拼盤,全都是香口的小食,最喜歡吃烤雞翼及春卷。春卷外皮似鳥巢,十級脆身,咬下去時是聽到聲音的香脆。烤雞翼雖然無醬,但烤過後雞翼內裡仍有肉汁,肉質很嫩滑。德國咸豬手配蜜糖芥苿汁半隻,跟在德國食到的咸豬手差不多,外層烤得香脆,內裡的肉及脂肪比例約50/50。以前去旅行時導遊講過食豬手一定要跟酸菜一起吃,因為可中和油膩感,而且咸跟酸的味道會最匹配。這裡的咸豬手也是跟酸菜的,跟足傳統。8安士澳洲和牛肉眼,選用澳洲和牛,肉質會比普通牛肉嫩,根亦比較少,我自己食的時候沒有添加旁邊的醬汁,但入口仍然 juicy

2017-09-12 79 views
朋友介紹這間平民化餐廳的生蠔很抵食,我於是便和女兒來試試。餐廳分開兩部分,一邊裝潢簡單,我們坐的那一邊比較型格,牆上有油畫,感覺很前衛。侍應的招待也很好,令人很舒服。四款蠔set 有四隻即開的法國生蠔,包括$10的花城之蠔、$18的小王子、$28的Lambert和$38的Gillardeau,生蠔很肥美和鮮甜,有濃濃的海水味,食完口內回甘,我和女兒每人要了一set, 但生蠔實在太美味,所以我們便再要了一set一齊分享。套餐含有湯、蒜蓉包和咖啡。什菜湯只是普普通通,蒜蓉包很香蒜蓉味而且都很鬆脆。德國咸豬手配蜜糖芥末汁 豬手的份量很大,而且皮脆肉嫩充滿鹹香,但皮下比較多脂肪,若不是這樣會比較健康。咖啡一般水準。
德國咸豬手配蜜糖芥末汁
德國咸豬手配蜜糖芥末汁
咖啡一般水準。
2017-09-05
2017-09-12 79 views
湯,紅湯太稀,白湯適中。2個湯都偏咸,我覺得佢地嘅食物其實真係ok好食!應著重改善埋個湯就完美。Garlic bread 夠曬garlic 味!香脆豬手皮脆肉嫩,好易就切到!真心好食過出面好多嘅餐廳。可惜酸菜太少,如果酸菜可以多d, 就可以中和豬手嘅肥膩感。小食併盆,好明顯係即叫即炸,好熱辣辣,食時要好小心!可惜醬汁得茄汁,如果有埋甜酸醬會襯好多!和牛,你基本上一切就知乜料!好淋,小偏因為有左bb, 唔食得太生,所以唯有叫8成熟。但都好難得地牛扒依好淋!牛嘅脂肪香係好好味!一食就知唔係普通野!讚呀汁黎講、我幾肯定佢地話嘅燒汁係gravy, 唔係燒汁。anyway. 都唔太重要,總括都好值得再黎!底食又好食雖然人手得2個,但服務態度都好好,係值得推薦嘅小店!店太熱.....食到流曬汗
Garlic bread 夠曬garlic 味!香脆

豬手

2017-09-12 65 views
又到左同朋友每月既一次聚會,今次因為唔想食太多錢而揀左呢D Cafe既餐廳但因為太High,揀揀下又揀左好多個餐最後都叫滿載而歸既我地叫左斧頭扒套餐(五成熟)、和牛西冷套餐(五成熟)、自選12吋Pizza(千島、三文魚、Salami、番茄、菠蘿)既首先講左兩款扒先啦,其實五成熟係我朋友叫既,而我自己本身唔太喜歡食太生既牛肉(叫開七成熟)所以整體黎講係食得比較少,不過講返佢個份量都幾大(而且好厚切),而且極鮮牛肉味,而成塊扒既整體熟度可能就比較難控制,邊位同中間既熟度就唔一樣,所以我個人係食到少少邊位既而和牛西冷套餐就因為係薄D既,所以個口感同生熟比例就同斧頭扒唔太一樣,係俾我較易入口既講返個Pizza,雖然所有材料都係亂咁叫,但估唔到成個組合都幾驚喜芝士既份量都唔算少,而且烤焗均勻,無特別焦黑,不過可惜少少既係,雖然可以選擇既材料外面隨處可見既材料,但其實選擇上都可以增加既除左以上既食物之外,其實配菜既沙律同薯條都唔錯,不過沙律既醬汁可以加多少少啦,而厚切薯條都唔會落太重調味料,食落薯味都濃既,有少少美中不足既地方係D湯啦,因為平時飲開濃郁少少既湯,但呢度既湯就比較浠同埋水份較多,白湯
最後都叫滿載而歸既

首先講左兩款扒先啦,

所以我個人係食到少少邊位既

芝士既份量都唔算少,而且烤焗均勻,無特別焦黑,
不過可惜少少既係,雖然可以選擇既材料外面隨處可見既材料,
但其實選擇上都可以增加既

除左以上既食物之外,其實配菜既沙律同薯條都唔錯,
有少少美中不足既地方係D湯啦,
因為平時飲開濃郁少少既湯,但呢度既湯就比較浠同埋水份較多,
白湯同紅湯都如是,希望餐廳會有返少少改進啦。
2017-09-10
$200 (Dinner)
  • 自選12吋Pizza
  • 咸豬手半隻
  • 斧頭扒套餐
平時吃一個德國鹹豬手餐要多少錢?最少都要百多元吧。但在長沙灣這間小餐廳吃,周末午餐正價都只是$70,連餐湯、麵包和餐飲。興之所至,還可以配一杯手工啤酒解解暑,一個字:爽! Casa 338位於長沙灣東京街的街角,門口擺放了一些綠色植物,很搶眼。周六中午來到,餐廳有午餐供應,價錢很相宜,在$38至$70之間,還要免加一,可以吃得「豪」一點! 叫了漢堡包餐和鹹豬手餐,餐廳先送上餐湯和蒜蓉包。羅宋湯頗清,感覺健康;蒜蓉包味道不俗,不過可能待久了,不夠脆。 Menabrea Amber Beer (轉餐飲 $63) 叫了豬手餐,沒理由不喝啤酒吧!而且今天天氣好熱,叫一杯冰涼的手工啤正好!這裡的手工啤大部分來自德國,就只有這款來自意大利,5%酒精,焦糖和麥芽味夠香,甜甜的,很適合女孩子喝! 招牌德國鹹豬手 ($70) 德國鹹豬手是這裡其中一款signature dish,豬手皮沒有炸得很硬很脆,反而是保留了豬皮的脂肪,半脆帶腍,很喜歡,豬手肉夠嫰滑,不錯,配著蜜糖芥辣和茄汁來吃,是便宜又美味的選擇。 美國安格斯牛肉芝士漢堡伴薯條 ($58) 採用安格斯牛肉,肉味濃,可惜稍欠油份,吃起來

Menabrea Amber Beer (轉餐飲 $63)

招牌德國鹹豬手 ($70)

美國安格斯牛肉芝士漢堡伴薯條 ($58)

採用安格斯牛肉,肉味濃,可惜稍欠油份,吃起來有點乾,但整體上還是不俗。

意式芝士餅、檸檬餅 ($38@)

意猶未盡,再加了兩塊蛋糕,檸檬餅味道夠濃,酸咪咪的很醒神;Tiramisu酒味不強烈,反而是甜甜的,剛好中和檸檬餅的酸。吃完甜品,大滿足,整餐飯每人才百多元,超划算!
2017-09-09
2017-09-09 1127 views
朋友帶我倆到了長沙灣的一間西餐廳,看似簡單的Cafe,原來也有和牛、生蠔、德國豬手等等的美食。當晚是星期五,因為餐廳地方較大,幸好我們也有座位。餐廳套餐的價格都頗親民,而且選擇多。二人餐非常划算,內容十分豐富,但四百元有找。套餐中有餐湯和蒜蓉包。餐湯是什菜湯,酸酸甜甜,蒜蓉包脆口,配餐湯吃更佳。小食拼盤中有雞翼、雞寶、春卷和薯條。雞寶有點像麥樂雞;春卷炸得香脆;雞翼嫩滑;薯條份量多。主菜中較為喜歡德國豬手,半隻的份量好比別店的一整隻。豬手外皮炸得很香脆,內裏肥瘦比例剛好。酸菜、醬汁和又脆又嫩的豬手是絕佳的組合。澳洲和牛西冷份量很足,但我個人比較喜歡厚賜切。西冷扒的火候控制得不錯,約五成熟。二人餐大概也夠三個女士分享,想豐富一點可以另點美食。我們點了一客卡邦尼意粉,沒有想到五十八大元的卡邦尼意粉竟然是一個大驚喜。意粉煙煙靱靭,沾滿醬汁;醬汁執中忌廉的比例很好,做到軟滑細膩的口感。煙肉和洋蔥等配料亦很豐富,令到整體口感有層次,而且味道夠香濃。最後我們亦淺嘗了一下甜品,心太軟伴雪糕只需二十八元,實是難得一見。

2017-09-08
$200 (Dinner)
2017-09-04 102 views
之前試過這裡那個$98豬手餐,有豬手、薯條、德國腸、雞翼、春卷,還包兩杯啤酒(幾有特色的)。今晚特意同老公再來食,點知店員話現在要預訂才有😑。最後我們叫了焗紅酒牛尾飯同焗咖哩牛腩飯。飯跟餐湯及蒜蓉飽連餐飲。紅湯一點不吸引,太鹹,料子太少,過稀。焗牛尾飯很香,牛尾炆得很淋,而且份量算多。但個飯太濕了,而且飯量不多。如果男士可能不夠了。至於咖哩牛腩飯,很香,辣味夠。而且牛腩同牛筋都炆得剛剛好。筋不會太淋,煙靭。我們加了$78有四隻生蠔,四隻生蠔有重的海水味,算肥美。特別有兩隻是特別大同肥。我吃了三隻,都覺得夠了。不過,我來這裡都只是為上述豬手餐,不然,只是焗飯或一般西餐就不揀這間了。所以,我下次要預訂再試😋
2017-09-04
$110 (Dinner)
長沙灣深水埗這兩處一般人眼中的舊區,近年成為了覓食天堂,可能租金相對旺區便宜,因此吸引了不少餐廳食店相繼進駐,但印象中都是以一些中式食肆如小炒或火鍋店居多,直至最近發現一些特色小店亦已駐扎其中,就像筆者最近在東京街附近遇見的一間西餐廳,有即開生蠔,有和牛,有斧頭扒,有德國鹹豬手,更有多款手工啤酒可供選擇,這種一般只會在中環、銅鑼灣或尖沙咀才會出現的餐廳,居然能在長沙灣找到,實屬少見,遂不慌不忙入去一試。餐廳內裝修帶點街頭風,沒有華麗花巧的設計,勝在乾淨整齊,加上店員親切的招呼,予人簡約舒服的感覺。筆者一向鍾愛生蠔,那種迷人的海洋氣息,實在讓人回味。一坐低見到這店有4款即開生蠔供應,最平$10有交易,還有$78的拼盤可試齊4款蠔,著實吸引,所以連餐牌都未看筆者就先點一客生蠔拼盤來一解相思之苦。生蠔拼盤內的四款蠔,分別是法國花城之蠔N4,Size較小,入口滑溜較清淡,海水味不重;法國小王子N3,蠔肉偏薄身,入口較爽脆,蠔味較淡;法國Lambert N1,肉質相對肥美,金屬味較重,鮮甜回甘;最美味當然是Gillardeau N0,肥美大隻,海水味濃郁,口感Creamy鮮美。整體幾款蠔都很新鮮

即開生蠔

生蠔拼盤內的四款蠔,分別是法國花城之蠔N4,Size較小,入口滑溜較清淡,海水味不重;法國小王子N3,蠔肉偏薄身,入口較爽脆,蠔味較淡;法國Lambert N1,肉質相對肥美,金屬味較重,鮮甜回甘;最美味當然是Gillardeau N0,肥美大隻,海水味濃郁,口感Creamy鮮美。整體幾款蠔都很新鮮美味,平民價格完全沒有影響質素,正宗價廉物美,十分不錯。

生蠔以外,看看餐牌,原來這店其他的食品也不貴,$100左右已有一個套餐,不用$300就可以食到和牛,豐儉由人,算幾抵食。而另一個吸引筆者的焦點便是斧頭扒,16安士美國頂級安格斯斧頭肉眼扒加小食拼盤,還有2碗餐湯和蒜蓉包,二人套餐價都只是$338,這麽吸引,當然要點來一試啦!
小食拼盤

先來的是小食拼盤,裡面有炸雞翼、炸魚塊、春卷和薯條,炸雞翼,外皮香脆,內裡入味;炸魚塊肉質尚算嫩滑但有點腥;春卷雖是冷藏貨式,但外皮炸得十分鬆脆,內裡肉餡味道亦不錯;粗身薯條熱辣香脆,望落雖然都是熱氣炸物,不過用來送啤酒就剛剛好,正!
羅宋湯

蒜蓉包

套餐還包有蒜蓉包和羅宋湯,蒜蓉包烘得香脆,蒜香牛油不算濃,浸落酸香的羅宋湯中,別具風味。
16安士美國頂級安格斯斧頭肉眼扒

終於輪到重頭戲斧頭肉眼扒出場,有齊沙律、烤焗蔬菜和薯條伴碟,賣相不錯,唯斧頭扒沒有跟預期中大份,感覺比外邊的為小,但當然價錢亦平了一大截,所以要求也不多了,雖則這樣說,其實肉眼扒燒得十分不錯,外表微微焦香,內裡粉紅鮮嫩,五成熟火喉掌握到家,肉質鬆軟帶肉汁,牛味算是濃郁,不用蘸醬汁已很好味。佐上伴碟的菜蔬,鮮甜爽嫩正好中和一下斧頭扒的油膩感。
招牌德國咸豬手配蜜糖芥末汁

招牌德國咸豬手配蜜糖芥末汁

另外我們還點了招牌德國咸豬手配蜜糖芥末汁,豬手大大隻份量十足,外皮焗得焦脆滑嫩,滿有骨膠原,內裡肉甫不會太多乾帶點嚼勁,鹹香可口,點上蜜糖芥末醬,多了一份蜜甜酸 香,減低了膩滯感。據店家透露他們是以黑啤酒醃製豬手,所以味道會跟外邊的有點不同,帶著淡淡的麥香,坦白說筆者感覺分別不太大,但論味道口感仍算可以,百多元實在抵食!

手工啤酒

最後不得提的當然是這裡供應的手工啤酒,牌子款色繁多,朱古力味、花椒味和花香味都有,有些還有買一送一優惠,我們試完一種又一種,飲個不亦樂乎!

想不到在深水埗能找到一間如此有質素的西餐廳,由招呼到食物出品一點也不馬虎,頗有水準,地點雖談不上十分方便,亦沒有富麗典雅的裝潢,但就是價錢合理,出品對辨,吸引了一眾街坊前來捧場,記得筆者用餐當晚,望望時間已差不多十點多,想不到還有一家大細興高采烈前來品蠔,也有些單人匹馬放工後到來,一杯啤酒一個套餐,自我享受嘆一下,全因性價比算高,值得推介一下。
2017-06-21
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
即開生蠔
2017-08-18 111 views
一家四口到這店晚膳,我們叫了西冷扒、薄餅及豬手。西冷扒餐有餐湯及蒜蓉飽,白湯及紅湯都一般,因為太鹹,喝了兩啖便放棄。塊扒叫了七成,怕孩子嫌生,我們覺得還可以的,不會有雪藏味,但不要抱大期望。薄餅就幾好,是薄皮的,脆脆,餡料都幾多。切開薄餅,拿起便拉著許多芝士😋。芝士很香,👍🏻。我們看到有個餐,非常抵,$98,包德國豬手、德國腸、雞翼、春卷、粗薯條同沙律菜,還有兩大杯酒。實在太正了。豬手不算大隻,但外皮夠脆,肉質好,不會太酥👍🏻😋。兩杯酒各有不同味道,賣相亦吸引。下次要再來試試貴格扒及生蠔😋
2017-08-08
$100 (Dinner)
2017-08-09 125 views
網上預訂了兩位。入到餐廳,環境舒適。由點餐到離開,餐廳職員服務態度非常良好。我們叫了一客烤豬手套餐,有厚切薯條……腸……雞奕……春卷……又包兩杯啤酒,可惜我哋飲唔到,唯有轉其他餐飲,價錢無變,都係$98。再叫多款Pizza, 足料。名堂叫什麼真係忘了,咁平又大件,又係$98。最後叫多4隻生蠔,$78。真係抵到震。個職員係我哋走嘅時候,仲問我哋食物滿意程度,我真係俾個like佢。佢話嚟緊會繼續在openrice 訂位有節。講真咁嘅價錢同咁好嘅食物質素,真係少有。兩人埋單都係$280。仲要……食唔晒
網上預訂了兩位。
入到餐廳,環境舒適。
由點餐到離開,餐廳職員服務態度非常良好。
最後叫多4隻生蠔,$78。真係抵到震。
講真咁嘅價錢同咁好嘅食物質素,真係少有。
兩人埋單都係$280。仲要……食唔晒
2017-08-04 146 views
長沙灣已經系一個好舊既區,多數去都比較少會聯想到西餐,今次去左嘆德國豬手,仲有手工啤酒,系吸引架首先前菜可以揀黑松露薯條或者雞堡,見成日食薯條,叫叫雞堡試吓都唔錯,堅好味呀!外皮貼到啲雞唔會甩晒出嚟,入面嘅雞肉都好鮮同好嫩,抵讚。豬手個皮都算脆,咬落肉質厚實,既不失咬口,配上芥末醬更加match,德國鹹豬手系西餐黎講都算受歡迎,所以本身都有期待,果然冇令我失望虎蝦亦系我好中意食既食物,都大大隻架,賣相好吸引,不過硬左啲,所以導致感覺'鞋'身,冇左原有既咬口感覺,失望Pizza餡料揀左莎樂美腸同埋海鮮,其實味道吾錯,仲有好多芝士,新鮮熱辣,不過個底真系薄左啲,搞左軟塌塌咁,系味道令pizza加番分。手工啤酒系呢餐算系焦點,如果吾系真 • 手工啤酒我諗都吾敢講自己系,手工啤酒濃度吾太高,又可以啤一啤,岩吾系好飲得既人。由於食戈日真系太熱,所以入面開曬冷氣都好似吾夠涼咁,環境亦稍為黑左啲。

$120 (Dinner)
Dining Offer
Group-buy
2017-07-27 141 views
偶然路過長沙灣發現一間裝修很美的cafe,就同朋友一齊入去試試,價錢比想像中便宜,最後我們叫左2set蠔,田螺,意大利飯同啤酒。先講講蠔set $78有4款不同的蠔,本身諗住咁平嘅蠔都唔會好食得去邊,點知一上枱,睇落都唔錯,由淡身食到重海水味,四隻都好新鮮,好肥美👍👍👍👍推薦之後到法式田螺焗薯蓉$38,賣相還好雖然有芝士但味道一般,無咩味,可以唔使試🤗🤗黑松露意大利飯$138,賣相不錯有一點外軟內韌的感覺,很Creamy,中間有滿滿的黑松露,好香,可以一試☺️飲品就不詳談,總括來講性價比不錯。
飲品就不詳談,總括來講性價比不錯。
2017-07-23 120 views
呢間餐廳為於長沙灣,聽朋友講出左新餐牌, 我又去食多次~因為本來就抵食! 完全無問題!普通西式, 湯+包,包幾香, 幾脆, 我個人覺得不錯!湯有點稀, 比較水, 可以改善!澳牛, 新出的質素不錯,  扒本身煮得不錯,不會煮到太乾或太硬!黑汁另上, 方便不同人士食,我覺得可以改善既位反而係薯條既醬,如果有埋蛋黃黑松露醬供客人選的話會更好!pizza好抵食, 一黎味道不錯, 二黎自行選擇配料三來有千島選, 好多餐廳都無千島醬!價錢平 只係100蚊樓下!所以總結呢間餐廳感覺就係, 好平可以食到偏高質素既野!
呢間餐廳為於長沙灣,聽朋友講出左新餐牌, 我又去食多次~
因為本來就抵食! 完全無問題!

普通西式, 湯+包,
包幾香, 幾脆, 我個人覺得不錯!
湯有點稀, 比較水, 可以改善!

澳牛, 新出的質素不錯,  扒本身煮得不錯,
不會煮到太乾或太硬!黑汁另上, 方便不同人士食,
我覺得可以改善既位反而係薯條既醬,
如果有埋蛋黃黑松露醬供客人選的話會更好!
pizza好抵食, 一黎味道不錯, 二黎自行選擇配料
三來有千島選, 好多餐廳都無千島醬!
價錢平 只係100蚊樓下!

所以總結呢間餐廳感覺就係, 好平可以食到偏高質素既野!
2017-07-20