2016-06-30 355 views
銅鑼灣有不少食市大廈,但由於不是地鋪,如果不是查openrice或是朋友介紹,總是會經過沒有留意,因而錯失不少好餐廳。 同是生蠔愛好者的我們,這次在openrice上找到這間主打生蠔的Casa Fina Seafood & Oyster Bar。餐廳著重氣氛,陰暗的環境,看見窗外日落的雲霞......點了杯sparkling water,等候我們最愛的生蠔登場。先來了日本牡丹蝦,size頗大,點少許魚生鼓油,更能帶出其味道鮮甜,口感黏而富有膠質,非常新鮮。生蠔登場,以檸角作記號,右起由淡味至濃味,分別為南非Namibia,法國Isabella,Speciale de La Reine,Gillardeau,另中間為加拿大翡翠螺。雖然店裏有自家製的cocktail sause,但店員建議只有螺點醬,生蠔可以只加一點點檸檬,不要加sause,吃它的原汁原味。南非Namuibia,海水味不濃烈,帶點奶味而口感非常creamy法國Isabella,在試過四種蠔後還是覺得Isabella是最得我歡心的,蠔如其名,甜美如少女,口感爽口飽滿而結實。Speciale de La Reine,實在找不到
餐廳著重氣氛,陰暗的環境,看見窗外日落的雲霞......
Speciale de La Reine,實在找不到字眼來形容它。店員介紹這是新研發的蠔,爽脆肥口,層次豐富,海水及碘味重...對的,這種獨特的味道就是碘味,無法形容,對我來說是種特別的芳香。
Gillardeau,結實有彈性,味道鮮甜而重海水味
加拿大翡翠螺,爽口非常,更是彈牙而帶鮮味。

Iberico Ham with Honey Dew Melon
Iberico Ham香氣十足,咸味一般,蜜瓜爽脆清新,與ham一起吃,蜜瓜變得特別甜。
Sauteed Live Clam With Basil White Wine Sause
蜆size很大呢,肉扎實而鮮甜。
而比起Sause,更像是湯汁,加入了各式調味香氣四溢,少少帶咸。
精緻的造型就像潘多拉的盒子,打開盒子卻沒令人失望。蝦肉爽口,酥皮香而鬆化,入口還有牛油香,加上蕃茄粒等,在口感上也做到了多層次的變化。
Deep Fried Lamb Spare Rib
酥炸羊架,香脆的外皮,加上嫩滑多汁的羊肉,帶有適當的羊脂,沒有想像中的羶味,用手拿著吃特別有風味。
Jet Fresh Scottish Razor Clam Spaghetti Aglio Olio
經過爆香及炒的意大利粉,比較乾身但夠香口,而且有少少辣,夠惹味。
Sea Urchin Spaghetti With Cream Sauce
海膽味道道郁而鮮甜,sauce creamy濃郁,喜歡海膽的不妨一試。
French Duck Foie Gras Linguini With Wild Mushroom Cream Sause
喜歡濃味的話可以選一道,一上桌就聞到野菌香氣,鴨肝軟熟,咬下時油脂肉汁在口中化開,好吃。
Freshly Seafood Risotto With Arrabbiata Sauce
正宗的risotto,飯中心還有一點點硬,外層吸收了Arrabbiata Sauce,有點辣,海鮮有青口,魚,帶子,蝦,蟹腳...甚是豐富。
NZ Tenderion With Blueberry Sauce
牛扒5成熟,上面是菠菜,火候剛剛好,肉質嫩而不韌,肉味愈食愈出, Blueberry Sauce頗為新鮮,伴碟配菜也不馬虎。
甜品上場時間,Black Chocolate Fondant With Vanilla Ice-cream
朱古力味香濃而不會過甜,配上MOVENPICK雪糕偏甜的口味中和,剛剛好。
TIRAMISU,非常creamy而香濃.咖啡,酒等的運用取得平衡點,整體性配合出眾。
一個晚上從海鮮吃到甜點,得到的是意外驚喜和滿意的胃,沒想到除了oyster外能吃到這麼多用心烹調的菜色。

Type of Meal
Dinner
2016-06-29 422 views
今晚約埋幾個朋友gathering,有朋友想食蠔,所以提議黎CASA,上到黎先記得原來之前已經黎過。印象中生蠔唔錯。餐廳位於銅鑼灣港鐵站附近,好方便。坐位唔多,最好先訂位。我地揀左牡丹蝦、生蠔。店員先為我地準備好茄汁、檸檬、豉油wasabi。牡丹蝦刺身非常大隻,令人垂涎三尺。入口好似有層膠,味道青甜,十分有口感。黎到oyster bar點可以唔叫生蠔,揀左四款蠔分別係南非Namibia、法國Isabella、法國Speciale De La Reine、法國Gillardeau。個人最愛法國生蠔嘅銹味,第一次接觸法國Isabella,被個名吸引住,所以試下新野,而味道亦十分清甜,四款蠔最鍾意呢隻。店員話呢款係喺會展exhibition時挑選返黎。Iberico Ham With Honey Dew Melon48個月嘅Iberico Ham不太厚又不太薄,味道唔太咸,配上香甜清爽哈密瓜在口裡交織融合。但6個人分呢個沙律菜就少左DD。Vol-au-vent Stuffed With Prawn & Garlic Butter係我整晚覺得最有驚喜的其中一個菜色。賣相,伴碟非常花心思,有外涵
印象中生蠔唔錯。
餐廳位於銅鑼灣港鐵站附近,好方便。
坐位唔多,最好先訂位。
我地揀左牡丹蝦、生蠔。
店員先為我地準備好茄汁、檸檬、豉油wasabi。
牡丹蝦刺身非常大隻,令人垂涎三尺。
入口好似有層膠,味道青甜,十分有口感。
黎到oyster bar點可以唔叫生蠔,
店員話呢款係喺會展exhibition時挑選返黎。
但6個人分呢個沙律菜就少左DD。
係我整晚覺得最有驚喜的其中一個菜色。
賣相,伴碟非常花心思,有外涵也有內涵,酥皮上嘅大蝦爽口。
以為只係一舊普通酥皮,原來內有乾坤,加入了莎莎醬,酥皮牛油味好香好重,令我諗起牛角包
Deep Fried Lamb Spare Rib
餐廳用上半肥瘦嘅羊肉,烤起上黎唔會太乾身。
其實我十分之怕羊膻味,食這個羊架之前聞唔到有膻味,入口有少少膻味,但可以接受。
旁邊嘅香芥末醬完全帶出羊的香味。
Deep Fried Lamb Spare Rib
Sauteed Live Clam With Basil White Wine Sauce
蜆肉自己嘅鮮味融合左白酒嘅味道,竟然十分match,而且蜆肉大大舊、啖啖肉。
底下嘅湯絕對不能錯過,加入左basil嘅香味,味覺嗅覺至高享受
Seafood Risotto名符其實好多海鮮,俾相機食完之後,6個人一齊分,最後分剩了青口。
Risotto係我最愛之一,最鍾意生生地果種口感,可惜好多餐廳都食唔到。
沒有期望之際,risotto竟然係我最愛嘅生生地口感,食落去有咬口,非常有驚喜
海膽飯、意粉食過好多次,但呢個海膽意粉不得了。
睇外觀以為同以前食開嘅一樣,又係上面放海膽。但食落口,每一條意粉都被濃濃嘅海膽包住,口感好rich
French Duck Foie Gras Linguini With Wild Mushroom Cream Sauce
對膻味非常敏感嘅我,最初有D抗拒呢個鴨肝意粉,但一放上枱就聞到好香嘅菇味

試一啖,鴨肝完全無膻味,意粉亦充滿濃厚嘅菇味
3款pasta之中,呢個味道最簡單,無濃烈嘅醬汁,簡單地用棷欖油、香蒜炒香,意粉無炒到太淋,保持咬口。
NZ Tenderloin With Blueberry Sauce(Daily Special)
牛肉上面係波菜汁,五成熟,入面粉紅色,無煮得過熟,保留左肉汁。
牛肉點上碟旁嘅新鮮藍莓醬,配搭新鮮
Black Chocolate Fondant With Vanilla Ice-Cream
心太軟賣相仍然係充滿藝術感。
要整到入面流心一D都唔易,朱古力入口溫暖,配合香濃幼滑嘅Mövenpick雲呢拿雪糕,甜度適中唔膩。
Tiramisu
最後以夾雜苦甜可可粉和咖啡酒香嘅Tiramisu為整個晚餐畫上完美句號。
2016-06-26
2016-02-20 2167 views
🖼地方不大, 但環境舒適, 有單邊位(面向蠔吧和廚房), 主要係卡位, 最啱一pair pair或三五知己去👫👬👭記住book位呀☎️🍴食物方面💬蠔是必食的👍🏻👍🏻每晚都有6款Jet-fresh oysters買一送一, 隻隻新鮮即開, 冇可能唔好食架喎😜 1 round唔夠, 再order半打😋另外, 強調推介Scampi(淡水小龍蝦), 蝦味極濃, 包你一試難忘💓 食完咁多生冷野, 想飲個湯, 建議你order 1個, 可以叫佢分兩份🍲 龍蝦湯 黑松露什菌忌廉湯👍🏻 煎鴨肝伴lime sorbet(一般而已😉)至於main course方面, pasta, risotto, steak, lamb, lobster樣樣都up to standard, 但如果你係海膽lover, 你一定要試下個海膽忌廉意粉🍝 北海道帶子risotto Rib-eye🍴也不錯 個重點係墊底的mashed potato👍🏻👍🏻Dessert方面就唔使特別留肚喇, 去食聰嫂仲好啦😝👛價錢方面👥👥冷盤、湯、1 appetizer、1 pasta、1 risotto、

1 round唔夠, 再order半打😋

龍蝦湯

黑松露什菌忌廉湯👍🏻

煎鴨肝伴lime sorbet(一般而已😉)

北海道帶子risotto

Rib-eye🍴也不錯

個重點係墊底的mashed potato👍🏻👍🏻

Dessert方面就唔使特別留肚喇, 去食聰嫂仲好啦😝

👛價錢方面👥👥冷盤、湯、1 appetizer、1 pasta、1 risotto、2 main course, 大約$24xx💰💰
2016-02-03
  • 海膽忌廉意粉
每次打去casa fina或者佢d姐妹分店book位, d哥哥姐姐服務都好好又有禮貌. casa fina招牌foie gras pasta, 好足料好足料好足料, 真係食得好滿足, 個醬好好味個pasta變哂色就知道入哂味, 每次番黎都一定再叫番佢. 差唔多每一嗒既意粉都一有鴨肝, 中意口感creamy既朋友一定會好中意食. 鴨肝入口即溶, 其實成碟pasta份量唔少, 不過一路食都完全冇油膩感, 食完亦唔會覺得好「濟」d度每日都有6款蠔做半價, 蠔名我就唔記得哂, 不過侍應哥哥姐姐會逐款蠔同你介紹仲形容埋俾你聽邊款creamy邊款海水味重, 其實我既策略就係全部都試暈哂佢, 因為真係全部都好新鮮好甜好好食呀!呢道小菜係fusion野, 中間既係傳統tuna tartare(吞拿魚撈埋西瓜粒), 我地覺得用一片木瓜圍住幾特別, 而且味道出乎意料好夾, 係周圍既海膽係新鮮的, 食落有甜味, 讚!我地仲叫左個羊扒試下, 連我嫌羊肉有"so"味都接受到, 個扒燒得好好, 值得一讚既係佢雖然係扒骨不過都算啖啖肉, 尤其係條骨其實好幼好細條, 脂肪唔多不過舊肉仍然好"林"身!

2016-01-18
2015-12-10 1677 views
有幾個朋友話蠔癮發作,我衣個吾食蠔ge人唯有小數服從大數跟埋去食。雖然我吾食蠔, 但睇得出好fresh, 都幾大隻。我D朋友個個都話好鮮甜, 仲有咸咸地既海水味, 加埋檸檬汁一流! 雖然佢地鐘意食, 但吾太分到邊種打邊種。吾洗怕, 原來服務員已經排好灑次序, 只要順時針咁食就可以。 而我就點左帶子墨魚汁意大利飯, 帶子好大粒, 好好食! 意大利飯最怕會好硬, 但佢吾會, sok灑D墨魚汁, 好chewy, 好好食!
2015-12-06
2015-12-10 1140 views
有個好朋友前排生日, 佢又係蠔既超級fans, 上Open Rice見到好多人like, 咪一早book定位帶佢來試下衣間。 我地order左一整盤既蠔, 服務員好詳細介紹每一種蠔既品種同食既先後次序, 由淡味到濃味, 吾怕影響到蠔既鮮味, 非常細心。另外, 我地重order左海鮮冷盤, 有蝦同蟹。蝦好鮮甜, 好好彩有幾多蝦膏。至於隻蟹就不得了, 成個蟹蓋都迫滿灑蟹膏, 好幸福!總括來講, 餐廳既食物, 環境, 服務都吾錯!

總括來講, 餐廳既食物, 環境, 服務都吾錯!

2015-12-09
2015-11-07 1754 views
超級中意食蠔的我,眼見一盤oyster係眼前,好想獨自享受呢盤美食 見oyster buy 1 get 1 free, around $60 each即刻order曬6種 服務員詳細介紹每種oyster既品種同食既次序 -Kumamoto-Scotland-Ancelin-Divine-White Pearl-Gillardeau如果唔係介紹左我真係分唔到邊種打邊種,不過有用檸檬片隔開,順時針由淡味到濃味 海水味幾重,oyster肉質肥美,再黎杯House White Wine便是完美配合帶子墨魚汁意大利飯墨魚汁夠多,而且帶子好大粒 墨魚汁煮的飯特別香

即刻order曬6種

-Divine
-White Pearl
-Gillardeau

帶子墨魚汁意大利飯
墨魚汁夠多,而且帶子好大粒

墨魚汁煮的飯特別香

2015-10-27
生蠔
2015-10-12 1756 views
十月才吃今年第一餐生蠔,R月毫無疑問是專攻法國蠔,為了不破壞這第一餐,不敢選擇以「抵食」招徠的店,而選上據說聲譽不錯的Casa Group。本來想去恩平道的Su Casa Chilean,原來開飯喇資料有誤,這邊是星期日休息的,幸好打電話過去時,休息日依然有人接聽,更主動介紹我去亨利中心的Casa Fino。星期日的Casa Fino,沒訂檯要找座位也不難。店面雖然不大,也分了區域並以木欄柵分隔,更有掛外套的衣架提供,讓人可以放鬆地沈醉蠔情。本身對生蠔不是很有研究,就點了侍應提供當晚買一送一的六款,Kumamoto,Scotland,Ancelin,Divine,White Pearl,Gillardeau。上桌時蠔師細心講解,以檸檬片分隔,順時針由淡味到濃味,開動了。評論是:不會失望,沒有遺憾。第二round再來四只,一晚十只已經大滿足。酒量不是太好,一杯House White Wine已經足夠配合,兩款House White之中選了來自德國的,也不錯喝。之後必然要來個熱湯曖一下胃。朋友選了蠔湯,腥味較重,看他要求下了多些胡椒。我點的龍蝦湯,濃淡適中,雖然個人喜歡更重干邑味道,不過這
之後必然要來個熱湯曖一下胃。朋友選了蠔湯,腥味較重,看他要求下了多些胡椒。我點的龍蝦湯,濃淡適中,雖然個人喜歡更重干邑味道,不過這湯也滿足了。
蠔湯
龍蝦湯
最重來一客蟶子蒜片辣椒意粉。有點出乎意料的是一般來說,意炒用上的辣椒都是只要取其香味而不辣的,而這個意粉是真的辣的(也不算很辣)。蟶子的火候剛好,意炒較有筋度,整體不錯,油多了一點。
蟶子蒜片辣椒意粉
是夜兩人的消費是1410,Casa Group有會員卡,這次消費的10%可成為下次消費的優惠,即是下次有141現金可扣。於是辦了會員卡,即是說覺得會再來,這也就代表了對這店的評價吧。
2015-10-11
$700 (Dinner)
2015-07-29 2452 views
鴨肝油膩,牛扒大件但冇味兼有根,生蠔係食過蠔吧中最咸。隔離兩張大枱好嘈,要嗌過對面至聽到。叫老細轉枱,佢話全部有人訂咗,結果我哋走嗰陣張枱都冇人坐。$1600 兩個人食咁差嘅嘢加上勁差嘅服務(唔係講d 員工),真係勁老襯 😡
鴨肝油膩,牛扒大件但冇味兼有根,生蠔係食過蠔吧中最咸。

2015-07-29
$800 (Dinner)
Celebration
Birthday
2015-05-09 3367 views
當晚係為妹好慶祝生日,佢Request要食蠔,佢就choose左呢間。後來發覺原來佢之前已經黎食過。水準都keep到。是日有六種oysters係做買一送一o既,咁我地就黎左一round先。如圖,waiter就叫我地由最淡味o既食起 - namibia, scoland pearl, arousa, st vasst, mermaid, divine。一向都鐘意濃海水味o既蠔,divine真係唔錯。喜出望外o既係not on menu list o既namibia,佢清得黎係好有蠔味,creamy得黎唔會膩口,而佢真係好似cream咁架。另外值得推介o既係個鴨肝意粉,真係好香口,又唔膩。

另外值得推介o既係個鴨肝意粉,真係好香口,又唔膩。
Assorted oysters
Oyster soup
鴨肝意粉
Other Info. : buy 1 get 1 free for certain kinds of oysters
2015-05-08
$316 (Dinner)
Celebration
Birthday
Assorted oysters
Oyster soup
鴨肝意粉
2015-01-13 4283 views
其實年前巳經光顧過Casa Fina,但一直並沒有寫食評,這𥚃的蠔每晚也有6款是買一送一的,實在抵食,而且其他菜式也很有水準,所以想食蠔的時候便會第一時間想到這間今天再一次來到這裡,經理介紹過後,我們首先點了5款,分別是Kumamoto,Irish premium,Italy oyster (唔記得左個名),Mermaid和 White pearl,除了white pearl 外其他的都是一送一的,其中意大利個隻同Mermaid 更是off menu 的味道從淡至濃(從檸檬方向起順時針)1) Kumamoto- 熊本蠔原產於日本,但在美國養植,雖然size較小,但蠔味濃,比較creamy及鮮味2)Irish premium-海水味不太重,鹹甜味適中,口感creamy3) 意大利生蠔(唔記得個名)- 意大利不是盛產生蠔,這款屬於比較清新的,帶有淡淡海水味4)Mermaid - 這款生蠔是來自法國的,入口 creamy, 海水味偏重,亦帶有甜味,肉質肥美5)White pearl-入口清甜,海水味隨著而來,味道balance 得很好吃完第一round,意猶未盡,再來多round, 今次點了
味道從淡至濃(從檸檬方向起順時針)

吃完第一round,意猶未盡,再來多round, 今次點了Arousa, encore 多次Mermaid ,Namibia(從檸檬方向起順時針)
Arousa- 入口清甜爽脆,味道較淡,肉質肥美

Namibia -味道較為creamy ,海水味不太重,肉質較爽

Scampi 是經理推薦我們吃的,他說很多客人也很喜歡,所以我們便一試吧
這隻像是大型版牡丹蝦,的確鮮味十足,蝦頭亦充滿著蝦膏,蝦膏很滑,味道濃郁,可是並不太便宜

龍蝦湯-配上一片蒜容包,湯味濃郁,味道不錯,但略嗛較稠
Clams spaghetti - 有5隻大蜆,經理說是煮到剛剛熟的,所以蜆都是很滑的,意粉炒得很香口,但意粉內𥚃蜆肉很一般,冇乜味
Black Truffle Risotto- 黑松露飄香撲鼻,未食巳經聞到,risotto 軟硬度和濕度亦剛好,又一水準之作
餐飯好滿足,已經飽到食唔到甜品,下次有機會反而想一試Casa group 另一餐廳Casa Pennington,經理說menu 有8成相似的

2015-01-12
2015-01-05 3504 views
午市生蠔買一送一,掛住食唔記得影相,要咗3款有 Ostra Regale海水鹹味重滲出甜味、L' ecaille D'argent感crispy、Augusta海水味重。香煎法國鴨肝配無花果砵酒汁肥美軟嫩,挑戰膽固醇上限。黑松露什菌忌廉湯香滑。自家製蕃茄香草汁嘉文火腿扁意粉,新鮮蕃茄酸酸的味道開胃。可惜味精落重咗手,鼻脹頭昏痛咗成個下晝。

可惜味精落重咗手,鼻脹頭昏痛咗成個下晝。
2014-09-05
$350 (Lunch)
2014-11-02 4529 views
乍聽Casa Fina,以為是正式格局的意大利餐廳,到達後方知是不折不扣的本地𧐢吧.朋友選了此店,就是為了吃𧐢而來,因此food menu簡單些也是好的.我們揀了三款法國𧐢,L'ecaille D'argent,La Bonite a Bijoux & White Pearl,每款半打,由淡至濃,各有特色;雖然是buy one get one free,但原價平均七十幾元一隻,不能說是便宜,幸好還算新鮮甜美.Main dishes,三人分別點了Black Truffle Risotto, Clams Spaghetti & Aust Rack of Lamb.黑松露牛肝菌意大利飯,雖然我不愛吃松露,倒也好奇松露那𥚃去了,聞到氣味,看不到蹤影,也許只是下了松露油或醬罷了..不過飯的軟硬度拿揑得很好,味道也不賴.白酒蜆肉意大利麵,有五隻連殻大白蜆,相信是澳洲蜆,很清甜,而剝殻蜆肉沒有什麼味道,可能是本地蜆或雪藏貨?有點失望是麵炒得很碎,捲上碟,模樣有些零凌亂..烤澳洲羊鞍,medium rare,生熟度準乘,外表甘香肉身鮮嫰,伴以薄荷醬和芥末,十分味美.最後值得一讃是服務員工作態度很好,動
L'ecaille D'argent,La Bonite a Bijoux,& White Pearl
Black Truffle Risotto
Clams Spaghetti
Aust Rack of Lamb
最後值得一讃是服務員工作態度很好,動作勤快;美酒佳餚,是晚我們算是盡慶而歸.

2014-10-26
Aust Rack of Lamb
  • L'ecaille D'argentLa Bonite a Bijoux& White Pearl
2014-10-06 4604 views
Smart bunny 與友人一聚,銅鑼灣是最佳選擇,餐廳多,選擇多,午飯時間亦多數不用等位(早幾天與友人在中環太平館午饍,等位等了40分鐘,又因餐廳太多人在吃午飯,等了半個鐘才有得食,中環真是個吃午飯的地獄)。來到Casa Fina點可以不吃蠔,點了L'ecaille D'argent 及Augusta , 前者crispy 後者海水味濃,我都愛吃。順帶一提,有很多蠔午市時是做買一送一的。前菜點了foie gras, 沒有expectation, 但質素比想像中好,夠厚。湯點了黑松露蘑菇湯,入口香濃,我喜歡❤️飲了整個湯,又蠔又foie gras, smart bunny 同友人都已七成飽了,主菜羊上場,smart bunny 愛吃lamb rack,但這個羊也着實不錯,剪得香香的,肉質有嚼頭,又不鞋口,smart bunny 又把它們全幹掉~Casa Fina 很平實地提供美味食物給顧客,對smart bunny 這個不愛花巧只愛美食的人來說,是一間好餐廳。

湯點了黑松露蘑菇湯,入口香濃,我喜歡❤️

2014-09-05
$350 (Lunch)
2014-08-05 6109 views
每年踏入8月我們總要慶祝一番,延續去年的傳統,嗜蠔的我們又再尋覓吃蠔的好地方,原先首選為同一集團的另一間店,剛好這天晚上被包場了,餐廳負責人很有誠意的推介我們到這裡,打電話來訂位時,被告知因星期五晚是繁忙時間,餐廳的座位不多,所以設立了2輪訂位時段,第一輪的7:00必須在9:00交枱,難得是一年一次的慶祝,我選了第二輪的入座時間...9:00...還要求了座梳化卡座的位置,讓大家可以慢慢吃,慢慢喝,慢慢談。訂位時已查問了如自攜酒類,餐廳需收取每支酒100元的開瓶費,餐廳經理很細心的先把酒單發給我,讓我們看看是否有合適的酒類,最後我們決定自携白酒。準時9點到達,餐廳的大門外貼著"招待會員",是以會所形式經營吧,推開重重的大門進去,頗為狹窄的門口位置已站了4個人,都是訂了9點的枱,經理很禮貌的說客人正在埋單,請我們稍等一會。等了約10分鐘,客人陸續入座,我們被安排坐在角落的梳化卡座,蠻有點私隱的,感謝店方的細心安排。餐廳以吃蠔聞名,餐牌上生蠔的品種甚多,接近20種來自世界各地的,同時亦有3款seafood platter提供,餐廳的賣點是每天提供6款蠔有買一送一的優惠,經理過來為我們介紹是

餐廳以吃蠔聞名,餐牌上生蠔的品種甚多,接近20種來自世界各地的,同時亦有3款seafood platter提供,餐廳的賣點是每天提供6款蠔有買一送一的優惠,經理過來為我們介紹是夜的6款做推介的生蠔特質,我們就決定先點那6款來嚐嚐,盛大的生蠔拼盤送來時,侍應會逐款介紹,並建議先由味道比較淡的一款開始吃:
1) Namibia(South Africa)@$65--海水味道不太強,蠔味亦相當濃郁,肉質爽口鮮甜;
2) Irish Premium (Ireland)@$62--比較清淡的一款,海水味淡,入口微甜鹹度也不算太重;
3) Coffin Bay (Australia)@$55--Coffin Bay出產的蠔,在蠔界向來是品質的保證,港人對這款生蠔較為熟悉,廣受眾多愛蠔人士的歡迎,因以其平均的品質及價錢來說,是吃蠔的首選;肉質爽口,蠔的裙邊緣味道特別爽甜;
4) KYS Marine(France)@$68--這款蠔大家可能會較為陌生,但其實是大有來頭的,此蠔曾榮獲法國農業博覽會2011年金獎和2009年銀獎。口感爽脆,入口帶陣陣鮮甜海水味, 繼而滲出獨有清甜香氣;
5) Fine de Claire(France)@$68--是法國名蠔之一,肉質豐碩有彈性,口感creamy,蠔味濃郁且點強烈的礦物質味道;
6) Cadoret(France)@$72--海水味較前2款法國號要淡一些,蠔味濃肉質香軟,但帶些金屬味道;
6款不同的生蠔: Namibia, Irish Premium, Coffin Bay, KYS Marine, Fine De Claire, Cadoret(檸檬旁由右邊起)
Namibia, Irish Premium & Coffin Bay
KYS Marine
先後品嚐過來自南非、愛爾蘭、澳洲及3款來自法國的生蠔,當中法國的品種蠔味較強,但同時帶著較強的礦物味道,相對地我們對第一款吃的Namibia較為鍾情,所以encore了半打,還比之前的體積還要大一些,肉質同樣鮮甜爽口,回甘香味環繞口裡,很滿足。
Namibia
吃蠔又怎麼能不配美酒,是夜的白酒是友好買來,一本有關喝酒的日本漫畫裡曾提及過吃生蠔不用飲太貴的白酒,合適的白酒可帶出蠔的鮮味,吃蠔要由淡味開始,一路至濃味的,是夜配法國Chablis出產的白酒,入口香醇味道甘香,是個很不錯的配搭。
"蠔"情過後,我們的味蕾感受過了不同程度的"蠔氣",加上美酒,心情有點頏奮,於是在前菜裡選了個蒜片牛柳粒(Beef Tenderloin Cube w/ Sliced Garlic)($118),我決意要吃些紅肉來把口腔換換味道,切成方塊狀的牛柳粒入口軟腍,有少許嚼頭,牛肉味慢慢的釋出,口感也不錯,伴碟的沙律菜混和了微酸的醬汁,吃來清甜爽脆,剛好清新了我們的口腔。
蒜片牛柳粒
在各款主菜裡,我們在Risotto與Pasta中選了個白酒羅勒蜆肉欖油意粉(Clam Spaghetti w/ White Wine Basil & Olive Oil)($188),大大的蜆兒肉質鮮甜有咬口,扁扁的意粉煮得軟硬適中,滲著香郁的橄欖油香味,煙煙韌韌的,吃著還感受到Basil獨有茴香氣味,蠻滋味的,這兒除了生蠔外,其他的主菜亦同樣出色。
白酒羅勒蜆肉欖油意粉
原本是計劃吃個甜品來為這頓"蠔情夜"作完美的終結,但肚皮實在擠不下東西了,只有放棄。

吃著、喝著、聊著、笑著、我們倆又渡過了一個很愉快的晚上,寄望這個吃蠔的慶誌能在來年再次進行吧。

2014-08-01
KYS Marine
Namibia
蒜片牛柳粒
白酒羅勒蜆肉欖油意粉
  • 6款不同的生蠔: Namibia Irish Premium Coffin Bay KYS Marine Fine De Claire Cadoret(檸檬旁由右邊起)
  • Namibia Irish Premium & Coffin Bay